-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Exom
tag
Köszönöm a segítséget neked is és lev258-nak is.
Közben kiderült számomra egy két érdekesség. Leírom, hátha más is belefut ebbe.Tehát a gépembe van egy alaplapi Intel videokártya, és beletettem egy GTX960-at. Összesen 6 monitort akarok meghajtani.
Nagyon sok installálási kísérletem nem sikerült, amikor mindkét kártya aktív volt, mert az install készlet grafikus felülete nem indult el. Volt hogy lefagyott, volt hogy csak nem adott képet. Több install készletet próbáltam.
Linuxmint XFCE / Cinnamon / Mate , Manjaro XFCE / KDE / MATE.
Ha hiszitek, ha nem, mind különböző hibát eredményezett. (egyedül Manjaro KDE indult el)Aztán megváltoztattam a a videokártya indulási (inicializálási ??) sorrendet BIOS -ból, (elsőnek az alaplapi kártyát tettem be), és onnét elindultak az installáló készletek. Fel is tudtam őket installálni.
Felinstallálás után a 2 videokártya hybrid üzemmódba került. Tudjátok ez az, amikor egy notebookban 2 videokártya van, és a feladat számítás igénye alapján automatikusan váltogat a kártyák között. Rájöttem, hogy nem csak a beállítások miatt sem jó nekem, hanem amiatt sem, hogy a driverek sem azok, amik a szóló kártya működéshez kellenek. (nem a sima driverek, hanem hybrid driverek voltak felinstallálva)Próbáltam olyan installálást is, amikor letiltottam az alaplapi videokártyát, tehát csak GTX960 -al installáltam. Ez simán ment Linuxminttel. (Manjaroval így sem)
Újabb probléma... Miután csak GTX960 installáltam és működött, hiába kapcsoltam be, egyszerűen nem látta a gép az intel alaplapi kártyát!!! (lspci | grep VGA)
Újabb trükk : ismét megváltoztattam a boisban a prioritást a videokártyák között, és a következő újraindítás után automatikusan telepítette az intel Ladivert, és használta is!
HIPP-HIPP hurrá! elindult a 6 monitor!
Ámde a monitorok közül 2 db egymás tükörképe, a többi meg totálisan összevissza!
Próbáltam a grafikus felületen berendezni a monitorokat... totális kudarc.
Próbáltam a hozzá tartozó konfig filet : ~/.config/monitors.xml szerkeszteni... hát az sem hozott eredményt. Volt hogy figyelembe vette, hogy hogy tojt rá nagy ívben, ha bármit is módosítottam.Rájöttem én is, hogy a xorg.conf állományt kell szerkeszteni, de sajna az első próbálkozásom nem járt sikerrel. Úgy lerohadt a Linux, hogy semmit nem tudtam vele kezdeni. Újra kell installálni ismét...
Amit fentebb leírtam, az 2 nap tömény szívása volt. Közben volt 2 - 3 windows install , és legalább 10 - 15 Linux install, persze ugyanazon a gépen.
Úgyhogy most a jön xorg.conf próbálkozás.
Mindjárt lenne is egy két kérdésem ezzel kapcsolatban:
Én az xorg.conf -ot az nvidia-xconfig -al generáltam / frissítettem.
Ezzel kell csinálni, vagy van rá jobb megoldás?Az xorg.conf helye.
Nálam az/etc/x11/xorg.conf utvonalon biztos hogy van. Ezzel szemben ti / és máshol is láttam, hogy /etc/X11/xorg.conf.d/ ... útvonalon levőre hivatkoznak.Mi a különbség a kettő között. Melyik a jó? Mi a különbség köztük?
Fenyő: Kérek küld majd el a meglévő xorg.conf beállítást!
Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest