- Hamarabb hozza az AMD az Instinct MI350-es sorozatot
- Úgy fest, hogy NVIDIA Blackwellből lesz Galax HOF VGA is
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- Évek óta ígért funkcióval egészíti ki a DirectX 12-t a Microsoft
- Nem támogatja a Reflexet más cég képgenerálójával az NVIDIA
- Apple notebookok
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- 3D nyomtatás
- Vezetékmentes, szénszálas egeret dobott piacra a Pwnage
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Akciókamerák
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
BBéci
legenda
válasz liszi70 #62895 üzenetére
Darvas László többször kijelentette, hogy a hifi este 9 után kezdődik, mert addigra tisztul annyira az áram, hogy érdemes legyen bekapcsolni a készülékeket. Ez elsősorban a nagyvárosokra vonatkozik, de falun sem lehet biztos abban az ember, hogy folyamatosan tiszta, hifi minőségű áramot kap. Ez remekül mérhető a már emlegetett Mains Noise Analyserrel. [link]
(#62898) dgyuri0123
Jól tetted, hogy leírtad! Szerintem hasznos tett volt, lehet belőle okulni.
Azért próbáld ki saját, veszteségmentes zenéiddel is.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Tamoo
nagyúr
válasz dgyuri0123 #62898 üzenetére
Nincs azzal semmi bajom, hogy leírod a véleményed. Ne érts már félre!
Őszintén mondom, hogy én csalódott vagyok, hogy még soha nem tapasztaltam meg ezt, ilyen jellegű "új hangszereket hallok", "elhúzták a függönyt" változást. Pedig én aztán már tényleg elég sokmindent megtettem érte. Járt már nálam jó pár kábel, jó pár elosztó. Lehet más hobbi után kell néznem. Megyek is bringázni.[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
Őszintén?
Túl vagyok azon, hogy érdekeljen, ki mit gondol, vagy hisz. ( nem rád gondoltam, csak általában) A firkálmányom végére is odaírtam, hogy szerintem és szigorúan a saját rendszeremben. Ha valaki beruház annyit, amennyibe nekem került (egyébként egy vacak APC, vagy Belkin is kb. ennyibe kerül ) és mégsem hall semmit, nem hiszem, hogy én juttatnám őt szegényházba. Amit viszont az első pillanatban leszűrtem, hogy az életben többet nem használok semmilyen villámvédős sz@rt.
Én bizony hallom, amit hallok, különben nem is ragadtam volna billentyűt, bár tudom, hogy inkább bent kellene tartanom ezeket az információkat az utólagos magyarázkodás, vagy ellenérzések kialakulása miatt, de mit csináljak, ha ilyen önzetlen vagyok és segítenék másokon.A "teszt" tévé műsor hallgatása alapján történt. HV1 és MTV Hits között váltogatva. Jól ismert slágerekkel, amik "erős" MP3 minőséget képviselve "omlanak a fülünkbe". Ha ezek hallatán 5 mp után én észreveszem, hogy nem úgy szól, mint máskor, mert előjöttek cinnek, vagy tere is van annak a zenének, vagy hogy több olyan hangot hallok, amiket korábban soha és ez összefüggésbe hozható a Kontaset rendszerbe illesztésével mp-re pontosan, akkor mire gondoljak? Viccen kívül mondom, olyan hangszereket hallottam meg, amikről eddig fogalmam sem volt, hogy egyáltalán ott vannak abban a számban. Direkt, szinte unalomig agyonhallgatott számokat vártam, választottam hogy megtudjam, placebo, vagy sem, amit hallok.
A DA300-at be sem kapcsoltam, pedig az is az új elosztóban van. Szégyen ide, vagy oda, az Ő meghallgatása a hétvégén lesz, de bármi legyen is a végeredmény, senkit sem fogok annak a leírásával riogatni, megígérem."csak a zene van"
-
Tamoo
nagyúr
válasz dgyuri0123 #62892 üzenetére
Nálam egy túlfeszvédős vacak és egy Isotek Polaris közt sincs jelentős különbség. Van, de nem nagy. Vonatkoztassunk el attól, hogy nincs fülem ehhez.
Viszont elég közel van a kismegszakító a hifihez, kb. a fal másik oldalán ( Nem tudom ez jó-e vagy rossz. ). Plusz nem is panelban lakom. Mondjuk ezt még mozierősítővel próbálgattam anno, a mostani sztereóval nem.Ettől függetlenül nem kérdőjelezem meg amit írsz, csak jelentkeztem amolyan ellenpólusként, hogy nem biztos hogy mindenkinek rohanni kell elosztóért.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz dgyuri0123 #62892 üzenetére
"Semmi placebo."
Mitől vagy ebben olyan biztos? Nem állítom, hogy az volt, de miből gondolod, hogy nálad nem működik az, ami egészen biztosan mindenkinél szokott, kisebb-nagyobb mértékben?
"Az sem mindegy, mikor hallgatok zenét...reggel...este...hétvégén... mindig másképpen szól a zene."
Nagyon egyetértek!
Egyébként lehet, hogy én is veszek egy ilyen egyszerű kontasetet, lecserélem a jóval drágább zavarszűrős elosztómat, mert az ég világon semmit nem hozott, sajnos.
[ Szerkesztve ]
Szerintem.
-
BBéci
legenda
Nálam sem okoz drámai változást egy efféle elem beiktatása a láncba, éppen tegnap írtam erről. De sajnos rengeteg helyen, például lakótelepeken, mint a gazdagréti, rémesen szennyezett az áram.
(#62892) dgyuri0123
Szerintem jól gondolod.
Belegondolni is szörnyű, hány hifi és házimozi rendszer kap áramot olyan hulladék elosztókból, amilyet korábban használtál. Az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy amit hallanak, az a konnektorból kijövő elektromosság egy bizonyos formája. Ha eleve tré, amit a lejátszó és az erősítő kap, a végeredmény is az lesz.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
dgyuri0123
nagyúr
A Te rendszered, valószínűleg eleve jobb, mint az enyém. Azt se felejtsük el, hogy egy villámvédős sz@r után eleve ezt dugtam a helyébe, így + még azt is hallom, ami a kétféle elosztó hangjából fakadó eltérés. Ez nagyobb "katarzis" lehet, mintha csak egy "sima" aljzatról váltottam volna erre.
Ergo egy lefojtott, elrontott hangú elosztóról váltottam ár egy olyanra, ami talán nem rondít bele nagyon a hangképbe. Gondolom én.Hogy a kábelcsere mennyit segített, nem tudom, de elég jól árnyékolt fémharisnyás madzag az AVA, így remélhetőleg az is számít, nem csak a túlfeszvédős vacak kiemelése a rendszerből.
(#62893) BBéci. nálam sem drámai a különbség, hanem inkább egyértelműt és határozottat mondanék.
Semmi placebo. Ha ez "drámai"-nak számít, akkor valóban drámainak is mondhatnám. Ja és lakótelepen lakom. Az sem mindegy, mikor hallgatok zenét...reggel...este...hétvégén... mindig másképpen szól a zene. Nem unalmas így az élet.[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
Tamoo
nagyúr
válasz dgyuri0123 #62890 üzenetére
Aha az jó ha tényleg így van. Az is lehet, hogy pl. csak a hatosnál "toldják", ezt nem tudom. Nekem egy korábbi KS240 vezetősíne három darabból állt (~3-4éve volt).
Mindenesetre irigylésre méltó, hogy neked ilyen nagy változást okozott. Nekem nem.
[ Szerkesztve ]
-
dgyuri0123
nagyúr
Tegnap hozta a futár. Nem hiszem, hogy régi lenne.
Nem szedem szét még egyszer, bocs, de tényleg egyben fut a sín az elejétől a végéig. Az 5 aljzat úgy van rögzítve hozzá, hogy meg van fúrva a sín 5 helyen és abba van belehajtva a csavar. Toldásnak nyomát nem láttam. Az egészet kihúztam a házból és úgy szereltem. Szét sem esik, mert a sín megtartja. Még a földelése is egy hosszú de vékonyabb rézsín, ami szintén egyben jön előre a rögzítési ponthoz a betápig.[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
BBéci
legenda
Ezeket tudtam, olvastam már, de azért jó, hogy leírtad.
Ha legközelebb elosztóra lesz szükségem, biztosan ezek valamelyikét fogom választani. Sajnos, amikor tavaly nyáron gyorsan kellett egyet vennem, nem volt a közelben más, csak Düvi.[link]
Laptopnak, modemnek, routernek, merevlemezeknek ad áramot, arra talán megfelel. Sajnos a Plextor CD-írót is ebbe kell csatlakoztatnom.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Tamoo
nagyúr
válasz dgyuri0123 #62887 üzenetére
Vizsgáld meg, mert lehet több darabból van A mostaniak (1-2éve jártam körbe a témát) biztosan. Ha régebbi változat akkor lehet ott még egy darabban volt (volt ilyen is).
Néhai Józsival beszélgettem erről, ő ezeket alakítgatta át, illetve a gyárral is leveleztem.[ Szerkesztve ]
-
Tamoo
nagyúr
Van mindenféle verzióban. "Hifistáknak" a DI-STRIP-et ajánlják mert abban megszakításmentes a réz vezetősín, a KS240-ben több darabból van. Viszont csak utóbbi szerelhető otthoni körülmények közt. Fapaci is DI-STRIP-et szereltet, én is csináltattam egy olyat a gyárban Supra tápkábellel. Ha visz az ember kábelt, beleszerelnek akármit és egyedi sorozatszámot kap az elosztó. Felárért még festés színét is meg lehet választani.
[ Szerkesztve ]
-
Gabor970
addikt
Örömmel próbálnám, fogékony vagyok az ilyesmire, dehát nálam az eszközök közvetlenül konnektorba mennek....
Aztán tovább gondolva...
Nekem van egy konnektorsor, ami a nappali világitás kapcsolói melletti xedik kapcsolóval kapcsolható, és ebbe vannak csatlakoztatva.... hmm..... hmm...... És van mindezen konnektorok mellett egy fix, ami nem kapcsolható. Talán mégis érdemes lenne onnét kivezetnem egy általad épitett elosztót, s megtapasztalni mi a difi ez, és a kapcsolt konnektorsor közt.... Elég messze van a fali kapcsoló a kapcsolt konnektorsortól. kb 9m.[ Szerkesztve ]
Tanulj meg alkalmazkodni a körülötted levő világhoz, mert a világ nem fog tehozzád! /boda
-
BBéci
legenda
válasz dgyuri0123 #62879 üzenetére
Az Kontaset, ha jól tudom, és 6 aljzatos. [link]
[ Szerkesztve ]
-
Visormail
addikt
[link] ezt a boltot ismeri valaki? Próbáltam rákeresni, de nem találtam honlapját.
Ryzen 7 5700G, 32 GB, RX6750XT, Windows 11
-
Ear001
addikt
válasz Ereshkigal #62880 üzenetére
Bele.
-
Visormail
addikt
Én is most jutottam el odáig, hogy átrendeztem a kábeleket. Kihúztam az erősítőt a túlfeszvédős hosszabbítóból (Belkin Surgemaster) és átdugtam a fali aljzatba, egy lengő hosszabbítóval. Tényleg visszafogta a mélyeket, sokkal jobban tetszik minden.
Ryzen 7 5700G, 32 GB, RX6750XT, Windows 11
-
Ereshkigal
őstag
A speckóbb elosztókba szerelt zarvarszűrő, túlfesz. védelem, villámvédelem, stb. vajon beleszól (negatívan) a hangba? -
dgyuri0123
nagyúr
Hi.
Pár mondatot szólnék, "olcsó" hálózati elosztó "tuning"-ró, ha nem veszitek zokon és akit érdekelhet a dolog.
Eddig MGE/APC típusú zavarszűrős elosztókat használtam felváltva, de egyik sem hozta az elvárt minőséget, ami nyilvánvaló is, természetesen, de akkor is reménykedtem.
Mivel a pénznek szűkében vagyok, ezért (egyelőre) "minőségi" hálózati szűrő/elosztó szóba sem jöhet. Így helyette rendeltem egy Kontavill KS 240-es elosztót 5 aljzattal. Első dolgom volt, hogy a gyári hálózati kábelt kicseréltem, egy AVA ZH16-osra, ami rém egyszerű volt, csak kicsit tágítani kellett a bemenő furat átmérőjén. A belső kábelezéssel nincs gond, mert az elosztó belsejében nem "drótozva" vannak egymáshoz az aljzatok, hanem egy kb. 0.5x5mm-es rézlap továbbítja az áramot, végig teljes hosszban.
Mondanom nem kell, hogy már az első meghallgatás is minden várakozásomat felülmúlta. A tér kitágult, szinte teljesen kitölti a hangfalak közötti teret (nem három pozícióból hallható). A mély/magas tartomány is javult, határozottabb és tisztább lett, az énekhang artikuláltabb, sokkal több a részlet benne. Ami eddig kissé "kukorékolt", erőszakos volt, az most kellemes tónusúvá szelídült. Több élet van a zenében, de ugyanakkor kevesebb a "karcosság" is.Nem akarom tovább untatni a "hallgatóságot" és bocsánat, ha valakit zavarna az irományom, de úgy éreztem nem szabad elrejtenem a tapasztalatomat, hiszen kb. 10-12e Ft-ból olyan hangot kaptam, amit szerintem, bárkinek megérheti kipróbálni. Természetesen, ezeket az én rendszeremben, az én hallásom alapján tapasztaltam. A bekerülési árát bőven meghaladó hangminőség javulást eredményezett ez a minimális beavatkozás. Ja, és a túlfeszvédős "konnektor" szerepe és képessége is világossá vált számomra.
Nem szeretnék senkivel vitába bocsátkozni, nem az volt a célom, hogy gerjesszek bármit is, inkább csak az hogy rávilágítsak, mennyire fontos egy "normálisabb" hálózati elosztó, mert sokkal többet rejt magában, mint azt nagyon sokan gondolnák, még ezen az alapszinten is.[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
Lite
őstag
válasz Ear001 #62876 üzenetére
Köszönöm!
Nálam alapvetően a hangkarban futó kábel lenne a lényeg, mert a Pro-Ject rca aljzatokban végződik, de a Technics már beépített kábeles (ellenben könnyen cserélhető az a rész). Szeretném azt is átalakítani (aljzatosra lehetőleg), hogy jobb hangot hozhassak ki belőle.
Onnan meg valami speciális phono kábellel menne az előfokig a jel.Minél semlegesebb hangú átviteli rendszert szeretnék, hogy ne a gép/kar, hanem a hangszedő hangja legyen csak benne.
-
Ear001
addikt
A karkábel is kicsit pongyola megfogalmazás. Van az a drót, ami a karcsőben belül fut. Ez alapvetően nagyon vékony kis valami, de eléggé bele tud szólni a hangba. Kedvelt madzagok ilyen célra az Audio Note UK, a japán Kondo, a Cardas, a Discovery, különböző van den Hul-ok, stb. Ehhez szét kell kapni a kart, igaz sokan például a Regákon csak átrángatják, ami rögtön ki is gyírja a csapágyat, bár erről aztán nem vesznek tudomást. Szóval érteni kell hozzá, hogy mit és hogy lehet szétszedni, ha lehet egyáltalán. Technics és Pro-Ject gurut nem ismerek, de Vass Andrási Gyuri bácsi elég sok mindent kábelezett át, egy kérdést megérhet. Mindenesetre Technicshez van gyári átkábelező szett is, szóval nem lehetetlen a dolog.
Van aztán az a drót, ami a lemezjátszót és a phono fokozatot köti össze. Van ahol ez fixen be van szerelve a hangkarba. Ezt lehet cserélni a belső kábellel együtt, vagy ha van elég hely és kábelhossz, a belső kábelezést meghagyva, csak a vastagabb részt cserélve. Van aztán olyan, hogy a belső kábelezés egy RCA csatlakozóig fut. Ez nem más, mint belső kábel csere, lásd fenn.
Aztán van még egy lehetőség, hogy a hangkar aljában van egy speciális dugó, lásd SME, Jelco, Linn, és az ide csatlakozó kábellel kell összekötni a phono fokozatot. Jobb híján ezt is karkábelnek szokták hívni.. Ebből a változatból van sok gyári, de az ember maga is szerelhet, ha van kedve hozzá.
-
Lite
őstag
válasz Ear001 #62873 üzenetére
Helló!
Karkábelt említetted: van egy Pro-Ject Xpression II-m és egy Technics SL1210 M3D-m. Visszaolvasva, külön-külön zenei stílusra ajánlottak. MC hangszedőket szeretnék használni, de nem vagyok meggyőződve, hogy a gyári karkábellel kifutnák magukat (főleg a Technics).
Van javasolt karkábel, illetve foglalkozik valaki ezek cseréjével?
A jelenlegi hangszedőm Ortofon X5-MC (ez magas jelszintű, de nem lesz mindig így...)Köszönöm!
-
xxlongikaxx
aktív tag
Tegnap megjott a felujitasra varo DUAL om, lesz vele melo boven. A kerdesem az hogy van rajta egy igencsak reginek tuno Shure M91 MG-D hangszedo, a tu szerintem kuka, de kerdes hogy probaljam meg megmenteni a hangszedot es vegyek bele egy uj tut ha tudok, vagy egybol tegyek bele egy AT 95 ot?
[ Szerkesztve ]
-
Ear001
addikt
Hát az elmélet így szól, de a gyakorlat számomra sok mindenben más, és van jó pár következetlenség is az írásban.
Egy pár darab a tippekből: Az Ortofon 2M Blue elég jól elvan a Rega karban, sőt, még az is lehet, hogy a dánok csinálják a Rega hangszedőket... A Goldring viszont szárnyakat kap, ha kiszereljük, és egy nehezebb (és Jobb) karba rakjuk, mint egy Helius vagy Tabriz, még akkor is, ha a régi változatot kiszedjük a műanyag házából, és nude hangszedőként használjuk, pedig akkor már erősen borul a matek.
Roksan karok? Na az meg mi? Az Artemiznek van olyan változata, amiben a ZYX-eket ki sem lehet egyensúlyozni, hiába ajánlott. A Tabriz(zi) nem más mint egy Jelco, ami két sorral lejjebb már önállóan szerepel és mást ajánlanak hozzá. Az egytűcsapágyas Nima pedig egy külön világ.
Apropó ZYX. A legtöbb változatát gyárilag lehet könnyebb és nehezebb bronz vagy ezüst plusz súllyal tuningolni, pont azért, hogy többféle hangkarba is jó legyen, de egy nehezebb ezüst súllyal kinehezített Airy 3S nálam minden hangkarban jobban szólt, mint a plusz súly nélküli...
Well Tempered -na az egy külön világ, atom jól szólt ZYX-el, Goldringgal, amivel ugye a leírás szerint nem kéne, szörnyen Ortofon 2M Reddel, amivel meg kéne, a barátom pedig nem akar jobbat bele, mint egy AT 100, ami a leírás szerint szintén nem jó hozzá...
Aztán kimaradt egy nagyon fontos dolog, a karkábel, ami legalább annyit hozhat és ronthat a hangon, mint a kar maga.
-
swixx
tag
Sziasztok!
Lehet, hogy rossz helyre írok, de nem nagyon értek hozzá.
Gondolkozok a Genius SP-HF1800A 2.0 között Trust GXT 38 2.1, hogy melyiket éri jobban megvenni.
A Genius 50W és a Trust 60W.Köszi előre is!
-
addikt
válasz Ear001 #62864 üzenetére
Az valoban eleg elonytelen tulajdonsagnak hangzik.
Mondjuk annyira eddig ez nem tunt fel.
Igazabol ezen cikk miatt kezdtem el gondolkozni, hogy az Ortofon 2M-ek pont a vilagos hangu hangszedokhoz tartoznak allitolag, en viszont jobban szeretem a kiegyenlitettet vagy akkor mar inkabb a meleg, testes hangzasut.
Szerinted mennyire van igazsag a cikkben emlitett kategorizalasban es nagyjabol realis markakat adott-e meg a kategoriakba? -
blattida
nagyúr
válasz Ear001 #62864 üzenetére
Bocs, azt valamiért nem vettem figyelembe, hogy t4p rendszerről van szó... Így valóban nem kell a súlyos játék.
MasterMark
Az jó, csak sajnos nem a szemünkel hallunk, hanem a fülünkel (bizonyos hifistákat leszámítva), így tnyleg jobban járnál mással, mint a szép kis vörössel...[ Szerkesztve ]
Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
Palika71
őstag
Sziasztok!
Van egy beteg alap sztereó erősítőm (Onkyo, új korában 50e volt vagy 10 éve). Az a problémája, hogy a bemenet választóján a csatornák össze-vissza ugrálnak. Van egy olyan állása, mikor kevésbé, de azért roppant idegesítő. Gazdaságilag érdemes ezt még szervizbe vinni? Mi lehet a baja? Az erősítő távirányítós.
Mindenki a maga szintjén nyomorog!
-
Ear001
addikt
válasz blattida #62856 üzenetére
A T4P rendszernél nem kell, ez a lényege a szabványnak. Régit kihúz, újat betol és csókolom. Ellensúly és antiskating fixen beállítva, a többit megoldja a hangszedő gyártója.
birno A Red legnagyobb baja, hogy szinte megjósolhatatlan, hogy adott lemezzel hogy fog szólni. Néha remek, néha meg felugrasz, hogy most mi a hétszentségért torzít, és ellenőrzöd a tűerőt, antiskatinget, lógást-nyúlást, de persze minden rendben. Ennél kevés idegesítőbb dolog van a hangszedők világában. Ha tetszik, akkor már a Blue is sokkal jobb választás, olyan áradós, negédes, kicsit rózsaszínes, viszont tök jól érzi magát Rega karban, abba talán az egyik legjobb választás.
Amúgy meg mondjuk egy Goldring, bár ez egy cseppet drága.
-
addikt
válasz MasterMark #62861 üzenetére
Lehet, ettol fuggetlenul meg erdekelne, hogy milyen jobb hangszedot(vagy legalabbis ajanlottabbat) lehet kapni ebben az arsavban.
-
MasterMark
titán
válasz dgyuri0123 #62851 üzenetére
Igen, köszi erre gondoltam, és akkor jól.
blattida: Egyelőre csak nagyon elméletben, de ez a 2M széria baromi jól néz ki szerintem.
Ear001: Igen, ezzel tisztában vagyok, hogy az első 2M.
birno: Szerintem nem leszólás volt. Tény, hogy a 2M-ek közül a legkisebb. Ha esetleg eladnád ólcsóért akkor szólj.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
addikt
Mivel most ugyis nagyon megy a hangszedo tema, akkor megkerdeznem en is, hogy egy Fisher MT-6225+Nad PP2e paroshoz milyen hangszedo passzolna?
A lemezjatszon tudtommal nem lett cserelve semmi(hangkar stb) s jelenleg egy Ortofon 2M Red van benne, amit epp par hsz-el elottem szoltak le, Ortofon shell-el.
Mivel massal meg nem hallottam, igy nincs viszonyitasi alapom s max a jelenlegi hangszedo arkategoriajaban gondolkoznek, tehat 30-35 korul.
Mondjuk jelenleg inkabb csak elmeleti a kerdes...[ Szerkesztve ]
-
csonti07
tag
Erre esetleg valaki?
-
blattida
nagyúr
válasz MasterMark #62850 üzenetére
Ha eltérő a hangszedők tömege, akkor bizony ki kell mérni tűnyomásmérővel/tűmérleggel és adott esetben ki kell súlyozni, amit akár a hangszedőre, akár a karsúlyra kell helyezni.
Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
zoltanz
nagyúr
Lehet benne valami, sztem az alakjukat megnézve a súlyeloszlásuk hasonló lehet, azért le kéne mérni mindkettőt. (hasonló kategóriás a kettő, ebből is gondolom ezeket)
Majd lehet jön valaki guru, és megmondja, sztem van valami egységes szabvány hangszedőkre. -
Ear001
addikt
A legbénább Ortofon 2M.
-
blattida
nagyúr
Egy picit jobb és finomabb, mint az at95e, de sokkal drágább. Ár-érték arányban az utóbbi sokkal jobb...
-
dgyuri0123
nagyúr
Jól gondolod.
A hangszedő súlyának "kompenzálására" hivatott az állítható ellensúly és természetesen a pontos tűnyomás beállíthatósága érdekében is. Ha a hangszedő tömege akár csak egy grammal eltér és nem állítható az ellensúly, akkor az összes plusz teher a tűre és a lemezre érkezik, ami tudjuk, mennyire tesz jót mindkettőnek. De adott esetben az is előfordulhat, hogy a könnyebb hangszedő le sem liftezik a lemezre, hanem mérlegállásban libikókázik.
A T4P rendszer pl. speciális shell kialakítással nem is engedi meg idegen hangszedő beépítését, pont ezen ok miatt.Pl. OM5-ös 5 gramm, a 2M RED pedig 7,2 gramm. Ezt a súlykülönbséget csak állítható ellensúllyal lehet kompenzálni.
Ha félreértettem a kérdést, úgy elnézésedet kérem.
2M RED-et nem ismerem sajnos.
[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
MasterMark
titán
-
Ear001
addikt
válasz xxlongikaxx #62837 üzenetére
Ez kar és futómű függő, Rega karokkal valóban nem túl jó, dehát a Rega karok önmagukban sem igazán, de egy barátom Well Tempetedjében nagyon is ott van a mély tartomány. Ő a 95-ről fellépett a 100-ra, de tovább esze ágában sincs.
Így is testesebb hangot lehet belőle kihozni, mint a kis Ortofonokból.[ Szerkesztve ]
-
Gabor970
addikt
válasz xxlongikaxx #62846 üzenetére
Bocsánat, bevallom valami 13xx, 15xx, 17xx-re gondoltam.
Tanulj meg alkalmazkodni a körülötted levő világhoz, mert a világ nem fog tehozzád! /boda
-
Gabor970
addikt
válasz xxlongikaxx #62844 üzenetére
hmm, inkább egy pontos típust ha írsz....
-
Gabor970
addikt
válasz xxlongikaxx #62842 üzenetére
Azon DENON AVR-ek, amik phono nélküliek, nehezen gondolhatóak jónak sztereóra....
-
krichd1
addikt
válasz DarkByte #62838 üzenetére
Phono előerősítőnek a Schiit Mani is jó lehet.
Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
blattida
nagyúr
válasz xxlongikaxx #62837 üzenetére
Nem kevés, csak enyhén magasba húzó hangja van, ettől még jó lehet rockra is, csak az a kérdés, hogy milyen a rendszer többi része...
-
DarkByte
addikt
válasz Ear001 #62832 üzenetére
Köszi hogy válaszoltatok!
Ear001:
Nézegettem 1200-as Technics-eket, de nem tetszik hogy a többség erősen ütött-kopott állapotban van már. Ami pedig tényleg jó állapotú az nem 100 lesz hanem inkább 200-hoz közel. Ennyi pénzem most nincs erre sajnos. Ha pedig nem egy jó állapotút veszek akkor annak a felújításához nem fogok érteni, DD-s lejátszókat amúgy is bonyolultabb javítani.
Audio-Technica AT-120LP lenne még ami hasonló, de arról elég vegyes dolgokat írnak neten.Valahol el szeretném kezdeni, de nem egy teljesen gagyi valamivel. Azt gondolnám a Pro-Ject elfogadható kezdésnek. Egyébként Elemental-t néztem még, de nem tetszik hogy nincs plexi borítása, illetve fejleszthetőség szempontjából elég limitált. Legalább 1-2 évre tervezek, addigra meglátjuk hogy egyáltalán lesz-e akkor lemez gyűjteményem hogy megéri tovább lépni.
A Phono Box helyett beépített phono preamp-os verziói lennének még a Pro-Ject-nek, de azoktól idegenkedem, ha nem válik be nincs lehetőségem cserélni (az AT-120LP-n ki lehet bezzeg kapcsolni). Illetve a beépítettekhez képest nem tudom hogy a Phono Box MM jobb-e vagy sem, de gyanítom egy hangyányit igen. Szét nézek még mi van helyette, illetve esetleg 20 ezer forintért ha van ennél jobb vétel azt ne tartsátok magatokban. Most egy elég szerény Sony erőlködővel lesz használva a set, annak is követnie kell majd az egészet. Gyenge a phono része ahogy olvastam, úgyhogy azzal nem biztos hogy próbálkoznék, illetve mivel digizni is szeretnék egyébként is szeretnék egy elfogadható phono box-ot amit rá lehet kötni az ADC-re.
dgyuri0123: még az Essential II játszik ami annyival jobbnak tűnik hogy ebben már beépített a Speed Box beli sebesség korrekció. A Debut III Carbon vagy az Essential II közül Te melyiket vennéd? Illetve tőled is várom a phono preamp javaslatot.
[ Szerkesztve ]
-
Ear001
addikt
válasz xxlongikaxx #62834 üzenetére
Audio Technica 95 és AT 100.
-
xxlongikaxx
aktív tag
Mar kerdeztem egyszer, de nem kaptam sajna valaszt, hatha most valaki tudna ajanlani valamit. Dual 1228 hoz keresek hangszedot, elvileg 2-8 grammost ajanlanak, foleg rock zenehet hallgatok, megy mellete blues es jazz is. Valakinek van valami otlete? Nem akarok sokat kolteni, meg csak probalkozok a vinyllel.
-
dgyuri0123
nagyúr
-
Ear001
addikt
válasz DarkByte #62830 üzenetére
Így együtt nem rossz ár, de ha má most azon gondolkozol, hogy mit lehetne cserélni, az nem sok jót jelent. Ebben a szettben minden alapszintű, kivéve a hangkart, az egy kicsit több. Mókázni jó, de ha ha egy komplett lemezgyűjteményt akarsz bedigizni arra kevés lehet, mert utólag hallani fogod, hogy ez azért nem a lemezjátszás csúcsa és azt kijavítani már nem tudod.
Amúgy az 1200-as Technicsnek és utódaiknak komoly kultuszuk van. Bizonyos környezetben és fülnek, nagyon-nagyon jó hangot lehet kihozni belőlük, jobbat, mit ezekből a kicsi-karcsú Pro-Jectekből minden tuning után, de ezek akárhonnan is nézem, nem férnek be a 100 000-es keretbe.
-
Tamoo
nagyúr
válasz PrinceHerceg #62827 üzenetére
Műszakilag valószínűleg eléggé más a kettő.
De nálad egyébként sem lehet tudni. -
DarkByte
addikt
Sziasztok!
Szeretnék egy kicsit a vinyl témában elmerülni és kezdő lejátszót keresek. A felső határ 80 (max. 100) ezer forint. Ennyiért szeretnék egy lejátszót és egy phono preamp-ot illetve még egy ADC-t is mellé szeretnék rakni digizni amivel túlmehet kicsit a keret. (oda egy ASUS Xonar U7-et néztem ki, bár nem tudom mennyire jó, a Fiio E10 ami csak egy DAC+fejhallgató erősítő került ugyanennyibe annak idején).
Készleten maradt utolsó darab jeligével kaptam egy ilyen ajánlatot:
- Pro-Ject Debut III Carbon (gyári Ortofon OM5E hangszedővel)
- Pro-Ject Phono Box MMEzt így együtt 82 ezer forintért.
Mennyire jó vétel ez? Úgy láttam ezen a lejátszón azért bőven marad bővítési lehetőség amivel egy ideig el tudok szórakozni. Viszont net szerte nem sok rosszatt olvasok róla.
Az alábbi problémákat találtam:- Amazon-os vélemények szerint néhányaknál jelentkezik hum, de nem írják milyen phono útvonalon használják, lehet földelés hiány az okozója ha jól értettem (a Phono Box MM-en van földelési lehetőség)
- A DC változat komolyabb motorral bír (beépített Speed Box ami elvileg ehhez is megvehető utólag), de hogy ez mit jelent wow és flutter-ben arról nem találtam még összehasonlítást.
- narumon írta itt róla hogy a Technics SL-1200Mk2 megeszi reggelire ami mondjuk nem tudom mit jelent egy kezdő szempontjából de azért nem tetszik hogy ilyet olvastam.
Köszi ha foglalkoztok velem picit!
[ Szerkesztve ]
-
-
blattida
nagyúr
válasz PrinceHerceg #62827 üzenetére
Amelyikkel az adott rendszerben többet javulna a hang.
A Delphi jósda már zárva van.Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
PrinceHerceg
őstag
Sziasztok!
Esti fejtörő következik:
Vajon egy Hivox AlcesOne vs ugyancsak 1 dugalyos Zeus Power kondicionáló közül melyik győzne?
-
zoltanz
nagyúr
válasz blattida #62824 üzenetére
Jó írásai vannak, meg hasonló a zenei ízlésem az övéhez, de vannak meredek dolgai is.
Sztem még ami a lemezjátszóknál kényes pont a felfüggesztés, futóműcsapágy és a karcsapágyak (ugye ezeket is időközönként ellenőrizni kéne, utána állítani a felfüggesztésnek, csapágyakat cserélni kell néha, esetleg tisztítani, újrakenni) -
FeeLing_
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsotokra lenne szűkségem, mert beköltöztünk egy új lakásba ahol ki akarok alakítani egy viszonylag jobb rendszert a mostaninál.
Jelenlegi alap rendszer: Technics SA-EX140 rádióerősítő, hozzá Quadral Odin hangfalak.Amit szeretnék: általában rádiót hallgatunk, internetrádiót csak akkor tudunk ha bekapcsolom a számítógépet, és a tv-t is rá szeretném kötni, max 2.0 vagy 2.1 rendszert akarok.
Eddig sztereó rádióerősítőket nézegettem hálózati funkciókkal ellátva, de ahogy olvasgattam a fórumot, erről általában lebeszéltétek az embereket. Kb, 100-200 ezer ft-ot szánnék rá, a hangfalak hangja nagyon tetszenek, azokat megtartanám. A nappali 20 m2.
Vegyek egy sima sztereó erősítőt+hozzá hálózatos tunert, vagy egybe az egész?
Használt is szóba jöhet!Válaszaitokat előre is köszönöm!
Üdv,
FeeLing_[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Jó írás a hangszedőkről: [link]
Fa hangszedőtest
Ismert, hogy a különféle fafajtáknak más-más rezonancia pontjuk van. Emiatt a fa hangszedőtesttel nemcsak hogy hangolni lehet a generátort, hanem emellett még ad egy egzotikus, „egymillió dolláros bébi” kinézetet is (ez aztán szokott is jelentkezni az árcédulában) Tipikus példák: Benz Micro Ruby, LP, Gradok, Koetsuk -
rii
nagyúr
sziasztok
micromega minium FM - CD - AMP - távirányító mennyit érhet?
anyagi okok miatt sörgpsen meg kell válnom tőlük
piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
blattida
nagyúr
Ha igazán jó eszközről van szó, akkor ezt házon belül megoldják, azaz eleve rendelkezik ilyen fokozattal. A legtöbb ilyen eszköz és összetevő eleve benne van a rendszerben/készülékekben, csak nem látod őket, hiszen nincsenek külön dobozokban, külön elnevezve.
Az egész elektronika, az áramkörök tervezése egy hatalmas kompromisszum halmaz, hiszen a gyakorlati eszközök, alkatrészek sajnos nem ideálisak, vannak problémáik, mellékhatásaik, veszteségeik, zavaraik, amiket mind-mind kezelni kell, nem véletlenül hatalmas alkatrésztemetők az elektronikai cuccok...Most csak eszembe jutott például az, hogy az egészséges széklet nem hagy nyomot az ember fenekén, ergo, nem kell hozzá papír, mégsem azt mondjuk magunknak, a gyerekünknek, a barátunknak, a csajunknak vagy az anyánknak, hogy minek húzza le a pénzt a wc-n, inkább táplálkozzon megfelelően, mert a forrás oldala nem jó, hanem azt, hogy vegyen toalett papírt (amiből szintén nem mindegy, hogy milyet). Pedig az egészség sokkal fontosabb terület...
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
válasz Mezga Aladár #62801 üzenetére
Akkor inkább úgy lehetne ezt átfogalmazni, hogy bizonyos rendszerben a fokozatok közötti illesztés hiánya vagy elégtelensége többet ront a hangon, mintha egy plusz eszközzel megoldanánk az illesztést. A plusz eszköz szükségessége is sajnos rossz, de két rossz közül lehet, hogy a kisebbik.
(P.H.)
-
blattida
nagyúr
válasz Mezga Aladár #62809 üzenetére
Az csak egy nagyon elméleti szemlélet alapigazsága, aminek nem sok köze van a gyakorlathoz.
Itt nem arról van szó, hogy adva van egy eleve jó jel, amihez torzítást ad (?) ez az eszköz (miért is adna...), hanem arról az ismert technikai problémáról, amit a félreillesztés vagy nem illesztés okoz (frekvenciamenetben, dinamikában, részletekben), amit hivatott kiküszöbölni ez a cucc. Nagyon sok olyan eszköz van, amin segít és sok olyan van, amin nem vagy nem tud, ebből nem az következik, hogy ez eleve rossz és nem is lehet jó, hanem az, hogy valakinek segít és valakinek nem.Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
Ribi
nagyúr
válasz Mezga Aladár #62809 üzenetére
Ugye van az az eset, hogy mondjuk egy telefon mögé kötsz egy erősítőt, de nem tekered fentebb az eredeti jelszintnél,mert elég hangos úgy is. Ekkor ez is egy buffer. Tudom, hogy most teljesen más a helyzet, de akár előfordulhat, hogy a dac annyira gyenge jelet ad ki, hogy javít a helyzeten egy buffer. Vannak viszonylag kis impedancia bemenetű erősítők. Ott tudhat javítani. Tehát szigorúan véve tudhat javítani. Hogy ez valszeg elvétve történik meg az más kérdés.
2V az 2V, de hány amperel? Mert az impedancia illesztő ugye ezt hivatott "megemelni". A rontás elvileg elkerülhetetlen, mert akkor kész lenne a tökéletes eszköz, de lehet a áram hiánya sokkal nagyobb probléma. -
zoltanz
nagyúr
Hi-fi-vel, akusztikával foglalkozó hagyományos könyvet tudtok ajánlani?
Hangfalkészítésről már olvasgattam, nemi némi nemű elketrotechnikai ismeretem van, még az iskolából (épület villamosság.) Erősítők (csöves, analóg), RIAA korrektorok, LP lemezjátszók, hangváltókról lenne jó egy kis irodalom. -
Mezga Aladár
veterán
válasz blattida #62807 üzenetére
Egy alap igazság azért van, a kevesebb több.
Attól h., beraksz egy eszközt ami pl 2V fogad és 2V ad ki magából(jelkondicionáló) csak torzítást adsz a rendszerhez. + egy szett kábel.
Lehet első blikkre kellemes, de ez is belenyúl a hangba.
És innentől egyre messzebb kerülünk az elméleti ideális állapottól, kicsi kacskaringós jelből nagy kacskaringős jel legyen, mindenféle torzítástól mentes.
Részemről vége, leírtam mindent.[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Melyik jobb hangú erősítő vagy úgy is kérdezhetném, hogy melyik éri meg jobban ugyanazok az áron:
- Rotel Ra-01
- NAD C320BEEKöszönöm!
"Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."
-
blattida
nagyúr
válasz Mezga Aladár #62805 üzenetére
Nem válaszolsz.
Az, hogy mennyi az Eszközök minimális száma, az nem egy elméleti szám és nem is fix, hanem az adott rendszertől függ. Van, ahol több kell és van, ahol kevesebb.
Az ilyen kizárólagos kijelentésekkel óvatosan, mert nincs abszolút igazság és a hifiben különösen nincs egyetlen helyes út.Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||
-
Mezga Aladár
veterán
válasz blattida #62802 üzenetére
"Ha folytatom a logikád, akkor minden önálló, dedikált eszköz fölösleges, hiszen csak növeli a jelútban lévő Eszközök számát."
Pontosan, addig amíg nem felesleges.
Csak a minimálisan szükséges eszközöket szabad használni.
Az hogy valakinek nincs pénze a hobbira az sajnálatos és nem indokolja h., elszórja azt a kevést ami van.
Ez nem lesz előre lépés. -
blattida
nagyúr
válasz Mezga Aladár #62803 üzenetére
Miért is nem javít?
-
blattida
nagyúr
válasz Mezga Aladár #62800 üzenetére
Egy normális impedacia illesztő fokozattól nem lesz rosszabb a hang,maximum nem javul, így abban az esetben fölösleges.
A legtöbb viszonylag olcsó elektronika nem éppen tökéletes, esetükben egy ilyen eszköz valóban képes javítani a hangminőségen.Naaaahhhh...ez már egy icsit túlzás.
Mi az, hogy figyeljen oda? Ha valaki nem engedheti meg magának, hogy pusztán e miatt forrást cseréljen, mert nincs rá pénze (elég sok ilyen hifista van ám), az igen jól jár egy ilyen eszközzel, hiszensokkal olcsóbban megússza.Ha folytatom a logikád, akkor minden önálló, dedikált eszköz fölösleges, hiszen csak növeli a jelútban lévő Eszközök számát.
[ Szerkesztve ]
-
Mezga Aladár
veterán
válasz Mezga Aladár #62800 üzenetére
Revidiálom magam.
Akkor sem kell.
Ha valaki élőfok nélkül akarja a cuccát használni akkor figyeljen oda h., a forrás illeszkedjen megfelelően.
Ez csak plusz torzításokat tesz a láncba.
Akkor amikor már a kábelek hosszát is figyeljük h., minél kevesebb eszköz legyen a hang útjába, akkor ez totál felesleges, káros.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Trollok komolyan
- OpenWRT topic
- Politika
- Apple notebookok
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Összehozta a világ első műholdas videohívását a Vodafone
- Mindent visz: A GeForce RTX 5080 tesztje
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Sony Xperia 10 VI - vajon miben bízhat?
- Mikrotik routerek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest