- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
Abból kiindulva, hogy a ledek degradálódása a melegedéssel erősen fokozódik, én kerülném a direkt napsütést, pláne ha az pl. üvegablak mögötti elhelyezéssel társul egy szellőzés nélküli szekrényben. OLED-ekre ez valszeg. fokozottan igaz. LCD-k, ipari HMI-k sem szeretik ezt hosszútávon (bár ez ügyben hiába szoktam tépni a szám
). Talán egy kisebb-nagyobb árnyékoló lemezzel vagy kedvezőbb tájolással lehet segíteni a problémán, csak ez nem mindig járható.
-
And
veterán
Hi! Az OLED már csak ilyen, biztos hogy idővel fárad. HD44780-kompatibilis LC-kijelzők ledes háttérfénye is eléggé el tud gyengülni, ha folyamatosan üzemel.
A korábban itt felvetett szoftveres PWM nem igazán járható, mivel az SSD1306 és közeli rokonai (pl. SH1106) max. 400 kHz-es I2C órajellel működnek, ami összességében és felbontástól függően mindössze kb. 40..60 fps-t jelent, ha a teljes kijelzőt állandóan frissítjük, ráadásul ez eszi a kontroller hasznos idejét. Vastagabb vonalaknál az 1 px-es tologatás sem javítana sokat.
Viszont: az SSD1306-nak van egy kontraszt nevű - lényegében fényerőt meghatározó - 8-bites parancsregisztere, címe 0x81, azzal szépen le lehet csökkenteni a pixelek fényét. Szerencsére már a default értéke sem a full fényes, hanem a lehetséges maximum fele (127-es a 255-ös skálán). Tapasztalat alapján a tartomány alja nem annyira lineáris, de azért meglehetősen haloványra lehet állítani. Én egy alkalmazásban kijelző timeout-nál néhány tizedmásodperc alatt szépen ledimmelem a kontrasztot egy menüben beállítható értékre, ami lehet 1, de akár nulla is. Némelyik SH1106 esetén alacsony kontrasztnál néha vibrálni kezd a kijelző, kásásodik a kép, de ez eléggé kivitelfüggő, ahogy észrevettem. -
a display.clearDisplay(); nem törli a képet, és utána újraírja
De, csak gondolom utána rögtön ráírsz újra, az a néhány μs pedig nem elég a pixelnek, hogy pihenjen. Tegyél a kiírások elé mondjuk 10ms késleltetést, és nézd meg, hogy halványodott-e a felirat. Ha igen, akkor nyertél. Az OLED-nek szerintem van akkora tehetetlensége, hogy nem fog vibrálni.
-
Postas99
senior tag
Elnézést, nem értelmeztem eléggé amit írtál.
Esetleg ha másfajta kijelzőben gondolkodnál?
Nem Oled, hanem sima TFT vagy eink? vagy a hagyományos LCD kék háttérvilágítással vagy a classic zöld megvilágítással? Azokból már van olyan ami I2C-n keresztül vezérelhető, van olyan ami 4 soros, erre talán kiférne annyi szöveg ami elegendő az összes információ megjelenítéséhez.
Ok, hogy az már új házat is jelentene, és ha már úgy is ráálltál egy fajtára akkor ezek plusz idő befektetések és plusz költség. -
-
Undoroid
őstag
Szia!
" Kellene ezekre valami képernyővédő megoldás? " Nem használtam még ezt a kijelzőt, de ezek szerint szükség van rá! Részemről valami LDR-es megoldással próbálkoznék, ami megvédhetné a beégésektől!
" mozgatni a szöveget 1px ide oda " Jó ötlet az is, de vajon mennyire fogja a néző szemét zavarni? ...még akkor is, ha nem közvetlenül a kijelzőre néz!
-
biker
nagyúr
na jó, nem akarok vulgáris lenni, de sz..jon le aki ezeket a doksikat írta!
qrvára kinyírja a 12V a panelt.Ugye írtam, a jelen panel semmilyen tápról nem megy, csak usbről. de hát van itthon másik...
Nosza elővesz, usb-ről megy, ok. Adok neki RAW-GND 5V-ot, megy yeah, akkor a másik panel rossz. de azért próbáljuk ki 12V DC-ről is, mert arról kellene majd mennie.
cicc, mondja a panel, egy tizedmásodperces pwr led villanás után.
Azóta ez a panel teljesen kuka, RAW/GND közt 64mV a diódavizsgálóval mindkét irányban (a jobbik panel jó értékeket ad), és totál zárlat a VCC-GND közt, így már USBről sem megy. 12.000V stabil tápról ment pedig.Szóvl a másik panel is elszállt mikor adtam neki 12V-ot, csak ott nem a táp IC hanem valami más, vagy máshogy pukkant el.
-
Mivel nálad csak egy szűk, alig 2V intervallumot kell csak átfogni, és a 256 szint az 5V-ra vonatkozik, a kimenet utólagos leosztásával (feszültségosztóval) a lépésköz is feleződik, szóval talán annyira nem tragikus a 8bit sem, de bit-bang alapon, vagy amit Ekkold kolléga javasolt, biztos ki lehet hozni többet is.
-
ekkold
Topikgazda
Egy ilyen példát találtam a neten:
// Set-up hardware PWM on the Arduino UNO/Pro Micro at 2kHz on digital pins D9 and D10
void setup() {
pinMode(9, OUTPUT); // Set digital pin 9 (D9) to an output
pinMode(10, OUTPUT); // Set digital pin 10 (D10) to an output
TCCR1A = _BV(COM1A1) | _BV(COM1B1) | _BV(WGM11); // Enable PWM outputs for OC1A and OC1B on digital pins 9, 10
TCCR1B = _BV(WGM13) | _BV(WGM12) | _BV(CS11); // Set fast PWM and prescaler of 8 on timer 1
ICR1 = 999; // Set the PWM frequency to 2kHz (16MHz / (8 * (999 + 1)))
OCR1A = 500; // Set duty-cycle to 50% on D9
OCR1B = 250; // Set duty-cycle to 25% on D10
}
void loop() {}
Ahogy nézem itt 1000 lépéses PWM-et állít be, 2kHz-en, de ez több is lehetne, utána kellene nézni pontosan, hogy melyik regiszter mit állít be. -
JulianSinulf
őstag
Ok, megértem, hogy nem akarsz hőlégfúvós pákát venni. Egy komolyabb elég drága és, ha csak ehhez a feladathoz használnád, akkor nagyon lassan térülne meg az ára.
Ez a töltésvezérlés viszont érdekel.
Nekem egy PHEV Kuga-m van. A doksija szerint a 230V-os hálózaton képes megnézni, hogy 10A vagy 16A biztosíték van és aszerint tölti. De a töltés mindig megáll 10A alatt picivel. Vajon miért nem megy el 16A-ig?
A lakásban 16A biztosítékok vannak, az óránál meg 3x32A. Viszont a garázsba nincs bevezetve a 3 fázis, így a wallbox kilőve. Amúgy kb. 5 óra alatt feltölti, ha teljesen le van merülve. Szóval nem igazán gond.
Egyszerűen csak érdekel a dolog, hogyan vizsgálja a hálózatot és a biztosítékot. Vagy mi alapján állít. A töltőn nincs kapcsoló.
Azt nem tudom, hogy mi van még erre a körre kötve, mert a biztosítékok nincsenek feliratozva. Csak bérlem a lakást. A pince, mosókonyha és garázs biztosítékának a kiléte ismeretlen számomra. -
Postas99
senior tag
Elnézést, így már tiszta, tényleg csak átfutottam dolgokat.
Mi lenne ha nem Farnell cuccban gondolkodnál, lehet hogy esetleg át kellene tervezni a board-ot, de egy keresést megérne ha [itt] körbenéznél.
A ChipCad-nél 460Ft körül alakulnak a DAC-ok árai, itthon van, igaz nem futottam át a teljes kínálatot lábkisztásban van olyan ami neked kéne, ok hogy ahogy néztem a kommunikáció nem SPI hanem I2C. Én most csak 1 modellt néztem meg[Esetleg Ez a modell]
10Bit, SPI -
ekkold
Topikgazda
Annyit néznék meg, hogy a töltésvezérlőben levő MCU mekkora tápról jár (3,3V esetleg 5V), és ehhez igazítanám a PWM szűrőt. A vezérlő bemenete gondolom az MCU egy A/D bemenete lehet. Tehát ha mondjuk 3V-os, akkor egy kis feszültségű, Rail-to-Rail Input/Output, opampot használnék, a szűrőhöz, ami szimpla 3V-ról jár. A kívánt PWM értékeket meg simán ki is lehet kísérletezni, és egy táblázatba fel lehet venni. De akár tanítható, vagy öntanuló is lehetne az eszköz - pl. a saját MCU-d is mérheti a szűrő kimenetét, a belső A/D konverterével (de szerintem még erre sem lesz szükség).
-
Postas99
senior tag
NAGYON ERŐSEN OFF
Na haragudj de egy 20 Millás autóhoz házilag barkácsolsz valamit és egy 3000 Ft-os alkatrészt sajnálsz megvenni, mindegy honnan jön, mert pénzbe kerül a szállítás?
Tényleg nem értem ezt.
Nem megbántani akarlak, de nem érzem a releváns dolgot ezzel kapcsolatban.Ha pedig szavazni kéne Aryes cuccát mondanám jó megoldásnak. Vagy szerezz be bármely DAC IC van ami 14 bites,
[Innen tudsz turkálni] -
ekkold
Topikgazda
Értem. Arra próbáltam célozni, hogy ha már MCU-t meg PWM-et kell használni, akkor az EVSE akár ki is hagyható, mert közvetlenül elláthatja ezt a funkciót is a cucc.
Viszont akár hogy is lesz, ehhez nem kell hatalmas felbontás, mert az autó úgysem fogja tizedes pontossággal tartani az áramot, csak úgy kb. azt amit kell. Meg nem is szereti ha hirtelen változnak a beállítások, legalábbis mikor teszteltük, akkor volt amelyik autó letiltotta a töltést, ha túl gyorsan akartuk az áramot változtatni, tehát célszerű ha eleve lassan változik. Ennélfogva azt mondanám, hogy PWM + szűrő, kellően jó megoldás lehet. -
ekkold
Topikgazda
Természetesen az is teljes körű megoldás volt, figyelte a feszültségszinteket, a fázisonkénti áramfelvételt, és az ÉV hibaáramot is mérte. A kábel csatlakozófejben levő ellenállást (ami a kábel terhelhetőségét jelzi) szintén mérte, és figyelembe is vette.
Az MCU vezérelt verziónak sok további egyéb funkciója is volt.... -
ekkold
Topikgazda
Eddig úgy tudtam, hogy az elektromos autónak egy 1kHz-es, ±12V-os PWM jel kitöltési tényezőjével lehet "megmondani", hogy mekkora áramot vehet fel maximum. Ilyen töltésvezérlőket fejlesztettem is jónéhány évvel ezelőtt, volt MCU-ra épülő verzió, és volt "diszkrét" MCU nélküli megoldás is (filléres alkatrészekkel, pl. komparátorokkal stb. megoldva).
-
Az az említett külső DAC is ennek a két módszernek az egyikét használja: vagy szűrt PWM, vagy ellenálláslétra segítségével állítja elő a kért értéket. Én az 1bites DAC (PWM + lowpass filter) mellett tenném le a voksomat, mert annak az értékét nagyon finoman tudod szabályozni, nem függ a pontossága az ellenállások gyártási szórásától, és nem szükséges hozzá még külső referencia feszültség sem, amennyiben a kimenetet egy analóg bemeneten keresztül tudod feedback-elni, az analóg bemeneten pedig szokott lenni belső referencia.
Mit vezérel ez az analóg feszültség egyébként?
-
Ton-ton
tag
Miért ne?
Ellenálláslétránál a felbontás számít, nem az értékek száma.
Tehát ha 8 bites kimeneted van, akkor 8-9 (ebben bizonytalan vagyok, nem csináltam még ilyet) ellenállással létre tudod hozni a 256 szintet.
Az jellemzően kínai gyártóknak sem gond (beültetett panel), hisz nincs cél áramkör benne...
Egyedül a tápegység feszültségingadozása kritikus, vagy referenciaforrást kell használni. -
ekkold
Topikgazda
Mondjuk kezdd ezzel: [link]
- Ha a feszültség hullámossága nem elég kicsi, akkor akár több fokozat is egymás után köthető.
- Precízebb megoldásba referencia forrás is kellhet (azt kell kapcsolgatni a PWM-el)
- A szűrés tulajdonságai digitális módszerekkel is nagy mértékben javíthatók, de az tovább bonyolítja az áramkört.Ez utóbbi megoldással terveztem már áramkört, viszont ez már igen sok alkatrész, de cserébe 50ms alatt, jóval 1µV alatti értékre beáll a hullámossága (a pontosság sajna valamivel kisebb). De mivel neked kevésbé kihegyezettek az igények, egy egyszerű, és jól méretezett szűrő is simán megoldás lehet.
-
Szabad kérdezni, hogy ezek az értékek az LTC által teoretikusan kiadott értékek, vagy ezeket mérted?
Azért kérdezem, mert az értékek önmagukban nagy ugrásokat mutatnak, de a pontosságuk emellé túl nagy. LTC2630-ból ahogy néztem 12-10-8 bitesek vannak.
A legkisebb ugrás amit találtam az 28.3mV. Egy 12bites DAC 4.095V maximum érték mellett 1mV-ot tud léptetni. Neked fele a tartomány, így 0.5mV lépésekkel számolhatunk. De a lépések ennél is pontosabbak, kb. 0.1mV pontosságot kívánnának, ami inkább 14bit feladat.
Szóval a kérdés, hogy valóban szükséged van tízezred volt pontossággal ezekre az értékekre, vagy csak ezen körülbelüli értékeket lőtte be az LTC, de azért van +-0.5mV tűrésed?
Szerk.: Közben bekerült a pontos típus, ami egy 10bit-es DAC, kizárt, hogy ezeket a pontosságokat az generálta. Ha nekimész a feladatnak egy számodra jól elérhető 12bit-es DAC-al, biztos, hogy meg tudod közelíteni az értékeket, amire szükséged lesz. -
JulianSinulf
őstag
De nem ám. Szép álom is.
Olyanokat tudnék mesélni.
Nagyvonalakban: Két hónapot vártam egy oszcilloszkópra az asztalomra, közben azt kérdezgették, hogy minek az nekem, meg arra emlékeztek, hogy végül is az előttem a helyemen ülő javítós nőnek is volt.
Két évet vártam egy normális mikroszkópra és majdnem ez sem lett. Azóta sem vettek többet, pedig kellene. Olcsó hulladékot vettek, amilyet ebay-ről 400€-ért én is be tudnék szerezni. Belenéztem és azt mondtam, hogy ilyet még itthonra, hobbi célra sem.Nameg általában nincs infó a termékről, ami alapján el lehetne indulni a hibakeresésben. Az ICT a legegyszerűbb, de van, amikor ez kimarad és már csak a funkciót tesztelik. Én meg ott ülök a teszter előtt, nézem mit csinál és próbálom kitalálni, hogy az adott lépésnél mi történhet. Az asztalomnál nem tudom megismételni a lépést, a teszter meg zárt és gyors. Sokszor megtápolni sincs lehetőség a panelt. Vagy, ha táp van is, nem indul, mert hiányzik neki még valami jel, amiről nem tudok, mert a kapcsolási rajzban nincs, a tesztről meg nincs leírás. Meg kell beszélni azzal a technikussal, aki a tesztert építette. De ő nem 3 műszakban dolgozik, gyakran nem ér rá és nekünk sem mindig jut időnk pont akkor arra a termékre, mert más a prió. És van, amikor a megrendelő építette, abból meg kihúzni bármit is...
Részemről mondjuk nem gond. Jön a másik kolléga és vagy gallyra teszi a panelt és selejtezhetem vagy ő maga selejtezi le, mert fogalma nincs, hogy mit kellene tennie.
Az én fizetésem nem lesz sem több, sem kevesebb és pont annyi, mint a másiké. -
Postas99
senior tag
"És ha azt válaszolom, hogy ha a munkáltató nem ad megfelelő eszközt a hibakereséshez, akkor nem éri meg itt dolgozni, akkor fel vagyok véve?"
Erre mondják ezt: BE CREATIVE!
Azért a "kismatyi" kft-nél nem biztos hogy minden ezközt megkapsz a munkavégzéshez..JulianSinulf:
"Aztán jött egy dióda egyenirányításnak, meg egy kondi és tekercs, hogy kisimítsa a jelet." Ez ilyen tipic kínai tápegység ahol mindennel is spóroltak, ezek voltak a kigyulladós töltők.Visszatérve a feladatra:
A feladat, hogy adott egy 10k ellenállás. Egyik kivezetése földön, másik kivezetése egy IC lábán. Az IC típusa és lába most nem számít, de nem a tápkörben van. A teszter azt mondja, hogy 8,9kOhm ellenállást mér. Kiesik a tűrésből. Hogy határoznátok meg a hibát, mi lehet a hiba?
1 db ellenállás kimérését hogy tényleg pontos legyen, wheatstone hidas elven érdemes megállapítani.
De lehet nem jó irányba kapirgálok. -
JulianSinulf
őstag
De írtam, hogy megnézem. Mind a két ért.
A harmadikat nem, mert az föld. Bár éppen azt is meg tudnám nézni, de lehet, hogy eleve nincs is használva, bekötve. A feladat nem tér ki arra, hogy milyen régi az egész és, hogy milyen szabvány vagy kedv alapján készült. Márpedig régen nem minden lámpához vittek földet. Nagyon régen nem minden konnektorhoz vittek földet. És még az is lehet, hogy alumínium megy a betonba öntve.
Még sok lehetőség van, amivel a problémát orvosolni lehetne attól függően, hogy milyenek a körülmények, amelyek nem lettek meghatározva a feladatban.
A lényeg, hogy szóbeli felvételin hamar kiderül, hogy a leendő kolléga mennyire jártas a hibakeresésben, míg írásban az van, mint most, itt. -
JulianSinulf
őstag
Szerintem biztos, hogy nincs minden tüskéről saját bizti. Főleg nem az újnál. Inkább van egy bizti, jó esetben, meg egy kis értékű ellenállás, amivel a fogyasztást nézik. A régi csatinál lehetett esetleg csatinként egy ilyen ellenállás.
De lehet, hogy tévedek, nem szedtem még szét a kártyámat és egyelőre nem is szeretném.
AMD esetén volt olyan, ahol Roman erre a fogyasztást mérő alkatrészre ráforrasztott párhuzamosan még egyet. Így a kártya kevesebbet mutatott, de a durva az volt, hogy a konnektorból is kevesebbet vett fel a gép.A melegedésre is gondoltam. Egyik megoldás kívülre egy hőmérő elemet erősíteni és ezt is figyelni. Igor mért a csatin már 64 fokot is, ami egy zárt házban nem feltétlen meglepő. Főleg ilyen terhelés mellett. A csati specifikációja szerint viszont csak 50 fokig garantálja a 9,2A-es erenkénti terhelhetőséget és arról nem szól, hogy e hőmérséklet fölött hogyan csökken a teherbírás. Ráadásul a hőtágulás valószínű, hogy rádolgozik a kontakt hibára.
Hiába az ATX3.0 táp, ha nekem ATX2.0 van. Lecserélni nem szeretném, nincs másfél éves. A VGA nem volt tervben, ezért sem olyat vettem, ami "jó" lenne hozzá. Szóval nem szeretnék megint 100+ eurót kiadni.
-
JulianSinulf
őstag
Nem hiszem, hogy mutatja. Ahhoz vagy a tápban vagy a kártyán kellene valaminek lennie ami lekommunikálja. De majd ránézek.
3 tápcsatinál sem emlékszem, hogy mutatta volna bármi az erenkénti áramfelvételt.
A limit belövése a legkevesebb. Főleg, ha nem a minimumra megyek rá, hanem a maximumra. Ha azt túllépi, akkor sem visít, fényjelzést ad. Mondjuk egy piros LED minden érre. Emellett egy kijelző, ami kiírja az erenkénti áramfelvételt.
Első körben amúgy is valami fogyasztós teszttel kezdeném. Aida stressz teszt vagy fumark/3dmark. Míg megy a teszt, kicsit megmozgatnám a kábelt. Ha jó a csati és a kontakt, akkor örülök. Ha nem, akkor az már ok lehet a gariztatásra.
Amúgy lehet figyelni több dolgot is, mint, hogy, ha 1 éren folyik áram, akkor a többin is kell, ha egyiken sem folyik, vagy nagyon kevés, akkor mindegyiken annyinak kell lennie. Be lehet állítani toleranciát is. Ez már csak programozás kérdése. Hogy ezt a részét sikerül e megírnom, majd kiderül, ha itt vannak az alkatrészek. De egyelőre még gondolkodom rajta, hogyan, miként lenne a legjobb. Mely kábelek csatijait kellene megbontani vagy inkább egy panelt csinálni, amin rajta vannak a csatik, így a kábeleket nem piszkálom, csak egy eszközt iktatok közbe. Hasonlót láttam, de az csatinként tudta mérni az átmenő teljesítményt, nem erenként.
Mivel átalakító van a kártya és a táp között így gondolkodhatom a régi 6+2-es csatin vagy az újon is, de akkor kell egy megfelelő kábel is. Mondjuk a kábel tervben volt már korábban is, mert az átalakító pont nem elég hosszú, hogy átérjenek a csatik a gép alaplap mögötti részébe. Egy toldókábel megoldaná ezt. Viszont minden egyes toldás növeli a hibák lehetőségét.A videó kitért arra is, hogy a 4090-es esetében a 600W-hoz 4 tápcsati kellene a régiből, papíron. Viszont ez kétszeres biztonságot adna. Ha kiesik egy ér, akkor sincs semmi, mert mérések alapján a 4 csati 1100W-ot simán elbír. Ehhez képest az új csati éppen csak kicsivel több bír. Ha kiesik egy ér és még meleg is van, akkor már nem bírja el a 600W-ot. Úgyhogy igen, a régi csatinál nem lennének gondok. De most ez van. Mint írtam, nekem csak 4080-am van és eddig nem tapasztaltam gondot. Az egész egyszerű kíváncsiság a részemről.
-
JulianSinulf
őstag
Köszi, akkor így keresgélek még. A 12V-os kiszerelés már megfelelő. Nagyobbal nem akarok foglalkozni.
A gyorsaság és pontosság jelenleg nem annyira lényeges.
Egy videó alapján a videós elmélete szerint, ha kiesik egy vezeték, akkor a többi nem bírja el a terhelést, melegszik és leég a csatlakozó. A kieső vezetéket talán így meg lehet találni. Persze, ha olyan a kontakt, hogy csak nagyon minimális időre szakad meg és ez okozza a melegedést, annak a vizsgálatára nem lesz jó az említett gyorsaság miatt. Arra szerintem hétköznapi ember számára (értsd nem méregdrága) nem lesz elérhető eszköz. Nekem egyelőre szerintem nincs ezzel gondom, nem 4090-esem van, hanem 4080-asom és csak remélni merem, hogy mind a 6 vezetéket használja a kártya és nem spórolták le a vezető sávot. És azt is csak remélni merem, hogy jó rajta a csatlakozó.
Egyelőre ez csak egy elmélet és kíváncsi vagyok, mit lehet belőle kihozni. -
-
dew28
aktív tag
hiszen ha kijön a tálca egy zsilipkapun, akkor megáll, 4 pneumatikus kar belenyomja a 4 szenzort, és megmondja, az AB1234 tálca 4 cserepének mi a nedvességtartalma.
viszont igy a szoba paramtereinek valtozasahoz kepest kb random idokozonkent tortenik a meres.
Ugyanakkor mivel allami projekt, plusz komplex rendszer meg minden,
+1 voks a gyarto ceg bevonasara a problemak megoldasara -
Postas99
senior tag
A tipp az hogy ezért vannak mozgatva, mert ezen felül még egyedi hőmérsékletet is kapnak, átmozgatják őket a klíma kamrában egy másik búra alá vagy környezetbe. Tehát vagy másképp locsolják őket, vagy mindegyik ugyanazt a víz mennyiséget kapja. A talajt vagy a környezetét viszont fűtik, hűtik stb..
Akkor viszont nem a növény fejlődés a cél a vizsgálatnál, hanem a talaj vízmegtartó képessége. A növény csak pusztán indikációként kell a talajba. Valószínüleg több fajta spektrumú talajról beszélünk, és ez a "kutatás" célja.
-
-
Miért vágod össze a mondataim?
Erre a két sorra akartam reagálni. Az, hogy sok kódot írtál, nem jön le egyértelműen abból, amit eddig írtál.
A shift regiszter integrálása alig nagyobb átalakítás, mint a digitalRead/digitalWrite sorok cseréje, van hozzá library is, de más típusú gpio expander chipet is használhatsz, van olyan, ami még megszakítást is képes kezelni állapotváltozásra, tehát akár még rotary encodert is lehet vele kezelni. Ilyen például az MCP23017, hozzá való library, példakóddal.Ha minden igaz, konkrétan arra is van library, amire te szeretnéd használni, csak keresni kell: [link]
-
azét kell dedikált gomb is a matrix mellé, mert a matrixba rakott gombokkal együtt nem nyomható be másik matrixos gomb
Ahogy te tévedsz.
Minden gombbal kell egy-egy diódát sorba kötni, az megszünteti a ghostingot.
De ha - tegyük fel - Pro Micro lapra kötöd a portbővítőt, az 2, azaz kettő gpio-t foglal, marad 16 gpio-d a dedikált gomboknak, amit arra használsz, amire csak szeretnéd.
-
biker
nagyúr
ja, igen, azét kell dedikált gomb is a matrix mellé, mert a matrixba rakott gombokkal együtt nem nyomható be másik matrixos gomb. így sok gombot ki kell tenni dedikáltra. A shift regiszter tudja kezelni a folyamatosan nyomva tartott gomb mellett megnyomott másik gombot? vagy egyszerre két gombot?
-
Én mondtam, hogy kelleni fog ISP, ha másra nem, arra, hogy helyre hozd.
"végén felraktam a kicsire egy joy alkalmazást, azzal megvolt a külön joy"
Annak nincs meg a forráskódja, hogy beleírnád az uart kezelést? Nyilván nem fog magától menni, neked kell leprogramozni a kettő közti kommunikációt.
Hogy hogy hogy kell elképzeld?
Az egyiket beállítod kimenetnek, a másikat bemenetnek, rákötöd a mátrixot, ahogy van és ugyanúgy kezeled le, ahogy a mega gpio-it.
-
Ha tényleg 16u2 van a lapon, és nem ch340, akkor az egy valid megoldás lehet, feltéve, ha fel tudod programozni és van hozzá ISP-d. Az eredeti UNO-kon is az volt a usb-uart chip, és olvastam róla, hogy hekkelték ilyen feladatokra, én magam nem csináltam. Mondanám még a Digispark (attiny85) lapot, mint esetleg alkalmas eszköz, a csillagok megfelelő állása esetén működik is, de nem annyira stabil.
Van olyan lehetőség amúgy, ami egy sima UNO/Nano lapból MIDI eszközt tud csinálni, firmware hack nélkül, ez GPIO-kon keresztül emulálja az USB-t, ezzel csináltam is Nano-ból midi vezérlőt. Most kerestem a projektet a neten, de nem találtam, viszont találtam ezt helyette. Hátha segít.De a legelegánsabb megoldás szerintem mégis egy Pro Micro lenne, bemenet többszöröző IC-kkel, például a 74HC595 shift regiszterrel, ebből veszel 2db-ot és máris tudsz egy 64db-os gombmátrixot kezelni.
-
lanszelot
addikt
Nem kell mozognia az hogy világít a falon sok is.
Pláne este a sötétbenVan mind a 4. A lézeren kívül a többit használtam.
Tapasztalt problémáim írtam le.
Nem erre használtam, de ezek voltak a gondok.
Pir -el a fény viszonyok, és a néha nem működik.
Cica csobogót üzemeltettem vele. Ha oda ült a cica elé akkor elindult a víz.
Ultrahang-al tolató radart csináltam.
RCWL...- mozgás érzékelő falon át.
Lézer van, de még nem használtam.
Kb 70 darab különböző modulom van. Még a felére se volt időm használni.
Jövőhét után neki esek a pultos dolognak, mert szabin leszek.
Megírom majd, hogy ott melyik hogy működött. -
Visszatérve az eredeti kérdésedre, igen, sajnos velem is fordult már elő, hogy valamiért hibás volt az mcu.
Én Atmega128-al jártam úgy, hogy az analóg multiplexere be volt "ragadva". Sokáig nem értettem, miért viselkedik úgy-ahogy. Aztán hosszas debug után rájöttem, hogy nem mindig azokat a fizikai pineket analogRead-eli, amiket elvárok. Próbálgatás után dekódoltam a hibát, és arra vezettem vissza, hogy a 8 helyett folyton csak 4 pint olvas, és a lépésekből lehetett rá következtetni, hogy a multiplexer melyik bitje hibás.
Azóta sem találkoztam ilyennel sosem. Hozzátartozik, hogy ebben az esetben IC formájában vettem a mikrokontrollert, és én építettem be egy koleszos íróasztalnál (ESD-s Chio chipset, és Monster energyt fogyasztva). Simán lehet, hogy én öltem meg valamit, nagyjából 15 példányból egy volt a problémás.
A gyártás közben egyébként van több helyen quality-control, aminek ki kéne köpni az ilyesmit, de nyilván nem tévedhetetlenek ezek a gyártók, nem beszélve arról, hogy sok esetben emberi operátorok hozzák a végső döntést, és bizony vannak velük tapasztalataim, egész közelről. -
Janos250
őstag
Ez itt OFF, de azért elmondom:
Manapság tervezett, sorozatgyártásra szánt panelnál van valami különös oka, hogy UNO-ra tervezted?
Pl. a méretre SOKKAL KISEBB, SOKKAL OLCSÓBB, SOKKAL TÖBBET TUDÓ STM32 blue pill ugyanolyan kiforrott panel, az UNO programok gyakorlatilag változtatás nélkül futnak rajta. Én mindenkinek azt javasolom, hogy ha MOST vesz panelt, háromszor is gondolja meg, hogy tényleg UNO-t akar-e venni! Igaz, hogy azzal indult az azóta de facto szabvánnyá vált Arduino rendszer, és a net ezzel van tele, de ma már relatíve drága, keveset tud, és nagy. Hiába töröm a fejem, egyetlen olyan szempontot sem tudnék felsorolni, ami miatt UNO lenne a kiválasztott. -
Undoroid
őstag
" Ha tápot adok neki és nincs rajta gomb akkor is folyamatosan nyomva érzékeli " Akkor, ez esetben valamit (a belső fel- vagy a lehúzó ellenállást) módosítanod kell a programban! Esetleg átírni / áttenni másik bemenetre a 7-es bemenethez tartozó dolgokat!
Ez valami használt cucc lehet? Ha igen, akkor lehetséges, hogy korábban 'kapott valamit' és egy (?) bemenete haldoklik!Más ötletem nincs!
-
Undoroid
őstag
Szia biker!
Ha jól értem, akkor korábban többet is összeraktál ebből az összeállításból, hibátlanul? Azóta mi az, amin változtattál? (Kábelek fajtája, tápegység, stb...)
Ha mérhető a rotary gombja, akkor ne sípolással keress hibát, hanem próbáld meg megnézni az alapból nyitott kontaktus valódi ellenállását! A sípolás néhányszáz Ohm érték után/felett nem fog jelezni viszont az uC érzékelheti! Ha nem végtelen a mért érték, akkor megvan a baj!Megpróbálhatnád úgy is a hibakeresést, hogy visszateszed az eredeti programot és elektromosan kikötöd a gombot. Ha ekkor is "le lesz nyomva a gomb" akkor máshol keresd a hibát!
-
daninet
veterán
hát igazából most ez ilyen láma dolog, de megcsináltam a házit, elolvastam a google első 10 találatát amikor beírtam, hogy: "arduino rotary encoder". Mindenki megveszi ugyanezt a fekete pcb-s vackot amit én is, mindenkinek ugyanolyan breadboardja van mint nekem, összedrótozom ugyanúgy ahogy a mintákban van, rátöltöm ugyanazt a mintakódot amit mindenki más (és itt értsd, hogy kizárjam a saját hülyeségem, nálam okosabb emberek kódjait töltöttem fel, és ezek nem bonyolult dolgok, csak kiírja, hogy jobbra vagy balra tekerted) és nem ugyanaz történik nálam, mint -úgy látszik- a bolygón mindenki másnak.
Itt ez a példa, ha ezt így összedrótozom, rátöltöm össze vissza mennek az értékek ha csak hozzáérek bármelyik vezetékhez vagy alkatrészhez. -
Dißnäëß
nagyúr
Igazából vállvonós, csak nem szeretnék egy többnapos kódolás, szívás, tanulás, fejtörés, és vért izzadt eredmények után - most mondok valamit - 75%-nál megakadni, hogy feltöltésnél egyszercsak szól az IDE, hogy nem fér több bele. Akkor nagyon morci lennék, lehetne kódot optimalizálni vagy átírni, vagy komplett új kütyü nagyobb flash-el, vagy feltenném a kérdést, hogy micropython-al beleférnék-e és utána azt is, hogy vajon megőrültem-e, mert nem hiszem, hogy sokkal lean-ebb lenne a végeredmény más nyelvről, mint egy C++.
No, de addig is, hogy rájöjjek, hogyan osszam fel ezt a kis kontrolleremet mekkora "particiókra", találtam egy marha jó leírást arról, mi a különbség az EEPROM és a FLASH között és megint hatalmasat tanultam.
-
Dißnäëß
nagyúr
Hát ez marhajó, köszi.. a linket is.. hidroponikus motyó is jó, amúgyis imádom a hidroponikus kertet.
-
Dißnäëß
nagyúr
Atyaég, értem amit mondasz, de ez iszonyú profi megoldás, ennyire nem rohanok előre.
Bevallom, kiskertet szeretnék. Most mindenki be van ijedve, én ugyan nem, de már 5 éve filózok ilyenen. Kicsiben indulni, pl. a kertben leteszek egy ~3x4-es alapot, arra egy kreatívan megcsinált "kisház", ahol a tető mondjuk ütésálló fóliázott biztonsági üvegezett valami (jégeső..) és alatta tudnék alkotni. Megtehetem tök legálisan, beépíthetőség, stb.. minden engedi.
"Piramis" jellegű állványzat pár gerendából-lécből, hosszúkás vízszintes "muskátlis" kaspók egymás mellett-felett, eltolva mindig eggyel bentebb, így mind kap (természetes) fényt. Oldalról mint egy "A" betű, aminek a száraira teszem fel lépcsőzetesen ezeket.
És akkor paradicsom, paprika, uborka, bab - elsőre. Hagyma.. De még lehet ezt is átgondolom, mindenesetre a húsmentest is kidolgoznám és a bab jó fehérjeforrás. Meg még biztosan lehet mást is.
A cél az lenne, hogy kitanuljam ennek csínját-bínját, ellátni nem fog ennyi nyilván, de szeretném megtanulni ezeket. Az egyes növényeket ismerve, folyadékigényüket (is), lehet tudnék automatizálni (csepegtetést-locsolást mindenképp), a fénymérő és hőmérséklet mérő pedig kiadná idővel, hogy mennyi természetesen fény érte őket és milyen hőmérséklet mellett akkor mennyi nedvesség kellhet. Most csak hangosan agyalok, teljesen kezdőként-laikusként, de szeretném ezt megtanulni.
-
fpeter84
senior tag
[itt] tudsz mazsolázni a microchip kínálatából - I2C-re vannak 2 és 4 bemenetes I2C AD-k is, pl az MCP3424 vagy MCP3428... lehet picit feleslegesen túl okosak a célra, de ha a költségvetés elbírja a bruttó ~2e-es árát akkor még arduino támogatást is hozott hozzájuk a gugli, találsz lib-et példaprogikkal - itthon a chipcad-nél vannak is raktáron...
ja meg elhangzottak a multiplexerek is, ha nem kell nagy sebességgel olvasni az analógokat, akkor az is lehet jó megoldás hogy pár analógnak jelölt lábat digitként használsz, és azzal kapcsolgatsz egy multiplexert az 1db analóg lábra és úgy olvasod a sok sok bemenetet egyesével -
ekkold
Topikgazda
Nekem már kellett hasonló, MCP3221 A/D konvertert használtam: olcsó, relatíve gyors, és 12 bites (szemben a NANO 10 bitjével). Elé egy analóg multiplexer került: 74HCT4051, hogy több dolgot is tudjak mérni vele.
Kapcsolási rajz részlet -
stopperos
senior tag
Az csak duplikálva van. NANO-n 8 analóg bemenet van.
A megoldás az lenne, ha külső, SPI-n olvasható, több csatornás AD konvertert használnál. Néztem a ret.hu-n elérhető SPI A/D konvertereket és az arduino csomagokat az IDE-ből, de nem találtam közös halmazt. Viszont: hestore-on találtam neked egyet, amihez van támogatás MCP3008
Ha nem áll tőled távol, akkor fontold meg. A/D konverterhez válassz külső stabil feszültség forrást is arra a tartományra, amit mérni akarsz. Keresési lista
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Gaming notebook topik
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- További aktív témák...
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TURBO RTX 3090 24GB GDDR6X videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged