Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Janos250

őstag

válasz tonermagus #16246 üzenetére

"ezek szerint a software oldalon dől el, hogy RTK-s vagy sem?"
    Igen. A bázisban szoftver kérdése, hogy ha tudod a pontos pozíciódat, akkor a holdról érkező jelek alapján eldöntsd az adott holdra vonatkozóan a légköri egyenetlenségből adódó hibát, órahibát, stb.
    Ezeket, ha továbbítod a rovernek, akkor ő ezekkel korrigálni tud holdankét külön-külön, és így már elég pontos lesz a mérés.
    Régebben valahol olvastam olyan ajánlást, hogy ha a két ugyanolyan chip ugyanúgy tiszta égbolt alatt van, egymástól nem száz kilométerekre, akkor általában ugyanazokat a holdakat használja, így ha a "bázis" H és V pozíciójának a hibáját méterben elküldöd a "rovernek", akkor ő egyszerűen hozzáadja a hibákat a saját méréseihez,
    ami ugrásszerű javulást eredményez a pontosságban, de én ezt se próbáltam ki.

• Janos250

őstag

válasz tonermagus #16246 üzenetére

Mivel a mai chipekben - állítólag - ROM-ban van a firmware, reménytelen. Továbbá a régi firmware-ek csak a GPS holdakat tudták használni. Mikor még én is olyan RTK chipet használtam, ami csak a GPS holdakat tudta, napi 2-3 óra volt összesen, amikor lehetett RTK-t használni az egyfrekis vevővel. A mai RTK-s chipek kétfrekisek, és tudják az "összes" nálunk elérhető holdat használni. Így már RTK nélkül is jóval pontosabb értéket adnak, de az áruk 100 $-nál kezdődik, és határ a csillagos ég. A hozzá való antenna szintén 50 $ körül kezdődik.
    Én egyébként soha nem próbáltam az M8N-nel RTK-t, csak amikor még az én chipjeimmel macerás volt az RTK, akkor az irodalomból emlékszem ezekre.

Új hozzászólás Aktív témák