- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- ASUS notebook topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
JulianSinulf
őstag
Akkor most a táp bekapcsolásával vagy a nyomógombbal?
Nem mindegy, hogy a ketyerének folyamatosan mennie kell vagy, ha nem kell, akkor ki lesz kapcsolva. Utóbbi esetén jobb lesz az üzemidő akkuról és nem kell sleep móddal sem foglalkozni. Esetleg egy extra fet kell bele, ami majd szakítja a tápot, mikor eljön az idő. Ha lényeg, hogy akkor is lekapcsoljon, ha nem vagy ott.Akár arduinoval, akár ESP-vel is megoldható a dolog. Csak rajtad áll, hogy mit választasz.
A legalacsonyabb fogyasztás érdekében pár dolgot érdemes átvariálni, leforrasztani.
Az arduino 5V-tal megy, szóval oda kell konverter. Az ESP 3V3 vagy 5V, attól függ, hogy mit veszel. Ide is kell egy konverter, ami stabilan tartja majd a tápot. Az ilyen kis kínai vackok lehet, hogy zajosak. Érdemes videót nézni a témában, esetleg tuningolni, ha zavaróan rákerül a hangszórókra. -
JulianSinulf
őstag
Szia!
Felmerül a kérdés, hogy akkuról meddig is kellene működnie és mit is kellene kapcsolnia a kimeneten?
Gondolom a késleltetés alatt azt érted, hogy amíg a bekapcsolt dolognak működnie kell.
A késleltetés beállítását hogyan gondoltad megvalósítani? Gombokkal?
Hol kapsz visszajelzést a késleltetés rétékéről? Beraksz pár LED-et vagy inkább kijelzőt?
Esetleg telefonon? (Pl. ESP-vel ez megoldható lenne.)
Mit takar az alacsony alapfogyasztás? Ez ugye visszavezet az első kérdéshez is. És felvet egy másik kérdést az akku kapacitását illetően.
Várhatóan milyen gyakran lesz a gomb nyomogatva? -
törölt tag
Igen, ez default usb. Az siman megy. Nekem zip disk van tobb csatlakozoval, az usb win10/linux rendszeren mai napig megy.
Kozben leprobaltam es nem megy az usb-ide adapterrel az ls120-am.
De nem gond, vegul annal maradtam, hogy veszek sima usb fdd-t aztan ha gond van vele (most aktiv hasznalatban lesz) akkor visszaviszem.
Koszonom a tippeket mindenkinek.
Mas:
Kerestem szofisztikalt aron M.O.-n e-paper display-t egy projecthez.
Homerseklet/para es perc alapu idokijelzeshez.
Tervek szerint percenkenti frissitessel majd, kozben mcu sleep.
Viszont nem talaltam megfelelo meretet (3'+).
Van valami bejaratott forras gyors postazassal ahol erdemes nezelodnom? -
törölt tag
Nem vág témába ezért offolom a választ.
Alapvetően az LS120 jó megoldás is lehet és köszi az ötletet. Van is egy a szekrényben, de úgy emlékszem az is ATAPI megoldást használ az IDE porton, ahogyan az IDE portos ZIP drive, nem pedig ATA protokolt.
Ez pedig azt eredményezi, hogy igen kevés usb-ide vezérlő képes működtetni. Nekem több fajta vezérlőm is van, de egyikkel sem működött eddig. Pedig próbáltam sima 40pin és laptop 44pin adapterekkel is megoldani. (Mármint ZIP drive-ot, az LS120-al nem tettem próbát, viszont kíváncsiságból kipróbálom)
Másrészt sajnos az LS120 igen érzékeny és a retro fórumokon rengeteg leszakdt fej problémával találkozni. Szóval nem biztos, hogy sokáig kitartana.Ma reggel jutott viszont eszembe a legkézenfekvőbb megoldás az eredeti probléma elhárítására. A probléma ugye a Teac drive-ok (ez van a slim usb fdd-ben, vezérlők különböznek) pontatlan beállítása.
Namármost van minekünk egy 14 napos elállási jogunk és bár drágább alapban, de mondjuk Alza vásárlás esetén van azonnali cseregarancia kis plusz pénzért.
Szóval addig próbálgathatom ezeket, amíg nem jutok egy normális darabhoz.Másrészt egyéb megoldásokhoz nagyon érdekes a Greaseweazle project.
Ez ugye nyers adatokat ad vissza és vezérlőjeleket fogad a saját protokolon, de érdekes a mindenre is alkalmas fdd kifejlesztéséhez.Közben belefutottam egy ilyenbe is. Ez nagyon jó azoknak akik alapkiépítésű Amiga-t használnak és a netről letöltött anyagokat szeretnék lemezre kiírni, amit aztán a gépben használhatnak tovább. [link]
-
op9
aktív tag
Mint írtam, azért vettem az S8550-t, mert a "nagyok" is ezzel árulják a board-ra szereltet.
Az S8050 lenne az NPN, de azzal meg az lenne a probléma, hogy a 3.3V nem triggerelne teljesen (mint ahogy az S8550-nél csak 1.25V-ra esett a feszültség a 0 helyett), és ha a tranzisztor miatt ott is esne még a feszültség akkor valahol 3-3.5V között lenne, ami nem használná ki a buzzer 5V-os képességét.
Így meg ha már vennem kell másikat, akkor MOSFET lenne jobb minden szempontból, nem? -
Harcipocok84
tag
Így már érthető, köszönöm
Külön köszönet a dióda kétféle ábrázolásáért, látom tisztában vagy vele hogy hozzá nem értő vagyok
Viszont ez a dióda bekötés magával hozza azt, hogy az eddig különálló feszültségmérő áramkör (ami eddig csak az arduino analóg bementéhez kapcsolódott) hozzá fog kapcsolódni a vezérlő teljes áramköréhez a GND miatt. Na mármost ha a dióda fordított bekötés miatt megsül és rövidre zár, akkor veszélyeztetni a vezérlő áramkörét is, illetve minden egyéb eszközt ami azon a közös GND-n van? -
-
Igen, ez egy játék, egy useless box.
Ritkán lesz bekapcsolva, ezért nem akarok túlzottan sok elektronikát belepakolni. Én is gondoltam rá, hogy egy nagyobb kondival egy ki-be kapcsolgatás lehet többet árt, mint használ. Ha egy 100uF-os kondit teszek rá, az ér valamit? Hirtelen ez a legnagyobb, ami itthon van. Ha nagyobb kondit teszek rá, hogy lehet (hogy szokták) korlátozni az induló áramot? Tegyek elé egy ellenállást? 🤔
-
Dißnäëß
nagyúr
Olvaslak Titeket, ez de jó tipp ... !!! Köszi én is
(Bocs mindkettőtöktől, jöttem a "lepattanóra")
---------------------------------------------------------------------
És akkor: Sziasztok
Van egy ESP 8266-om. Próbáltam már, kiválóan műxik. Beépíteném egy audio erősítőbe, vezérelni és "figyelni" pár paramétert. Ezeknek általában fém háza van, ami - ez is az elsődleges feladata - árnyékol. A WiFi-re lehet antennát tenni ? És ha igen, hogyan szokás ?
Arra gondoltam, hogy megfúrom a készülékházat a kontroller közelében, felteszek oda egy csinos-divatos 2.4GHz kisantennát, amolyan igazi IT-s, wifi-s antennát, aminek melegpontját egyszerűen ... ráforrasztom a kis WiFi szál végére óvatosan egy pöttyel ? Ennyi elég lenne ?
Ti hogyan oldanátok meg ?
Az eszközt amúgyis elszigetelném a többi belsőségtől acél válaszfalakkal is, ne szórjon oda semmit esetleg.. így mivel eléggé be van dobozolva, saját wifi használata esélytelen antenna nélkül.
-
biker
nagyúr
Köszi
Igen, mindenkinek van valami beidegződése, és azt gondolja bele. A kolléga az autót, ha autó akkor 14,4V és nem 12V, klasszikus eset. Nálad a szalag, holott csak RGB ledet mondtam, szalagot nem
csak nem akartam reagálni hogy folyton led vezérlőt mondasz, holott ez csak egy kimenet, nem led vezérlő. -
biker
nagyúr
Igen, különböző, de nem LED vezérlő, hanem elektromos autó töltés vezérlő, és annak az állapotjelző RGB ledje, mivel ennek van (többnyire) külsö led kimenete is.
3gység 3db zöld kimenetét terveztem figyelni, de tesztre egy vezérlőre kötöttem a 3 szín három lábát, ebből lett egy fehér szín, minden kivezérelve, mikor pullup-ra van húzva az arduino, ha csak a zöldet kötöm be, akkor bíbor lesz az alapszín, amire rákever zöldet ha aktív a kimenet. nem jó.Ezután jöttem rá, hogy az új vezérlők mind közös anódos, ok, de a régi az közös katódos, tehát máris UGYANAZZAL a megoldással nem menne, kétféle kivitel kellene.
Aztán ha visszafele kompatibilitást szeretnék, akkor van még egy olyan töltő amit vezérelni tudunk, de semmilyen külső led kimenet nincsezek után vagyok ott hogy mini relével oldom inkább meg, mert minden esetben egy 230V kontaktort kapcsolgat töltésre, akkor kell egy 230V relé és az kapcsolja a testet az arduino bemeneteire.
-
Tankblock
aktív tag
Szia,
Még 1x átgondoltam, megosztom amire eddig jutottam:
előtét ellenállás nélkül a Zener szépen elfűti magát, főleg ha az a 12V ágon 18V van- 24V esetén még hamarabb --> a mikrokontroller lesz a következő áldozat a sorban, ebben nem vagyok 100% biztos.
Jön a dilemma ha beteszel egy előtét ellenállást is, azt nem tudjuk, hogy a LEDet mi hajtja meg. Itt beleavatkozol a vezérlő áramkörbe és nem tudod mit okozol....Gondolatmenetem a következő volt
Mérni a legegyszerűbb lenne egy minimális shunt ellenálláson keresztül. Ez ha megkapja a teljes overvoltagot max elég és ennyi. A mérésre a legegyszerűbb opamp használni, de abban igazad van hogy körültekintőnek kell lenni a tervezésnél is.Lássuk egy másik megoldást ami az összes követelményt kielégíti
Mondjuk egy INA 219 current sensor 3V3 mellett képes I2C kerezstül 26V ig mérni minden probléma nélkül. Ebből létezik INA4180 ami 4 csatornán képes mérni.
Itt is szigorúan leválasztott DCDC vel hajtanám a uC.Emelett a gyártók cél IC-k galvanikusan leválasztva. Természetesen horror áron....
-
biker
nagyúr
Igen, eredetileg az állapotjelző ledet akartam figyelni, nem a relé kimenetet, mert akkor ott van testre húzva a led, de csak ha közös anódos (nem RGB szalag, egy led kimenet)
de van olyan ahol közös katódos led van, és van egy amin nincs led kimenet. Ezért kell maradnom a relékimenet figyelésnél. -
Tankblock
aktív tag
Remélem nem autóban lesz használva....
Generátor hiba esetén simán lehet ott a betápon 18V fölött....
Safety szempontból a uC be épített diódáknak illene lennie az utolsó védvonalnak, és nem az elsőnek.....Betápnak is inkább isolált DCDC converterben gondolkodnék, nehogy meglepetés érjen hosszú távon....
-
Ahh, akkor azért nem találtam, mert ez eszembe se jutott.
Dehogy nincs, 14 digitális és 7 analóg pin van rajta, ha a feltöltés és a RS 485 is levesz belőle 2-2 digitális pint, még akkor is marad 17.
Legalábbis a korábbi arduino lapokon az analóg pinek is használhatóak digitális bemenetként, de ha nem, akkor is lehet a digitális jelet analóg jelként beolvasni (fordítva is, de elég rossz lesz a felbontása
)
Amúgy biztosan van RS 485 shield a "hagyományosabb" (AVR alapú), 5V arduino lapokhoz is, ha kényelmetlen lenne a szintillesztés a 3,3V bemenetek miatt.
-
And
veterán
Hardveresen nem tűnik bonyolultnak (TTL UART + 485 driver), de szoftveresen érdekes lehet, és pár kérdést felvet. Pont-pont kapcsolathoz lesz, vagy egy master (a 'szerver') és több slave-eszköz van / lesz a buszon? Utóbbi esetben csak a master kérése és címzése után lehet adatot küldeni. A protokollt - vagy legalább valamilyen adatkeretezést - is ki kell találnod, vagy az már adott?
-
Brain75
senior tag
Weiss kolléga megoldása a leg elegánsabb megoldás szerintem.
Így nem kell kötögetni össze vissza, csak egy kapcsolót bekötni.
Én is váltókapcsolóban gondolkoztam, de ha meg lehet oldani pár sor programmal a dolgot akkor miért ne ?!
És ezzel meglehetett. Nagyon hálás vagyok nektek srácok, hogy ilyen későn is segítettetek.
-
Szerintem ez esetben nem kell feszültségosztó, mivel a mérendő feszültség (akku) sosem fog a táp (5V) fölé menni, egy áramkorlátozó ellenállással közvetlenül is mehet az akku pozitív ága az analóg bemenetre. És ha nincs feszültségosztó, kapcsoló sem kell, mert az analóg bemenet ellenállása eleve elég nagy (ha jól emlékszem 20k körüli), alig fog valamit fogyasztani.
-
-
-
#aryes: köszönöm! Tényleg van amit kifelejtettem. A föld a másik lábuk.
Szintén köszönöm!
Mondjuk nem haladtam most előrébb, mert a nyomtatott servo tartó nem passzol a Legóhoz, de azért elment vele egy csomó idő, szóval most megyek majd és nyomtatok másik fajtát. Az aksi tartó sincs még kinyomtatva. De ha már úgy is nyomtatni kell, akkor az uln2003-nak is nyomtatok valami tartót. Remélem kapható Csabán és nem 100x áron, ahogy a ledek. Ezért jöttek Aliról... -
"2: R3 cseréje nagyobbra."
Ez működne, de nem szívesen babrálok SMD alkatrészekkel...
"1: Soros, pl 2A-es shottky dióda, vagy 0,47 ohmos ellenállás az 5V-os ágba.
A TP4056 ugyanúgy tölt majd, csak kevésbé forrósodik."
Ez tetszene, de sajnos nem járható, mert usb csatlakozó van rajta, nem tudom megbontani.
Viszont jó ötletet adtál, fogok keresni olyan usb-s töltőt, aminek 5V alá esik a feszültsége terhelésre (tegnap 2A-es töltőt próbáltam, lehet ez volt a hiba), vagy keresek egy ócska usb kábelt, amin nagy a feszültségesés, asszem tudok is egyet, pont kapóra fog jönni. -
Ezen a töltő modulon, amiről beszéltek, normális, hogy 70°C körül van a chip hőmérséklete? Egy db. cca 2000mAh kapacitású 18650 cellát töltök vele, 5V-ról. Az usb-s V/A mérő szerint 1,11A töltőáram megy a cellába, miközben 70°C körülre forrósodik fel (maga a cella nem melegszik). Mikor lecsökken a töltőáram, lemegy 50°C körülre, majd rendben leáll a töltés. A feszültség is rendben van, szóval látszólag jól működik, mégis aggaszt ez a magas működési hőmérséklet, a rögzítéséhez használt forróragasztó is megolvadt töltés közben.
-
zsolti_20
senior tag
Köszönöm a sok hasznos infot, hihetetlen mennyi új dolgot td meg az ember egy sima akkumulátor töltés során, de kezdek kicsit össze zavarodni. Annyit szeretnék csupán, hogy az arduino nano-m működjön 4db 18650-es akkuval akkor is ha töltőn van. A kettő közül melyik az életképes elgondolás? Esetleg van harmadik is ami enél is jobb?
Igaz kifelejtettem de az arduino nano elé menni fog még egy DC-DC konverter is ami stabil 5V-ot csinál.
-
"Az okosabb töltők lekapcsolnak a
kezdeti töltőáram x (általában 10) %-ánál"Hát nem pont erről beszélek? Két cella -> fele töltőáram -> hosszabb töltési idő kisebb árammal, mert a töltőnek senki se szólt, hogy most a 20% a 10%.
"de ez nem jelenti azt, hogy ennél
kisebb árammal tovább töltve (továbbra is max. 4,2V-on) tönkremenne az akku."Pedig pont ez történik, a lítium alapú cellák nem bírják a csepptöltést (szemben a Ni-MH-del, aminek még jót is tesz). Kristályosodás indul meg bennük gázfejlődés kíséretében, és előbb-utóbb zárlatosak lesznek. Eleve az sem tesz már jót egy lítium alapú akksinak, ha túl sokáig van 90%-os töltöttség felett.
(És még én ragadtam le a Ni-Cd/Ni-MH akkuk töltési mechanizmusánál...)
-
vargalex
félisten
-
Janos250
őstag
Ugyanezt próbáltam mogyorózni, de úgy látszik nem sikerült.
Mélykisülés ellen nem védettek = nincs benne elektronikus védelem.
A védelem növeli a belső ellenállást = a nagy áramúakba nem tesznek."Kis odafigyeléssel nincs gond a védetlen cellákkal sem"
Persze, de én jobban szeretem, ha védett. Ne nekem kelljen az összes akkumra vigyáznom, védje önmagát. Ha valaki nem veszi észre, és mélykisülés után újra feltölti, az tűzveszélyes. Nem mondom, hogy feltétlen kigyullad, mert a PDA-s időkben én is töltöttem fel az akkor méregdrága akkut úgy, hogy tűvel átszúrtam a borítását, és feltöltöttem olyan szintre, amikor már a védelem kiiktatódott, és újra használható volt. Ezek ugyanis - elvileg - végleg használhatatlanná váltak egy mélykisülés után, mert annak az akkori védelme nem engedte az újratöltést, ha az akku feszültsége egy bizonyos szint alá csökkent. -
csubuka
addikt
Köszönöm!
Akkor valahogy a PCB-t ki kell vágni a chip alatt, mert bár maga a chip bírja, attól még a gondatlan PCB design nem biztos, hogy kellően van elvégezve.
Az nem volt gond a motorjaidnál, hogy a látszólagos teljesítményt mérted, míg a számlázás a hatásossal van? A motor induktív terhelés mivolta miatt... Vagy komplikáltad valahogyan a fázisszüg figyelésével is?
-
Ahhoz, hogy korrekt, vagy nem korrekt megoldás, nem tudok hozzászólni, viszont azt tudom, hogy ha a készülék üzembiztosan működik, akkor felesleges kiadás lenne egy plusz tranzisztor beépítése. Akár piaci pozíció is múlhat egy ilyen döntésen. A számítástechnika története tele van ilyen sztorikkal.
-
tvamos
nagyúr
Erdekes, hogy mennyi helyen, es milyen hosszan irkaljak ezt az interneten, de nekem tobb gyarto is ajanlotta ezt a modszert, es bele is terveztem egy elektronikaba ilyet. (El is adtuk par millio peldanyban ezt a megoldast.)
Ergo semmi gond nincs ezzel. oda kell figyelni!
A freewheeling diodat meg nem szabad elhagyni. -
Használtál is ilyet már? Arra lennék kíváncsi, hogy ezeket hogy a csodában rögzítik egy készülékházban úgy, hogy a mikrousb bedugása meg kihúzása közben ne tudjon elmozdulni?? Ugyanis egy árva rögzítő furat nincs rajta, csak a kivezetéseknél az apró lyukak, de olyan pici csavar talán nincs is.
-
-
Teasüti
nagyúr
-
tibi-d
tag
Igazad van, jogos a 2 pont. Csak azt kell biztosítani, hogy bootolás idején se nyithasson ki az NPN tranyó. Az arduino ebben az esetben csak megakadályozni tudja a féklámpa kigyulladását, ha megjön a 12V a fet "S" lábára, ha a programja szerint ezt kell tennie. Minden más esetben a lámpa világít.
-
Janos250
őstag
Tökéletesen igazad van. Ezért írtam korábban, hogy én csak IRL sorozatú FET-et használok, annak ellenére, hogy ismerek olyat, aki kisebb áramok esetén az IRF540-et használja, melegedés nélkül.
Erről jut eszembe: valaki kérdezett korábban többcsatornás FET modult, íme:
http://www.ebay.com/itm/Four-Channel-4-Route-MOSFET-Button-IRF540-V2-0-MOSFET-Switch-Module-For-Arduino-/171915397754?hash=item2806f4ca7a:g:MKMAAOSwDNdV5RHWÉn 1 FET-eseket vettem régebben, abban cserélgettem ki az IRF-et IRL-re. Ha valaki IRL sorozatú kész panelt is tud nem csillagászati áron, ne titkolja el!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- War Thunder - MMO Combat Game
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Medence topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- ASUS notebook topic
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest