-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Postas99
senior tag
válasz
Wolfram #23182 üzenetére
Várj. ez a téma már az ha a másik oldalról (lejátszás) meg akarod nyitni a RAW formátumú hang anyagot.
nc -l 4444 | aplay -r 8000 -f U8
Ez egy linux parancssor utasítás. NC--> network command.Neked windows-ból az adott eszköz IP címét kell megnyitni.
De a legjobb, ha VLC-ből nyitod meg. a PORT viszont lényeges: ip bármi de példaként 192.168.1.200:4444 tehát legyen mögötte a port cím is -
Postas99
senior tag
válasz
Wolfram #23180 üzenetére
Sajnos nekem nincs ESP32-Cam cuccom.
[De találtam egy ilyet]
ami szerintem neked kell. -
Postas99
senior tag
válasz
Wolfram #23177 üzenetére
Hackster.io, nem emékszem hogy fizettem-e valaha is érte. Lehet csak regisztrációt igényel.
Bemásolom ide a kódot. De valamiért szétesik./* Audio streamer with ESP32 and Adafruit elected microphone board. * Created by Julian Schroeter. */ #include <Arduino.h> #include <WiFi.h> #include <driver/adc.h> #define AUDIO_BUFFER_MAX 800 uint8_t audioBuffer[AUDIO_BUFFER_MAX]; uint8_t transmitBuffer[AUDIO_BUFFER_MAX]; uint32_t bufferPointer = 0; const char* ssid = "YOUR SSID"; const char* password = "YOUR PASSWORD"; const char* host = "YOUR SERVER IP ADDRESS"; bool transmitNow = false; WiFiClient client; hw_timer_t * timer = NULL; // our timer portMUX_TYPE timerMux = portMUX_INITIALIZER_UNLOCKED; void IRAM_ATTR onTimer() { portENTER_CRITICAL_ISR(&timerMux); // says that we want to run critical code and don't want to be interrupted int adcVal = adc1_get_voltage(ADC1_CHANNEL_0); // reads the ADC uint8_t value = map(adcVal, 0 , 4096, 0, 255); // converts the value to 0..255 (8bit) audioBuffer[bufferPointer] = value; // stores the value bufferPointer++; if (bufferPointer == AUDIO_BUFFER_MAX) { // when the buffer is full bufferPointer = 0; memcpy(transmitBuffer, audioBuffer, AUDIO_BUFFER_MAX); // copy buffer into a second buffer transmitNow = true; // sets the value true so we know that we can transmit now } portEXIT_CRITICAL_ISR(&timerMux); // says that we have run our critical code } void setup() { Serial.begin(115200); WiFi.mode(WIFI_STA); WiFi.begin(ssid, password); while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) { delay(500); Serial.print("."); } Serial.println(""); Serial.println("WiFi connected"); Serial.println("MY IP address: "); Serial.println(WiFi.localIP()); adc1_config_width(ADC_WIDTH_12Bit); // configure the analogue to digital converter adc1_config_channel_atten(ADC1_CHANNEL_0, ADC_ATTEN_0db); // connects the ADC 1 with channel 0 (GPIO 36) const int port = 4444; while (!client.connect(host, port)) { Serial.println("connection failed"); delay(1000); } Serial.println("connected to server"); timer = timerBegin(0, 80, true); // 80 Prescaler timerAttachInterrupt(timer, &onTimer, true); // binds the handling function to our timer timerAlarmWrite(timer, 125, true); timerAlarmEnable(timer); } void loop() { if (transmitNow) { // checks if the buffer is full transmitNow = false; client.write((const uint8_t *)audioBuffer, sizeof(audioBuffer)); // sending the buffer to our server }
} -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #23118 üzenetére
"Nem az lenne a lényeg hogy az expressif könyvtárat/parancsot használva nem kell foglalkoznod a hardverrel?"
De! Csak az a baj, hogy nem mindenre van "gyári" rutin, és mindenki, aki ír mondjuk egy SHA1 rutint, az mind SHA1-nek nevezi, hiába javasolja az Arduino, hogy egyedi nevet adjunk a rutinjainknak, hogy ne keveredjen. És aztán, ha kipróbál az ember valami programot. akkor kiderül, van már fenn a gépen - mert mindenfélét felrakott az ember - egy csomó aktuális nevű .h header fájl, és mind esetén más a paraméterezés, aztán ott a galiba.Nem sikerül olyan jól megoldani, mint például az xTaskCreatePinnedToCore( esetén, ahol a paraméter void típusú. Ismerősöm régebben mondta, hogy minek van ott paraméter, ha null-on kívül semmi nem jó. mondtam, pont fordítva: minden jó, ha void-osítod. Tegyél elé egy (void)-ot és a saját programodban meg arra alakítod vissza, amire akarod, egész, tömb, struktúra, vagy bármi.
"SHA1-et már betiltották a törhetősége miatt"
Kiderült valóban, hogy törhető, de a WEBsocket ezt használja. -
Ton-ton
tag
válasz
Wolfram #23093 üzenetére
Neeem.
Alapvetően a léptetőmotor is nagyon pontos.
A maiak jellemzően 0,9 és 1,8 fokot lépnek, az ismétlési pontosság század fokban mérhető. Az a motor amit használtál (az áttétel miatt) még pontosabb.
A vezérlésedben lehet a hiba (feltételezve, hogy nem hibás a motor)
És igen, ahogy már írták elöttem, valószínűleg túllendül...A szervó motor gyakorlatilag egy egyenáramú motor fogaskerékáttétellel, vezérléssel.
És igen, jellemzően a szervó gyorsabb, amihez nagyobb áramerősség kell. Bár lehetnek kivételek.A fő különbség a két motorfajta közt, hogy a szervó ha elakad, akkor is ugyanoda tér vissza. (Tehát elindul 180 fok felé, de elakad 95 foknál, majd az újabb utasításra elindul 0 fokra, akkor is 0 fokra áll be).
Mondjuk azért egy nagyobb léptetőmotor sem akad meg olyan könnyen.
Kicsi szervóra az sg90-et szokták használni hobbi körökbenSegítene, ha leírnád mire szeretnéd használni, hogy legalább megsaccolhassuk a szükséges nyomatékot, sebességet...
-
Undoroid
őstag
válasz
Wolfram #23093 üzenetére
" nem tudom hogy a stepper motor ezzel a pontatlansággal/csúszással mire használható " Ez egy egyszerű, olcsó kis szerkezet (még azt is el tudom képzelni, hogy a belső közlőkerekei műanyagból vannak) , amit szinte bármire használhatsz és a jellemzői miatt nem kell egy túl precíz dologra gondolni! Működik, megy és tanulni is jó vele! Ez ennyit tud ennyi pénzért!
Első autó vásárláskor is szívesen megvenné az ember a legújabb BMW-t, mert az tele van extrákkal, sokat tud, kényelmes és ráadásul nagyon menő is...viszont csak egy használt Opelt vesz, mert végül az is megy, olcsóbb és a céloknak még az is megfelel! -
JulianSinulf
őstag
válasz
Wolfram #23093 üzenetére
Szia!
Hasonló szervo motorok szoktak lenni a 2WD, 4WD kiskocsikon, amikre általába ultrahang érzékelőt raknak és azt mozgatja a szervo, hogy körülnézzen, merre mehet tovább.
Nekem is van. [link]
Nem hangos (lényegesen halkabb, mint egy A4988 léptetőmotor meghajtó) és bár az áramfelvételét nem néztem, de szerintem az sem nagy. Ellenben gyorsan jár.
Egy léptető motornál el kell döntened, hogy mennyire fontos a pontosság és mennyire a gyorsaság. Szerintem. És oda kell azért villany is adott esetben.
Én NEMA17-el és TMC2209-el játszadoztam. 24V és 1-2A. Pontosan most nem emlékszem.
Azt sikerült elérnem, hogy vagy megmondtam neki, hogy hányat lépjen és akkor lassan ment, de annyit lépett vagy megmondtam neki, hogy milyen gyorsan forogjon és meddig. Ilyenkor meg a pontosság kérdéses. Bár itt a meghajtónak nem gond megállítania a motort és a helyén tartani. Mondjuk folyamatos üzem mellett kellhet egy venti is hozzá. A 3D nyomtatók ilyeneket használnak órákon, napokon keresztül is akár.Neked szerintem inkább a kis szervo motor lenne az előnyösebb. A programozása is kevésbé macerás, mint egy TMC2209-nek.
-
Undoroid
őstag
válasz
Wolfram #23091 üzenetére
Szia!
Úgy tűnik, hogy az a remek motor még lendületből (belül) megtesz valamennyi fordulatot, ami a nagyobb fordulatszámnál arányosan több lesz! Ugyanis ezek a motorok több közlőkeréken keresztül adják ki magukból a fordulatot és a nyomatékot. Ha csak egyszerűen elveszed a motorvezérlést, akkor az valamennyire biztosan túlpörög!
Nem tudom, hogy a driver mennyire szeretné elviselni, ha a 180fok megtétele után adnál egy rövid 'fékutasítást', amivel azonnal leállna a motor belső forgórésze! Vigyázz vele, mert ilyenkor hirtelen, nagy áramfelvételt fog a motor produkálni! Nehogy tönkremenjen az ULN2003-as IC-d! Esetleg összedobhatnál egy izmosabb IC-helyettesítést, nagyobb határértékekkel rendelkező Tranzisztorokból és diódákból!
Fékezéssel sem tudsz majd hajszálpontos pozíciót kiszámolni, mert nem egész számú a közlőkerekek osztása: itt láthatod a magyarázatát...de legalább minden fordulatnál ~ugyanannyi lesz a kúszás! Úgy emlékszem, hogy volt már erről szó! Talán a keresővel megtalálod!
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Wolfram #23087 üzenetére
igen létezik, driverrel és külső táppal.....
(sima Ender3 3D nyomtatóban is anno 1280 AVR volt :-) )
Kérdés mire szeretnéd használni. A követelményeid lesznek a bementek a tervhez.
Van kicsi, nagy stepper, lineár driver vagy servo motor ha csak ugye 180 fok elfordulás kell :-) -
válasz
Wolfram #23087 üzenetére
A 28BYJ-48 belső áttételes, emiatt nem tudod gyorsan forgatni, cserébe kis feszültségen is viszonylag nagy nyomatékot tud kifejteni. Ráadásul ha jól emlékszem, nem is egész számú step esik egy teljes körre, szóval valamelyik NEMA stepper kell neked egy normális stepper driverrel.
-
And
veterán
válasz
Wolfram #23074 üzenetére
Több ilyen - leginkább Microchip gyártmányú - adatbuszos touch-detektort próbáltam már különböző körülmények között. Fontos kiindulási tényező, hogy mekkora az érzékelő, vezető anyagú szenzorlap és ha van, akkor milyen anyagú és vastagságú felette a szigetelő, pl. üvegréteg. Ezek a detektor IC-k eleve valamilyen mérési ciklusidővel dolgoznak (néhányszor 10...100 ms nagyságrend, ez nagyban meghatározza a chip átlagfogyasztását is), ami azt jelenti, hogy egy akármilyen gyors sweep-et nem feltétlenül vesznek észre. Az érzékelési küszöbérték, erősítés, ciklusidő mind konfigurálható, így be lehet állítani, hogy csak elég határozott felületű és kellő ideig fennálló érintés aktiválja a touch-ot. Nem mellesleg adott időnként teljesen újrakalibrálják magukat, hogy a környezeti hatásokat, statikus kapacitásokat eltüntessék a képletből, így nem lehet mondjuk fél perces folyamatos 'gombnyomást' sem előidézni velük.
-
And
veterán
válasz
Wolfram #23071 üzenetére
Ezeknek gumiszerű távkapcsoló billentyűzeteknek semmi közük a kapacitív elvhez, eleve nem touch- vagy proxy-szenzorok. Egyszerű kontaktust adnak, csak annyiban térnek el a hagyományos kapcsolóktól, hogy a vezetőrétegük grafitszerű anyag, ezért közel sem nulla átmeneti ellenállást eredményeznek működtetéskor (száz ohm-os nagyságrend jellemző). Sok billentyű esetén mátrixba vannak szervezve.
A valódi kapacitív szenzorok ezzel szemben érintést érzékelnek egy megfelelő méretű fémfelületen, akár a pcb-n kialakítva. Ha az érzékenység és a kapacitásváltozás megfelelő, közelítést is érzékelhetnek pár mm-es szigetelőréteg alatt. -
Postas99
senior tag
válasz
Wolfram #23058 üzenetére
Szia!
Igen ez természetes. 433-on nagyon sokan kommunikának.
Javaslom, hogy tedd hozzá a preamble részt is, és akkor nem lesznek fals jelzések sem.Preamble: A kommunikáció elején egy init sorozat
l 1010101 majd szünet és jöhet az adat. Ez szinkronizálja a vételt, és ezen felül elkerülöd a fals jelek vételét. Arra figyelj, hogy Manchester encoding-ot használj, mert az hiba tűrő ehhez vedd hozzá, hogy ASK modulácót fog kinyomni magából a rádiós adó és a legtöbb vevő is szinte csak ezt tudja.
Erre itt van egy alap cucc GitHub-onHa kérdés lenne jelezd.
Még 1-2 fontos dolog, hogy nem elég 1* elküldeni az adatot, mert lehet hogy zavar lesz az éterben, és a vevőd semmit nem fog értelmezni. Ezért az adatot minimum 3* kell elküldeni, az időzítésre is figyelni kell. De a fenti kóddal ezek azonnal működőképesek lesznek.
Sajnos a rádiós jelek kommunikációja, nem csak abból áll, hogy kiküldesz valamit az éterbe. -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #23039 üzenetére
Hagyjuk!
Csak egyetlen megjegyzés nem Neked, hanem, ha valaki később szintén több Serialt akar használni az ezerfajta kínai paneles ESP32 valamelyikén!
Először futtasd ezt, és utána kösd be!printf("RX0=%d TX0=%d\n",SOC_RX0,SOC_TX0);
printf("RX1=%d TX1=%d\n",RX1,TX1);
printf("RX2=%d TX2=%d\n",RX2,TX2);
Hiába van a kínai panelodra írva, hogy Tx, meg Rx, a GPIO16,17-et hagyd békén, ha nem akarod, hogy Neked is legyen pár darab ESP32 feliratú levélnehezéked! -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #23028 üzenetére
"A SIM900 gondolom a SIM800 fejlesztett változata|"
Így lenne logikus,de - úgy tudom - a 800 az újabb.
"utána elveszik a szám? "
Nem veszik el, csak akkor, ha a törvény szerint kötelezően előírt azonosítást, hogy Te vagy Te, nem végzed el évente. De az is ingyenes. Jelenleg. -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #23026 üzenetére
Kösz!
Sajnos jelenleg csak A6, A7, és SIM900 van itthon, de valószínűleg akkor ez lesz a megoldás.
Azóta annyi történt, hogy - mivel 5V-os, a DC/DC előtti bemenete mind az ESP-nek, mind a SIM modulnak van, átraktam az ESP tápját a modul 5V-os tápjára. Így csak néha indul újra, így viszont fejleszteni nem tudom, de a következő lépés az lesz, hogy a fejlesztés akkus laptopról megy, csak az pillanatnyilag nincs itthon.
Köszi mégegyszer, indítom a SIM800 beszerzését.
Azok annyival bonyolultabbak, hogy nem "ráhajthatós", hanem "bedugós" SIM kártya foglalatuk van, én meg már kitörtem a kártyát a legkisebbre, így a bedugósba igen macerás a kitört keretbe visszatéve bedugni.
Másik, erre használható SIM kártyám meg nincs, de már kedden elindítottam neten egy másik Vodafone 100+ feltöltős kártya rendelést, de az pár nap, mire a postás kihozza.
Mellesleg ilyen célra, mikrokontrollerekhez jó ez a kártya, mert teljesen ingyenes, semmiféle díja nincs. Ezt én se hittem el, de tényleg nincs, ha csak fogadásra használjuk. Évenként ugyan meg kell újítani a regisztrációt - törvény szerint - de az is ingyenes.
Nem is tudom, hogy ez valami beetetés, vagy miért éri meg ez nekik.
Persze, ha nem csak fogadni, hanem küldeni is akarunk valamit, akkor kell rá feltölteni. Mellesleg adnak havonta - nem gyűjthető - 100 MB internet forgalmat is, teljesen ingyen. Így, ha valaki olyan arduinos dolgot csinál, hogy távolról csak vezérelni akar, akkor ez teljesen ingyen van. Én se hittem el, azt hittem olyan, mint a FB hirdetések, hogy van benne valami csavar, de tényleg nincs. Egyelőre. -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #23017 üzenetére
Erre gondolsz?
https://vi.aliexpress.com/item/1005007121900242.html -
Mr-Pamacs
senior tag
válasz
Wolfram #22998 üzenetére
A dfplayer boardon az Adkey1-re és Adkey2 portra kötött nyomógombok lenyomását szeretném programból lekérdezni. Tehát pl azt megoldani ha megnyomják a K12-t (Adkey2, 51kOhm), akkor az legyen a hangerő szabályozás növelése.
Valamint lenne még egy olyan problémám hogy ha a hangerő nagyobb mint 22, akkor a board leáll és újraindul. 5V-ról van megtáplálva, mértem a feszültséget, alap állapotban 4.8 körül van, és hangos lejátszásnál se esik lentebb 4,6-nál. Mind a 3 teszt hangfájlnál ez a probléma fennáll. Ez miért lehet?
-
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #22952 üzenetére
Többet tudnánk segíteni ha elárulnád mit szeretnél megoldani.
Általam kipróbált és működő (nem filléres) megoldás n+1 433Mhz-s eszköz vételére.
1 Arduino Mega + Rxb6 + Rflink [link]
2 Lilygo + Openmqttgateway [link]
3 RTL-SDRAz ESP-s megoldások is működnek de (szerintem) páka+programozás is szükséges, még ha minimális is.
-
And
veterán
válasz
Wolfram #22960 üzenetére
Ez pont egy olyan vevő, amit említettem az előbbi hsz-em végén: nem egy diszkrét jel jön le róla, hanem egy soros adatfolyam, 0,1 ... 10 kbps sebességgel (ezt az adóoldal határozza meg, mivel semmilyen kontrollert nem tartalmaz). Ez az Rx-modul a modulációban hozzá való adóval egy szimplex / egyirányú soros UART-ként használható. Ez az ASK-modul annyiban különbözik attól, amit a #22958-ban linkeltél, hogy ehhez kell egy uC, ami kezd valamit az adatfolyammal, ahhoz meg nem feltétlenül, hiszen az direkt vezérlésre használható DO-jeleket ad.
-
And
veterán
válasz
Wolfram #22958 üzenetére
Ezek az xx2272-szerű cuccok párhuzamos jeleket adnak vissza vevőoldalon, és ennek megfelelő bemenetekkel dolgoznak az adóik is (tipikusan: nyomógomb megnyom az adón, a vevőn pedig az ahhoz tartozó jelkimenet lesz aktív). Mindössze 2...6 bit hasznos adatról van szó, amelyek független pin-eken jönnek ki a vevőmodulból. Esetedben a hét pin közül kettő tápfesz, egy antenna, a maradék négy pedig a hasznos adat. Ezek az eszközök az elérhető nagyobb, mint félmilliós címtér miatt hasznosak, mert elméletileg ennyi eszköz különíthető el címben anélkül, hogy a másiknak szánt üzenetet dekódolják. De a hasznos adat csak az a pár bit, talán egymástól függetlenül is vezérelhető (bár ez sem egyértelmű), ami legfeljebb 16-féle kombinációt adhat.
Ha ennél összetettebb adatátvitel kell, akkor valami normális soros vezérlésű Rx/Tx modulpár ajánlott, amibe annyi adatot küldesz be és úgy dekódolod a vevő kimenetét, ahogy tetszik. Ezekkel lényegében egy vezeték nélküli UART-ot kapsz. ([link]).
-
Undoroid
őstag
válasz
Wolfram #22832 üzenetére
Szia!
Azért, hogy bedobjak egy másik verziót és kicsit megkavarjalak
, bedobok egy régen használt verziót is: az analóg fotózáskor használt filmet is lehetett erre használni, ha fényt kapott! Mondjuk nem hiszem, hogy túl sok filmtekercsed van otthon!
* * *
Azért, hogy ne csak OFF legyek: Régebben kérdeztem a régi mobilok kijelzőjének felhasználásával kapcsolatban...driverek hiányában lebeszéltetek róla! Valaki próbálkozott már azzal, hogy a megalkotására az AI segítségét kérte? Vagy nyugodtan engedjem el ezt az irányt is és vegyek hagyományos kijelzőt?
-
Postas99
senior tag
válasz
Wolfram #22839 üzenetére
Igen.
Transparent = Átlátszó
Translucent = Áttetsző
Itthon is találam olyan aki árul átlátszó"fóliát"celofánt ami egyáltalán nem ugyanaz mint a fólia.
Itthon szinte csak olyat árulnak ami ragasztós lámpabúra fólia, meg vasalható, fából készült repülőkre. Ezek több 1000 Ft-ba kerülnek egy 60*30 méret pl. -
Postas99
senior tag
válasz
Wolfram #22836 üzenetére
[Transparent RED sheet] Áltátszó piros lap.
-
And
veterán
válasz
Wolfram #22832 üzenetére
Ha belegondolsz, maga az IR-sugárzó és a detektor is műanyagházas, szóval van olyan fajta, amin átmegy. Gyári készülékeken is sokszor műanyag takarólap mögött van az IR-vevő. Itt eleve NIR-hullámhosszról van szó, a láthatóhoz nagyon közeli 850..900 nm környékén. A plexi /akril/, polikarbonát majdnem teljesen átlátszó ebben a tartományban. Egyébként célszerű lehet a detektor IC-t (TSOP xxxx) nem olyan kivitelű PCB-n használni mint a fotón látható, mert ebben a formában nehéz az előlap közelébe szerelni.
-
allein
addikt
válasz
Wolfram #22828 üzenetére
Oled, E9, 2020 év elején 600k körül volt, Philips oledet váltott le 934, nekem sokkal jobban tetszik a webOS az androiddal
szemben, voltak akkoribban más gondok a Philipsszel (lyp sync probléma ami nagyon zavaró volt), ezért ment vissza és lett helyette LG, viszont nagyon szeretem az ambilight-otTudom,, egyszerűbb lenne egy Philips ambilight, egy kicsit túl vannak árazva a Philips tv-k.
-
Istv@n
aktív tag
válasz
Wolfram #22766 üzenetére
Az mqtt-t a home assistant miatt szeretném.
Viszont lehet, hogy az adatbázis kapcsolatot teszem át http-re, (vagyis php scripttel töltöm fel az adatokat). Elvileg az működik egyszerre az mqtt-vel. Legalábbis, ha a webes felületen "kapcsolgatok", nem szakad meg az mqtt kapcsolat.... -
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #22762 üzenetére
Mint kés a vajon
Kapacitív érintkező, bizonyos közelítés távolságot elbír, le is írta - It'll work through a few millimeters of plastic ..
Kommentben - I found that they worked without any kind of problems through 3mm of 3D-printing... I'd guess that you could push it up to around 5mm without loosing the ability to activate the switch. -
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #22760 üzenetére
Ez egy ~ 17*20*3 mm-es cucc.
1. Fúró,lombfűrész,tűreszelő. Megcsinálod a "likat" neki (nem lesz tökéletes), berakod a modult festhető tömítővel, maszkoló szalaggal leragasztod és lefújod bármilyen színűre.
2. Keresel egy lézervágót aki tökéletes "likat" tud vágni rajta.
3. 3D nyomtatóval nyomtatsz megfelelő méretű előlapot.
[link](nekem ez téli hobbi, még nincsenek beépítve, lehet soha nem is lesznek)
-
Ton-ton
tag
válasz
Wolfram #22755 üzenetére
Csupán egy fémfelület szükséges hozzá. Lehetőleg olyan ami nem nagyon oxidálódik, és esetleg szerencsés lehet ha forrasztható is.
Tehát alut pont hanyagolnám.
Nem ismerem sem az ízlésed (esetleges "gomb" stílusa), sem a lehetőségeid (szerszámok, gépek, kézügyesség)...Mondjuk használhatsz ilyenre egy csavart (réz csavar fejét fúrógépbe fogva könnyen csiszolhatod)
Vagy akár egy rajzszög is megfelelhet (ugyan nem forrasztható, de a kenyérdeszkához használ kábelt rá tudod nyomni)... -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #22730 üzenetére
Bocs, igazad van, de már nem tudom offba tenni.
"hogy jön ez képbe"
Való igaz, hogy sehogy, csak érdekességként akartam leírni.
Majd kipróbálom. Egy ilyen szerkentyűhöz nem nagyon kell kérdés, csupán annyi, hogy mekkora frekivel kell hajtani, de az meg biztosan megvan a neten. -
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #22679 üzenetére
Nálam 30 cm-re van egy fullra járatott 4 antennás routertől, beamforming meg minden bekapcsolva...
Viszont lehetett ott nem stabil táp, vagy rossz kód, stb...DarkByte: kb. 2-3 hetente rendelek vmit... nem volt még ilyen, h nem szállítanak. Milyen cuccok ezek, beállítások jók? Néhányan ilyen vietnámra állított linkeket osztanak, lehet az a baj?
-
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #21975 üzenetére
>> 25 x 17 mm (elírás lenne?)
Nem az, megmértem az S3-at, itt van előttem az asztalon.>> Az a tüskesor nem normális az biztos.
Emlékeim szerint az S3 ráment a breadboard-ra amikor beforrasztottam a tüskesort, C6-om még nincs.
Még tanulom ezeket az új chip-eket, az S3 RTC-t tervezem tesztelni csak hát az idő... -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #21941 üzenetére
Azt nem tudom, én, amiket hajdanán használtam, azok egyformák voltak. Lehetett is a fényerőt egészen levinni.
Nem tudom, miért ugrik, nekem csak akkor volt ilyen problémám, amikor a driverben nem tiltottam le a bájton belüli interruptot, hanem azzal is játszottam, hogy ne az RMT-t használom, hanem a sima GPIO-t. Ment az is. Én - a fene tudja miért - nem interruptoltam, hanem ciklusban figyelte az egyik mag a számlálót, hogy hol tart, és ahogy szabadult fel a hely töltöttem utána, a másik mag meg számolta, hogy mit kell feltölteni. Elvileg karácsonyi szalag lett volna, és egy szivárvány kígyó ment végig az 5 méteren, de soha nem került ki, mert mire kész lett, a szivárványnak már annyira más szimbolikája lett, hogy nem mertem használni. Aztán így maradt. Pedig panelt is csináltattam hozzá a kínaival, 5 db-t, kemény 1 $/panel áron, ami panelonként 4 szalagot tudna vezérelni. -
Postas99
senior tag
válasz
Wolfram #21925 üzenetére
Tudom, hogy kinek a pap kinek a papné. De nálad ilyen fontos hogy körömhegynyi "kotványokkal" hadakozz ?.. a hátoldalán ennek is összeköpködött sorrendben és helyen vannak hasznavehetetlen forrszemek. (Nekem olyan gányolós megoldásnak tűnik ez a nyomorított panel.)
Nem jobb egy teljes lábkiosztású panel?Ez sem sokkal nagyobb.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Wolfram #21904 üzenetére
A kérdezőnél jött szóba. Neki kell több láb.
Nekem max kísérleti jelleggel. Ritkán többre.
De nemrég futottam olyanba, hogy a nano-nak elfogyott a helye, nem ment fel a program. Pedig talán két érzékelő volt rákötve és épp a kijelzőt akartam beüzemelni, de már nem ment.
Ahol ekkora lapot igazán használni tudtam, az a léptetőmotor vezérlőnél volt. Nem akartam szoftveres i2c-vel bajlódni, ezen meg van több. Mivel ezt a soros monitoron keresztül vezérlem, így felejtős volt, hogy rátöltés után, lehúzva az usb-t, működni fog.Az ESP-t annyira nem ismerem. Egyelőre csak a kamerás darabok vannak.
-
válasz
Wolfram #21884 üzenetére
Tanulni, kitanulmányozni hogyan is működnek. Pl. amíg a mini a "szerver", addig az uno a kliens. Plusz módosítani is szeretném a kódot
- hogy egyetlen eszköz kiszolgáljon 4-5 kamerát. Nekem elég a "piros lámpa" vezérlés, így a zöld és a kék lábak is felaszabadulnak.
- Átalakítani úgy, hogy kábelen keresztül kapja a hálózatot.Utóbbival lehet, hogy nyitot kapukat döngetek, mert a kódban rengeteg opció van ESP32 procira, és a keverőpultal kapcsolatot tartó könyvtár (ATEMbase.cpp)-ben van ez a kódrészlet:
#if defined ESP8266 || defined ESP32
WiFiUDP Udp;
#else
EthernetUDP Udp;
#endifLehet egy WT32-ETH01-vel kellett volna kezdenem?
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #21882 üzenetére
Könnyű neki, van beépített hardver PWM-je.
https://www.espressif.com/sites/default/files/documentation/esp32_technical_reference_manual_en.pdf
385. oldal.
Az valóban meglepő, hogy ekkora áramot elbír. -
-
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #21866 üzenetére
Ha van Home Assistantod, akkor ESPHome és a HA tudja vezérelni a nap állásához viszonyítva. Standalone ESPEasy-vel csinálnám, ott könnyű "átprogramozni" -azaz a rules-be módosítani, h mit csináljon.
Próbálkozni érdemes szerintem, szeretek építeni, csúnya és lehet, h nem ócó, de az enyém. -
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #21844 üzenetére
Mert én egy gyűjtögető vagyok. Mennyi olyan cuccom van , amit ki se próbáltam!
Mellesleg a ws2812 nagyon jól meg van az ESP32-ben támogatva, Postás kollégánk videójában is azt dicséri az emberke. Na, ez ESP32-ben sokkal jobban van hardverben támogatva.
Számos dolog önálló , független hardverben elműködget, anélkül, hogy a két mag közül bármelyiket is igénybe venné. Azt, ha kifogyott az adata, akkor interruptal szól, hé, elfogyott, adjál enni!
Igaz, hogy én a hardver megoldásai közül nem sokat használtam ki ( pl. RMT=WS2812, SHA1) -
Postas99
senior tag
válasz
Wolfram #21837 üzenetére
Ha én lennék a részvényes már rég Japánban lógatnám a lábamat.. De jó lenne...
Már régóta szemezek, hogy vásárolok innen mert van saját fejlesztésük (inkább update) mikroprocikra.
És ezek jobbnak tűnnek mint az alis cuccok, mert van berendezésük is hozzá, nyákterv, reflow gép satöbbi... bár az is lehet hogy egy TEKA sütőben melegítik össze a cuccot. -
its_grandpa
tag
-
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #21814 üzenetére
Még tanulom, az biztos, hogy az Arduino ismeri (1.8-at használok) , az alapkezelő persze frissítve lett. Amit idáig próbáltam ESP_Easy-vel, minden működött (külön C3-as verziók vannak).
Van rajta antenna csak a másik oldalán, a kis piros "bigyó". Az enyém pont ilyen, logo nélküli.
-
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #21789 üzenetére
Partvonalról mert nem engem kérdeztél.
Nekem van 5 (a 15 day delivery miatt, nem szeretek sokat várni).
Az elején gondom volt a CDC usb serial-al nem tudtam rá feltölteni. Zadig-al mókoltam usb drivert, hogy legyen soros port.
ESP_Easy-vel kezdek az új board-okon mindig mert azt régóta használom.
Először a "normal"-t raktam fel + rá egy 4 digites led display-t + NTP setup, lett 1 pontos órám
Jött az oled kijelző de a "normal"-al nincs I2C-t tudó GPIO ezért kicseréltem az Easy-t a "display" verzióra. A következő lépés, hogy a 433Mhz->WiFi gateway által mqtt-n küldött hő/pára mérő adatokat megjelenítsem az oled-en.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GIGABYTE GeForce RTX 4060 EAGLE OC 8G (GV-N4060EAGLE OC-8GD
- TP-Link Archer AX73 AX5400 Router
- ÚJ TP-Link Archer AX55 AX3000 Router
- Intel Core i5-14600K 14-Core 3.4GHz LGA1700 Box (BX8071514600K) Processzor
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged