Hirdetés
- iPad topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- Bluetooth hangszórók
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Androidos fejegységek
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Computex 2025: új VGA-k és CPU-k az AMD előadásán
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dew28
aktív tag
válasz
JulianSinulf #21699 üzenetére
-
JulianSinulf
őstag
Sziasztok!
Egyenáramerősség mérőt keresek arduino-hoz.
Lehetőség szerint lakatfogós?/transzformátoros?/tekercses? kiszerelés lenne a jó.
Hasonló, mint ez. Modulban is jó lenne. Ezzel az a gond, hogy csak 5A-t tud.
Nekem olyan kellene, ami legalább 10A-ig mér, de akkor sem megy tönkre az elektronika, ha több folyik keresztül rajta. Esetlegesen a 15-20A-os jobb lenne. A kábel, amit átvezetnék rajta, papíron 9,2A-t bír. És van belőle 6. Szóval, ha az egyik esetlegesen nem megy, akkor a teljesítmény a többin fog eloszlani.
Azért lenne jó ez a fajta, mert nem kell a kábelt megvágnom, elég a csatiból kiszednem az érintkezőt és átvezetnem rajta, majd visszadugnom.
Forrasztásos megoldásból ezt az 50A-s hall szenzoros verziót találtam. De sokkal jobb lenne a tekercses verzió.Esetleg valaki ismer ilyet?
-
válasz
tibi-d #21695 üzenetére
Az analóg jelek feldolgozásához, és a kommunikációhoz melyik mikrokontrollert célszerű választani?
Nedvességmérést még sosem csináltam, nem tudom milyen érzékenységű/felbontású ADC kell hozzá, de szerintem bármilyen 8-10 bites ADC jó lehet, és azt gyakorlatilag az Attiny13-tól felfelé bármelyik mikrokontroller teljesíteni tudja. Szóval a kommunikáció fogja inkább eldönteni, hogy mit kéne használni.
-
tibi-d
tag
Lassan körvonalazódik valami koncepció. Ébresztésre mágnes/reed, vagy fényforrás fotodióda kombó lehet megoldás. A nedvesség mérésre a net felkínál egy SMH-13-M egységet. Ennek van jóárasított verziója is. Szerintetek megfelelhet egy minimál koncepciós változathoz? Az analóg jelek feldolgozásához, és a kommunikációhoz melyik mikrokontrollert célszerű választani?
-
-
Ton-ton
tag
Ahogy olvasgatok, szembejött egy írás...
ESP32-S3-ra írja, hogy az érintőpad funkciója a kapacitás figyeléséhez szükséges áramkört tartalmazza, így már csak a szondát kell csatlakoztatni. -
JulianSinulf
őstag
válasz
tibi-d #21688 üzenetére
Korábban mást írtál: "Amikor minden használatban lévő rekesz a szobában van, akkor lehet kiadni a mérésre a parancsot."
Akku helyett lehet próbálkozni szuperkapacitással, ha az elképzelésednél maradsz. De szerintem nem fog átmenni elég teljesítmény az indukciós tekercseken, főleg, hogy meg sem áll a rekesz. Legalább is én jóféle indukciós töltés megoldással még nem találkoztam, de már rég kerestem rá.
Ha valaki esetleg ismer ilyet, akkor ne tartsa vissza, mert az viszont engem érdekelne.FM adó helyett még mindig a BT kapcsolatot részesíteném előnyben. Így, hogy csak egy készülék fog üzemelni, nem lehet gond az átvitellel a sok rekesz miatt.
-
Postas99
senior tag
válasz
tibi-d #21688 üzenetére
Nem javaslom a rádiós jel használatot. Miért nem saját wifi háló inkább és oda kommunikálnának az eszközök. A rádiós jel esetén nincs olyan mint az IP kapcsolat esetén tehát nem jelzed vissza hogy az adott packet megérkezett. Nincs ACK. Ne ezen bukjon el a mérés.
A rádiós átjelzés jó egy autó riaszótóhoz vagy bármi máshoz, de én pont erre a feladatra mellőzném az ilyen adatküldést. -
tibi-d
tag
De a mágnes, reed relé is jó megoldás lehet, és még opto kapu sem kell.
-
tibi-d
tag
Az én elképzelésem is hasonló elven működne. A rekesz elhaladását detektálná egy opto kapu. Amikor odaér a rekesz, a szállítószalag alá tett indukciós tekercs gerjesztést kapna, ami feszültséget indukálna a rekesz aljára szerelt másik tekercsben. Ez annyi energiát átadna a rekesz elektronikának, hogy az be tudna kapcsolni. Sajnos a rekesz nem áll meg az érzékelési pontnál. Ezért egy pl. 18650 akksit beraknék a dobozba. Amikor a mérés befejeződne, akkor egy soros protokollal modulált 866Mhz-es FM adóval kisugároznám az adatokat. Amikor végzett a proci megszakítaná saját tápját. Ez max 10-15 mp alatt lezajlana, a rekeszek kb. 30 másodpercenként követik egymást. Így az is biztosítható lenne, hogy csak egy rekesz legyen aktív. Ha a működés alatt feltételezek 200mA-t, akkor a 3 hónap alatt kb. 0.4Ah energia fogyna el. Ezt a leggyatrább akksi is elbírná. A mérőelektronika kiválasztása az igényelt pontosság, és büdzsé függvénye lenne. A procinak nem kéne nagyobb, mint egy AVR pro mini. De bármi más elképzelés is focizhat.
-
tibi-d
tag
válasz
Postas99 #21684 üzenetére
Tökéletesen összefoglaltad a feladat nehézségét. Egy külföldi céget rávenni, hogy számára piti problémával foglalkozzon, szinte lehetetlen elérni. A személyzettel konzultálva az tűnik a kézenfekvő metodikának, hogy mielőtt a rekeszek eljutnának a locsoló állomáshoz előtte kéne megmérni a föld nedvességét. Van olyan hely, ahol minden rekesz elhalad. Ezen a ponton fel lehetne ébreszteni az elektronikát, beolvasná a négy érzékelő jelét, és kisugározná az adatokat, majd kikapcsolná magát. Addigra a következő rekesz is odaérne az adott ponthoz, és az is ugyanezt ismételné. Így legrosszabb esetben is 3 óra alatt mind a 250 rekesz egyszer sorra kerülne. Kérdés az egyes hardver komponensek meghatározása, a felélesztés módja, az adatok továbbítása. A többi már csak ujjgyakorlat kérdése.
-
Postas99
senior tag
Pnemuatikus rendszer?? Máááá bocs...Mijaf@sznak?
Az megvan, hogy ehhez egy pontos pályát kell kialakítani pontos és PRECÍZ pontokat beállítani cserépre is., figyelni a cserepet, nehogy oda szúrd be az érzékelőt ahol növény van, kihúzáskor ne fogass ki földet.. le kell takarítani az érzékelőt minden vizsgálat előtt.
Ha pedig csatlakozósoros a megoldás, ott is pont ugyenezek a problémák merülnek fel... pontos csatlakozás Pin helyesen és ez csak az egyik probléma
Túl van ez qrvára gondolva...Az az analóg jelet kiadó mérőfej hogy néz ki? Rozsdamentes, milyen anyagból van? Ki fogja garantálni hogy 3 hónap végeztével nem fog elrohadni, korrodálni, vagy simán elfogyni az anyaga???????
Egy villa alakú érzékelő ami a földbe van szúrva, még mindig csak KAPACITÍV elven mondja meg a talaj nedvességtartalmát.
Egyáltalán van valami érdemi dokumentáció és leírás a föld nedvességtartalmának változása estén, hogy mekkora és milyen értékeket kell, hogy kiadjon a szonda? Bevizsgálta ezt valaki? Lehet "korrigálni az értékeket" magyarán szólva rendesen belőni?
Egy jó talajszondával meg lehet állpítani a talaj Ph értékét is....Mint mondtam már, nem mindegy, hogy milyen földbe van leszúrva a szonda, homokos, agyagos, löszös satöbbi... Először is a szondát az adott füldhoz kell "bemérni,beállítani" ez a valósgában úgy működik, hogy a földet teljesen kiszárítják, majd teljesen elárasztájk vízzel, majd megnézik hogy mennyi a vízelenyelő képessége és mennyi idő alatt távozik a víz belőle.
Ha ez a szonda csak valami humbug szar az egész mérés is szar lesz, bele se kezdjetk, mert felesleges pénzkidobás.Először ezek legyenek meg mert e nélkül kuka az egész... Amúgy szabadföldi vizsgálatnál 3 talajszintre vannak a szondák telepítve... mert ugye meg kell tudnod állapítani a talaj nedvesség áteresztő "felvevő" képességét is. Ezen felül, azt hogy a kijuttatott tápanyag milyen gyorsan szivárog le a növényzet gyökeréhez...
Hihetetlen, hogy ha már csiliárdos műszerek vannak ilyenek vizsgálatára, a cég aki részetekre leszállította a projektet az pedig egy humanoidra bízza ez egész eredményességet. Tetejébe az egész semmit sem ért visszaellenőrzés nélkül, és így sikerült 100%-ra teljesíteni. Engem megnyúztak volna ha ilyen fosh módon ugrottam volna bele bármilyen ilyen projektbe, ahol már az elején lefekteted ahogy valójában mit is szeretnél csinálni...
-
dew28
aktív tag
hiszen ha kijön a tálca egy zsilipkapun, akkor megáll, 4 pneumatikus kar belenyomja a 4 szenzort, és megmondja, az AB1234 tálca 4 cserepének mi a nedvességtartalma.
viszont igy a szoba paramtereinek valtozasahoz kepest kb random idokozonkent tortenik a meres.
Ugyanakkor mivel allami projekt, plusz komplex rendszer meg minden,
+1 voks a gyarto ceg bevonasara a problemak megoldasara -
biker
nagyúr
válasz
tibi-d #21680 üzenetére
Akkor a gond az, hogy a rendszer maga rossz.
Termőtalajban termeszteni, felügyelet nélkül, öntökönszúrás. Aeroponikus rendszer, ebb and floww, netán dwc elmegy automatán. Ott be kell lőni a tápoldat szintet, tartályban mérhetö, van automata adagoló ami utánállítja az N-p-K arányt. Agyaggolyónem rothad be ha túlöntözöd, lefolyik
De állami projekt, ott nem szakértők építenek -
JulianSinulf
őstag
válasz
tibi-d #21680 üzenetére
Akkor megoldásként fel lehet keresni a telepítő céget, hogy egészítsék ki a terméket még ezzel, meg azzal.
Ha jól értem, akkor a méregdrága eszközöket sem felügyeli senki közvetlen közelről?
A növény a kamrából egy szintén zárt mérőhelységbe megy és onnan vissza?
A vezérlő egység, ami a kamrán belül lenne, valahonnan kellene áramot kapnia. Mi lenne, ha a kamra alját bekábeleznétek, a rekeszek aljára érintkezőket szerelnétek és az elektronika ezen keresztül kapná a feszültséget, nem akkuról. Persze ehhez az kell, hogy elég pontosan kerüljön a rekesz a helyére. Meg olyan érintkező, ami ellenáll a nedvességnek.
Egyéb esetben a tudásom alapján maradna az alacsony fogyasztású BT-s kapcsolat. Az elektronika fogyasztását le kell mérni és az alapján számolható, hogy mekkora akku kell.Amúgy neked mi volt az ötleted? Írtad, hogy van valami. Kíváncsi lennék rá.
-
tibi-d
tag
válasz
JulianSinulf #21679 üzenetére
A talaj mérésére azért lenne szükség, mert a kamrát és a mérőrendszert telepítő cégek kész terméket adtak el, és nem komplett projektet. Így aki megvette fogalma sem volt arról ( állami cég), hogy erre is szükség lenne. Amikor kész lett, mondták, hogy nesztek itt van, használjátok. Menet közben derülnek ki a hiányosságok. Az adatok a növények locsolási programjának beállításához, menet közbeni (3 hónap) módosításához kellenek. Legrosszabb esetben a 3 hónap alatt egyetlen ember sem megy a rendszer közelébe. Az adatok távlekérdezéssel történnek. A napi akkucsere nem megoldható. A rekeszen lévő elektronikát lehet vízmentes dobozba szerelni. A növényeket mérő rendszer ipari titkot képez, én sem ismerhetem a részleteket. Ezt a problémát vetették fel, és egy megoldhatósági tervet kérnek tőlem. Ha túl bonyolult a megoldás, lehet hogy ejtik a témát. Jelenleg szúrópróba szerűen egy ember méregeti ezeket. Ez hosszútávon nem kifizetődő.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
tibi-d #21674 üzenetére
A cél még mindig nem világos. Mármint a talajvizsgálatnak mi a célja?
Ez alapján állítják a kamra paramétereit? Nem hiszem, hiszen vizsgálják a növényt is. Ez alapján viszik ki a rekeszt? De, ha egyszer mindegyiket kiviszik naponta, akkor szintén nem hiszem.
Vagy csak adatgyűjtés a cél? Ez nagyon valószínű. De akkor meg ehhez is valami kalibrált cucc kellene, nem hobbi eszköz. Ha már van egy csomó méregdrága eszköz...Ha már úgyis kint a rekesz naponta, akkor akár akku-t is lehet cserélni az elektronikában. Már nem kell 3 hónapban gondolkodni, elég 1 napban. Nagyban leegyszerűsíti a feladatot.
Jeltovábbításon sem feltétlen kell gondolkodni. Mikor kiviszik, ki is lehet olvasni. Akár mérhetne egész nap.
Amúgy is kérdéses, hogy az elektronika majd mennyire fogja bírni a környezetet. Az akkunak sem mindegy. -
biker
nagyúr
válasz
tibi-d #21674 üzenetére
Csak hogy értse mindenki: A nedvességmérő (4db szenzor / tálca) fixen a tálcán van, és mér, akár mondjuk 10percenként mérhetne és átlagolhatna, vagy görbét is rajzolhatna, és mellé a 4 cserepet a tálcával mozgatja ki egy automatika valamilyen más mérést végezni?
Egyébként az egészhez szerintem elég lenne 4 mérő, hiszen ha kijön a tálca egy zsilipkapun, akkor megáll, 4 pneumatikus kar belenyomja a 4 szenzort, és megmondja, az AB1234 tálca 4 cserepének mi a nedvességtartalma.vagy négy csóri érzékelőt beleteszel a cserépbe, középre egy 5pólusú gyorscsatis síns valamit, és erre nyom rá egy mérőelektronika, nem a cserép földjébe, és akkor tudja, ez a 4 cserép mi volt. és nem szerelsz 150 elektronikát 150 akkuval értelmetlenül.
Kicsit úgy érzem, megint egy olyan részfolyamatot ismerünk a teljes egész nélkül, ami nem vezet előre. de ne legyen igazam.
-
Ton-ton
tag
válasz
tibi-d #21674 üzenetére
Szerintem kicsit fordítani kell a gondolatmeneten.
Alapból minden egység mondjuk óránként felébred, mér, és elküldi az adatokat. Azzal nem kell foglalkoznia, hogy a központi egység ezt eltárolja, vagy sem.
Azért kellene így, mert ha jól tudom, hibernált állapotban nem tudja figyelni az adatforgalmat.
Esetleg annyit lehet még variálni, hogy amikor a központ el is tárolja az adatokat, azt visszajelzi, így az egységek tudni fogják, hogy most 10 órán keresztül nem kell mérniük...
Azonban rtc-re (óra modul) is szükség lesz ehhez. Ha jól tudom a talajnedvességet egy szimpla ellenállásméréssel sokták megoldani. Ehhez jellemzően két rozsdamentes acél rudat nyomnak a talajba (egyenlő távolságra).Szükséged lesz egy nagykeres cégre is. Illetve, ez nem is biztos, tudtommal már az áramköri paneleket gyártó kínaiak össze is forrasztgatnak. Utána már "csak" be kell dobozolni. (250 darabnál az sem kis munka)
-
tibi-d
tag
Hogy mindenki tisztán lásson. A klíma kamrában többféle növény fejlődhet egyszerre. Nem a talaj vizsgálata a cél, hanem a növények fejlődése. A növényeket azért kell mozgatni, mert naponta mérik a fejlődésüket. Ehhez a klímakamra mellett egy másik szobában vannak a méregdrága műszerek, amiket nem lehet kitenni a klímakamra nedves, hőingadozásoknak kitett környezetének. Ezért, egy zsiliprendszeren áthaladva jutnak a növények a mérés helyére, majd vissza a kamrába. A talajnedvesség mérő a cserépbe szúrt szonda, és analóg jelet ad. Ezt a négy analóg jelet kell naponta egyszer megmérni. A rekesz kb. 30X40cm, és 4db kb. 10cm átmérőjű cserép fér bele. A közepén van egy kb 10X10cm üres terület, ahova elférhet a mérőegység. Az időpont pedig azért változhat, mert, ha a helység paramétereit megváltoztatják, időbe telhet az új egyensúlyi állapot elérése, és előfordulhat, hogy egyik nap reggel 6-kor, másnap 15-kor kéne mérni. A mérőszondák és a mérőegységek utaznának a rekesszel együtt. Amikor minden használatban lévő rekesz a szobában van, akkor lehet kiadni a mérésre a parancsot. Minden rekesz lemérné amit kell, és várná a központi egységnek a parancsát, hogy küldheted az adatokat. Amikor az utolsó egység is átadta a mérési eredményét, mehetnek hibernációba másnapig. A mérés, és adattovábbítás kb 15-20 sec. vehet igénybe. Ezért kérdeztem a korábbiakat.
Köszi az eddigieket is. -
Postas99
senior tag
Régebben foglalkoztam ezzel a témával.
[Ime a szenzor]Ez már több éves találmány, a kínaiak innen koppintottak. De a fejlesztő mindent közkincsé tett a [GitHub-on]
Mellékelt Arduino kód megtalálható az oldalon.
1 db olcsó Bluetooth-ot tudó eszközre [Ime 1 egy arduino compatible] fel kell fűzni 4 érzékelőt.
Ez már BLE5.4 -et is tud.
Ez már kommunikálhat egy központi eszközzel.
Bár igaz hogy csak 4 cserép virág adatait fogod elküldeni. Ehhez vagy egy CR3232 elem vagy egy 18650-es akku egy töltővel egybekötve ha esetleg tölteni is kéne a cuccot. Ha csak napi 1* kell mérni az akku sokaig bírni fogja. -
biker
nagyúr
válasz
Postas99 #21670 üzenetére
normális esetben ez fényvezérlés és klímavezérlés, nem mozgatás. van olyan lámpánk vezérlővel, aminél a hideg fehér, a meleg fehér és az UV csatorna külön dimmelhető egy LCD-s érintős vezérlővel, összefűzve több lámpát, minden szinkronban megy. ezért nem lenne indokolt. ha meg növekedés miatt költöztetik, mert széjjelébb kell húzni őket, vagy nem tudják feljebb emelni a lámpákat, akkor az nem naponta történik, inkább hetente.
-
Én, ha sok-sok uC kell egyszerű feladatra, megkeresném a legolcsóbb, kis tápfeszültségről (<2V) is üzemelni képes uC -t (mondjuk mint pl. egy Attiny85, de ez rossz példa, mert van ettől olcsóbb is, talán vmi STM uC), és 1db CR2032 elem tápnak, egy nedvességmérő, és 1db infra LED, amivel levillogja az azonosítóját egy IR vevő számára, ha kiszáradt a föld. Ettől olcsóbb és egyszerűbb megoldást nem tudok elképzelni.
-
Postas99
senior tag
A tipp az hogy ezért vannak mozgatva, mert ezen felül még egyedi hőmérsékletet is kapnak, átmozgatják őket a klíma kamrában egy másik búra alá vagy környezetbe. Tehát vagy másképp locsolják őket, vagy mindegyik ugyanazt a víz mennyiséget kapja. A talajt vagy a környezetét viszont fűtik, hűtik stb..
Akkor viszont nem a növény fejlődés a cél a vizsgálatnál, hanem a talaj vízmegtartó képessége. A növény csak pusztán indikációként kell a talajba. Valószínüleg több fajta spektrumú talajról beszélünk, és ez a "kutatás" célja.
-
dew28
aktív tag
válasz
tibi-d #21658 üzenetére
Naponta egyszer minden kamrában lévő növény földjének a vezetőképességét meg kell mérni, 3 hónapon keresztül.
vs
A mérés időpontját a személyzet állítja be a központi egységen
Namost, ha minden nap csak egyszer kell merni, akkor nem mindegy hogy mikor? ahhoz lehet fixen igazitani az ontozest is, ha automata (gondolom), vagy az hogyan oldodik meg?
Tapoldatozas van?A rekeszeket egy automata rendszer mozgatja
Milyen idokozonkent? napi egyszer mondjuk mindegyiket atmozgatja? van a rendszerben rekeszkovetes/azonositas?Mi legyen az energiaforrás?
Mi egy rekesz felepitese? hogy nez ki? hol van benne/rajta hely, ami nincs utban az automatikanak? mekkora hely ami rendelkezesre all per rekesz?Milyen kommunikációval adják át a mérési eredményeket?
Mi a meroszenzor? milyen protokollon kommunikal?
A kozponti egyseg a kamra kozepen van, vagy valamelyik vegeben? Az milyen vez. nelkuli technologiakkal kompatibilis?stbstbstb
-
ViZion
félisten
válasz
vegyszer #21664 üzenetére
Jah, a másodregje lehet annak a kollégának, aki növény világítást tervezett pár hónapja
Multiplexerrel sokat tud kezelni. Lépcső világításhoz láttam olyant, ami mittomén 10 lépcsőfokot figyelt (nem tudom már, h mi volt a szenzor), pár GPIO-val. Van I2C-re köthető multiplexer is, meg itt egy 32 ch-os [link] -
vegyszer
addikt
-
tibi-d
tag
válasz
Postas99 #21661 üzenetére
Szia!
Sajnos a körülmények adottak. Minden növénynek saját cserépben saját földje van. Rekeszenként egy mérőegység a négy növény földjét külön méri, egy-egy szonda cserepenként, de egy adatcsomagban küldené a központi adattárolóba a négy értéket. A mérés időpontját a személyzet állítja be a központi egységen. A mérésre azért van szükség, mert a növényeket az öntözés módosításával tesztelik, hogy tűri a szárazságot, stb. A rendszert nem én találom ki, én csak a felmerült igényeket próbálnám megoldani a lehető legegyszerűbben, leghatékonyabban. -
törölt tag
válasz
JulianSinulf #21657 üzenetére
Ranazesre hasonlo labsuruseg, mint az esp32.
Van ilyen pakahegyem is, de sajnos a kezugyessegem mar nrm annyira pontos, mint suhanc koromban.
Szoval szamomra mar nem egyszeru feladat.
Raadasul ~10db kellene.Csak 3x olvas 10mp elteressel es azt atlagolja.
Kizarolag a pontossag kedveert, mert par darab olyan helyen lesz, ahol ez jol johet.
Ez ugye 30 masodperc aktivitas. Ezutan elkuldi az adatot, majd ~9perc30masodperc sleep.
Ezutan kezdi elorol.
Igy van az, hogy 10percenkent kuld adatot. Az elotte 3x10mp alatt megmert adatok atlagolasat.Igy mar ertheto?
-
Postas99
senior tag
válasz
tibi-d #21658 üzenetére
Kapásból lenne néhány kérdésem:
A 4 növény földjének kell külön külön megnézni a vezetőképességét vagy
[ . . ]
[ . . ]
egy rekesz 1 érzékelő?
Miért nem kapacitás vizsgálat? Vagy eleve a vezetőképességét így tervezted?
A föld amiben a növények vannak az minden egyes növénynél ugyanaz, vagy más és más, agyagos, homokos satöbbi ahol eleve más éréket mérsz minden föld esetén.
Lehet-e kábeles megoldás az érzékelők felé, a mérőegységektől (Rekeszenként)? -
ViZion
félisten
válasz
tibi-d #21658 üzenetére
tudom...tudom... én egy ESP
bu....ehh megszállott vagyok. Rekeszenként ESP8266, pl. Wemos D1 mini bőven elfér akkuval együtt. Ami a problémás szerintem: "A mérés időpontját a központi egység vezérli."
Nem lehet itt kompromisszum, h pl. óránként mérés, vagy ilyesmi? Mert random időnkénti mérésre sleep-et nem igazán lehet beállítani, úgy meg az akku kérdéses. B tervként lehetne mérés X időnként, amit egy fix tápos ESP "serverre" küldene, a központi egység meg kiolvassa, amikor akarja. -
tibi-d
tag
Sziasztok!
Lenne egy újabb feladat amiben segíthetnétek. Adott egy klímakamra. Kb 10X15m alapterületű. Ebben a kamrában Max 250 rekesz fér el. Minden rekeszben lehet 4db növény. Ez Maximum 1000 növényt jelenthet. Naponta egyszer minden kamrában lévő növény földjének a vezetőképességét meg kell mérni, 3 hónapon keresztül. A rekeszeket egy automata rendszer mozgatja, így a rekeszenkénti mérőegység önálló energiaellátással kell rendelkezzen, és a mérési adatokat vezeték nélküli kapcsolattal kell továbbítani egy, a helyiségen belül lévő központi adattárolóhoz.
A kérdések: Mi legyen az energiaforrás? A mérés időpontját a központi egység vezérli. Milyen metódus alapján ébredjenek fel a mérőegységek? Milyen kommunikációval adják át a mérési eredményeket? A kamra egy árnyékolt szoba, rádiójel se ki, se be nem megy át a falon. Egyedüli külső kommunikáció csak a központi egységen keresztül lehetséges. Természetesen ezt emberi beavatkozás nélkül kell végezni. Ha letelik a 3 hónap, a rekeszbe újabb növény, feltöltött akksi, és mehet minden tovább.
Vannak elképzeléseim, de nem akarom az ötleteket befolyásolni, hátha a legjobb megoldás veszik el. A mérőegység rekeszenként, ha lehetséges egy 100X100-as dobozba férjen el akksival együtt.
Köszi az ötleteket. -
JulianSinulf
őstag
válasz
#75135488 #21655 üzenetére
Ha az ESP-01 lábmérete akkora, mint az ESP32-é, akkor nem egy nagy ördöngösség forrasztani. Persze nem durung páka meg pisztoly kell hozzá, hanem valami precízebb.
10-15 évvel ezelőtt vettem olyan kis pákát olcsón, amit 12V-ra kell dugni és már lehet is vele forrasztani. Semmi szabályozás, meg egyéb. Ellenben nagyon vékony a hegye., ami pont alkalmas ilyen műveletekre.Én arra lennék kíváncsi, hogy mi értelme 10 másodpercenként adatot olvasni, ráadásul 3x és utána átlagolni?
Egyszerűen nem tudok rájönni.
Illetve 10mp-enként olvas, de 10 percenként küld?
A boltban kapható 3-as hőmérőszett sem küld percnél rövidebb időn belül adatot. Sőt, talán inkább 5 vagy 10 perc az időintervallum. És két cerkaelemmel, kijelzővel (ami mindig mutat) elmegy hónapokig. -
törölt tag
Gyors kérdés...
Azt tudom, hogy ESP-01(S) esetében a deepsleep használathoz forrasztani kell a lábára egy vezetéket, ami elég kényes feladat ilyen lábsűrűség mellett.
Mi a véleményetek, az ESP-01(S) alkalmas lehet a következő feladatra?
Egy Li-Ion akkuról táplálva, I2C szenzoron kiolvasna 10mp időközzel 3x egymás után hőmérséklet/páratartalom értéket, átlagolna, majd wifi kapcsolódás után egy API-nak URL hívással átadná ezeket az értékeket. Wifi bontás után valami energiatakarékos módba menne. Ezt 10 percenként ismételné.
Alkalmas erre egy ESP-01(S)? Vagy valami másik olcsó/kicsi modult volna érdemes keresni?
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Valaki foglalkozott már itt STM32H7xx-vel?
-
törölt tag
válasz
Janos250 #21652 üzenetére
A rele 5V, de nem az a problema.
Van rajta egy tranyo, akar jo is lehetne.
Mint kiderult ez a verzio 5V I/O-ra van megcsinálva.
Beiktattam egy 5V/3.3V logikai konvertert es maris mukodik.
Azt hittem ez is olyan, mint amit az ESP-01 eseteben hasznaltam, ami szinten 3.3V I/O. De azon akkor masik tranyo volt.
Gondolom valami NPN tranyo megoldas lehet majd. -
törölt tag
válasz
Janos250 #21650 üzenetére
Hááát, mivel kész foglalata van, max úgy volna megoldható a serial debug, hogy vezetékek a pinek és a foglalat közé és a tx-rx mehetne a gépre.
De ez így szerintem elég macerás.
Igen, amúgy az asszinkron megoldás jónak tűnik, azóta is működik.Más:
Elakadtam egy ESP8266 D1 mini + relé kombóval.
Ilyen relé panelt használok: [kép]
Ezt a D0-ra kötöttem így direktben.Az alábbi egyszerű koddal kapcsolnám, de semmi nem történik.
#define RELAY 16
void setup() {
pinMode(RELAY, OUTPUT);
digitalWrite(RELAY, LOW);
}
void loop() {
delay(2000);
digitalWrite(RELAY, HIGH);
delay(2000);
digitalWrite(RELAY, LOW);
}
Mit szúrok el?
-
Janos250
őstag
válasz
#75135488 #21641 üzenetére
Serial a debughoz nincs? Miért nincs? Egy serial-USB konverter, és mehet a gépre, és ott listázni a megfelelő com portot akármivel.
Én ESP32-re írtam régebben egy programocskát, ami mutatja, ha WEB-en belépek, hogy hány kliens kapcsolódik aktuálisan, és milyen távoli portokkal. Nem tudom, ESP8266-al menne-e, már nagyon rég használtam 8266-ot.
Ki sem tudom próbálni, mert ESP8266 csak a munkahelyemen van benn, oda meg most be sem tudok menni, mert pár nappal ezelőtt volt egy hajnali halálos baleset, mert egy kolléga izopropil-alkohollal tisztított valamit, és a gőze berobbant. Most két hétig a szünetben légy se se ki, se be.
Mindenesetre vagy folyamatosan fenn kell tartani a kapcsolatot, vagy használat után bezárni, és a következő használatnál újranyitni.
Gyanítom, hogy az aszinkron kapcsolat megmarad, a dolog jellegénél fogva. -
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #21637 üzenetére
Igen, nincs rajta stabkocka! Ezért már az elején kapni fog egy MCP1700-3302E szabályzót! Remélem, hogy elegendő lesz a két lap táplálására! ...és itt jön a képbe az alacsony fogyasztás!
* * *
vargalex: Ki fogom próbálni és lesz visszajelzés is!
Nyilván a lábkiosztást javítanom kell a kódban, de ez legyen a legnagyobb baj!
-
Undoroid
őstag
válasz
Wolfram #21636 üzenetére
" nem kellene barebone " Valamit nem értek! Hová kellene barebone?
Ha vezetékezek, akkor hogyan illeszteném a BME280-as lapkát a routerhez?
Ha teljesen el szeretném kerülni az összes hókusz-pókuszt, akkor az első ilyen probléma után eladnám az eddig összejött cuccaimat és megvennék egy gyári, működő, drága valamit. Igaz, hogy ekkor megszűnik az építés szépsége, az ezirányú tanulás és a pénztárcám tartalma is erősen megcsappanna...
A vásárolt masina pedig vagy jó lenne a célra vagy nem.Ne érts félre: inkább ismerkednék ezekkel a lapokkal, mert érdekel! Régen sem adtam fel akkor, amikor az első -saját tervezésű és kivitelezésű- panelom nem 'akart' elsőre működni! Átnéztem a kész panelt, megtaláltam a hibát és kijavítva máris jó volt! 12éves lehettem, amikor csinálgattam! Édesapám egyből tudta a hiba forrását, de inkább csak halványan utalt rá és nem javított ki egyből! Használt alkatrészekkel voltam kénytelen dolgozni, de az összeszedésük és a méretük szerinti tervezésük volt a szép benne! Akkor még nem volt számítógép, internet, tervezőprogram, levilágítás, stb! Mindent egy négyzetrácsos papíron terveztem meg, majd áttükröztem - átjelöltem az előkészített panelra, majd egy fogpiszkálóval festettem meg a leendő vezetőszálakat nitró alapú festékkel! Még a színére is jól emlékszem! Sötétzöld volt... Ezzel volt rendesen hókusz-pókusz!
Pedig csak egy egyszerű, kéttranyós villogóról volt szó, ami egy zseblámpaizzót villogtatott!
-
törölt tag
válasz
Wolfram #21644 üzenetére
Az azért nem is volna megoldás, mert az aktuális relé státusz elveszik.
Másrészt a watchdog szinten nincs hiba. Az eszköz működik és ping-re is reagál. Egyetlen service kerül fura státuszba. Szerintem még az sem elakad, hanem végtelen ciklust kap vagy vár valamire.
De így látatlanban passz.Viszont most az async-event combóval összerakva egyelőre jónak tűnik és érezhetően gyorsabban is reagál.
Jól kezeli a wifi disconnect-et is. Arra is lett egy event-handler.
Szerintem ennél a felállásnál maradok. -
törölt tag
válasz
vargalex #21640 üzenetére
Először is köszönöm a gyors választ.
Mivel ilyenkor már nincs serial a debug-hoz, nem tudom marad-e nyitva valami.
Relé nélkül, tesztpadon használva a log szerint nem látni problémát, kliens megjelenik, jön a request, megy a response.
Hiba esetén a request-et sem fogadja az ESP-01, csak karikázik a browser.
Értelemszerűen nincs response sem ilyenkor.
Mintha nem létezne a 80-as porton semmi.Kódot erről most azért nem osztok meg, mert közben rájöttem, hogy nem tetszik ez a github-os minta, ami alapján elkészült és kitaláltam, hogy másképpen oldom meg.
Ha esetleg nem sikerül és visszatérek ehhez, akkor megosztom.
Nem akarom, hogy kevered legyen itt a topicban a mostani és az újabb verzió között.Alapvetően nem szeretem ha network dolgok (ez esetben: wifi, webserver) a loop() részben vannak kezelve.
Átírom az egészet szerintem "event-handler" megoldásra és talán asszinkron működésre.
Meglátjuk hogyan sikerül. Ha teljesen elakadok vele, akkor jövök(Köszönöm mégegyszer a segítő szándékot.)
-
törölt tag
Sziasztok.
Egy olyan problémába futottam, hogy az ESP-01 vezérelt relés kapcsolóm bizonyos idő után (pár óra) nem érhető el webfelületen. [kép]
Először wifi kapcsolat problémára gyanakodtam, de egyrészt csinál egy reconnect-et, ha megszakad, másrészt az eszköz ping-re reagál.Több ESP-01-et is próbáltam és ugyanez lett az eredmény, így a hardveres problémát kizárnám egyelőre.
Ez alapján arra gondolok, hogy a webszerver része akad el.
Valakinek van valami ötlete/módszere, amivel megvizsgálható, hogy mi okozza?
Mondjuk kicsit nehezíti a debug-ot, hogy sok idő telhet el a hiba fellépéséig.Esetleg valakinek olyan mintakódja, aminek a webszerver része stabilan működik?
-
vargalex
félisten
válasz
Undoroid #21635 üzenetére
Nekem nincs ESP-01-em, de ahogy a többiek már írták, ott nem megy alapból a deepsleep.
Maga a kód nyilván működne, hiszen 1 db GPIO-t igényel. -
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #21630 üzenetére
Valószínűleg klón, ami alapvetően nem baj. az 5VDC stab IC-n szoktak spórolni, ezért usb helyett a VCC pin táplálás és az 5 V/ 3 V eszközök tápolása is
különa bejövő tápról/feszstabról javasolt, nem a wemos 3.3 V-ről.Ott csak pár óra adat van, belekattintva asszem 72 óra, Grafanában meg asszem 3 hónap van beállítva, bár alapvetően a hálózati feszt nézegettem, mert harcolok a 230 V-ért, ugyanis 240-253 V van, ami néha 257 is. Talán így fél év levelezés után megoldották, dec eleje óta már 240 V alatt van.
its_grandpa: nyugodtan kapcsolgasd a redőnyt.
2 kollégámnál a computherm termosztátos fűtést kapcsolgatták. Egyikük váltott, a másik meg átrakta másik csatornára, mert 5 db termosztátot kezel, az első az bukó volt. El tudom képzelni, h akkor mi lehet egy társasházas lakóövezetben...
-
its_grandpa
tag
-
its_grandpa
tag
válasz
its_grandpa #21631 üzenetére
Ez a szösszenet csak azért készült, hogy aki 433Mhz-es dolgokban töri a fejét az átgondolja mi történhet. A hőmérők adatait is lehet módosítva kiküldeni tehát fűtésre pl. nem biztos, hogy biztonságosan megfelel.
-
its_grandpa
tag
Felraktam párat a játszós Domo dashboardra, most készült.
A sárgák az enyémek, a -152.5 dekódolási hiba, legalábbis remélem, mert egyébként valaki megfagyott :)
De egyébként sok más üzenet is érkezik, elég nagy itt a 433Mhz-s "zaj".
A vezeték nélküli csengőm jelét rc-switch-el "grabbelve", pár sorral simán lehet send-elni, csenget is szépen.
Grab részlet:Decimal: 7915795 (24Bit) Binary: 011110001100100100010011 Tri-State: not applicable PulseLength: 551 microseconds Protocol: 5
Raw data: 7740,328,808,900,256,896,252,900,......................
Decimal: 7915795 (24Bit) Binary: 011110001100100100010011 Tri-State: not applicable PulseLength: 250 microseconds Protocol: 1
Raw data: 7756,300,836,888,264,888,264,888,......................
Arduino kód részlet:mySwitch.setPulseLength(551);
mySwitch.setProtocol(5);
mySwitch.send("011110001100100100010011");
mySwitch.setPulseLength(250);
mySwitch.setProtocol(1);
mySwitch.send("011110001100100100010011");
Ez egy érdekes msg a soros port konzolról:N: Send on /RTL_433toMQTT/Interlogix-Security/motion/400405 msg {"model":"Interlogix-Security","subtype":"motion","id":"400405","battery_ok":1,"switch1":"OPEN","switch2":"CLOSED","switch3":"CLOSED","switch4":"CLOSED","switch5":"CLOSED","raw_message":"4488f0","protocol":"Interlogix GE UTC Security
Nem tudom kié az a "szekuriti" de egy-két switch-et átírva "OPEN"-re és kiküldeni az üzenetet lehet hamar kiderülne.
Van a közelben rádiós redőny is -tudom is kinél - azt is lehetne mozgatni de nem lenne úri dolog. -
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #21627 üzenetére
Az adatok mennek is! Az ESP létrehoz egy saját szervert, ami a WI-FI hálózatomon dolgozik és oda érkeznek a mért adatok! Ezeket az adatokat az IP-m ismeretében egy egyszerű böngészővel olvashatom is! Egészen pontosan így néz ki egy DHT küldte infócsomag. Nézhetem mobilról, 'laposról', asztali gépről, stb... A Te "felületed" sokkal jobb! Sokkal alaposabb tájékoztatást ad mindenről! Tetszik! Ahogy nézem ez nem csak az aktuálisan mért értékeket mutatja, hanem valameddig láthatóak az ingadozások is!
-
Undoroid
őstag
válasz
its_grandpa #21620 üzenetére
Ezt a kettő D1-es mini lapot ilyen darabáron vettem meg...elég jó akció volt rajta!
Nem is értettem az engedmény mértékét! Vagy ez egy szimpla klón lenne?
-
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #21619 üzenetére
Ez is csak egy ismerkedés lenne ezzel a lappal és a már említett szenzorral! Esetleg véglegesíteném is, de nálam nincs okosotthon a tervben!
Talán, egyszer...
Viszont a második linked érdekes!
Egy csomó lapot (is) felsorol a funkciójuk megjelölésével! Ezeket kerestem már egy ideje és ezért is kérdeztem így (második bekezdés, offban) korábban!
-
-
ViZion
félisten
válasz
977-ért az ajándék, szervezhetnénk itt group buy-t, mert én nem ismerem/nem szeretem a kínai webshopokat. Banggood-ról rendelgettem anno, meg a kolléga ebayezik, de nem mondanám tapasztaltnak magam és félek is mindentől.
-
válasz
its_grandpa #21622 üzenetére
Látom az összes szomszéd hőmérőjét, meg persze az enyémeket is.
LOL, azt meg hogy?
-
its_grandpa
tag
Még nem tudom
így jöttem ki árban és időben jobban.
Nemrég vettem egy LilyGo TTGO-t is (433Mhz) az OpenMQTTGateway-hez 7.000.- ért.
Látom az összes szomszéd hőmérőjét, meg persze az enyémeket is.
Nem volt még BLE-s ESP-m, most már van.
Az OMG jó volt agytornának, sokat tanultam mert fordítottam magamnak "játékból".
Az utolsó - nekem jó - verzió az 1.5, most 1.7 van de még erősen reszelik, nekem el se indult.
ps: Ki fogom próbálni pl. a BLE gatewayt. -
válasz
Mit építesz ennyi lapból?
-
-
ViZion
félisten
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Undoroid #21617 üzenetére
Ugyanaz a 2 IC csak - más kivezetések és körítés. Nyisd fel a shieldet, ha meghal és nézd meg mi van benne :-)
Mi van ha nem az ESP01 altatod, hanem a táp vonalat szakítod meg majd 5 perc múlva visszaengeded? RTC vel ami ugyanazon az I2c buszon ül ez megoldható, csak legyen interrupt lába, már csak egy latch áramkör kell és kész is vagy....
Az első projecteim egyike volt, mondjuk én az RTC-t anno Attiny13A valósítottam meg, így annak az ADC vel mérem az akku feszt is. Mondjuk írtam egy soros portos bitbanget mert hw nincs az AtTiny13A-n, de vannak újabb verziók is kis fogyasztással :-)
Szerk:
UPSZ lehagytam 2 P-s MOSFETet meg TP4056 Lipo aksi töltés és mélykisülés ellen.... -
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #21614 üzenetére
Ebből is rendeltem kettőt! Ezzel a hőmérős projekt megvalósítása szerintem eléggé pazarlás lenne! Jó, nem egy nagy összeg, de nem akarom pocsékolni az erőforrásait! Lehet, hogy legközelebb pont hiányozna az a pici plusz, amit ez tud?!
...és akkor újra rendelgetni és mire megérkezik?
Jó az a videó! Ez a trükk még menne is! Sok évvel ezelőtt meg se kottyant volna egy ilyen mutatvány a pillanatpákámmal, de mostanra az ötödik X közelében már nem olyan jó a látásom, mint régen...
-
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #21615 üzenetére
Ismerkedésre nem biztos, h ez a legjobb. Wemos D1 mini és ezen lehet Arduinoval, ESPEasy-vel, ESPHome-val vagy Tasmotával játszani. Nem mindig a legkisebb a legegyszerűbb. Vettem Node MCU-t is, mert sok kivezetés, kis kecses-aranyos... de már a WLED-el is bajok voltak, csak vmi régebbi támogatja, utána törés, amit nem is javítottak az újabb kiadásokban. Szal. a Wemos D1 mini az MCU "etanol"
izé, etalon. Rengeteg leírás, videók, mittomén. ESP-01-nél már az is képzavar, h több féle van hasonló néven, ráadásul a klónokkal ez csak bonyolódik, sok a csapda (OK, Wmosnál is vannak bajos klónok).
-
Undoroid
őstag
Neeem! A legutóbbi rendelésemben ilyenből is érkezett kettő (+1programozó) és most szeretném kipróbálni a képességeit! Mivel az ESP-01-en még a programozásához szükséges áramkör sincs rajta, így vélhetően ez fogyasztja a legkevésbé az energiát! Az ok, hogy eléggé korlátozottak a képességei a kevés kivezetése miatt, de valamit - valamiért!
Mivel még csak ismerkedem ezekkel a kis áramkörökkel, így az alapokkal próbálkozok...ezért is rendeltem ebből egy párat. Ha egy elmúlik
, akkor marad még egy tartalék!
-
ViZion
félisten
Anno én azért vettem, mert ilyenem nem volt, akku meg mittomén... de egy Wemos D1 mini max 2 sör árával több, de nincs vele macera. Persze lehet, h vkinek a kevesebb hely fontos, de szvsz ha az fontos, akkor egyedit kell tervezni, annak minden bánatával együtt.
Itt egy hidegforrasztásos megoldás. [link] írja is, h ez a forrasztás törik. A lábat forrasztani én már öreg vagyok, de az lenne az igazi. -
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #21609 üzenetére
Szia!
" Ha nem éri közvetlenül víz, akkor egy egyszerű burkolat elég. " Remek!
" ESP-01 deep sleep az macerás " Ettől féltem! Ha jól emlékszem, akkor van egy másik energiatakarékos módja ennek a lapnak, de gondolom, hogy azt sem lehetne megúszni forrasztgatás nélkül?! Túl picire van megcsinálva a hordozó lap, hogy külön ez is ki lenne vezetve rajta.
Már csak a mikrovezérlők programozása lenne érdekes.
-
ViZion
félisten
lyukasztgattam (alja-teteje, kanócnak is meg pár kisebb Luk), így fizikailag védi körben, lehet, h a változásokra lassabban reagál, mint fém dobozban, de nekem a kinti inkább csak segéd adat. HA weather amúgy nagyon pontos hőmérsékletben (amikor figyeltem az elején pár napig).
-
Undoroid
őstag
Sziasztok szakik!
Lenne pár kérdésem a BME280-as lapocskával kapcsolatban! A kérdésem pedig az lenne, hogy ez a lapocska mennyire viseli el az időjárás viszontagságait egy olyan burkolatban, mint például a DHT-sorozat? Nem fogja közvetlenül érni a lapocskát napfény, eső, szél! A lakáson kívülre helyezném el, eresz (és előtető) alá és beletenném egy barkácsolt műanyag burkolatba!
A másik kérdésem pedig ezzel kapcsolatos lenne! Lehet, hogy egyszerűbb lenne közvetlenül megkérdezni cog777 kollégát, de ilyenkor inkább ezt nem teszem! Az elfogyasztott Bejglitől kajakómás mindenki, de talán vannak fanatikusok, akik ismerik a megoldást is! Szeretném ezt a projektet megcsinálni itthonra.
A külső lapocska 5-10percenként küldene új adatokat egy ESP-01S-en keresztül (ha ez így lehetséges). Minden további időben elmenne DeepSleep-be az akku (1db 18650) kímélése érdekében.
Köszönöm a választ és kellemes ünnepeket mindenkinek!
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #21605 üzenetére
Linken az az egész válasz, toolchainestül mindenestül: [link]
röviden gcc használ Eclipse/VSCode inkább csak editor, ha szeretnéd tud terminálból (Win cmd lineból is futni a fordító és a letöltő) nyugi az Arduino is azt használja...Mondjuk azt h vannak alternatív könyvtárak, végső esetben meg lehet portolni, megírni.
nyugi van fennt Arduino IDE is, annak minden előnyével és hátrányával.
Én arra esküszöm h ismerni kell a HW-t is, csak úgy lehet hatékony kódot írni. Atmel oldalon lehet a kezdőknek fejet vakarni ha 2 könyvtár 1 timert használna - külön külön megy együtt meg nem, vissza lehet keresni hány ilyen komment van ebben a szekcióban....
-
jofy84
friss újonc
Sziasztok!
Létrehoztam egy videocsatornát hasonló témában, nézzétek meg a videóimat és iratkozzatok fel a csatornámra. Az oldalt folyamatosan frissítem és töltöm fel az új videókat ahogyan haladnak a projektek.
Csatornám linkje: https://www.youtube.com/channel/UCV-XRxfRzpOURitxtuRrkRg
Üdv. -
Wolfram
aktív tag
válasz
Tankblock #21604 üzenetére
""én nem használom az Arduinot ESP32 programozásra, csak a esp-idf közvetlenül hivogatom"
Tehát ha jól értem nem használsz Ard IDE-t? Ezzel bukod az összes előre megírt eszköz könyvárat is? Van valami MCU/ESP32 támogató tool Eclipse/VSCode alatt, vagy teljesen nyersen használsz mindent (mivel fordítasz, hogy töltesz fel stb)? 😳
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Sebiferi #21599 üzenetére
Ha jól nézem akkor az esp32 az 5.2 alapján van. Nálam aRduibno IDE 2.2.1 van fennt
vicces módon az Espressif által 2.0.11, ha az Arduino ESP32 Boards csomag meg 2.0.13 ajánl :-)én nem használom az Arduinot ESP32 programozásra, csak a esp-idf közvetlenül hivogatom (működik Eclipse, Visual studio Code ill terminálból is ) Ott nekem az esp-idf master nem tudtam szálat indítani, mert hibaüzenetet ad. visszaléptem 5.1.2 releasere és ott jól működik minden. Portolnom kellett a kódot 4.3 ról 5.1.2 re....
folyamatosan változik, fejlesztőkörnyezet és a toolok is.
-
Janos250
őstag
Ha valakinek elég 1 mag, és kevés láb, kicsi a hely, de ESP32-t akar, most €3.76.
Ingyen szállítással, ha a "3+ items from US $1.99" keretében veszed.
https://vi.aliexpress.com/item/1005005319963906.html
De több lábbal is ennyi. -
vargalex
félisten
Ez sem mondható el általánosan. A Mikrotik is már annyi féle SoC-ot és Wifi chip-et használ, mint égen a csillag. Nekem egy hAP ac²-m van (most éppen egy kollégámnál van), nincs gond a wifi-vel, de az elérhető sávszélességben nagyon elmarad az azonos sebességet ígérő egyéb (mondjuk én OpenWrt-t használok, így OpenWrt kompatibilis) eszközöktől (pl. MediaTek). Ugyan ez igaz a cégnél lévő Mikrotik AP-kre is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Okos Playstation 3 - Telepített PS3 játékokkal
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest