-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Urna
tag
válasz
ViZion #23647 üzenetére
Az eredeti terv az volt hogy egy Pi-t pakolok egy régi iBook 4-be. Még kéne a touchpad amit működésre kéne bírni, satás optikai meghajtó már megvan meg kijelző is. Hely is éppen hogy lenne mindennek ahogy méregettem.
Nem firss a projekt, mert ült szegényem 1-1,5 évet a polcon de most nincs hajtás munkában.
Sorban haladgatok, most a touchpad meg a tápellátás ami még kérdőjeles.. a touchpadnél eszembe jutott hogy kicserélem egy usb-s re és nem szenvedek .. de a fedél-záró mechanika meg mellette szól.. cserébe ennek csak egy gombja van és adb-s
Most ha minden kötél szakad és a Pi inkább home szerverre megy .. akkor meg már van egy billentyűzetem. Ami .. hát nekem legalábbis kényelmesebb mert lapos, de hosszabb bill útjai vannak mint a legtöbb low profile cuccnak. -
Urna
tag
válasz
ViZion #23645 üzenetére
Hát nem szépségdíjjas a dolog .. de végülis proto szóval nem is kell neki. Cserébe ez a monstrum akkora hogy nem fér már be a bill alá a házba (mindegy is majd a véglegesnek kell)
Itt ugye pont kapóra jött hogy a saját pcb-m végén illetve a szélén is kihoztam a gpio illetve a gnd pineket. A zöld kisebb pcb az "gyári", még a projekt elején amikor a megfelelő szallagkábel csatit kerestem, akkor láttam aliexpressen és ilyen újradrótozásra pont jól jött. A fekete vezeték ami az elejébe megy a kék pcb-nek az a kivezetett gnd, a piros majd narancs pedig a 9-es pinből végülis a 10-es GPIO-ba visz, a 17-es volt helyén.
rednifegnar
Nem tudok rájönni hogy mi lehet a baj, az én eredeti cpp-s kódommal is tudtam olvasni róla adatot, ViZion által linkelt datasheet alapján is jónak kéne lennie és amit én találtam róla adatot az Adafruit/ Circuitpython oldalán az alapján is csak simán kéne mennie a GPIO 18-asnak ... de nem teszi.
ESP32-s2 mini / LOLIN S2 Mini néven van ez a lapka. Lentebb írtam hsz-ben, hogy folyamatosan shortot jelez rá és nem tudok róla pull.down-al olvasni semmit .. örülök hogy meg lett oldva.. de érdekelni azért a miértje a dolognak. -
Urna
tag
válasz
ViZion #23638 üzenetére
Sajnos mind kellene
30 pines a szallag amiből 27 vég megy bele a billentyűbe. Sorok, oszlopok, 2 LED 1 ground.
Igazából az jutott eszembe, hogyha nem jutok megoldásra, hogy max a két led közül az egyiket nem fogom használni, elég lesz a CapsLock led-je esetleg a GND-be teszem a szalagkábelét... Ezzel felszabadulna egy pin.. esetleg megnézhetem majd a shiftregistereket is .. ahogy láttam azzal ki lehet tolni a lábak számát. És ha a touchpad is kész akkor 4 pinnel még kevesebb is ez a szörnyűség mint kéne.
A lenti= korábbi példakódra amúgy ez a kimenete:Figyelés elindítva...
GPIO változás:
- GPIO 9 (pin: board.IO18): HIGH
Ha valakit érdekelne hogy a nem short-tester milyen kód (hátha esetleg két független bibi van a két kódomban ), akkor tegnap elkezdtem rendezni a git repót is:
code.py
Majd felkerülnek ide a pcb verziók filejai is ahogy van időm. -
Urna
tag
válasz
ViZion #23635 üzenetére
Tudtommal nem...
Viszont leszedtem a másik ESP-t és ugyanaz a shortcut-tester hiba "pucéran" is ... amivel lehet haladni:
Vagy van valami gyárilag a 18-as pinnel, ami miatt shortra jelzi (és nem jó a pin-diagram amit eddig használtam) Pinout
Én rontottam el valamit az esp-vel... eeeh nem tudom benne lehet a pakliban.
Lehet hogy rossz a python kód amivel keresem a shotot (ezt akkor bedobom lejjebb.. de ha ez rossz akkor fura, hogy pont ugyanezen a pinen nem tud működni a billentyűzet sem...)Bármi más bibi ami esetleg abból adódik hogy circuitpython-t használok és nem arduino ide / cpp- kódot.. mert amikor a scannert futtattam (ami cpp volt), akkor a 9-es pinre érkező adatot szépen olvasott ki .. de most nem tud a python..
Valószínű, hogy át kell tervezni azt az egy bemenetet majd a végleges PCB-ben.A shortcut-tester:
import board
import digitalio
import time
# Lista a vizsgálandó GPIO-król
pins_in_use = [
board.IO39, board.IO40, board.IO37, board.IO38,
board.IO35, board.IO36, board.IO33, board.IO34,
board.IO18, board.IO21, board.IO16, board.IO17,
board.IO15, board.IO14, board.IO13, board.IO11,
board.IO8, board.IO9, board.IO6, board.IO7,
board.IO4, board.IO5, board.IO2, board.IO3
]
inputs = []
for pin in pins_in_use:
dio = digitalio.DigitalInOut(pin)
dio.direction = digitalio.Direction.INPUT
dio.pull = digitalio.Pull.DOWN # VAGY PULL.UP a billentyűzet függvényében
inputs.append(dio)
# Előző állapot
last_state = [False] * len(inputs)
print("Figyelés elindítva...\n")
while True:
current_state = [dio.value for dio in inputs]
if current_state != last_state:
print("GPIO változás:")
for i, state in enumerate(current_state):
if state:
print(f" - GPIO {i + 1} (pin: {pins_in_use[i]}): HIGH")
print("---")
last_state = current_state[:]
time.sleep(0.0001)Így most ennyit sikerült előrelépni.. ami valószínű akkor hogy lehet hogy nem rossz a PCB, és talán nem is folyt meg a forrasztása a másiknak.
További ötletek? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ViZion #23616 üzenetére
Jaja értem.
Oké.
Azért nem veszek battery shield-et, mert nincs gyakorlatom ezekkel a kütyükkel (most tanulgatom, beleértve a teljes ökoszisztémát) és eszembe sem jutott.
De ahogy most elnézegetem, ez meg lehet, hogy a totál overkill lenne arra, amire nekem kell, mert nincs 7/24 igényem. Aztán lehet mégis ez a megoldás.
Nézzük a felhasználói oldalról, hátha arra van vmi mondásotok
Szóval ez egy audio erősítő. Ha konnektorba bedugom, főkapcsoló sincs, indul egy standby mód, mikrokontroller áram alatt, nem sleep meg egyéb módokban, de pl. az áram spórolós modem-off szint oké, ne wifizzen még ekkor. Mindegy is. Kijelző off. Egyetlen gombot figyel, a bekapcsológombot.
Ha megnyomom, túl az egérmozin a kijelzőn, elvégezne pár rutin mérést, feltétel-teljesülést a program, mielőtt megadja a jelet a szilárdtest reléknek, amik behúzzák a trafók primerjeit és indul a buli.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Csecsemőbiztosra szeretném csinálni és arra kellene a "szünetmentes", hogy ha áramszünet van, eldurran egy bizti alkatrészhiba miatt, stb, akkor ezt észlelje a kontroller és lesz rátéve egy ilyen, amibe instant elmenti azt, amit tud. De leginkább az óránkénti számláló állását, mert arra is használnám, hogy mérje a kondikba belement használati órákat (lévén h meleg lesz bent, inkább cserélem őket a gyártó által megadott üzemidő végefele). Van amelyik 2000h-s, van, amelyik 5000h-s, de mérne még jópár ilyen üzemidő jellegű dolgot, ritkán reset-elem a számlálót alkatrész csere alkalmával csak.
Magyarul betáp bármi miatt off esetén legyen maradék saját tápja reagálni, eepromba elmenteni az épp aktuál számláló állásokat, aztán ő is lehunyhatja a szemeit.
Ennyi a cél.
Nyitogatni nem szeretném gyakran a fedlapot, hogy elemezzek (pl. 3x AAA egy tokban). Akksira nem gondoltam, jó ötlet, de gyakorlatilag alig, jó esetben soha nem lenne használva. Odabent vagy 45-50 fok lenne kinti 22 fok mellett amúgy. Kívülre, külső házba is tehetném az akksit, csak az olyan tré, nem szép, nem csinos. Bár mögötte kutya se látja.
Hát, ennyi. Bírjon ki pár mp-et. lehet ezt csak tapasztalari úton fogom megtudni, egyelőre van két említett 16V-os hatalmas kondim, vagy elég lesz, vagy nem. Vagy ha elveszti saját figyelt tápfeszét, eldobatok vele mindent a sleep feletti power módba azonnal és csak egy eeprom írásra marad ideje - bőven elég.
-
Postas99
senior tag
válasz
ViZion #23525 üzenetére
A külföldi youtuberek akiknek szoktam nézni a csatornáit azok "props"-ként vagy animatronics vagy mechatronics-ként hivatkoznak rá. Nekem elég a "props" megnevezés de ha magyarítanám akkor inkább úgy hivatkoznék rá hogy "motyók, cuccok".
Egyik kedvencem: VanOaksProps
eléggé jó ötletei vannak és rendkívül jó a megvalósításokban is. Ami azért is becsülendő, mert az egyik kezét igazán nem is tudja használni és mégis mindent megvalósít. -
Janos250
őstag
válasz
ViZion #23525 üzenetére
"a dobozból való kivezetésre,"
Én ilyennel fúrok műanyag dobozra lyukat, elég kulturált a kinézete. Csak forogva fúróval, ütni nem szabad.
https://www.aliexpress.com/item/1005005416751545.html
"lecsupaszított vezetéket 1-1cm-es szakaszon, forrasztóónnal bevonom, majd hőre zsugorodó csővel szigetelem?"
Igen, de használhatsz akár ilyet is:
https://www.aliexpress.com/item/1005007170755105.html
" viszont nem tudom milyen csatlakozót használjak 2 vezetékes kábelhez"
Ízlés kérdése, de én a szokásos tápcsatlakozót használnám. -
ekkold
Topikgazda
válasz
ViZion #23507 üzenetére
Másik támában szóba került a nemsokára megszűnő skype. Majdnem a kezdetektől használtam, akkor még p2p alapon működött, akár helyik hálózatban is a külső szerverek elérése nélkül is! Az amcsik elsősorban azért támadták, mert semmilyen módon nem lehetett lehallgatni - ott (és amúgy nálunk is) kötelező lehetőséget biztosítani az állambiztonság számára ilyen funkció használatára. Aztán megvásárolta a M$ 8500 millió dollárért! Nem elírás! dollármilliárdokat fizettek a skype-ért, és az akkora már 100 milliós nagyságrendűre növekedett felhasználótábor adataiért... Bárki szerint elképzelhető az, hogy ez egy reálisan megtérülő üzlet volt, a fizetős felhasználóktól származó bevételből?? Biztos, hogy nem csak az adatok és a lehallgatás lehetősége kellett, ill. az ért meg ennyire sok pénzt? Biztos, hogy nem állami támogatás volt ennek a pénznek valamekkora része, valamilyen ellenszolgáltatásért cserébe?
Kína nem méginkább így működik? De. Akkor? Az lenne a furcsa ha valamiben nem lenne. Persze attól még ez nem feltétlenül jelent közvetlen veszélyt (és nem is mindenkire), de ugyanakkor azért számítani kell rá, hogy itt-ott lehet "alvó ügynök", és semmilyen eszközben nem szabad 100%-ig megbízni.
Érdemes megnézni pl. mikrotik routerekben mi is az a Calea csomag, és miért aktív alalpból az amerikai verziókon, de az európaiban nem... de ugye itt is telepíthető... -
ekkold
Topikgazda
válasz
ViZion #23507 üzenetére
Nem tartom lehetetlennek, hogy a ESP-n keresztül meghekkeljenek valakit. Egyrészt a wifi csatlakozáshoz el tudok képzelni "univerzális kulcsot ill. jelszót" amivel mindenképpen rá lehet csatlakozni. A benne megvalósított TCP protokoll (amit csak használni kell) is tartalmazhat extrákat (gépi kódban akár néhány bájton is!), és pl. gyűjthet kisebb adatokat, pl. egy-egy kódolatlanul küldött jelszó a LAN-on...
Persze nyilván nem egyszerű, de sose becsüld le a távolkeleti fejlesztőket (és a többieket se)... -
válasz
ViZion #23505 üzenetére
Nézd, ez nem az én dolgom, én csak hoztam egy konteót
De mivel dedikáltan IoT eszközökbe van szánva a chip, rengeteg olyan cuccba is bekerülhet, amihez akár az utcáról is hozzá lehet férni, nem feltétlenül távolról, a neten át. És sokan ezeket mindenféle alapvető külső védelem (pl. router tűzfal) nélkül használják, kiengedik direktben a netre, stb.
Évek óta köztudott, hogy a nem kellőképpen, vagy egyáltalán nem védett IoT cuccok micsoda sebezhetőséget hordoznak.
-
Postas99
senior tag
válasz
ViZion #23454 üzenetére
Köszönöm.Az elképzelés az volt valójában, hogy az elkészült tervekből szeretnék ihletet meríteni. Nem konkrétan megvalósítani akarom, hanem ha van több fajta ötlet akkor mindenhonnan összecsipegetve a jó ötelteket megvalósítom a sajátomat. Illetve legyen róla egy majdnem fotorealisztikus kép is.
Amúgy tegnap ezen a bénaságon jól eljátszottam, terveztettem vele madárházat. Elméletben jól csinált mindent, leírta hogy mik a kritériumok és mit hogyan kell megvalósítani, ezzel szemben a lerajzolt megvalósítás siralmas volt, kimaradt az itató helye, semmi sem stimmelt csak nagyjából.
Kis programkódokhoz viszonylag jól áll hozzá, de ott is a körmére kell nézni, mert hibázik. A többi dologban nem tudok igazán nyilatkozni. Assembly nyelvet még nem próbáltattam vele.
-
Undoroid
őstag
-
válasz
ViZion #23418 üzenetére
Napi 12 órát mennek, ki be kapcsolva (az izzó melegít és a beállított hőfok elérésekor kikapcsol, ha 2 fokot visszaesik bekapcsol. Terrárium fűtését végzi).
Ha egyszerre egy relé kapcsol akkor 98%-osan gond nélkül működik, de ha egyszerre több, akkor azonnal fehér lesz a kijelző. Minden relé-kapcsolás után a delay(150) szoftveresen megoldja, hogy egymástól elcsússzanak időben a kapcsolások. Van másik, de ugyanilyen relé-modul, kipróbálom azt is (pont ma cseréltem ki az MCU alatti boardot, de nem javította meg a dolgot mindenből kettő van, mert 2 terrárium-vezérlés lesz, de a másodikat csak akkor csinálom meg, ha ez full stabilan megy)
-
válasz
ViZion #23416 üzenetére
ESP32 S3 van már,. 20W-os izzókat kapcsolgat. SSR-t olvastam én is valahol, hogy az esetleg jó lehet. Felveszem a listára, ez jó lehet? [link] Vagy miért jobb ennél a Fotek-klón? (azért lett a kattógos modul, mert opto-s, és gondoltam nem hozzáértő fejemmel, hogy ott nincs kapcsolat a 230V és a kisfeszültség között)
A 230V nincs közvetlenül a többi alkatrész mellett, de persze bármi is lehet, ehhez sem értek. Viszont ferritből perpill 1db van itthon, de ha rendelésre kerül a sor azt is beledobok
Én írtam a progit, megnézem az EspEasy-t, hátha, bár amíg nincs a relén 230V gyönyörűen, hiba nélkül megy minden, de amint megkapja rögtön halálozik, nekem ez inkább vmi hardveres gondnak tűnik.
Nem próbáltam kézzel kapcsolgatni a reléket, kipróbálom azt is.
-
válasz
ViZion #23395 üzenetére
Kerestem spi over lvds modult de nem volt se a google a barátom se a Chatgpt, csak ic-ket találtam, ami az én hardveres képességeimet meghaladják
Van esetleg ötletetek hogy lehetne megoldani?
Illetve arra nincs vmi egyszerű megoldás, hogy a GND-n ne legyen olyan jel, ami megöli a SPI-s kijelzőt?
Néztem az I2c-t, azt írják, hogy nagyon lassú, 10mp is lehet, mire frissíti a kijelzőt.
-
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #23381 üzenetére
Pont ezen gondolkozok Én is, hogy nem-e a relék lekapcsolásakor keletkező önindukciós 'tüske' zavarja meg az MCU-működését?! A gyári relépanelokról nem szokták lehagyni róla/róluk a betáp oldaluk felőli védődiódát, de nem követtem végig a hibaleírást és a felhasznált anyagok listáját sem! Előfordulhat (?) az is, hogy a relékkel kapcsolni kívánt áramok okozzák ezeket az anomáliákat?! Vagy már akkor is hibázik a kijelző, ha csak a relék dolgoznak?
Nem látom az egész kapcs. rajzát, ezért ötletként néhány filléres alkatrész hozzáadásával meg lehetne szűrni a betápok lehetséges ingadozását!
-
válasz
ViZion #23365 üzenetére
Kondit nem próbáltam (nincs itthon
), ellenállások nem segítettek.
Szoftveresen módosítottam rajta, minden relé-kapcsolás után tettem egy delay(100)-at, így hiba nélkül megy kb 1 napja, a relé húzhatja meg a tápot (amit nem értek, volt olyan próbám is, ahol másik tápról ment a relé-modul). Erre a kondik megoldások? Mekkora kellene (chatgpt azt javasolta, hogy 100nF kerámia kondenzátor +1000µF – 2200µF elektrolit kondenzátor (low ESR, alacsony impedanciájú)) ?
Kijelző jó, ha megy folyamatosan, nyűgös lenne egy gombot lehozni, 2m magasan van.
-
válasz
ViZion #23362 üzenetére
25cm a max úgy néz ki. Dupla éren is ugyanúgy elszállt, míg 25cm esetén szimpla éren is tökéletesen megy.
ChatGPT-t megkérdeztem, ezeket javasolta még:
- digitalWrite(RESET, HIGH);- 100Ω–220Ω-os soros ellenállást az SCK és MOSI vonalon
- Tegyél egy 100µF kondenzátort a kijelző tápellátására.
- LVDS átalakító
-
válasz
ViZion #23358 üzenetére
Mai próbálkozások:
- SPI sebességének csökkentése ->semmit se ért
- 100ohmos ellenállások -> semmit se ért
- 25cm-es kábel (50cm helyett): tökéletesen megy minden.
Nem közös táppal is meghal a kijelző, az volt az első ötletem, hogy a relét külön táplálom, csak a GND közös. -
-
válasz
ViZion #23340 üzenetére
+Postas99: Sajnos az 5V sem oldotta meg. Addig megy a kijelző, amig el nem kezdenek a relék kapcsolni. Akkor elfehéredik és úgy is marad, a rendszer működik csak a kijelző hal meg (van egy webes felület, amin látok mindent).
Megvan az 5V a végén is (a tegnapi javaslat alapján arra váltottam).
-
Postas99
senior tag
-
Postas99
senior tag
válasz
ViZion #23312 üzenetére
Lehet, ahogy nézem, de nem ez lenne a legnehezebb megoldás.
A kutya szerintem ott van elásva, hogy pontosan hová is helyezed el a mikrofont? Nappali, szoba,konyha,wc,fürdő,emelet? Mi van akkor ha csak 1 van és nem értelmezi jól a szöveget, valószínűeg fel kell emelned a hangodat, esetleg kicsit kiabálni is kell majd? Mi van ha kettő van, erősebb kutya alapon fog dönteni? Mi van akkor ha az egyik téveszt mert szarul értelmez mert távol van tőled?
Mekkora a vételérzékenysége a mikrofonnnak és annak milyen karakterisztikája van. Mert hogy ott a demo asztalon működik az egy jól látható dolog, de nem tudni, hogy egy 3 szobás lakásban, házban ha az egyik szobából kiabálsz meg fogja-e hallani a másik szobában. És ha emeletes ház, legyen csak 2 szintes. Akkor oda biztos 2 kell, mivel szeparált szint, szerintem ott működne akár 2 külön is.Ez tök jópofa játék szerintem.
De inkább valami társasjátékot tudnék ilyennel elképzelni.
Adott egy random terepasztal vagy legyen csak egy padló ahol a 2 csapat vagy csak 2 ember azzal szórakozik, hogy egy kis kerekes "távirányításos" autónál balra, jobbra,előre, hátra parancsokat -hang utasítás- ad ki. Nem önvezetés, hanem parancsok. Egy adott útvonalat kell minnél jobban teljesíteni ki áll a legközelebb hozzá és milyen gyorsan teszi meg az utat.
Nincs kontroller, ha a hangod. Szerintem eléggé vicces dolog sülhet ki belőle. -
Postas99
senior tag
-
Postas99
senior tag
válasz
ViZion #23261 üzenetére
Óh kellett volna valami támpontot is adnom, hogy miről beszélek.
[VAPE cucc]
Az utolsó Redmi Note ami a kezem ügyében volt az a 7-es széria. Előtte jónéhány mefgordult a család kezében. Azóta nem volt közöm hozzá.
A véleményem ugyanaz mint neked: szoftveresen szuper és szar is egyben. -
vargalex
félisten
válasz
ViZion #23248 üzenetére
Ugye most a kazán "vezérli" a szivattyút. Azaz, ha fűt a kazán, bekapcsolja a keringetőt is, ha nem, akkor nem. Így a kazán teljes fogyasztását mértem (ez még egy buta kazán, a saját fogyasztása szerintem elenyésző) egy okos konnektorral és emlékeim szerint 1-es fokozaton 10-15 W között volt valahol (de 20W alatt, szinte biztos). 4-es fokozatot persze sokkal több.
Köszönöm mindenkinek, akkor elfogadom, hogy ez így jó.
Szerintem az lehet a baj, hogy én mindenáron hagyományos reléhez akarom hasonlítani a működést...
-
vargalex
félisten
válasz
ViZion #23236 üzenetére
Ahogy írtam, 230V-os Osram 13W LED "izzó"val teszteltem. Ott is van elektronika...
-
vargalex
félisten
válasz
ViZion #23234 üzenetére
Nem is láttam a projektedet. Én is hasonlót csinálok, csak saját kóddal. Egyébként az a fura, hogy ebben a példában is a led-el mutatja be emberünk az SSR-t és nála szépen lekapcsol...
-
Janos250
őstag
válasz
ViZion #23196 üzenetére
Egyelőre nem tudom pontosabban az okát, mert ezt tegnap este lefekvés előtt néztem az eszközkezelőt. Persze az is lehet akár, hogy valami gond az Arduino IDE körül van (letöltöttem tisztát, ugyanez), vagy valami felmászott a gépemre. Eredeti Arduino ESP32 még szűz, azaz először most bekapcsolt panellal ugyanez van.
Egyelőre többet nem tudok, lehet, nagyon melléfogtam, de most nem tökölök vele tovább, írom a programot az S3-on, azon CH340 van. -
.-..-.
tag
válasz
ViZion #23193 üzenetére
Ez dron-zavaro, ezert kell 3db modul. Az egyik maga az esp32, de ott is javasolt lesz majd a kulso antennas verzio.
Egyelore csak rf amp nelkul probalom. Egyelore kiserleti jelleggel.
2.400GHz-2.525GHz van 125 csatornara osztva (1MHz csatornankent)
Mivel a leptetes a csatornak kozott nem eleg gyors, 3db modullal mar lefedheto annyira, hogy a hatokorbe kerulo dronok elvesztik a kapcsolatot es vagy leszallnak vagy visszaternek az indulo ponthoz. -
.-..-.
tag
válasz
ViZion #23188 üzenetére
Az van, aminek a netről a képét feltöltöttem: [link]
Pontosan ez az alkatrész elrendezés és ugyanez az esp-wroom-32 felirat.Amúgy nem arról van szó, hogy nem ismeri fel az OS, hanem nincs is usb-uart.
Nem jelenik meg eszközként sem. Kizárólat tápként funkcionál most a micro-usb port.
Nem tudom, hogy az integrált usb-uart adta meg magát vagy valami beállítással kikapcsoltam.Mindezt azért merült fel bennem, mert pl. stm32 dev esetében ki lehet kapcsolni az usb-t és akkor sem serial, sem dfu módban nem funkcionál.
Viszont így kisebb a fw mérete nyilván.Szóval hátha valami ilyesmi történt ezzel is.
Amúgy szükségem van a több pinre, mert 2db nRF24L01 és 1db I2C OLED kijelző is került rá. Szóval ezért ez a verzió.
Egyelőre külső usb-uart eszközzel frissítem, a már említett módon.
Csupán kényelmes volna egyetlen usb kábellal használni fejlesztés közben. -
.-..-.
tag
válasz
ViZion #23185 üzenetére
Akkor megkeveredtem kicsit, hogy ez egyáltalán mi ...
ESP-WROOM-32 a felirat a lapkán.
Az RX/TX pineken valami logot irogat a serial-monitor-on (/dev/ttyUSB0) és van is sejtésem, hogy mi lehet rajta.
Próbáltam ráírni egy üres sketch-et lefordítva, de nem sikerül.Így van esetleg valami ötleted, hogyan tehetném "gyári" állapotba?
-
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #23149 üzenetére
Ne bántsd! Ő nem érti, hogy miért kérdezel olyanokat, ami szerinte lényegtelen és ezért nincs is rá válasz, viszont Mi (Én biztos nem) értjük azt, amit és ahogyan ír! Többszöri átolvasás után sem nagyon értem az egészet! Néhol kín olvasni...
Felmerült bennem a kérdés: miért nem kérdezi meg a másik sporit, hogy mi alapján készítette (?) el a sajátját? Vagy hol vásárolta meg? Annyira nem lehet nagy titok az egész...
Nem szeretnék elriasztani innen senkit! Legyünk türelmesek!
-
válasz
ViZion #23135 üzenetére
vettem festéket, beledobtam az ecsetet, valaki kitudná festeni a házat? ui. létrát is hozz
Nálunk kb. szó szerint ez történt. Egy festő barátomat megkérte a feleségem bútort szállítani, de ha már itt van, pont vettem festéket, fesd már ki a gyerekszobát.
Létra végül nem kellett... -
JohnnyX
őstag
válasz
ViZion #23105 üzenetére
1. Otthoni wifi routerre, vagy melóban a wifi-re csatlakoztatom az esp-t, gond nélkül küld adatot thingspeakre, ahogy eddig is.
2. Tailscale-re regisztráltam, telefonra telepítve, csatlakozik is a vpn-hez. Telefont állítottam be Exit Nodnak, DNS átírva a 8.8.8.8-ra, mobilon hotspot elindít, esp8266 csatlakozik is, de így sem küld adatokat thingspeakre.
3. Asus routeremen openvpn beállít, használhatom a netet is.
Telefonra telepít, routerből a fájl kiexportálva majd telefonra betöltve. Telefon csatlakozik otthoni routerre vpn-en (dns 8.8.8.8), hotspot elindít, esp8266 csatlakozik telóra, és így sem küld adatokat thingspeakre. -
Janos250
őstag
válasz
ViZion #23105 üzenetére
Köszi, ezen más máskor is gondolkodtam, de ismeretek hiányában elmaradt.
A Tailscale - elvileg, valami minimalizált formában - megy ESP32-n is. Van ezzel kapcsolatban valakinek valami tapasztalata?
Valószínűleg az lesz, hogy egy nem túl régi laptop lesz a házban, arra megy a Tailscale, és ahhoz kapcsolódik/nak az est32/k.
Ilyen laptopt, aminek a képernyője rossz, és csak külső monitorral használható, már pár ezerét meg lehet venni 7-8 gen. CPU-val, és ha megveszi az ember hozzá a memóriát, SSD, tápegységet, akkor is kijön 15-20-ból egy elég korszerű (8-10 éves technológia) laptop, alacsony fogyasztással.
Ez szerinted működőképes lehet, hogy a házban a helyi hálón van a laptop, vagy a gépet a helyi hálón kívül kell elhelyezni?
Windows is jó rá, vagy Linux kell? -
Postas99
senior tag
válasz
ViZion #23064 üzenetére
Köszönöm!
Aryes:
Ezzel futottam egy jó nagy kört még tavaly nyáron, de találtam egy jó teszt és oktató videót egy srác mindent összeszedett. [Milyen folyadék kell a füstgépbe]
Füstgép a legolcsóbb 400W vagy 500W lehet a szokásos Beamz is, amit láttatok füstöt az épp már egy másik folyadékkal volt, mert eredetileg egy nagyon brutál keeveréket raktam össze, ami elfogyott a végére.
Ugye van a vaporesso- mint PG/VG dohányosoknak. Nos ez a folyadék van eredetileg a füstgépben is csak vízzel túl higítva amit a boltban veszel.. Ettől eléggé gyatra a füst, ha igazán szép füstöt akarsz akkor kell 1 Liter PG/VG 50/50%-ban, és teszel mellé valami nagyon édes ízt, vanilia, vattacukor, málna satöbbi. Ez mehet a tartályba, és nem büdös hanem édes illat fog szállni a levegőbe a füstből. A gyerekek meg elhiszik hogy a vattacukor szörny van a dobozban. Mindkettőt meg lehet rendelni valami dohányos oldalról. Az íz mehet teljesen bele a PG/VG cuccba. Itt a fantázia szab csak határt hogy akartok. DE ne vegyetek hozzá nikotint. Csak az íz kell. -
Undoroid
őstag
válasz
ViZion #23012 üzenetére
Biztosan lennének erről videók, de sajnos a keresőszónál rögtön elakadok! Ugyanis ez nem egy gyári napelemes rendszerről kapná az infókat, hanem egy maszek gyártmányú DHT11-ről vagy egy BME180-ról! Azokat fel lehet küldeni a helyi hálózatomra egy ESP-vel. Úgy viszont csak az aktuális értékeket tudom megjeleníteni és nem a linkelt módon, látva az esetleges változásokat. Első körben egy szimpla napelem értékeit szerettem volna így monitorozni, majd később jöhetett volna a bonyolítás...Ehhez szerettem volna segítséget kérni, de ha nem írom le rendesen a kérdésemet, akkor válasz sem fog jönni!
-
skun76
csendes tag
válasz
ViZion #22910 üzenetére
Igazad van, nodemcu az.
Valószínűleg rosszúl fogalmaztam meg a kérdést a pinout-al kapcsolatban.
Engem az érdekelne, hogy melyik IO megy az egyik motorra, melyik a másikra, melyik a kormány motorra, stb. Mert így nehéz (hosszadalmas) lesz egyesével végig méregetni, hogy mi hova is megy. Nem megoldhatatlan de egyszerübb lenne ha valakinek lenne infója hozzá.
Köszönöm a válaszod.Üdv
-
Postas99
senior tag
válasz
ViZion #22905 üzenetére
Nem akartam semmibe belekötni, pusztán sokallom azt a hosszú füzért mert a kevés led is elegendő ahhoz hogy ezt a megvilágítást elérd. Már az 1 méter is szerintem sok.
Ebből kiindulva:
[vagy mégsem?] -
-
allein
addikt
válasz
ViZion #22821 üzenetére
Jó reggelt. YT, LG webos ambilight, számtalan videó van. Piccap és HyperHdr szoftverek kellenek, rootolt LG tv.
Olvastam, hogy mókolni kell öket, ezért nem foglalkoztam velük mert nem értek hozzá.
LAN verziósat vettem, egy kicsit balfaszul tervezték meg mert az a piros műanyag az usb c csati útjában van,
de amúgy szét lehet szedni: -
válasz
ViZion #22772 üzenetére
A max fényerőt is lehet korlátozni
Jó ötlet
Közben utánakerestem, arra az smd ledre max 0.3W disszipációt ír, úgyhogy valóban le kell korlátozni. 🤔
készítek egy "bemenetet", ahonnan leágazok
Én így tennék, de csak micro usb aljzatom van és már alig van itthon ilyen kábelGyereknek akarok összerakni belőle egy displayt, amire streamelés közben tud rajzolni, kiírni dolgokat, ritkán vagy leginkább soha nem lenne tiszta fehér háttér küldve rá, inkább színes rajzok, szmájlik, meg betűk.
YouTube-on néztem, van aki lipo akksiról hajtja hogy hordozható legyen. Akkor annyira talán mégse vesz fel nagy teljesítményt. 🤔
-
-
válasz
ViZion #22749 üzenetére
Talán ezért sem halt még ki a bakelit.
Édes istenem...
Ebbe nem megyek bele, nagyon messzire visz.Annyi, h a hullámok egymást módosítják, 2 hullámból lesz egy harmadik.
Ez tény, csak ebből a szempontból teljesen mindegy a hullámforma, nézz utána a belső fül felépítésének. A fül nem hullámformát néz, nem frekvenciát mér, hanem folyadéknyomást, egy véges felbontasú senzor-array segítségével.
Egyfajta spektrum-analizátor, ami fizikailag képtelen 20kHz fölötti tartományt érzékelni, innentől minden más csak spirituális belemagyarázás.
-
válasz
ViZion #22744 üzenetére
Nem tudom milyen képet próbáltál linkelni, nem látszik.
Az is fontos, h ez mennyire módosítja a többi frekit
Ha arra gondolsz, hogy a felhangok a hangmagasság-érzékelést befolyásolják, akkor igen, nagyon is, emiatt sem divat már a függöny mögött próbajáték a zenekaroknál. De a 20kHz fölötti hangok már itt sem játszanak szerepet.egy bútorozott nappali vs mozi máshogy szól.
Tudom, teremakusztikából írtam az egyik szakdolgozatomat. -
Postas99
senior tag
-
JulianSinulf
őstag
válasz
ViZion #22603 üzenetére
Sok oldal van, ahol ingyen letölthető tervek vannak. Printables, thinkverse a kettő legnagyobb, amiről tudok. A bambulab-os MakerWorld-öt még nem nézegettem, így nem tudom, mennyire ingyenes vagy mennyire hasznos. Porfogókat nem szeretek nyomtatni.
Az a baj az ilyennel, hogy pl. Postas99-nek elég specifikus doboz kell. Nagyon nagy szerencse kell, hogy olyat találjon. Egy sima dobozt gyártani meg tényleg nem feltétlen éri meg, ha nincs nyomtató. Sima dobozokat én sem szoktam nyomtatni. Csak olyat, ami specifikus, nem kapható boltban, a majdnem jókat meg macerás átalakítani.
Bérnyomtatás meg eszembe sem jutna ilyenre. Igyekszem elsőre jóra tervezni, de nem mindig sikerül, így van egy-két próbadarab. A kritikus pontokra általában külön idő és anyagspórolós tervdarabot nyomtatok.
Utoljára RPi 4B házat nyomtattam. Igaz, még csak az alja van meg. A tetejét még meg kell terveznem.A legelső hasznos dobozom egy annyira kicsi doboz volt, amibe pont belement egy kapcsoló. Ezt ügyesen felragasztottam a pult aljára, szinte észrevehetetlen. Ez kapcsolja a konyhaasztal világítását. Most ezt akarom áttervezni úgy, hogy egy sonoff kapcsolókonnektor elektronikája lesz a kapcsoló. A nyomógomb kivezetése még kérdéses. Le kell mérnem a panelt a felfogatási pontokkal. Ez utóbbi a nehezebb. Körétervezni a dobozt már nem nagy dolog. De ilyenkor kellhet egy-két próba, hogy tényleg jól mértem e le azokat a lyukakat. Fontos, hogy kézzel könnyen kapcsolható legyen, de, ha úgy marad és mindenki leült, akkor kanapéról telóval is egyszerűen le lehet kapcsolni.
Nem annyira energiatakarékos, mint a mostani megoldás, de az okosotthon lényege nem is ez. -
cog777
senior tag
válasz
ViZion #22582 üzenetére
Koszi a valaszt es az okos otthon topik ajanlast, elsiklottam felette. Arra is gondoltam hogy a homerseklet, esetleg fust erzekeloket nem DIY keszitem, mert allandoan toltogetnem kell az aksikat, hanem gyarit veszek tobb eves mukodesi idovel, viszont a "kozpont"-ot en csinalom esp-vel
, teszek ra telegram-ot, jo kis freertos/c++ gyakorlasnak. Persze integralhatnam valahogy HA rendszerbe, illetve valamilyen okos otthoni, google, amazon stb rendszerbe, de ... meg itt nem tartok, illetve szeretnem a freertost jobban megismerni.
Megnezem a linkeket, koszi megegyszer.Mas.
Valaki meg tudna mondani mi ez a "Matter" az Arduino Matter uj mikrokontrollerevel kapcsolatban? Meg egy Zigbee-hez hasonlo protokol? -
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ViZion #22466 üzenetére
Eddig kb. az érdemi.
Nem rossz ez elsô lépésnek.. fw update is megy.Van még az appnak bevásárlólista része, meg szokásaidat nézi (ha akarod, kikapcsolható), pl. húsevô vagy, vegán vagy, stb stb, kicsit más programot nyomhat a háttérben, passz. Majd játszom még vele.
Door open counter nyilván csak bedugott állapotban megy, vagy 20x volt nyitva ma, ahogy nézegettem
Párosítás is pikkpakk.. minden kerek eddig.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ViZion #22466 üzenetére
Nyilván nem adják ki, de azért poén, vmi szenzor adat csak jön, nem tudom.
Amúgy semmi extra, kellett egy hûtô és zajszint szerint mentem felfele alulról árukeresôn, a legesleghalkabb ligában volt Whirpool meg 1-2 jó drága vmi, egy dB-vel fentebb meg ez, wifirôl le is mondtam már, hogy a konyhám és mindenem is az legyen, erre ebben pont van. Elvileg még a HA-val is összehozható már, ahogy fórumokat bújtam, kíváncsi leszek. (Az Ariston bojlerem is wifis, a klímám is az lesz, és csak azért Gree, mert ô nem zárta le a rendszert a HA elôl), szóval ez mák kb.
Egy full standard hûtô amúgy, Candy CCUBT5519EW, tényleg semmi különleges.. tetszett a zajszint (ha hihetô) és a belsô elrendezése, ennyi. Praktikum.
De jót mosolyogtam, ahogy szedtem le a fixen tartó ragasztószalagokat a belsô dobozokról, hogy a tojástartóba be volt dobva egy ESP32-es matrica az alap infókkal és a wifi MAC address-el..
Elvileg mutat hômérsékleteket (fagyó+normál), illetve app riaszt, ha az áram elszállt (amennyiben szünetmentesen a router)
elvileg.. ismerôs ezt mondta.. lehet van benne vmi supercapacitor vagy egyéb megoldás, amivel még életben az ESP32 akkor is, ha power off. De ezt ismerôs írta most, szóval biztos ami biztos, majd nemsokára lemeózom.. hagyom állni muszajból, késô délután indítom és kiderül. 😊
Egyébként off, de 1 ember hozta fel az 1. emeletre lépcsôn, egy marha praktikus ilyem hordár cipekedôs kétkerekû billentôs kis bizbasszal, aminek volt az alján egy elektromotor is + mechanika, bekapcsolta a lépcsô alján és a kütyü elkezdte a hütôvel együtt mászni a lépcsôket. LoL csak néztem, ezt miért nem tudtuk már 20 éve feltalálni ?
Egy kamaszgyerek felhozta volna a 195 magas hûtôt, poén.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
ViZion #22392 üzenetére
Na jó, de milyen szériáról beszélünk, ha a kínaiak nem szereznek be hozzá alkatrészt, az angoloknál meg drága? Amúgy vannak EU-s cégek is gyártásra, az alkatrészt meg ők oldják meg általában.
Amúgy, ha ennyire macerás a dolog és a széria csak kis mennyiség, akkor simán lehetne a kínaiakkal gyártani amit lehet, az IC-t külön megvenni és utólag forrasztani.
Így esetleg megmaradna az olcsóság és a tervezésen sem kellene agyalni. Egy IC-t beforrasztani megfelelő cuccal meg nem nagy dolog. Főleg, hogy a yt tele van különféle érdekesebbnél érdekesebb technikákkal és technológiákkal a témával kapcsolatban. -
User_2
tag
válasz
ViZion #22331 üzenetére
biztos csak a kezdők lelkesedésével írom:
lehet egyszerűbb áramváltóval és az áramváltó feszültségértékét mérni feszültségmérő modullal. így az ESP ADC-jét nem kell használni, ez valamivel biztonságosabb az ESP számára és pontosabb mérés is lehetővé válik.
pl nem kell félni az 5A-eresnek mondott áramváltó 1V feletti nem lineáris feszültségértékeitől 20A esetén.talán csak azért nem használnak egyszerűbb noninvazív áramváltót a szerelődobozba építhető eszközökben, hogy mert nincs hely. viszont mindenféle kapcsolásoknak és SMD alkatrészeknek van hely a nyákon.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
ViZion #22324 üzenetére
Én is akartam ilyet. Nézegettem is a dolgokat, de a fogyasztáshoz nem csak az áramot kell mérni, hanem a feszültséget is, ami plusz egy eszköz még.
Aztán ott van az ADC pontatlansága. Azt találtam róla, hogy sokkal pontatlanabb, mint egy arduino ADC-je.
Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen. Végül a sonoff gyári megoldását választottam.
Sínre szerelhető megoldás a Sonoff POW Elite. 29€-ért EU-s raktárból, 20A-ig. Remélem ez már bírni fogja a garázs hőmérsékletét és a kocsi töltőjét. Van amúgy 16A-es kiszerelés is.
Bár ezek szélesek a kijelző miatt. Más márkából láttam olyan vastagot, mint egy biztosíték, de az 100€ körüli.
Másik megoldás lehet az S60TPF konnektorba dugható. Ezt aliexpress-ről tudtam megrendelni Kínából, 12,36€ darabáron. 5-öt rendeltem. Elég hamar ideért.
Fontos volt, hogy Home Assisstant támogatás legyen. Ezekhez van. ESP van bennük.
Persze, ha mindenképp fontos, hogy csak egy ESP-vel old meg, akkor ezek nem megoldások számodra.
Ha nagyon elakadnál, akkor alternatívának még mindig jól jöhet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Villanyszerelés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kompakt vízhűtés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest