Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
52 a lucky c200, ami "igazi" c41-es negatív, nem mozi. ami érdekes, hogy a mozgó kodakok is drágábbak ennél valamivel. nem extrém olcsó, de felhasználói oldalról ez fél-kétharmad ár az otthonihoz képest.
az viszont bizarr, hogy tényleg mindent bekazettáznak, ami legalább messziről filmnek néz ki, még intermediate filmet is, ami fotózásra elég korlátozottan alkalmas.
és középformátumot is, 70 mm-esből vágva. -
Stauffenberg
nagyúr
Színesre 52 jüant emlegettél indulóárnak, de én ettől nem vagyok hanyatt dobva.
Ez legyen nettó 46 jüan (13% Áfával számolva), ami ~2250 Ft.
A legolcsóbb itthon kapható színes film a Café Analog Kino 250D ami nettó ~2350 Ft* és szerintem Kínában is (az online boltokból kiindulva) az olcsó színes filmek gerincét a vágott mozifilm adja ki.
*Az árában benne van a hívás is, azt kivontam.
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
ha nagyon kísérletezős kedvedben vagy, megpróbálhatod fentről átvilágítani, és kikötni az eredeti fényt belőle, így kaphatnál valami gyenge közepes eredményt, de alapvetően nem.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
a boltban, amiről pár napja mutattam képet, van két kosár a polcok alatt, benne doboz (meg néha kapszula) nélküli filmekkel, ilyen 20 jüan körül, ha jól emlékszem (az kb 1000 forint). mondta az eladó, hogy azokat iso 6 körül exponáljam
a taobao viszont az előbb feldobott egy olyan filmet, amiről még nem is hallottam: fujicolor natura 1600. állítólag japán impont, és nem szégyellnek érte 334-et (~16000) kérni, először azt hittem, hogy 5-ös csomag, de nem
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
mondanám, hogy vegyél egy nikon coolscant, de feljebb valami költséghatékonyságot emlegettél
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Én sem, csak leadom a labornak (jellemzően Fotológus a Blahánál).
Ha tőlük veszed a filmet, kapsz egy -10% kupont elhívásra (a komplett hívás + papírkép + szkenn csomagra is érvényes). De az alap szkenn mindenhol elég gyatra minőségű, profi szkenn pedig annyira drága, hogy akkor már inkább az otthoni.
Már eddig is meg akartam venni a Valoi Easy35-öt, de most nézem kijött belőle v2-es változat, lehet rárepülök arra. Ennél még olcsóbb a Valoi Starter Kit, csak egy állvány, digit gép és makró objektív kell hozzá. A DSLR/MILC szkennelés előnye, hogy jellemzően nagyobb dinamikát tud, mint bármi más, ezzel lehet a legjobb eredményt kihozni, de meg kell tanulni utómunkázni vele.
---
Ugyanitt szeretném a Tripontot elküldeni a nyomorultba... a Valoi Easy 35 mindig is 95k volt a hivatalos weboldalon és ők is ennyiért árulták, most az Easy 35 v2 előrendelhető 80k áron, aztán ugyanannyi lesz, mint a szokásos, de valamilyen oknál fogva a Tripont 120 ezerért akarja rásózni az emberekre...
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
semmit nem értek az előhíváshoz
(pedig gimiben a labor órán meg kémián 5* voltam) majd erre is szeretnék tippeket kérni, digit szken kell, semmi más. a newsletter tippet köszöntem 
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Én most fogom leadni az első APX 400-am előhívni, kíváncsi vagyok az Agfára. Ha szeretnél még jóáras BW filmet, akkor a Kentmere-t is tudom javasolni, névértéken exponálva/hívva nagyon hasonló teljesítményt mutat mint a hasonló kategóriás, de jóval drágább Ilfordok (viszont utóbbiak sokkal jobban bírják a push/pullt, azért is drágábbak, de amúgy egy cégcsoport a kettő).
Illetve iratkozz fel több analóg fotós bolt hírlevelére is, én akkor szoktam bevásárolni mikor akcióznak lejárathoz közeledő (értsd: 3-5 hónapon belül lejáró) filmeket, hűtőben tárolva semmi bajuk nem lesz. Így vettem tavaly szinte az összes színes filmem.

-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
67? Nem néztem árakat mostanában, de reális lehet.
-
Gaben92
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Próbálj meg átjutni BUD reptér biztonsági ellenőrzésén az új cuccal és meglesz az is.

-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Gaben92
üzenetére
aprón van 30-ért egy 50/1.8D, azt megpróbálom, meg indexen láttam egy 28/2.8-at, hátha.
[link] meg ezzel a lendülettel rendeltem egy guriga apx100-at tanulni.
btw. köszönöm mindenkinek a segítséget, olyan érzésem van mintha egy autós oldtimer clubban lennék, csak nem sz*ptat a hatóság

-
Gaben92
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Grat hozzá!
AF, AF-D és AF-s obiból annyi van mint a szemét szóval nem lesz gond.A Kamerastore-os ajánlatom még mindig áll ha esetleg megtetszik valami és nem gond a magasabb ár a garantáltan rendben lévő garis cuccért cserébe. Néha érdemes ránézeni a Condition alatt a Not Passed részre mert lehet találni jó vételeket. Cimborám vett gépet jó áron (mivel Not Passed alatt volt) és annyi volt a kínja, hogy nem működött a vakupapucs ami amúgy se kellett neki.
Stauffenberg: Van itthon A7IV páromnak és mindig megjegyzem, hogy a dizájnja nagyon tetszik. Főleg az a baltával faragott felső rész ami totál emlékeztet a régi gépekre. A Canonok lekerekített teteje sose tetszett.
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Szólj már ha találsz jó árban 50/1.4-et.
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
végül F70 lett, pofátlanul adtam rá egy 14-es ajánlatot, elfogadta, sarcokkal együtt 16430-at fizettem. képek alapján fullos, leírás szerint működik. [link]
most már csak obikat kell bugázni ez alapján
[kenrockwell] -
Gaben92
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Nem arról van szó, hogy drága hanem állapothoz képest drága. Ha elém tolsz 100k-ért (jelentősen túlárazva) egy AF9000 vázat nagy kijelzővel ami patika állapotban van (neadjisten nincs megfolyva a kijelző sem), teszem le eléd a lóvét abban a pillanatban, de lelakott cuccot nem szeretek venni alapból, túlárazva meg végképp nem. Gyakorlatilag 2 fajta terméket veszek, vagy patika de azt áron felül is, vagy olyat ami javítandó/tisztítandó és olcsó. De utóbbi esetben is az állapotnak jónak kell lenni, nem lehet karcos vagy coating damage egy obin, stb. Utóbbiakat inkább ilyen hobbi szempontból űzöm, szeretem javítgatni ezeket.
A legnagyobb találatom szerintem ez volt eddig: [link] 450€ volt de egy hajszálkarc nincs az üvegeken, se egy porszem belül.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Gaben92
üzenetére
Meg az a szép a Minolta AF 9000-ben, hogy simán látod a rokoni vonásokat az unokákkal, a mai FF Sony Alpha MILC-ek formatervénél ehhez a Minolta korszakhoz nyúltak vissza. Az alapforma, markolat, keresőház és a letörései mind nagyon hasonlítanak.

Amúgy nem olyan ritka a 9000-es sem, de ha szemtelen áron akarod kifogni (főleg a komolyabb konfigokat, nagy hátsó LCD-vel), akkor türelmesnek kell lenni. De majd 40 év múlva Sony A7-ből is több lesz az aukciós oldalakon, mint A9-ből, ez természetes.

Amúgy a motoros filmtovábbítás nagyon fun, portrénál például tök jó, hogy le sem kell venned az arcod a keresőről, hogy ne vágd magad orrba a felhúzó karral. Persze mai film árak mellett óvatosan kell locsolni az expókat.
Én megtartanám az egyik AF 7000-em, de utcai fotóhoz jobban illene az AF 9000, egyszerűen mert nem adja azt a nyöszörgő géphangot. -
-
Gaben92
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Köszi a felajnálást de azok az árak indokolatlanok.
Ez a darab 39€-ért ment el úgy, hogy teljesen át van vizsgálva, igazoltan pontos fénymérővel és záridőkkel és gyakorlatilag patika állapotban van 6 hó garival.Apróról kizárólag akkor veszek bármit, ha "dirt cheap", egyéb esetben inkább kifizetek többet Kamerastore-nak és alszok nyugodtan. Most is van egy Minolta 200mm otthon amit szerintem a Szaharában használtak. Karc, gomba nincs, de annyi por van benne, hogy alig látsz át rajta. Cserébe 500 jent fizettem érte (kb 1000Ft). Majd ha lesz időm szétszedem, kipucolom, újrakenem JHT helikoid zsírral aztán örülök.
-
Gaben92
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Szép összefoglaló!
Minimum egy éve vadászom a 9000-et. Kamerastore-nál volt egy patika 39€-ért nem egész két hete de reggel mikor néztem még nem volt, este mire néztem már nem volt.
A 7000-ben a motoros filmtovábbítás az egyetlen ami nem tetszik szóval a 9000 lenne nekem a tökéletes AF gép de ritka mint a veszedelem. Még Japánban se láttam sehol pedig voltam egy rakat helyen.Érdekességképpen amúgy annyit, hogy a 9000 lett volna az első AF gép, már kész volt míg a 7000 fejlesztés alatt állt csak a Minolta eltolta direkt a kiadását mert a 7000-et akarták először piacra dobni.

-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Én megfontolnám a Minolta AF vonalat ha költségek számítanak. A Minolta AF 7000 egy kifejezetten alulértékelt típus, ez meglátszik az árán is (hasonló tudású Canon, Nikon biztosan drágább lesz). Nekem már volt egy vázam két zoom üveggel (28-80mm s 70-210mm) és amikor vettem egy AF 50mm f/1.7-et (kb 25k), akkor kaptam mellé grátiszba egy ajándék AF 7000 vázat is (működik, így már van kettő).

Minolta AF 7000 főbb erősségei:
- AF motor és motoros filmtovábbítás
- MF módban csippan ha fókuszba tekerted
- Teljes P, A, S, M vezérlés és Expo kompenzáció
- Nagy és fényes kereső
- Felső státusz LCD hasznos infókkal
- Kifejezetten olcsó, eBay-en 10-25 ezer forint körül mennek
- Olcsón van hozzá többféle objektív is
- 1 db gombelem + 4 db AAA elemmel működik
- Szuperkönnyű film befűzés (csak a piros jelölésig rakod a végét a filmnek, lezárod és a motor végzi a többit)Minolta AF 7000 főbb gyengeségei:
- Kicsit fura kezelőszervek, 80-as évek "Robotzsaru" design miatt (AF 9000 egy fokkal konzervatívabb)
- Nincs kézi filmtovábbítás, ha lemerült a 4 db AAA elem, akkor amíg nem cserélsz, nincs fotózás
- HANGOS (az AF és a filmtovábbítás is, nem beszélve a tükörfelcsapásról)Három fő hibaforrása van:
- Kifehéredett, repedezett műanyag burkolat, elsősorban a markolaton (használatot nem érinti, csak csúnya, de a kifehéredést lehet csökkenteni 70% IPA oldattal)
- Döglött vezérlő elektronika (a gép nem kapcsol be vagy unreszponzív, nem foglalkoznék ilyen vázzal)
- Megfolyt felső LCD kijelző (használatot nem érinti, de javíthatatlan, amíg leolvasható, elmegy)Objektívek:
Lehet nem akkora kínálat, mint Canon vagy Nikon esetén, de a főbb dolgok megvannak. Mivel ez ment tovább Konica Minolta, majd később Sony A-bajonett néven, ezért egy-egy keresettebb darabnak (pl: AF 50mm f/1.4, 85mm f/1.4) megkérik az árát, mert DSLR/MILC gépeken is használhatók, de az alap zoom-ok (pl: 28-80mm, 70-210mm) nem drágák és fixekből is vannak olcsók (pl: AF 50mm f/1.7). Ha úgy döntesz mégis kell a digitális gép, veszel egy Sony Alpha DSLR-t és adapter nélkül (!) fel tudod rá tenni és lesz AF-ed is!
Történelme:
Ez volt a világ első belső AF motoros SLR gépe 1985-ben (ahhoz képest kb a Fujifilm X-E1 szintjét hozza, de csak center AF mező van
) , keresője szép nagy, fénymérője már egészen modern és pontos és pont úgy tudod használni, mint egy modern cserélhető objektíves gépet (P, A, S, M és expo kompenzáció mind van). A Minolta AF 9000 egy fokkal hagyományosabb felépítésű, AF-es, de kézi húzós, szóval nem kell a filmtovábbító motorral bajlódni, ha látok jó áron, legalább az egyik vázam ilyenre cserélem majd.EU piac: Minolta AF 7000
USA piac: Minolta Maxxum 7000
Japán piac: Minolta Alpha 7000Ez a máig élő Sony Alpha A7 vonal nagypapája (az AF 9000 pedig az A9-nek, értelemszerűen).
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Nekem annak idején volt Nikon F65-öm, én szerettem. Az F75-re sajnos nem volt pénzem, az feljebb lépés lett volna, az F55 meg "kicsi" volt. Ha látsz véletlen olyan Nikon AF vagy MF kitet, amiben van neked felesleges objektív de csak egyben eladó, esetleg szólj már, mert hátha nekem jól jönne és akkor közös rendeléssel megoldanánk.
-
Mr.Csizmás
titán
megrágtam-gugliztam az infókat, köszönöm mindenkinek. redukáltam az ötletelést a két "nagy" gépeire, amatőr kezelhetőség szempontjából (meg az obik elérhetőek széleskörűen), pl. egy Nikon F70 van fent 17ezerért, F65 14500-ért, azokat meggondolnám, vagy valamelyik eos-t korábbról. obi ügyileg meg a 24/35+50 (ezt először)+ valami tele sweet spotot is tudom teljesíteni, mert pont a kortárs régebbi üvegek olcsóbbak ezekre is.
-
kovaax
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Tudásban az F65 a legjobb (kérdés, hogy mennyiért tudsz obit venni hozzá), utána Canon vagy Minolta, kényelmi szempontokból. Oly azért érdekes, mert az elméletileg egy pro gép volt, de már kicsit régi. A Yashica meg még régebbi. De ez az én szubjektív véleményem.
Szerk.: Árakról gőzöm nincs, azért nem is próbálok tippelni ár/érték arányt.
-
Gaben92
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Yashica dobós, nincs A mód és lestoppolva mér fényt is. Canont passzolom, még mindig nem ismerem őket. Nikonból én F70/F80 felé nézelődnék inkább.
Ebből nekem az Oly és a Minolta szimpatikus.
Az OM-2S egy nagyon pöpec kis gép de a záridő állítás nem mindenkinek jön be. Valaki kifejezetten imádja, valaki utálja, hogy nem a gép tetején van, hanem a bajonettnél. A Zuikok meg annyira jó obik, hogy voltak akik átbajonettezték Nikonra.
A 7000i meg egy epic fun gép.
Mikor előkapsz egy filmkamerát és beledugsz egy "memóriakártyát" az emberek tudnak furán nézni.
Ha esetleg nem lenne ismerős a cucc, vannak "creative expansion" kártyák amit beledugsz a gépbe és gyakorlatilag a P módot módosítja. Sport kártya például próbálja a záridődet olyan gyorsra venni amennyire csak tudja, potré kártya meg a rekeszedet próbálja nyitva tartani amennyire csak lehet. De akad olyan is ami exponálás alatt elhúzza a fókuszt hogy legyen effekt.
Az AF Minolták legnagyobb baja amúgy a grip. Más gépeken is látod, hogy elérik a műanyag/gumi és ragadós lesz vagy töredezik, de a Minolta gripek híresek a kiszáradásról és töredezésről. A 4 számjegyes minoltára rákeresel (7/8/9000) és 90%-uknál megvan ez a probléma. -
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
a yashica meg a minolta annyira más irány, hogy szinte össze se lehet hasonlítani.
a canon kitobiját úgyis le akarod majd cserélniszettként ár-érték arányban a minolta a legjobb ezek közül, a beercan teleobi kifejezetten jó cucc, van fix 50 is, esetleg valami szélesebb még jól jöhet.
-
Mr.Csizmás
titán
nekem úgyis a film számít benne, ezért voltam fujis majdnem 15 évig, csak 1400€ kicsit sok az asztalon állni.
gyors vizslatás - ahol nincs obi ott ofc belekalkuláltam hogy szerezni kell.
[Olympus OM-2S + Olympus 50mm f/1.8]
[MINOLTA 7000i ]
[Canon EOS 1000FN ]
[YASHICA TL electro X tükörkamera + ML 1,7/50]
[Nikon F65]
tkp csak egy rámutatás kellene, M42-t elengedem inkább. (vagy veszek alá egy régi digitális FF-et, 5D, A7 stb.) -
Gaben92
őstag
Tapasztalatból mondom, hogy ha valaki több rendszert tart egyszerre akkor nem mindegy, hogy van-e közte Nikon ami összezavar folyamatosan.
Hasonló szitu mint manapság párhuzamosan tartani mirrorlessre Tamron és Sigma zoom obit. Az egyiket jobbra, másikat balra tekered, muscle memoryt meg el lehet felejteni. 
-
Gaben92
őstag
Hülyén fogalmaztam?

Arra akartam kilyukadni, hogy totál nem ismerem a Canon gépeket szóval meghagyom a lehetőséget olyannak aki ismeri is őket, hogy tanácsot adjon Canon fronton.
qnadam:
Egy 80-as évekbeli olcsó japán cuccnak milyen dizájna legyen?
Mondjuk annyira azért nem volt olcsó... -
Mr.Csizmás
titán
köszönöm mindenkinek, újabb meditálós kör indul
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
az m42 és a motoros filmtovábbítás eleve ellentmond egymásnak, hacsak nem akarsz külső windert

a canon eos nagy előnye, hogy új találmány (még 40 éves sincs
), így az ef bajonettes vázakra jók az ef bajonettes obik, és kész.
az ef-s obik nem jók csak, mert azokat kisebb film- és szenzorméretre találták ki, de nincs az, mint a pentaxnál vagy a nikonnál, hogy hát éppen fel lehet tenni a vázra, de fénymérés csak így, fókusz meg csak úgy van.ha a műanyag nem gond, akkor szerintem is olcsó eos váz + fix 50 (vagy ízlés szerint, én a 35-ben jobban hiszek).
-
Gaben92
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ezesetben maradnék AF vonalon. Canon vonalat meghagyom másnak, Nikon fronton F70/80/90X esetleg F60 meg hozzá 50mm f1.8 vonalon indulnék el.
Apróról simán megvagy az F90X+50mm f1.8-al a keretedből, kamerastoretól már nem de ugye ott drágább és ez már elég prince kit. F100 lenne az igazán menő de az ritka/drága még aprón is szerintem.
Minolta vonalon csak a Maxxum 7-et venném (Dynax 7 és A-7 ugyanaz a gép csak EU/JP/USA marketen más a név) de azt kizártnak tartom, hogy ennyiből be tudod szerezni (találni is nehéz).
Bedobom még poénnak a Minolta 7000-et. Világ első (csillagozva a 9000 miatt) AF gépe volt szóval bármelyik EOS vagy említett Nikon köröket ver rá, de poén gép és imádom a baltával faragott kinézetét.

Ugyanitt patika Minolta 9000-re még mindig vevő vagyok.
-
kovaax
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Akkor én továbbra is Canon EOS XXX-t vennék.
-
Mr.Csizmás
titán
-
Gaben92
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ha MF a cél akkor MF váz kell. Törőék kb minden MF vázban lesz, kb abban nem lehet amiben cserélhető a mattüveg. Nikonhoz nekem van például törőékes és sima mattüveg is. De AF vázon nem nagyon van manuális fókuszsegéd ahogy írták.
M42 dolgot meghagyom másnak mert nem vagyok otthon a rendszerben de pár dolgot nem árt figyelembe venni. Régi Pentaxokban nincs A mód, ezen felül lestoppolva mérnek fényt. Ha tekered az A gyűrűt az obin, akkor záródik a blende. A gép az alapján mér, hogy mennyi fény jön be aktuálisan. Ez amiatt tud problémás lenni mert ha lestoppolod az obit fényt vesztesz a keresőben és f4 körül a törőék kezd használhatatlan lenni.
Újabb Spotmaticban (Electro, ES, ESII) már van A mód de azok is lestoppolva mérnek. A Spotmatic F már tud nyitva mérni és a váz stoppolja le az obit a beállított értékre DE ehhez olyan obi kell ami támogatja is ezt. Szóval nem árt megnézni, hogy a tiéddel megy-e. Viszont abban megint nincs A mód.

Szóval M42 Pentaxon vagy a wide-open fénymérés, vagy az A mód, de a kettő együtt nem megy. (Vagy valaki kijavít.)Pentax K mount már adja mindkettőt sok vázon (ME, ME Super amit néznék) de az ugye K Mount, nem M42. Adapterezni lehet M42-t K-ra, de azt már tényleg meg nem mondom, hogy bukod-e a wide-open fénymérést és/vagy az A módot. Gyanítom, hogy igen de ez már végképp kívül esik az ismereteimből.
-
kovaax
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Sose használtam adaptert, pedig van m42-es obim is egy pár. De az 55mm nekem túl "szűk", azért is vettem a 40mm-est, mert általános fixnek az jött be nekem a legjobban (és az első fényképezőmben, a Smena 8m-ben is az volt).
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
azzal számolj, hogy az újkori olcsó canonok tényleg autofókuszra vannak kitalálva, nem lesz olyan szép fényes, prizmás, törőékes keresőjük, mint a régieknek.
nagyjából az van, hogy lehet az slr autofókuszos, lehet olyan, amivel könnyű kézzel fókuszálni, lehet olcsó. na ezekből kettőt választhatsz
persze lehet, hogy van titkos tipp, amit én nem tudok

ha m42 a cél, akkor a pentaxot is érdemes lehet nézegetni, létezik gyári k - m42 adapter, nincs gond a bázistávolságokkal se, mert mindkettő a pentax natív csatlakozása.
-
kovaax
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Én csak az EOS 300X-et és a T70-et ismerem a Canontól, mind a kettő tök jó gép, de az újabb kényelmesebb (kb. az volt az utolsó filmes Canon váz). Tartok tőle, hogy az EOS 600 is jó vétel lehet.
-
Mr.Csizmás
titán
-
Gaben92
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Nem mondanak hülyeséget a srácok amúgy az AF gépekkel. Én is írtam korábban, hogy mind a vázak, mind az obik sokkal olcsóbbak tudnak lenni mint az MF-ek. Valamilyen EOS vagy Nikon F60/F90X simán belefére a keretbe jó obival.
Váz függő, hogy melyik hogy viselkedik DX kód nélkül. Point and shoot oldalon van ahol kötelező (leginkább ott ahol utolsó kocka után automatán teker vissza a gép) van amelyiket nem érdekli csak ISO100-ra defaultol és nem tudod állítani (ezekkel ISO100-as DX kód nélküli filmekkel vagy jó csak) de olyan is van ahol ha nem talál DX kódot akkor csak neked kell manuálisan belőni az ISO-t és nem 24 kockás filmet venni amit túltekerhet.
(Vagy ha találsz egy tökéletes állapotú Minolta 9000-et, azon még manuális filmtovábbítás van. De azt megveszem tőled rögtön.
)Ezt igazából neked kell eldöntened. Ha régi full MF vázat akarsz a 70/80-as évekből a feeling miatt akkor nyilván nem játszik ez a vonal, de ha nem gond, hogy kicsit "modernebb" a cucc, van már AF, P mód, motoros filmtovábbítás meg valami minimális kijelző is rajta (na meg nem néz ki olyan jól mint a régi cuccok) akkor igazából én is inkább ezen a vonalon mennék.
lugosi:
"eddig is csak dokumentáltam, rokoni, meg instára szint"Akármennyire is fun a TLR, erre a felhasználásra nem vennék. Hatalmas fun szerintem de inkább ilyen nyaralós témára nem rokonozásra. Másik meg ugye az, hogy sok TLR ami a piacon van igazából csak áll a szekrényben 20 éve. Autocord RG II-t megvettem, 2 tekercs után megszorult a filmtovábbítás. Megy csak izomból kell tekerni. Gondolom valami 50 éves zsírcsomót szétkent magában ami elengedte magát a melegben és beesett a mechanikába. Na meg ha kiszámolod hány Ft-ra jön ki egy képkocka lehet felakad a szemed.
Nekem itt kb egy kattintás 3€....
-
kovaax
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Nem kötelező, és akár DX-nél is felül tudod bírálni. Itt a teljes manual az enyémhez, 43. oldal.
-
Mr.Csizmás
titán
tyí
és mennyibe kerül etetni?
a sima 35 mm-nél kezdésnek gondoltam ilyet, egy mekis menü áráért nem nagy veszteség gyakorolni: AgfaPhoto APX 100 135-36 2690
+qnadam +kovaax eos-nál kötelező a DX vonalkódos film? vagy ha veszek valami kézműveset (darabolt cine pl.), akkor tudom "közölni"vele valahogy manuálisan a jó értékeket? -
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Esetleg ha nulláról indulsz és bármi lehet, nem köt meglévő felszerelés akkor egy jó kis TLR gép és középformátum?
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
én lehet, hogy szembemennék a minoltás csapattal, és vennék egy eos vázat.
fillérekért mennek, és egy 50/1.8 se drága, hatalmas használtpiaca van, de új obikat is lehet rá kapni. -
Mr.Csizmás
titán
+Gaben92
canon, pentax egy jó alternatívának tűnik, közben leesett hogy van itthon egy m42-es [Mamiya Sekor 55 mm f/1.8] a fiókban, szóval csak vázat kell vennem, meg max. adaptert.
asszem letisztáztam hogy A mód kell nekem mindenképp, és jó fénymérés. (holnap még guglizok a javasolt vázakra)
-
kovaax
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Szia!
Nem tudom mennyire eretnek ötlet, de bagóért lehet kapni Canon EOS vázakat, gyakran olcsó kit obival együtt. Én egy 300X-et használok leginkább analógra 40mm f/2.8 STM obival.
-
Gaben92
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Amit eddig írtál abba beleillik kb minden ami eddig szóbajött.

Az X-700 annó nem egy profiknak szánt gép volt hanem átlagfelhasználóknak. Ház kívül emiatt műanyag (abból viszont minőségi) de van aki a fémet preferálja. Ha ragaszkodsz a fémházhoz és/vagy a double expóhoz akkor minolta vonalon marad az XE. Abban van mindkettő, cserébe nincs P mód ami nem nagy érvágás meg nehéz mint a sár. Amúgy az X-500 és az X-700 mindkettő nagyon jó gép. Ezüst X-700-at találni lehetetlen kb, X-500 van bőven ha esetleg ez számít. Az XE és az X-700 kb ilyen Nikon FE vs Nikon FA viszonylatban vannak. Az FA egy konzumer gép, nem full fém mint az FE, de pont amiatt mert nem profiknak szánták (meg újabb) okosabb. Abban már matrix fénymérő van nem center weighted mint az FE-ben, felmegy 1/4000-ig, hogy ne kelljen annyit a filmen gondolkodnod, az A/P mód megold mindent helyetted, stb. Hátránya szintén, hogy az olcsóbb/régebbi Pre-AI obikkal nem kompatibilis (FE2/FM2 szintén nem bár az nem fenyeget téged hacsak nem duplázol a keretre.
)Filmet fűzni szerintem a Minoltákba sokkal egyszerűbb mint a Nikonokba. Párom a Nikonnal mindig szenved, Minolta megy neki simán. De ez megszokás kérdése, nekem nincs bajom egyikkel sem.
Igazából mellé nem lősz szinte semmivel amire Nikon/Canon/Minolta van írva, a kérdés az lesz mit tudsz szerezni olcsón jót. Ami számíthat az a rendszer bővítés ha nagyon rákapnál. Minolta obik olcsók és jók, cserébe nem találsz feltétlenül minden sarkon mint Nikon F és Canon FD cuccokat.
Pentax oldalon lehet még nézelődni esetleg mert az M42 obik bagóért mennek, K mount szintén olcsó. A Takumar obik meg mind jók. És Dunát lehet rekeszteni velük annyi van eladó. Spotmatic ahogy hallom jó cucc de ennyi idő után a fénymérő hajlamos rakoncátlankodni ahogy látom. Legalábbis elég sokat látok hibás vagy nem működő fénymérővel. De ezt a vonalat másra bízom, van itthon 2 Helios 44-2-m és egy Zenit E vázam darabokban, de ez minden M42 tapasztalatom.

-
Gaben92
őstag
Amúgy zseniális gép mind az FE2 mind az FM2. Nem ismerek minden gépet de amennyire tudom nincs más MF gép ami tud 1/4000-et (FM3a-t ne vegyük ide, az már 2000 utáni). Még a csúcs F3 is csak 1/2000-ig tud felmenni. Portra 800-ra lehet vele nyitott rekesszel fotózni fényes nappal.
136k nem olyan vész az FE2-ért, sőt. De az a "kishibás" FM2 sok.Mr. Csizmás:
Canonokban nem vagyok otthon annyira szóval nem nyilatkozom. De láttam kicsivel 20k felett egy hibás X-700-at, az megmozgatta a fantáziám. Ránézésre jól néz ki és tünetek alapján kondenzátor cserés. Ha mindkét kondi gatya akkor shutter lenyomásra nem történik semmi. Tükör se emelkedik, front curtain sem indul el szóval felhúzva marad a gép. Mivel fel van húzva még egyszer nem lehet szóval aki nem ismeri a gépet annak úgy tűnhet, hogy valami el van törve benne mert "nem lehet felhúzni" pedig csak fel van húzva de a lehalt elektronika miatt úgy maradt. Vállalkozó szelleműeknek érdekes lehet.
-
Mr.Csizmás
titán
aukron vannak jó vételek, bár nem tudom igazán megítélni: CANON EX-EE QL fényképezőgép + EX 50mm 1:1.8 objektív 40k
-
válasz
Gaben92
üzenetére
Tudom, akkoriban addig terjedtek az anyagi lehetőségeim, az FM széria az elkerült. Ezért is vettem volna most egyet, már biztos nem használtam volna csak elvétve, csak ez ilyen fiatalkori álom volt.
A régi cuccokkal nem tudom megéri-e még várni, lehet hogy még feljebb mennek a használt árak, ahogy egyre kevesebb lesz belőlük. Az FE2-re rákerestem, obival 136.000 Ft [link] igaz az obi is elég jó amit adnak hozzá.
FM2 kishibás 120e [link] , az komoly. -
Gaben92
őstag
Én azon gondolkodom mit kezdjek azzal a rakat Nikon cuccal amim van. 2 FE váz, 1 FE2, 1 Nikkormat EL, teljes fix sor abból is van ami duplán de már vagy egy éve csak a szekrényben porosodnak. Kb kizárólag az X-700-ak vannak használatban meg az Autocord RG II. Csak ilyen gazdaság mellett nehéz eladni őket. Hátha majd most ha jön a jó idő itt is.
Az FM3a meg… kijön az árából 3 FM2… 1000€ felett mennek a vázak lassan. Nemrég volt nálunk 1300€ körül váz + a limitált obi ami jött vele annó. Tokyoban is eddig egyszer láttam eladót pedig minden évben megyek. Az is valami 8-900€ körül volt. Minolta 50mm f1.4-et meg kemény 7000 jenért vettem (14k HUF akkoriban).
Az FA amúgy fasza kis gép tudásra meg könnyű is de anyaghasználatban közelében nincs egy FE/FM-nek sajnos.
-
Gaben92
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Annyit tudok esetleg segíteni, hogy április 15-20 Magyarországon járok szóval Kamerastore.com rendelést át tudok venni személyesen (itt lakom Tamperében nem messze tőlük). Nyilván drágább mint egy aprón lőtt de minden bevizsgált, 6 hó garival. Hagytam már náluk párezer eurót de soha semmi gondom nem volt.
(Ajánlat másnak is él, privátban lehet szólni. 15/20 Budapest pár órás idősáv, Keleti/Ferihegy, közte Miskolc környéke.)
lugosi: Igen, drága a Nikon. Az F90x már AF váz, azok olcsóbbak jóval, az obik is töredék áron vannak egy AI-s Nikkorhoz képest. Az igazi gond ott van szerintem, hogy a vázak nagyon jók de a Nikkor üvegekben semmi kiemelkedő nincs, mégis sokkal drágábbak mint más márka. Szinte minden Nikkor obimat minimum másfélszer annyiért vettem mint a Minoltákat. Az egyetlen kivétel talán a 85mm f1.8 AI, azt is csak mert bemákoltam 120€-ból valahogy egy szettben amiben volt még egy 24mm AI és egy Nikkormat váz. A 85mm f1.7 MC ezzel szemben 449€ volt… De amit az az üveg tud… money well spent.

-
Gaben92
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
FM és AE1 nagyon fel vannak hype-olva emiatt drágák tudnak lenni. Én nem nagyon tudom elképzelni, hogy 70 alá befut bármelyik még akkor se ha csak egy budget 50mm Series E van rajta.
Nekem van 50 f1.4 és f1.7 is (meg budget 50mm Series E is Nikonra). Mindkettő NewMD (legutolsó generáció). Az 1.4 teljesen nyitva felpuhul nagyon (mondjuk melyik akkori obi nem) de amúgy fenomenális obi. Az f1.7 is teljesen jó amúgy, úgy se nagyon használod teljesen nyitva. Én például simán van, hogy f1.7-et viszem ki az f1.4 helyett.
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Én a múltkor láttam egy Nikon Fm2-t megfizethető áron az MPB-n, azt sajnálom, hogy kihagytam. Én valami ízig-vérig manuális gépet néznék, mint egy nikon fm, vagy egy canon ae-1 (ha jól emlékszek a típusra fejből).
-
Gaben92
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Minoltára +1 tőlem meg még vannak egy páran itt a fórumon akiktől szintén.
Nagyon nem lősz mellé egyikkel sem de még bedobom az X-500/700-at is. Aperture priority mindegyikben van, X-700 tud P-t is de annak ellenére, hogy van 2 X-700-am is nem tudok nyilatkozni a P módról, sose használtam. Ha akarsz double expót akkor XE. Többivel is lehetséges trükközve de nem igazán konzisztens meg kicsit macerás. XG-ről még annyit, hogy van XG1 és XG-1. Fogásra utóbbi kényelmesebb (van egy kis grip mint ahogy az X-500/700-on is.)
Párom elvitte az X-700-am Párizsba, hazajött és kért magának egyet, azóta a Nikon szett pihen a szekrényben.

Kondenzátor probléma lehet bármelyiken de párszáz forintos egyszeri fix, ezt leszámítva stabil váz mindegyik.
A fix obik meg mind jók és pár kivétellel még a drágák is jóval olcsóbbak mint egy Nikon F. Nagy valószínűséggel a keretbe az 50mm f1.7 vagy f2 tud beleférni, esetleg a 45mm. A 35mm húzósabb tud lenni árban (főleg az f1.8) de ha bemákolsz egy szettet a 35mm f2.8-al, az is egy egész jó cucc.
Nálam a 28mm f2.8 newMD, 50mm f1.4 MD, 85mm f1.7 MC, 135mm f2.8 newMD négyes pörög leginkább.
-
Mr.Csizmás
titán
üdv,
áttérnék az analóg fotózásra (mint gyerekkoromban), nem szeretném túlbonyolítani, amit keresek:
- bármilyen kit, fix 35-55 mm-el
- megbízható gép (úgyis meg kell tanulnom újra)
- árban mondjuk 50-70-ig
- filmet megveszem befűzöm, leadom, digit scant megkapom folyamatábraigazság szerint eddig is csak dokumentáltam, rokoni, meg instára szint, amihez 1-1500€-t vasban soknak érzek a jelenlegi monetáris viszonyaimban, viszont telóval nem szeretek annyira fotózni (pedig az is adott, pixel 8 pro éppen)
ilyen minolta xg1, xe1, meg hasonlókat néztem aukro-n, meg itt HA-n.
-
néhány bolttal arrébb pedig most cserélnek fényzáró szivacsot az olympus mju-I-emben.

a flare mondjuk szerintem nem onnan jön, de google translate-en át nehéz vitatkozni
de már az csodálatos, hogy van hely, ahol foglalkoznak vele. -
válasz
j.bravo
üzenetére
a nép kína.
jobbra még van soksok cinestill meg egyéb mozifilmes dolgok, még arrébb hűtőben a nagyobb formátumú dolgok.
de inkább az árak a szépek, kínai színes kisfilmek 52 jüantól (kb 50 forint 1 jüan), ff-ek 28-tól, kodak gold 65... viszont az instax pont ugyanannyi, mint itthon
-
bementem egy boltba
ez kb a kétharmada. -
válasz
lomposfarkas
üzenetére
Amúgy maga a kép mikori? Az illető öltözete miatt kérdezem.
-
lomposfarkas
aktív tag
Gyengén fixált öreg ff negatív színesben szkennelve remek pszichedelikus anyagot eredményez
[kép] -
Stauffenberg
nagyúr
Amikor elkezded megismerni jobban az analóg fotózást, akkor rájössz, hogy majdnem mindent megtehetsz vele, amit a digitálissal is, amíg nem mész el az extrém képmanipulálásig Photoshopban. Innen érdemes nézni, hogy mi "művi".
Amúgy az "elvont" fotóművészetnek is megvan a helye, csak sokan rosszul fogyasztják, ez olyan, mint kivenni egy idézetet egy könyvből mindenféle kontextus nélkül. Ez általában reflektálás valamire (külvilágra, más művekre, akár a művész önreflexiója is lehet) és nem célja, hogy tetszést váltson ki a nézőből (bár ugye a tetszés szubjektív, én például szeretem amikor valami elgondolkodtat vagy vitára hív, akkor is ha nem értek egyet vele).
Ludwig Múzeumnak vannak elég jó kortárs tárlatai, be lehet jelentkezni tárlatvezetős látogatásokra is.
Ha kicsit hagyományosabb fotóművészet érdekel, akkor Mai Manó tárlatokat tudom javasolni, de a Capa Központ és a Szépművészeti Múzeum is gyakran indít jó fotós időszaki kiállításokat.
-
MasterMark
titán
Frederik Trovatten youtube csatornajan van par erdekes fotosrol video: [link] (Vivian Maier-es pl pont analog.)
Bar o nem elsosorban filmre fotozik, de szerintem nagyon jo street photography-ban. Nemreg jart Budapesten is: [link] -
flash-
veterán
válasz
MasterMark
üzenetére
köszönöm!
valahogy nagyon rá vagyok kattanva az analóg képekre, nekem az hozza a "fotó" élményt
ezek a túl profi digitális gépekkel készült képek nagy részénél sajnos van müvi érzésem,a fotómüvészet is érdekelne, igazán jó fotómüvészeket tudtok? nem az elvont kategóriára gondolok amikor látsz egy vonalat és bámulod hanem a mindennapi élet van fotózva müvészi szemmel vagy müvészi stilusban
-
MasterMark
titán
Jason Kummerfeldt YT: [link]
Willem Verbeeck YT: [link]
Nick Carver YT: [link] -
flash-
veterán
Udv
Tudnátok ajánlani olyan analóg fotósokat akit érdemes lenne kovetni a kepei miatt? Akik jó fotósok 🙂foleg termeszet,urban fotó erdekel es jó lenne ha a képek nem lennének utólag feldolgozva vagy legalábbis minimalisan... -
mdk01
addikt
Köszönöm mindkettőtöknek sokat segítettetek

-
Stauffenberg
nagyúr
Ami nagyon menő manapság a kölyköknél abban két fő kategória van:
1. Fujifilm Instax - Ez kapható újonnan, maga a kamera nem annyira drága, de aztán etetni filmmel az lesz. Instant filmet köpköd magából, nagyon mókás, de főleg azoknak való, akik nem akarnak elmélyülni a fotózásban és annyira a minőség sem érdekli, csak legyen a kezében a fotó 2 perccel a kattintás után.
2. Használtan egy kompakt, de már autofókuszos fényképezőgép, lehetőleg beépített vakuval (itt főleg a kilencvenes évek, korai kétezresek fognak dominálni, de egy 20 évesnek már ez is "retro", de tisztázhatjuk ő melyik korszakot tekinti annak). Ebbe hagyományos kisfilmet kell fűzni, lekattintja a képkockákat, visszatekeri, leadja a laborban, kér belőle egy szkennelést + papírképet és pár nap múlva megkapja.
Utóbbi eggyel szofisztikáltabb megoldás, ezek nem ritkán optikailag is elverik az Instaxot, kényelmes a használata automata módban, sokban már van motoros filmtovábbítás is, de a kézi húzás sem nagy cucc (legalább ritkábban kell elemet cserélni). Én biztosan utóbbit venném egy fotózással ismerkedőnek, de aki nem bírja a 90-es évek esztétikát, az sírva fakadhat a látványuktól. Én sem kifejezetten csípem, de azért egy Olympus Mju II-est én is szívesen kapnék karácsonyra.

Ami van újonnan kompakt, azok az eldobható egyszer használatos kamerák szintjén vannak, 15-30 ezer forint, nagyjából annyival tudnak azoktól többet, hogy újra tudod tölteni benne a filmet. A Lomography kamerák ugyanezt nyújtják.
Szóval ha csak új jöhet szóba, én Fujifilm Instaxot néznék, meg egy zsák instant filmet (a formátumra figyelni kell, például a Mini-be csak az Instax Mini film jó, Wide-ba pedig a Wide). De ha meggyőzhető a használtról, akkor kitárul a világ.
-
ULPIUS
őstag
Már nem gyártanak érdemleges új analóg gépeket, maximum ilyen gagyi kompakt műanyag vackokat. (illetve a másik véglet a gyűjtői kategória van még de azt gondolom az nem jön szóba, pl leica
vagy pl ebayről, japánból stb lehet kapni mai napig bontatlan régi komoly gépeket, de megintcsak más árkateg.)
Két említésre méltó példát tudnék hozni, de az analóg fotósok többségének azok se relevánsak igazából. Mivel itt ez nem szempont, tessék:
Pentax 17 (ez valóban egy újonnan kiadott analóg gép, de többe kerül mint a keret amit írtál és bőven nem ér annyit se)
Lomography - nekik többféle modellük is van, fiatalos egyedi cuccokat gyártanak, ajándéknak jó lehet.
Egyébként ha még a digitális fotózással sincs semmilyen kapcsolata a hölgynek, sztem nem sok értelme van egy ilyen ajándéknak, főleg ennyi pénzért. Ha csak az "érzés" számít, és úgy is csak porfogó lesz akkor egy bolhapiacon vagy használtan végtelen számú retro használt, de mutatós gépet lehet kapni pár ezer ft-ért. -
mdk01
addikt
Sziasztok!
Egy ismerősöm lánya szereti a retro dolgokat és fényképezőgépből is ilyet szeretne, tehát filmtekercses analógot.
A kérdés az lenne, hogy milyet és hol?
Egy 21éves lánynak lenne karácsonyra 150e a felső határ és mivel ajándék újat szeretne venni.
Mivel lány azért egy kisebb kellene, de a klasszikus retró kinézetű. A fényképezéshez nem ért, tehát úgy gondolom az érzés többet ér, mint a minőség, de azért kérdezek inkább, hogy lehetőleg minél jobbat.
Tudnátok adni pár tippet a típusra és, hogy hol lehet/érdemes ilyet venni?
Köszönöm
Üdv. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
MasterMark
üzenetére
Persze, mert egy marha régi, kifejezetten olcsónak szánt típus (eredetileg nyugaton nem is árulták, hanem Ázsiába és Dél-Amerikába volt szánva, mert jól bírja a trópusi éghajlatot).
A ColorPlus is durvább szemcsézettséggel bír, mint a Gold, pedig mindkettő 200-as film, csak a Gold egy bő másfél évtizeddel későbbi termék.
De szerintem 3.490 Ft-ért (ennyi éppen a Fotológusnál) rendben van. Lassan már az olcsónak szánt fekete-fehérek is ennyibe kerülnek.
-
MasterMark
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
100-as ISO-hoz képest nagyon szemcsésnek mondják úgy emlékszem.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
freelanced
üzenetére
"hiszen valahol minel egyszerubb egy gep annal megbizhatobb is tud lenni"
Ilyen korú gépeknél az anyagfáradás vagy a rengeteg állás miatti beragadások jelenthetnek gondot, akkor is ha egyszerű a konstrukció. Az A-bajonettes Minoltákat használni nagyon jó, de itt már ugye bejöhetnek a képbe elektromos problémák is (vagy az AF 7000 esetén a fogantyú kirepedezése, néha a felső státusz LCD folyik meg).
"Ez a Minolta kulfoldrol beszerzos vagy neha elofordul itthon is? Most rovid kereses utan epp nem talaltam ra."
Fel-fel bukkannak használt Minolták itthon is, de ha nem akarsz várni, akkor eBay. Tök sok eladó kínál ilyeneket több száz pozitív értékeléssel.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
MasterMark
üzenetére
Egy fapados olcsó színes film, egy tekercset én is ellőttem vele (és van még kettő), de nem tudom milyen problémát kellene látni rajta. Hármat vettem, darabja kb. 3200 Ft-ra jött ki. Nem vártam tőle csodát, nem kaptam tőle csodát, de nagyon belekötni sem tudok ennyiért.
-
freelanced
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Koszonom a valaszt.
Igen hasonlokra, vagy akar jol mukodo fenymeres. Bar persze itt azert vegyes erzeseim vannak, hiszen valahol minel egyszerubb egy gep annal megbizhatobb is tud lenni, aztan a tobbire meg mindig hasznalhat az ember telefont vagy barmi.
Arban vegyes, egyelore nyitott vagyok ilyen teren attol fuggoen, hogy mit kapok a penzemert.
Ez a Minolta kulfoldrol beszerzos vagy neha elofordul itthon is? Most rovid kereses utan epp nem talaltam ra.Ralesek a Pentaxokra is

______
Ba cy lusKoszi, meglesem ezeket is.
lugosi
Koszi, neked is. Mit szeretsz benne?ULPIUS
Igen, ezt egy ideje mar keresem, de mindig lemaradok a hirdetesekrol, elvileg nagyon jo kis gep, bar kinezetre a regebbiek jobban tetszenek, de mukodesre biztos szuper, es nem lennek ellene.
___
Mas tema:
Ugy dontottem, hogy szeretnek majd itthon elohivni filmet meg csinalni belole kepeket, mert kicsit maceras volt regebben is eljarni a filmmel meg varni ra, illetve akkor nem is szkennelve lenne, tudnek albumokat csinalni stb.A kerdesem az lenne, hogy mire lenne ehhez szuksegem, meg honnan szerezzem be, hogy induljak el? Fekete-feher elso korben, a szines ha jol remlik macerasabb/erzekenyebb folyamat.
Nagyon koszonom mindenkinek a reszletes valaszt
-
MasterMark
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
A pro image 100-ról eléggé rosszakat hallottam eddig.
-
Ba cy lus
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ha jól rémlik, a Color Plus 200 meglehetősen szemcsés. Ha valaki ezt keresi, ettől megkapja. A Gold ehhez képest finomabb szemcsés volt régen (5-6 éve), ma nem tudom, mi a helyzet, de anno az egyik kockát beszkenneltettem 30 MPx-lel, és eléggé meglepődtem a 6 MPx-eshez képest.
-
Stauffenberg
nagyúr
Akik már hozzájutottak, tudták tesztelni az új (Eastman) Kodak filmeket.
Kodacolor 100 = Pro Image 100
Kodacolor 200 = Color Plus 200Nagyon minimális eltérés csak abban van, hogy az Eastman változat egy elképesztően minimális mértékben hűvösebb, ha nem egymás mellé van letéve a két tesztfotó, meg sem mondod.
Tulajdonképpen azt kell venni a fentiek közül, ami éppen olcsóbb.

-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
MasterMark
üzenetére
Még nem találkoztam vele. De addig is lehet a Fujifilmhez fordulni, ha kicsit spórolnál.
Fujifilm 200 - Kodak Gold 200
Fujifilm 400 - Kodak UltraMax 400Ugyanaz a Kodak emulzió, csak a saját hordozóra felhordva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP EliteDesk 705 G4 / AMD Ryzen 3 Pro 2200G / 16GB DDR4 /256 GB SSD 6 hó garancia
- AKCIÓ! Lenovo Ideapad Gaming 3 15ACH6 notebook - R7 5800HS 16GB DDR4 1012GB SSD RTX 3050 4GB
- 228 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
- 16GB DDR4 RAM modulok 3600Mhz több darab // Számla // Garancia //
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4418
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

most simán megvenném 17-ért az F70-et pl. de a minolta témát meg amit írtatok, azt is megguglizom este (úgyis refundot várok pár napig, abból vennék ontopicot)
A 7000-ben a motoros filmtovábbítás az egyetlen ami nem tetszik szóval a 9000 lenne nekem a tökéletes AF gép de ritka mint a veszedelem. Még Japánban se láttam sehol pedig voltam egy rakat helyen.

még két kérdés: