- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nessh
tag
Megoldva... Kínomban tettem rá egy antennát, most az egész környéken minden wifit lát
-
nessh
tag
Sziasztok,
Mitől lehet hogy egy esp32 amire ráküldtem arduino ide-ből a wifi scan example-t, nem látja az itthoni upc/voda wifimet? (se 2,4ghz, se 5... Bár gondolom ezt nem is kéne neki) Ha telefonon csinálok AP-t, azt látja.
-
biker
nagyúr
válasz
Janos250 #16297 üzenetére
Én úgy olvastam, ha nem húzom fel belső ellenállással, akkor marad testen, és ekkor hiába kapcsolok rá testet, nem történik semmi, akkor 5V kell a lábra. mint pulldown esetén.
Ez a szitu:
Ha a 3 pin pullup, akkor 5V a kimenet, és fehérre vált a ledÉn se értem, mert testre kellene bekapcsolnia, lehet hogy a 12V és 5V közti feszültség után is tud áram folyni, nem csak a 0V, ez a tippem.
A dobozban lévő 4pin csatin van a kapcsolt kimenet, ezeknek az R G B lábai mennek testre a különböző színek érdekében, ebből terveztem azt, ha az a láb test, akkor testre kapcsol az arduino is, jajjdejó, hát nem -
Janos250
őstag
És ha floating állapotban hagyod?
ESP32 GPIO pinjeinek az állapotai:
pinMode(pin, mode)
//mode:
INPUT //input is floating
INPUT_PULLUP
INPUT_PULLDOWNmode bitjeinek jelentése: (esp32-hal-gpio.h)
//GPIO FUNCTIONS
#define INPUT 0x01
#define OUTPUT 0x02
#define PULLUP 0x04
#define INPUT_PULLUP 0x05
#define PULLDOWN 0x08
#define INPUT_PULLDOWN 0x09
#define OPEN_DRAIN 0x10
#define OUTPUT_OPEN_DRAIN 0x12
#define SPECIAL 0xF0
#define FUNCTION_1 0x00
#define FUNCTION_2 0x20
#define FUNCTION_3 0x40
#define FUNCTION_4 0x60
#define FUNCTION_5 0x80
#define FUNCTION_6 0xA0
#define ANALOG 0xC0"GPIOs 34, 35, 36, 39 are input only pins"
"These pins don’t have internal pull-up or pull-down resistors." -
PHM
addikt
"Tök jó is lenne, amikor a zöld led világít (testet kap) akkor a bemenet is aktív és érzékel."
Ezt nem tudom másképp értelmezni, mint hogy a negatív a kapcsolt ág.
Ha igen, akkor jó a kapcsolás, ugyanis szerintem akkor inaktív állapotban
a ledeken keresztül az 5V-os bemenet felé folyhat némi kis áram.
Ezt akadályozza meg a dióda. -
Nem lesz jó. A LED táp felőli végére kellene a dióda, színenként egy, vagy a belső pullup helyett a LED tápjáról kellene felhúzó ellenállást kötni a bemenetre.
Apropó, hogy mehet a LEDeken visszafelé az 5V feszültség? Ne a táp felőli végéről vedd le a jelet, hanem a test felől! -
biker
nagyúr
Üdv, egy kis problémám lenne az input_pullup kapcsán
Ötletem az volt, hogy digitális bemeneten figyelek kapcsolási állapotot, mivel a figyelt eszközön van egy RGB led kimenet, CA kivitel, az a szín megy testre amelyik világít, nosza akkor a zöld ágat (üzem) rákötöm az egyik digitális bemenetre.
Tök jó is lenne, amikor a zöld led világít (testet kap) akkor a bemenet is aktív és érzékel.
Igenám, de mikor nem, akkor a pullup miatt 5V az a láb, ez meg visszamegy az RGB ledre és elkezd más színeket leadni
Ezzel lehet valamit kezdeni, azon kívül hogy relézem? Ahogy nézem, ha nem pullup akkor meg testen van és várja az 5V-ot.
Egyelőre csak az jár a fejemben, kell egy relé amit kapcsolok ha üzemkész a modul és az húzza le az 5V-ot testre -
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
NTC hőmérséklet méréséhez feszültségosztót alkalmazok.
5V-on van 10Kohm majd a termisztor, és az ezen eső feszültséget mérem.
Ha nem tudom előre hogy milyen értékű a termisztor, akkor is jó nekem az elötte lévő 10Kohm?
Ha a termisztor ismeretlen, akkor jól gondolom, hogy ezzel tudom meghatározni, 3 hőfokon ellenállás méréssel az A,B,C együtthatókat? [link]
Ezeket használom fel a Steinhart-Hart féle egyenlőséghez a programban.Végülis a fő kérdésem az lenne, hogy a 10Kohm jó lesz-e nekem akkor is ha 10Kohm a termisztor, 4,7Kohm, vagy más értékű. Annyi hogy azt kell beírnom a feszültség osztó változójába? Nem kell ez miatt trimmer potméter igaz?
Köszönöm!
-
vegyszer
addikt
válasz
tonermagus #16286 üzenetére
Amazon régen csinált ilyet, főleg cyber monday maradt meg nekem. Egy ilyen alkalommal vettem én is a Kindle Paperwhite 3 készülékem, majd egy évvel később a gyereknek az ő villanykönyvolvasóját. Olcsóbb volt sokkal. De más portékát ott nem néztem. Így ez nem objektív elemzés
-
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #16286 üzenetére
Amerikában sem véletlenül tapossák egymást az emberek, hanem tényleg vannak olcsó cuccok. Kínaiak ezt már átdolgozták. Most meg figyelni kell nem csak a dollár árat, hanem a Ft-$ váltószámot is, ma reggeli hírlevélben láttam 315 Ft-ot.
-
tonermagus
aktív tag
válasz
vegyszer #16285 üzenetére
Tisztában vagyok vele hogy működnek ezek a Black Fridayek Magyarországon. A hátamon feláll a szőr amikor meghallom a Black Friday szót a TV-ben. Hányingerem van tőle hogy 2 hónapon keresztül folyamatosan Black Friday, Cyber Monday és társai...
Viszont pár éve külföldön ahogy a példámban is említettem Airsoftos cuccokat tényleg sokkal olcsóbban lehetett megvenni. Sőt, nagyon sok bolt ténylegesen olcsóbban adott cuccokat mint akció előtt. Azért is kérdeztem hogy ez Aliexpressen is így van-e... Ezek szerint nem is kell reménykednem benne
Egyébként Amazon? Ő is játszik az árral? Ugye amcsiban tényleg fillérekért adnak mindent, az amazon meg igencsak amcsi. Ott sem szoktak jó árak lenni azon a napon? -
vegyszer
addikt
válasz
tonermagus #16283 üzenetére
Kedvenc gazdasági blogom 3 éve írta, és mind a mai napig igaznak vélem: Glamour napi felárazás
Gondolom nem véletlen van egész évben Black Friday az Alzánál.A kínai barátok meg mindig tudnak egy nagyobb számot írni a termékre, és áthúzni, hogy jól érezzük magunkat. Csak ha követed, látod, mint én pl a M5Stack STAMP PICO ESP32 esetén. Eredetileg 5.99$ volt mot akciósan már majdnem 10€...
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16281 üzenetére
Nem tudok, csak egy régi ismerősöm mondta valamikor, akit már nem tudok elérni, hogy ő közvetlen az u-blox-tól vásárolt valami.
-
tonermagus
aktív tag
válasz
vegyszer #16282 üzenetére
Nyilván csak annyi lett volna a kérdésem, hogy mostanában szeretnék nagyobb tételben bevásárolni ezekből az alkatrészekből, és hogy van-e értelme várni a Black Friday-re... De ha közel azonos áron (netalántán drágábban) lehet majd akkor megvenni akkor nyilván nem várok addig
Még Airsoftos időkből emlékszem mikor a 40K-s Dragót 19K-ért lehetett megvenni, a 60K-s M4-et pedig 30-40K-ért. Azóta úgy néz ki a kinti Black Firday is elmagyarosodott
-
vegyszer
addikt
válasz
tonermagus #16274 üzenetére
Ha az a fontos, hogy ami most 8$, az black Friday alkalmából 19$-ról legyen 11$-ra akciózva akkor megéri várni. De egyébként kövesd az árát a kiszemelt holminak.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16278 üzenetére
"csak 19K-ért"
Annyiért már a NEO RTK-s, kétfrekis chipje is megvehető. Nem jut eszembe hirtelen a típus neve. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16278 üzenetére
NEO-t nem jobb közvetlenül Svájcból venni? Nem tudom, de talán.
Igen, ezeket a régi processzoros lapokat a Bangood már nem igazán forgalmazza, de idővel úgyis átállsz korszerűbbekre. -
tonermagus
aktív tag
Alapból én is szívesen rendelnék a Bangoodról, de egyszerűen nem találok Arduino Mega Mini 2560-ast, illetve NEO M8N compass modulos tányért (csak 19K-ért, de az marha sok)
-
Janos250
őstag
válasz
Egy példa:
Most például 1750 Ft darabja az ESP32-nek tízes tételben, szállítással, ÁFÁ-val, ügyintézéssel együtt, de lehet, hogy pár óra múlva már sokkal több lesz.
https://www.banggood.com/10Pcs-ESP-32S-ESP32-Development-Board-Wireless-WiFi+Bluetooth-2-in-1-Dual-Core-CPU-Low-Power-Control-Board-ESP-32S-p-1896926.html -
Janos250
őstag
válasz
Pár évvel ezelőtt érdemes volt, mert néha gombokért lehetett venni dolgokat, ha figyeltél. Az utóbbi 2-3 évben nemigen vannak értelmes leárazások. Amiket nagy bf akcióként hirdetnek, azok előtte (és utána ) ugyanazon az áron, vagy olcsóbban megvehetők.
Nagyon változnak az árak. Amit például itt írtam
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_16273-16273.html
jelenleg már jóval drágább, mint pár nappal ezelőtt. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Szia,
nem érdemes, inkább az árát kövesd.... így vettem Bangoodról BEST márkájú hőlégfújót 22e HUF ért, most 48e kínálják..... szerintem tudják ilyenkor mi szokott lenni + kínából mostanság lassan jönnek a dolgok inkább cseh raktárból rendelek picivel többért de itt van biztosan,,,,
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
Ha már Aliexpress/Bangood a téma: érdemes várni a Black Friday-t elektronika rendelésénél? Főleg Arduinot és Gps modulokat szoktam rendelni.
Akinek van már tapasztalata, mennyire várható hogy jó áron tudok ilyet beszerezni. Nagyobb tételben szeretnék rendelni, azért nem lenne mindegy...
-
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #16270 üzenetére
Én meg szoktam nézni a Bangood kínálatát, mert nagyon változik.
Most talán ezt venném:
https://www.banggood.com/Geekcreit-ESP32-WiFi+bluetooth-Development-Board-Ultra-Low-Power-Consumption-Dual-Cores-Pins-Unsoldered-p-1214159.html?cur_warehouse=CN -
biker
nagyúr
ááááhhh, idióta vagyok, mindig egy lapkát szoktam rádugni, de most hubon dugtam rá, és rajta volt egy másik arduino leonardo, amit frankón átneveztem a módosítandóra, ezért lett két azonos nevű lapom, és persze annak a forrása nincs is meg
Na most dolgozok, github-google -
biker
nagyúr
Üdv
Mi okozhatja, hogy egy arduino kétszer jelenik meg az eszközkezelőben, és a ráprogramozott játékvezérlő is kétszer jelenik meg, de csak az egyik működik.
COM45 és COM51 jelenleg (másik gépen az ott soron kerülő COM3 és COM4 mondjuk)Erre 4-5x frissítéssel ment fel ugyanaz a szoftver, eddig jó volt, mostani upgrade után duplikálódott a kis genya
-
Janos250
őstag
válasz
JozsBiker #16264 üzenetére
Az Ebay sajnos nem intézi az adó adminisztrációt, az a magyar postához megy, és akkor megszívtad, mert nem csak a plusz díjukat kell az ÁFA fölött fizetni, de gyakori az adminisztrációs tévedés is.
Persze egyik-másik futár esetén is (pl. DHL) igen mélyen a zsebedbe kell nyúlni.
A nagyok közül tehát az Alinak, és a Bangoodnak van olyan szállítási módja, ahol elintézik az Eu-ba léptetés adminisztrációját, az adó kifizetésével együtt. Pl. Bangoodon eleve olyan árat mutat az országod alapján, ami már tartalmaz mindent. Alin ez nem mindig sikerül. Rólam pl. rendszeresen azt hiszi, hogy Kaliforniában vagyok, de a végén a fizetéskor jó árat számít, amiben minden benne van.
Régebben jó volt a Gearbest is, de az döglődik, attól az Isten mentsen meg mindenkit, mert a pénzt ugyan elteszik, de az árut gyakori, hogy nem küldik. Ez számukra jó üzlet. -
válasz
JozsBiker #16264 üzenetére
Én azt látom - de javítsatok ki, ha tévednék -, hogy az Alin minden ugyanannyiba kerül, mint régen, csak most ketté bontják az árat: 25$ szerepel listaárként, a számlán pedig 20$ + VAT. Innen úgy tűnik, mintha minden országba, áfa kulcstól függetlenül ugyanannyiba kerülne minden, az áfa különbséget pedig lenyelnék (?).
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
Janos250 #16263 üzenetére
Egy kis eBay -es kiegészítés.
Pár hete vásároltam eBay -en (KingKongból), 20eFt körüli összegben. Automatikusan hozzácsapta a 27 % ÁFÁ -t ( így lett 30eFt körül a végösszeg :-( ). A VÁM ügyintézéssel kapcsolatban épp ma reggel kaptam egy SMS -t a Postától. Az áru értéke nyilván nem éri el a VÁM határt, de ettől függetlenül van egy ügyintézési díj, ami online befizetve 399 Ft, kézbesítéskor 799 Ft. Egyébként nagyjából ezekre is számítottam, az történt ahogy itt le van írva ( érdekesnek tartom hogy az ALI -n a VÁM -ot is elintézik, de biztos úgy van ahogy mondjátok ) :
-
Janos250
őstag
válasz
ekkold #16260 üzenetére
Persze, de nekem erre a munkára, amit ő végez, nincs szükségem, ezért nem is akarok fizetni érte. Az ismert V... oldalon meg a hirdetők többnyire azt csinálják, hogy megrendelik ők is Kínából a Te nevedre, de kétszer annyit kérnek tőled, mint amit ők kifizetnek érte. Hozzájuk nem is kerül a csomag.
-
Janos250
őstag
Hogyan válasszunk szállítási módot kérdésre itt válaszolok, nem privátban, mert másokat is érdekelhet, továbbá egyáltalán nem illegális, minden be van fizetve, csak a magyar posta nyavalygásait, és díjait ússzuk meg.
A szállítási módot kell megfelelően megválasztani, hogy a szállító elvégezze a teljes vámügyintézést.
Ezek változnak, célszerű a megfelelő topicban, és annak összefoglalójában szétnézni.
Bangoodnál jelenleg a Bangood express az, ami minden papírmunkát elvégez, és az árba, vagy a szállítási díjba ezeket eleve beszámítja, nem kell külön fizetni.
https://prohardver.hu/tema/banggood/friss.html
Alinál úgy rémlik jelenleg az Aliexpress szállítás a nyerő, de mindig meg kell nézni, mert változnak. A topic :
https://prohardver.hu/tema/kulfoldi_rendelesek_nyomkovetes_stb/friss.html -
ekkold
Topikgazda
válasz
gyapo11 #16258 üzenetére
Szerintem meg aki raktárkészletet tart bármilyen távolkeleti cuccból az:
- kockázatot vállal
- pénze áll benne
- raktározási és cégfenntartási költségei is vannak
- és persze ezen felül még keresni is akar rajta (nem is várható, hogy nullszaldós avagy nonprofit alapon működjön).
Ezzel nem akarom védeni azt aki ezzel foglakozik, csak azt, hogy érthető, hogy többe kerülnek ezek a dolgok itthon, és hogy a piac szabályozza az árakat. Többször előfordult már, hogy a magasabb ár ellenére itthoni webshopból rendeltem meg kínai cuccokat, mert gyorsabban kellett, és nem fért bele a postázás kockázata sem. 2019-ben 6db csomagomat lopták el a postán, és egy email-ben "sajnáljuk"-on kívül semmilyen kárpótlást nem kaptam, és persze megírták, hogy az értékmegjelölés nélküli csomagokért semmilyen anyagi felelősséggel nem tartoznak. Gyakorlatilag nem hozta ki a postás a csomagot, értesítést sem dobtak be, majd állítólag visszaküldték, gyakorlatilag meg eltűnt... Egy időben itt ez annyira általánossá vált, hogy egy vidéki barátom címére kellett mindent rendelnem (ott nem tűnt el semmi), viszont további futárt kellett fizetnem, hogy eljusson hozzám (GSL, DPD, stb - ezeknél sem tűnt el soha semmilyen csomagom) . Azóta postán kizárólag értékmegjelöléssel küldök bármit is - érdekes módon azok nem szoktak eltűnni. Ha pedig nekem küld valaki, akkor azt kérem, hogy inkább futárral küldje... -
gyapo11
őstag
válasz
Janos250 #16257 üzenetére
Az közismert, hogy alkatrészeiből összerakni valamit sokkal drágább lesz, mint készen megvenni, lehet az autó, telefon, tv vagy hasonló. Ilyesmi hatás érvényesül akkor is, amikor valaki 1 db-ot vesz vagy 1 milliót, utóbbi sokkal olcsóbb lesz 1 darabra számítva. Ezért tud bosszantó lenni, hogy tudjuk az 1 milliós (és egyéb mennyiségi kedvezményes) árat, az alibabán bárki megnézheti, és a 30 $-os 1 db-os ár és a 23 $-os kedvezményes ár ellenére itthon az 1 db 50 $. Ha adná 30 $-nak megfelelő Ft-ért akkor mindeki tőle venné itthon, és a 7 $-ból lenne haszna a költségeken és a garancián túl. Így viszont az emberek veszik Kínából. Én is azt mondom, hogy ha pár kattintás Kínából venni és beleszámítom, hogy bizonytalan a garancia, akkor megfontolom és lehet hogy Kínából veszem.
-
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #16256 üzenetére
Ha megfelelően rendelted, nem lesz plusz VÁM és kezelési költség, mert ALI már leáfázza, levámolja, futár hozza vagy a lakásodra, vagy valami átvételi pontra. Alinál is, Bangoodnál is ez a helyzet. Az Ali általában valamivel olcsóbb, és sokkal nagyobb a választék, viszont a Banggod dolgai sokkal gyorsabban érkeznek.
Mindenki ugyanúgy a nagykereskedőktől vásárol, csak a nagy kínai áruházak egyben, konténerszámra szállíttatják, vámkezeltetik Eu-ba érkezéskor, és azonnal a futárnak adják át, aki kapudig viszi mondjuk Belgiumból. Egyébként a tévhitektől eltérően nem szürkén, feketén, hanem teljesen legálisan jut el hozzád, nem kell félni egy esetleges finánc ellenőrzéstől.
A magyar kereskedő esetén végig kell járnia a sok apró szállítási, bürokratikus adminisztrációs szabályokat. Csak gondolj bele, hányféle dolgot kell - feleslegesen - fizetnie. Külön könyvelő, adótanácsadó, fizetni a banknak minden külön számlára utalásért, stb. A kínai ezt egyben elintézi: egyben átutalja az ÁFÁ-t, VÁM-ot a magyar, belga, stb. adóhivatalnak, nincs vele több gondja, nem kell a méregdrága bankokat etetni a sok apró tétel átutalásáért, stb. -
válasz
Tomika86 #16254 üzenetére
Egyszerű: az AliExpress Kínában van, a HEStore pedig legális magyar cég. Magyar adórendszer + magyar fizetések + szállítás Kínából nagy tételben + raktározás + bolt fenntartási költsége + bolt haszna. És még a HEStore a legolcsóbb itthoni beszerzési forrás. Tegyük hozzá, hogy innen 2 napon belül megkapod, mert itthoni raktárból küldik, és ugye az idő is pénz. Még garanciát is adnak rá (bár még sosem kellett náluk semmit gariztatnom).
Mondjuk áfa és vám ugyanott lesz kb.
Még azzal sem lesz ugyanott, de képzeld el, eddig milyen olcsón jött onnan minden éveken át, feketén/szürkén. De az aranykornak sajnos vége.
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok
Az ESP32 a hestoreban kapható NodeMcu-32S.
Amit aliexpressen lehet venni az miért kerül akár felénél is kevesebbe? 😀
Nem akarok spórolni ezen annyira, de érdekel.
Mondjuk áfa és vám ugyanott lesz kb. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16251 üzenetére
"Egyáltalán mi történik ha kevés a baudráta?"
Próbáld ki! -
tonermagus
aktív tag
válasz
Janos250 #16250 üzenetére
Ezen én is gondolkodtam, de arra jutottam, hogy a bázis pontnak ugyan úgy nem fogom tudni a pontos koordinátáit. Akkor meg hiába számolom bárminek a hibaértékeit.
Tehát ha most én kimegyek a mezőre, és állok 10 percig egy helyben akkor is vándorolni fog a GPS pozícióm, ezt én nem kezelhetem fix pontnak, nem számolhatok hozzá hibaértéketDe végül is mindegy, mert az a pontosság amit szólóban tudnak tökéletesen elég a feladatra.
Kérdés, hogy GNRMC és GPGGA NMEA üzenetekhez 5Hz-en elég-e a 9600 Baud ráta. Szívem szerint én csak az egyiket használnám, de ha jól látom az egyik GLONASS a másik GPS műholdakról származik. Egyáltalán mi történik ha kevés a baudráta? Egyáltalán nem működik, nem kapok kiértékelhető üzeneteket?
Létezik-e olyan, hogy működi a gps, majd a baud ráta hirtelen kevés lesz, aztán megint utoléri magát, majd megint kevés lesz?
Az iránytű már neccesebb téma, sajna nehéz eredeti HMC5883L-t beszerezni. A legtöbb gyártó ilyen néven árulja a QMC5883L-t is, így több helyen is kell próbavásárlást csinálni, hogy honnan jön tényleg az a chip. Egyébként úgy vettem észre, hogy a kerek GPS antennák, amiket Pixhawk-hoz is árulnak szinte mindegyikben HMC5883L van, így azokat próbálom inkább keresni.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16246 üzenetére
"ezek szerint a software oldalon dől el, hogy RTK-s vagy sem?"
Igen. A bázisban szoftver kérdése, hogy ha tudod a pontos pozíciódat, akkor a holdról érkező jelek alapján eldöntsd az adott holdra vonatkozóan a légköri egyenetlenségből adódó hibát, órahibát, stb.
Ezeket, ha továbbítod a rovernek, akkor ő ezekkel korrigálni tud holdankét külön-külön, és így már elég pontos lesz a mérés.
Régebben valahol olvastam olyan ajánlást, hogy ha a két ugyanolyan chip ugyanúgy tiszta égbolt alatt van, egymástól nem száz kilométerekre, akkor általában ugyanazokat a holdakat használja, így ha a "bázis" H és V pozíciójának a hibáját méterben elküldöd a "rovernek", akkor ő egyszerűen hozzáadja a hibákat a saját méréseihez,
ami ugrásszerű javulást eredményez a pontosságban, de én ezt se próbáltam ki. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16246 üzenetére
Mivel a mai chipekben - állítólag - ROM-ban van a firmware, reménytelen. Továbbá a régi firmware-ek csak a GPS holdakat tudták használni. Mikor még én is olyan RTK chipet használtam, ami csak a GPS holdakat tudta, napi 2-3 óra volt összesen, amikor lehetett RTK-t használni az egyfrekis vevővel. A mai RTK-s chipek kétfrekisek, és tudják az "összes" nálunk elérhető holdat használni. Így már RTK nélkül is jóval pontosabb értéket adnak, de az áruk 100 $-nál kezdődik, és határ a csillagos ég. A hozzá való antenna szintén 50 $ körül kezdődik.
Én egyébként soha nem próbáltam az M8N-nel RTK-t, csak amikor még az én chipjeimmel macerás volt az RTK, akkor az irodalomból emlékszem ezekre. -
válasz
gyapo11 #16247 üzenetére
Asszem Facebook hirdetésben jött velem szemben ez a cucc, gondoltam bedobom ide, hátha megihlet valakit/jól jön valakinek: [link]
Nagyon szeretem az ilyen pici-de-nagy-tudású eszközöket, én is vennék, de nem használok Arm alapú arduino-kat.Bocs, nem válasz akart lenni.
-
gyapo11
őstag
válasz
BestofJAVA #16244 üzenetére
Igen, az egyik a driver ahhoz a chiphez, ami az arduino boardon van. A másik az usb, nálam hubok vannak, azokat időnként ki kell húzni, vissza, és megint jó. Ha lenne több port, akkor az első hogy másik portba dugni.
De mivel nálad csak egy van, ezért az usbdeview-val lehet próbálkozni, mindent törölni, illetve az eszközkezelőben letiltani/törölni/frissíteni nem tudom a win10-ben milyen lehetőségek vannak. -
tonermagus
aktív tag
válasz
Janos250 #16243 üzenetére
Aztaaa, ezt nem is tudtam
Akkor ezek szerint a sofware oldalon dől el, hogy RTK-s vagy sem? Tehát mondjuk egy Beitian BN-880 is akár tudhatja az RTK-t?
Amúgy természetesen hozzá igazítottam a baud-ot is:
Bár most jobban megnézve lehet hogy az a gond, hogy előbb állítok baudot aztán akarok rátát? Meg fogom próbálni hogy fordítva tovább megye-e...
De egyébként van-e értelme 9600-ról feljebb váltani 5Hz-en két darab NMEA sentence esetében? -
PeterPH
senior tag
válasz
BestofJAVA #16244 üzenetére
-
BestofJAVA
tag
Windows 10 notim elsőre nem látta az Arduino Uno-t. Nem osztott ki neki portot, bár kapott áramot usb-ről.
Mi lehet a hiba, és mit tehetek?
A gépen egy db usb port van. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16241 üzenetére
"Az M8N nem RTK-s"
De a korábbi firmware-nek voltak olyan undocumented utasításai, amivel ki lehetett csalogatni a RAW adatokat, és így meg lehetett hekkelni, hogy RTK legyen, de erre rájött a gyártó is, és az újabb firmware-ből törölte ezeket a parancsokat. Erre az élelmes felhasználók downgrade-elték a fw-t. Lépett a gyártó is: ROM-ba tette a fw, így már muszáj megvenni gyakorlatilag ugyanazt, drágábban, ha RTK-t akar valaki.
Biznisz az biznisz! -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16241 üzenetére
És amikor a GPS chip bd-jét átállítod, akkor ugye hozzáilleszted a fogadó Arduino bd-jét is?
Ilyenkor jön jól az analizátor, amit már sokat emlegettünk itt, azzal meg lehet nézni, mi jön ki a GPS-ből. Lehet semmi, akkor valami a konfigban rossz, vagy más bd-n, akkor viszont a fogadó nem illeszkedett ahhoz a bd-hez.
1-2 métert a maiak általában tudnak. Néha viszont jóval nagyobb hiba is előfordul, de az ritka. A baj az, hogy nem tudod, mikor mekkora a hiba. -
tonermagus
aktív tag
válasz
Janos250 #16240 üzenetére
Én ~1 éve álltam rá a GPS chipekre, azóta kb. ennyi az ára.
Az M8N nem RTK-s, de ettől függetlenül elég pontos... Simán megvan az 1-2m, de én csak teljesen sík terepen használom.
Valószínűleg koppinc modulokkal dolgozom, mert nem jegyzi meg a beállításokat, de a linkelt kódrészlet pont ezt a célt szolgálja: minden egyes induláskor a setupban felkonfolom a modult újra és újra. Így mindig meglesz az 5Hz...
Kérdés hogy miért fagyhat meg a program a baud állítás után?!?! -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16236 üzenetére
Közben megpróbáltam megkeresni, de már nincs meg a vásároltak listáján, viszont teljesen elhűltem.
Srácok! Teljesen megbolondult a piac? A GPS chipek ára a csillagos egekbe szökött. A korábban 3-5 dolláros chipek is 10-15 dollárnál kezdődnek, és 20-30 dollárig mennek. Mi a fene történt?
Vagy én ittam túl sokat, és képzelődöm? -
Janos250
őstag
válasz
Hoppá!
Most jutott eszembe, hogy talán 2 éve, amikor a Bangoodon akciósan nagyon olcsó volt egy M8N chipen alapuló eszköz, vettem belőle, de csak kipróbáltam. Ha sikerül megtalálnom, majd kipróbálom a bd állítást. -
Janos250
őstag
válasz
Szakértő azért nem vagyok!
Csak nagyon-nagyon régen használtam u-blox chipet, ezért csak általánosságban tudok hozzászólni. Az M8N nem RTK alapú chip, vagyis elég nagy a pontatlansága. Minek akkor 5 másodpercenkénti olvasás? Meg kellene nézni, hogyan lehet állítani a bd-t, mit kell kiküldeni a porton a chipnek, és azt gyalog kiküldeni, mindenféle könyvtári funkciók helyett.
Azt se tudom, ha megváltoztatod a bd-t, (pl. így: https://www.navilock.com/service/fragen/gruppe_59_uCenter/beitrag/40_uBlox-and-Change-the-Baudrate.html)
megmarad-e kikapcsolás után is. Ha szerencséd van, igen.
Baudrate ügyében én a "puding próbája" elvet követem: ki kell próbálni.
Az én chipemmel nekem eddig nem voltak bd problémáim, igaz, másodpercenként egyszer olvasok. Inkább a bázisról a korrekciós adatoknak mobilneten a roverhez való továbbítása a szűk keresztmetszet.
(Azoknak, akik nem ismerik az RTK elvet:
Van egy ismert pozícióban lévő állomás, ez a bázis. Ez megadja az ismert pontos, és a mért hibás adatok alapján a hiba korrekcióját, amit a rovernek küldünk, és az korrigálja a saját méréseit. Persze azért nem ennyire egyszerű, mert műholdanként és típusonként kell a hibát számítani, és ugyanúgy kell korrekcióba venni.)
Terv, (a következő évezredben) egy GPS vezérlésű mobil eszköz irányítása, na ott majd kelleni fog a nagy frekvenciával való olvasás, hogy 5-10 cm alatt maradjon az eszköz pályán tartása során a követett pálya hibája. -
tonermagus
aktív tag
Jó hogy itt vagy Janos250, te vagy a szakértője a GPS-nek
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
NEO M8N GPS modult használok 5hz-en. Tudnátok segíteni abban, hogy be tudjam lőni a megfelelő baud rátát?
Ezt a két sort kérem le a modultól:
$GNRMC,083559.00,A,4717.11437,N,00833.91522,E,0.004,77.52,091202,,,A,V*33
$GPGGA,092725.00,3242.9000,N,11705.8169,W,1,8,1.01,499.6,M,48.0,M,,0*49
Ha ezt összeszámolom akkor 144 szó, ezt megszorzom 8-al, majd mivel 5hz-en megy ezért megszorzom 5-el. A végeredmény 5760... Ezek szerint én a 9600-as baud rátába bőven beleférek?HALKAN KÉRDEZEM: engem csak a latitude, longtitude, speed érdekel, lehet hogy elég lenne a GNRMC sor is? Feleslegesen doglozom fel a GGA-t?
Egyébként találtam egy programkódot, amivel 5hz-re lehet állítani, és hozzá a baud ratet is megnövelni 38400-ra, de ha ezt használtam akkor folyton lefagyott a program. a
gpsPort.begin( 38400 );
sor után. Így a baud ráta állítást kihagytam, és szimplán 9600-os baud rátával használom 5hz-en. Bízom benne hogy így is jó lesz.
Egyébként erről a kódrészletről van szó:https://forum.arduino.cc/t/neogps-rate-and-baud-commands-not-working/478471/11
-
Janos250
őstag
válasz
Tankblock #16234 üzenetére
"HW ismerete megment egy csomó felesleges kódolástól is"
Így igaz! Én is kipróbáltam pár verziót passzióból.
Közben kibogarásztam az RMT regisztereket, az undokumentedeket is.
https://arduinouser.hu/esp32/ESP32_RMT_Register_Summary.pdf -
Janos250
őstag
válasz
ekkold #16230 üzenetére
"Nem akartam saját könyvtárat írni erre"
Pedig szerintem az a legcélravezetőbb, nem egy bonyolult a bitek kivitele.
Én ESP32-re csináltam ugyanezt, mert akkor legalább tudom, hogy mit csinál.
Ha párszáz nano időzítési pontossággal tudsz kiírni, azzal már be lehet lőni.
Kíváncsiságból megcsináltam GPIO billegtetéssel (ESP32), és úgy is működött, bár az ESP32-n van erre célhardver (RMT) -
válasz
razorbenke92 #16231 üzenetére
-
válasz
razorbenke92 #16225 üzenetére
Na szóval belenéztem újra, átnéztem a vegyes kódot, meg kipróbáltam Tankblock legutóbbi tanácsait (amit ezúton is köszönök)
Íme a tapasztalataim:
- Kivettem a digitalWrite() / digitalRead() / pinMode() függvényeket, helyettesítettem őket regiszter piszkálással. Ez némi helyet felszabadított, nem világmegváltó, de közelebb vitt a célhoz.
- Átírtam FastLED-el a kódot - sajnos több helyet foglal. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a FastLED gyárilag tud néhány színkezelési effektet, amivel helyettesíthetném a saját kódomat, de akkor lennék kb. ugyanott, mint a Neopixel könyvtárral.
- Ezután a ws2812b kezelését könyvtár helyett kiváltottam egy tömbbel ami a LED színeket tárolja, és egy eljárással, ami kibillegteti az outputra a dolgokat szabvány időzítés szerint.
Ezzel a 4000 byte körüli overflowból lett 800 byte, szóval ez nagyot hozott.- Ezután kivettem (kompletten, helyettesítés nélkül) az EEPROM kezelési műveleteket, és így sikerült befordítani a kódot színekkel, effektekkel.
- Ekkor átnéztem decompiled kódot, és kilóra bizony ennyi az annyi. Lehet még összevonni ismétléseket, meg is csináltam a nagyon nyilvánvalóakat, de minimális a csökkenés, és a további reszelés munka/nyereség aránya nem konvergál az elégséges kódcsökkenéshez.
Amivel tovább fogok menni:
- Újraírom az effekteket, az általam írt ws2812b kezelésre optimalizálva. Például dim esetén nem osztok szorzok, hanem meghatározok dim szinteket, amiket bitműveletekkel meg tudok oldani. Pl 50% esetén eltolás egy bittel. Áttűnések esetén bitmaszkokon keresztül összevagyolás, stb.
- Ha marad még hely, akkor visszaépítem a menürendszert
- Ha még mindig marad akkor pedig az EEPROM-ba mentést is visszarakom
- Ha az előző kettőnél valahol kifogyok a helyből, akkor felveszek sok effektet sok színnel, és szimplán csak végig lehet menni rajtok gombnyomással.
(Majd bedobom, ha sikerült megoldanom, hátha érdekel valakit)
-
ekkold
Topikgazda
Többször nekifutottam már, hogy Arduino alatt, STM32 BluePill lappal vezéreljek, WS28xx ledszalagot. - de némelyik könyvtár egyszerűen nem működik a BluePill-el, ill. van amelyik csinál ugyan valamit de hibásan működik. Nem akartam saját könyvtárat írni erre, ezért az lenne a kérdésen, hogy van-e olyan könyvtár erre a feladatra, ami biztosan működik BluePill panellel? Próbálta-e már valaki ezt STM32-vel?
-
Tankblock
aktív tag
válasz
razorbenke92 #16219 üzenetére
Szia
Belelestem kicsit a kódba, sokszor van kódismétlés amit ha kiszerveznél egy függvénybe valószínüleg nyernél vele.
pinMode fv helyett kilesnéd melyik regiszterekbe illene írni hogy kimenet illetve pullup legyen az is segíthet ( nem fordítja bele a fél arduino kódot....
)
Adafruit helyett kipróbálnék másik libet pl : FastLED [link] vagy írhatsz sajátot. -
Danielo
csendes tag
Mindenkinek köszönöm a linkeket...jól használhatóak, nekem valamiért nem jöttek le...
Ettől függetlenül, ha valaki megoldotta a kérdést, akkor nagyon érdekelne a módszere...akár priviben is...
Köszönettel,
Üdv -
válasz
razorbenke92 #16225 üzenetére
Szerk: Talán mintha lenne is preview a http szerverben gyárilag is.
Itt a JPEG HTTP Stream rész az, nem?
-
Azta, ez egy nagyon hasznos tanács! Hasonló módon más platformon reszeltem már kódot, eszembe sem jutott, hogy itt is lehet ilyen lehetőség.
Megnézem majd, és mindenképp visszajelzek (ha megtaláltam a bakit, ha nem).
ESP32 Cam témában:
https://www.instructables.com/Video-Capture-Using-the-ESP32-CAM-Board/Itt egy rögzítős tutorial, de ebből a network stream hiányzik. Bele kell nézni, hogy lehet e AVI helyett mp4-ben rögzíteni, és azt FTP-ről VLC-vel tudod streamelni.
Szerk: Talán mintha lenne is preview a http szerverben gyárilag is. -
Danielo
csendes tag
Igaz, hogy nem teljesen Arduino...de mégis...
ESP32 Cam modult szeretném úgy használni, hogy folyamatosan rögzítse a videót SD-re és az élő kép bármikor nézhető legyen mobilon wifi-n keresztül.
Az utóbbi megoldására ezer féle ötletet találtam, de a folyamatos rögzítésre nem találtam példát. (Lehet, hogy túlzott elvárás?) Csak álló kép rögzítésére van leírás..... (Természetesen 12 óra után felülírhatja az SD-t, hogy benne legyünk a 32GB-ban)
Van esetleg erre valakinek egy jó tippje, linkje?
Köszönettel
Üdv.. -
válasz
razorbenke92 #16219 üzenetére
Megtennéd, hogy dump-olod az assembly-ban kimenetet fordítás után? Persze a teljes, túlméretezett programra gondolok. Asszem
avr-objdump -S sketch.elf
segítségével lehet megtenni, ahol keverve van a C kód az assembly-al, ott nagyon jól követhető, hogy mit miért csinál. Sajnos így látatlanban csak tippelni lehet. -
válasz
razorbenke92 #16218 üzenetére
Szóval itt van ez a kódrész, ami durván 1200byte-ba fáj
void spark()
{
if(millis() < timer) timer = millis(); //if millis() has overflown
if(millis() - timer > random(1000,(mode[selectedMode].Speed*40)+1100))
{
timer = millis();
uint32_t localColor = presetColor[mode[selectedMode].color];
for(int i=10; i<=60;i++)
{
DIMnFILL(1,localColor,i);
}
for(int i=60; i>=20;i--)
{
DIMnFILL(5,localColor,i);
}
for(int i=20; i<=200;i++)
{
DIMnFILL(1,localColor,i);
}
for(int i=200; i>=100;i--)
{
DIMnFILL(3,localColor,i);
}
colorFill(presetColor[mode[selectedMode].backcolor]);
}
}a mode tömb belőle készült:
struct ModePresets
{
byte effect;
byte color;
byte backcolor;
byte Speed;
};a DIMnFILL:
void DIMnFILL(int delays, uint32_t colors, int dims)
{
//colors = Dim(colors,dims);
colorFill(colors);
delay(delays);
}ebből a DIM tele van szorzással, osztással, amire a korábban linkelt hint azt mondja, érdemes kerülni, ezért ki van kommentelve
colorFill
void colorFill(uint32_t c)
{
for(uint16_t i=0; i<strip.numPixels(); i++)
{
strip.setPixelColor(i, c);
}
//strip.fill(c);
strip.show();
}
Itt érdekesség, hogy amennyiben a strip.fill()-t használom, bukok 260byteot kb, így inkább a saját megoldásom használom.
Ez az egyik legegyszerűbb effekt, lebontva alapműveletekig a neopixeles eljárások szintjéig.
1200byte.
Minden más itt van: [https://github.com/razorbenke92/digispark_ARGB_controller/blob/main/digispark_ARGB_controller.ino] és az 4144byte-ba fordul a spark() nélkül.Köszi, ha valaki belekukkant.
-
válasz
Tankblock #16217 üzenetére
Szia!
Elég masszív a kód, és még próbálom optimálni, mielőtt bárkit megkínoznék azzal, hogy belenézzen.
De, próbálok egy rövid példát mindjárt feltenni, megszépítem és érthetővé teszek a kód azon részét (ha csak egy egyszerűbb effektet hozzáteszek, már az is relatíve zabálja a programhelyet)Arduinós könyvtárak: csak az EEPROM és a NeoPixel könyvtárak vannak használatban, de a programtárhely vészes fogyása valahogy független ezektől.
Serial debug: Attiny lévén nem használom -
Tankblock
aktív tag
válasz
razorbenke92 #16216 üzenetére
Szia,
A kódot oszd meg mert így reménytelen.... Git a barátod....
Ami segíthet, arduniós könyvtárak felejtése....
Serial debug üzenetek törlése.
nem használt regiszterek memóriaként való használatamegfelelő
(mazoizmus)motíváció esetén assembly használata. -
Sziasztok!
Eljött lassan az ideje, hogy ebben a topicban is rontsam a levegőt.
Nagy mikrokontroller (azon belül pedig leginkább Arduino kompatibilis) fan vagyok, de eddig valahogy sosem volt olyan nyíkom, amivel kimondottan ide jönnék.
Ahogy nézem, pont ATTiny van porondon, szóval íme a kérdésem:
Terveztem a fórumról egy kollégának a gépházába a gyári RGB stick (szalag szélességű, de 1.6-os PCB) helyett egy ATTiny85-ös alapú retrofitet.
Az első hibát ott követtem el, hogy a Digispark pinelnevezései után mentem, amikor a PCB-t terveztem, és nem a beültetendő IC lábszámozás szerint. (Guess what? Persze, hogy nem ugyanaz.) De ez még nem lenne showstopper. Amúgy sem volt nagy kedvem még PC oldalra is host szoftvert csinálni ami kommunikálna az attiny féle virtuálisUSB-vel.Mivel a gépházon van dedikált RGB gomb eredetileg, gondoltam csinálok egy egygombos menürendszert, ami rövid - hosszú - dupla gombnyomásokkal navigálható a különböző effektek között.
Na és itt kezdődik a baj.Az összes színt felvettem statikus változóként, és megírtam (természetesen ciklusokkal és nem diszkrét állapotokkal) az összes effektet, és így a végén a következőbe futottam:
digispark_ARGB_controller.ino.elf section `.text' will not fit in region `text'
/avr/bin/ld.exe: region `text' overflowed by 3394 bytesNem nagyon értettem ezt a hibát, kikommenteltem random részeket, és akkor volt hogy ez jött:
A vázlat 6598 bájt (109%)-ot használ a program tárhelyből. A maximum 6012 bájt.
A [link] és az üzenet segít: Túl nagy a kódom.
text section exceeds available space in board
A globális változók 182 bájtot használnak a dinamikus memóriából.
Sketch too big; see https://support.arduino.cc/hc/en-us/articles/360013825179 for tips on reducing it.A durva az, hogyha kiveszem csak(!) az effekteket, a kódból, akkor egyből megáll ilyen 70%-ban.
Az effektekben használt függvényeim:
max()
abs()
random()illetve van, amiben használom a % operandust.
Létezik, hogy egy pár eljárásban lévő ciklusban több programmemóriát foglalok, mint a teljes addigi könyvtárarzenál? (A globális változóim bőven határon belül vannak, mint látható).
Futott már bárki ilyesmibe?
-
-
Van azokon a kimeneteken egy egyszerű áramkör, ellenállások és zener diódák:
Talán próbáld meg úgy, hogy sorba kötsz egy-egy 68ohm-os ellenállást az adatlábakkal, mivel a digi kimenetekre ezek túloldalán kapcsolódsz rá, talán túl sok az áram és lelassítja az egyébként nagyon időzítés érzékeny szoftveres usb emulációt.
Esetleg próbáld meg, amit korábban írtam, hogy egy külső usb hub-ra dugod, amire semmi más nincs kötve. -
-
-
-
-
Hello,
Digistump Digispark Attiny 45 board; elvileg az USB lábai kint vannak a forrasztható kivezetésein is, és nem működik :S Valaki használta már úgy, hogy nem a microUSB csatin lógott a Digispark, hanem a tüskés kivezetésre volt kötve? Mi a trükkje?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- OTP Bank topic
- Milyen okostelefont vegyek?
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest