-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Postas99
őstag
válasz
Ton-ton #23733 üzenetére
A táplálás most jelenleg egy labor tápról megy 12V-al. Erre van bekötve egy DC-DC stepdown konverter fix 5V-os kimenete. A motor egy 28BYJ-48 (átmérő 28mm) és hozzá a szokásos ULN2003-as vezérlő. Mondjuk ez még csak az egyik ág még egy ugyanilyen lesz benne.
Akkor nem izgulok, hogy a motor tönkre menne. Tegnap szembesültem azzal, hogy a másik baba szemei nagyobb méretűek, így rendelnem kellett nagyobb szemeket. Az eredeti szemek ebben a babában félig fémházasak de sajnos nem felhasználhatóak a projkethez , mert az alsó himba megoldás egy kalap kakát nem ér, nem olyan mint a műanyagházas összeszerelésű szemeknél, mivel az alsó szár megoldása eltér az eddigitől. -
Janos250
őstag
válasz
Ton-ton #23726 üzenetére
"Persze ha két processzormag van,...., de ahogy elnéztem az sem túl egyszerű arduino-s szoftverkörnyezetben"
De!
A két mag kezelése egyszerű arduinos környezetben!
A probléma az, hogy mindkét magon vannak megszakítások.
Ezért jobb a hardveres megoldás, mert azt semmi nem zavarja. -
Postas99
őstag
válasz
Ton-ton #23721 üzenetére
Szia!
Köszönöm ha foglalkozol vele.
A gyakorlat nálam az, hogy ESP32-D0WD3 (ESP32 Developer board) de van itthon C3, S3, és még vagy 3 fajta ESP32 modulom, mindegyiken több azonos kódot kirpóbálva a fentebb írt jelenség fordult elő nálam, ami lehet pusztán a nem megfelelő library használata is.
Mindenesetre már itt van az asztalomon a 28BYJ-48 meg a vezérlő board hozzá. Holnap kapom kezembe a nyomtatott tartót amit be tudok tenni a baba fejébe.
Majd arról is csinálok videót.
Most elsősorban kellene egy nagyobb méretű akksi amit belegyömöszölök a baba testébe, vagy marad a 12V-os táp és hozzá egy fix DC-DC konverter.
2 db léptető motorral van az új tervezve - régi 2 darab szervó
1 db MP3 hangmodul babánként - hangszóró.
Ez is megér egy misét, mert a kiskínai legalább 7 különböző vezérlővel gyártotta már a DFPlayer mini klónt is a legtöbbnél nem kell CHKSum mert behal a lejátszás. 2 modulom vna itthon ebből és az egyik egy kukkot nem szól a másik random lehal bizonyos időközönként, ezért rendeltem az új fejlesztésű jobbminőségű kínai modellből amin van 8MByte flash és 20W-os erősítő, és rendeltem eredeti DFPlayer Pro-t is amin van 128MByte flash, majd elválik melyiket hova fogom felhasználni.Szóval ezek így energia vámpírok. Tehát kell valami jófajta táplálás is részére.
Az idei 2 új projekt halloweenre amúgy is eltér a többitől.
1, hintaszék vezérlés távolságtól függően random szövegek és egyre gyorsabb mozgatás, ebben ül majd egy mackó aki füstölögni fog.. Vape cucc hozzávaló kismotorral ami nyomja a füstöt majd.
2, 2 db Creepy baba mozgó szemekkel és énekléssel gyerek hanggal.
A baba már 2 éve a fejemben van, csak nem volt aki legyártsa részemre a megfelelő mechanikát.3, Még lenne egy koponya ami beszél mozgó állkapoccsal. Ez nem túl eredeti csak megfogott az ötlet.
A sokdaik öltlet a rángatózó hullazsákos hullák, amihez a solenoidos megoldás a legjobb.
Közben megjött az új beteg ötlet a fejemben, műhó fújó előállító gép.. ez most 16e HUF aliról rendelve... de nem sima fehér havat akarok előállítani hanem pirosat. Ehhez reményeim szerint elegendő piros ételfestéket keverni az anyagba. Csak ötlet de nem ismerek olyat aki ellenőrizné nekem a feltevést hogy lehet piros "havat" előállítani vele.
Az eddig elkészült cuccok is teljesen mások voltak mint az átlag joe félék
-
Wolfram
aktív tag
válasz
Ton-ton #23096 üzenetére
Szia,
Piszkálgattam még egy kicsit, és azt láttam hogy nem tud megfordulni.
Clockwise szépen lehet léptetni előre, de amikor egy ellentétes irányú parancsot adok ki, csúszik a kuplungnéha szabad szemmel is látni hogy kihagy, egyhelyben rezeg egy darabig mire elindul a mozgás visszafelé.
Egyenlőre ezt a steppert feladtam, és majd egy MG90D-vel folytatom ha megjön.
-
Wolfram
aktív tag
válasz
Ton-ton #22756 üzenetére
Tehát akkor ezt fizikailag meg kell érinteni, olyan hogy műanyag doboztetőre rápingálok egy gombot, és alá rakok valamilyen fémet az nem életképes.
A csavar életszerűnek tűnik, de ahogy nézem, csiszolás után az érintő felület túl kicsi lenne. ~1cm sugarú kör lenne az ideális.
-
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Ton-ton #21947 üzenetére
Köszönöm az illusztrációkat a képekkel és a tanácsokat. Teszek fel képeket, közelebb hozom vele kicsit az elképzelést:
Aryes:: közben... igazából az RX-TX-et nem is kell leválasztani, az mehet párhuzamosan valami kimenethez, ami nem zavarodik össze feltöltéskor az rx-tx vonallal
-
gordonfreemN
addikt
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Ton-ton #21910 üzenetére
Nem. Bipoláris relé, impulzussal vezérlem. Hogy rajta lehetne-e hagyni a vezérlőjelet? Nem tudom, mindenesetre szerintem nem illik, meg az még egy harmadik panelen van és azt már végképp nem szeretném előlről kezdeni. Az már anyagilag végképp fájna.
Postas99: Valószínűleg igazad van, de épp azért "kattantam" rá az MCU-ra, hogy ne kelljen ilyen multiplexer féle logikai IC-ket használnom. Aztán persze most mégis pont ezért kértem segítséget... hgy mivel lehetne. Fontolgatom a lehetőségeket.
Ton-ton 21912: nem értem mire gondolsz ez alatt, miben segítene ez?
-
válasz
Ton-ton #21325 üzenetére
Lehet, hogy túltoltam, de a témaindító egy komplett lakás okosítása volt. A ledszalagok hangulatvilágításnak elmennek, de normál háztartási világítás esetén - amit az ember feltételez, ha villanykapcsolókról beszélünk - szinte biztos, hogy belefutni azokba a világítótestekbe, amikről írtam.
-
sonar
addikt
válasz
Ton-ton #20851 üzenetére
Oké, ez nekem is világos, csak az egyes értékek és a PIN-ek közötti kapcsolat nem világos.
Pl.: én úgy látom, hogy a row pinek az 2-től 9-ig mennének és nem pedig ahogy tömbnél meg vannak adva
példa kód:
row[8] = { 2, 7, 19, 5, 13, 18, 12, 16};
szerintem:
row[8] = { 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}; -
ekkold
Topikgazda
válasz
Ton-ton #20746 üzenetére
Nagyjából mindegyik MCU-nak rosszabb a belső ADC-je, mint egy küldő A/D konverter. A többihez képest pedig szerintem nem rosszabb az sem ami az STM32-ben van. Használtam már néhány dologra BluePill panelt (STM32F103) és szerintem az A/D jobb mint ami általában az arduino (pl. nano) paneleken van. Ráadásul a nano 10bites A/D konverteréhez képest ez 12 bites, és még gyors is.
-
Undoroid
őstag
válasz
Ton-ton #20465 üzenetére
Igen, ezt már ismerem és több darab 4csatornásom van is, de láttam pár helyen kapcsolási rajzokat, ahol a kijelzőt 5V-ról hajtották meg direktben! Nos, pont így nem szeretném kikészíteni az első Nokia-kijelzős projektem! Szerencsére kicsit késtek a megrendelt kijelzők és nem tudtam gyorsan kipróbálni az aktuális projektet, amivel biztosan kikészítettem volna rajz alapján valamit...nem jó így elkezdeni a tanulást...ezért olvasok előbb alkatrész adatlapot!
* * *
Amióta -még az elején- véletlenül kikészítettem az egyetlen UNO-m 6-os kimenetét, azóta sokkal óvatosabb vagyok! Késő volt, fáradt voltam, de a lelkesedés nagy volt...az eredmény várható volt.
-
válasz
Ton-ton #20465 üzenetére
Ez csak i²c-hez szükséges! A kijelzőnél egyirányú a kommunikáció, a hex buffer pont elég hozzá. Bár árban / méretben nem tudom melyik a praktikusabb, lehet az egyszerű ellenállásos verzió is megteszi, de azt én nem merem ajánlani, mert egy ilyen Nokia kijelzőt már régebben kinyírtam szintillesztő IC nélkül.
-
válasz
Ton-ton #19138 üzenetére
Milyen motor, mekkora áramfelvétele van és milyen tápról (hány volt) menne? 2 méter nem nagy távolság, igazából egyik megoldásnál sem okozhat problémát, de ha nagy áramokról van szó, akkor esetleg túl vastag vezetékekre lenne szükséged a driver és a motor közt. Szerintem amelyik végéről egyszerűbb a tápot adni, oda tedd a drivert, hogy ne kelljen annyi vezeték.
-
t72killer
titán
válasz
Ton-ton #18361 üzenetére
, szem előtt tartom ezt is. Közben visszatereltem magam a 16340-es megoldáshoz. Összességében kicsit drágább, de ezzel usb-tölthető kütyüket tudok generálni.
ON: ESP-01s programozásához USB-s kütyüt használnátok vagy az arduino nano is ugyanolyan jó lesz? (uno-s példa itt a 6-7.oldalon)
-
-
Janos250
őstag
válasz
Ton-ton #17006 üzenetére
"Sikerült találnom egy piaci rést"
Az jó, csak ha 2-3 évbe telik, mire megcsinálod, nehogy más előbb megcsinálja, és befurakodik abba a résbe.
Nekem is volt fiatal koromban, hogy amikor megtaláltam egy rést, addig szerencsétlenkedtem, míg más furakodott be abba a résbe!Egyébként, a több választható megoldás közül természetesen azt válaszd, ami neked kedvesebb, mert annak elkészítéséhez nagyobb lelkierőd lesz, és az nagyon fontos!
Hajrá, akár ilyen, akár olyan megoldással. -
Janos250
őstag
válasz
Ton-ton #17006 üzenetére
Nem erőltetem, te látod át az egészet, csak érveket mondok. Ha csuklós karral végzed, akkor is ugyanannyit kell ott tölteni. Persze biztosan vannak a robotkarra is bevált, kidolgozott, publikált megoldások, hogy hogyan lehet transzformálni X,Y,Z-ből a kar nagyjából polár koordinátaira, hiszen a robotkar már régóta alkalmazott megoldás. Ezt a részét nem ismerem, lehet, tényleg egyszerű.
-
Janos250
őstag
válasz
Ton-ton #16998 üzenetére
Ez olyasmi, mint a jelenleg is alkalmazottak közül pl. a panelokra alkatrészeket beültető robot, vagy ami pár patikában van, gyógyszert kiszedő automata.
Pár megjegyzés, de természetesen te döntesz, én csak azt mondom el, én hogyan csinálnám.
A legjobban akkor jársz, ha nem forgó mozgást végző robotkarral, hanem derékszögű rendszerrel dolgozol. Ebben az esetben az ortogonális (az egyik megváltozása nem vonja maga után a másik változását) adatok kezelése sokkal könnyebb.
Elkészítesz megfelelő méretben egy 3D nyomtatóhoz hasonló, le-föl mozgó keretet, és arra csukló-nyagló kar helyett egy ilyen szisztémájú, derékszögben mozgó kart:
https://www.banggood.com/New-NEJE-Master-2S-30W-Powerful-Laser-Engraver-and-Cutter-2-In-1-Adjustable-Variable-Focus-Lens-and-Fixed-Focal-Laser-Support-Wireless-APP-Operation-or-32-bit-MCU-Banggood-Exclusive-World-Premiere-p-1778874.html
A keret megfelelő magasságra emelkedik, az X tengelyen a kar megfelelő X pozícióba áll, majd az Y kar benyúl a megfelelő helyre. Persze a kar végén nem egy lézer fej van, hanem egy Z irányban mozgó újabb kar, a végén a csőrrel, ami megfogja pl. a gyógyszeres dobozt, felemeli, és onnantól kezdve már mehet vissza, és a megfelelő, helyre lerakja, leejti, attól függ, hogy ez csak gyűjtés, vagy beillesztés. A csőrt Z irányban mozgató kar akár el is hagyható, a keret mozgatásával kiváltható.
Ez esetben a PI végzi a számításokat, a GRBL adatok generálását, a RAMP-on lévő Mega a saját (Arduino, vagy egyéb) programjával a kapott GRBL adatok alapján vezérli a léptetőmotorokat.CAD céljára én a Fusion 360-ot használom, mert annak van ingyenes verziója, bár azt csak magán célra szabad használni. Minden relatív benne, korábbi síkokhoz képest, a maga előnyeivel és hátrányaival.
-
válasz
Ton-ton #16990 üzenetére
Értem, mire gondolsz. Viszont a stepper vezérlés a fenti hardverrel is indirekt módon történik, tehát nem közvetlenül küldi a léptető impuzusokat (pwm), hanem az i2c buszon regisztereket tölt fel, irány és sebesség adatokat küld. Ez persze nem zárja ki az időzítési problémákat, de valószínűleg mégis működik a módszer, különben nem létezne a fenti hardver.
-
Janos250
őstag
válasz
Ton-ton #16973 üzenetére
A Ramp az jó, bár Megaval megy, de nem tudok olyan, nagy szériában gyártott panelről, ami korszerűbb procival (STM, ESP) megy. Utólag szokták hozzá mókolni az ESP8266-ot, akinek kell.
A programodat hova akarod tenni? A RAMP Megájába? Vagy külön panel lesz rá?
USB ügyben elég gyenge vagyok.
"Esetleg tudnál compilert javasolni?"
Ha az Arduino IDE-t letöltöd, abban minden benne van, szőrötül-bőröstül.
Megnyomot a feltöltés menüt, és mindent elintéz.
Van olyan IDE, ami régebbi fordítót tartalmaz, de pl. az ESP32-höz ami van, az már tudja a C++11-et, bár az alapesetben nem szükséges. -
Janos250
őstag
válasz
Ton-ton #16971 üzenetére
"Az arduino vezérelné a léptetőmotorokat (robotkar)"
Valamelyik korszerűbb Arduionot használd! Korszerű léptetőmotor vezérlő IC-vel! Pl. TMC 21xx, 22xx. Ne akarj vérd izzadni a nem elég korszerú eszközökkel.Minek ennyi USB? (WiFi, BT nem jó? nem törik el a madzag, nem fékez.)
"Egyáltalán jó helyen járok, vagy máshol kérdezzek?"
A PI részét itt szerintem kevesen értik, de az Arduinoban páran jól benne vannak.
"Programozás szempontjából mi lenne az ideális?"
Az Arduinot C++ nyelven programozzuk, ez biztosan ingyenes marad, jó fordítóval egyetemben.
Ez megy PI-n is.
Ha PHP-t használtál, akkor a C++ 1-2 óra tanulás, mert a PHP az tulajdonképpen C++ kiegészítés. (Na, jó, nem teljesen, de majdnem).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Az előírások megszegése miatt éghet le egyes alaplapokon a Socket AM5 foglalat
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Nők, nőügyek (18+)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Apple MacBook
- Gaming notebook topik
- Bluetooth hangszórók
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24 Ultra 512 GB 2027.január 22-ig garis
- Dell,14"FullHd IPS,core i5 6440H(fiz.4MAG!),8-16GB DDR4 RAM,Vil.bill,256-512GB SSD,Jó akku,szép
- HP 15.6 ",AMD A10,jó állapotú,magyar billentyűzet
- LG 27MK600M-B 27 IPS Full HD monitor eladó
- Dell Vostro 15,6" FullHd IPS,Magyar vil.bill,core i5,8-32GB RAM,240GB-1TB SSD,Új akku,Új töltő
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
- Új és újszerű 13"-14" Gamer, ultrabook, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 512GB 14" FHD magyarbill 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest