Hirdetés
- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- Steam Deck
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Fujifilm X
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Kedvező árú Philips OLED televízió a tesztpadon
- OLED TV topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
válasz
CPT.Pirk #206 üzenetére
Dell Latitude 3140 amúgy amit osztanak. N100, passzív. 4 GB-os beforrasztott RAM-os verziót gondolom azért csinál belőle a Dell, hogy érezhetően kellemetlen legyen, és így lehessen drágább 8 GB-s változat is. Az állam meg nem élt ezzel... elvégre, nekik mindegy. Persze pár év múlva már lehet, hogy ezért lesz selejt. Bár kérdés, hogy már csak a fizikai lehasználódás miatt mennyire lehet ezeket majd újra odaadni másik tanulónak az iskola kijárása után, amikor le kell adni.
-
Shing
őstag
Windows 11 3,7GB RAM-al, használat közben. [+gondolom más szempontból is régi laptop]
[link]Ahhoz képest, hogy mennyien temetnék...
Persze nem egy extrém használatot mutat be 30 böngésző lappal, de az is nevetséges amikor ezek után valaki 16GB-t kevésnek tart az átlagfelhasználónak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tatabike #194 üzenetére
5-10 az általában elég, de ha dolgozom és keresek anyagokat egy témában, akkor hozzájön még lazán 10-20 amit addig nyitva is hagyok, amíg meg nem oldódik a probléma. Sokkal gyorsabb, mint becsukogatni és valahonnan újra elővenni ezeket a találatokat.
Franica91: azt a fehér kereső téglalapot a fekete tálcán azt hogy bírja a szemetek? Át lehet kapcsolni, hogy csak a kereső ikont rakja oda, úgy nem fog rikítani.
-
ddekany
veterán
válasz
tatabike #194 üzenetére
20-50 fül az simán, mert megnyitnak valamit, aztán valami más eltereli a figyelmüket, és örökre ott marad. 30+ fülnél meg már nincs is kedvük nekiállni takarítani. Viszont, a legtöbb modern böngészőnél ez mindegy, mert kidobja a rég használt fülek tartalmát a memóriából, és csak akkor tölti vissza, ha valaha ráböksz a fülre.
-
Rayyy
senior tag
válasz
Kappantyú #189 üzenetére
Khm... és akkor itt jönnek a különböző célszerszámok. Egy videóvágó, utómunkás gépnek inkább belépő szint a 64 GB, nem a mindenre elég kategória. Sajnos tapasztalatból mondom. Néhány réteg 8 másodperces 4K szekvencia pár effekttel meg is eszi a 64-et. És akkor még maradtunk 25 fps-en. Biztos más szakma képviselői is tudnának mesélni.
-
-
Kappantyú
lelkes újonc
16GB-nak elégnek kell lennie mindenre, de sajnos mégsem az.
1. nőtt a programok pongyolakódolása, így a memóriaigénye is erőteljesen
2. változtak a felhasználói szokások, 40-50 ablakos böngészőre ráindítunk egy komolyabb játékot...és pukk... (mondjuk ha előtte bezárnánk a böngészőt...)Viszont a 32GB szerintem mindenre elegendő, ott már luxizhatunk azzal, hogy fut egy MS Word + Firefox 30 ablakkal + ráindítunk egy lasztofasz 2-őt is akár...
Nálunk három gép van idehaza, mindben nVME SSD a rendszertöltő meghajtó, és kizárólag Crucial Ballistix DDR4-3200 memóriák vannak kitekben, jól tuningolva persze.
-nejem : B450 + 2x16GB RAM (3733MHz) + 5600G (1080p) - filmezés, torrent, internet, MS Office 2019
-lányom : B550 + 4x16GB (3600MHz) + 5950X + RX6800 16GB (1440p) - film, játékok, internet, MS Office 2019
-én : B550 + 4x16GB (3800MHz) + 5950X + RX7900XT (2160p) - film, torrent, játék és internet, MS Office 2019 + Sony Vegas
MINDENRE BŐVEN elegendőek a gépek, a RAM meg pláne hogy bőven...
Szerintem 64GB RAM-ból csak szándékosan erőltetve lehet kifutni.
És 32GB-ból ugyan ki lehet futni, de minimális odafigyelés mellett tutira elég mindenre! -
Rayyy
senior tag
Ritkán jellemez egy illustrator fájlt az, hogy "hányszor hány pixeles" a fájl, inkább az számít, hogy milyen mennyiségű vektor van benne, vagy hogy hány darab beillesztett kép és azok milyen minőségűek. De simán tud sikítani egy 700 kb-os fájlnál is, amiben van egy 2 MB-os jpg, tehát nyilván nem a RAM-hoz van köze.
-
Rayyy
senior tag
válasz
tatabike #186 üzenetére
Nem a pasziánszra elég, hanem a néninek, aki jellemzően ilyen tevékenységeket végez a gépen. Oda elég a 16 GB RAM. Persze kontextus nélkül nyitott marad a kérdés, hiszen nem mindegy, hogy DDR3-ról beszélünk valami régi gépben vagy DDR5-ről egy tegnapi gépben. Ezt már biztos kivesézték a kolegák, nem olvastam vissza.
-
Star citizen teljesen más motor, ott az egész bazi nagy pályát előre töltögeti és ezért használ sok ramot. (meg előfrodul hogy memory leakes, nálam volt hogy 34GB-ot evett)
Önmagában az nem baj hogy megeszik mindent amit csak bír addig amíg haszna van belőle azaz nem töltöget annyit de ha hiba miatt zabál annyit az pazarlás.Starfield konzolokra optimalizált, megáll vram fogyasztás. Illetve ott nincs ekkora pálya csak rengeteg kicsi. Ott folyamatosan darlája az SSD-t és nem használ normálisan gyorsítótárazást azzaz még a windowsét sem. Külön moddal kell bekapcsolni. [lDisk Cache Enabler] Szóval starfield egy programozási csoda vagy katasztrófa attól függően hogy honnan nézzük. PC-n pont hogy ehetné a vramot és a ramot is, nem kell a konzolok limitációjával foglalkozni de fejlesztők nem ezt az utat választották.
-
GreatL
őstag
32 GB DDR4-ről léptem 16 GB DDR5-re. Kezdetnek most elég lesz még úgy is hogy az IGP is ebből kajál, mert legalább túl lehetett hajtani. Későbbi terv 2x24 GB és egy videokártya, nem hinném hogy többre szükségem lesz 3 éven belül.
-
Imi3estNew
csendes tag
4Gb szerintem már szűkös mindenre, max linuxos valamire 8Gb = netezős gép nagyinak, 16Gb = elég játszani (kicsit szűkösen), átlag munkagépbe, 32Gb = Nem kibírhatatlanul drága kb mindenre bőven elég. 32 fölött: végtelen pénztárca miatt a legdurvábbat akarom VAGY extra sok memóriát igénylő speciális feladatok VAGY fogalmam sincs mennyi kellene úgyhogy veszek jó sokat
-
Rayyy
senior tag
Jajdejókistéma... Adobe Illustrator (legújabb, fizetünk érte) az idő előrehaladtával egyre egyszerűbb fájlokra írja ki egyre többször, hogy sajnos nincs elég RAM... úgy, hogy a 64 gigából 13% van használatban.
16 GB szerintem még elég lehet egy pasziánszozó 70 pluszos néninek. -
kamuintro
csendes tag
"Ja, mennyire jobb a studioknak ugyanazert a penzert tobbet dolgozni elore is, ahelyett, hogy kesobb egy remasterert extra penzt kerjenek el"
Nem kell többet dolgozniuk, mert a fejlesztés során lövik be a jelen generációt High/VeryHigh szintjét, az Ultrát pedig ahhoz képest feljebb húzzák. Általában a jelen legerősebb kártyájához (5090), de sokszor tippre megy, hogy mennyivel lesz erősebb, mondjuk a 6080 és a 6090.
És nem kell félteni őket, mert a fejlesztés során létrehozott textúrákat és részletességet így is butítani kell + megjelenik az új konzol arra összedobnak egy frissítést és eladják újra teljes áron. 5-6 év és jön a remaster PC-re, amit megint eladnak. Ki van ez találva. -
muxi-muxi
senior tag
válasz
kamuintro #168 üzenetére
Aztán ott van még az Epic, meg a Custom, amik ugye néha simán az Ultra felé lőnek. Persze ott is lehet variálni, hogy bele-beleférj a hardverkeretedbe, ilyenkor jönnek korunk É-Áj találmányai, mint a felskálázások, meg a képszaporítók, amivel vissza lehet kicsit fogni az elszaladt hardverigényt, és feláldozni némi képszépséget a TAA javára...
Az Ultra setting szerepe mára szerintem az (is lehet), h adjon egységes eredményt egy benchmark grafikon, és évekre visszamenően adjon releváns támpontot VGA komparálás során. Sokszor van az aktuális VGA tesztek fórumaiban a régi játékok használatának kárhoztatása is, holott céljuk ugyanaz, h mennyit fejlődött egy-egy videokártya generáció. Offba teszem, mert nem veled akarok kötekedni, meg talán nem is illeszkedik annyira a témába csak súrolólag...
-
kamuintro
csendes tag
Azt azért tisztázzuk, hogy mi az az Ultra beállítás.
Az Ultra beállítás a jövőben megjelenő videokártyák miatt van, hogy ne kelljen vele foglalkozni és két évente Remastereket kiadni.
Very High pedig a mostani felső kategóriás videokártyákhoz van Nvidiánál a 4070/5070 és fölfele.
A játékok alap beállítása mindig is a High volt, erősebbeknél a Very High, az Ultra pedig a következő vagy az azutáni videokártyákhoz, jelen esetben Nvidiánál ez a 6000-es és 7000 széria lesz.
Az Ultra beállítás mindig a jövőnek szólt. Teljesítmény tesztnek elmegy, de a készítők nyilván a High-ra fejlesztették a játékukat, mint minden videojátékot. -
DraXoN
addikt
válasz
monguz82 #163 üzenetére
Azt, hogy a program bepakol a memóriába előre ha van hely, még nem jelenti azt, hogy ténylegesen kell is neki minden egyszerre ami ott is van.. Simán lehet beleférne a tartalom cseréje használat (program futása) közben is, ha van mögötte egy gyors SSD és videókártya esetén meg elegendő PCIE sávszélesség (a továbbításhoz.. mert a közös memóriatartomány csak elmélet, gyakorlatban még mindig csak "csúszik" a megvalósítás, bár sajnos ami elméletben jó, gyakorlatban néha nem).. Persze ez már optimalizálás lenne... kényelmesebb mindent "bevágni a ramba" akkor is ha lehet nem is kell a tartalom.. így lesznek még rosszabb program optimalizálások.
-
-
monguz82
tag
Diablo IV 3440x1440-es felbontásban fullos beállításokkal simán megeszik 17-18GB rendszermemóriát, 6900XT 16GB memóriáját is kimaxolja, szóval magasabb felbontásnál simán kell a 32GB RAM.
-
Ramon nem spórolok, legalábbis mennyiségén. Előz gépeimből volt olyan amiben 192GB volt de már nem használom munkára a fő gépet így csak 64GB-t vettem a mostaniba bár ehhez közre játszott az hogy a DDR5 extrémen túlárazott és csak szerencsém volt hogy olcsón megúsztam.
16GB-om még AM3-ban volt 4x4GB olcsó kínai ddr3 ramokkal X6 1090T procival a fő gépemben.. Aztán ha tehettem mindig sok de olcsó ramot választottam. Windows amúgy is gyorsítótárazza a dolgokat. Márkások nem hoztak annyit hogy megérje őket megvenni.
A munkahelyi notebookomban van 16GB de az már határeset 70-80%-ban van tele és nincs is minden megnyitva. (fut outlook, office cuccok, speckó szoftverek, több SQL stb) -
arnyekxxx
veterán
fater asztali gépében (huszonezres DELL) 2x2GB DDR3 van, mellett egy kis SSD, jellemzően fut egy vivaldi meg egy ffox meg a skype, teljesen jól használható az egész (W10LTSC). Asszony gépében volt 8GB DDR4, vivaldi+PS+InDesign rendszeresen megállt hosszabb időre gondolkozni, került bele + 16GB és megszűntek a porblémák (W11).
Szóval simán felhasználásfüggő az egész.
-
xyvalaki
aktív tag
Amíg 16Gb volt a gépben, addig 13-14 volt használva. Most hogy 32 van, 25-28 fogy el. Szóval elmegy 16-al is, de érezhetően jobb 32-vel.
-
DraXoN
addikt
Elég fura amit írsz és szerintem valami félreértés lesz a működésben, tág tartomány között megy a dual-channel lehetőség, még azt is lehet keverni, hogy hány oldalas ram van ha jó a sorrend. (bár arra figyelni kell, hogy mit rakunk be).
... kicsit bonyolult lenne ide leírni mit-hogy lehet, de simán lehet dual channel 2x8GB-ból de még 2x8gb és mellé 2x16gb keverésből is (vagyis 2db 8db és 2db 16gb-os modul egyszerre 48gb-ot adva és még is lesz dual channel)
a memória és memória chip gyártója se számít igazán, de még valójában a méret se teljesen, mert egy 8gb és egy 16gb-os modul együtt is tud dual-channelt az első 8gb tartományáig a 2 ramnak (anno még AM2+ platformon csináltam ilyet egy 1gb és egy 2gb-os rammal (DDR2 ramok), és ténylegesen működött, tesztelve a sebesség leesett az első 2gb után a felére az utolsó 1gb-on... persze lehet a modernebb rendszerek nem ilyen rugalmasak ebben)
ami okozhat ténylegesen gondot, ha a ramok más oldalszámúak a különböző memóriacsatornákban.. azonos bank szám kell a 2 sávba különben nem lesz dual channel, ez nem ördöngősség, de a gyártók nem dicsekszenek el azzal, hogy hány oldalas a ramjuk.. sokszor sorozaton belül is változik (és azt hisszük azonos ramot veszünk, de nem).. DDR5esetében ezek már nem számítanak, más a felépítés, de DDR4-ig bezárólag ez az egyik fő ok ha nem megy a dual channel, ha más a bank szám (memória oldalak száma).
-
podtibi
senior tag
2x 2x8 raktam bele, és a b1 és b2 single volt a cpu-z szerint, nem pedig dual, tehát az alaplap, csak az első 2x8 kezeli dual ban és a másik csak lassitani fogja a gépet. Ami azt jelenti, ha valóban 32gb ot akarok, akkor 2x16 ot kell vennem. Én naiv, azt hittem, hogy mindent jól csinálok. Erre is oda kell figyelni, hogy a gép valóban kezelei e a modulokat, megfelelően, alaplaptól és processzortol függöen.
-
podtibi
senior tag
Igy van. Az se mindegy hogy dual vagy quad és akkor még a mhz is közrejátszik. Ami még rosszabb, hogy le kell ellenőrizni a processzort és az alaplapot is, hogy egyáltalán támogatja e mindazt, aztán cpu-z vel is megfigyelhető, hogy valóban kezeli e úgy, mindazt. Én így estem pofára.
-
carl18
addikt
válasz
aprokaroka87 #153 üzenetére
Azért a mai videójáték iparban is látni jönnek a rosszabbnál rosszabb portok, sok játék DLSS nélkül a RTX 5090-et is képes megfektetni és nem 4K-ról van szó szimpla 1440P és nem feltétlen Ray Tracing alatt.
Alan Wake 2 volt az első olyan alkotás ami felskálázás nélkül nem igazán játszható mai kártyákon. És itt szó sincs arról hogy fut a játékba a Ray Tracing....
Csak mivel látják a fejlesztők hoppá, van FSR/DLSS akkor nem kell annyira optimalizálni.
Majd a felskálázás megoldja a teljesítmény gondokat.
Most már van framegeneration is így 2 oldalról van megtámogatva egy mai hardver, FSR/Framegeneration és társa.Assasin Shadow alatt is látszik nem valami jó port, Natív 1080P Ultra Ray Tracing és DLSS nélkül.
Ha már ide is kell egy 4070 Super 60 fps mellé nincs miről beszélni.
Mai játékok sok esetbe nem igazán futnak jól, aztán a mai videókártya árak is el száltak.
Er -
carl18
addikt
Nyilván manapság sok pazarló szoftvert írnak, ott egy zene lejátszó is megeszik pár száz mega ramot. Azért mikor a Pentium III gépem volt 128mb rammal azon valahogy pár mb-ból elment a WInamp érdekes ez.
Ilyenkor én is arra gondolom egy alap alkalmazás is kéri a erőforrást.
Csináltam tesztet, GTA 5 Bővített kiadás 1440P maxon 10 gb ramról indult 1 óra szabad koborlás után 14,6 gb ramot evett meg. Minden oda vertem kivéve a Ray Tracing!
Nekem ez így jó egyenlőre!
Aztán majd meglátjuk hogy lesz.
De ha nem Windows lenne hanem Linux simán elmenne a gép 16gb-al is. -
Jack72
aktív tag
16 GB van az egyéves gépemen és ha semmit nem futtatok rajta, akkor is 8 GB-ot zabál...
Alapjáraton minek kell 8GB vajon? -
carl18
addikt
-
Pista0001
addikt
A videot nem néztem meg, nem is fogom, tessék leírni,m majd elolvasom.
Hogy a kérdésre is válaszoljak, ha náha páér doksait kell csináljak (excel vagy word), akkor 4 GB, ha csak netezek, akkor 8 vagy 16 is van. Utóbbi indokolatlanul, megjegyzem. Ha játszok, akkor 16 vagy 32 GB.
Mindig is úgy voltam vele, hogy a ram sosem elég, Athlon XP meg P4 mellett 1 gigát használtam, AThlon 64 mellett kezdetben szintén, majd 2 gigára bővítettem, Athlon II majd Lynnfield melklé 4 GB, utóbbit bővítettem elég hamar 8 GB-ra. Az átlag mindegyik érában inkább csak a fele volt, de a negyede is élhető volt.
A 8 GB amúgy a mai napig egy élhető kategória általános felhasználásra. Némi net, némi filmezés, némi irodai munka nem feszegeti a határait.
-
ddekany
veterán
A ZX egy dolog, mert totál más jelleggel volt használva. De pl. a 1995-1999 korszak Window-os irodai PC-je már a mostanihoz nagyon hasonló multitaszkos, Office-es csoda volt, de úgy 0,064 GB RAM (azaz 64 MB) volt benne. Na ezt rakja össze az ember... most már 250x annyi az illendő. A Teams pl. önmagában lezabál 0,5 GB-t, azaz közel 8-9 régi irodai PC összes RAM-ját, amiben akkor még elfért a Windows + pár nyitott office, email, stb.
-
Szmtgp
csendes tag
+ 32 bit.....az még w7-en volt.
de nekem van 98-om is telepítve (xp mellé) (nemcsak játék ,de sok irodai szoftver sem működik 64 bit alatt. Persze van virtualBox, ha kell, de ha még indul régi xp, akkor azt használom, netre nem kiengedve, pl egy 2000-es Gericom noti, tökéletesen működik 25 éve)
Irodai használatra minimum 16 giga. Laptopokba én se engednék 16 alatt.
A desktopban most 64 giga van (játék + video vágás)Anno a ZX81-esemben 1 Kbyte volt
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Köszi, ha jól emlékszem, 16GB. Viszont vedd figyelembe, hogy ezek boot utáni értékek, nem több óra futás és használat utániak. Úgy mindegyik orpendszernél felmegy a ram használat idővel.
EndeavourOS KDE-n most egész napos futás után 9GB-nál tartok, de a céges Win10 LTSC is simán felmegy 10GB fölé ahogy futtatom azt az 1-2 céges programot meg a böngészőt. Nyilván az előtöltés ilyen-olyan formái dolgoznak a háttérben, a ram meg arra van, hogy használjuk. -
Hujikolp
őstag
Lehet, hogy kell a mennyiség bele, nade a sebességről nincs szó?!
Az is egy fontos paraméter, ami függ az alaplap és proci teljesítményétől is! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt az egyszerű saját mérést 2023-ban csináltam virtualbox alatt. Vannak itt alacsony memória igényű oprendszerek, ha kezdenél kifutni a ramból.
Az a laptop meg... Van a cégnél x86-os tabletünk 2 mag 4 szálas hasonló procival, de ahogy haladt az idő és jöttek az új verziók, úgy lett rajta egyre lassabb a Win10, pedig valódi SSD van alatt, nem is eMMC. Mikor a W10 még új cucc volt, akkor még kényelmesen lehetett használni, most meg már meh.aprokaroka87: na igen. Végül is "fut rajta", tehát a minimum az stimmel. Gondolom a HW gyártók elvárásai miatt maradtak ilyen alacsonyan az elvárások, hogy a sok gagyit is ki tudják szórni.
-
carl18
addikt
Nekem így áll a ram használat!
Büszke vagyok sose fogy el, inkább legyen több mint kevesebb. Én régen szívtam eleget a kevés rammal.
Durva 2012 körül volt fiatalon nekem 2gb ddr3 ram most 13 év múlva van 48gb.
Kíváncsi vagyok meddig bírja, Platform AM4 és Ryzen 5 3600 cpu van most. -
carl18
addikt
válasz
CPT.Pirk #122 üzenetére
Windows 10 volt rajta eredetileg, aztán a Tulajdonos fia frissitette Windows 11-re. És mondják mitől olyan lassú, oké nézzem az eredetileg 6 wattos TDP procis gép kábelről 2600 mhz-en fut de mikor akkumulátoros módba van 800 mhz körüli órajelen fut magnak darabja.
Amúgy se acélos konfig még az erejét 1/3 tudja szóval mondtam neki inkább ha sebbeséget akar használja hálozatról. De neki laptop kell, uuu ő akkuról használja hogy ágyból is lehesen használni.
Aztán feladtam amit tudtam megcsináltam de mondtam ez ettől gyorsabb nem lesz ha sebbeség kell másik gépet kell venni.
Azóta van Ryzen 7NM 4 mag 8 szál és 8gb ram azzal nincs baj. -
Alusky
senior tag
Első blikkre eleve minden ami nem Windows elvan feleakkora memóriával.
Jelenleg meg van nyitva 10 tab fórumok és YT videók is és egy Face, két PH ebből amin ez a videó megy, fut egy egyszerűbb videoszerkesztő 1080/60p és egy telefon meg egy kamera rádugva fájlkezelővel megnyitva. 3.8 GB, szóval még 4 GB-tal is működne, de akkor már lehet be kéne zárnom pár YT ablakot, ha a videóból hosszabbat behúzok. Itt kijön nagyon a #linukszéve a Windows-zal szemben, hogy még 4 GB-tal is lehet dolgozni.
8 GB van jelenleg épp ezért, mert normál felhasználással nem tudtam kiakasztani, meg mert DDR3-as gépet már nem fogok fejleszteni, hülyeség.Ez Win alatt annak a sokkal több háttérfolyamata és pazarlása miatt valóban inkább 16. És mivel a 4K60p meg a 4/9 bayer csillió pixeles mobilos fotók egyre jobban terjednek, meg lesznek játékok ha nem is mind amik nem férnek majd bele egy 30 lappal megnyitott böngésző mellé, én is azt mondanám kell a Win alá a 32 GB és akkor jó ideig nem lesz vele gond.
Ahol csak egy Facebook van megnyitva meg az abból linkre kattintva megnyílik egy második tab, esetleg telefonról képek felmásolva közben, oda bőven elég a 16 is még. -
aprokaroka87
nagyúr
Nem tudom mit vagytok úgy oda, én nemrég kapcsoltam le egy Dell latitude D830-at windows 10-el
Eredetileg windows xp volt rajta. -
jozefgucci1
addikt
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
2 mag 2 szálas proci, az már 2019-ben mikor kiadták is e-hulladék kategória volt.
Oké, 6W-os TDP kategóriában van, ilyesmi hardverre még mi is terveztünk célgépet speciális területre, de az még a W10 megjelenése körül volt, akkor az még vállalható teljesítményt nyújtott azzal az OS-sel, de főleg inkább Linux alatt. Mi 9W-os 4 szálas példányt használtunk, mert azt még lehetett passzívan hűteni és ez feltétel volt.
Amúgy az a gép amit írtál az mindenben teljesíti a W11 minimális előírásait, mi baj lehet? SSD méretével még túl is tervezték!
moleculez: na igen. Amúgy mi kis cég lévén szintén használunk ilyen telemakrózott calc táblát, de az a procit eszi meg, nem a ramot. Nekünk az a mentségünk rá, hogy kellene egy dedikált programozót felvenni vagy egyikünket ráállítani akai hetek munkájával reprodukálná egy GUI-s programban amit összeraktunk relatíve egyszerűen a táblázatkezelőben.
-
carl18
addikt
válasz
CPT.Pirk #117 üzenetére
Nem rég néztem még árulnak új gépet 4gb ram mellet is. 😅🤣 Mondjuk sokra nem megy vele a tulaj.
Tesómnak van egy Notebook Celeron cpu 2 magos 4gb ram és 120gb Ssd. Windows 11 borzalmas élmény volt alatta, lassú mint a tetű senkinek nem kívánom.
És mondja lassú a gép nem érti miért?
Talán Celeron N4020 -
CPT.Pirk
Jómunkásember
32GB ram sem volt elég, mikor úgy indítottam el a Star Citizent (4.10), hogy előtte nem zártam be a böngészőt.
16GB kevésnek bizonyult, mikor kiadták a Galactic Civilizations IV-et 2021-ben, az akkor 12GB ramot simán megevett és hát egy Windowsnak a maradék 4GB az nem elég.
Céges környezetben a 16GB ram még okés. Bár a nap végére azért eléggé tele szokott lenni, de az még rendben van.
A 8GB ramos "irodai" laptopok viszont egy olyan dolog, amit büntetni kellene.Ehh, a régi szép időkben egy 384MB ramos P3-as gépen simán lehetett böngészi Firefox alatt Ubuntuval...
-
hunluki
senior tag
válasz
Apollyon #114 üzenetére
Kompatibilitás, legalábbis én ezért használom. A gép amiről most írok dual boot W7 nem lát netet, illetve van egy netbookom XP-vel (nyilván offline) szintén retro játékokra mert van olyan (nolf 1, pizza syndicate és még néhány) aminek már a W7 is túl modern, ha el is indul hajlamos kifagyni, glitchel a grafika és egyéb anomáliák.
Azzal én se értek egyet hogy ezek lássanak netet, de megvan a helyük.
Nem mellesleg egy W10/11 még LTSC-ben is bloat egy W7-hez vagy egy XP-hez képest, ha meg már megvan a HW akkor én szeretem hasznosítani is őket és nem újat venni még akkor sem ha filléres tétel hogy cserébe küzdhessek a kompatibilitással. -
KAMELOT
titán
válasz
Apollyon #114 üzenetére
Ha gépigény a gond akkor....
Ubuntu + virtuálisan WIN11 problem solvedKaiku: Mindegyik dimm-et használja, mert Quadban megy. Nekem 4820K óta ilyen lapjaim vannak
Ez már ilyen faxa alaplap
-
Apollyon
Korrektor
Vagy inkább miért? Mit tud egy windows XP, amit egy 10-11 nem?
Utóbbiakból lehet LTSC verziót is használni, és nincsenek benne sallangok.
Ha a gépigény lenne az akadály, akkor hardveraprón aprópénzért van már valamilyen jó kis dell vagy lenovo kliens, modernebb ddr4-es hardverrel. -
tatabike
őstag
Nekem 16GB RAM van, DDR3, valami régi i5 xeon proci, a legerősebb 8GB RX580 vga-val, a simulatorok elfutnak rajta 4K-ban, (American Truck, Eurotruck, Farming 22-25), egyelőre elégnek tűnik arra, amire nekem kell.
-
Prof
addikt
Ez mind kamu 640k mindenkinek eleg kell legyen
Amugy a legjobb PC hardware kuncsaft aki nem tanulta meg bezarni az ablakokat/ tabokat. -
podtibi
senior tag
De ez megint más. Én is megtudom etetni a gépet akármennyi rammal, de az a norma, ha arra elég, amire kell. Pl. ha 4k ban tolod, a gép többet eszik, 1080p ben pedig kevesebbet. Aztán adott a lehetőség, hogy játék inditásakor, a gép, minden ramot, amit csak lehetséges, a játék futtatására biztositson. A minecarft bedrock edition pedig a ram mennyisége alapján dönti el a teljesitményt leginkább és nem a processzor vagy videokártya kell neki jobban. Tehát az nem a ram mennyiség hibája, ha egy program, képes mindet felhasználni és azt se jelenti, hogy kevesebbel is, ne működhetne ugyanúgy. Programtól függően.
1080p ben, ha valamire nem elég 16gb ram, akkor az nem a ram mennyiség hibája. -
Elég a 4 giga böngészésre. 16 nem elég meg 32 se AI-s feladatokra. Relatív az egész.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Steam Deck
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Bestbuy játékok
- BestBuy topik
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- KERESEM! ASUS ROG STRIX Z790-A WIFI II
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX X570-E Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR VI EXTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 40000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest