- LG C3: egy középkategóriás OLED tévé tesztje
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Milyen házat vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
Sziasztok, 12V pwm-ből kellene esp32-re egy bemenetre adni. Előny, ha 3-5 állapot van, nem csak on/off.
Mivel ez pc alaplap kimenete, a feszosztót elvetettem.
Alin optós szintillesztő mennyire jó erre?
Mennyire szereti a pwm bemenetet, aminek a frekije sem ismert? -
ViZion
félisten
válasz
Dißnäëß #23615 üzenetére
Fogalmam sincs
De hogy ne legyen könnyű, add meg azt is, h a proci mennyire van közben terhelve és van-e aktív wifi kapcsolat, milyen a wifi jel erőssége...
Szal. ez sok mindentől függ, amik negyedelhetik akár az időt. Ha UPS kell neki, akkor miért nem veszel egy battery shieldet? -
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #23594 üzenetére
A Yihua egy vállalható klón szintén, sokan használjuk.
Alin folyamatosan akciók vannak, néha van pár nap szünet. -
ViZion
félisten
nincs mit
A poénon túl azért mi látjuk, h ezekben rengeteg munka van. Sztem Te is küldhetnél oda pár tutorialt, (vagy nem is tudom, h mik ezek) -
ViZion
félisten
Bocs, nem emléXem, h ki volt itt aki a rengeteg vicces cuccot építgette...
De itt egy frankó az ideihez: [link] -
ViZion
félisten
jah...
de nem baj sztem, erről is tudnunk kell.
Itt egy magyar cikk, BT backdoor, szal. annyira nem vészes, ha tényleg csak bt-ről elérhető. De utána már akár a fentebb is tárgyalt adatgyűjtő-elküldő kód is feltölthető, írja a flasht és a ramot is...Az továbbra is kérdés bennem, h pl. egy Tasmota-val átflashelt cuccban is aktívak-e, vagy törlődnek? Ha már HW szinten ott van, akkor lehet-e erre patchelni? Megakadályozni a futását?
-
ViZion
félisten
válasz
ekkold #23509 üzenetére
Ismerem ezeket a sztorikat, WhatsUp is ilyen történet (nem térül meg, de mégis milyen sikersztori, h megvették, eredeti fejlesztőknek kb. eladás volt opció, vagy a fekete autó jön értük...). A routerben backdoor dolog sem kamu, a Tenda-ban a konfigot ha módosítottad, akkor "hibás" lett, nem töltötte fel. Érdekes, h adott volt a módosítás lehetősége, de mégsem. Kínai szervereken nézte az időt is, meg volt egy halom ismeretlen oldal, amikhez csatlakozott. De az egy router, van tárhely, kraft, a hálózaton forgalmazás még csak nem is gyanús, hiszen ez a dolga...
Xiaomi, Lenovo dettó... még a windowsnál is rosszabbak, folyamatosan az anyahajót keresik. A TV okosító dobozokon is volt olyan fájl/mappa, amiről senki nem tudta, h mit csinál, valószínűleg csak ez szerezte be a tényleges kártevőt, vagy akármit.A cikkből a konkrétabb dolgokat hiányolom, mert az ESP-ben alap esetben szűkösen van erre potenciál. Sok ESP bigyuszkám van, eddig furát nem produkáltak a hálózaton.
Nem mondom, h nincs bennük ilyesmi "tuning", de ennyi infó arra se elég, h merre keresgéljünk.Nem bízok semmiben, talán az opnsense-ben és az AGH-ban kicsit, meg a 300k host tiltólistában.
-
ViZion
félisten
Nem szarkazmus volt, gondolom, h nem hagynak ki ilyen backdoor lehetőségeket (ahogy a többi kormány sem). De az ESP erre nem megfelelő szerintem, akkor sem, ha hozzáférhető. Ezért lennének érdekesek a részletek, de a cikkben is -amennyire átfutottam- kb. a szokásos: majd felébredtek, de már késő lesz szöveg van csak.
-
ViZion
félisten
előfordulhat olyan kormányzati igény, hogy mindenhez legyen pótkulcs
Igen, biztosan. A routereknél érthető is, androidos TV okosítóknál szintén, de ezeknél?
Továbbra sem értem, ha ez a támadó, akkor hol fér el benne a kód, ha ez csak az ajtó, akkor pl. feltörik a wifit hozzá... és akkor ESP-t fogja keresni a hacker, nem a PC-t, ahol bankolnak a népek?Ha esetleg Bt backdoor, akkor meg a lakásba is be kell engednem a hackert, h törni tudja. Szal. nem áll össze, de látványos a cím, kattintható a cikk...
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #23500 üzenetére
amikor wifi kb. már minden lakásban van és törhető, akkor mi a f-ért szopkodna valaki, h sebezhető ESP-ket keres, amik esetleg vlan-on vannak?
Ha meg az ESP válik agresszív hacker kiber AI-vá, akkor azt hogy? Mitől? Hova fér el ehhez a kód? Miért alszik még ez a rengeteg csillió hacker ESP és nem láttunk még ilyen "a villanykapcsolóm meghackelte a számlámat" híreket?Ez kb. olyan lehet, mint anno volt, h a ramban tárolt adatok lophatók, ha lehűtik és X percen belül egy spéci gépen kiolvassák.
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #23455 üzenetére
asszonynak szoktam rajzoltatni vele, pl. karácsonyos-elfes kép, ilyesmi. Arra jó. Próbáltam statisztikai számításokra rábeszélni, erre ajánlott programot -fizetőset- amivel oldjam meg.
Pont az lett volna a lényeg, h ne én szívjak vele, ha azt akartam volna, akkor megoldom excelben...
Biztosan lesz ezekből valami, de még nagyongyerekcipőbenbébi rugdalózóban jár.Adatgyűjtésre is nagyon jó, de azt is a meglévőkből ollózza ki. Ha a githubon marhaság van, akkor azt kapod. Szal. nálam egyelőre csak egy plussz a gugli és a fórumok mellett, de nem váltja ki azt. És jobban is bízom pl. az "itt lakók" véleményében/tapasztalatában, mint amit az AI kidob.
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #23448 üzenetére
ennél még konkrétabb kell és jobb, ha angolul beszélsz neki.
3d Printable box technical drawing
specifications:
box dimensions: 15×15×20 cm
box front side: 4 pieces of Schuko EU socket in 2 row and 2 column
box top side: 2.8 inch TFT display and a rotary encoder
box back side: ventillation holes
ez egy random ingyenes bármi volt. Nem tökéletes, de nah... -
ViZion
félisten
válasz
daninet #23440 üzenetére
Nem csak azokat érinti, még a régebbi Wemosoknál is sok leírásban ott volt, hogy a wifi powert nem szabad maxra tolni, mert hibát okozhat. Voltak nem ajánlott típusok abból is.
Egyelőre én ezekkel nem tapasztaltam a problémát, de majd este ránézek, h milyeneket vettem, lehet ott más a design. -
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #23436 üzenetére
Két dologgal trükköznek a klónoknál: tápellátás és az USB IC... A BG-n meg kifejezetten sok a gagyi klón, nem ajánlott. Alin vannak megbízható boltok, ha nem is olyant adnak, mint az eredeti, de használhatók. De ezeknél sem szabad a modulokat a board-ról tápolni, mert nem tudja azt az áramot, amit adatlap szerint kellene.
-
ViZion
félisten
válasz
kemcso #23417 üzenetére
Attól függően lehet jó, h hány Amperrel és mennyi ideig terheled. A Fotek és klónjai között van 25 A feletti terhelhetőségű is.
Hmmm... szal ha nincs a relén a 230 V, akkor jó. És ha rajta van, akkor csak a kapcsolásig jó? Nincs másik modulod, vagy csupasz reléd, amit próbálhatnál? Mert azt sem tartom kizártnak, h valami a relé modulon rossz, az üt vissza valahogy. Mert ennyire ez nem szokott bánatos lenni.
-
ViZion
félisten
válasz
kemcso #23415 üzenetére
Visszaolvastam... Android Uno-t használsz? Próbáltad lecserélni vmi újabb cuccra?
Ha jól emléXem nem nagy amperokat kapcsolsz... kattogós relék cserélni SSR-re? Elég az is, ha csak a modulon, de új kapcsolást is csinálhatsz. Fotek-klón SSR 1000 Ft alatt van aliról és legalább olyan jó, mint a kattogós kínai.Kérdeztem már azt is, h a progit Te írtad, vagy valami keretrendszerben van? Mert érdemes lenne egy EspEasy-t feldobni és megnézni, h ott is van-e ez a jelenség.
Ferrit gyűrű/henger a 230 V-re: szintén segíthet, ha vmi olyan frekin keletkezik zaj kapcsoláskor. Nekem egy Wemos D1 mini GPIO ment tönkre, mert a bemenő adatkanóc 1 m-en a 230 V vezeték mellett futott. Szal. ezek az elektromágneses terek mindenre IS képesek.
Azt is jó lenne megtudni, h a zaj hol jut vissza az MCU-ra. Próbáltad úgy, hogy a relé panelt nem az MCU kapcsolja (azt kikötöd) és ott a táp vagy a GND-vel adod a high vagy low-t a kapcsoláshoz? Akkor is berottyol a kijelző?
-
-
ViZion
félisten
válasz
kemcso #23364 üzenetére
a kondi és az ellenállások viszonylag egyszerűen megoldható, de fentebb írtad, h nem segített.
reset sztem málnás, marad az átalakító.B terv, a kijelzőt nem szokták folyamatosan üzemeltetni, Te folyamatosan szeretnéd? Nálam az I2C kijelző gombnyomásra kapcsol be 7 sec-re
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #23317 üzenetére
A felső konyhaszekrény alá készül egy kis polc (már két hete... majd le is kell szidnom az asztalost
), ott lesz kapcsoló pár dolognak, oda tudtam volna eldugni ezt.
A fenti rendszer jelenleg úgy műxik, h ordítok a gyereknek, h hozzon má' egy kávét. De megnőttek, már csak max. szólnak az anyjuknak. -
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #23315 üzenetére
jogos, a konyhába gondoltam, ahol elszívó meg minden is van egyébként, mint zajforrás. Időhiány miatt nem foglalkoztam vele, csak a modul link mentésig meg pár videóig jutottam. Elvileg Home Assistant -hoz is van már hangfelismerő, de arra se volt idő, csak a blogon láttam.
-
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #23268 üzenetére
Kollégát faggattam, elfbar, tölthető, kijelzős. Ca. egy hónapig szívja és kuka. Külföldi beszerzés.
Hát a többi részre no comment, egy szánalom ez az egész, a szabályozás, a recycling és minden úgy egyben. Sajnos nem csak ezen a területen.Párom tanárnő, még a szelektív gyűjtés gyűjtőszigetes/különkonténeres szakaszában a suliban is minden szelektíven gyűjtve, udvari konténerbe hordva, ahogy kell(ene). Majd lementek megnézni a kukásautót, ami elvitte... nem kellett volna.
Mindent beborítottak egybe. Azoknak a gyerekeknek többet nem kell mondani, h szelektív hulladék. -
ViZion
félisten
válasz
vargalex #23247 üzenetére
10 W-os keringető? Biztos? Az nagyon szerény.
Engedd el ezt a fénylős témát, meg a feszt amit mértél, ha szétkapsz tetszőleges nagy fehér háztartási gépet, ott is random feszt lehet mérni sok helyen.
Másik, hogy a linkelt videóban egy feltehetően eredeti Fotek van, ahol minden extra: védelmek, hűtés, árnyékolás a helyén van. A Tiéd meg egy klón... Ha keresel, akkor van a neten szétszedett is, h milyen eltérések vannak. -
ViZion
félisten
válasz
vargalex #23242 üzenetére
Erre írtam, h a meghajtó része az izzónak beleszól szerintem a kapcsolásba, van vmi kondi vagy ilyesmi, ami még tart némi kraftot.
0 átmenetnél kapcsolás hasznos, azt jelenti, h a szinusz bármelyik pontján be- vagy kikapcsolod a bemenetnél, a kimenet csak akkor kapcsol be/ki, amikor a szinusz a nullán átmegy "negatívból" a "pozitívba" vagy fordítva. Tehát nem bárhol a szinusz alatt. -
ViZion
félisten
válasz
cog777 #23231 üzenetére
ESP32-re lehet pl. ESPEasy-t telepíteni, ami tud külső szerverre adatot küldeni (Blynk.io, thingspeak, ilyesmik), onnan meg tudod tovább feldolgozni, értesítést köldeni akár.
Telepítésről van infó a logout cikkemben, röviden letöltöd, modulodnak megfelelőt ráflasheled, ESP32-nél 2 lépésben kell. Utána webes felületen megadod milyen bigyók és hol csatlakoznak. Rules részben tudsz szabályokat felállítani, "programot írni" hozzá.
Controllereknél kiválasztod, h hova szeretnél adatot küldeni, az eszközöknél bepipálod, h adat küldése controllerre, ennyi... Leírva bonyolultabb, mint végigmenni a beállításokon és megcsinálni. elég alapos doksi van hozzá, a fórumon is sok infó van. -
ViZion
félisten
válasz
.-..-. #23186 üzenetére
Bátya (ez lesz a neved, szersd. Ezt a Braille írást nem értem.
), akkor lehet, h EZ van Neked? Másik fontos infó az USB chip, nem mindegy, h melyik driverrel fogja felismerni. Elvileg ez CP2102 vagy CH340G lehet.
Őszintén nekem ezek nem tetszenek (nagyobb, szívtam flasheléssel én is, WLED-ből nem minden verzió támogatja, stb...), a Wemos D1 mini az faék egyszerű, igaz kevesebb pin, de mivel ócó, nem is kell mindent egy lapkára bízni. Ma már Aliról az ESP32 supermini verhetetlen.Ez esetleg segítség?
-
ViZion
félisten
válasz
gerlinger #23132 üzenetére
várjá'várjá...
ez kb. egy diy topik, ahol segítünk egymásnak, másoknak, ha elakadnak. Néha csak elnéz vmit a kódban -mint én az éjjel-, néha csak egy kis google vagy tipp.
De ha jól értem Te úgy szeretnéd, hogy ezt vki oldja meg teljesen. Ez azért gyanúsan rizikó
kb. vettem festéket, beledobtam az ecsetet, valaki kitudná festeni a házat? ui. létrát is hozz -
ViZion
félisten
válasz
gerlinger #23127 üzenetére
Ahogy a kolléga is írta, ez így nem sok.
Hogy választottál alkatrészeket? Gondolom van vmi írás, amit követsz, vagy random csak belevágtál? A GPS és a MCU illesztése a legkisebb probléma, kell motor(ok), kormánynak vmi szervó, akku, a táp kiöntésre vmi... de ezekre vannak kvázi kész/DIY megoldások. Arra viszont tippem sincs, h ezt a távirányítóddal hogy lehetne majd programozni. -
-
ViZion
félisten
válasz
Janos250 #23103 üzenetére
Tailscale szépen átmegy minden NAT-on, mintha ott se lenne...
JohnnyX: szintén tailscale (VPN), vagy saját DNS szerver beüzemelése lehet a megoldás. Mobiloknál van DNS beállítási lehetőség, ezt is át lehet írni a google nem szűrt szerverére, Cloudflare-re vagy ilyesmire.
-
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #23015 üzenetére
esp-n saját program fut? Esphome az home assistantba küld adatokat, espeasy meg oda, ahova akarod, van mqtt is (esp mqtt-re keress rá githubon).
dht11-et sztem engedd el, nagyon rossz tartományban dolgozik.
Van vmi szervered, nas-od, ahol mqtt és adatbázis progi futhat? Mert anélkül pl. sd kártya lehetne, de az hamar el fog hullani a sok írástól. -
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #23011 üzenetére
vannak videók meg minden is a neten ezekről.
Az adatokat egy adatbázis progi tárolja, onnan lehet lekérdezni. A grafana progi lekérdezi és ilyen grafikonokat kreál. De van online is, hogy mqtt elküldöd pl. blynk.io-ra, ott meg grafikont csinálsz, vagy akármit. Csak sz nem helyi cucc. Nem tudom milyen adataid vannak, pl. hőmérséklet, pára, stb. jobb, ha felraksz egy home assistantot, az intézi a dolgokat. -
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #23008 üzenetére
bocs, átsiklottam felette
Home assistant 1 havi adatot tárol, ezért külső adatbázisba is mentjük a sensor adatokat. pl. influxdb, mariadb, victoria metrics. Ezeket utána Grafana tudja lekérdezni és ilyen fancy grafikonokat csinál. Rövidebb távra van más grafikon, azt jobban szeretem a dashboardon.
MQTT fogadja mind, HA-ból meg egy pár soros kód küldi az adatbázisba. Ha gyári megoldást (tuya, Shelly) használsz, ott is van valamennyi visszamenőleges adat. -
ViZion
félisten
válasz
Postas99 #22901 üzenetére
...köszi az észrevételt
Ha olvastad, ott az Alis link. Írtam is, hogy ez van legközelebb az igényéhez. Én is hibáztam, mert 3m-re emlékeztem, de csak 2m kell neki. 2 db 1m elég ezek szerint. De lehet máshol is venni, keresni kell, csak példának dobtam a linket. Halkan írom, h 4000 Ft-ért hozza az 5m-et nálam, itthon a beltéri 1300/m volt, egy jó táphoz képest ingyen van.
Inkább a W-ot számoljátok át, adjatok tápra tippet, arra nem jutott idő -nekem is ez szokott macerás lenni.Ary, albérlet?
Elfogadom, mesélik, h milyen árak vannak.
-
ViZion
félisten
válasz
Zsmester89 #22900 üzenetére
Nagyobbak már főleg fémházasak, de visszaolvasva Te 4×50 cm írtál, kevesebb W-os is elég. Találd ki, h milyen sűrű led, milyen hossz és azzal kalkulálj. Wled-ben szoftveresen is lehet korlátozni a ledeket, ha esetleg nem akarod maxon járatni, de hagyj egy kis rátartást, ne 100%-on üzemeljen a táp.
[link] -
ViZion
félisten
válasz
Zsmester89 #22896 üzenetére
Szia!
Digital led stripe-t kell keresni, 5 V, pl. ezekből [link]
WS2812B, 5m 60 IP67 van ehhez legközelebb, nem tudom, h mennyi led/métert szeretnél, ha sok a led, akkor érdemes alu profilra rakni, az jobban elvezeti a hőt.
Vezérlőnek ESP32 is olcsó Alin, de ha van otthon ESP8266, akkor az is megteszi. Méret miatt inkább ESP32 Super minit ajánlom, bár erre azt írja, h experimental a support.
Ami biztosan támogatott: ESP32 D1 mini, Wemos D1 mini,
Jó esetben működik, de lehetnek bugok: ESP32 C3, extra pici,tápot nem keresek, ledek száma/méter*méter*60mA/1000=X A 5 VDC táp
Tehát 60 led/m és 3 m-nél: 60*3*60/1000=10,8 -> ~12-15A táp mehet (15 A*5 V = 75 Watt). De van kalkulátor is [link] fura, ez sztem nagyon alálő a fogyasztásnak (vagy valószínűbb, h én kalkulálok többet a ledenkénti 3*20 mA-val), viszont a vezetékre is ad javaslatot, a táp-led távolság alapján (vezetéken esik a feszültség kicsit, ahogy nő a távolság).
-
ViZion
félisten
válasz
Zsmester89 #22891 üzenetére
szia, wled-re nézz rá. Digital led 5V-os, az esp-be bemenő 5V-ről adj neki tápot.
Vannak alin 1000 ft alatt esp32 modulok, keress rá ott vagy itt. Olyant válassz, amit wled is ír, oldalukon van sok infó, h mennyi ledhez mit, milyen elosztásban, stb.
programozás része ennek minimális, pc vagy app is tudja vezérelni, meg rengeteg gyári effekt van. -
-
ViZion
félisten
válasz
allein #22818 üzenetére
a közös gnd miatt inkább a külső táp maradjon.
Most már poe is kell? wowww... ha az eszközök tudják, akkor tápolható a "lan kábelről".
wled devices szerint műxik S2-vel is, de lehetnek bugok és neked kell összeállítani a binárist. viszont erre felesleges esp32, amikor a 8266 is rengeteg leddel elbír, nem jut eszembe mennyi a mex ajánlott, de több, mint ami a tv-re fér...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Formula-1
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- eBay
- Fotók, videók mobillal
- bambano: Bambanő háza tája
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged