- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
mindenes24 #22299 üzenetére
Kettővel később linkeltem őket az említés sorrendjében
-
mindenes24
junior tag
válasz
JulianSinulf #22295 üzenetére
igen, csak nem allt ossze, hogy mire ment ki a jatek.
A beszelgetesi ido nagy resze olyan dolgokkal ment el, amiket csak az a par alak ismert es gondosan ugyeltek ra, nehogy ugy beszeljenek, hogy rajtuk kivul mas is ertse. -
Janos250
őstag
-
JulianSinulf
őstag
válasz
mindenes24 #22289 üzenetére
Volt benne jó pár érdekes rész.
-
tibi-d
tag
Szeretnék 10-es alapú logaritmust számolni. Az Arduino referencia kézikönyvben nincs ilyen utasítás. Tudnátok javasolni valamilyen megoldást?
köszi -
Postas99
senior tag
válasz
Esetleg még ezt az [oldalt] is érdemes olvasgatni.
-
válasz
Ezt tanulási célzattal nézted? (Nem néztem még bele a videóba, majd később). Arra egész biztosan vannak megfelelőbb anyagok, például ez itt. Illetve Ekkold és Janos250 kollégák weboldala.
-
mindenes24
junior tag
Magyar Arduino Day 2024
4 oras szenvedes, elore elkeszitette mindenki a sajat eloadasat, de odaig nem jutottak el, hogy ertelmes felvezeto es osszekoto szovegeket mondjanak, vagy legalabb tartalomjegyzeket csinaljanak a videohoz.
Az eloadasok is olyanok, hogy az eloado tudja, hogy mit mond, azt mar nem, hogy miert es mi ellen lazad.
A hangositas meg egy kalap kaki volt, kozepiskolas gyerekek korberohognek oket. -
Postas99
senior tag
válasz
JulianSinulf #22284 üzenetére
Ekkora kapacitásnál igazán lényegtelen. Nem fogod kinyírni tovább tart a feltöltése max.
-
Postas99
senior tag
válasz
mindenes24 #22283 üzenetére
Juuj a forrasztás jutott eszembe. DE az minden csak nem szép egy mobilban meg főleg "gány"
-
válasz
mindenes24 #22282 üzenetére
Milyen napos micsoda?
-
-
mindenes24
junior tag
Valaki vegigszenvedte hozzam hasonloan a negy oras arduino napos videot?
Kellene egy kis magyarazat, mert a felet se ertettem a felmondatokbol, nagyon belterjesen beszeltek.
-
Postas99
senior tag
válasz
JulianSinulf #22276 üzenetére
Jobbat javaslok.
Amikor az Ercisson T28 -ba vásároltam akkut hogy életre leheljem akkor nem akartam kínai kitudja milyen akkut venni.A felső sorban az akku fizikai mérete található. az a 6 számjegyű érték
42x34x48 - ilyen akksit keress, lehet hogy kapacitásban akár nagyobb is lesz ennél nem sokkal
Amúgy a teljes szóra való első találat [EZ]
Ez pedig Polymer akksiBasszus f@sz vagyok már látom előttem írtátok
-
válasz
razorbenke92 #22279 üzenetére
-
válasz
JulianSinulf #22278 üzenetére
Ha van ilyesmi kérdésed, gyere nyugodtan.
Beépített akksis cuccokhoz egyszer azt csináltam, hogy visszafejtettem egy olcsóbb powerbank áramkörét. Egy SO8 IC, egy induktivitás, egy dióda és pár ellenállás megoldja az 5VIN-ről töltését, és 5VOUT-ra boostolását a cellának.
Aztán pont nem lehetett többet kapni abból a powerbankból, úgyhogy kellett rendelnem az IC-ből, mert a PCB már köré lett tervezve. Azt hiszem 100 db volt a MOQ ahol még árulták. Azóta is abból élek -
JulianSinulf
őstag
válasz
razorbenke92 #22277 üzenetére
Köszi!
Akkor ezért dobált ki a kereső Li-ion keresésre kemény, fix érintkezős akkukat, mint, amik telefonokban, meg nagyobb mp3 lejátszóban voltak/vannak.
A kettő közötti különbség miatt igazán a töltés miatt aggódtam, de, akkor nem kell, mert LiPo, így a töltőáramkörnek működnie kell, ha jól működik. Erre lehet rá is nézek mielőtt beteszem az új akkut.
Sosem gondoltam volna, hogy az a számsor a méretre utal. Amúgy stimmel.
Elvileg egy 700mAh-s pont befér a helyére. Pont 680mAh-st nem találtam, de azért körbenézek még egyszer.
Ez amúgy is nagyon hasznos dolog számomra, mert tervben van egy-két ESP akkus üzemről, de a töltés még kérdéses. Utána kell járnom, hogyan néz ki egy egyszerű áramkör, mennyi helyet foglal. Meg hogyan lehet a töltöttségi állapotot meghatározni és HA-ban kiíratni. De most nagyon előreszaladtam, ez még nagyon a jövő zenéje.
-
válasz
JulianSinulf #22276 üzenetére
Szia!
Szerintem el kell itt férjen, bár a [Hobby elektronika] inkább profilba vág.
Köznyelven szólva ez LiPo akku.
Helyesen a LiPo is Li-ion, csak folyékony elektrolit helyett polimer anyag tölti be az elektrolit szerepet. A folyékony elektrolitos Li-ion cellák - amit általában Li-ion néven emlegetnek kemény "tégelyes" tartóban vannak.Ha LiPo cseredarabot keresel, úgy célszerű keresni, hogy méreteit milliméterre megadva egymás után teszed, a vastagságát 10-el szorozva.
Tehát ha a szám rajta erre utal, akkor ennek a mérete 4.2mm vastag, 34mm széles és 48mm hosszú.Ami befér a helyére, szerintem nyugodtan beteheted. Ha sokkal kisebb a cella, akkor esetleg adódhat gond, hogy az eredeti cellához méretezett töltőáram túl nagy a kicsi cella számára.
Én egyébként ilyenkor rá szoktam mérni, mert néha vannak furcsaságok. Pont nemrég kellett egy távirányítós mini autóban cellát cserélnem. Kimértem, és a 330mAh akksit simán engedték 1A-el tölteni, ami 3C-nek felel meg. Az ökölszabály szerint biztonságos limit 1C, azaz egy 700mAh-s akksit 700mA-el szabad tölteni. Új korában. Ahogy elkezd öregedni, nő a belső ellenállása, úgy egyre inkább fűti magát a cella töltés közben, ami egyre inkább roncsolja a kémiáját -> Előbb utóbb pufi lesz. LiPo-nál én bele szoktam kókányolni a töltőáramkörbe ha lehet, és az elfogadható legkisebb értékre leveszem a töltőáramot.
-
JulianSinulf
őstag
Sziasztok!
Nem egészen témába vágó dolog, annyi köze lehet hozzá, hogy erről is üzemelhetnek ketyeréink.
Ha egy megfelelő témát ismertek hozzá, akkor felteszem ott a kérdést, ezt pedig figyelmen kívül lehet hagyni.
Én így hirtelen semmilyen friss témát nem találtam. (Az akkumulátor kérdéses téma 18 éves.)A képen látható akku milyen típusú?
Li-Ion vagy LiPo?
Egy XGPS150-ben van benne, ami egy GPS vevő.
A kereső nem dob be semmi értelmeset, csak a 160-as modellt, aminek már 1600mAh körüli az akkuja.
Mivel beépített töltő van, így nem tudom, hogy be merjek e tenni egy 700mAh-s LiPo-t, amiről mondjuk leforrasztom a védőelektronikát, mert ahogy nézem, ezen sincs. És gond lehet, ha a készülékben is van és az akkun is.
Vagy betehetek egy 600mAh-sat is? Az épp van kéznél. Tudom, kevesebb üzemidő, de a mostani már kiszedésnél is deformálódott és nem is bírt sokat. Korábban a 8 óra nem volt neki gond.
A csati amúgy sem stimmel, mert az újon JST 2.0 van, ezen meg sokkal kisebb.Bocsánat, ha nagyon rossz helyre írtam, de jobb ötletem nem volt, hogy honnan tudnék hasznos infót találni és itt talán van, aki képben van ebben is, nem csak a mikrokontrollerekben és programozásukban.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
JozsBiker #22251 üzenetére
Találtam megoldást a villogtatásra ennek az oldalnak a végén. AI pedig segített hogyan lehet ki-be kapcsolgatni ( a 'flashing' állítgatásával ):
const int LED_PIN = 13;
volatile boolean flashing = true; // A LED villogás állapotát jelző változó
void setup() {
pinMode(LED_PIN, OUTPUT); // LED láb beállítása kimenetnek
// Timer beállítása a villogtatáshoz
cli(); // Megszakítások tiltása
TCCR1A = 0;
TCCR1B = 0;
TCNT1 = 0;
OCR1A = 31250; // 1 másodperc, 16 MHz-es órajel és 256-os osztó esetén
TCCR1B |= (1 << WGM12); // CTC mód beállítása
TCCR1B |= (1 << CS12) | (1 << CS10); // 256-os osztó beállítása
TIMSK1 |= (1 << OCIE1A); // Timer 1 megszakítás engedélyezése
sei(); // Megszakítások engedélyezése
}
void loop() {
// Itt a fő programciklus, LED villogtatása stb.
}
// Timer 1 megszakítás kezelése
ISR(TIMER1_COMPA_vect) {
if (flashing) {
digitalWrite(LED_PIN, !digitalRead(LED_PIN)); // LED állapotának váltása
}
} -
válasz
Undoroid #22266 üzenetére
...firmware alatt azokat a rögzített, többnyire kis méretű programokat és/vagy adatstruktúrákat értjük, melyek különböző elektronikai eszközök vezérlését végzik el.
Forrás: WikipédiaVagyis egy okoskonnektor szemszögéből nézve a benne lévő esp 01-en futó program (mivel a gyakorlatban bele van "égetve") egy firmware.
-
Janos250
őstag
válasz
ekkold #22265 üzenetére
Igen, de épp az volt a kérdés, hogy tömb nélkül lehet-e?
Ha azt írom, hogy:const uint32_t &kodszam = 0x3ff0001C;
És []-teszek mögé, akkor az már töm, és épp az volt a kérdés, hogy:Mert rendben van, hogy tömbnél ezt használhatom, hogy megadom a címet, pl:
volatile uint32_t* SHA_TEXT_0_REG_array_32 =
((uint32_t *)(0x3FF03000));
És akkor érvényes, értelmes pl. az:SHA_TEXT_0_REG_array_32[i] = 0;
viszont, ha nem tömb, hanem egyszerű változó, akkor is meg tudom adni, hogy egy konkrét címre, vagy egy mások változó "tetejére" rakja?Vagy rosszul értelmezem?
-
Janos250
őstag
válasz
ekkold #22262 üzenetére
Ez nem teljesen nyerő, mert nem a tartalmat írja ki, hanem magát a címet.
const uint32_t &kodszam = 0x3ff0001C;
printf ("kodszam = 0x%X\n", kodszam); // kodszam = 0x3FF0001C
Pedig ennek a tartalma nem a címe, mert ez az SHA CLK engedélyezését tiltását tartalmazza.
Úgy tűnik, * nélkül nem oldható meg, legfeljebb define-al el lehet rejteni a csillagot.
-
Janos250
őstag
A problémám a beírt WEBsocket dataframe-nél volt, mert nem tudtam elérni valamelyik bitet, mert a unionnak csak az elejére tettem nevet, a végére nem. Viszont megpróbáltam a problémát egy egyszerűbb példára leegyszerűsíteni, mert ha a teljeset írom be, szerintem sokan csak vakarták volna a fejüket, hogy mi a fenét is akarok. Annak a példának a gyakorlatban semmi más értelme, mint hogy megkérdeztem, hogy hasonló esetben hogyan kell csinálni.
Azóta már próbáltam a netről tanulni. Ami nevet a union elejére írunk, az típus. Mint például az, hogy "int". Azt csak ugyanarra, vagyis új létrehozására használjuk, mint pl. az int-et.
Viszont a végére írt, az a terület neve.
Példával élve:int pelda ;
Ebben az int-nek "felel meg" a union elejére írt név, a "pelda"-nak meg a union végére írt.
Mivel a példában csak a legkívül álló egységgel hozunk létre, foglalunk le területet, csak ott SZÜKSÉGES a típus név. Ott előre is kell írni. A belsőkben már nem kell, mert azok már a terület egy részét mutatják, az már "változó név", azt a végére kell írni.
"Ugyanazt az egy byte-ot 3 különböző néven elérni?"
Ha másként daraboljuk, például bitekre, akkor van értelme.
A példával (a hosszabbal) élve:
Először beolvasom a 6 byte-ot, mert az a protokoll fejléce, annyi mindenképp jön. Utána az egyes részeket vizsgálom, akár bitenként, mert például a FIN bit azt jelenti, hogy nincs több csomag, ez az utolsó, ha az opcode = 1, akkor egy egyszerű adatcsomag következik, ha meg nyolc, az a close, akkor agyon kell csapni a klienst. (néhány házaló klienssel is szívesen megtenném)
-
-
-
Janos250
őstag
Gyakorlati értelme?
Hát az, hogy egy szerűbb példát kérdezzek, és ne ezt:union dataFrame {
uint8_t bytes6[6];
struct {
union {
uint8_t code;
struct {
uint8_t opcode : 4;
uint8_t RSV3 : 1;
uint8_t RSV2 : 1;
uint8_t RSV1 : 1;
uint8_t FIN : 1;
} byte0struct;
}byte0; // byte0
union {
struct {
uint8_t payloadLen : 7;
uint8_t mask : 1;
} maskPayload;
uint8_t byte1data;
} byte1; // byte1
uint8_t masking_key[4];
} dataFramestruct ;
}; // union dataFrame
dataFrame frame1 ;
Ez a WEBsocket data protokolja. -
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Van egy Arduino programom ami a SETUP -ban különböző beállításokat végez, delay -eket is használva. Szeretnék egy sátusz LED -et, ami villogna addig amíg végére nem ér a SETUP, ezzel jelezve a használónak hogy még nem üzemkész az áramkör.
Nem vagyok benne túl mélyen a programozásba de úgy olvastam hogy megszakítással lehet az ilyen dolgokat "programfüggetlenül" megoldani. Utána viszont azt is olvastam, hogy a delay utasítás bezavarhat. A SETUP -ban nincs jelentősége a delay -ek pontos idejének, akár pár 100 ms -nak sincs jelentősége, viszont fontos lenne hogy nehogy kiakadjon a program vagy ilyesmi.
Tudnátok valami jó megoldást javasolni ? -
ekkold
Topikgazda
válasz
Janos250 #22248 üzenetére
Lényegében egy pointert hoztál létre, amit utána úgy indexeltél egy változóval, mintha egy tömb lenne. Ezt megteheted, de tudni kell, hogy ilyenkor nem történik memória foglalás, mint egy tömb vagy sima változó esetén (csak a pointer számára foglal memóriát), tehát ha nem jó címre írsz, elszállhat a programod.
Ezt megteheted sima változó esetén is, foglalhatsz memóriát dinamikusan, vagy létrehozhatsz konstans pointert is.
uint32_t * kodszam = ((uint32_t *)(0x3FF03000));
*kodszam = 0 //az adott fenti címre beírja a nullát
kodszam[0] = 0 //ez ugyanezt csinálja -
Janos250
őstag
Aztán, persze nem igazán sikerült megértenem a lelki világát, hogy pl.
union x {
uint8_t a;
uint8_t b;
} y ;
Ebben mi a különbség az x és az y között?
Rendben, hogy x a típus, y meg a változó neve, de azért nem sikerült teljes mélységében magamévá tenni. Például a korábbi mintapéldában.
Bonyolultabb esetben (többszörös beágyazások), ha valami hiba van, és az y helyén nincs semmi, akkor hibajelzésként a unionra nem "unnamed union", hanem "unnamed struct" hivatkozik.
Ezek szerint, a union számára egy struct, csak az elemeit egymásra címzi?
Meg lehet azt adni, hogy egy sima struct elemei ugyanazt a memóriaterületet használják, azaz a fenti példában ha az uint8_t b helyére megfelelőt írok, akkor közösen használják?Mert rendben van, hogy tömbnél ezt hasznáhatom, hogy megadom a címet, pl:
volatile uint32_t* SHA_TEXT_0_REG_array_32 =
((uint32_t *)(0x3FF03000));
És akkor érvényes, értelmes pl. az:SHA_TEXT_0_REG_array_32[i] = 0;
(mert ezt épp most írtam, és jó)
viszont, ha nem tömb, hanem egyszerű változó, akkor is meg tudom adni, hogy egy konkrét címre, vagy egy mások változó "tetejére" rakja?
Structnál is megy, de egyszerű változónál hogyan? -
Janos250
őstag
Hogyan lehet használni C++ -ban a unionban benne lévő másik uniont?
Erre a programrészre:union dataFrame1 {
uint8_t bytes6[6];
union x {
uint8_t code[5];
uint8_t code2;
};
} ;
dataFrame1 proba1 ;
proba1.x.code2 = 1 ;
A következő a hibajelzés:
invalid use of 'union setup()::dataFrame1::x'
Tudom, meg lehet kerülni, de én így szeretném megoldani, hogy egymásba ágyazott unionokkal.
Miért nem jó így?
Hogyan kell?Közben meglett: a union nevet a végére kell tenni :-(
-
-
Undoroid
őstag
Sziasztok Szakik!
Két kérdésem lenne egy ESP01S-el kapcsolatban!
1. Programozás előtt vagy után tegyem fel rá a DEEP SLEEP-es átkötést vagy az teljesen mindegy?
2. Programozni szeretném (megvan a hozzá való eszközöm) de ha jól emlékszem, akkor kell rá valami átkötés (?) is az adatátvitel megkezdése előtt...vagy nem kell és különben se igyak annyit szerelés közben?
-
válasz
5150head #22239 üzenetére
Ha jól értem, akkor az ESP32 az unot váltaná fel, csak korszerűbb kivitelben, viszont kell hozzá egy alap board.
Lehet venni ESP32-t magában is, de senki nem teszi, vannak UNO-hoz hasonló board-ok usb-vel, visszajelző ledekkel, headerrel stb, Janos250 kolléga is ilyen kész board-okat illeszt saját pcb-re, hogy ne kelljen huzalozni/jumper kábelt használni. Ilyen board többféle van, Lolin, Wemos, NodeMCU, XY developer board néven találod meg. Olyat vegyél, ami usb csatlakozót tartalmaz, ahhoz nem kell külön programozót is venni. Például ilyen esp32-s3 board-ot: [kép]. De találsz olyat is, amin van egy kis OLED kijelző, ami szintén hasznos lehet.Érdemes egyébként starter kitet venni, majd ahhoz még amit kell, vagy csak vadásszam össze ami jó lehet?
Attól függ, mit szeretnél. Ha szükséged van sok kiegészítőre, szenzorra stb mert nem tudod előre, mit szeretnél, akkor jó lehet, de olcsóbb, ha pl az Ali-n összekattintgatsz mindent külön, ami kell.
-
5150head
senior tag
válasz
Janos250 #22238 üzenetére
Akkor vissza a kályhához
Van ajánlott klón ami tuti jó lesz, vagy csak válasszak valamit aliról és ennyi?
Ha jól értem, akkor az ESP32 az unot váltaná fel, csak korszerűbb kivitelben, viszont kell hozzá egy alap board.
A TMC2209 meg halkabb meg újabb mint az A4988, ha jól értem.Érdemes egyébként starter kitet venni, majd ahhoz még amit kell, vagy csak vadásszam össze ami jó lehet?
-
Janos250
őstag
válasz
5150head #22236 üzenetére
Amit linkeltél, az is jó. Az az egyszerűbb olcsóbb léptetőmotor vezérlő is jól használható. Gyakorlatilag egyformák ezek. Megvan, mit kell a tekercsekhez kötni, van irányt megadó bemenete, és "lépj egyet" bemenete. Van pár pinjük, amivel be tudod fixen, drótozni, hogy milyen legyen a microstep, ha akarod (microstep, amikor nem egész lépést tesz, hanem valahol közte megáll)
A többi szoftver kérdése. Meg kell csinálnod egy szabályt, algoritmust, hogy milyen időközönként léptessen. Olyankor ad egy "lépj egyet" jelet. Ennyi. Az ESP32 annyival jobb, mint az UNO, hogy korszerűbb, hosszabb távon is jó. Ami program az UNO-n megy, annak általában az összes többin (pl. ESP32-n is) kell mennie, hiszen az is Arduino.
ESP32-nek még előnye, hogy van benne WiFi, így később ha kedved szottyan, tehetsz rá WEB szervert, és telefonon keresztül állíthatod a paramétereket. -
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #22235 üzenetére
" ez sem a TMC2209-et mutatja"
Nem, persze, de az elve ugyanaz. Mert akkor még valószínűleg nem volt divat a TMC2209.
A TMC2209 kétségkívül jó, tavaly én is azt vettem, mert "a következő ötéves tervben" szerepel egy ESP32-vel megépített, panel, ami tartalmaz léptetőmotor meghajtókat, érzékelő kapcsolókat, FET-es "nagy áramú" kimenetet, SD kártya olvasót, stb.
(vagyis, ami egy CNC-hez kell) -
5150head
senior tag
válasz
Janos250 #22233 üzenetére
Nyitott vagyok bármire, mivel nincs berögzülve nálam semmi.
Azért unora gondoltam mert ahhoz rengeteg leírás, guide van. Gyorsan és egyszerűen össze lehet dobni.
Nyilván ha gotosítani szeretném akkor ahhoz kell egy pc vagy egy astroberry szerver.
A lényeg, hogy hamit írtam, azt a lehető legegyszerűbben és legolcsóbban megoldani.
Ha nem muszáj pl nyákra nem forrasztanék, annyira nem vagyok gyakorlott. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Janos250 #22233 üzenetére
Ezzel a videóval csak az a baj, hogy ez sem a TMC2209-et mutatja be.
A múltkor is néztem egy videót, ahol éppen csak a végén megemlítették, amúgy meg az A4988-at használták. Mérges is voltam, mert fölöslegesen néztem meg. Persze a címbe, meg a kezdő képbe bele kellett tennie a TMC-t is.
Egy blogbejegyzés és videó alapján indultam el a dologgal. Tudtommal az illető a mai napig nem tette közzé, hogy befejezte e az asztalt vagy sem. Ha tippelnem kellene, akkor nem fejezte be.
Ráadásul ma már jó pénzért lehet olyan lézervágókat kapni, aminél nem kell vacakolni a fókuszbeállítással, mert megcsinálja a gép magától. -
válasz
JulianSinulf #22232 üzenetére
Erre sajnos nem emlékszem.
-
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #22232 üzenetére
Attól függ, mit akarsz. Azt hiszem nem meglepő, hogy én nem az ezeréves UNO-val hanem nagyjából ugyanannyiba kerülő, vagy olcsóbb, de jóval korszerűbb, hosszabb távon is megfelelő ESP32-vel csinálnám. Lehet hozzá kapni kicsi panelt, amivel lehet csatlakozni.
https://vi.aliexpress.com/item/1005005677080016.html
Én is vettem ilyet, de nem használom, mert korábban készíttettem JLCPCB-n eléggé univerzális 100x100 mm-es ESP32 panelt, aminek lefelejtettem egy vezetékét, ezért a túloldalán van egy vezeték, így már snassz megmutatni valakinek, kidobásra lettek szánva, de tökölődésre megteszi, így ezeket használom, sajnálom kidobni.
Van konkrét példa is ESP32 és léptetőmotor hajtására, pl.:
https://www.youtube.com/watch?v=JQGnLW6SB8M
A TMC2209 jó, korszerű, hosszabb távon is lehet rá számítani, de drágább, mint az egyszerűbbek, mint például az általánosan használt A4988.
Vannak persze mindenféle kész shieldek is, de én nem olyat használnék, de ízlés dolga. -
5150head
senior tag
válasz
JulianSinulf #22229 üzenetére
Semmi extra. Egy adott sebességen forgó steppert akarok csak egy csillagászati mechanikához. Visszakeresve volt itt olyan aki már épített, de ha jól emlékszem ő go-tot, ami magától rááll egy objektumra. Neki írtam már pm-et de eddig nem válaszolt. Én egyelőre csak annyit szeretnék, hogy a föld forgását kövesse le.
Wokwiban ezt hoztam össze, nyilván lelesve innen-onnan a kódot, most kezdtem csak foglalkozni a dologgal. [link]
Esetleg annyit jó lenne még megoldani, hogy két gombbal tudjam csak egy pillanatra ameddig nyomom a gombot gyorsítani/lassítani a forgást, meg lenne mondjuk egy on/off.
Később majd a másik tengelyt is motorizálnám. -
válasz
JulianSinulf #22229 üzenetére
Már miért kellene ehhez serial port?
Vannak olyan stepper driverek, amit nem is neked kell vezérelni gpio-n keresztül, hanem i2c-n át lehet programozni, például a wemos d1 mini motor shield, ami TB6612 drivert használ. Emiatt nem hogy mega, de az uno board-ról is lebeszélném, hacsak nem ragaszkodik hozzá oktatási vagy egyéb okból, inkább egy wemos board két ilyen shield-del (lehet stack-elni és akkor még nagyon jumperelni sem szükséges).
Bár most nézem, hogy ez csak dual motor shield, de van shield kimondottan stepperhez, illetve a dual H-bridge is alkalmas stepper vezérlésére, csak nem tudom a wemos shield i2c/library szinten támogatva van-e.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
5150head #22228 üzenetére
Szia!
Hogyan szeretnéd hajtani?
Számítógép nélkül vagy számítógéppel?Ha számítógéppel, akkor érdemes egy Mega-t választani, azon van több serial port.
Persze megoldható Uno-val is, de, akkor szoftveresen kell megcsinálni a serial portot, mert a hardverest a számítógéppel való kommunikációra használja. Úgy olvastam, hogy ez nem mindig jó.
Ha számítógép nélkül csinálod, akkor csak addig kell lehúzni a meghajtót, amíg felprogramozod az Uno-t.Én TMC2209 meghajtót használtam.
GitHub-on elérhető a library.
Sajnos nincs benne hogyan lehet adott lépésre vezérelni. Legalábbis én nem találtam meg. Így maradt az adott sebesség alatt megtett út beállítása és a működtetési idő változtatása a kívánt távolság eléréséhez. Elméletileg.
Egy lézervágó állítható magasságú asztalát csináltam meg vele.
Számítógépről állítható.Azért ezt a meghajtót választottam, mert erről tudom, hogy csendes.
Viszont lehet, hogy egy A4988-ban több a lehetőség programozás szempontjából. Érdemes utánanézni. Én nem tettem, csak tudtam 3D nyomtató tapasztalatból, hogy ez hangos meghajtó, míg a TMC2209 halk.Én csak vettem pár különböző arduino darabot ebay-en rákeresve. Hogy pontosan milyen klón, nem tudom. Működnek.
Van köztük Mega wifivel is. -
5150head
senior tag
Sziasztok. Melyik arduino uno klón az ajánlott pl amazonról?
Egy, majd később kettő db nema17 léptetőt szeretnék róla hajtani.
Ezekhez milyen motor vezérlőt ajánlotok?
Köszönöm -
tibi-d
tag
Megint bebizonyosodott, hogy a figyelmetlenség mekkora galibát is okozhat. Mindenkinek igaza volt, mindegyik verzió helyes, csak azért dobta vissza a fordító, mert duplikált változónév volt a rendszerben, amit nem vettem észre.
Köszi mindenkinek. -
Gergosz2
veterán
válasz
tibi-d #22222 üzenetére
Mivel a string egy char array, ezért string vectorhoz egy char mátrixot kell deklarálnod. Erre azért lesz szükséged mert ahogy te próbáltad, úgy nem azonos hosszú is lehet egy egy sor, amire hisztizni fog a compiler.
Példa
char myStrArray[3][10]= {"asd", "asd1","asd12"};
Értelemszerűen a "" miatt a /0 is ott lesz mindegyik végén
B opció, ugyanez pointerrel :
char *myStrArray[3]= {"asd", "asd1","asd12"};
-
-
tibi-d
tag
Sziasztok!
Hogy egy kis programozás is essen szóba.
Hogyan tudnék String tömböt létrehozni. (String myString[2] = {"string1", "string2"};) ezt nem fogadja el a fordító. Mi a helyes szintaktika? -
Béééla
őstag
Biztos, hogy nem az itt tartózkodóknak fog első renden tetszeni, de csak van mindenkinek egy kis kocka ismerőse: terveztem egy kifejezetten abszolút kezdőknek szánt shieldet. Anyagára tokkal-vonóval nagyjából 2000 Jó Magyar Királyi váltóból kijön. Nem árulom, mielőtt valaki átirányítana az apró részre
a dizájn szabadon elkérhető. Hátha valami iskolai foglalkozáson vagy hasonlón hasznos lenne valakinek!
-
cog777
senior tag
Van egy uj projektem. Egy kezi radio audio kimenetet kellene monitoroznom, es szamolnom hanyszor nyitott ki a zajzar. Szerintem egy meglevo esp32-ot hasznalok fel, annak van kijelzoje, fogyasztas mindegy, mert usb-rol taplalom.
Kerdes hogy hogyan kossem ossze fizikailag az esp32-vel, talan vezetekekkel es proba panellal?
Mekkora lehet a max feszultseg egy kezi radio audio jack csatlakozojan? (Quansheng k5-k6-rol lenne szo) Szerintem az ESP32 3V-ot visel el, asszem...Az egesznek az a lenyege, hogy ha nem vagyok radiokozelbe, akkor is tudjam kesobb, hogy valaki kereshetett (amolyan nem fogadott hivas szamlalo).
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #22194 üzenetére
Hát... ezek... hááát...
megérkeztek és qrva jók
Még nem szereltem be, de már fogásra is komolyabb. Aki mini projectekbe van, annak nem ez lesz a kedvence. Én már próbálok inkább a tartósság/szerelhetőség felé menni, a kis méret rengeteg lemondással jár. Ezek sem szekrény méretűek, de dupla hely, mint az átlag kínai sorkapocs. De itt lehet rögzíteni a vezetéket normálisan, nem csak 0,0001 mm átmérőig használható....Gergosz: [link] ha nincs senkinek. Esetleg aprón keresés?
Néha vannak kincsek, fiókürítős akciókban.
-
Gergosz2
veterán
Sziasztok!
Nincs valakinek elfekvőben egy W5500 vagy enc28j60 modulja, amit nem használ és megválna tőle?
-
Postas99
senior tag
DE huszárvágással megoldom. Van még 1.8 Arduino környezet. Ott feltolom a LittleFs-re az mp3 fájlokat, és a kódot lehet akár 2.1-ből is feltenni. Bár maradhatnék 1.8-on is.
Hétvégén már nem volt kedvem ezzel játszani, szárítógépet szedtem szét és még csak nem is jutottam a végére. Összeraktam és majd tavasz után amikor már nem lesz szükség rá, szétkapom és kitakarítom a vízgyűjtő szivattyú motort, addig meg add üvöltsön.
-
Postas99
senior tag
Nem voltam körültekintő:
LittleFS Filesystem Uploader
ERROR: Only Arduino-Pico RP2040 and ESP8266 supported.Nekem már nincs ilyen régi cuccom.
Vagyis RP2040-el teli van a ház. Azzal meg nem akartam vacakolni mert azt meg python-ban meg lehet oldani és még barkácsolni sem kell hogy az MP3 fájl felugorjon a készülékre, viszont abból meg nincs ekkora kapacitácú cuccom, csak a 2 megás.
-
Postas99
senior tag
Múltkor panaszkodtam, hogy a LittleFs nincs támogatva Arduino 2.1 alatt.
Most találtam egy jó leírást hozzá és plug-int is
[Itt] -
-
Csatlakozóról jut eszembe: Hol lehet kapni szerelhető USB-A és USB-B dugót?
Furán hangzik, de nem találok olyan "printer kábelt", amit nem valami félvezetőből készítettek. 5V és ~400mA hatására 1V esik rajta, és 4V-al már nem röffen be a ketyere. Lehet rosszul kerestem rá de nem találtam olyan szerelhető csatlakózót, amiből tápkábelt tudok faragni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A Fehér Házban marad a Starlink Trump és Musk rossz kapcsolata ellenére
- Milyen légkondit a lakásba?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Honor Magic V2 - origami
- Sorozatok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- LEGO klub
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M-K i7 6700 16GB DDR4 480GB SSD GTX 1660Ti 6GB Rampage SHIVA FSP 550W
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest