- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen széket vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Postas99
senior tag
Köszönöm, erre nem is gondoltam.
Lenne még egy kérdésem.
Nagyon de nagyon szeretnék élvezetes karaktereket megjeleníteni, de a nyavajáért sem jön össze.
Az adafruit gfx library -be pedig feltöltöttem már egy 5x7-es kelet európai font készletet is.
Jelenleg ez van a kijelzőn:
[kép]
-
Postas99
senior tag
Sziasztok!
Honnan érdemes műszer dobozt vásárolni?
Ami bele menne: esp32, 2.8 collos kijelző, 4 relés panel, 4 mikokapcsoló, rtc3231 , ebből kellene kivezetni 4db 230v-os kábelt aljzatnak, vagy az aljzatokat akár be is szerelném a dobozba. Majd elfelejtettem kijönne még belőle egy vékony kábel egy bmp280-ashoz is.
Nem kell drága cucc, szobai használatra lesz egy terráriumhoz fűtés, páratartalom és világítás vezérléshez. -
Postas99
senior tag
-
Tankblock
aktív tag
válasz
JozsBiker #22587 üzenetére
Szia,
ha egyedi kell megtervezem magamnak, ez neked meg nem segít....
vegyél eredetit, a klónokkal több gond is lehet
- nem eredeti a AVR chip ez alegnagyobb probléma
- nem elégséges a tápfeszültség ellátás és az olcsó LDO megkotlik
- vacakol az USB to serial converterHonnan : akár innen is lényeg heredeti legyen
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
JozsBiker #22586 üzenetére
Bocs, lehet kicsit furán fogalmaztam. Tulajdonképpen azt kérdezném, hogy ahova tuti megoldás kell oda szerintetek honnan célszerű Nano -t beszerezni. Még sosem volt fizetős Arduino -s projektem és mivel 60 felé közeledem nem is valószínű hogy sok lesz, de most ezt a harangozás vezérlős témát szeretném végre lezárni. Találtam Nano -t a Conrad -nál 8 e Ft -ért, a Techfun -nál 10 e felett eredetit, érdemes szerintetek annyit rááldozni vagy egy alis klón is megbízhatóan elműködget ? Köszi.
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Aki megrendelésre készít áramköröket Arduino Nano -val honnan szokja beszerezni ? Köszi.
-
ViZion
félisten
-
cog777
senior tag
válasz
ViZion #22582 üzenetére
Koszi a valaszt es az okos otthon topik ajanlast, elsiklottam felette. Arra is gondoltam hogy a homerseklet, esetleg fust erzekeloket nem DIY keszitem, mert allandoan toltogetnem kell az aksikat, hanem gyarit veszek tobb eves mukodesi idovel, viszont a "kozpont"-ot en csinalom esp-vel
, teszek ra telegram-ot, jo kis freertos/c++ gyakorlasnak. Persze integralhatnam valahogy HA rendszerbe, illetve valamilyen okos otthoni, google, amazon stb rendszerbe, de ... meg itt nem tartok, illetve szeretnem a freertost jobban megismerni.
Megnezem a linkeket, koszi megegyszer.Mas.
Valaki meg tudna mondani mi ez a "Matter" az Arduino Matter uj mikrokontrollerevel kapcsolatban? Meg egy Zigbee-hez hasonlo protokol? -
ViZion
félisten
válasz
cog777 #22581 üzenetére
Áhh, értem. Valami koordinátor kell akkor is. Google: ESP coordinator. Nem próbáltam. Okos otthon topikban lehet, h vkinek működik így.
-
cog777
senior tag
Ha van egy zigbee-s PIR, akkor azt ossze tudom kapcsolni az esp32 mikrokontrolleremmel? Persze egy zigbee modulon keresztul. Nagyon vonzo a PIR tobb eves mukodese elemmel, az esp32 pedig ugy is 220-rol es tapegysegrol mukodik.
-
olli
tag
Az ESP32 WEB SERVER működésével ismerkedem, kérdés:
a mobilon megadott IP címemmel megnyílt oldalon állítok egy csúszkát, a modul soros porton kiírja a számértékét. A router Wi-Fi kapcsolat ~ 20 méteres hatótávval bír, ennek duplájánról is működik a beállítás. Akkor a mobil neten keresztül és nem közvetlen a routerrel? -
Postas99
senior tag
válasz
JozsBiker #22574 üzenetére
Sziasztok!
Megérkezett a mini szivattyú motor. [Innen] Az adatlapja szerint Max 132mA az áramfelvétele, 3,7 V-on, Max 5V feszültségig lehet használni, de 3.0V esetén is működik, ezeket viszont nem ellenőzitem le működés közben.
A kérdésem az lenne hogy ESP32-vel vezérelve a szivattyút mit tegyek be vezérlésnek, annyi mindent olvastam, hogy feleslegesen nem akarok össze vissza vásárolgatni.
IRF520 vagy valami más, ugye a vezérlő lábat nem akarom kinyírni. De nem kell őrült áramnak sem folynia.Előre is köszönöm a segítségeteket.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
Undoroid #22571 üzenetére
Ennek kicsit ellentmond, hogy a régi NANO -t visszatéve csont nélkül működött.
Az jutott eszembe, hogy amikor az új NANO -t próbáltam betenni lehet egy rövid időre egy raszterrel arrébb került. Nem így lett bedugva, de a fém tüskék érintkezhettek az aljzatban, és ha netán volt valami kóbor feszültség az aljzatban, az elegendő lehetett hogy hazavágja a NANO -t. Persze kérdés hogy milyen feszültség lehetett, hiszen természetesen lekapcsolt tápnál végeztem a cserét.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
JozsBiker #22568 üzenetére
A feszstab felett van egy dióda, arra mérjél rá, hogy nem e lett e zárlatos....
HA egyszerre hajtanád USB ill külső feszültségforrásról akkor azt NE tedd. Ezen kínai klónok hallnak....Ha szerencséd van csak a Schotky dióda ment örök mezőre, és könnyen cserélhető,
ha nincs akkor a CH340 Chip is elbúcsúzott és azért nem látod PCről.ISR Portról még megpróbálhatod, ha van másik Arduino, vagy programozó, természetesen miután leszedted az elhalálozott alkatrészeket.
-
Undoroid
őstag
válasz
JozsBiker #22566 üzenetére
Még lenne két ötletem, ha még elérhető a "rossz" NANO!
1. A kész szerkezetben perforált próbapanelt látok, ahová a NANO-t is berakod...annak a hátoldalán nincs valami gixer? Ha túlmelegíted a forrszemeket, akkor azok képesek leválni a hordozóról és mozgatás közben hibát is okozhatnak! Látszólag minden rendben van, de egy kicsi mozgás és...főleg, ha a beforrasztott aljzat, több darabból áll! Esetleg a beszerelés közben nem került bele valami fémforgács a lábak közé?
2. A rossz NANO-t meg kellene próbálni a "Vin"-oldalról megtáplálni, de úgy, hogy akár közvetlenül rá kellene forrasztanod egy 100nF-os, kerámiakondit a paneljára! Ha van működő, másik NANO-d, akkor mindkettőn megnézném az üresjárati áramfelvételét!
Szerintem ez a kicsi különbség az alsó részen leginkább a különböző portok miatti tervezés eredménye lehet...esetleg klón az egyik...vagy rossz az adatkábeled!
-
JozsBiker
aktív tag
Bocs, azt hittem csak úgy érdekes a fotó ha egymás mellett van a régi és az új :-)
Természetesen teszteltem, direkt azért rendeltem egy másik SIM900 -at is, hogy itthon minden meglegyen a valósághű teszteléshez, LED -eket is úgy raktam itthon ahogy az élesben van. A táp az más itthon ill. az SSR -t egy LED -del helyettesítettem. Egyébként a teszt környezetet még a "régi" NANO köré építettem, azóta a breadboard -on semmi nem változott. Sőt komplett vittem el szombaton az egészet és ott vettem ki a breadboard -ból az új NANO -t és tettem be.
-
JozsBiker
aktív tag
Nincs teljesen kizárva hogy rosszul tettem be a modult, bár nagyon figyeltem. Mondjuk a bizti kiolvadásra nem tudom magyarázat-e. Biztos nem vagyok benne, de úgy gondolnám a tápegység védett valamilyen szinten, ha rövidbe kerül a kimenete lekapcsol, vagy max 3A folyik, így a primer részén a bizti érthetetlen mitől szállt el.
A rossz NANO megvan, itthon PC -ről próbáltam rá felkapcsolódni de nem megy.
Köszi szépen az ötleteket, asszem rendelek egy ( vagy több :-) ) NANO -t és eljátszom újra a cserét, csak mostmár sokkal jobban figyelve, remélhetőleg nem lesz gond.
-
válasz
JozsBiker #22562 üzenetére
Egy ilyen kimenetet nem szabad lebegve hagyni. Boot közben ugyan hi-z módban vannak a kimenetek, de bármilyen zavart össze tud szedni a levegőből is a vezetéken át.
De a SETUP 5. sorában lehúzatom LOW -ba, tehát túl sokat nem tud lebegni. De köszi az észrevételt.
Dehogynem, a bootloader legalább 1mp-el késlelteti a program indulását onnantól, hogy áram alá került az eszköz.
Még mindig nem látom, hogy mi okozhatta a túlzott áramfelvételt. Vagy egy forrasztási hiba, vagy a behelyezéskor esetleg rossz helyre került vezeték okozta rövidzárlatra gyanakszom. 🤔
Én se emlékszem, hogy statikus behatás miatt tönkrement volna egy AVR nálam. Gondolom áramtalanítás után cserélted a boardokat az áramkörben.
Mégis csak egy fordított behelyezésre gyanakszom, mert ugye ha kizárunk minden lehetséges magyarázatot, akkor marad a lehetetlen.
-
JozsBiker
aktív tag
Oopsz, valóban nincs felhúzó ellenállás. Vagyis lehúzó, mert magas az aktív szintje. De a SETUP 5. sorában lehúzatom LOW -ba, tehát túl sokat nem tud lebegni. De köszi az észrevételt.
Statikus behatás érhette végülis. Eddig még nem tapasztaltam hogy az Arduino -k érzékenyek lennének rá, de ettől nyilván nincs kizárva, igazából ez eddig a legvalószínűbb sajnos.
-
Undoroid
őstag
válasz
JozsBiker #22559 üzenetére
Igen, így már (ismerve a vezérlésed működését) valóban felesleges lehet a háttérakku!
A két modul különbsége sokat segített volna...itt nem látod a két különböző NANO-t?
Az a tápegység jónak tűnik! Egy átlagos, kapcsoló üzemű táp lehet. Gyanítom, hogy egyformát (NANO) szerettél volna vásárolni, ezért lehet, hogy volt vele valami "furcsaság" amitől az a biztosíték megszólalhatott...Nem túl régen Én is találkoztam egy furcsasággal (ahogyan nyilván mások is) amit észrevettem még beüzemelés és tesztelés előtt!
" Nincs túl bonyolítva. " Nincs túl bonyolítva, de akkor mi okozza a helytelen működést? Elsőre a betápra gondoltam, mert nem a Vin- bemenetre csatlakoztál, de ez - itt nem számít.
Várjuk meg mások észrevételeit is! Hátha másnak feltűnt valami!
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
Undoroid #22558 üzenetére
Egy akku ebben az esetben fölöslegesnek tűnik. Plusz hibalehetőséget vinne bele, hiszen az élettartama sokkal rövidebb az áramkör egyéb elemeinél, érzékeny a hidegre-melegre. Egyébként ha egy áramkör nem bírja a ki-be kapcsolást akkor javítani kell rajta szerintem.
A két modult sajnos nem fotóztam le egymás mellett.
25 mm -es üvegházas bizti ment ki, asszem normál típusú. Eleve jóval nagyobb volt benne az elméletileg szükségesnél: 630 mA -es a tápegység bemenetén. Azért ilyet tettem bele mert a 200-300 mA -eseket kiverte bekapcsoláskor a tesztelési időszakban. Ezt betudtam annak, hogy "ez a tápegység ilyen". Viszont sosem volt olyan hogy az Arduino -t vagy a SIM900 -at hazavágta volna. Ez a tápegység.
A harangot elektromágnes mozgatja, időzítővel ütemezve. Ez már adott volt, nem én csináltam. A vezérlőm csak ennek a 230 V -os betápját kapcsolgatja.
Nem fix időpontokban van harangozás, hanem alkalmanként: mise, temetés, mittudomén. Ez volt a konkrét igény, ezt csináltam.
A rajz egy kicsit hevenyészett :-). Nincs túl bonyolítva.
-
Undoroid
őstag
válasz
JozsBiker #22544 üzenetére
Szia!
" Az kizárható hogy beüzemelés óta nem volt kikapcs-bekapcs, mert a faluban rendszeresek az áramszünetek. " Pont ezért a kalapsín és az SSR közötti részre betennék valami egyszerűbb helyi energiaforrást (18650 alapú) amivel az áramszünet okozta kimaradásokat/meghibásodásokat valamennyire csökkenteni lehetne és ezzel párhuzamosan a GSM-modul küldene egy hibaüzenetet az illetékeseknek. Nem sokat segítene az az akku, mert nyilván a szerkezet többi része nem fog menni, de legalább valameddig életben tartaná a vezérlést.
" ránézésre volt némi eltérés a két modulon " Megtennéd, hogy lefotóznád őket?
A lecserélt biztosíték "C" vagy "B" jelölésű?
A teljes rajz engem is érdekelne! A harangot egy pneumatikus hengerrel és egy egyszerű kompresszorral mozgatod egy egymágneses 3/2 (vagy 5/2) szeleppel?Egy másik kérdés:
" harangozás vezérlés távolról, sms üzenetekkel " Ezt nem bonyolítottad meg egy kicsit? Ha jól gondolom, akkor a harangozások (fél)óránként szokták követni egymást. Minden 'egész' órában az időpontnak megfelelő számú kongatás és minden 'fél' órában egy kongatás...miért kell ezt SmS-el indítani? Egy óramodul (RTC?) és annak megfelelően menne minden +egy kézi vezérlés, ha áramszünet van...vagy ebben az esetben másképpen kell működtetni a dolgokat?
-
PHM
addikt
válasz
JulianSinulf #22555 üzenetére
"Akkor most a táp bekapcsolásával vagy a nyomógombbal?"
Tökmindegy, de mint az előbb írtam, úgy néz ki, nem éri meg a belefektetett
pénzt-időt-energiát. -
-
JulianSinulf
őstag
Akkor most a táp bekapcsolásával vagy a nyomógombbal?
Nem mindegy, hogy a ketyerének folyamatosan mennie kell vagy, ha nem kell, akkor ki lesz kapcsolva. Utóbbi esetén jobb lesz az üzemidő akkuról és nem kell sleep móddal sem foglalkozni. Esetleg egy extra fet kell bele, ami majd szakítja a tápot, mikor eljön az idő. Ha lényeg, hogy akkor is lekapcsoljon, ha nem vagy ott.Akár arduinoval, akár ESP-vel is megoldható a dolog. Csak rajtad áll, hogy mit választasz.
A legalacsonyabb fogyasztás érdekében pár dolgot érdemes átvariálni, leforrasztani.
Az arduino 5V-tal megy, szóval oda kell konverter. Az ESP 3V3 vagy 5V, attól függ, hogy mit veszel. Ide is kell egy konverter, ami stabilan tartja majd a tápot. Az ilyen kis kínai vackok lehet, hogy zajosak. Érdemes videót nézni a témában, esetleg tuningolni, ha zavaróan rákerül a hangszórókra. -
PHM
addikt
válasz
JulianSinulf #22552 üzenetére
Nos, a működési idő relatív, mivel legalább 3, de szükség esetén akár 6db 18650-es
akku lesz párhuzamosan kötve.
A kimeneten egy NPN tranzisztor fogja egy TDA2822-es kis erősítő tápját kapcsolni.
Az egész cucc naponta egyszer, néha kétszer egy-másfél órát fog üzemelni.
Az elvárás az, hogy legalább 7 napig használható legyen egy töltéssel.
Visszajelzés sem az üzemelésről, sem a beállított időről nem szükséges.
A késleltetést megoldom akár 2 DIP kapcsolóval, mivel ritkán lesz macerálva.
Az indítás pedig a tápfeszültség bekapcsolásával, vagy nyomógombbal lesz megoldva. -
JulianSinulf
őstag
Szia!
Felmerül a kérdés, hogy akkuról meddig is kellene működnie és mit is kellene kapcsolnia a kimeneten?
Gondolom a késleltetés alatt azt érted, hogy amíg a bekapcsolt dolognak működnie kell.
A késleltetés beállítását hogyan gondoltad megvalósítani? Gombokkal?
Hol kapsz visszajelzést a késleltetés rétékéről? Beraksz pár LED-et vagy inkább kijelzőt?
Esetleg telefonon? (Pl. ESP-vel ez megoldható lenne.)
Mit takar az alacsony alapfogyasztás? Ez ugye visszavezet az első kérdéshez is. És felvet egy másik kérdést az akku kapacitását illetően.
Várhatóan milyen gyakran lesz a gomb nyomogatva? -
bpetya111
csendes tag
Sziasztok!
Atmega1284-es mikrokontrollerrel dolgozott valaki? Nagyon megakadtam a beindításában, pedig Arduino-s dolgokkal elég sokat játszottam. -
PHM
addikt
válasz
tibi-d #22549 üzenetére
Tudom, de egyrészt mikrovezérlővel elegánsabb,
másrészt úgy gondolom, kezdő projektnek ez ideális lenne.
Ráadásul azt elfelejtettem írni, hogy a késleltetés idejét 30 és 90 perc között
kell beállítani, ami valljuk be, egy CD4060-nal sem annyira egyszerű.
Nem beszélve arról, hogy később, ha netán kell, ezt csak hardveresen tudom módosítani. -
PHM
addikt
Üdv!
Kellene egy egyszerű késleltető áramkört készítenem.
A követelmények:
- Működjön egy db lítiumion celláról.
- Alacsony alapfogyasztás.
- Gombnyomásra ébredjen, aktiváljon egy kimenetet, majd az idő letelte után
térjen vissza sleepbe.
- Összesen 3 digitális bemenet és 1 kimenet szükséges,
vagy 1 analóg bemenet és egy digitális kimenet.
Szerintetek milyen irányba érdemes elindulnom?
Hozzá teszem, hogy bár az elektronika nem idegen számomra, de a mikrovezérlők
világa még majdnem teljesen szűz terület nekem.
Köszi előre is. -
válasz
JozsBiker #22546 üzenetére
Lehet olyan hogy két NANO -nak eltérő ?
Nem tudom, egy fényképet szívesen megnéznék a két modulról. Illetve egy rajzot a teljes áramkörről.
Abból kiindulva, hogy a két modul máshogy viselkedik programozáskor, bármi is lehet.A tűsort is lehet fejjel lefelé beforrasztani, én már jártam úgy, igaz RasPi zero-val.
-
JozsBiker
aktív tag
Nem dugtam fordítva, mert elég szembeötlő hogy az USB csatijának kifelé kell állnia ( képen jobb oldalon felül függőlegesen ). Egy raszterrel arrébb sem dughattam, mert befelé nincs hely, ha kijjebb dugom eggyel akkor pedig feltűnt volna hogy látom a réz tüskéket.
A lábkiosztás egyezik?
Lehet olyan hogy két NANO -nak eltérő ?
A régi modult visszatéve szerencsére rendben működik.
-
válasz
JozsBiker #22544 üzenetére
Hú b*szki
Triviális kérdés: nem dugtad fordítva a lapot az eredeti helyére? 😅 Nekem ez tűnik a legvalószínűbbnek. 🤔
A lábkiosztás egyezik?
Nem ázott be a doboz, nem költözött bele vmi állat ami a mozgatás hatására zárlatot okozott?
A régi modult visszatetted és működik?
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy "projektem" amivel kapcsolatban már voltak itt kérdéseim, harangozás vezérlés távolról, sms üzenetekkel. Arduino NANO + SIM900 modul, a kapcsolóelem SSR.
Működött is szépen tavasz óta ( lakhelyemtől 80 km -re ), de a felhasználók szerettek volna bizonyos változtatásokat, ezért módosítottam a programot. Emlékeztem rá, hogy a NANO -ba ami üzemelt annakidején nem tudtam a notebook -omról betölteni a programot ( fura hibaüzenetek jöttek ) csak PC -ről, ezért arra gondoltam viszek itthonról egy új NANO -t az új programmal, és ott egyszerűen csak kicserélem. Fontos, hogy ezt az új NANO -t ugyanúgy a Hestore -tól rendeltem mint a korábbit, nehogy meglepetés érjen ( ránézésre volt némi eltérés a két modulon ). Érdekes módon erre az új NANO -ra már tudtam a notebook -ról is letölteni.
Szombaton elmentem és kicseréltem a két modult, bekapcsoltam a vezérlőt, és ... kiment a bizti ami az 5V -os tápegység előtt volt. Nosza kicseréltem egy kicsit nagyobbra, újra bekapcsoltam, és onnantól összevissza működött az áramkör :-(. Nem csinálta amit kellet volna és a soros port sem működött. Volt tehát a régi modulom amibe nem tudtam feltölteni az új programot, és volt az új ami hibás volt. Sajnos haza kellett autókáznom dolgom végezetlenül.
Nyilván leginkább arra lennék kíváncsi vajon mi történhetett. Az kizárható hogy beüzemelés óta nem volt kikapcs-bekapcs, mert a faluban rendszeresek az áramszünetek.
Nagyon fontos lenne egy tutifix NANO beszerzése, ami legközelebb nem okoz meglepetést. Honnan érdemes vásárolni ? Ár és idő ezesetben nem számít. Köszi.
-
5150head
senior tag
válasz
ekkold #22541 üzenetére
Köszi, én is agyalok közben mi lenne a jó. Ez a gomb nyomogatós megoldás is tök érdekes.
Közben eszembe jutott, hogy a chatgpt olyan lámáknak való mint én, szóval kb 10 perc alatt lekódoltattam a két verziót. Wokwiban tesztelve működik mind a kettő és így látom, hogy mi-mit csinál a kódban.
Annyi, hogy ESP-re átalakítom még, mert nem arduval szeretném működtetni.
Melyik az a magyar, megbízható webshop, ahol megkapok ehhez a projekthez mindent? Kábelek, léptetőmotor, motorvezérlő, ESP stb? -
ekkold
Topikgazda
válasz
5150head #22540 üzenetére
- Sokféle megoldás elképzelhető, akár potis is.
- De a nyomógombokhoz is írható olyan program, hogy ha a "FEL" gombot nyomogatod, akkor minden gombnyomás növel egy kicsit a sebességen, ha pedig a "LE" gombot, akkor minden gombnyomás csökkent egy kicsit a sebességen.
- Vagy használhatsz akár rotációs enkódert is a poti helyett. -
ekkold
Topikgazda
válasz
5150head #22536 üzenetére
A loop elején mindíg újra 10-re állítod a sebességet, helyette inkább:
Kell egy változó a sebességnek, és azt növeled vagy csökkented, és ha kell, akkor hívod a függvényt ami végrehajtja. pl:
void loop() {
static int16_t sp=10;
// Set the speed in steps per second:
stepper.setSpeed(sp);
// Step the motor with a constant speed as set by setSpeed():
stepper.runSpeed();
if(digitalRead(uppin) == LOW) {
sp =30
}
if(digitalRead(downpin) == LOW) {
sp = 1;
}
} -
5150head
senior tag
Sziasztok!
Egy folyamatos sebességel működő léptető motort szeretnék egy-egy gombbal lassítani, gyorsítani.
Odáig eljutottam, hogy folyamatosan forog a motor és az egyik gombbal (folyamatos nyomvatartással) tudom ezt a forgást gyorsatni, de a lassítás nem akar összejönni.
Gondolom ott a hiba, hogy konstans sebességet adok meg, viszont nem értem, hogyan lehetne ezt megkerülni és adott gombnyomásra lassítani a léptető forgását.
Elnézést, ha nagyon láma a kérdés, de kb most kezdtem az ismerkedést a dologgal.
Köszönöm
Itt a kód: a downpin része nem akar működni.
[link] -
daninet
veterán
válasz
daninet #22530 üzenetére
Megoldódott
Természetesen a C3 kicsit más amit a doksi nem említ. Szóval ami a dokumentációban van azzal nem megy. A globális hold funkció nem elég, kell az adott pin hold funkciója is. Ha csak az van nem megy, kell a globális isAlant a megoldás:
Setup részbe ez kell:
gpio_hold_dis(static_cast<gpio_num_t>(mosfetPin));
gpio_deep_sleep_hold_dis();
Aztán a sleep funkció meg így néz ki:
gpio_deep_sleep_hold_en();
gpio_hold_en(static_cast<gpio_num_t>(mosfetPin));
esp_sleep_enable_timer_wakeup(sleepTime * 1000000);
esp_deep_sleep_start();
-
daninet
veterán
Nos, váltottam másik GPIO pin-re (3), lehúztam ellenállással, hozzáadtam a gpio_deep_sleep_hold_en(); funkciót a gotosleep(); funkciómhoz és gpio_deep_sleep_hold_dis(); részt a setup-hoz.
Az történik, hogy első alkalommal lefut a kód normálisan, kapcsolgatja a mosfet-et, viszont deepsleep után többet nem működik a pin outputként semmi jel nincs rajta.
-
válasz
daninet #22526 üzenetére
Ha kellene lehúzó ellenállás akkor ébrenléti állapotban is kellene, nem?
Erre te is sejted a választ.
Az ilyen vezérlő kimenetekre eleve jobb külső fel- vagy lehúzó ellenállást tenni, mert boot közben bármi is történhet, nem jó, ha esélye van a lebegésre.
A 25. oldalt nézd meg (Strapping Pins)! Ahogy írtam, az esp-ken vannak dedikált pinek, amiknek funkciója van a boot során. A gpio2 is ilyen, válassz másik vezérlő pint. Lehet ha lehúzod azt a pint, be sem fog tudni bootolni. Ha ragaszkodsz ahhoz a pinhez, lehet meg kell fordítanod a logikát.
-
daninet
veterán
Ez egy C3 supermini. Nem látok az útmutatójában semmiféle korlátozást erre a pinre. [link]
Továbbá amíg ébren van az eszköz 0.125V-ot mérek rajta LOW állapotban és 3.3V HIGH állapotban. Amint belép deep sleep módba feltolja 3.3V-ra. Egy mosfet van rákötve amivel motort vezérlek PWM-el. Ilyenkor csak full sebességen forog a motor értelemszerűen.
Ha kellene lehúzó ellenállás akkor ébrenléti állapotban is kellene, nem? -
daninet
veterán
Sziasztok!
Alábbi kódban az ESP 2-es GPIO pin-je magas marad alvó ciklusban.
Segítsetek mit kell beleírnom, hogy az utolsó (low) állapot maradjon miközben alszik. Már mindenfélét próbáltam. -
Tankblock
aktív tag
-
-
-
válasz
Janos250 #22515 üzenetére
a saját melóért
Én addig se jutottam, hogy mások könyvtáraival dolgozzak, nem hogy saját írjak ESP-re
Mondjuk nagyrészt azért, mert a hardver nem készült el alá, addig meg nincs értelme; viszont a home szerver+telefon mint megjelenítőkliens+a home szerveren lógó Arduino hőmérő szépen teszi a dolgát. Illetve az itthoni verzióban az Időképről szed egy script hőmérsékletet, frontot, napkelte-napnyugtát. Ez persze csak megjelenítés.
-
Janos250
őstag
Én még csak tervezem.
Odáig már eljutottam, hogy a sima WiFiserverrel (vagy ha jobban tetszene sima C fájlkezeléssel) tudjam a websocketot használni, ne kelljen hozzá a spéci szerver, mert én nem nagyon szeretem a valaki által megírt, és néha alig, néha rosszul dokumentált könyvtárakat.
Odáig már eljutottam, hogy a
- WEB lap létrehozza a socketot,
- megnyitja
- Gombbal elküld valamit a szervernek,
- Ha a szerverről érkezik valami azt feldolgozza (jelenleg kiírja)
- A lezáráskor lezárja.Külön szálon fut, hogy semmit ne zavarjon, ne is látszódjék különösebben:
thread thread_loop(loop);
thread_loop.join(); // wait thread_loop end
Az ESP32 programja megnézi a kliens (Firefox) által küldött kérés első várakozó karakterét beolvasás nélkül:
(client.peek())
, majd ez alapján eldönti (case), hogy mit kell csinálni,
és azt megcsinálja, azaz
- bejelentkezett a Firefox, hogy kéri a WEB lapot, akkor azt kell elküldeni,
- vagy WEBsocket módon kíván csatlakozást, ha már a html csatlakozás megtörtént,
- Vagy jön egy adatcsomag a Firefoxról,
- vagy éppen én akarok valamit küldeni.(ez persze nem a FF-ról jön :-) )Ezeket csak azért írtam le, hogy ha valakinek szintén olyan mániája támadna, mint nekem, akkor nagyjából sejtse, miket kell megcsinálni.
Jelenleg működik, de még az értelmes alkalmazásra (hőmérséklet figyelés, fűtés állítása csuszkával) még nincs átültetve. -
-
válasz
daninet #22508 üzenetére
Azt írja, nem ebben a sorrendben kell megadni a paramétereket! Hogy a példában miért így van, azt nem tudom, talán az idf automatikusan javítja.
A helyes sorrendet itt tudod megnézni: [link]typedef struct {
int gpio_num; /*!< the LEDC output gpio_num, if you want to use gpio16, gpio_num = 16 */
ledc_mode_t speed_mode; /*!< LEDC speed speed_mode, high-speed mode (only exists on esp32) or low-speed mode */
ledc_channel_t channel; /*!< LEDC channel (0 - LEDC_CHANNEL_MAX-1) */
ledc_intr_type_t intr_type; /*!< configure interrupt, Fade interrupt enable or Fade interrupt disable */
ledc_timer_t timer_sel; /*!< Select the timer source of channel (0 - LEDC_TIMER_MAX-1) */
uint32_t duty; /*!< LEDC channel duty, the range of duty setting is [0, (2**duty_resolution)] */
int hpoint; /*!< LEDC channel hpoint value, the range is [0, (2**duty_resolution)-1] */
struct {
unsigned int output_invert: 1;/*!< Enable (1) or disable (0) gpio output invert */
} flags; /*!< LEDC flags */
} ledc_channel_config_t;
/**
* @brief Configuration parameters of LEDC timer for ledc_timer_config function
*/
typedef struct {
ledc_mode_t speed_mode; /*!< LEDC speed speed_mode, high-speed mode (only exists on esp32) or low-speed mode */
ledc_timer_bit_t duty_resolution; /*!< LEDC channel duty resolution */
ledc_timer_t timer_num; /*!< The timer source of channel (0 - LEDC_TIMER_MAX-1) */
uint32_t freq_hz; /*!< LEDC timer frequency (Hz) */
ledc_clk_cfg_t clk_cfg; /*!< Configure LEDC source clock from ledc_clk_cfg_t.
Note that LEDC_USE_RC_FAST_CLK and LEDC_USE_XTAL_CLK are
non-timer-specific clock sources. You can not have one LEDC timer uses
RC_FAST_CLK as the clock source and have another LEDC timer uses XTAL_CLK
as its clock source. All chips except esp32 and esp32s2 do not have
timer-specific clock sources, which means clock source for all timers
must be the same one. */
bool deconfigure; /*!< Set this field to de-configure a LEDC timer which has been configured before
Note that it will not check whether the timer wants to be de-configured
is binded to any channel. Also, the timer has to be paused first before
it can be de-configured.
When this field is set, duty_resolution, freq_hz, clk_cfg fields are ignored. */
} ledc_timer_config_t; -
daninet
veterán
Sziasztok!
ESP chip-en akarok egy PWM jelent csinálni de nem fordul le a kód pedig lényegében átkopiztam a mintát az espressif oldaláról. Arduino 2.3.2 az IDEhiba:
/home/daninet/Arduino/mole/mole/mole.ino: In function 'void ledc_init()':
/home/daninet/Arduino/mole/mole/mole.ino:108:5: error: designator order for field 'ledc_timer_config_t::duty_resolution' does not match declaration order in 'ledc_timer_config_t'/home/daninet/Arduino/mole/mole/mole.ino:120:5: error: designator order for field 'ledc_channel_config_t::intr_type' does not match declaration order in 'ledc_channel_config_t'
-
vegyszer
addikt
válasz
Postas99 #22504 üzenetére
Azt azért jegyezzük meg, hogy létezik "gyógyszerkönyvi minőségű felület síkosító spré". Az étel, és gyógyszeripari kritériumoknak is megfelelő akár humán vonalon.
[Élelmiszeripari kenőanyag spray NSF H1]
Úgy képzeld el, mint a WD40-et. Csak síkosít, felületre tapad, nem mosódik le, biológialag bomlik.Esetleg azzal kellene nézni egy tesztet, lehet, hogy ennyivel rövidre lehet zárni a kérdést.
-
Undoroid
őstag
válasz
vegyszer #22500 üzenetére
Így ránézésre nagyon profi cuccnak néz ki! Viszont ez - így csak egyszeri adagolásra képes! Apróbb tuninggal (és két alacsony nyomású visszacsapó szeleppel és átprogramozással) még a célnak megfelelővé lehet tenni! Töltés - ürítés funkció...
EZ a másik masina még jó is lehet, ha nem ragaszkodsz a precíziós szintű adagoláshoz! Mindenképpen valami finomszűrővel engedném abba az adagolóba a folyadékot, mert hamar felkaphat valami nem odaillőt és vége...illetve az átemelt mennyiséget is figyelni kellene valamivel...már, ha szükség lenne rá!
Vigyázat! Ha 'alacsony szintű/mennyiségű' locsolást szeretnél ezzel végezni, akkor gondoskodni kell a szivattyúegységed elválasztását a napfénytől! Ha napfény éri így, akkor várhatóan algásodni is fog a folyadék! Az pedig előbb - vagy inkább hamar keresztbe fog tenni a projektednek!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ PS5 Slim - FW 8.40 - Lemezolvasó - Lua Loader - Lua játék - Lapse
- új, bontatlan, iPhone 16E gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 1TB SSD Radeon Pro 5500M
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 16" 2019, Gray i9 64GB RAM 2TB SSD Radeon Pro 5600M 8GB
- MacBook Pro 14" M1 MAX - 32GB / 1TB (2021) - 1 év garancia
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Update 06.13. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest