-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Postas99
senior tag
válasz
gordonfreemN #21897 üzenetére
Támogatom amit Aryes írt.
Esetleg ha maradnál Atmel vonalon, akkor ezt érdemes még figyelembe venni:
LGT8F328P LQFP48 Ez egy továbbfejlesztett ATMega328, több láb gyorsabb működés teljesen kombátible az eredeti mikroprocival.
Ennek az ára 2 dodó sincs aliról. Az arudino mega klónok detto ugyanezzel a cuccal készülnek.
Van 3.3V és 5V-os cucc is belőle. -
válasz
Nem emlékszem, hogy írtad-e, mit építesz, kontrollert a feladathoz érdemes választani, meg egyéb paraméterek is számítanak, például 5 vagy 3 voltos tápot és logikát használsz-e? Ha maradsz az 5V logikánál, akkor 2560 mellett szóba jöhet a pro micro például, de ha kihasználod a 2560 rengeteg portját, akkor megéri az árát, mert robusztus, megbízható uC, régóta bizonyított. Ha 3V logikára át tudsz állni, akkor szélesebbek a lehetőségek, ESP32 és STM32 blackpill rengeteg porttal, vagy az említett rpi pico.
Port extenderrel egyszer próbálkoztam, nálam problémás volt a kommunikáció, időről időre lefagyott az i2c, de az bármitől is lehetett, rossz táp vagy rossz programozó
Valószínűleg én voltam béna, de szerintem tehetsz vele egy próbát, csak teszteld le, mielőtt nagyobb mennyiségű nyákot rendelnél hozzá látatlanban.
-
Ton-ton
tag
válasz
Esetleg rpi pico?
Vagy ha wifi is kell, akkor pico w.
Bár kicsit macerás a program feltöltés (arduino ide alatt , bár az is lehet, hogy azóta javítottak rajta)
Gondot leginkább az okozhat, hogy 3,3V-os az IO (ahogy a szinte minden modern vezérlőn). -
gordonfreemN
addikt
Sziasztok!
Gondolkodom mivel tudnám megoldani a korábbi projektem (atmega328) ugyanis kiderült, hogy a 19db I/O nem lesz elég, kellene még legalább 6.
Gondolkodom port extenderben (MCP23017) bár ezzel is tátott szájjal rohangálás van, mert az SDA-SCL pinek foglaltak, tervezhetek új panelt neki. Vagy akkor már több értelme van másik vezérlőre építkezni? 2560-at néztem, de az ára horror. Igaz fel kellene nőni már ehhez az inflációhoz, 6 kenyeret veszek az árából...Hasonló arduino környezetben fejleszthető megoldás van ami alkalmasabb lenne nekem?
Elgondolkodtam kettő mega328 összekötésén is, de szerintem a megfelelő lábak nélkül ez se lenne jó megoldás.
ui.: extender esetén van handicap? Ha igen, mi?
-
válasz
Wolfram #21884 üzenetére
Tanulni, kitanulmányozni hogyan is működnek. Pl. amíg a mini a "szerver", addig az uno a kliens. Plusz módosítani is szeretném a kódot
- hogy egyetlen eszköz kiszolgáljon 4-5 kamerát. Nekem elég a "piros lámpa" vezérlés, így a zöld és a kék lábak is felaszabadulnak.
- Átalakítani úgy, hogy kábelen keresztül kapja a hálózatot.Utóbbival lehet, hogy nyitot kapukat döngetek, mert a kódban rengeteg opció van ESP32 procira, és a keverőpultal kapcsolatot tartó könyvtár (ATEMbase.cpp)-ben van ez a kódrészlet:
#if defined ESP8266 || defined ESP32
WiFiUDP Udp;
#else
EthernetUDP Udp;
#endifLehet egy WT32-ETH01-vel kellett volna kezdenem?
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #21882 üzenetére
Könnyű neki, van beépített hardver PWM-je.
https://www.espressif.com/sites/default/files/documentation/esp32_technical_reference_manual_en.pdf
385. oldal.
Az valóban meglepő, hogy ekkora áramot elbír. -
Belefutottam egy fura problémába:
esptool.py v3.0
Serial port /dev/cu.usbserial-FTB6SPL3
Connecting........_____....._____....._____....._____....._____....._____....._____
A fatal esptool.py error occurred: Failed to connect to ESP8266: Invalid head of packet (0x00)
Pedig csak annyi a difi a WEMOS-D1-MINIhez képest, hogy a WEMOS-D1-R2-WIFI-UNO-n nem CH340 van, hanem FT232.Próbáltam feltenni a gyári FT232 drivert, csak lett egy új com port amihez nem fér hozzá az Arduino.
Van ötlet merre keressem a hibát? -
válasz
its_grandpa #21878 üzenetére
Nagyon köszönöm az iránymutatást, és elnézést, hogy nem linkeltem a github linket!
-
-
its_grandpa
tag
Ezek az .ino-k csak az Arduino kompatibilitás miatt vannak, minden kód .cpp és .hpp.
Szerintem VSC-vel fordítja, megnéztem a platforio.ini-jét, azzal jó lenne.>>Vagyis csak létrehoz egy TALLY_TEST_SERVER konstanst, és betölti a kliens kódját.
Szerintem nem tölti be a kliens kódját illetve gond van a sorrenddel. Ezt írják az okosok az Arduino fórumon.
The IDE first compile the dotCPP and only after compile the dotINO file, with the included dotH.
Ha ez igaz, akkor lefordul az ATEM_tally_light.cpp az ATEM_tally_test_server.ino előtt ahol a #define van.A server.ino nem kell a #define TALLY_TEST_SERVER meg a Atem_tally_light.cpp-be (szerintem) jó helyen van.
Lehetne az Atem_tally_light.hpp-ben is de a forráskódot gyakrabban nézzük mint az include fájl tartalmát.ps: miért velem gugliztatod ki hol van a github-on ?
-
Egy kis szemléletkiigazításra lenne szükségem.
Két külön könyvtárban van egy "ATEM_tally_light.ino" és egy másikban "ATEM_tally_test_server.ino"Ez utóbbi arra való, hogy egy keverőt emulál amihez kapcsolódhatnak a kliensek. Vagyis egy remek otthoni teszt környezetet lehet vele létrehozni. A kódja sem bonyolult:
#define TALLY_TEST_SERVER
#include "ATEM_tally_light.hpp"Vagyis csak létrehoz egy TALLY_TEST_SERVER konstanst, és betölti a kliens kódját. A kliensben szépen le van kezelve, hogy ha létezik, akkor bizonyos dolgok másképpen működnek, vagyis szerver lesz ugyanabból a kódból. És itt jön a gondom is, mert nem. Csak akkor lesz belőle szerver, ha magában az Atem_tally_light.cpp eléjére szúrom be, hogy
#define TALLY_TEST_SERVER
Na de miért nem működik a konstans átadása? Miért kell nekem, kézzel beírni a kódba? Hogyan működhetne ez jól?
-
válasz
its_grandpa #21870 üzenetére
Az arduino verziószáma azonos. Nem tudom a fordítót hol tudnám megnézni, de mint kiderült, sokadik alkalommal is user error volt.
Nem a librariesbe másoltam a projekthez csatolt libraries könyvtárt, hanem az .ino könyvtárba másoltam egyenként azokat a fájlokat amit a fordító hiányolt, és kimaradt pár fájl.
De ebből is tanultam. Köszi a segítséget! -
Janos46
tag
Sziasztok.
Lecseréltem az Arduino 1.8-at a 2.1-re, de a régi ATmega328P (Old Bootloader)-t nem találom benne. Van valami megoldás a használatára, vagy dobhatom ki a Nano-t? Vagy nem használom az új verziot. Kapható valahol nem a régi típusú Nano?
Köszi a választ. -
ViZion
félisten
válasz
Wolfram #21866 üzenetére
Ha van Home Assistantod, akkor ESPHome és a HA tudja vezérelni a nap állásához viszonyítva. Standalone ESPEasy-vel csinálnám, ott könnyű "átprogramozni" -azaz a rules-be módosítani, h mit csináljon.
Próbálkozni érdemes szerintem, szeretek építeni, csúnya és lehet, h nem ócó, de az enyém. -
-
Wolfram
aktív tag
Témaváltás: Elektromos ablak rolót csinált már valaki? A logika nem lenne túl bonyolult, minden nap reggel 6kor nyit, este 6kor zár. Érdemes ilyennel próbálkozni (ESP-re építve), vagy jobb ha valamilyen kész megoldást keresek? 🙄
-
-
Miért ne működne?
Feltételeztem, hogy ha például szerepel benne a wifi h, már ott bukna a dolog.
De amúgy az Arduino ökoszisztéma lényege valóban az, hogy egy nem-túl-specifikus kódot (pl interrupt vagy direkt regiszter használat nélkül) bármilyen lapra le tudsz fordítani. -
Miért ne működne? Mitől függ a működése? Azt láttam, hogy hogy van egy csomó feltételes definíció ESP32 vs ESP8266, de azon kívűl mi kell még hogy UNO-n is fusson?
Vagy fordítsuk meg. Létezik olyan ESP32(ESP8266) aminek ethernet portja is van?Gergosz2
Köszi! Ha 341kB a program mérete, miért szükséges a 4MB-os verzió az ESP8266-ból? -
Gergosz2
veterán
A bin-t flasheli fel . A map file és az elf is általában a linker kimenete. A map file tényleg egy térkép, megmondja melyik memória címre mi kerül. Az elf is hasonló de , benne van a bináris is és még csomó egyéb dolog, ami akkor hasznos ha van egy debuggered és teszem fel lépésről lépésre akarsz vizsgálódni.
Amúgy a MCU flashben foglalt méret nagyjából megegyezik a bin méretével. De ez fejlesztőkörnyezet és proci függvénye is.
-
Hat az Arduino Uno az adatlapján ennyi flasht ír.
Merthogy látszólag működik a rajta futó program (csak a jövőhéten tudom kipróbálni, hogy tényleg csatlakozik-e a keverőhöz, és azt teszi amit ígér), és ezt akarom átalakítani úgy, hogy ethernet kapcsolaton keresztül működjön. Eddig csak az Uno-hoz találtam ethernet shield-et, ezért keresek nagy flash-es Uno-t.
-
Mindjárt belefutottam egy problémába: Ha ennek a prorogramnak minimum 4MB-os flash kell, azt hogyan tolom bele 256kB-ba?
Melyiket tölti fel? Csak a miheztartás végett.
Van valahol egy kereső, ami mutatja a flash méretét, és hogy melyik shieldekkel kompatiblis?Wolfram
Igen, főleg ha kiteszem a szélére, de kellene 4 LED, hogy lássam a 4 kimenet, amik később ha sikerül átalakítanom, a relé elektronikát vezérelni (4 kamera tally vezérlésére van szükség) -
Ma megjött az ESP8266, de egy számmal nagyobb breadboard kellett volna
-
Wolfram
aktív tag
válasz
its_grandpa #21848 üzenetére
Az S3 a csúcs verzió, nyilván nem olcsó.
https://docs.espressif.com/projects/esp-idf/en/v5.0.5/esp32s3/hw-reference/chip-series-comparison.htmlA poén mellett elsuhant Janos: az a kristályszerű fehér kocka a két gomb között egy ws2812 led. 2024-ben a 16 millió színű státusz led a minimum.
Azokat a PCB-re pöttyözött pineket látod (pl 14,15,16), ez valami kínai csúcstechnológia, hogy lehet oda érdemben bekötni valamit?
-
Janos250
őstag
válasz
Wolfram #21844 üzenetére
Mert én egy gyűjtögető vagyok. Mennyi olyan cuccom van , amit ki se próbáltam!
Mellesleg a ws2812 nagyon jól meg van az ESP32-ben támogatva, Postás kollégánk videójában is azt dicséri az emberke. Na, ez ESP32-ben sokkal jobban van hardverben támogatva.
Számos dolog önálló , független hardverben elműködget, anélkül, hogy a két mag közül bármelyiket is igénybe venné. Azt, ha kifogyott az adata, akkor interruptal szól, hé, elfogyott, adjál enni!
Igaz, hogy én a hardver megoldásai közül nem sokat használtam ki ( pl. RMT=WS2812, SHA1) -
Janos250
őstag
válasz
Postas99 #21835 üzenetére
"nem akarod inkább olyan helyről rendelni"
Nem.
Arduino® Nano RP2040 Connect with headers több, mint 11 ezer Ft.
Én a magam részéről egyelőre kihagyom a román csúcstechnológiát.
A videóba belekezdtem, de mikor láttam, hogy még 10 perc után is alig haladt valamit előre, akkor abbahagytam, nincs nekem időm több mint egy órán keresztül ezt hallgatni.
Egyébként is ki vagyok akadva az analfabétizmus ilyen szintű elterjedésére, hogy minimum érettségizett emberek nem értik meg, ami le van írva (funkcionális analfabéták), ezért el kell nekik egy videóval - vagy személyesen - szóban mondani.
Ha valaki nekem mondani akar valamit, írja le, és én majd elolvasom. Azt tudom lapozni, látom, mi van benne, mi az ami engem érdekel.
Egyébként, ameddig néztem, az nem győzött meg. -
Postas99
senior tag
válasz
Wolfram #21837 üzenetére
Ha én lennék a részvényes már rég Japánban lógatnám a lábamat.. De jó lenne...
Már régóta szemezek, hogy vásárolok innen mert van saját fejlesztésük (inkább update) mikroprocikra.
És ezek jobbnak tűnnek mint az alis cuccok, mert van berendezésük is hozzá, nyákterv, reflow gép satöbbi... bár az is lehet hogy egy TEKA sütőben melegítik össze a cuccot. -
Postas99
senior tag
válasz
Janos250 #21839 üzenetére
[Gary Explains]
Én hiszek neki -
-
Janos250
őstag
Erre én is kíváncsi leszek, mert egy egészen más mag van benne. És egy magos. Elvileg a korábbi ESP32 hardver megoldásai zömében bene vannak, de - gondolom - azért nem mennek egy az egyben a másik programjai.
Például, az ESP32-n ugyebár a beépített hardver jelentős része ki van kapcsolva, és egy adott címen, egy adott bitet kell beállítani, hogy ha be akarod kapcsolni, azaz órajelet adni rá. Meg lennék lepve, ha ugyanannak a címnek ugyanazt a bitjét kellene állítani.
Az enyém Kínát már elhagyta, de Magyarországra még nem érkezett meg. remélem, nem lövik ki a Vörös-tengeren.
https://docs.espressif.com/projects/esp-idf/en/v4.3/esp32c3/hw-reference/chip-series-comparison.htmlKözben megnéztem a dokuban.
A perifériák egész más címen vannak, tehát új driverek kellenek rá. -
Ez a C3 mennyire használható ESP32 helyett?
-
Köszi a tippeket infókat!
Mikro USB van rajt.
A kábel amit használok nem csak tölti, de látja is a telefon tartalmát, szóval valószínűleg van benne adatkábel, és a PC USB pontja sincs hazavágva. Persze ettől még a Pro mikro portja lehet, hogy kakukk.Nem tudom hogy eredetileg jók voltak-e, mert sokkévvel ezelőtt a fiókban vannak. Anno egy C64SD kártya olvasót próbáltam készíteni. Valószínűleg az image írásakor hibáztam nagyot, és a bootloadert is felülírtam, meg még kitudja mit lehet elrontani.
Köszi a linkeket is, de az inf fájlokat nem eszi meg a W11, nincs digitálisan aláírva, és mint írtam, nem is jelenik meg az eszközkezelőben, mint ismeretlen eszköz.
-
its_grandpa
tag
-
Wolfram
aktív tag
válasz
its_grandpa #21817 üzenetére
Ezt bevállaljam: https://www.aliexpress.com/item/1005006443297257.html
Mit küldhet 430Ft-ért? Fél tégla még divatban van az alin? 😏 -
dew28
aktív tag
Nekem olyan kereknek tűnik. 🤔
mert fejjel lefele vanA C csatlakozóba is csak az usb 2.0 lábak (D+, D-) szoktak bekötve lenni.
Biztosan letezik, de en meg nemtalalkoztam olyannal, hogy csak 5 laba van es typeC@Tankblock:
USB C ben nincs benne az a kivágás a tetején amit a képen látsz..... microUSB meg az tartja a helyén a plugot....
Amphenol pl gyart felul 'kivagott' typeC aljzatot, bar mashova esnek a 'lyukak'@cigam:
Sosem voltak jok a pro minik? vagy eloszor meg tudtal rajuk feltolteni valamit? -
-
Egy UNO-d sincs egész véletlenül? Az "Arduino as ISP" programot rátöltve programozóként lehet használni és frissíteni a pro micro-n a bootloadert.
Bár furcsa lenne, ha gyárilag anélkül adták volna el. Milyen portra kötötted? Meg kéne próbálni egy egyszerű usb 2.0 hub-ra kötni. Gyanítom, hogy esetleg valami kompatibilitás gond lehet. -
válasz
its_grandpa #21818 üzenetére
Köszi, de nem ez a baj. A gép sehogy nem látja(se a Mac, sem a PC), szóval semmi kommunikáció nincs köztük. Nem hogy COM Port, de semmilyen ismeretlen eszköz sem jelenik meg, ha bedugom. Talán egy programozóval életre lehetne kelteni, de se programozóm nincs, se ötletem, hogy mit kéne rátölteni.
-
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #21814 üzenetére
Még tanulom, az biztos, hogy az Arduino ismeri (1.8-at használok) , az alapkezelő persze frissítve lett. Amit idáig próbáltam ESP_Easy-vel, minden működött (külön C3-as verziók vannak).
Van rajta antenna csak a másik oldalán, a kis piros "bigyó". Az enyém pont ilyen, logo nélküli.
-
válasz
its_grandpa #21813 üzenetére
Igen, láttam, hogy van USB nélküli verzió is, és nem vagy egyedül. Van 2db ProMicro-m ami csak dísznek jó, minden LED világít rajt, a gép nem lát belőle semmit, pedig USB is van rajt
-
Wolfram
aktív tag
válasz
its_grandpa #21806 üzenetére
Valóban nem látni usb chipset leírást, se drivert sehol.
Emellett 4 (feltételezem a wifi-vel nem közös) analóg portot ír, miközben a pinouton 6 van?Kérdés még a wifi stabilitása, mert antennát nem látni rajta.
Illetve az Ard IDE támogatás. Felismeri a board-ot, a pinout táblázat működik (SDA, SCL, A0, A1 stb konstansok jó helyre mutatnak)?
Egyébként mi rajta az a fogaskerék logó, van rendes márkája is ennek a lapnak?
-
its_grandpa
tag
Én ezt mindig elb....m, mert nem használok olyan ESP lapot amin rajta van az usb2com chip. Nem kell neked adapter.
>> Az USB portot nem tudom közvetlenül a Mac-be dugni egy mezei kábellel?
Nem értek a Mac-hez de szerintem menni fog.>>Ezen felül még telepíteni kell a ch340 driverét is, hogy szót értsenek?
Igen, kell keresned egy Mac-en működőt. -
-
Valamit rosszul csinálok? Letöltöttem az egész GitHub projektet, megnyitottam az IDE-vel, és mindjárt a 23. sornál elvérzik:
error: ImprovWiFiLibrary.h: No such file or directory
23 | #include "ImprovWiFiLibrary.h"
| ^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
compilation terminated.
exit status 1
Compilation error: #include expects "FILENAME" or <FILENAME>
Maga a fájl megvan, csak egy alkönyvtárban (Improv_wifi). Hogyan kell megadni hogy melyik mappában keresse?Vagy ezt nem is az Arduino IDE-ben kellene lefordítani?
-
válasz
its_grandpa #21807 üzenetére
Az USB portot nem tudom közvetlenül a Mac-be dugni egy mezei kábellel?
Végül ezt rendeltem meg gyakorolni, kitanulni, hogyan is működik a gyakorlatban. Azt írják, hogy Arduino IDE kompatibilis, és valóban találtam egy Lolin(wemos) D1 R2 & mini sort a "Board" menüpontban (az esp8266 telepítése után).
Ezen felül még telepíteni kell a ch340 driverét is, hogy szót értsenek? -
~5-6 méter, és elég lenne csak a piros. Azért akarom átalakítani, mert az utasító tud lámpavezérlést is (tally), így csak a keverő és az utasító közti elektronikát kellene lecserélni.
Plusz a kábelles kapcsolat esetén nem kell azzal játszani, hogy kapcsolódik, eldobja, vagy egyáltalán nem is kapcsolódik valamiért.
Az eredeti githubos megoldásnál csak az egyik eszköz kapcsolódik a keverőpultra, és mint egy mester, vezérli a többi egységet. (A keverő kiviteltől függően korlátozott számú kapcsolatot tud kezelni. pl. egy 4 kamerás rendszer nem foglal le 4 kapcsolatot, csak 1-et. Így biztosan marad szabad kapcsolat a többi eszköznek.) -
its_grandpa
tag
válasz
Wolfram #21789 üzenetére
Partvonalról mert nem engem kérdeztél.
Nekem van 5 (a 15 day delivery miatt, nem szeretek sokat várni).
Az elején gondom volt a CDC usb serial-al nem tudtam rá feltölteni. Zadig-al mókoltam usb drivert, hogy legyen soros port.
ESP_Easy-vel kezdek az új board-okon mindig mert azt régóta használom.
Először a "normal"-t raktam fel + rá egy 4 digites led display-t + NTP setup, lett 1 pontos órám
Jött az oled kijelző de a "normal"-al nincs I2C-t tudó GPIO ezért kicseréltem az Easy-t a "display" verzióra. A következő lépés, hogy a 433Mhz->WiFi gateway által mqtt-n küldött hő/pára mérő adatokat megjelenítsem az oled-en. -
Köszi+ Minden plusz infó jól jön.
Első körben az eredeti WiFi-s projektet készíteném el. (Kiderülne, hogy valóban működik-e (stabilan, hosszútávon), no meg, hogy úrrá leszek-e az esetleges problémákon. Plusz kitanulmányozni a működését, hogy át tudom-e alakítani kábeles kapcsolatra.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ujjal lehet mutogatni a Huawei csúcsórájára
- Villanyszerelés
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Politika
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen egeret válasszak?
- Háztartási gépek
- Morrowind
- További aktív témák...
- Synology 3.5" 8TB SATA3 HDD (HAT5310-8T) Új, bontatlan, garanciával!
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- LG UltraGear 27GR95QE-B Gamer Oled Monitor!27"/2k/240hz/0,03ms/HDMI 2.1/Konzolhoz is
- Új, bontatlan, iPhone 16 Pro Max gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Új, bontatlan, iPhone 16 Plus gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Black 24Hónap Jótállással Teljesen Új Bontatlan
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest