- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Apple asztali gépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
őstag
válasz
User_2 #42969 üzenetére
Hát, a linuxos hálózatkezelés az nekem is rejtély, amikor a tailscale-t állítottam be, akkor kellett mindenféle konfigfájlokban engedélyezni ami alapból nem volt engedélyezve. Meg ugye már ott is varia van, hogy rendszerszinten kezeli a dolgot vagy user session socketként... de szerintem az esp-s fórumokon, FB coportokban jobban képbe vannak. Esp-t gyakran használják RPi-vel, azon meg linux fut és ahogy láttam ugyanazok a nyűgök jönnek elő.
-
-
urandom0
senior tag
válasz
User_2 #42963 üzenetére
Ubuntuékban ufw szokott lenni. Ha azt írja rá, hogy enabled, akkor maga a szolgáltatás engedélyezve van, és ha sudo ufw status parancsra azt írja, hogy active, akkor fut is. Add ki a
sudo ufw disable
parancsot, teszteld le az UDP kapcsolatot, és ha akkor sem jó, akkor nem a tűzfal blokkolja. -
kpityu2
őstag
válasz
User_2 #42961 üzenetére
Linux alatt van a firewalld grafikus felületű tűzfal, a magyarított szoftverközpontokban "Tűzfal" néven szokott szerepelni. Talán érdemes felrakni ha behúzza a meglévő iptables beállításokat és akkor ott megnézheted. Nem kellene, hogy fusson valami udp szerver vagy démon ami megnyitja a socketet?
-
-
-
-
válasz
User_2 #41503 üzenetére
Megoldható, csak akkor ami a pitonra épül, az se fog frissülni gondolom.
Legegyszerűbb, hogy fogsz egy grafikus csomagkezelőt (KDE-n Muon, Gnome-on teszel fel pl. Synaptic-ot), kikeresed a megfelelő Python csomagot, és mind a kettő tud verziót zárolni. Amíg valami nem követel frissebbet, addig nem lesz baja.
De érdeme sutánaguglizni, mert vannak trükkök arra, hogy többféle Python is legyen fent, korábban itt is tárgyaltuk. -
-
User_2
tag
válasz
User_2 #41282 üzenetére
és akkor már töröltem a journal-t is, majd 3Gb volt
sudo journalctl --vacuum-size=100M
]var/lib/snapd/snaps/ takarításához viszont kell a segítság tényleg
ez nem működ:
sudo sh -c 'rm -rf /var/lib/snapd/cache/*'a snaps folder 15Gb, fogalmam sincs mi ez, de totál régi file-ok, rég nem haszált prgramokhoz.
-
User_2
tag
válasz
User_2 #41280 üzenetére
a file-ban az első record ma reggeli, uh töröltem az egészet ezzel:
sudo truncate -s 0 /var/log/syslog
majd csinál másikat ubuntu ha akar
VLC okozta, google azt írjabug a valamelyik video akármiben, VLC okozza, ha megnyitott videót pause-olom, majd suspend-del "lekapcsolom" a gépet, újrindításkor egyből telenyomja a syslog-ot
köszönöm, hogy válaszoltál
var folderben még életembe nem jártam, pedig vagy 20 éve fut a valamilyen linux -
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Autós topik
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen okostelefont vegyek?
- Óra topik
- SörcsaPH!
- Nintendo Switch 2
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Gyermek PC játékok
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Zalman Z1 Plus Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Toshiba P300 SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest