- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nyaralás előtti hardverszemle
- LG C3: egy középkategóriás OLED tévé tesztje
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tankblock
aktív tag
válasz
gyapo11 #16936 üzenetére
Nem tudjuk mi a célfüggvény, csak találgatunk. Természetesen 12 V esetén nem ok.
Én nem vagyok híve az egy ellenállásnak, mégpedig azért mert ha 1 LED elhalálozik, akkor a többlet áram a másik 4 LEDen fog folyni, amitől azok is szépen egyesével megfőnek....Csak halványan merem leírni, hogy az elején én POWER LED láttam a szemem előtt amit 3A kellene maxban hajtani és dimmelni, már fejben összedobtam egy PWM bemenetes áramnyelő kapcsolást.....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
gyapo11 #16563 üzenetére
Melyik része ami nehezen érthető?
C++ ugye a C kiterjesztése, szóval ha a hardcore irányba szeretne valaki inkább mozogni akkor Assembly -t javaslom, na ott derül ki érted -e a HW is vagy sem.
Egy olcsó AVR-en (akár egy AtTiny13A)el lehet játszani eléggé jól. Nem mellesleg kijön a magas szintű programozás overheadje is, mert 1kbyte van programnak és 64 bit byte a memória, szóval lehet creatívan használni a regisztereket is amiket nem használunk.....A magasabb szintű nyelvek szerintem inkább másféle képpen nehéz ... Szálkezelés, Deadlock elkerülés, design patternek és társaik. SW arhitechtúra, oprendszer ismeret is kellhet....
-
válasz
gyapo11 #16563 üzenetére
Én se bírtam könyvből felfogni a C-t, aztán elkezdtem PHP-zni, az viszonylag könnyen meglett, onnan pedig már könnyebb volt a C-re átnyergelni.
Az objektumokat már C++-ban tanultam, asszem akkoriban jöttek be a PHP5-be, amikor már inkább mikrokontrollerekkel foglalkoztam.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
gyapo11 #16563 üzenetére
Egyetértek az előttem szólóval. A c fordító simán megeszi a pascal kódot csak a begin end helyett { } csúcsos zárójeleket kell használni. Viszont c-ben ugyanazt a feladatot sokkal egyszerűbben és tömörebben is meg lehet fogalmazni, pl:
pascal, c: x = x + 1;
c: x++;
-------------------------
pascal, c : x = 10*x;
c: x *= 10;
--------------------------
Persze még egy csomó dolog könnyebb c-ben, mert kevésbé szigorú mint a pascal, illetve sokminden felülbírálható (pl. változó típusok), és ha tudod mit csinálsz, akkor jól is fog működni. Pl.
x = 'A'; //x változóba berakunk egy A karaktert
x += 2; //x változóban a C karakter lesz -
-
Tomika86
senior tag
válasz
gyapo11 #16563 üzenetére
Mire ideértem a projektemmel, nagyon sok weboldalt átlapoztam. Nem megy középfokon még az angol, de azért megértem amiket írnak (na videóban nem értem meg).
A weboldalakkal voltak olyan gondjaim, hogy egy dolgot máshogy írtak meg. A fórumokban nagyon sok olyan projekt volt, ami hibásan lett közzétéve, ezekre külön kell figyelni. -
MPM
tag
válasz
gyapo11 #16420 üzenetére
Nah lenne még egy kérdésem: alul a relével párhuzamosan bekötött relé azt a célt szolgálja, hogy ha zár a tranzisztor, akkor lehúzza a földre a relé bemenetét?
Gondolom igen, csak kicsit bezavar az értelmezésemnek, hogy az anódra van a negatív (föld) csatlakoztatva.(A nyitott állapot oké, ekkor nem folyik rajta keresztül áram, a tranzisztortól a föld felé.)
Egyébként nem lehetne egy nagyobb ellenállással helyettesíteni ezt a diódát? Úgy gondolom az is ellátná ezt a feladatot, nyitott tranzisztor esetén arra folyna el az áram, zárt állásban pedig kevés feszültség esne rajta a földtől a bemenet felé.
Javítsatok ki, ha sületlenségeket írok! -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
gyapo11 #16467 üzenetére
Sziasztok, igazság szerint mindennek van zaja, még az ellenállásoknak is. Kérdés, mennyi, ugye.
Tranziens nem annyira érdekes számomra, h foglalkozzak vele, inkább az érdekel, tesz-e audio erôsítô felhasználás szempontjából szignifikáns zajt a tápra a szilárdtest relé, tekintettel arra, hogy félvezetô. Ha nem, vagy teljesen felesleges aggódnom miatta, megnyugodtam és köszönöm a választ.
-
válasz
gyapo11 #16420 üzenetére
Igazad van, ez a legjobb megoldás, és "fordított logikát" se igényel.
MPM: pedig az npn változat is pont ennyi alkatrészt igényel, csak még talán nem láttad így lerajzolva.
A zár-nyit probléma: igen, ez zavaros, de én (következetesen) fordítva használom, és úgy tudom félvezetőknél a hivatalos terminológia a kapcsolókhoz képest fordított, tehát a kapcsoló zárt állásban vezet, a tranzisztor nyitott állásban vezet (mint a vízcsap). Javítsatok ki, ha tévednék!
-
ekkold
Topikgazda
válasz
gyapo11 #16258 üzenetére
Szerintem meg aki raktárkészletet tart bármilyen távolkeleti cuccból az:
- kockázatot vállal
- pénze áll benne
- raktározási és cégfenntartási költségei is vannak
- és persze ezen felül még keresni is akar rajta (nem is várható, hogy nullszaldós avagy nonprofit alapon működjön).
Ezzel nem akarom védeni azt aki ezzel foglakozik, csak azt, hogy érthető, hogy többe kerülnek ezek a dolgok itthon, és hogy a piac szabályozza az árakat. Többször előfordult már, hogy a magasabb ár ellenére itthoni webshopból rendeltem meg kínai cuccokat, mert gyorsabban kellett, és nem fért bele a postázás kockázata sem. 2019-ben 6db csomagomat lopták el a postán, és egy email-ben "sajnáljuk"-on kívül semmilyen kárpótlást nem kaptam, és persze megírták, hogy az értékmegjelölés nélküli csomagokért semmilyen anyagi felelősséggel nem tartoznak. Gyakorlatilag nem hozta ki a postás a csomagot, értesítést sem dobtak be, majd állítólag visszaküldték, gyakorlatilag meg eltűnt... Egy időben itt ez annyira általánossá vált, hogy egy vidéki barátom címére kellett mindent rendelnem (ott nem tűnt el semmi), viszont további futárt kellett fizetnem, hogy eljusson hozzám (GSL, DPD, stb - ezeknél sem tűnt el soha semmilyen csomagom) . Azóta postán kizárólag értékmegjelöléssel küldök bármit is - érdekes módon azok nem szoktak eltűnni. Ha pedig nekem küld valaki, akkor azt kérem, hogy inkább futárral küldje... -
válasz
gyapo11 #16247 üzenetére
Asszem Facebook hirdetésben jött velem szemben ez a cucc, gondoltam bedobom ide, hátha megihlet valakit/jól jön valakinek: [link]
Nagyon szeretem az ilyen pici-de-nagy-tudású eszközöket, én is vennék, de nem használok Arm alapú arduino-kat.Bocs, nem válasz akart lenni.
-
-
And
veterán
válasz
gyapo11 #16026 üzenetére
Nem igazán. Léteznek nagyobb áramú OPA-k, de egy ilyenből biztos nem tápot szoktak csniálni
. Amúgy a rail-to-rail műverősítők is csak nem túl magas terhelőáramig képesek tartani ezt a tulajdonságukat.
Ha rendelkezésre áll valóban stabil (!) 6V-os tápforrás, amit a terhelőáram nem ránt le olyan szintre, amiből egy LDO sem képes már 5V-ot gyártani, akkor nincs gond a korábban felsorolt csomó lehetséges LDO-típussal. -
Janos250
őstag
-
rita7107
aktív tag
válasz
gyapo11 #15876 üzenetére
Az USB porton látszik az eszköz. Az AIDE kijelzi hogy COM1 vagy ha változtatok a beállításon akkor COMx porton van az eszköz. Az alaplap info lekérdezése menünél pedig azt írja ki hogy Natív Soros port nem nyerhető ki infó. Viszont feltölteni nem tudok rá semmit, a fent jelzett hibaüzenetet kapom. A panelen az táp+TX LED-ek világítanak. Mindegyik folyamatosan.
-
válasz
gyapo11 #15471 üzenetére
Ez csak kis fogyasztású eszközöknél működik, a kondi, ami a külső eszköz tápellátását biztosítja, a tápvezetékről egy ellenálláson (vagy diódán) keresztül töltődik, és az adatot a tápfeszültség szaggatásával lehet átvinni. Olyan szenzoroknál működik, amit egy GPIO lábról is el lehet látni árammal (<20mA). Ha jól tudom.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
gyapo11 #15343 üzenetére
Aha értelek. Köszönöm, belenézek, elbíbelődök a megértésével, ha látom. Meg lehet hasznos másnak is innen. Gondoltam még optikára is egyébként (ahogy épületek közötti Ethernet hálózatokat is optikán kötnek össze a potenciálkülönbségek elkerülése végett), olcsó Media Markt-os toslink vagy ilyesmi, de ha úgyis kell réz a táp miatt, akkor lényegében egyszerűbb és jobb azon maradni mindennel is. 40-60nm körüli lenne alapterületre a kis "ház", egymás feletti, kicsit eltolt polcokon (hogy kapjanak fényt) a növények, és talaj nedvességszenzorok, pára, ilyesmik.. még agyalgatok fejben az egészen, valszeg 1 Arduino kiszolgálna (pláne digitális inputon ugye) elég sok szenzort, de élőben majd ezt még eljátszom kicsiben, ha indul a móka és meglátjuk, mennyi Arduino kell összesen... nem számítok ilyen több tucatra amúgy.
De ha fel lehetne őket fűzni egyetlen "buszra", akár maga a kéteres táp is lehet, de tőlem egy 4x 2-eres csavart érpár UTP is, az jó, mert végigmegyek akkor ezzel mint egyetlen kábellel a sorokon és jónapot.
-
válasz
gyapo11 #15174 üzenetére
rémálom használni őket a kapacitív kijelzőhöz szokott ujjammal
Dehogy maradtam, volt PDA-m, és az jó is volt akkor és ott.
De 10 éve csak kapacitív kijelző volt a kezemben, az ujjam ahhoz van szokva, hogy finoman simogatni kell az üveget, nem körömmel benyomni egy puha műanyag lapot. Egy szauna kezelőfelületénél pedig eleve nem is lehet elvárás a stylus használata.
Bár kétségtelen előnye a rezisztív kijelzőnek, hogy nedves ujjal talán jobban kezelhető.
-
válasz
gyapo11 #15165 üzenetére
Ezen alapul az én javaslatom is, de ehhez elég egyetlen bit is. Ha például csak pozitív egész számokat szeretne kiírni, akkor a legfelső bit lesz a marker. Bekapcsolás után végig kell olvasni az adatokat. Ha az első adat negatív (magas marker bit), megkeresem az első olyan adatot, ami pozitív (alacsony marker bit), és azt írom felül. Ha az egész EEPROM végig csak pozitív, akkor kezdem elölről, negatív számmal. Első használatnál, feltételezve, hogy csupa 0 van az EEPROM-ban, az első kiírt adat negatív szám lesz. Ha megtelt, akkor jönnek a pozitív számok. Nem tudom mennyire sikerült érthetően leírnom.
A pozitív-negatív átváltás persze nem közvetlenül értendő, mivel a 0-nak nincs negatív alakja, ezért egy 0 elrontaná az egész rendszert. Emiatt kettes komplemens helyett egyes komplemens alakot kell használni, vagy csak egyszerűen állítgatni a legfelső bitet.Ha több adatot kell kiirni, akkor adatblokkokban kell gondolkodni, egy blokk több változót fog tartalmazni, a marker a blokk legelső byte-jának legfelső bitje, ha megoldható, hogy olyan adat kerüljön oda, aminek az értéke sosem haladja meg a 127-et. Ha ez nem megoldható, akkor egy byte-ot fel kell áldozni markernek.
-
And
veterán
válasz
gyapo11 #15109 üzenetére
Csakhogy nem fog megroggyanni. Az LM78xx adatlapok szerint a Load regulation paraméter értéke teljes (1,5 A-es) impulzusszerű terhelésnél tipikusan 9 mV (!), ami azért nem jelentős. Ennek az adatlapnak a 11. oldalán grafikusan is látható (fig. 13, bár tévesen Line regulation a neve, egyértelműen a terheléstől való függést ábrázolja): [link]. Amitől - bekapcsoláskor - a stabkocka kimenete fulladhat, az épp a túlzottan nagy kapacitású elkó lehet. Nem véletlenül nem ajánlanak ilyesmiket egyik alkalmazási példán / adatlapon sem. Kifejezetten low esr kapacokat (kerámia, esetleg tantál) javasolnak a kimenetre, legfeljebb 1...10 μF-os nagyságrendben.
-
válasz
gyapo11 #15100 üzenetére
A kondenzátor viszont annál kisebb ellenállású minél gyorsabb az impulzus, szóval mindenképpen jobb mint a zéner. Együtt a kettő jó csapat.
Azon gondolkodom, hogy ha egy zener és egy kondenzátor párhuzamosan van kötve, mindenképpen lesz olyan tüske, ami átjut: a rövid impulzusokat a kondenzátor elvezeti, de ezalatt a feszültség sem emelkedik, tehát a zenerben a lavina effektus így is csak akkor kezd el kialakulni, amikor már a kondenzátor fel van töltve.
-
Tomika86
senior tag
válasz
gyapo11 #15080 üzenetére
1uF elko jó lehet ?
A tápegységét még nem készítettem el ami az 5V-ot állítja elő.
Igazából csak az akksi feszültség amin keresztül beszedhet zavart, illetve a tápegysége.
Az 5,1Vos zener levágja a feszültség tüskéket elvileg, illetve még ott lesz a kondenzátor.
Vagy rosszul gondolom?Köszönöm!
-
válasz
gyapo11 #15006 üzenetére
Igen, ez is jó ötlet, raspberry-n csináltam így reset+kikapcsoló gombot ugyanarra az 1db tactile switch-re.
Én arra gondoltam, hogy pl. egy attiny85 projektemben egy pin-re tettem egy mikrokapcsolót, egy ledet és egy hangszórót. De fordítva is lehet, több különböző gombot ellenálláslétrával egy analóg pinre kötni (és még emellett kimenetként is lehet használni, a gombokat nem zavarja). Vagy a soros buszt is lehet multiplexelni, hogy 2 pin helyett csak 1-t foglaljon. -
-
válasz
gyapo11 #14934 üzenetére
Hát ezért írtam, hogy külön fájlba kell tenni, külön a programkódtól, amit csak include-ol az ember, de nem szerkeszti az IDE-n belül.
Én nem várnám, hogy olvasható legyen, de LCD kijelzőkhöz, ahol lookup table-ökben vannak bitmap-ben a karakterek, tényleg praktikusabbak az 1byte-os karakterek.
Esp+webes kezelőfelületekhez igazából mindegy, hogy utf-8 vagy más. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #14868 üzenetére
Elég furán nézne ki, ha azt kellene mondani 30 főnek, hogy a mai online órára olyan gépet használjanak, amin van crome, mert csak azzal működik, holott éppen azt (is) akarom demonstrálni, hogy milyen pofonegyszerűen lehet ilyesmire egy 2000 forintos kontrollert használni.
"böngésző mint program viselkedését a konfigurálás határozza meg, a html kezelésére lehet hatással a css, ezek elkülönülnek egymástól"
De számos olyan dolgot lehet CSS-be tenni, ami a böngésző működését befolyásolja. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #14866 üzenetére
Köszi, ez eggyel több infó. Ha ezt is beállítom, akkor tényleg nincs preconnect. Viszont az a baj, hogy ezt a felhasználó gépén kellene állítani. Próbáltam túrni a netet hogy az "a"-ra a hovernél van-e olyan lehetőség, hogy CSS-ben letiltani, de - úgy látom - nincs. Mindenfélék vannak a hoverre, hogy hogyan tudom a színét szabályozni, a képet fejreállítani, meg hasonló dolgok, amire mikor böngészem a netet, azt szoktam mondani, hogy ezek helyett a gyerekes dolgok helyett inkább a tartalomra kellett volna koncentrálni.
Így ez maradt:WiFiClient client = server.available();
if (client) {
previousTime = millis();
while (!client.available()){
if ( (millis()- previousTime) > 10 ) {
client.stop() ;
// printf ("megszakitva\n");
break;
} ;
} ;
Azt, hogy ne blokkoljon, megoldja, és a tényleges elérést nem akadályozza.
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #14850 üzenetére
De, ugyanolyan!
Ugyanolyan, mint például a Dell laptopnál, hogy pw van a BIOS-on, és nem tudsz belépni. Elvileg ha az első tulajdonos vagy, akkor a DEll valami kapcsolatfelvétel során megadja (ne tudom ingyen-e?) a kódot, de ha pl. kézalatt vetted a laptopot, nem kapod meg, mert olyan adatokat kérdez, amit nem tudsz.
Tudom, ha az ember sokáig keresi, persze erre is van megoldás, ami valóban működik is. :-) -
válasz
gyapo11 #14850 üzenetére
Egyetértek veled, ez pofátlanság, de a két helyzet mégsem teljesen ugyanaz, mivel jelen esetben másik 40 lakás kulcsát is a kezedbe adnák = mintha 40 másik telefont is nyitna a PUK kódod. Persze jelen esetben nem a lakásokat nyitja a kulcs, csak a kaput, amit minden lakó kinyithat, szóval elég bonyolult.
Az analógia akkor lenne pontos, ha a családi házad kaputelefonjának a kódját nem kapnád meg, amit egyedül te birtokolsz. -
válasz
gyapo11 #14757 üzenetére
Igen, a microusb kábel / csatlakozó két dologtól tud tönkremenni,
1. ha használjuk
2. vagy ha nem.Általában egy ilyen elromlott microusb csatlakozónak egy kis plusz időt lehet adni a csatlakozó finom összenyomásával. Ha nem a kábel tört meg, ez általában segíteni szokott. Ha mégsem, akkor egy tűvel benyúlni és felhajlítani a kontaktusokat.
-
Janos250
őstag
-
kesztió
aktív tag
válasz
gyapo11 #14610 üzenetére
Ez ebben a formában mondjuk nem teljesen igaz, pl. a kinti hőmérséklet kábé irrreleváns a termosztát működését illetően, ha jó a ház szigetelése, és mégis csak a szobatermoszát pillanatnyi értéke a legfontosabb tényező az állításnál. De a lényeg valahol ott van, ahogy írtad.
Dev28 kollégát viszont meg kell követnem, mert olyan szempontból tényleg igaza volt, hogy elvileg nem mindegy, hogy amikor a szoba hőmérséklete már készül elérni a beállítottat, a padló pont forró vagy csak éppen, hogy meleg. Mert előbbi esetben hamarább el lehet engedni a relét, a túlfutást minimalizálandó, ahogy gyapo11 írta.
Az se tragédia, mondjuk, ha a padlóba nincs beépítve egy plusz NTC (ami azért költségekkel jár, nem is kevéssel). Ugyanis a szobalevegő melegedési sebességéből azért szépen lehet arra következtetni, hogy mennyire forró a padló, és minél gyorsabban melegszik a levegő, annál nagyobb lehet az alsó hiszterézis, annál hamarább lehet kikapcsolni a relét. Feltéve, hogy pontos a termosztát, vö. mire kell a ±0,1°C. És, ha arról van szó, a keringetési víz hőmérséklete általában rendelkezésre áll, és ezt az infót sokkal olcsóbb használni, mint a költséges padlómérést. Mi le is mondtunk róla.Apropó, nyitottablak-detektálást is szeretnék. Szerintetek erre van okosabb ötlet, mint az, hogy ha víz kering, és ennek ellenére hirtelen esik a hőmérséklet, akkor ki kell kapcsolni a termosztátot addig, amíg nem kezd megint lassan melegedni a levegő (a meleg padló miatt), vagy egyszerűen csak mondjuk 5-10 perc múlva?
-
repvez
addikt
válasz
gyapo11 #14318 üzenetére
kb egy hete kezdtem el foglalkozni az egész dologgal, és nem ilyen irányu a végzettségem, ugyhogy ha valamit meg kell csinálnom vagy megnéznem akkor a pontos menetét is jo lenne tudni vagy legalább hogy mire keressek rá.
Mert ez igy nekem nem sokat segit.
Villognak a ledek a NANO modulon is meg a GPS modulon is van amelyik folymatosan világit meg van egy ami csak ritkán.Shieldet használok , annak a megjelolt lábaira dugtam a GPS-t, az I2C portra meg a többit.
-
válasz
gyapo11 #14200 üzenetére
De van 12V színes LED szalag? Ws2812b?
Az ultrahanggal az a baj, hogy szerintem lassú lenne ehhez (repülő labdához inkább doppler radar kellene), másrészt 0-10cm közt nagyjából használhatatlan, viszont mivel a hangimpulzus nem fókuszálható igazán, a lyuk pereme szinte biztosan zavarná a mérést. De egy próbát mindenesetre megérne, ha fizikailag beférne a szenzor a házba, mert elég terjedelmes.
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #14189 üzenetére
Hát, ha nem vagy jártas az elektronikában, akkor nem lesz egyszerű, és nem lesz olcsó. Ha magad nem tudod megépíteni az infrakaput, akkor a kész gyáriért a zsebbe kell nyúlni, különösen, mert sok kell belőle.
https://www.ebay.com/itm/Single-Infrared-Beam-Sensor-Photoelectric-Infrared-Detector-For-Gate-Door-Window/274464381295
Gondolom, az infra mozgásérzékelőt is lehetne használni, ha a lyukon túlról világítod meg pl egy infra leddel, mert tippem szerint a megszakadást is érzékelnie kell.
Én pl. a HC-SR501 ilyennel próbálkoznék:
https://www.ebay.com/itm/HC-SR501-Adjust-IR-Pyroelectric-Infrared-PIR-Motion-Sensor-Module-Detector-B2Z8/264840033579
Vagy:
https://www.ebay.com/itm/5PCS-Mini-IR-Infrared-Pyroelectric-PIR-Motion-Body-Human-Sensor-Detector/233620549433
Ezeknek az előnyük, hogy egyből adnak egy beállítható ideig tartó jelet, ami pl egy FET-en, tranzisztoron, relén keresztül egyből meg is hajthatná a led szalagot.
Ehhez se Arduino, se programozás nem kell, csak egy pici elektronika. -
válasz
gyapo11 #14166 üzenetére
Kizárt dolog, hogy ez működne.
A pedál nem egy precíziós szerkezet, nem hinném, hogy alkalmas lehet ilyen mérésre. De az nekem is eszembe jutott, hogy a húrok rezgését is lehetne használni, de nincs értelme, túl sok pluszmunkával járna a hangokat egyesével végigzongorázni, hiszen pont azt szeretné megúszni.
-
douggutaby
tag
válasz
gyapo11 #14038 üzenetére
Köszi a gyors választ. Van erre értelmes doboz? Első ötletem egy rámás doboz, de ha lyukat vágok a vezetékeknek, wifi antennának, akkor a belsejében is lesz pára és hideg. Persze jobb lenne ha lenne 3D nyomtatóm, de nélküle nem szívesen költenék 3D nyomtatásra.
Egyébként wifi antennám nincs, eddig anélkül se volt gond a kapcsolattal.@vkp köszi, ezt kipróbálom
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #14016 üzenetére
"A nyomógomb prelljére legegyszerűbb megoldás az adott idő utáni új beolvasás"
A másik verzió pont a fordítottja. Éppen, hogy figyelünk arra, nehogy beolvassuk pl. 50 msec-en belül. Ha egyszer bejelzett, akkor azt valaki biztosan megnyomta, onnantól pereghet, ahogy akar, végre kell hajtani az utasítást. -
válasz
gyapo11 #13889 üzenetére
Dehogy, úgy értettem, hogy a 3db ceruzaelem mint backup, évekig is rendelkezésre tud állni. Ahogy írtad, amint megszűnik a táp, a diódán keresztül belépnek az elemek, és számolja tovább az időt, feltéve, hogy egy áramszünet nem tart túl sokáig és nem mindennapos esemény. Ha az elem 10 óra üzemidőt biztosít, akkor az 10 órányi áramszünet. Vagy még jobb, ahogy írtad, elmegy alvó módba, és visszatér, amikor visszajön az áram, a netről frissíti az időt és folytatja a dolgát.
-
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #13840 üzenetére
"A kevés portra a portbővítés a megoldás, pl. shift regiszterrel vagy i2c-s portbővítővel."
Vagy használunk több lábú kontrollert. Amennyi macera egy külön IC alkalmazása, bőven megtérül az a párszáz Ft, amivel egy többlábú kontroller többe kerül.
PL. az ESP32-n tényleg változtatás nélkül (általában) használhatók is a 8266 programjai. -
Janos250
őstag
válasz
gyapo11 #13799 üzenetére
Ez még talán be is szerezhető, és gyakorlatilag készen van.
https://www.protocentral.com/en/open-source-health/1395-protocentral-max30205-body-temperature-sensor-breakout-board.html?SubmitCurrency=1&id_currency=2 -
válasz
gyapo11 #13800 üzenetére
ha megnézünk egy embert infra képen, nem egyenletes a színe, vagyis mindenhol más a hőfoka
Pont ezért pontos az infra, mindenütt azt mutatja, amit kell. A hőmérők ugyanis a bőr hőmérsékletét mérik, ami nem azonos a maghőmérséklettel! A maghőmérséklet (vagyis a belső szervek hőmérséklete) 37,5°C körül van, ahogy mondod, mindenütt más, nagyjából állandó hőmérsékletkülönbséggel lehet számolni. A hónaljban, fülben 36,7°C, végbél a legpontosabb, ott 37-37,5°C a normál (akinek volt már gyereke, az tudja
). A homlok 34-35°C körüli, a homlokhőmérők automatikusan hozzáadják azt a másfél fokot, de csak száraz homloknál igaz, mióta a Covid miatt mérnek mindenfelé belépéskor, a legmagasabb mért értékem homlokon 34,4°C volt
-
válasz
gyapo11 #13725 üzenetére
#13724 @aryes
A koncepcióm egy PC ház mod projekt része. Így abba ezek a kész megoldások nem passzolnak sajnos. Elsősorban méreti és kialakítási okokból. Igaz ugyan átszerelhetném őket, viszont nem túl meggyőző az az egyszem sima billentő kapcsolós megoldás. De mindenképpen köszi a tippet!#13725 @gyapo11
Igen, a logikai leválasztás megvan. Azt természetesen én elvégezném kézzel. Ahogy máskor is.
A 3 eszköz amit többé-kevésbé különböző módon kell kapcsolgatnom:
- USB 2.0 Floppy (adat+táp az USBról): Ez az egyszerűbb, ha jól értem. (valami CMOS kapcsoló, utána nézek)
- USB 3.0 IDE HDD(Super Rack): A tápot tudom külön, kézzel lekapcsolni már most, az megoldott. Az adat vezetékekre itt is jó ugyan az a megoldás mint az USB 2.0 esetben? (CMOS kapcsoló)
- Rendes, belső SATA ODD, aminek csak a tápját szeretném lelőni. (akkor erre már nem jó a CMOS?)
Miért írtad? Mire gondoltál, mikor írtad: "Arduinoval kapcsolgatni egy analóg kapcsolót vagy egy fetet a legkisebb probléma itt."?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Zephyrus G14 notebook - R9 4900HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 2060 6GB Max-Q WIN10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged