- OLED TV topic
- Házimozi haladó szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Postas99
őstag
válasz
Wolfram #23698 üzenetére
Neked az Elevenlabs kell
Pinter Zsolt videojai között szerepel egy olyan anyag hogy hogyan tudod ezt beálltni az elevenlabs-on. Nevetés, kétkedés,kérdezés, suttogás stb megy magyarul is.
-
Postas99
őstag
Majd elfelejtettem... annó mikor dobozt kerestem a terrárium vezérlőhöz beköszöntem néhány helyre, és kaptam egy nagyon nagy segítséget Smithsys kollgától, azóta jónéhány cucc elkészítésében segített, hiheteten jó térlátása és műszaki érzéke van.
Megint lassan jön a Halloween és a tavalyi ötletek közül a kimaradtakat megcsinálom és jönnek újak is a fejembe.
Ez tavalyról maradt és mindenáron szerettem volna megvalósítani, hála Smithsys kollégnak a mechanikai mozgatás és 3D nyomtás mind az ő kezeügyét dícséri, szóval itt tart most a projekt.
[Mozgó baba szem] a szervó már benne a baba fejében a szemét még a szervo kézzel mozgatja.Készül a Spooky Chair is. Mackó hintaszékbe ültetve közeledésre egyre gyorsabban hintázik és baradságokat magyaráz
-
Postas99
őstag
válasz
Wolfram #23692 üzenetére
Ha arra gondolsz, hogy ESP32 ->TTS - azt a google is tudja. Megkeresem a kódot amivel játszottam. Ez előre betáplált szövegeket szólaltat meg magyarul.
Ha az érdekel, hogy hogyan klónoztam (Bordogi Gyula hangját hogy általam írt szöveget olvasson fel, akkor nézd meg EZT a videót. IME a végeredmény) Pintyo javasolta a mesterséges intelligencia topikban. A videó szájbarágós, én a pinokio féle megoldásnál maradtam, a telepítés egyszerű és ugyanúgy a program és a kiegészítők hozzá pakolása és a program használata is. Arra figyelni kell, hogy a komponensek bizony frissülnek és azokat is frissíteni kell alatta mert nem lesz a végeredményből generált hang. Ez a magyar kiegészítőre vonatkozik. Ha elakadsz vagyo ott a topikban jelezed vagy a videok alatti hozzászólásokban vannak frissített infók, vagy megnézem, hogy nálam mi lett feltéve a magyar hanghoz.
-
ViZion
félisten
-
válasz
ViZion #23685 üzenetére
ChatGPT, Grok nálam is nagyon elfüstölt C++ programozásnál, amin viszont nagyon melgelpődtem, az a Claude.ai. Írt nekem egy 900 soros, eléggé komplex kódot, és elsőre hibátlanul működik. Kértem még módosításokat bele, azok is többnyire elsőre hibátlanok.
Javaslom próbáld ki
-
Postas99
őstag
Sziasztok!
DFPlayer minivel van valakinek közelebbi ismeretsége?
A gondom pontosan a következő:Lejátszok egy hangot és a lejátszón van egy Busy láb ami jelezné ha még tart a lejátszás.
Ez azért kell nekem mert úgy akarom megszólalatani a következő hangot, hogy figyelem hogy tart-e még a lejátszás, és nem akarom a másik lejátszást ráindítani az előzőre.
Van valakinek ezzel tapasztalata?
Sajnos a DFPlayer mini tapasztalatom alapján /a kínai klón/ eléggé alja cucc.. jó jó 650Ft-ért mit is várok.Már úton van ez [Fermion DFPlayer Pro] esetleg van valaki ki már ezt a DY-HV8F kínai cuccot próbálta már? A kínai cuccról van kint 1-2 yt videó de ennyi. Az hajt hogy ez 4Ω-os
hangszóró esetén tud hehe 20W-ot ha már csak a fele igaz 12V-on akkor ez hangos lesz.A Fermion féle cuccon csak egy 3W-os erősítő van, azt tovább kell majd erősítenem.
-
ViZion
félisten
Ma kipróbáltuk a végleges motorral a vezérlőt. Kis korrigálás kellett a pwm fel- és lefutásra, meg a fékezés-szabadonfutás időzítésekre, így fain.
Sajnos a motorvezérlő IS kimenete nem ad pontos infót a motorról, komolyabb relációt felállítani nem volt idő, de azt kb. mutatja, hogy mikor forog. Igazi okosvezérléshez kevés, de így is precízebb lett, mint a gyári, ráadásul árban is a negyede... -
ViZion
félisten
válasz
ekkold #23688 üzenetére
igen?
Nézegettem még az elején, de a Home Assistant miatt az ESPHome és a Yaml lett a többsége, így nem is ástam bele magam. Kényelmes, h nem nekem kell az alap dolgokat összelegózni, hanem a program alapján behúzza magának, kész.
Ilyen bonyolultságú vezérlőt még nem építettem, a fűtésvezérlő (ezt is részben HA koordinálja) rules kb. 2000 karakter, ez meg majdnem 8000... a hardver is telebiggyesztve biztonsági dolgokkal.
Háát, ha azt mondod, hogy a Basic, Pascal, Python, Yaml, HTML/CSS, ESPEasy után menni fog az arduino... igazad lehet. -
ekkold
Topikgazda
válasz
ViZion #23687 üzenetére
Mondjuk ha már az arduino témában kérdezel... akkor ne csodálkozz ha azt kapod, hogy programozd arduinoval. Idézet az összefoglalóból: A fejlesztő környezet használata egyszerű, úgy készült, hogy akár gyerekek is meg tudjanak tanulni programozni a használatával.
Ha programoztál már, bármilyen programnyelven, akkor az arduino-ban néhány óra alatt el lehet jutni olyan szintre, hogy egyszerűbb feladatokat könnyedén megoldhatsz vele. -
ViZion
félisten
válasz
Janos250 #23686 üzenetére
mert valami c-t csak érintettünk anno, akkor pascal után python volt... nem akarom megtanulni, nem igazán vannak nagy dolgok.Ez most komplikáltabb, volt olyan hiba, h a változót még írta, én meg olvastam volna, ezeket nem jól kezeli sajnos. Most is asszem ebbe futottam bele, majd meglesem.
-
ViZion
félisten
ehh, tudtok tippet adni, h honnan szerezzek egy kis segítséget?
Chatgpt elvérzett...
espeasy, pittyegések kellenek passzív buzzerral...
hiba vagy esemény jelzésre, ilyesmik:
tone,40,1300,200
tone,GPIO,Hz,milis a formátum. Több hang is időzíthető timerrel, de a f.kivan, h csak próbálgatom és semmi nem az igazi...
-
Postas99
őstag
válasz
Wolfram #23682 üzenetére
Készülök Halloween-re.
Van itthon egy néhány DFPlayer mini (Alis). A baj az hogy nincs hozzá kártyám annyi amennyit szeretnék beüzemelni. Már adtam fel hirdetést is itt a HA-n, de közben nézek alternatívákat is.Ekkot jött képbe ez a cucc. Offline kell hogy üzemeljen. Erre ez nekem megfelelő.
128MByte tárhely elég a rögzített szövegek megszólaltatásához. Arról nem beszélve, hogy a kínai DFPlayer mini nem rossz de hiába kerül 600Ft-ba ha 3000 Ft-ért kell hozzá kártyát vennem mert nincs eladó filléres 1Gb-os kártya, ha hangja pedig susogós.. Jelenleg találtam egy lengyel elektronikai nagyboltot ahol minden is olcsón van ami DFRobotos cucc. Szállítás pedig 6 EUR.
Ebből a cuccból 30 EUR-és kapok 3 kártyát szállítással együtt.Az idei projekt - -- Hintaszék mozgatás benne egy plüss mackó plusz egy távolság érzékelő. Már hintaszékem is van. Akitől vettem a széket , azt mondta ha megcsinálom a cuccot ingyen visszavenné, ha ha ha... egy öreg papitól vettem. A terv az ha 4m-en belül jönnek akkor megszólal a maci gyere gyere közelebb -- ha 2m-en belül jönnek elkezd magától hintázni a szék és egy halom random duma amit most csinálok, és minél közelebb jönnek annál gyorsabban fog mozogni további szövegelések is lesznek benne. Tehát kell egy csomó előre definiált hang (beszéd), amit meg fogok szólaltani.
Már az E2-F5-TTS-nek is neki estem, itt a fórumon kaptam hasznos infókat. Az elképzelés az volt, hogy micimackó hangján akartam megszólaltani a mackót, de nem igazán van azonos hangsávban a generált hang, nem micimackós. Ezért Gáti oszkár, Esetleg Csuja Imre, Reviczky Gábor hangján fog megszólalni a maci. A gyerkek kajálni fogják mer cukimuki lesz és a tál mellette lesz a macinak. A szülőknek horrorabb dolgok lesznek. -
rednifegnar
senior tag
válasz
daninet #23606 üzenetére
ja hat egy rendes borda sokat tud ezen segiteni, de van tobb ismim akik regebbi felesleges okostelot hasznalnak webkameranak ilyen celra.
nekem pinyoban van a nyomtato ott is jol jonne ilyen tavfigyeles, de viszonylag keveset nyomtatok igy annyira nem kell hogy tegyek is erte -
JulianSinulf
őstag
Áramfelvételből semmi ilyet nem lehet megtudni.
A spagetti effekt, mikor a levegőbe nyomja az anyagot a nyomtató, mert alatta a tárgy elvált az asztaltól és odébb vándorolt. Egyes nyomtatókban van már olyan funkció, melyek ezt figyelni tudják a beépített kamerájukon keresztül. A hatékonyságuk kérdéses és több tényezőtől is függ. -
JulianSinulf
őstag
válasz
daninet #23606 üzenetére
A Prusa 3Dbuddy kamerája 10-15 másodpercenként küldi a képet.
Valami ilyesmit esetleg beleprogramozhatsz.
A másik megoldás, hogy csak akkor kapcsolod be a stream-et, amikor nézni akaraod.Nekem a másik fajta ESP-Cam modulom van, amin van SD kártya foglalat és még régi mini(micro?) USB csati van rajta. Megtáplálni szigorúan erős forrásról kell, mert a gép 500mA-e nem sokáig viszi el. Ezen is melegszik a kamera rendesen, bár azért fogdosható.
Jobb képet ad, mint a pusa kamerája, úgyhogy gondolkodom ennek a felszerelésén, illetve van ebből kettő, ami a 350-es ágyat jobban átláthatóvá tenné. De egyelőre nem sürget a dolog. Jó a nyomtató, nem nagyon kell félnem, hogy feljönne a tárgy az asztalról.A lényeg, amit ki akartam hozni, hogy az ESP-n lévő szoftver létrehoz egy weboldalt, amire IP cím alapján rácsatlakozhatok böngészőből. Itt indíthatom, leállíthatom a stream-et, így a kamera kímélve van, amikor nem használom. Vannak egyéb beállítási lehetőségek is, mint fényerő, felbontás, stb.
Már kísérleteztem azzal is, hogy a vezérlő elemek nélkül, csak a képet beépítem egy egyszerű html-be. Ez is megoldható, így 1 oldalra akár több kamera képe is kirakható. Mondjuk ilyenkor egy stop stream parancsos gomb lehet, hogy nem árt.
De arra is van lehetőség, hogy a képet a vezérlőgombokkal együtt betegye az oldalra. Ebbe már nem mentem bele.
Az ESP-n futó kód valami alap cucc a netről vagy az arduino-ból, miután hozzáadtam a library-t. De az is lehet, hogy eleve az ESP-n volt. Már egy ideje megvan, nem emlékszem pontosan.
A html kódos részhez segítségül hívtam a chatgpt-t, de a pontos parancsért az ESP-n futó weboldal forrását is nézegetnem kellett, hogy tényleg működjön. -
daninet
veterán
Igen, de egy ilyen dev board-on tiszta szívás ezt kivitelezni. Az egyik gond ha 1.8V feszültséggel táplálom meg ahogyan a fenti manual írja, a kamera nem tud adatot előállítani az ESP-nek mert 2.4V alatt már LOW a jel. Oda akkor kell level shifter minden egyes trace-re.
Szóval majdnemhogy egy saját devboardot építeni egyszerűbb.De valszeg rakok rá egy nagy darab alut és 1 fps-el videózok aztán megy amíg el nem halálozik
Kb 3 dollár volt nem nagy veszteség. 3D nyomtatóhoz kell, hogy lássam spagetti van vagy működik.
-
daninet
veterán
válasz
daninet #23603 üzenetére
mire leírtam megtaláltam. Lényegében arról van szó, hogy babi néni átbacott a kakassal
Az OV5640-ben egy olyan fesz stabilizátor van ami 1.8V-ot vár. Mivel 3.3V-ot kap az ESP-től elfűti a maradékot és 80 fokig melegszik.
Vagy meg kell oldani a külső 2.8V betáplálást (fogalmam sincs egy ilyen integrált lapon ez hogy működik), vagy csak fotókat szabad vele csinálni, streamelni nem szabad. -
daninet
veterán
Sziasztok!
Van egy ilyenem: ESP32-S3 kamerás lap és OV5640 kamera modul.A kamera tűzforróra melegszik miközben képet ad. Nem mértem, de nagyon meleg, nem lehet megfogni. Valami nem oké. De ugye itt drótozás elb@cni nem nagyon lehet. Képet is ad, szóval a konfig jó.
Elvileg 1.8V és 12.8V közötti fesz tartományt támogat.
Nem tudom a hő honnan jön. Lehet, hogy hibás?
Új hozzászólás Aktív témák
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- lezso6: Miért is jó, ha dohányzol?! Megéri rászokni!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Interactive Brokers társalgó
- OLED TV topic
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Házimozi haladó szinten
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M WIFI R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800XT 16GB Zalman Z1 PLUS Chieftronic 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 5700XT 8GB / 512GB SSD
- Samsung Galaxy S23+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest