Hirdetés
- Kirúgással fenyegeti mérnökeit az Intel vezére
- Nem szereti a Linuxot az NVIDIA RTX Spark
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Home server / házi szerver építése
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- Computex 2026: a Cooler Master tápjai számára a GPU-nk biztonsága az első
- Hobby elektronika
- Androidos tablet topic
-
3036 - 2901
3036 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1901 1900 - 1801 1800 - 1701 1700 - 1601 1600 - 1501 1500 - 1401 1400 - 1301 1300 - 1201 1200 - 1101 1100 - 1001 1000 - 901 900 - 801 800 - 701 700 - 601 600 - 501 500 - 401 400 - 301 300 - 201 200 - 101 100 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-08-02 13:42 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egon
nagyúr
Abból lehet baj, ha "majd a németek megoldják", mert az, hogy melyik tagállam mit vezetett be NIS2 alatt, teljesen tagállami döntés - más szóval nem egységes, ami a németeknek már megfelelést jelent, az itthon bukott audit valószínűleg, mert a korábbi vezetés kiválasztotta a lehető legkomplexebb rendszert és lefordíttatta magyarra - szarul. Mindezt úgy, hogy semmilyen szakmai szervezettel nem egyeztettek.
Ami majd egységes lesz, az a Cyber Resilience Act 2027 decemberétől, de nem helyettesítője a NIS2-nek, hanem komplementere.
Így van.
-
ViZion
félisten
Abból lehet baj, ha "majd a németek megoldják", mert az, hogy melyik tagállam mit vezetett be NIS2 alatt, teljesen tagállami döntés - más szóval nem egységes, ami a németeknek már megfelelést jelent, az itthon bukott audit valószínűleg, mert a korábbi vezetés kiválasztotta a lehető legkomplexebb rendszert és lefordíttatta magyarra - szarul. Mindezt úgy, hogy semmilyen szakmai szervezettel nem egyeztettek.
Ami majd egységes lesz, az a Cyber Resilience Act 2027 decemberétől, de nem helyettesítője a NIS2-nek, hanem komplementere.
összeszedem az infókat és elküldöm a vezetőségnem meg az IT-nak, kezdjenek foglalkozni vele... Köszi itt is és a priviben kapott infókat is
Nem ez lenne az első EU törvény/irányelv/akármi, ami nálunk sokkal durvább, mint kint. EmléXem a legendás rozsdamentes kádasra, ahol nem érezték a különbséget a rozsdamentes és a rozsdától mentes között...
-
sh4d0w
félisten
gondoltam
Hát, a vezetőség nem ideges, nekem nem ez a területem, de gondoltam segítek. Németek majd megoldják. Heti 3 nap dolgoznak, megint ünnep, szabik...
Összevakargatom az infókat, elküldöm amit tudok, kész.
Mondtam, hogy a kintiektől kérjünk be doksikat, hogy ki az egésznek a management, tanusítványok, frissítésekről, sw és hw cuccokról igazolást, új tűzfal is van, etc...
majd megvárjuk mit kérnek auditon.
akkor ennyi. Azt mondták az öregek, hogy mindig a gazda parancsol... és a gazdánál jobban nem lehet dolgozni. Nincs magasan a léc. Auditra kell szabi, azt látom...
-
Egon
nagyúr
Valamit kitöltöttek, TEÁOR alapján elvileg
kritikusjelentős vagyunk... de ezt kétlem.
Mit takar az alap rendszer?
Gyártásirányító rendszer, gépekkel is kommunikál, napelemes rendszer, szintén mindennel is, mérőgépek stb. Helyi szervert passzolom, szerintem az a gyártásnak van, mi a német szerverre lépünk be. De supplier loginunk van egy halom nagy céghez is, szal. passz, ehhez nem értek. WAN failover internet, VPN, korrekt tűzfal, levelezőnél spam filter és exclusive lista, meg még mittudomén...
Van itt minden IS, fizikailag szarul néz ki, de elketyeg. LAN szegmentáció az nulla közeli, az, hogy van vendég wifi az még nem az... Ez sztem a legnagyobb hiba, még a kinti serverre is tudnék tolni egy format cét (nyilván van backup meg minden, de védelem az semmi, ha bejutsz, akkor benne vagy a mindenben is, user folderek, többi gépek... ahogy kell). Ennek ellenére senki nem talál semmit, a struktúrára nem volt céges know-how, el is vérzett a sok év alatt. Nincsenek ilyen belső útmutató dolgok, ISO miatt túlkomplikált színes szagos folyamat ppt van, de azt a kutya se nézi, nincs updatelve és nem is embereknek készült szerintem. Evvan.

2. A BIZTONSÁGI OSZTÁLYBA SOROLÁS
2.1. Általános irányelvek
2.1.1. A szervezet az elektronikus információs rendszere biztonsági osztályba sorolásakor az elektronikus információs rendszerben kezelt adatok bizalmasságának, sértetlenségének és rendelkezésre állásának követelményeit a rendszer funkcióira tekintettel, és azokhoz igazodó súllyal érvényesíti.
2.1.2. Az elektronikus információs rendszerek biztonsági osztályba sorolását az elektronikus információs rendszerben kezelt adatok és az adott elektronikus információs rendszer funkciói határozzák meg. A besorolást, amelyet a szervezet vezetője hagy jóvá, hatáselemzés alapján kell elvégezni. Az elektronikus információs rendszerek biztonságának felügyeletét ellátó hatóság ajánlásként hatáselemzési módszertanokat ad ki. Ha a szervezet saját hatáselemzési módszertannal nem rendelkezik, az így kiadott ajánlást köteles használni.
2.2. Biztonsági osztályok
2.2.1. A jogszabályban meghatározott biztonsági osztályba sorolás elvégzése a szervezet felelőssége.
A biztonsági osztályba sorolás elvégzése során a 2.2.2–2.2.4. pont szerinti elvek, valamint szempontok figyelembevételével jár el.
2.2.2. Az „alap” biztonsági osztály esetében legfeljebb csekély káresemény következhet be, mivel:
2.2.2.1. az elektronikus információs rendszerben jogszabály által nem védett adat vagy legfeljebb kis mennyiségű személyes adat sérülhet,
2.2.2.2. a szervezet üzleti vagy ügymenete szempontjából csekély értékű vagy csak belső (szervezeti) szabályzóval védett adat vagy rendszer sérülhet,
2.2.2.3. a lehetséges társadalmi-politikai hatás a szervezeten belül kezelhető, vagy
2.2.2.4. a közvetlen és közvetett anyagi kár a szervezet éves költségvetésének vagy nettó árbevételének 1%-át nem haladja meg.
2.2.3. A „jelentős” biztonsági osztály esetében közepes káresemény következhet be, mivel:
2.2.3.1. nagy mennyiségű személyes adat, illetve különleges személyes adat sérülhet,
2.2.3.2. személyi sérülések esélye megnőhet (ideértve például a káresemény miatti ellátás elmaradását, a rendszer irányítatlansága miatti veszélyeket),
2.2.3.3. a szervezet üzleti vagy ügymenete szempontjából érzékeny folyamatokat kezelő rendszer, információt képező adat vagy egyéb, jogszabállyal (orvosi, ügyvédi, biztosítási, banktitok stb.) védett adat sérülhet,
2.2.3.4. a káresemény lehetséges társadalmi-politikai hatásai a szervezettel szemben bizalomvesztést eredményezhetnek, a jogszabályok betartása vagy végrehajtása elmaradhat, vagy a szervezet vezetésében személyi felelősségre vonást kell alkalmazni, vagy
2.2.3.5. a közvetlen és közvetett anyagi kár meghaladja a szervezet éves költségvetésének vagy nettó árbevételének 1%-át, de nem haladja meg annak 10%-át.
2.2.4. A „magas” biztonsági osztály esetében nagy káresemény következhet be, mivel
2.2.4.1. különleges személyes adat nagy mennyiségben sérülhet,
2.2.4.2. emberi életek kerülnek közvetlen veszélybe, személyi sérülések nagy számban következhetnek be,
2.2.4.3. nemzeti adatvagyon helyreállíthatatlanul megsérülhet,
2.2.4.4. az ország, a társadalom működőképességének fenntartását biztosító kritikus infrastruktúra rendelkezésre állása nem biztosított,
2.2.4.5. a szervezet üzleti vagy ügymenete szempontjából nagy értékű, üzleti titkot vagy különösen érzékeny folyamatokat kezelő rendszer vagy információt képező adat tömegesen vagy jelentősen sérülhet,
2.2.4.6. súlyos bizalomvesztés állhat elő a szervezettel szemben, alapvető emberi vagy a társadalom működése szempontjából kiemelt jogok is sérülhetnek, vagy
2.2.4.7. a közvetlen és közvetett anyagi kár meghaladja a szervezet éves költségvetésének vagy nettó árbevételének 10%-át.
Mint látható, ez azért messze nem triviális, és persze nem az IT-snek vagy az IT biztonságnak kellene eldöntenie, hogy egy adott rendszer milyen biztonsági osztályba tartozik, hanem az üzletnek, hiszen a fenti kérdésekre az üzlet tudja a választ.
Egyébként ez egy 1-2 mérnöknapos mini projekt szokott lenni az előző munkahelyemen, hogy pusztán a helyi informatika felmérésével be van lőve a scope, azonosítva vannak az azonos adatezelési célból működő alkalmazások, rendszerek, hardverek stb., és javaslat készül a biztonsági osztályra. És ez csak a legelső kicsi lépcsőfok, egy száz lépcsőből álló lépcsősorban. -
ViZion
félisten
Valamit kitöltöttek, TEÁOR alapján elvileg
kritikusjelentős vagyunk... de ezt kétlem.
Mit takar az alap rendszer?
Gyártásirányító rendszer, gépekkel is kommunikál, napelemes rendszer, szintén mindennel is, mérőgépek stb. Helyi szervert passzolom, szerintem az a gyártásnak van, mi a német szerverre lépünk be. De supplier loginunk van egy halom nagy céghez is, szal. passz, ehhez nem értek. WAN failover internet, VPN, korrekt tűzfal, levelezőnél spam filter és exclusive lista, meg még mittudomén...
Van itt minden IS, fizikailag szarul néz ki, de elketyeg. LAN szegmentáció az nulla közeli, az, hogy van vendég wifi az még nem az... Ez sztem a legnagyobb hiba, még a kinti serverre is tudnék tolni egy format cét (nyilván van backup meg minden, de védelem az semmi, ha bejutsz, akkor benne vagy a mindenben is, user folderek, többi gépek... ahogy kell). Ennek ellenére senki nem talál semmit, a struktúrára nem volt céges know-how, el is vérzett a sok év alatt. Nincsenek ilyen belső útmutató dolgok, ISO miatt túlkomplikált színes szagos folyamat ppt van, de azt a kutya se nézi, nincs updatelve és nem is embereknek készült szerintem. Evvan.

-
Egon
nagyúr
gondoltam
Hát, a vezetőség nem ideges, nekem nem ez a területem, de gondoltam segítek. Németek majd megoldják. Heti 3 nap dolgoznak, megint ünnep, szabik...
Mondtam, hogy a kintiektől kérjünk be doksikat, hogy ki az egésznek a management, tanusítványok, frissítésekről, sw és hw cuccokról igazolást, új tűzfal is van, etc...
akkor ennyi. Azt mondták az öregek, hogy mindig a gazda parancsol... és a gazdánál jobban nem lehet dolgozni. Nincs magasan a léc. Auditra kell szabi, azt látom...
Ha csak alap rendszereitek vannak, én a V-betűs cégeket keresném meg először a helyetekben.
-
ViZion
félisten
Egy kis ingyenes segítség:
NIS2 PortalMindenesetre ez nem az a "gyere buci hamm bekaplak" jellegű kötelezettség, szóval nem lesz egyszerű a dolog.
gondoltam
-
Egon
nagyúr
Sziasztok!
kb. 90 fős cég, műanyagipar, Németeknek szállítunk főleg, autóipar és e-bike, hasonlók. Komplex alkatrészek, van, amit csak mi gyártunk.
kiberbiztonsági audit kellene, de kitől? Van erre javaslat?
Besorolást honnan tudjuk meg?
Nem én intézem, csak próbálok segíteni. Igazán itt sok mindent nem tudunk mutatni, német cég, kb. semmihez nem férünk hozzá...
Egy kis ingyenes segítség:
NIS2 PortalMindenesetre ez nem az a "gyere buci hamm bekaplak" jellegű kötelezettség, szóval nem lesz egyszerű a dolog.
-
Egon
nagyúr
Sziasztok!
kb. 90 fős cég, műanyagipar, Németeknek szállítunk főleg, autóipar és e-bike, hasonlók. Komplex alkatrészek, van, amit csak mi gyártunk.
Nem én intézem, csak próbálok segíteni. Igazán itt sok mindent nem tudunk mutatni, német cég, kb. semmihez nem férünk hozzá...
Innen választhatsz:
Auditorok – Szabályozott Tevékenységek Felügyelet HatóságaMár ha lesz valaki, akinek még van szabad kapacitása...
Elég későn ébredtetek, tekintettel arra, hogy a kapcsolódó jogszabályok szerint tavaly augusztus vége óta élő szerződéssel kellene rendelkeznetek az auditra...
Jah, és persze az EIR-ek kialakítása és biztonsági osztályba sorolása, valamint a hatóságnál történő regisztráció nélkül ne is próbálkozzatok. -
Egon
nagyúr
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
-
Salex1
őstag
Én úgy tudom hogy 50 fő feletti cégeknél kell csak megfelelni (kivétel talán néhány kritikus ágazat)
-
Egon
nagyúr
Veritan
Zsófiék jó fejek, nem hiszem hogy gond lesz.
Btw a hatóság jó eséllyel nem fog elsőre büntetni, ha nem mentek át az auditon, hanem helyette kötelez, hogy X időn belül feleljetek meg.
Azért viszont büntetni fognak (szinte biztos), ha határidőre nem lesz meg az audit. -
inf3rno
Topikgazda
Az mennyire életszerű, hogy egy 15 fő alatti kis cégnek hibajegykezelő rendszert (is) kell üzemeltetni és/vagy bérelni,
amit úgy sem fog használni senki? Vagy rosszul értek valamit?De ez miért fáj, ha mondjuk egy asana-t használtok vagy egy github issue trackert telepítetek offline? Alap dolognak kellene lennie ezeknek support szempontjából.
-
PapírVilla
aktív tag
Az mennyire életszerű, hogy egy 15 fő alatti kis cégnek hibajegykezelő rendszert (is) kell üzemeltetni és/vagy bérelni,
amit úgy sem fog használni senki? Vagy rosszul értek valamit? -
PapírVilla
aktív tag
-
Egon
nagyúr
A Hunguard speciális helyzetben van, mivel még a NIS2 előtti időkről is vannak kapcsolódó fejlesztéseik, illetve a másfél milla (full félreértetted: ez az a pénz, amit az auditor cég kap a legolcsóbb auditért) azért nem probléma náluk, mert a jelentős és magas besorolású rendszerekkel rendelkező cégek ennél jóval nagyobb összegeket csengetnek le náluk, így összességében kijön a matek (azaz vannak jobban megérős és kevésbé profitábilis auditjaik is).
-
sh4d0w
félisten
Ez nem teljesen így van, vannak köztük abszolút piaci alapon működő cégek is, de az tény, hogy az alap szinttől magasabb szinten auditálni képes cégeknek van valamilyen szintű (elég erős) NER-es kötődése, és az is igaz, hogy hatással voltak mind a jogszabályi környezetre, mind a hatóság (SZTFH) tevékenységére.
Ugyanakkor van mondjuk 3000 kötelezett cég, abból szerint legalább a fele (de lehet hogy a kétharmada) már leauditáltatta magát. Mit üzenne az, ha a maradék 1000, Pató Pált játszó szervezet megúszná?
Nem hiszem, hogy erre sor kerülhet, de láttunk már karón varjút.
Jah, és egyébként ez nem magyar specialitás abban az értelemben, hogy ugyebár EU-s rendeletről van szó (más kérdés, hogy a hazai implementáció elég erősre sikeredett).
Egyébként az auditorok is szívnak (korábban az egyik auditor szervezet ezen részét vezettem), mert egy kis árbevételű, max. 5 db EIR-rel rendelkező szervezetet meglehetősen nehéz másfél millából leauditálni.Igazabol szinte a teljes folyamatot AI csinalja pl. a Hunguardnal, masfel milla nem tetel naluk.
-
Egon
nagyúr
Nálun az auditor cég sem kapkodós fajta, most kérték be a dokumentumokat, meg adtak - többek között - egy kitöltendő 19 munkalapos táblázatot...
Melyik auditor cég az, ha nem titok?
-
PapírVilla
aktív tag
Ez nem teljesen így van, vannak köztük abszolút piaci alapon működő cégek is, de az tény, hogy az alap szinttől magasabb szinten auditálni képes cégeknek van valamilyen szintű (elég erős) NER-es kötődése, és az is igaz, hogy hatással voltak mind a jogszabályi környezetre, mind a hatóság (SZTFH) tevékenységére.
Ugyanakkor van mondjuk 3000 kötelezett cég, abból szerint legalább a fele (de lehet hogy a kétharmada) már leauditáltatta magát. Mit üzenne az, ha a maradék 1000, Pató Pált játszó szervezet megúszná?
Jah, és egyébként ez nem magyar specialitás abban az értelemben, hogy ugyebár EU-s rendeletről van szó (más kérdés, hogy a hazai implementáció elég erősre sikeredett).
Egyébként az auditorok is szívnak (korábban az egyik auditor szervezet ezen részét vezettem), mert egy kis árbevételű, max. 5 db EIR-rel rendelkező szervezetet meglehetősen nehéz másfél millából leauditálni.Nálun az auditor cég sem kapkodós fajta, most kérték be a dokumentumokat, meg adtak - többek között - egy kitöltendő 19 munkalapos táblázatot...
-
Egon
nagyúr
Azért lérdeztem, mert a pletykák szerint auditáló cégek "anyukái" azonosak, szóval ez az elműlt években megismert jó öreg pénzszivattyúnak néz ki a szabott kötelező árakkal...
Egyébként az auditorok is szívnak (korábban az egyik auditor szervezet ezen részét vezettem), mert egy kis árbevételű, max. 5 db EIR-rel rendelkező szervezetet meglehetősen nehéz másfél millából leauditálni. -
PapírVilla
aktív tag
-
Egon
nagyúr
Azt gondolod, hogy változhat a 06.30-as dátum?
Nem.
Élő szerződések vannak, meg egy csomó szervezet túl van már az auditon. -
PapírVilla
aktív tag
Telex: Kinevezték a Tisza-kormány ötvenöt államtitkárát
Tudományos és Technológiai Minisztérium: Bicskei László parlamenti államtitkár, dr. Horváth Péter tudománypolitikai és innovációs államtitkár és Polereczki Andrea digitalizációs államtitkár
Hallottam már néhány napja pletykaként rebesgetni ezt a hírt...

Tán két hete futottunk össze, akkor ígért egy kávézást...
Ez még nem jött össze.Azt gondolod, hogy változhat a 06.30-as dátum?
-
PapírVilla
aktív tag
Köszönöm a válaszokat!
-
Egon
nagyúr
Telex: Kinevezték a Tisza-kormány ötvenöt államtitkárát
Tudományos és Technológiai Minisztérium: Bicskei László parlamenti államtitkár, dr. Horváth Péter tudománypolitikai és innovációs államtitkár és Polereczki Andrea digitalizációs államtitkár
Hallottam már néhány napja pletykaként rebesgetni ezt a hírt...

Tán két hete futottunk össze, akkor ígért egy kávézást...
Ez még nem jött össze. -
sh4d0w
félisten
Sziasztok! Aki végig szenvedte már a NIS2 auditot, attól kérdezem, hogy normális az olyan mértékű papírgyártás egy kis cégnél is, hogy csak a szabályzatokkal és az űrlapokkal kb. 50 db. dokumentum jön össze? És akkor még ehhez jönnek a mellékletek (naplók, képernyőképek stb...).
Teljesen normalis, nalunk tobb szaz doksi jott ossze.
-
Egon
nagyúr
Sziasztok! Aki végig szenvedte már a NIS2 auditot, attól kérdezem, hogy normális az olyan mértékű papírgyártás egy kis cégnél is, hogy csak a szabályzatokkal és az űrlapokkal kb. 50 db. dokumentum jön össze? És akkor még ehhez jönnek a mellékletek (naplók, képernyőképek stb...).
Sajnos igen, a jelenlegi szabályozás ilyen.
Annyiban árnyalnám a képet, hogy a sok szabályzat és eljárásrend lehet egy dokumentumban, értelemszerűen az IBSZ-ben, 1-1 önálló fejezet (vagy esetleg melléklet) képében. -
PapírVilla
aktív tag
-
Egon
nagyúr
Köszi az infót. Ez jöhetett volna kb a NIS2-vel egy időben.
Kérdés, hogy egy mikor és milyen formában lesz átültetve hozzánk."Passzolok, az is elkepzelheto, hogy csak a kritikus infra beszallitoira fog vonatkozni "
Szerintem meg pont rájuk nem.
2. cikk, Hatály
(7) Ez a rendelet nem alkalmazandó a kizárólag nemzetbiztonsági vagy védelmi célokra kifejlesztett vagy módosított, digitális elemeket tartalmazó termékekre, valamint a kifejezetten minősített adatok kezelésére tervezett termékekre.A "védelmi" cél vélhetőleg a honvédelmi (honvédségi) rendszereket jelenti.
-
sh4d0w
félisten
Kérdés, hogy egy mikor és milyen formában lesz átültetve hozzánk."Passzolok, az is elkepzelheto, hogy csak a kritikus infra beszallitoira fog vonatkozni "
2. cikk, Hatály
(7) Ez a rendelet nem alkalmazandó a kizárólag nemzetbiztonsági vagy védelmi célokra kifejlesztett vagy módosított, digitális elemeket tartalmazó termékekre, valamint a kifejezetten minősített adatok kezelésére tervezett termékekre.Krasznay Csaba tobbszor is kiemelte a workshop soran a kritikus infrat, gyanitom, nem veletlenul. Nem mellesleg biztosan be fogom vasalni a beszallitoinkon

-
Xpod
addikt
Passzolok, az is elkepzelheto, hogy csak a kritikus infra beszallitoira fog vonatkozni - bar hozzateszem, hogy sajat velemenyem szerint ettol fuggetlenul is vonatkoznia kellene mindenkire.
MOD: utana neztem, az ilyen esetekre nem fog vonatkozni a CRA, viszont nem is csak kritikus infra beszallitokra fog vonatkozni.
2. cikk, Hatály
(7) Ez a rendelet nem alkalmazandó a kizárólag nemzetbiztonsági vagy védelmi célokra kifejlesztett vagy módosított, digitális elemeket tartalmazó termékekre, valamint a kifejezetten minősített adatok kezelésére tervezett termékekre. -
sh4d0w
félisten
Passzolok, az is elkepzelheto, hogy csak a kritikus infra beszallitoira fog vonatkozni - bar hozzateszem, hogy sajat velemenyem szerint ettol fuggetlenul is vonatkoznia kellene mindenkire.
MOD: utana neztem, az ilyen esetekre nem fog vonatkozni a CRA, viszont nem is csak kritikus infra beszallitokra fog vonatkozni.
-
inf3rno
Topikgazda
Ez mit takar a gyakorlatban. Mondjuk egyéni vállalkozóként fejlesztek egyedi weboldalakat, akkor mi van?
-
sh4d0w
félisten
A szoftverfejlesztokre (is) vonatkozni fog a Cyber Resilience Act, 2027.12.11-tol enforced. Ezutan nem lehet majd tanusitvany nelkul forgalomba hozni szoftvert az EU teruleten.
-
Egon
nagyúr
-
Xpod
addikt
-
Egon
nagyúr
Nem vagyok szomorú, hogy ez engem már meglehetősen kevéssé érint...

-
Xpod
addikt
Állítólag őszre lesz valami változás.
Egy átalakítás az valóban ráférne. Aránytalanok az elvárások. Ha megvan minden papírod akkor szinte már át is mentél alap osztályban.
Ami én személyesen felháborítónak tartok, hogy a szoftverfejlesztőkre nem vonatkozik.
-
Egon
nagyúr
Nehéz kérdés, de nem hiszem. Már leszerződött és jó eséllyel folyamatban levő projektek vannak, nem lenne elegáns másfél hónappal a határidő előtt elkaszálni az egészet.
Inkább a hatósági oldalt fogják piszkálni szvsz, pl. nem lesznek büntetések nemmegfelelés esetén stb.
Ugyanakkor abban maximálisan egyetértek a kritikusokkal, hogy az egész szabályozást át kellene alakítani, mert jelen formájában leginkább papírgyártásra jó csak. -
Salex1
őstag
Mit gondoltok, várható változás a NIS2 témában? Határidő, vagy akár teljes eltörlés és átgondolt újra bevezetés később esetleg?
-
cigam
titán
-
Egon
nagyúr
-
kraftxld
félisten
-
Xpod
addikt
Hadd tanuljak akkor en is, kerlek, mert nem ertem.
Van az unifi, ami egy halozati eszkoz. Tok mindegy, hogy vezetekes vagy vezetek nelkuli, ha tamogatja a 802.1x -et. Ez az egyik komponens, o csak kuld egy uzenetet a radius szervernek, kap egy valaszt, esetleg par extra AVP-t, es alkalmazza, kesz. Nincs nagy trukk. Nem is kell tudnia, hogy a radius szerver milyen implementacio.
A radius szerver pedig egy tok kulonallo entitas, szinten RFC szerint mukodik, kap egy uzenetet, arra ad egy igen/nem valaszt, esetleg elkuld gyarto-specifikus AVP-ket de ez opcionalis. Ebben sincs nagy truvaj. Sot, igazabol a radius szervernek azt sem kell tudnia, hogy az azonositas mihez tortenik. Lehet vezetekes, lehet vezetek nelkuli. Igen, persze, lehet bonyolitani, hogy egy user/pass (vagy certificate) mukodjon az egyikre es nem a masikra, persze, a radius szerver tudja, melyik radius kliens (switch, ap, vpn, stb) kuldte a kerest. De az, hogy vezetek nelkul mukodjon viszont vezetekkel ne, az inkabb kulon konfiguralast igenyel, mert a default az, hogy access-accept megy vissza, fuggetlenul attol, hogy ki kerdezte, mindaddig, amig az autentikacios adatok helyesek.
Szoval nagyon kivancsi vagyok, hogy a te esetedben mi tortenik, ami egy normal felallasban nem. Szerintem ha feldobsz egy sima freeradiust es nem valami hitvany takolt synology implementacioval kuzdesz, jobb eredmenyt ersz el.
A teszt környezetbe a kollégák összeraktak egy hálózatot.
Synology NAS, a beépített radius szerverrel, tartományvezérlő is ez a NAS volt. (úgy tudom nem szedtek le külön radius csomagot hozzá)
Unif hálózat (switch, dreammachine, AP)Full natív hálózat, 1 IP cím tartomány,, se VLAN, se semmi szegmentálás.
Ha wifire léptek fel akkor ment a 802.1x hitelesítés. Ha vezetékesen akkor nem ment. Ha jól emlékszem valahol ott volt a gond, hogy a Radiuhoz és a kliens között kimaradt vagy hitelesítés kérés. Nem emlékszem már, hogy melyik iránnyal volt baj.
Mondjuk ez kb 1 éves sztori (2025 januárban teszteltünk), azóta lehet javították már, csak mi nem foglalkoztunk vele.
-
blt-blog
junior tag
Hadd tanuljak akkor en is, kerlek, mert nem ertem.
Van az unifi, ami egy halozati eszkoz. Tok mindegy, hogy vezetekes vagy vezetek nelkuli, ha tamogatja a 802.1x -et. Ez az egyik komponens, o csak kuld egy uzenetet a radius szervernek, kap egy valaszt, esetleg par extra AVP-t, es alkalmazza, kesz. Nincs nagy trukk. Nem is kell tudnia, hogy a radius szerver milyen implementacio.
A radius szerver pedig egy tok kulonallo entitas, szinten RFC szerint mukodik, kap egy uzenetet, arra ad egy igen/nem valaszt, esetleg elkuld gyarto-specifikus AVP-ket de ez opcionalis. Ebben sincs nagy truvaj. Sot, igazabol a radius szervernek azt sem kell tudnia, hogy az azonositas mihez tortenik. Lehet vezetekes, lehet vezetek nelkuli. Igen, persze, lehet bonyolitani, hogy egy user/pass (vagy certificate) mukodjon az egyikre es nem a masikra, persze, a radius szerver tudja, melyik radius kliens (switch, ap, vpn, stb) kuldte a kerest. De az, hogy vezetek nelkul mukodjon viszont vezetekkel ne, az inkabb kulon konfiguralast igenyel, mert a default az, hogy access-accept megy vissza, fuggetlenul attol, hogy ki kerdezte, mindaddig, amig az autentikacios adatok helyesek.
Szoval nagyon kivancsi vagyok, hogy a te esetedben mi tortenik, ami egy normal felallasban nem. Szerintem ha feldobsz egy sima freeradiust es nem valami hitvany takolt synology implementacioval kuzdesz, jobb eredmenyt ersz el.
-
Xpod
addikt
"Unifi + Synology kombóval?"
Nem, cisco 3650 switchem van es 9120 ax AP-im. Sose hasznaltam unifit, se synologyt, egyik se tunt soha komoly eszkoznek. De mivel a 802.1x egy IEEE szabvany, irrelevans, hogy milyen eszkozom van otthon, az unifinek is ugyanugy kell tamogatnia, mint a cisconak, vagy hp-nek, vagy barmi ertelmes gyarto eszkozenek.
Na itt a bökkenő, hogy a Unif+Syno kombóval csak a vezeték nélküli hálózaton megy a hitelesítés, ott viszont gond nélkül.
Az ismert bug (vagy feature).Ha nem a Syno csinálja a hitelesítést, hanem pl az AD szerver vagy egy Linux szerver akkor gond nélkül megy.
-
blt-blog
junior tag
"Unifi + Synology kombóval?"
Nem, cisco 3650 switchem van es 9120 ax AP-im. Sose hasznaltam unifit, se synologyt, egyik se tunt soha komoly eszkoznek. De mivel a 802.1x egy IEEE szabvany, irrelevans, hogy milyen eszkozom van otthon, az unifinek is ugyanugy kell tamogatnia, mint a cisconak, vagy hp-nek, vagy barmi ertelmes gyarto eszkozenek.
-
Xpod
addikt
"Valamiért csak a wifi kapcsolatoknál működik a 802.1x hitelesíts, a vezetékes hálón a nem."
Nekem a sajat otthoni halozatomon is 802.1x van, vezetekes es vezetek nelkuli oldalon is. Egyszer meg akartam tanulni, csinaltam otthonra, nem nagy durranas (nyilvan mikozben csinaltam, nem igy gondoltam).
"Van több ügyfelünk ahol nincs szerver."
Nyilvan praktikusabb, ha van helyben szerver, de nem kotelezo, hogy legyen. Csak azert segit ha van, hogy WAN, vagy tavoli hiba eseten se alljon le a lokalis halozathoz valo csatlakozas lehetosege. A mar csatlakozott vegpontok meg nyilvan fognak tudni forgalmazni de ujak nem fognak tudni.
"Az Unifi saját Radius-os megoldása pedig csak MAC cím alapú 802.1x-et tud."
Szerencsere van freeradius, azzal is siman megoldhato, freeradius pedig elfut egy lokalis nason is. Igaz, hogy ha ebben az iranyban indulsz el, akkor kapasbol vennek egy masodik nas-t. Ha a helyi radius szolgaltatas megall, nem fogsz tudni csatlakozni a halozathoz hibakereses miatt sem, teljesen kizarod magad, ha tavolrol sem tudsz valami miatt csatlakozni, tehat az egyetlen nas single point of failure lesz.
Köszi a választ.
"Nekem a sajat otthoni halozatomon is 802.1x van, vezetekes es vezetek nelkuli oldalon is."
Unifi + Synology kombóval?
A freeradius jó ötlet, utána nézek. -
blt-blog
junior tag
"Igazából az érdekelt. hogy 802.1x-en kívül van-e olyan megoldás ami hasonló védelmet nyújt."
nincs. Persze implementalhatod user-space -ben is: legyen mindenkinek a default a guest halozat, ahonnan captive portalon vagy helyben (a jo halozatban) terminalt vpn kapcsolattal lehet csak tovabb jutni. Sokkal macerasabb, mint a 802.1x, tobb eroforras es infrastruktura is kell hozza, de a feladatot megoldja: azonositott es biztonsagos hozzaferest 802.1x nelkul.
-
blt-blog
junior tag
Ok, jogos a félinfóra vonatkozó megjegyzésed.
Van több ügyfelünk ahol nincs szerver. Azt kell megakadályozni, hogy akár fizikai akár vezeték nélküli hálózaton ne lehessen idegen gépet csatlakoztatni. A nem használt fali aljzatok ki vannak húzva a switchből (vagy a patch panelből).
NAS, illetve menedzselhető hálózati eszközök vannak.
A cég méret többnyire 20-50 user közötti.A probléma, hogy bár látszólag a 802.1x Synology-val és Unifi eszközökkel megvalósítható, gyakorlatban ez mégsem működik és ezt több az Unifi fórumán megjelent panasz is alátámasztja. Valamiért csak a wifi kapcsolatoknál működik a 802.1x hitelesíts, a vezetékes hálón a nem.
Az Unifi saját Radius-os megoldása pedig csak MAC cím alapú 802.1x-et tud. Itt viszont megint csak megjelenik a probléma, hogy MAC címet átírom, Radius usernevet+jelszót megadom és a saját eszközöm is rajta van a hálón.
"Valamiért csak a wifi kapcsolatoknál működik a 802.1x hitelesíts, a vezetékes hálón a nem."
Nekem a sajat otthoni halozatomon is 802.1x van, vezetekes es vezetek nelkuli oldalon is. Egyszer meg akartam tanulni, csinaltam otthonra, nem nagy durranas (nyilvan mikozben csinaltam, nem igy gondoltam).
"Van több ügyfelünk ahol nincs szerver."
Nyilvan praktikusabb, ha van helyben szerver, de nem kotelezo, hogy legyen. Csak azert segit ha van, hogy WAN, vagy tavoli hiba eseten se alljon le a lokalis halozathoz valo csatlakozas lehetosege. A mar csatlakozott vegpontok meg nyilvan fognak tudni forgalmazni de ujak nem fognak tudni.
"Az Unifi saját Radius-os megoldása pedig csak MAC cím alapú 802.1x-et tud."
Szerencsere van freeradius, azzal is siman megoldhato, freeradius pedig elfut egy lokalis nason is. Igaz, hogy ha ebben az iranyban indulsz el, akkor kapasbol vennek egy masodik nas-t. Ha a helyi radius szolgaltatas megall, nem fogsz tudni csatlakozni a halozathoz hibakereses miatt sem, teljesen kizarod magad, ha tavolrol sem tudsz valami miatt csatlakozni, tehat az egyetlen nas single point of failure lesz.
-
roseA580
aktív tag
"jutalom és büntetés"
-
sh4d0w
félisten
Altalaban ez a lusta tamadok vagy script kiddie-k ismerve: hogy igazinak tunjon a csalas, bizonyos resource-okat a valodi oldalrol huznak be - azt is, ami esetleg figyelmeztetes.
-
roseA580
aktív tag
Sziasztok!
Nekem ez újdonság:
Persze nem a lehúzási kísérlet az újdonság benne, hanem a figyelmeztetés!
Ami még jó helyre is mutatt!
Szerintem is sokal hatékonyabb lett így! -
Xpod
addikt
-
cigam
titán
[link]
"Kaspersky disclosed the flaw to Microsoft via a 10-page technical report last September. In October, Microsoft assessed the flaw to be of only "moderate severity" and ineligible for a bounty, and did not issue a CVE. Moreover, "the case was closed without further tracking," Kabibo wrote in the post."
Csak az én zsebemben nyílt ki a bicska ekkora pökhendi arogancia láttán? -
Xpod
addikt
Sziasztok!
Van-e esetleg valaki, aki már találkozott mindhárom jelentős biztonsági osztályt auditáló cég kérdőívével? -
sh4d0w
félisten
Cirmoskiscica1234567890 akkor jó lesz? 😁
Nem, engedd el a szamokat.
-
Apollyon
Korrektor
[NIST: Inkább hosszú legyen a jelszó, mint bonyolult]
Úgy 12 éve pofázom ezt, végre "komoly" helyen is eljutottak idáig...
Jó lenne ha - többek között- az MNB illetékesei is olvasnák ezt...
-
Horvi
őstag
Így már nem, hogy megosztottad

-
aprokaroka87
nagyúr
-
Egon
nagyúr
-
Xpod
addikt
Nem lehetne felvételi követelmény ilyen pozíciókban az hogy az illető tudja és alkalmazza is az erősebb jelszó használatát?
Miért, mi baj a "cukimuki"-val?
-
aprokaroka87
nagyúr
Először is, nekem azért nagyon nem ez a tapasztalatom.
Természetesen fontos a megfelelő oktatás és biztonságtudatosság, de azért két klikkel ki lehet kényszeríteni egy legalább X karakteres jelszó használatát, és ez már vagy 10 éve is alap volt, szóval nem igazán értem hogy miképp lehetnek pár karakteres jelszavak bárhol is.
A "123456aA" jelszó tipikus kezdő jelszó több helyen is, az is egy méretes üzemeltetői hiba, ha bármilyenrendszer nem kényszeríti ki ennek megváltoztatását az első belépés során.Nyilván itt az informatikai rendszer is rosszul van megoldva ez tény.
-
Egon
nagyúr
Nem lehetne felvételi követelmény ilyen pozíciókban az hogy az illető tudja és alkalmazza is az erősebb jelszó használatát?
Először is, nekem azért nagyon nem ez a tapasztalatom.
Természetesen fontos a megfelelő oktatás és biztonságtudatosság, de azért két klikkel ki lehet kényszeríteni egy legalább X karakteres jelszó használatát, és ez már vagy 10 éve is alap volt, szóval nem igazán értem hogy miképp lehetnek pár karakteres jelszavak bárhol is.
A "123456aA" jelszó tipikus kezdő jelszó több helyen is, az is egy méretes üzemeltetői hiba, ha bármilyenrendszer nem kényszeríti ki ennek megváltoztatását az első belépés során. -
aprokaroka87
nagyúr
-
sh4d0w
félisten
-
Horvi
őstag
-
sh4d0w
félisten
Ez most esett be

-
Xpod
addikt
Esetleg a Syno NAS-on docker konténerben futtatva meg lehet próbálni egy másik Radius szervert futtatni. Vagy venni kis pénzért egy microservert, és azon futtatni a Radius szervert.
Jobb ötletem nincs.
De lehet érdemesebb lenne a kérdés valami olyan helyen feltenni, ahol hemzsegnek a hálózatos/üzemeltető szakik.Igazából az érdekelt. hogy 802.1x-en kívül van-e olyan megoldás ami hasonló védelmet nyújt.
-
Egon
nagyúr
Szabályzatban tiltva is van, de ettől még technikai oldalról is foglalkozni kell vele.
NIS2-nél eddig nem kötöttek bele az auditorok, volt korábban NKI audit, ahol szóban szóvá tették, hogy ezzel azért kellene kezdeni valamit.Egyébként annyira nem kell szemétnek lenni auditor oldalról sem. Jelentősnél azért simán beleköthet, magasnál meg abszolút járhat érte pontlevonás.
Esetleg a Syno NAS-on docker konténerben futtatva meg lehet próbálni egy másik Radius szervert futtatni. Vagy venni kis pénzért egy microservert, és azon futtatni a Radius szervert.
Jobb ötletem nincs.
De lehet érdemesebb lenne a kérdés valami olyan helyen feltenni, ahol hemzsegnek a hálózatos/üzemeltető szakik. -
Xpod
addikt
Az Unifi saját Radius-os megoldása pedig csak MAC cím alapú 802.1x-et tud. Itt viszont megint csak megjelenik a probléma, hogy MAC címet átírom, Radius usernevet+jelszót megadom és a saját eszközöm is rajta van a hálón.
Nem tudom ki szívózik ezzel, de ezt simán adminisztratív eszközökkel (azaz tiltás egy szabályzatban) kezelném, mivel ez gyakolraltilag csak belső támadónak ad lehetőséget nem céges gép csatlakoztatására.
Elég szemétnek kell lenni ahhoz auditor oldalon, hogy ezen fennakadjanak (főleg ha alap biztonsági osztályról beszélünk).Szabályzatban tiltva is van, de ettől még technikai oldalról is foglalkozni kell vele.
NIS2-nél eddig nem kötöttek bele az auditorok, volt korábban NKI audit, ahol szóban szóvá tették, hogy ezzel azért kellene kezdeni valamit.Egyébként annyira nem kell szemétnek lenni auditor oldalról sem. Jelentősnél azért simán beleköthet, magasnál meg abszolút járhat érte pontlevonás.
-
Egon
nagyúr
Ok, jogos a félinfóra vonatkozó megjegyzésed.
Van több ügyfelünk ahol nincs szerver. Azt kell megakadályozni, hogy akár fizikai akár vezeték nélküli hálózaton ne lehessen idegen gépet csatlakoztatni. A nem használt fali aljzatok ki vannak húzva a switchből (vagy a patch panelből).
A cég méret többnyire 20-50 user közötti.A probléma, hogy bár látszólag a 802.1x Synology-val és Unifi eszközökkel megvalósítható, gyakorlatban ez mégsem működik és ezt több az Unifi fórumán megjelent panasz is alátámasztja. Valamiért csak a wifi kapcsolatoknál működik a 802.1x hitelesíts, a vezetékes hálón a nem.
Nem tudom ki szívózik ezzel, de ezt simán adminisztratív eszközökkel (azaz tiltás egy szabályzatban) kezelném, mivel ez gyakolraltilag csak belső támadónak ad lehetőséget nem céges gép csatlakoztatására.
Elég szemétnek kell lenni ahhoz auditor oldalon, hogy ezen fennakadjanak (főleg ha alap biztonsági osztályról beszélünk). -
Xpod
addikt
Na jó, félinformációkból elég nehéz bármit is mondani. Triviális, hogy ahol lehetőség van 802.1x-re, ott azt kell használni.
A NAS-os ügyfélnél helyi hálózat gondolom van, különben nem merülne fel a port security gondolata. Vélhetőleg vezetékes hálózatról beszélünk. A nem használt portokról van szó? Vagy azt is meg kellene előzni, hogy a támadó kihúzzon egy csatlakoztatott gépet és a sajátját dugja fel helyette?
Btw a normálisabb NAS-ok is tudnak Radius szervert...Ok, jogos a félinfóra vonatkozó megjegyzésed.
-
Egon
nagyúr
Na jó, félinformációkból elég nehéz bármit is mondani. Triviális, hogy ahol lehetőség van 802.1x-re, ott azt kell használni.
A NAS-os ügyfélnél helyi hálózat gondolom van, különben nem merülne fel a port security gondolata. Vélhetőleg vezetékes hálózatról beszélünk. A nem használt portokról van szó? Vagy azt is meg kellene előzni, hogy a támadó kihúzzon egy csatlakoztatott gépet és a sajátját dugja fel helyette?
Btw a normálisabb NAS-ok is tudnak Radius szervert... -
Xpod
addikt
Mert pl van olyan ügyfelünk ahol csak egy NAS van semmi több. Minden más felhőben van.
-
Egon
nagyúr
A hálózat szegmentálás és a menedzselhető hálózati eszközök használata (nem CISCO, többnyire Unifi vagy Mikrotik/HP/Dlink van) alapvető követelmény.
A MAC cím alapú bohóckodást alapból nem fogadjuk el.
"ismeretlen eszközök automatikusan egy külön VLAN-ba kerülnek, ami limitált hozzáférést biztosít"
Ehhez is kell a 802.1x ha jól tudom.Oké, csak a nagyobb gyártóknak (Cisco, Aruba, Forti) van saját NAC megoldásuk, nem kell third party szoftverrel bűvészkedni.
Miért nem játszik a 802.1x?
Radius szerver szerintem nagyjából bármilyen megoldáshoz kellhet, de utána kellene nézni. -
Xpod
addikt
Alapvető kérdés, hogy mire képes a helyi eszközpark, és mire képes az azt üzemeltető személyzet...
Ha nincs enterprise kategóriás eszközpark és tudás, akkor jelentősen nehezebb.
Alapvetően NAC irányba érdemes elmenni (pl. Cisco ISE). Esetleg VLAN alapú szegmentáció (ismeretlen eszközök automatikusan egy külön VLAN-ba kerülnek, ami limitált hozzáférést biztosít).
Ha ez nem adott, akkor leginkább primitív, könnyen kijátszható módszerek vannak (pl. MAC szűrés).A hálózat szegmentálás és a menedzselhető hálózati eszközök használata (nem CISCO, többnyire Unifi vagy Mikrotik/HP/Dlink van) alapvető követelmény.
A MAC cím alapú bohóckodást alapból nem fogadjuk el.
"ismeretlen eszközök automatikusan egy külön VLAN-ba kerülnek, ami limitált hozzáférést biztosít"
Ehhez is kell a 802.1x ha jól tudom. -
Egon
nagyúr
Alapvető kérdés, hogy mire képes a helyi eszközpark, és mire képes az azt üzemeltető személyzet...
Ha nincs enterprise kategóriás eszközpark és tudás, akkor jelentősen nehezebb.
Alapvetően NAC irányba érdemes elmenni (pl. Cisco ISE). Esetleg VLAN alapú szegmentáció (ismeretlen eszközök automatikusan egy külön VLAN-ba kerülnek, ami limitált hozzáférést biztosít).
Ha ez nem adott, akkor leginkább primitív, könnyen kijátszható módszerek vannak (pl. MAC szűrés). -
Xpod
addikt
Sziasztok!
A hálózat hozzáférés védelmére a 802.1x-en kívül milyen alternatív megoldás jöhet még szóba? (Azt kellene megakadályozni, hogy idegen eszköz ne tudjon a hálózathoz csatlakozni.)
-
aprokaroka87
nagyúr
Én azt tudom hozzá tenni, hogyha ez igaz, amit elmond, akkor gyakorlatilag megszűnt a jogállam itthon, amit végtelenül szomorúnak tartok, és a története alapján nekem úgy tűnik, hogy így van. Ez már tényleg az előző rendszert idézi. Rühellek politizálni, de képtelen vagyok elmenni mellette szó nélkül, valahogy belülről fáj az egész...
Nekem volt sejtésem egész végig arról hogy Rogán féle hivatal titkosszolgálati akciót folytat a Tisza párt ellen.
Számomra az a vicces sztori hogy igazából kegyetlen bénán csinálták.
Nem értek a titkosszolgálati beszervezéshez, de ha jól értem Gundalfnak nem is volt igazmondási kötelezettsége, innentől kezdve nem a titkosszolgálat feladata lenne kideríteni hogy igazat mond-e?
Másik pedig ami kicsit furcsa hogy a session nevű appot használták arra hogy beszervezzék gundalfot, ami enged képernyő képet készíteni a beszélgetések ről, innentől kezdve meg nyoma marad mindennek. -
otapi
tag
Ha jól értem, akkor gyakorlatilag csak egy discord admin volt, aki érdeklődött a kiberbiztonság iránt és fórumokban (?) kérdezősködött kémszoftverek képességei iránt. Tehát még csak nem is vett részt a tiszavilág app, meg a hozzátartozó adatbázis architektúra fejlesztésében. Erre a srácra küldte rá az AH a rendőrség pedofil ellenes-osztályát, aztán "elbeszélgetve" államellenes eljárással fenyegette? Ügyvédet meg oda sem engedtek? Most meg az ő hozzájárulása nélkül a Magyar Kormány (!) megoszt az "elbeszélgetésről" egy összevágott videót? Tényleg, hol élünk?
-
Xpod
addikt
-
sh4d0w
félisten
Én azt tudom hozzá tenni, hogyha ez igaz, amit elmond, akkor gyakorlatilag megszűnt a jogállam itthon, amit végtelenül szomorúnak tartok, és a története alapján nekem úgy tűnik, hogy így van. Ez már tényleg az előző rendszert idézi. Rühellek politizálni, de képtelen vagyok elmenni mellette szó nélkül, valahogy belülről fáj az egész...
Ennek azert van egy masik vetulete is: ha egy 19 eves yaknyosra sz.patja a titkosszolgalatot, akkor a komoly fenyegetesek ellen hogyan kepesek megvedeni az orszagot?
-
inf3rno
Topikgazda
" szakmai szemmel " lehet hozzá tenni valamit?
-
aprokaroka87
nagyúr
-
inf3rno
Topikgazda
-
Xpod
addikt
-
Egon
nagyúr
-
Xpod
addikt
NATO-minősítést kaptak egyes iPhone-ok és iPadek - HWSW
Elég gagyi cikk, a szerző kicsit utánanézhetett volna a minősített adatkezelésnek, de ettől még nagy szó, hogy egy "mezei" telefon kaphatott ilyen plecsnit.
A magyar hatóságnál egy kicsit felébredhetnének: olyan szinten ragadtak a múlt században, hogy az elég gáz...
Miért, mi a baj a telex-szel, meg a Morse kódos rádióval?
-
Egon
nagyúr
NATO-minősítést kaptak egyes iPhone-ok és iPadek - HWSW
Elég gagyi cikk, a szerző kicsit utánanézhetett volna a minősített adatkezelésnek, de ettől még nagy szó, hogy egy "mezei" telefon kaphatott ilyen plecsnit.
A magyar hatóságnál egy kicsit felébredhetnének: olyan szinten ragadtak a múlt században, hogy az elég gáz...
-
inf3rno
Topikgazda
Nem én kezdtem vele, hanem az MKB alakult át ezzé a szemétté. Én valószínűleg Erste-hez visszamegyek, a szép kártyámat meg átviszem OTP-hez.
-
Egon
nagyúr
A bankokkal is óvatosan, főleg az MBH-val. Nekem simán más adatokkal töltötték ki az űrlapomat, hogy ne kelljen dolgozni. Néhány év után megszűnt a webshop, ahonnan rendeltem, ezek meg behazudták, hogy gyanúson olcsó terméket rendeltem valami utolérhetetlen helyről. Erre azért nem számítottam, hogy a bankom ver át. Mondjuk arra sem, hogy a webshop megszűnik. Dupla csavar.v
Jó, hát ilyen NER-bankokkal nem szabad kezdeni, ez tiszta sor...
A család 3 helyen bankol: K&H, Magnet, OTP. Ezekkel nem szokott gond lenni (legalábbis ekkora biztos nem). -
inf3rno
Topikgazda
A bankokkal is óvatosan, főleg az MBH-val. Nekem simán más adatokkal töltötték ki az űrlapomat, hogy ne kelljen dolgozni. Néhány év után megszűnt a webshop, ahonnan rendeltem, ezek meg behazudták, hogy gyanúson olcsó terméket rendeltem valami utolérhetetlen helyről. Erre azért nem számítottam, hogy a bankom ver át. Mondjuk arra sem, hogy a webshop megszűnik. Dupla csavar.v
-
inf3rno
Topikgazda
-
baloo79
tag
Nálam a default editor a notepad++.
Bár lassan úgy néz ki, hogy tökmindegy, mert minden megy a felhőbe, amit gépelek... Talán váltanék Mac-re, ami szintén ugyanolyan csak kétszer annyiba kerül vagy tovább lehet menni Linux vonalon esetleg, de az is hasonló irányba tart, csak még vissza van maradva.Ha továbbmennél Linuxra, akkor nézd meg a vim-et.

(Amúgy a nano sem rossz, de ezek mondjuk konzolosak.)
GUI-ra ott a gedit, Kate, mousepad, csak hogy párat említsek. -
cigam
titán
Bár lassan úgy néz ki, hogy tökmindegy, mert minden megy a felhőbe, amit gépelek... Talán váltanék Mac-re, ami szintén ugyanolyan csak kétszer annyiba kerül vagy tovább lehet menni Linux vonalon esetleg, de az is hasonló irányba tart, csak még vissza van maradva.Arról is van egy jó történet
-
inf3rno
Topikgazda
Bár lassan úgy néz ki, hogy tökmindegy, mert minden megy a felhőbe, amit gépelek... Talán váltanék Mac-re, ami szintén ugyanolyan csak kétszer annyiba kerül vagy tovább lehet menni Linux vonalon esetleg, de az is hasonló irányba tart, csak még vissza van maradva. -
cigam
titán
Nem tudom eldönteni, hogy a farkast kiáltunk tipikus esete forog fenn, vagy valóban itt a vég:
Moltbook: Security Risks in AI Agent Social Networks and Minimum Mitigation Strategies
#ááámindmeghalunkááá -
Egon
nagyúr
Nem tudom eldönteni, hogy a farkast kiáltunk tipikus esete forog fenn, vagy valóban itt a vég:
Moltbook: Security Risks in AI Agent Social Networks and Minimum Mitigation Strategies
#ááámindmeghalunkááá -
sztanozs
veterán
Ugy nezem itt is ugyanaz a helyzet, de lathatoan mind a hatosag, mind a polgarok magasrol tesznek ra:
In Ireland, Data Protection Commission (DPC) rules that smart doorbells are exempt from GDPR if they only record within your property boundary. If cameras capture public footpaths, roads, or neighbours' homes, you become a data controller, requiring compliance, such as signage, to avoid privacy violations.
Key Guidelines for Smart Doorbells in Ireland:
Data Protection Regulation (GDPR): The DPC emphasizes that personal data processing for "personal/household activities", generally exempts for private individuals. However, this exemption does not apply to monitoring public spaces.
Positioning: Adjust the camera angle to only capture your own driveway or front door. Recording neighbours or public areas violates privacy rights.
Compliance for Non-Private Capture: If capturing public areas is unavoidable, you must comply with GDPR, which includes notifying people (e.g., using signs) and having a valid purpose.
Data Sharing: Publishing doorbell footage online (e.g., social media) is a breach of data protection, as it is not for "personal" use.
Criminal Activity: While doorbell footage can be used as evidence in cases of serious anti-social behaviour, the method of collection can still be challenged if it violates GDPR.For more information, visit the Data Protection Commission's website for detailed case studies and guidance.
-
Egon
nagyúr
-
sztanozs
veterán
-
Egon
nagyúr
-
sztanozs
veterán
-
Egon
nagyúr
-
sztanozs
veterán
Gondolom belefér a magáncélú adatkezelés kategóriába - vagy éppen nincs a hatóság és a jogalkotók látókörében.
Amennyire én tudom, ezek az eszközök jellemzően nem rögzítik a képet, hanem ha csöngetnek, real-time meg tudod nézni, az azért más kategória.
Társasházakra egyébként van szabályozás ezzel kapcsolatban.Konkretan kb 8 GB videofelvetelem van az elmult
fel evrol, miota telepitettem a kamerataz elmult 30 naprol (utana torli a kamera a videokat). -
Egon
nagyúr
Gondolom belefér a magáncélú adatkezelés kategóriába - vagy éppen nincs a hatóság és a jogalkotók látókörében.
Amennyire én tudom, ezek az eszközök jellemzően nem rögzítik a képet, hanem ha csöngetnek, real-time meg tudod nézni, az azért más kategória.
Társasházakra egyébként van szabályozás ezzel kapcsolatban. -
sztanozs
veterán
Mi a helyzet a mozgaserzekelos csengokkel (doorbell). Felenk kb minden ajton van egy ilyen...
-
Egon
nagyúr
Szerintem kevered a kamerát a mérleggel...
Esetleg a Traffipaxokkal.Bár Magyarországon jelenleg nincs konkrét törvény, amely kifejezetten szabályozná a kamerák felhasználhatóságát, a gyakorlatban több esetben is elfogadták már ezeket a felvételeket bizonyítékként. A magyar bíróságoknak lehetőségük van mérlegelni, hogy a felvételek mennyiben járulnak hozzá az ügy tisztázásához. Ennek során figyelembe veszik a felvételek minőségét, valamint azt, hogy az azokban szereplő adatok jogszerűen kerültek-e rögzítésre.
A gyakorlatban a bíróságok gyakran elfogadják a fedélzeti kamera felvételeit, különösen olyan esetekben, amikor nincs más egyértelmű bizonyíték a baleset körülményeire vonatkozóan. Ilyen esetekben a felvételek segíthetnek megállapítani a felelősséget, vagy tisztázni a történtek pontos sorrendjét. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a kamerák által készített felvételek önmagukban nem mindig elegendőek ahhoz, hogy teljes körű bizonyítékot szolgáltassanak. A bíróságok általában más bizonyítékokkal – például tanúvallomásokkal vagy szakértői véleményekkel – együtt értékelik a kamerafelvételeket. -
Xpod
addikt
-
Tamarel
senior tag
Én is így tudom. Annyi kiegészítéssel, hogy tudomásom szerint a gépjárművel kamerái is problémásak. (Legalábbis egy kb 2 évvel ezelőtti GDPR-os konferencián még azt mondták, hogy az autós kamerák Magyarországon még GDPR-ba ütköznek, ezért perelhetők tulajok, illetve egy bírósági tárgyalás során, ki lehet záratni mint bizonyíték.)
Bíróságon akkor lehetne bizonyíték, ha hitelesített eszköz végzi a felvételt. Mivel nem az, így maximum figyelembe veszik.
-
Xpod
addikt
Kiemelkedően jó minőség vajon mit takar? (pl az enyémnek fix fullHD a felbontása, nem lehet semmilyen irányban változtatni rajta).
Ez egy jó kérdés, de szerintem inkább az adatkezelés egyéb paramétereit néznék: mennyi ideig őrzöd a felvételt, ki fér hozzá stb.
Illetve kíváncsi lennék mi a teendő az én esetemben. Céges kocsi, de a kamera az enyém.
Te üzemelteted a kamerát, tehát te vagy az adatkezelő, szerintem a kocsi tulajdonjoga nem releváns.
A megőrzési idő nem gond, kb12 óra fér rá a 64GB-os kártyára.
-
Egon
nagyúr
Kiemelkedően jó minőség vajon mit takar? (pl az enyémnek fix fullHD a felbontása, nem lehet semmilyen irányban változtatni rajta).
Ez egy jó kérdés, de szerintem inkább az adatkezelés egyéb paramétereit néznék: mennyi ideig őrzöd a felvételt, ki fér hozzá stb.
Illetve kíváncsi lennék mi a teendő az én esetemben. Céges kocsi, de a kamera az enyém.
Te üzemelteted a kamerát, tehát te vagy az adatkezelő, szerintem a kocsi tulajdonjoga nem releváns.
-
Xpod
addikt
Azért érdekes és egyben bonyolult a helyzet, mert vannak azért vicces és nem túl tiszta részei a GDPR-nek:
(2) E rendelet nem alkalmazandó a személyes adatok kezelésére, ha azt:
c) természetes személyek kizárólag személyes vagy otthoni tevékenységük keretében végzik;Ezt lehet szűken és tágan értelmezni, a hatóság persze inkább szűken értelmezi, de a bíróság nem biztos.
Egyébként korábban adott már ki a NAIH állásfoglalást a témában, amiből lehet hasznosítani a hatóság logikáját a kérdésben: [link]Köszi, erről nem tudtam.
Mondjuk érdekes a hatóság álláspontja.
Kiemelkedően jó minőség vajon mit takar? (pl az enyémnek fix fullHD a felbontása, nem lehet semmilyen irányban változtatni rajta).Illetve kíváncsi lennék mi a teendő az én esetemben. Céges kocsi, de a kamera az enyém.

-
Egon
nagyúr
Én is így tudom. Annyi kiegészítéssel, hogy tudomásom szerint a gépjárművel kamerái is problémásak. (Legalábbis egy kb 2 évvel ezelőtti GDPR-os konferencián még azt mondták, hogy az autós kamerák Magyarországon még GDPR-ba ütköznek, ezért perelhetők tulajok, illetve egy bírósági tárgyalás során, ki lehet záratni mint bizonyíték.)
Azért érdekes és egyben bonyolult a helyzet, mert vannak azért vicces és nem túl tiszta részei a GDPR-nek:
(2) E rendelet nem alkalmazandó a személyes adatok kezelésére, ha azt:
c) természetes személyek kizárólag személyes vagy otthoni tevékenységük keretében végzik;Ezt lehet szűken és tágan értelmezni, a hatóság persze inkább szűken értelmezi, de a bíróság nem biztos.
Egyébként korábban adott már ki a NAIH állásfoglalást a témában, amiből lehet hasznosítani a hatóság logikáját a kérdésben: [link] -
Xpod
addikt
-
Egon
nagyúr
Szóval van itt ez a telexes hír, amiben van egy facebook videó beágyazva:
[link]
Ez egy balesetről felvétel, amit nem kommentálok, inkább azt, hogy ez egy utcára néző kamera, és hangot is rögzít. Ez így jogszerű egyébként? Mert ha mondjuk pont arra járok (nem fogok) és rögzíti a tudtom nélkül, hogy miket makogok, nekem nem pálya.Gondolom ott ki kell legyen téve figyelmeztetés erről, vagy már totál normális hogy kirak bárki kamerát hangrögzítővel és akkor ennyi?
Legjobb tudomásom szerint - leszámítva a gépjárművek kameráit - közterületen csak a rendőrség, önkormányzat és közterület-felügyelet üzemeltethet térfigyelő kamerákat.
Az viszont nem derül ki a cikkből ,hogy kitől származik a felvétel (lehet hogy a fent felsorolt szervek valamelyikétől). -
Apollyon
Korrektor
Szóval van itt ez a telexes hír, amiben van egy facebook videó beágyazva:
[link]
Ez egy balesetről felvétel, amit nem kommentálok, inkább azt, hogy ez egy utcára néző kamera, és hangot is rögzít. Ez így jogszerű egyébként? Mert ha mondjuk pont arra járok (nem fogok) és rögzíti a tudtom nélkül, hogy miket makogok, nekem nem pálya.Gondolom ott ki kell legyen téve figyelmeztetés erről, vagy már totál normális hogy kirak bárki kamerát hangrögzítővel és akkor ennyi?
-
Egon
nagyúr
Kibertámadás a román Vízügyi Igazgatóság ellen
Kemény dolgok vannak a világban, és ez jó eséllyel csak egyre rosszabb lesz...
Úgy látszik, a románokra rászálltak:
Román villamosenergiatermelő ransomware támadás – Yet Another News Aggregator Channel -
Egon
nagyúr
Kibertámadás a román Vízügyi Igazgatóság ellen
Kemény dolgok vannak a világban, és ez jó eséllyel csak egyre rosszabb lesz...
-
sh4d0w
félisten
Döbbenetes csalással nullázták le 24 millió forintját egy szekszárdi nőnek | 24.hu
Az ügyintéző felajánlotta, hogy segít egy távoli elérést biztosító alkalmazást telepíteni, hogy a lekötéseit biztonságba helyezhesse.
Mikor a laptopján elindult a telepítés, az ismeretlen megkérte, hogy menjen át egy másik szobába, mert egy falnak lennie kell közöttük, hogy a telepítés sikerüljön.Nem azért, de ennyire hogy lehet hülyének lenni?!?
-
Egon
nagyúr
Döbbenetes csalással nullázták le 24 millió forintját egy szekszárdi nőnek | 24.hu
Az ügyintéző felajánlotta, hogy segít egy távoli elérést biztosító alkalmazást telepíteni, hogy a lekötéseit biztonságba helyezhesse.
Mikor a laptopján elindult a telepítés, az ismeretlen megkérte, hogy menjen át egy másik szobába, mert egy falnak lennie kell közöttük, hogy a telepítés sikerüljön.Nem azért, de ennyire hogy lehet hülyének lenni?!?
-
cigam
titán
Akkor megjárathatta volna egy LLM.be, mert tényleg feleslegesen hosszú
-
Egon
nagyúr
Bár a cikk forrását és valóságtartalmát nem vitatnám, azért eléggé lesüt erről a cikkről, hogy LLM-mel generálták. A tagolás, az íráskép, az egész cikk hangvétele totál mesterséges hangzású, feleslegesen elnyújtott és emiatt fárasztó volt olvasni. Ráadásul semmiképp sem egy nő tollából származik. Arról nem is beszélve, hogy egyes hunglish kifejezéseket simán lehetett volna magyarítani.
Nem hiszem.
Először is, olvastam már a szerzőtől 10 éve is írásokat, akkor is ilyen volt a stílusa.
Másrészt, a cikket 90%-ban tutira Frész Feri írta, Béres Katalin csak társszerző, és udvariasságból van első helyen feltüntetve a szerzők között (de ha tovább olvasod, ott van Feri neve is). -
Apollyon
Korrektor
Bár a cikk forrását és valóságtartalmát nem vitatnám, azért eléggé lesüt erről a cikkről, hogy LLM-mel generálták. A tagolás, az íráskép, az egész cikk hangvétele totál mesterséges hangzású, feleslegesen elnyújtott és emiatt fárasztó volt olvasni. Ráadásul semmiképp sem egy nő tollából származik. Arról nem is beszélve, hogy egyes hunglish kifejezéseket simán lehetett volna magyarítani.
-
sh4d0w
félisten
En azt nem ertem, miert okoz gondot a masodik site elerhetetlenne tetele. A GoDaddy-nel a DNS bejegyzest at kell iranyitani vmi elfekvo szerverre, ott meg localhostra, oszt jonapot. Aki sir erte, mehet a dutyiba.
Komolyra forditva a szot, messzirol buzlik az egeszrol az ork titkosszolgalati segitseg. Elhiszem, hogy Roganek fel tudjak gyujtani a fel finomitot Szazhalombattan, azt viszont nem, hogy ilyen kifinomult modon kepesek felkeszulni a szivarogtatasra, a Pegasus-ugyben kiderult, hogy ha a szajukba ragjak, mit kell csinalni, akkor sem megy.
Új hozzászólás Aktív témák
-
3036 - 2901
3036 - 2901 2900 - 2801 2800 - 2701 2700 - 2601 2600 - 2501 2500 - 2401 2400 - 2301 2300 - 2201 2200 - 2101 2100 - 2001 2000 - 1901 1900 - 1801 1800 - 1701 1700 - 1601 1600 - 1501 1500 - 1401 1400 - 1301 1300 - 1201 1200 - 1101 1100 - 1001 1000 - 901 900 - 801 800 - 701 700 - 601 600 - 501 500 - 401 400 - 301 300 - 201 200 - 101 100 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Kirúgással fenyegeti mérnökeit az Intel vezére
- Filmvilág
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem szereti a Linuxot az NVIDIA RTX Spark
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Path of Exile 2
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Pro Max 256,Használt,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- TELJESEN ÚJ - 0 CIKLUSOS iPhone 17 Pro 256GB SILVER // GYÁRI FÜGGETLEN // EU MODELL
- Apple iPhone 14 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 13 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- ÚJ 15" Microsoft Surface Laptop 7 X Elite 16GB 1TB
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13 2020 M1 8GB RAM 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ! Microsoft Surface Laptop 5 13,5" Fekete i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
- AKCIÓ! Asus H510M i5 10600K 32GB DDR4 512GB SSD RX 6650 XT 8GB ZALMAN S2 TG ADATA 650W
- Apple MacBook AIR 13 / M2 / 16GB / 256 GB! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Elég későn ébredtetek, tekintettel arra, hogy a kapcsolódó jogszabályok szerint tavaly augusztus vége óta élő szerződéssel kellene rendelkeznetek az auditra...

Ez még nem jött össze.