- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
AXisBOLD
addikt
köszi ez alapján átgondolom, de ha a noctua sokkal több akkor Ac-lesz, mert most nincs rá keret egyáltalán.
Szerk: Ez az AC(Af 9225 PWM) hány pines? mert a három pineseket is szépen szabályozza a cpu fan...egyébként nem tudom hogy mi a különbség szabályozás terén a három vagy négy pines között
-
tibz03
őstag
válasz
d@minator #2698 üzenetére
Szélzaj?! Ha csak az volna... Sajnos a CM ventik - tapasztalataim szerint - mindenképpen zajosak, még 600-700-as fordulaton is van egyfajta "kattogó" hangjuk. Persze ha van egy enyhébb környezeti zaj (pl. zene, tv, beszűrődő utcai forgalom), akkor ez már nem igazán vehető észre, de ha csend van, akkor előjön a CM ventik zavaró "kattogó" hangja.
-
d@minator
addikt
válasz
technoboy19 #2680 üzenetére
Jóval halkabb. 1800-as fordulaton van szélzaj de felesleges ennyin járatni. 1000-1200 körül kell beállítani és "hangtalan" lesz. (a hangtalanságon az éjszakai környezeti zajszint körüli szintet értem)
-
zsolt1129
addikt
válasz
technoboy19 #2680 üzenetére
Talán egy picivel
. Mondjuk orditani nem fog.
-
tibz03
őstag
válasz
AXisBOLD #2691 üzenetére
"hát nem hallottam hogy olyan hangossak lennének az ac-k!"
Személyes tapasztalatom nekem sincs, de itt a PH!-n eléggé lesújtó véleménnyel voltak páran a 92 mm-es, PWM-es AC-ről (1-2 ilyen hsz.-be belebotlottam, de olyanba, ahol dicsérik, még nem).
Tuning nekem is van, 3,5 GHz-en jár az alaból 2,5 GHz-es E5200-m, és simán elég neki a leszabályzott Noctuával a TX2, és ami a legfontosabb: szinte hangtalan marad még terhelés közben is. Ha PWM-est veszel, akkor saját akarata szerint fogja felpörgetni a ventit az alaplap, még akkor is, ha egyébként teljesen szükségtelen volna.
Persze én csak a véleményemet mondtam el, nem biztos, hogy rossz választás az AC, de én - még egyszer mondom - eddig nem sok jót olvastam róla.
-
tibz03
őstag
válasz
AXisBOLD #2689 üzenetére
Nem sok értelmét látom a PWM-nek, hacsak nem valami nagyon melegedő, tuningolt procira lesz rátéve. Az enyémen fixen 1100-ra leszabályzott Noctua NF-B9 venti van (nekem fontosabb, hogy hangtalan legyen, minthogy 1800-on visítva 5 C°-kal alacsonyabb legyen a proci hőmérséklet). Tudom ajánlani ezt a megoldást, ha minimalizálni akarod a zajt, és nincs egy fűtő, agyontuningolt procid.
-
lsc
nagyúr
válasz
AXisBOLD #2685 üzenetére
Egy scyhte kama pwm ventit tettem rá, 92 mm-es, a gyári csavarokkal . Amennyiben az eredeti ventit szabályozta a lapod /nem hiszem, szerintem azért tört el / akkor jó, az én lapomban az a baj hogy szabályozza de alapon is elég magas fordulaton hajtja . Esetleg olyan 92-es pwm-es ventit próbálj rárakni amelyik max fordulata 2000 alatti, az jobb és a légszállítása is elég .
-
AXisBOLD
addikt
köszi mindenkinek.
csak azért vagyok ilyen láma. mert nem tudom elképzelni, hogy hogyan van rögzítve a venti, meg egyáltalán mihez és mivel(bordákhoz gondolom, de visszatapsoltak ovodában képzelésből
na mindegy)
és csak azért nem kezdem el mert nincs felesleges ventim, ill. te milyet tettél rá?
de ha nagyon akarom van egy 12cm-es zalmanom, +gumi bakok, ezzel működne a venti vezérlés? tudnátok segíteni abban hogy ezt hogyan tudnám ráaplikálni? vagy maradjak inkább egy 90mm-esnél.
-
lsc
nagyúr
válasz
AXisBOLD #2682 üzenetére
Én már cseréltem ventit, ráadásul ha valamiért kiveszem a hűtőt akkor a visszarakáshoz le szoktam venni a burkolatot ventistől, úgy sokkal könnyebben hozzáférni a rögzítőkhöz . Ha rögzítve van a hűtő akkor csak felfelé le kell húzni érzéssel , lehet érezni mikor jön . Esetleg előtte a venti csatlakozóját húzd le, nehogy amikor teljesen lejön akkor elszakítsd . Feszegetni nem kell semmit, a műanyagnak vannak rögzítő karmai, a bordákban meg van nekik egy "sin" marva .
-
lsc
nagyúr
válasz
AXisBOLD #2679 üzenetére
A műanyag burkolatot egyben le lehet húzni a bordáról, ha jól megnézed kis "körmök" csúsznak a bordán kiképzett "vájatban" . Le kell szedni mert a csavarok feje belülről van . Maga a borda maradhat a procin, le lehet úgy is húzni finom ide.oda mozgatással .
Mod technoboy19 : Ha a tx2-re gondolsz akkor olyan lapban ami szabályozza abban igen .
-
technoboy19
tag
ez halkabb mint az amd gyári hűtője?
-
AXisBOLD
addikt
köszi.
műanyag burkot mindenképpen le kell szedni?
leszedjem a procitról vagy rajta hagyva is kicserélhetem? gondolok itt arra pl hogy a csavarok mennyire vannak meghúzva.
milyen venti legyen?és hogyan tudom majd rögzíteni?
bocs a sok kérdésért.
akinek van tapasztalata vagy csinált már ilyet az írjon légyszi!
köszi.
-
m4rc!
őstag
válasz
AXisBOLD #2677 üzenetére
Hallottam már párszor, h vkiknek elrepedt a venti...
Le kell cserélni a ventillátort egy másikra, nem egy nagy was ist das: lehúzod a műanyag burkot, 4 csavar ki, másik venti a helyére (9cm-eset kell venni).
Sztem ne használd így, egyrészt hangosabb is lesz, másrészt tovább fog amortizálódni. -
AXisBOLD
addikt
sziasztok.
most néztem a hyperem ventijét és látom hogy szépen elrepedt.
ez gyakori jelenség?
de ami fontosabb, hogy lehet-e orvosolni és ha igen akkor hogyan?
mennyire gond ez? mehet-e így?
-
zsolt1129
addikt
válasz
technoboy19 #2674 üzenetére
Ezt igy nem nagyon lehet megmondani
. Függ attól,hogy mennyi fesz kell neki 3Ghz-hez. Feltételezem,hogy nem sok,hacsak nem valami antituning széria. De lazán lefogja hűteni,még 3 fölött is
.
-
technoboy19
tag
egy ilyen proci hütövel, ha a mostani amd x2 5000 brisbane magos procimat feltolom 2-6 rol 3-ghz re szerintetek terhelés alatt mennyi lesz?
-
dzsessz
csendes tag
Gigabyte MA780G-UD3H, és semi gond nem volt a venti vezérléssel, választható hogy volt vagy pwm alapú legyen, a gyári ventivel 900-1200 között voolt a fordulat, most a Noctua 92mm-essel 28 fok alatt áll a venti, és csak efelett pörög fel 1000 rpm-re (Athlon 4850e cpu)
-
d@minator
addikt
Nekem működött rendesen ez a megoldás csak sok volt a 7V. Így váltottam 6V-ra stab IC-vel. De majd utánanézek az általad írt "problémának".
Én inkább a venti bezárlatosodása miatt tartottam ettől a megoldástól. A táp ugyan rövidzárvédett a test és a pozitív között, ezt ki is próbáltam, szépen újraindította a gépet. Két pozitív ág között nem tudom ez a védelem hogyan működne. Bár én még nem találkoztam zárlatos PC ventillátorral.
-
d@minator
addikt
Pü-ben leírtam a megoldásokat de akkor itt is megteszem a többiek kedvéért.
1. A tápegység 12V-os és 5V-os (sárga és piros vezetékek) közé kötöd a ventit. A két pozitív ág feszültség különbsége 7V.
2. Veszel egy 7806 feszültség stabilizátor IC-t. Három lába van. Egyikre kötöd a +12V-ot a másikra a testet (fekete) a harmadikról veszed le a fix 6V-ot. A test természetesen közös.
3. Zalman feszültség szabályozó. Kb. 800-1200Ft ha nem vagy szerelős típus.
Új ventit nem javaslok, mert a TX2 ventije nagyon jó. Nekem 2éve megy és még nem lett "csapágyas". A 2. megoldás az 3GHz-re tuningolt 1,6GHz-es procimat hűti.
-
pr0bi
senior tag
Valaki megtudná esetleg mondani mennyire gázos ha a cpu fan csatlakozó helyett ( 4 tűs) valamelyik cha_fanról hajtanám meg a szerkezetet? Mivel én sem tudom szoftveresen beszabályozni a fordulatot sok választásom nincs, ha cpufanról megy 1900 állandóval, viszont most kipróbáltam a barkács módszert így 5V-al meghajtva 1060 körül forog, csak ez nem tudom mennyire nyerő ötlet bár amit látok eredményt az tetszik : így is tudja tartani azt a hömérsékletet amit full fordulaton produkált ( semmi nincs húzva , inteles asus p5k lap, e6750 core2)
Aki esetleg tudna segíteni a választásban megköszönöm, költeni uj ventire nem nagyon szeretnék ha lehet!
-
lsc
nagyúr
Ep 35 ds3 lapom van,akármit állítottam nem vezérelte a 3 pinest . Ezt a pwm-es ventit vezérli, csak alapon feleslegesen járatja magas fordulaton . A giga topicban olvastam hogy lapon belül bioszokban is lehet eltérés /tehát ugyanabban a lapban egy újabb biosszal már nem jó vagy akkor lesz jó /. Tudom hogy valamelyik giga lap vezérli, mint írtam asszony amd-s lapja tökéletesen vezérli a 3 pines gyári tx2-őt . Olyat is olvastam hogy valamelyik p35 vezérli, nekem nem volt szerencsém, ezért meg nem fogok a biszokkal sakkozni, amúgy stabil a lap . A giga programja semmit nem csinál a ventivel /vagy csak én voltam béna/ .
-
tibz03
őstag
Na de érted, hogy hogy értettem.
Értelemszerű, hogy a fordulatszámtól függ a hang, akármilyen lapra is legyen rákötve a venti, csak - ezek szerint, amiket írsz - van olyan lap (ami ma már nem is kapható, mivelhogy Abit), ami jól szabályozza a 3-pines ventiket is, így ezt is. Én erre értettem, hogy nehogy már hűtőhöz kelljen választani alaplapot (tehát csak azért hülye lennék Abit lapot venni, hogy a TX2-m hangtalan legyen). Úgyhogy a hűtővel kellett volna valamit csinálni már a gyárban, pl. nem hinném, hogy nagyot dob az árán egy normális venti (vagy ugyanez PWM-esben, mint tudjuk, a régi TX-hez olyat adtak, mégse volt drágább - szerintem totál hülyeség volt ilyenre cserélni
).
De ahogy mondtad is, másfelől is meg lehetne ezt közelíteni, mert szerintem marha egyszerű lenne beleírni a BIOS-okba, hogy CPU-hőmérséklet alapján szabályozza a CPU-fan-ra kötött 3-pines ventit. Úgyhogy mindkét oldalon kib*sztak velünk.
-
lsc
nagyúr
A venti hangja az abitban is megjön 1700 körül, csak az alapon nem annyin hajtja . A venti alapvetően nem rossz/még a gyári sem/, az alaplapgyártók írhatnának jobb bioszokat, mint az abit mutatja nem olyan nagy dolog az . Az is érdekes, az asszony munkagépében egy giga 74 gm-s2h lap van egy 4050e procival, abban a tx2 a gyári hűtővel hangtalan. Tehát a gigának is menne, csak akarni kell .
-
tibz03
őstag
Na igen, de manapság ritka az olyan lap, ami így szabályozna egy 3-pines ventit (az Asusokban van ilyen szabályozás, de az nem kapcsolódik a CPU hőmérsékletéhez, tehát nem az alapján szabályoz - legalábbis a P5K-mban nem). És egyébként se szerencsés dolog, ha egy akármilyen venti hangjának attól kell függnie, hogy milyen lap hajtja.
-
lsc
nagyúr
Igazat is adnék neked ha nem lett volna abitom . A gyerek gépében ip35e-ben csendesebb a gyári ventivel mint az enyém a scyhte-val . Az 1000 körül megy alapon, a gyárit a giga 1700 körül hajtotta . Egyébként szabályoz a lap, terhelésnél 2000 fölés is megy, csak alapon feleslegesen pörgeti . Az viszont érdekes hogy az ugyanolyan scyhte házventit 500 körül hajtja alapon .
-
tibz03
őstag
Sajnos olyan hátránya van ennek a TX2-nek, amit semmivel sem lehet kiküszöbölni: az, hogy 92 mm-es venti kell rá. 92 mm-es ventikből pedig nem túl nagy a választék, a PWM-esekről sok jót még nem hallottam (hangosak), a 3-pinesek meg nem igazán szabályozhatók, csak fixre. Nekem egy Noctua van rajta ~1100-as fordulaton, a hangot illetően elégedett vagyok vele, de fix fordulatú, és így bizony felszökik a húzott procim 60 C° fölé is terhelve, bár ez még elfogadható. Mindenesetre egy komolyabban fűtő procit (pl. Q6600) már nem bíznék rá.
-
lsc
nagyúr
Bioszban be van állítva, de ez a minimum, megy feljebb is ha melegszik a proci . Mondjuk egy alacsonyabb fordulatú ventivel lehet jobb lenne, de nem variálok már . A speedfant néztem, de a videokártya miatt már fent van az att, még egy vezérlőt nem akarok . Mondjuk azt nem mondanám hogy ordít /csendesebb mint a gyári venti/, de hallható .
-
lsc
nagyúr
válasz
killer1203 #2649 üzenetére
Én lecseréltem egy scyhte kama pwm-re, nem lett sokkal jobb, a lap ezt is 1800-on pörgeti, egy ugyanilyet házventiként meg 580-on, úgyhogy gigáék kinyalhatják. Visszasírom az abitot, az a hűtő 3 pines ventijét is szépen szabályozta .
-
Tituka
senior tag
nekem is ilyen hutom van es szerintem nagyon tuti....
-
Gerisz
addikt
válasz
killer1203 #2649 üzenetére
Jó lesz rá az a venti!
Nekem is olyan volt rajta. Nem jobb mint a gyári!
A 120-as halkabb is lenne, nem csak több levegőt szállít, valahogy biztos oda lehet aplikálni de nem lesz valami esztétikus, meg miért fújjon el mellette alul felül oldalt? -
tibz03
őstag
Akinek esetleg eltört a ventije, vagy bármi okból kell neki egy, az enyém eladó!
-
m1sk4r
aktív tag
Üdv.
Most szereztem be kedvező áron egy kupaknélküli, polírozott maggal rendelkező 5000+ BE-t.
Na mármost a gyári hűtőt nem tudtam rákokányolni, mert így kupak nélkül kb. 2,5 mm-rel alacsonyabb a proci és a borda hozzáér a lefogatókerethez, de a maghoz nem. Néztem képeket a CM Hyper TX2-ről és úgy láttam, hogy ennek a bordája nem ér hozzá a lefogatóhoz. Szerintetek érdemes egyet vennem és rátennem?
Az előző tulaj egy Asus Arctic Square-rel használta. Még annyi, hogy a procin van házilag készített lesarkazásgátló. -
Gézengúz
addikt
Én nem tudom minek arányában módosít de bizony változik 1200-től 2000-ig és ezt 3 fokozatban teszi amit biosban tudok állítani, hogy milyen gyorsan reagáljon...Hozzáteszem 6 venti csati van a lapon és ebből csak egy ami fix 12 voltot ad, a proci külön és a másik 4 csati egyszerre vezérlődik.......
-
Gézengúz
addikt
Én nem tudom minek arányában módosít de bizony változik 1200-től 2000-ig és ezt 3 fokozatban teszi amit biosban tudok állítani, hogy milyen gyorsan reagáljon...Hozzáteszem 6 venti csati van a lapon és ebből csak egy ami fix 12 voltot ad, a proci külön és a másik 4 csati egyszerre vezérlődik.......
-
sgergi
veterán
A 3 pines is tökéletesen vezérelhető (3 pines csatiról is), de csak olyan lapoknál, aminél feszültséggel lehet szabályozni. Az ő lapja olyan, és akkor működik.
Egyébként Gigabyte mérkökei azért vették ki ezt a funkciót, mert azt mondták, hogy egyes ventilátoroknak árt ez a fajta szabályzás.
-
Gézengúz
addikt
Na most akkor áruljátok el nekem miért jó az a PWM....Asus lapom van és csak 3csatis venti mégis szabályozza a fordulatot...
-
Vasinger!
nagyúr
Sziasztok!
Egy CM Hyper TX2-t mennyiért érdemes eladni használtan? anno 3k-ért vettem.
-
cotag
senior tag
Szeretnék még kérni alternatívát a tx2 hűtő ventilátorra. Az arctic 9 pwm-en kívül mit ajánlatok? Nembaj ha drágább!
-
cotag
senior tag
Van nekem egy tx2 hűtőm aminek letört az egyik venti lapátja. Arra emlékszem hogy a giga p35-ds3 lapom nem vezérelte a fordulatot amikor még jó volt. Ha veszek rá egy artic pwm 9cm ventit az jó lesz tutira? Vezérli majd a lap?
-
johniee
senior tag
Ma felszereltem a TX2-t a PWM-es AC ventivel
26 fokos szobában 42-44 fokos az E8400-am (3,2GHz-en) netezgetés közben - a venti 690 RPM körül, Prime alatt pedig Max 52-54 fok
a venti 1200RPM körül volt maximum
-
amakoiyep
csendes tag
válasz
johniee #2618 üzenetére
Burkolat fennt volt, kivett alaplapon próbálkoztam de nem pattant be, átlósan nem ugrott fel, egyik szemközti oldal kipattant folyamat, két egymás melletti oldalas megoldással meg szó szerint erőböl erőszakoltam de sikertelenül és nem bántam vele kesztyűs kézzel, a proci sarkainak nyomai bennmaradtak a rézhűtőlapon... már nekem fájt ahogy hajlongott szerencsétlen lap, pöcökmegoldással már volt dolgom probléma nélkül de ez agyrém volt. Csavarozásnál már lekaptam a burkolatot, de ez már nem osztott-szorzott, feldobtam ügyesbe. Mindenesetre ha jól fennvan nagyon prímán teljesít, ráadásul 3500ért vettem a sajátom szal elégedett vok.
-
-
amakoiyep
csendes tag
válasz
amakoiyep #2612 üzenetére
Ugyan kicsit görbíti a lapot ígyis, nem tudom mennyire baj
De kimondottan meg vok vele elégedve: [link] Q6600, alapfesz 1,236V, 20% húzás, 2,88ghz 60fokon. /26fok szobahőmérséklet mellett/ Ajánlom mindenkinek, de kizárólag ha hajlandó venni hozzá csavaros felfogókat.
Szerk.: Nem tudom mennyit számít, de a hűtőpasztát egy athlon proc thermaltake hűtőjéhez kaptam, majd 5 évig egy fiókban rohadt
, nem forrong vele a proc szal gondolom nem gáz.
-
amakoiyep
csendes tag
Én is beszereztem egy TX2-őt de feltenni már nem tudtam, miután vészesen görbült a lap és ráadásul a proci sarkainak nyomai bennmaradtak a hűtő rézlapján, akk mondtam h nem kellenek ide ezek a pöckök, kapot egy kis sufnimoddingot -csavarfelfogatást.
Most tökéletesen működik, de egy biztos, h senki kedvéért le nem venném, ráment egy délutánom és kb 4 villanykapcsolót szedtem szét h legyen elegendő anyám és megfelelő méretű apám.
...és egy kósza jótanács, ne vegytek pöcöklefogatós intel hűtőt.
Egyébként tökéletesen kiszolgálja a q6600-ot, egy e8200 stock coolerjéhez képestpár napig az volt rajta...
-
CsodaPOK
senior tag
Köszönöm a segítséget, akkor azt hiszem egy ilyen összeállítás lesz:
-
johniee
senior tag
válasz
CsodaPOK #2605 üzenetére
Nekem Arctic Cooling 9cm PWM-es venti van. Itt sikerült vennem PH-n.
Itt csak 1200Ft ha kapható...Google vagy Apróhirdetések -
sgergi
veterán
válasz
CsodaPOK #2603 üzenetére
Sajnos nem tudom ajánlani, mert az új Giga lapok nem tudják a pwm vezérlést, így nem vezérelné a ventit, és hangos lenne. Max akkor jó választás, ha tudsz venni hozzá külön 4 tűs ventit. (ha olcsó helyen veszed, akkor így is megvagy 5k körül, és lesz egy kiváló procihűtőd). Ha nem, akkor Arctic cooling Freezer 7 pro jöhet szóba.
-
CsodaPOK
senior tag
Sziasztok!
Adataimnál olvasható konfighoz szeretnék egy procihűtőt venni, mert a gyári Intel nagyon hangosnak tűnik. Árban 5K körül szánnék rá. Az első helyen a Cooler Master Hyper TX2 áll. Jó választás, megfelel a gépemhez? Nem kell síri csend legyen, de azért minnél csöndesebb legyen, amit ennyiből ki lehet hozni.
Köszi szépen.
CsodaPOK.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
- LG FLATRON L1942s 19"-os 1280x1024-es monitor eladó
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest