- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
JulianSinulf
őstag
Ezt töltöttem rá.
Az utils részen a 29, 30. sorban megadtam a routerem elérhetőségét. Néha rácsatlakozik, néha nem.
A 40, 41. sorban megadtam egyedi adatokat, arra az esetre, ha AP-t hozna létre. De ez sem működik.
A data könyvtárat rá kellett másolni egy SD kártyára, hogy működjön a weboldal. Ezzel nincs is gond.
Egyebet nem módosítottam, csak fordítottam és ráküldtem az ESP-re.
Az arduino-ban a hardvert ez alapján állítottam be. 6:10-nél megállítva szerintem minden látszik. Mondjuk itt a videóban egy lábat összezár a GND-vel és úgy programozza. Azt nem értettem, hogy ez miért kell, én nem csináltam. Az MB panelon van rá egy nyomógomb, de nem villogott a piros led, hiába nyomtam. Lehet, hogy félreértettem valamit.
Ezen kód előtt meg az ESP könyvtár Camera kódos programjával próbálkoztam, arra töltöttem rá ezt a másikat. -
JozsBiker
aktív tag
Ezt szerintem kevésbé szivatós módon is el tudták volna érni, mondjuk ha bizonyos pozíció tömött lett volna, mint - ha jól emléxem - annak idején az IDE -s vincseszterek csatlakozóinál.
Szerencsére a SIM900 -on csak egyetlen pint kell felhasználnom tehát elég az egyik 8 -ast használnom, de komolyan bajban lennék ha mindkettőt kellene.
Sőt ha tovább elmélkedem a két 8 -as sor közül valamelyik nincs raszterben az ellentétes oldalihoz képest. Tehát ha azt a 8 -ast használva dugom a próbanyákra, törvényszerű hogy egy picit "nyeklik" a nyák. Vajon melyiknél ? -
biker
nagyúr
válasz
JozsBiker #21493 üzenetére
De JÓ! direkt ilyen az arduino uno, és minden uno ilyen, és minden hozzá kaphato szendvicspanel ilyen. Én is gyártatok rá panelt, figyelni kell erre
2db 8-as sort kell betenni, te meg egy 17-essel próbálkozol, ami nem fog menni!
a két darab 8-as sor közt nem 2RM hanem 1RM van
Lásd itt, jobb és bal oldalt más a pinsor osztása -
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #21491 üzenetére
Van Home Assistant-od? Mert akkor adnék esélyt az ESPHome-nak.
-
válasz
JulianSinulf #21491 üzenetére
Pontosan mit is töltöttél rá?
-
JulianSinulf
őstag
Örülök, hogy jó helyre írtam.
Köszi a választ!
5V-on 200 mA-t vesz fel. Ezt el kellett volna bírnia az USB-nek is.
Ettől függetlenül elég jól melegszik. Kommunikációs panel nélkül és tápegységre kötve folyamatosan képes üzemelni.
A wifi rész beállítása nekem magas. Pedig nagyon egyszerűnek kellene lennie.
Megadtam a megfelelő helyeken a router nevét és jelszavát.
Elsőre rácsatlakozott, de nem töltött be oldalt.
Újraindítottam, akkor már nem csatlakozott rá, létrehozta a saját AP-ját default beállításokkal. Pedig ezt is átírtam, hogy más legyen az SSID, legyen jelszó. Nem lett. -
válasz
JulianSinulf #21487 üzenetére
Szia! Jó helyre írsz. A melegedés természetes, egy pici hűtőbordát érdemes a melegedő részekre ragasztani.
Az, hogy megáll, lehet annak a következménye, hogy a feszültség szabályozó túlmelegszik és letilt. Mivel táplálod meg? Minimum 1A táp kell neki, olyan táp kell, ami ezt bírja (pl. PC usb 2.0 aljat kevés hozzá, csak 500mA-t bír hivatalosan). -
JozsBiker
aktív tag
válasz
Tankblock #21486 üzenetére
Nem a pinkiosztással van a probléma, hanem hogy a két piros aljzat nem egész raszternyi távolságra van egymástól. Mint látod csak úgy tudtam valamennyire beledugni egy - nyilván méretpontos - tüskesort, ha meghajlítottam.
A modul ebben a hozzászólásomban látható. -
JulianSinulf
őstag
Sziasztok!
Nem tudom mennyire járok jó helyen, az oldal keresője az ESP-re nem dobott ki semmit.
Vettem egy ESP32-CAM (OV2640) modult MB lappal.
Feltöltöttem rá ezt a kódot.
Egyrészt hiába állítom be a hálózatom adatait a kódban, saját hálózattal indul.
Az AP részen megadtam adatokat, de nem vette figyelembe, a default saját hálózattal megy akkor is.
Ha a kész oldalon módosítom, akkor rácsatlakozik a hálózatomra, de valami ping hibát dob gyakran. És újraindításnál elfelejti.
Ezek voltak az apróbb gondok.
A nagyobb gond, hogy a kamera képe nagyon homályos és, hogy időszakosan megáll. Pár másodpercig üzemel, majd semmi. Ha újrakérem a közvetítést, akkor megint megy pár másodpercig és semmi.
Az EPS32S nagyon melegszik, ahogy a kamera is és a feszültségszabályozó is.
Ez az első ESP-m, így nem tudom, hogy ez normális egy ESP-nél?
Vagy valami baja van?Ha esetleg nem ide kellett volna írnom, akkor tudtok ajánlani egy helyet, ahova mehetek?
-
JozsBiker
aktív tag
Na, csudajó. SIM900 modulnál gyárilag nem raszteren vannak a tüske-aljzatok
-
LustaDick123
tag
válasz
joczo1337 #21472 üzenetére
Van valami egyszeru,mar kesz megoldas erre?
Ha nem ragaszkodsz mikrocontrollerhez, akkor kb. bármelyik okosotthon rendszer erre alkalmas. Én egy Xiaomi rendszerrel figyelem a nyaralómban a hőmérsékletet, mozgást, ajtónyitást stb.
Először én is mindenféle rpi, mikrocontroller stb. vonalon indultam és hamar rájöttem, hogy azonos áron kb. van dobozos p&p cucc is (persze ekkor kimarad a barkácsolás és szívás öröme - ami a távolság miatt esetemben nem hátrány). -
ViZion
félisten
Szerintem a Tasmota ehh...
Persze kinek mi, ez a jó benne.
Merjünk nagyot álmodni, mert azt tudjuk, h a fogyasztásmérés meg a hőmérők az okosotthon "kapudrogja". Szal. lehet mindjárt egy HA + Mosquitto broker + Victoriametrics + Grafana. Ha MQTT-t nem akar, akkor ott az ESPhome, nekem ez egyszerűbb, mint a Tasmota.
-
dew28
aktív tag
válasz
kicsit off, de :
kezdesnek jo lehet amit szeretnel, de ha mar belerazodsz kozben, jonnek az uj otletek, jolenne visszanezni, keresni, stb az adatok kozott, aztan uj szenzorok, kapcsolok, es epul az okoszisztema.
pl
a kepen levokhoz en a kovetkezoket javasolnam tanulmanyozasra:
HW oldalon: megfelelo MCU+Szenzor (pl ESP8266, ESP32 stb), + egy szerver gep (ez nalad adott)
SW oldalon: MCU-ra pl tasmota firmware, -> MQTT -> influxdb -> Grafanaonnantol kezdve eleg csak a grafanat kiengedni netre (v VPN, v Zerotier), es latod a dolgokat tavolrol.
-
válasz
joczo1337 #21477 üzenetére
Miért kellene mindet külön-külön porton elérni? Egy csomó egyszerűbb megoldás van ehelyett.
- kinevezel egy controllert központnak, a többi erre küldi az adatokat, és te a központot éred el
- egy külső szerverre küldik az adatokat, pl thingspeak vagy hasonló
- írsz egy szerver oldali (pl. PHP) scriptet, feltöltöd egy ingyenes tárhelyreA portnyitás helyett viszont javaslom inkább egy VPN szerver futtatását (akár a routeren, akár pl egy Raspberry-n), sokkal biztonságosabb.
-
Janos250
őstag
-
ViZion
félisten
válasz
Szia!
DHT11-et engedd el!Az nem való kültérre. Ha kültéren párát is szeretnél mérni, akkor arra AHT20/AHT21 az ócó és a pára része pontos, de ez I2C, közel kell legyen a boardhoz. Beltérre jó és ócó cucc.
Hőmérsékletre kültéren szerintem OneWire a megfelelőbb (pl. Dallas DS18B20 szenzor), a DHT22 drága.ESPEasy-t lehet FW-nek használni, kontrollernek a Thingspeak vagy uhh, nem is tudom mit használtam, Blynk volt asszem...
Ez nem "gyári" cloud, csak a Te dashboardodra küldi az adatokat, azt sem tudja, h mitől és mit kap. Otthoni szerverre is MQTT-t tud küldeni, ha a szerveren van bróker. -
-
joczo1337
tag
Sziasztok!
Uj vagyok a mikrokontrollerek vilagaban,a vagyam a kovetkezo: [link] eszerint a video szerint,vagy ehhez hasonlo megoldaskent szeretnek 4-5 homerseklet szenzort elhelyezni a hazban es akorul,viszont olyan csavarral,hogy szeretnem oket tavolrol is,netrol elerni.
A nyilvanvalo portnyitason kivul meg valami zeronetes megoldas,vagy tor/i2p hidden servicen keresztul huzas jutott meg eszembe,de ezek eleg fejjel a falnak megoldasnak tunnek nekem
Van valami egyszeru,mar kesz megoldas erre?ha lenne mod ra,akkor az ilyen cloudos dolgokat kihagynam,ellenben az itthoni szerverkent funkcionalo gepre mehet barmi.
Koszi a segitseget! -
lanszelot
addikt
-
válasz
lanszelot #21468 üzenetére
Mit jelent a "nagy felbontás"? A kódban FRAMESIZE_CIF van beállítva, ami 352 × 288 felbontás. A youtube videó alatt linkelt kóddal próbáltad? Nekem is van egy OV2640 kamera modulom, ebben a felbontásban nekem hozza kb azt a sebességet, ami a videón látható, kb 15 fps biztosan megvan. 160x120 módban 60fps körüli. Áramellátása rendben van? 1A körül igényel a kamera modul.
-
lanszelot
addikt
Hello,
Nekem ugyanez az ESP32 -es webkamera van, de az enyém 1 perc alatt 1 kép kockát ad.[link]
Ha a legkissebbre veszem a kép felbontást, akkor 10-15 mp 1 kép kocka, de a kepet alig látni olyan pici. Azt hittem ez ilyen gyenge, és dobtam a sarokba...vele együtt a projectet is.
A videón viszont, nagy felbontásban jó frissítéssel ad képet.
Ahogy megvettem úgy van, semmit se változtattam, csak bekapcsoltam, csatlakoztam.
Valamit be kell állítanom> Vagy miért rossz nekem?Wifi 1m-re van, és nincs gond a wifi-vel. Biztonsági kamera is azon van és FHD képet ad. Telefonono néztem a wifi sebességet nincs gond vele. Tehát nem azzal van baj.
-
válasz
tibi-d #21465 üzenetére
A gondom az, hogy az adatok vegyesen integer, float típusúak.
Hány tizedesjegyig használod a float típust? Mi lenne, ha például teszem azt 3 tizedes jegyig érdekel, akkor beszorzod 1000-el, és az eredményt int típusba tárolod, majd felhasználáskor visszaosztod?
Ha van elég RAM, akár string-ként is tudod tárolni a bevitt adatokat. -
tibi-d
tag
Én is abban gondolkodtam, hogy létrehozok egy 50 elemű tömböt, és minden változó a tömb indexével lesz azonosítva. A taszkok adott index tartományon belül garázdálkodnak az adatokkal. Amikor adatmódosítás iránti kérés érkezik, akkor az aktuális indexet betárolom, majd ha a keypad visszaadta az értéket, beírnám a tömbindex által meghatározott cellába. Ha a program oda ér, egyszerűen kiolvassa a cella adatát. A gondom az, hogy az adatok vegyesen integer, float típusúak. Az, hogy az adatbevitel alatt "áll" a főprogram nem annyira gáz, mert a program struktúrája olyan, mint egy mosógépnek. Előbb beállítod a paramétereket, utána elindítod a folyamatot, és nem kell, "nem szabad" már módosítani a paramétereken. Legfeljebb leállítható a folyamat.
-
válasz
tibi-d #21462 üzenetére
Ez rengeteg összehasonlítással jár
Feltételezem azért, mert a változók nem tömbben vannak! Ezt kellene először átírni, egyébként a leírt megoldás teljesen életszerű szerintem. Másik megoldás, hogy a változónak a címét (&valtozo) átadni az adatbevitelt intéző függvénynek, ha a tömb valami miatt nem megoldható, illetve a menü/funkció váltásakor a változó címét egy pointerbe eltárolni és később azt használni az értékadáshoz.
Ráadásul amíg a keypadon pötyögik az adatot, a főprogram áll.
Annak nem kéne állni, át kellene írni, hogy adatbevitel alatt ne blokkolja a futást. De csak a kód ismeretében tudnék ebben segíteni, ha gondolod, tedd fel valahová, ha nincs benne ipari titok.
-
tibi-d
tag
Attól függően, hogy hol tart a program, az almenüknek, funkcióknak adtam egy számot. Amikor a keypadon érvényes adat keletkezik, akkor megnézem, hogy a korábban eltárolt számhoz melyik változó tartozik, és átadom neki az új értéket. A program tovább fut. Ez rengeteg összehasonlítással jár, lassítja az amúgy sem acélos vasat. Ráadásul amíg a keypadon pötyögik az adatot, a főprogram áll.
-
tibi-d
tag
Szükségem lenne egy kis brainstorming-ra.
Egy Arduino programnak van kb 50db olyan változója, aminek az értékét program futás közben meg lehet, vagy kell változtatni. Erre egy virtuális keypad ad lehetőséget. Hogyan lehetne frappánsan megoldani, hogy a keypad annak a változónak adja át az értékét, amelyik éppen meghívta. -
-
törölt tag
Van valakinek tapasztalata ezzel a kütyüvel?
Neten keresgélve láttam, hogy kapott hideget/meleget.
Elméletileg hajlamos az 5V stab megadni magát ér ráereszteni a tápot direktben.
Mennyire problémás konstrukció, merjem használni? (van 2db) -
válasz
vegyszer #21455 üzenetére
Ahogy én nézem, ez valami bányász céleszköz, akik LoRaWAN-on kommunikálnak.
🤣 Bocs.
Ezek LoRaWAN routerek, amik LoRaWAN hálózatot hoznak létre. Helium tokent kapsz az üzemeltetésért, minél több másik routerrel tudsz összekapcsolódni, annál többet tudsz vele bányászni.
Azt tudtam eddig a bányászatról, hogy erőforrásigényes dolog
Az volt régen, amíg proof-of-work volt a bányászat alap koncepciója. Itt proof-of-coverage van.De arról utalást, hogy lehet használni pénz ellenében a hálózatot, na azt nem találom
Ezeket úgy írom, hogy én magam nem használom egyik részét se a hálózatnak, egy kollégámtól hallottam a hírét, aki viszont befektetett (több) routerbe is. Látható a lefedettségi térképen, hogy Debrecenben jobb a lefedettség, mint Budapesten.
-
vegyszer
addikt
Nekem valami infó elveszik a dologban, hogy megértsem, miről van itt szó.
Adott ez a hélium móka. Ahogy én nézem, ez valami bányász céleszköz, akik LoRaWAN-on kommunikálnak.
Azt tudtam eddig a bányászatról, hogy erőforrásigényes dolog, de sosem érdekelt.
De arról utalást, hogy lehet használni pénz ellenében a hálózatot, na azt nem találom.
Mit, és merre kellene keresnem?
Valószínűleg vak vagyok a dologra... -
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Valakinek sikerült egy ilyen kijelzőt átcímezni a 0x3C-ről 0x3D-re?
[link]Pont ez a típusom van, I2C-n használom. Több helyen azt olvastam, hogy a DC lábat kell 10kohmal magasra húzni. De ez a láb GND-n van alapból, szóval hiába teszek oda 10kohmot.
Köszönöm! -
its_grandpa
tag
Nem megyek bele többet a LoraWAN-ba.
Igen 2 eszköz tud önmagával beszélgetni, idézek:
>> A LoRa protokoll szépsége a hatótávolsága. A LoRa eszközök gyakorlati hatótávolsága általában valahol 10 km környékén van feltüntetve, az elérhető hatótáv pedig valahol 15 és 20 km között van. Számos tényező azonban növelheti vagy csökkentheti ezt a távolságot.
Forrás: https://www.sparkfun.com/news/3919
Csak annyi a feladat, hogy a balatoni nyaralód és BP között telepíts kb. 12 ilyet (Aryes is megírta, amit csak most vettem észre).
Lehet Heliumozni is csak milyen lesz ennek a kommunikációnak a biztonsága ?
Nézzétek meg a Helium map-et [link] . -
válasz
ViZion #21448 üzenetére
tényleg mindig a fizetős rész jön elő és ez maradt meg
Persze, hogy az jön elő, mert ez mégiscsak elsősorban az ilyen célú felhasználásra készült. Nem is tudok más hasonló vezeték nélküli hálózati megoldást a GSM/umts/wifi hálózatokon kívül (ettől persze még lehet, pl Esp-now, Zigbee), viszont két közeli pont közti kommunikációra elég drágák ezek az eszközök, arra van olcsóbb megoldás.
-
válasz
ViZion #21444 üzenetére
Miért ne tudna? De az alap kérdés arról szólt, hogy wifi/GSM szerű hálózatra történő csatlakozásra mi a megoldás, egy nyaraló távfelügyelet céljából. Ha történetesen a nyaraló 10km-re van, nyílt terepen, akár hálózat nélkül is megoldható a dolog, de ha mondjuk Balatoni nyaralót szeretnénk Budapestről felügyelni, akkor 10km-enként telepíteni kell átjátszó állomásokat a kettő közé.
-
válasz
its_grandpa #21443 üzenetére
De te nem akarsz erre ennyit költeni (Aryes linkje #21442
Na, na, na. Ne keverd a szezont a fazonnal, én nem azt mondtam, hogy vegyen bázisállomást (ami mellesleg crypto-t termel a tulajnak). Hanem azt, hogy használja.
Lefedettség -
ViZion
félisten
válasz
its_grandpa #21443 üzenetére
csak érdeklődöm, nem ismerem a LoRa cuccokat, de két eszköz nem tud egymással kommunikálni, a "nagy" hálón kívül?
-
its_grandpa
tag
válasz
vegyszer #21440 üzenetére
Ez egy örökzöld,havonta előjön.
A válaszok röviden : igen,igen.
De te nem akarsz erre ennyit költeni (Aryes linkje #21442), itt az ára [link]
Jelenleg nincs MO-n elérhető free LoRaWan az álompolgároknak.
Olvasnivalók: [link] , [link] és a gyakorlat [link]
A járható megoldás egy kb. 6.000.- huf-os GSM modul+sok munka (és persze egy SIM valakitől). -
ViZion
félisten
A mérés metódusa is eltér, sztem az AHT-nál én is csak 5-10 mérés átlagát küldöm el. A DS18B20 az kültérre megy, kap -0,5 korrekciót. Ennek csak az átmeneti időben lesz szerepe, mittomén 15°C külső felett ne kapcsoljon fűtést, ha nem vagyunk otthon.
#21434 its_grandpa: sok ócó 433 MHz cucc van, lehet majd ráveszem magam egyszer. Van fejben egy project, amihez jó lehet: a háztól 100-120 m-re egy pl. napelemes lámpát bekapcsolni... halvány wifi vétel van még ott, de figyelni a wifit túl sok energia.
-
vegyszer
addikt
Szervusztok!
Az a kérdésem, hogy a LoRaWAN lelkivilágát valaki ismeri jobban? Az a kérdésem, hogy ehhez is kell valami szolgáltatói regisztráció? Mint egy SIM kártya esetén? Vagy mi alapján talál az én végpontom jelet, amivel kiküldi az adatokat? Pl egy Wi-Fi, és más fix nettel nem rendelkező nyaraló logolásához kellene a kapcsolatot kiépíteni...
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #21437 üzenetére
Hazai boltból, komplett modul, a szenzoron DALLAS és még pár felirat. Ez a pontosabb:
DS vs. kalibrált: 21,0/20,7; 21,5/20,9; 23/22,4
Az AHT21-esekben majdnem 2 °C van.
A páramérésük viszont pontos. Meg is lepődtem, rosszabbra számítottam.
Ami kicsit bonyolította a dolgot, hogy a kalibrált ritkábban mér, illetve szerintem több mérést átlagol. -
Postas99
senior tag
válasz
ViZion #21433 üzenetére
őőőőő.ööööö . Csak hadd kérdezzem meg hogy a Dalllas cucc nem véleltlen counterfeit?
[Megbízható forrásból csak a TO92-es tokozással?] , vagy Yieeee Fang occó bótjából kábellel együtt szerelt kituggya kiszerelte, honnan való termékről beszélünk az aliexpress egyik bugyrából?
Sajnos szerintem előfordulhat hogy ezek is hamisak nem csak a mikroprocik, és akkor viszont nem hiszem hogy fog valaha is pontos értéket mérni.
-
its_grandpa
tag
-
ViZion
félisten
Kicsi érdekesség: ESPEasy 3 db I2C eszközt párhuzamba kezeli szépen, bódottá.
Még érdekesebb, h a 3 elvileg csúcs (DIY kategóriában) szenzor (DS18B20 és 2 db AHT21) mást mér. Legalább az AHT21-ek kb. egyformák.
Dallas 12 biten magasabbat mér, hibásan, mert nincs itt 26°C... 10 biten pontosabb.
30 sec mérések mindnek, az eredmény:
Viszem holnap és a cégnél a kalibrált hő és párához igazítom őket. Természetesen nem kell a 2 tizedes pontosság, páránál le is vettem már (+-5% eltérés is megfelel).
-
Wolfram
aktív tag
válasz
its_grandpa #21428 üzenetére
Álljunk meg egy pillanatra, nézd a kódot (alexarch21): 5.6 percenként küld adatot.
Egy normál rádiós mérő meg 10 másodpercenként.
Ez alapján a csoda project amit linkeltél 55 napig bírná. 😑💢😡 -
ViZion
félisten
válasz
its_grandpa #21428 üzenetére
Hmmm... annyiba kerül, mint a Wemos és a 433 MHz-hez nincs gateway-om.
Amúgy aranyos, gondolom átsiklottam felette, mert Arduino (drága) és mert nincs wifi. -
its_grandpa
tag
válasz
ViZion #21419 üzenetére
Ágyúval verébre ? :)
Arduino Pro mini, elmegy egy 18650-es akkuval 4 hónapot.
https://www.the-diy-life.com/how-long-can-an-arduino-run-on-batteries-i-tested-6-of-the-most-common-boards/
Ha meg moddolod akkor éveket (bár a 2900 napban kicsit kételkedem).
https://www.the-diy-life.com/making-an-ultra-low-power-arduino-pro/Hőmérséklet+pára projekt.
https://github.com/alexarch21/th433-sensorOK értem én, nem wifi,nem bt de a 433Mhz könnyen integrálható.
Oppps, ez lemaradt:
https://community.home-assistant.io/t/diy-low-power-433mhz-th-sensor-with-5-year-battery-life/499475 -
Janos250
őstag
Ez is Arduino:
https://www.youtube.com/watch?v=lqizRKBuqjs -
Postas99
senior tag
válasz
ViZion #21413 üzenetére
Pusztán azért veszek mindig 1-2 darabot hogy kipróbáljam, aztán megy a fiók aljára és valamikor eszembe jut, hogy ó hát van itthon ilyen erre a célra.
Aryes: Az Attiny85 tökéletes lenne arra a célra amire kitaláltam, a kísértés volt nagy úr hogy megnézzek valami újat. Ezen felül pedig az ÁR volt a döntő tényező.
Meg hogy nagyon kis helyen elférjen.
DE igazat adok abban hogy felesleges ilyennel szórakozni ha a fejlesztést megnehezíti. -
Janos250
őstag
válasz
ViZion #21421 üzenetére
Erre szoktam mondani, hogy itt a karácsony, olyan dolgot vegyetek a gyereknek, amit élvez, de tanul is.
Egy régebbi használt kék lézergravírozó, amivel felírhatja karácsonyra egy fakanálra, hogy a legjobb anya, vagy Katinak, hogy a legszebb lány. Pár éve olcsón adták a régebbi típusú, használt 3D nyomtatókat is, de ezek már "elfogytak". Sajnos ezek nem éppen olcsók, pár tízezres kategóriában vannak. Egy mikrokontrolleres dolog is jó lehet, ha a suliban telefonon meg tudja nézni, hány fok van otthon a szobájában. Ilyesmi Kínából olcsón bejön. -
ViZion
félisten
ehh... gyerekek... az enyémek inkább felhasználók, ettől idegbeteg vagyok, h nem érdekli őket, h "mi hajcsa". A nagyot a biológia/kémia érdekli, már segíteni sem tudok neki pár éve... a kisebb nemrég kicsit tanult forrasztani (pár órát szórakoztunk, alapok mennek szépen a próbanyákon), "megfertőzöm" elektronikával... vettem egy játékot, Ő rakja majd össze holnap.
-
válasz
ViZion #21419 üzenetére
Csak azt elemmel táplálni... ehh.
Igen, erre írtam a kiegészítéseket.
Amúgy nem lehetetlen, néhány kolléga igen jó eredményeket ért el esp8266 akkus táplálásában, de ahhoz Wemos helyett pucér esp8266-ot használtak, kiiktatandó a Wemos lapon lévő néhány energiapocsékoló perifériát (ledek, usb-uart chip).Van deep sleep, de még ESPEasy-nél is írják, h néha nem jön vissza onnan...
Ne használj akkor ESPEasy-t.Ez dicséretes, főleg ha csak hobbi.
A fiam ennek pont ellentéte: elkezdett ő is programozni magának, de őt nem érdeklik az alapok, rögtön unreal engine-ben 3D lövöldözős játékot akart írni - és sikerült neki
-
ViZion
félisten
A fenti feladatok (a Te kiegészítésed nélkül
) így egyben egy Wemosnak meg se kottyannak. Csak azt elemmel táplálni... ehh. Van deep sleep, de még ESPEasy-nél is írják, h néha nem jön vissza onnan...
szeretem, ha mélységében is értem, amit programozni próbálok
Ez dicséretes, főleg ha csak hobbi. -
válasz
ViZion #21417 üzenetére
... meg vigye le a kutyát sétálni, főzzön vacsorát, meg csinálja meg a gyerek házifeladatát is
Engem jobban vonzanak az egyszerű eszközök, szeretem, ha mélységében is értem, amit programozni próbálok. Azt hiszem a legjobb példa erre az az Attiny12 uC, amit Attiny85 helyett küldött egy kínai kereskedő, rögtön 10 darabot. Nincs benne RAM, ezért nem lehet C-ben programozni, emiatt megtanultam AVR Assembly-ben programozni, hogy ne kelljen kidobni.
Ehhez alaposan el kellett olvasnom a doksiját is. Annál jobban egyik uC-t se ismerem.
-
-
Postas99
senior tag
válasz
ViZion #21413 üzenetére
van cserébe 6 touch-ra használható bemenete amire nem kell gombot kötni mert kapacitív a bemenet. Igaz a limitációt inkább mx 50cm kábelhossz lehet lábanként.
Ezen felül limites a terhelhetőség lábanként 12mA ami.. tesók között is karcsú. OK hogy egy gombelemről is elműködik cserébe sokáig.
DE tényleg a legjobb a méret eddig a boardok között ez a nyerő bár láttam már több félét is. Epöfög 3V de akár 5V-ról is. -
Postas99
senior tag
válasz
Postas99 #21410 üzenetére
USB-C - n keresztül programozható - SorosPorton látszik.
2 nyomógomb van rajta
1 - Reset 2-Boot mode
Ha nyomvatartod a BOOT nyomógombot akkor lehet rá arduino kódot tölteni (Ezt csak egyszer kell megcsinálni) ezután simán megy a szokásos upload.
Ha valami oknál fogva elqrod akkor usb kihúz boot nyomvatart, bedug majd lehet feltolni a kódot rá.
Éss valaki már itthon is kipróbálta
[Informatív, élvezetes, és magyar] -
Postas99
senior tag
válasz
JozsBiker #21409 üzenetére
Ez egyszerű mint a faék.
Több megoldás is leheséges1, Kétoldalú puha ragasztó csík. Az tart de ha kell eltávolítható
2, Mi lenne ha [------] a nyákot betolnád egy sínbe? illusztrálni próbáltam
3, Van forrasztható furat rajta, adja magát hogy hosszabb beforrasztott tüskékkel egy bedugaszolós megoldásba bele tudnád tenni.A többin még gondolkodom
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Még mindig egy SIM900 modullal küzdök, de már szerencsére a beépítésénél tartok. Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy hogyan lehet szerintetek rendesen rögzíteni ? Furatok nincsenek a sarkain, ráadásul csatlakozó tüskékkel sem lehet mondjuk egy próbapanelre forrasztani, mert a NYÁK túloldalán van a SIM kártya foglalat amihez alkalomadtán hozzá kell tudni férni. Ugyanemiatt a ragasztás sem járható
-
Postas99
senior tag
Sziasztok!
A múltkor beszéltük az WeACT féle board-okról. Rendeltem egy újabb játékszert
CH55X.
Ha hozzátok is megérkezett amit rendeltetek, mi a véleményetek róla? -
ViZion
félisten
válasz
#99235328 #21403 üzenetére
Tapasztalatom szerint AHT20/21 az a 18-25 tartományban ugyan annyit téved (nálam 1 °C alatt volt), bent használom, ezért nem is szórakoztam %-al.
Sőt... magasan volt, így -2.9°C lett a vége. A 2m-feletti hőfok nem érdekel, ha az asztalnál ülve kevesebb van. De elhelyezéstől is függ (nálam ott pont megreked a meleg és a kis Wemos és a LED FET is fűti), meg hogy mi a célja a mérésnek. -
törölt tag
válasz
ViZion #21402 üzenetére
Ja, értem.
Hát én írok saját fw-t csak úgy hobbiból, de arduino lib-et használok a hardverhez.
Akkor az lesz szerintem, hogy megmérem ezeket szobahőmérsékleten, valami hidegebb környezetben és megnézem állandó fokot "csalnak"-e. Ha igen, akkor egyszerűen kivonom majd az értékből.
Ha nem egyenletes, akkor a mért értékhez arányosan fogok levonni belőle. Jobb ötletem nincs sajnos. -
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A Fehér Házban marad a Starlink Trump és Musk rossz kapcsolata ellenére
- Milyen légkondit a lakásba?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Honor Magic V2 - origami
- Sorozatok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- LEGO klub
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- BESZÁMÍTÁS! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged