- Azonnali fotós kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen házat vegyek?
- Fujifilm X
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Monitor hiba topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cyrin
addikt
válasz
toth_janika #23869 üzenetére
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #23866 üzenetére
Tedd fel a pavucontrol programot (lényegében a hangközpont). Annak a Beállítások fülét nézd meg.
-
Sonja
nagyúr
válasz
toth_janika #23864 üzenetére
Milyen hangkártyát használsz? Miről viszed a HDMI-t a TV-re (nVidia, Intel, AMD)? Kicsit többet kéne tudni a hardware-ről, mert a profilod nincs kitöltve.
-
Sonja
nagyúr
válasz
toth_janika #23862 üzenetére
1. A kis hangszóró ikonra nyomj, majd Hangbeállítások. Beállítások fül, és a videókártya hangját válaszd ki a Profil-nál, a másik hangforrást pedig kapcsold ki. Nekem nvidia kártya van a gépben, így én a HDA NVidia-t választom ki.
2. Nyomd meg a Windows gomb + P gombot, ekkor előjön a kijelző ablak. Itt az Identify Displays gombra kattints, és akkor kikapcsolódik. Persze először válaszd ki azt a kijelződ a bal oldali listában, amiről le akarod szedni. Esetedben ez a TV.
-
válasz
toth_janika #19762 üzenetére
Adblockot neki.
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #19762 üzenetére
Annyit nézz már meg, hogy ha működik, akkor is eszi-e a Firefox és a plugin-container a gépet.
-
N0zer0
senior tag
válasz
toth_janika #19748 üzenetére
Nem. Nem a HTML5 és az adatbázis hal meg, ha kilövöd a pluginconatainert, hanem a Flash, a Java, H264 plugin, meg minden, ami az about:plugins oldalon van felsorolva. Egyébként ki lehet lőni, csak akkor frissíteni kell a lapokat és újra elindul magától.
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #19748 üzenetére
#19741-est olvastad?
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #19745 üzenetére
A plugin-container minden kiegészítőt, bővítményt takar, nemcsak a flash-t. Azért kérdeztem már előzőleg is, mert Mint 17.1 64 bitest használok én is Firefox-szal.
-
N0zer0
senior tag
válasz
toth_janika #19742 üzenetére
Nem baj az, ha 64 bites. Ámbár megpróbálhatod, hogy 32 bites Flasht szedsz le, azt rakod fel kézzel, és 32 bites böngészővel használod, hátha akkor nem eszik annyit a plugincontainer.
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #19732 üzenetére
Amúgy csak kérdem, használsz valami blokkolót? Én használok, és elég alacsony a proci terhelés.
-
szundybence
aktív tag
válasz
Qupzilla. Bent van a repóban. Kicsi, gyors, minden fontosat tud. Nekem bevált.
-
válasz
Xxxterm. A Midorival együtt elég minimál.
Opera ami teljes értékű, de nem túl gépzabáló. -
szundybence
aktív tag
válasz
toth_janika #19135 üzenetére
Meg is kell! És az összes operációs rendszert is, azok egymástól való eltéréseit. De csak felhasználói szinten. Különben egy élet is kevés lenne rá.
-
válasz
toth_janika #19124 üzenetére
Ne hagyd magad lebeszélni semmiről, itt egy jó leírás, gyerekjáték.
Egy éves MINT tapasztalattal már gondolkodom rajta, hogy valamikor megcsinálom az Arch telepítést. Kár, hogy élő netkapcsolat nélkül nem egyszerű, legalábbis egy MINT- esnek nem.
(#19126) lev258 Lemezkezelő névvel többnyire nem tudják a kezdők, hogy mi az pontosan, így ezt beillesztem ide is: Disks engedelmeddel.
-
Rimuru
veterán
válasz
Nem bonyolult csak teljesen más világ. A Mint egy "kész" rendszer ezzel szemben az Arch egy do it yourself distro. Linkelték a wikit, érdemes beleolvasni ha érdekel (FAQ-t, stb.)
-
cubix
tag
válasz
Elsőre sokakat elrettent a telepítés, illetve kicsit konfigurálni kell (net,loginmanager) (én 3x futottam neki,ubuntu után teljesen más).
Viszont nagyon jó a wikijük.([link]
Szerk.: A minthez képest teljesen más. Az alaptelepítés tényleg alap. Minden programot neked kell feltelepítened. -
lev258
veterán
válasz
toth_janika #18858 üzenetére
Nem, bár szeretek magyarázni, illetve belemerülni egy-egy témába, beszélgetésbe.
-
Sotho
őstag
válasz
toth_janika #18841 üzenetére
A prociban van! Csak a deszka nem támogassa szerintem.
-
szundybence
aktív tag
válasz
toth_janika #18571 üzenetére
-
válasz
toth_janika #18574 üzenetére
Van neki grafikus felülete is, de ahhoz nyilván ne a terminálosat (console) használd.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
toth_janika #18574 üzenetére
Ez nekem elég grafikusnak tűnik
-
válasz
toth_janika #18571 üzenetére
Linuxos megfelelőjét úgy hívják, hogy TrueCrypt.
@Ablakos: Ha magadnak fordítasz, akkor amúgy is célszerű a reposat törölni, hogy ne akadjanak össze. Így lényegtelen, hogy ott frissül-e, de igen, ha magadnak fordítasz, magadnak is kell karbantartani.
-
Aethelstone
addikt
válasz
toth_janika #18419 üzenetére
+1
-
válasz
toth_janika #18353 üzenetére
-
kispx
addikt
válasz
toth_janika #18353 üzenetére
firefox, rhytmbox, deluge paranccsal lehet futtatni. (kisbetűkkel).
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
toth_janika #18312 üzenetére
minidlna?
-
válasz
toth_janika #18305 üzenetére
Sorry mindkettőtöknek!
Mindíg le szoktam ellenőrizni a linkeket, most nem történt meg!
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #18303 üzenetére
Az én 18300-as hozzászólásomra utalt.
-
gabo89
senior tag
válasz
toth_janika #18133 üzenetére
A chromium x verzió óta pepperflash-t használ linuxon. Telepítése.
-
gery2123
őstag
válasz
toth_janika #18133 üzenetére
Rakj fel egy Chrome abban benne a flash, és nincs vele gond.
-
tvamos
nagyúr
válasz
toth_janika #18077 üzenetére
Abban vannak a rendszerhez a frissitesek is, ha kikapcsoljak, szivacs van...
Onnan telepit a frissites vezerlo, a szoftver center, synaptic... -
tvamos
nagyúr
válasz
toth_janika #18051 üzenetére
System settings --> User accounts
(Remelem Unity-ben is ott van mint a Gnome Classicban...) -
meoindil
aktív tag
válasz
toth_janika #18055 üzenetére
Nyomj egy Kijelentkezést, akkor elvileg visszajutsz majd a bejelentkező képernyőre, ahol már tudsz ablakkezelőt is választani.
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #18055 üzenetére
A saját user nem root, csak joga van root-ként tevékenykedni. Egy frissítéstől nem szokott átállni automatikus bejelentkezésre. Mindenesetre valahol a beállításokban ki tudod kapcsolni.
-
Aethelstone
addikt
válasz
Saját root user?
-
lev258
veterán
válasz
Automatikus bejelentkezést használsz?
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
toth_janika #18027 üzenetére
Passz,de innen se bonyolultabb telepíteni.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
toth_janika #18025 üzenetére
-
törölt tag
válasz
toth_janika #18004 üzenetére
Debianon van SMP2, (L)Ubuntun sima SMP, ott is így néz ki. lehet, a beállításokban kéne valamit megnézni. Hátha.
-
törölt tag
válasz
toth_janika #18002 üzenetére
-
törölt tag
válasz
toth_janika #18000 üzenetére
Dupla klikk az ablakban?
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
toth_janika #17953 üzenetére
Menüsor: Video - Mindig felül - és itt három lehetőség is leledzik
Enjoy!
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
toth_janika #17950 üzenetére
SMPlayer +1 ráadásul működik a feliratkeresés/letöltés is. A legjobb lejátszó Linuxra!
-
Shrike7973
senior tag
válasz
toth_janika #17950 üzenetére
SMPlayer
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #17941 üzenetére
Nem a képernyőkímélő zárolja esetleg?
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
toth_janika #17895 üzenetére
Samu notid már csak azért is biztosan nem lesz, mert éppen ma derült ki egyértelműen, hogy kivonulnak az európai piacról a noteszgépekkel. Nem kellett a kutyának sem...
-
törölt tag
válasz
toth_janika #17900 üzenetére
Nem kell elnézést kérni, nem leb.sztalak.
Csak tanácsot adtam. Ebből majd láthatod is, mennyire alakítható a rendszer.
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #17902 üzenetére
Vagy lelkes amatőrök.
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #17900 üzenetére
Én is gyakrabban tartózkodom ott.
Lehet kérdezni bátran. -
törölt tag
válasz
toth_janika #17892 üzenetére
Studio-t könnyen csinálhatsz, ha telepíted az ubuntustudio csomagokat a csomagkezelővel.
Többiek:
miért kellene más disztró? Én évek óta használtam a Ubuntut Unity nélkül. LXDE-vel, XFCE-vel vagy e17-tel. -
imibogyo
veterán
válasz
Igen lehet felületet cserélni, de lev tanácsát követném. Inkább még most egy másik disztró. Én amúgy XFCE párti vagyok, vagy például Mint-ből a Cinnamon felület nagyon szerethető számomra.
-
lev258
veterán
válasz
Le lehet szedni a Unity-t, pontosabban mást használni. De ennyi erővel akár egy másik disztribúciót is felrakhatsz még most.
-
törölt tag
válasz
toth_janika #17882 üzenetére
Röviden és finoman: hazug gecik. Nekünk ez a Samu van:
description: Laptop
product: 300E4Z/300E5Z/300E7Z (System SKUNumber)
vendor: SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD.
version: 0.1Bazira nincs lejelszavazva a BIOS. Karácsonykor lesz három éves, azóta van rajta Debian (a Win7 mellett).
Konkrétan melyik az a szerviz? Én azért írnék egy emailt a Samsung Electronics Magyar Zrt.-nek, csak úgy, hobbiból. Elfér a levelezőjükben.
Szerk.: Ja, hogy ez egy "friss" szolgáltatás a Samunál. Hát, fel kell jelenteni őket minden lehetséges fórumon, akár az EU-soknál is, hiszen a saját tulajdonod 100%-os birtokba vételében és használatában korlátoznak. Menjenek a .csába!
-
imibogyo
veterán
válasz
toth_janika #17892 üzenetére
Pont most akartam írni, hogy próbálj meg más disztrót, de akkor úgy látom már meg van. Mondjuk engem ki lehetne üldözni a világból a Unity-vel.
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #17890 üzenetére
Bevallom, egy rövidebb ideig megijedtem, ugyanis eszembe jutott, hogy a Samsung elég kontár volt nem is olyan régen. Volt valami a BIOS-ban (UEFI-ben), ami miatt Linux telepítők rendre kinyírták a gépet (Windows-on is jelentkezhet megfelelő feltételek mellett, de a Linux telepítőkre igazán érzékeny). Talán teljes reset-tel lehetett csak meggyógyítani. A legjobb pedig, hogy a javítást nem is ők adták ki végül, hanem azt hiszem bekerült a Linux rendszerbe. Elvileg már nem áll fenn ez a gond, csak egy pillanatra eszembe jutott, mi van, ha belefutottál. De akkor még boot menüt se látnál.
Örülök. -
N0zer0
senior tag
válasz
Jó tudni, hogy a Samu mostanában ilyen jelszavazós görény.
Azt jól teszed, hogy Win helyett Linuxot teszel rá, ha komolyabb drivergondba nem futsz bele, meg nem fizetős kiadványszerkesztesz, nem CAD-ezel, nem vagy MS-rendszergazda, nagycéges rendszerépítő, nem vagy legfrissebb AAA-s címekkel nyomuló ultragamer, akkor nem fogod megbánni a váltást.
Az UEFI az ilyen sajna, szivat, pláne, ha le is van jelszavazva. Szerintem a Hirens CD-ről azért nem lehetett megtörni, mert az azon lévő programok, max. BIOS-t támogatnak.
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #17887 üzenetére
Az UEFI-s gépeknél elvileg van olyan választás, hogy hagyományosan boot-olsz egy eszközről vagy pedig EFI módban. Tehát mindenhez van 2 választási lehetőség.
És EFI partíciót sem csinálsz.
Ezt nézd meg, van benne egy rész az EFI partícióról is. -
lev258
veterán
válasz
toth_janika #17885 üzenetére
Az EFI-s dolgokat arra értem, amikor boot-olsz a telepítőről és telepítesz.
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #17883 üzenetére
Még mindig tartok attól, hogy valami nincs jól beállítva. Ha nyomod a Shift-et, bejön a Grub választómenü? EFI módban indítod a telepítőt? Manuális partíciókiosztásnál elvileg létre kell hoznod az EFI partíciót. Vagy automatikust választasz?
-
toth_janika
őstag
válasz
Nos közben történtek változások...
A Hiren-nel nem tudtam a BIOS-t feltörni, de a partícionálás után bejött a boot menü, így tudtam CD-ről bootolni. Meg is oldottam ezt a feladatot, fel is települt az Ubuntu, de változás annyi, hogy mindig bejön a boot menü, és nem indul el a települt rendszer... -
N0zer0
senior tag
válasz
toth_janika #17859 üzenetére
Szabad tudni, hogy ez konkrétan melyik szerviz vagy bolt, ahol lezárt BIOS-ú gépet adnak el? Csak hogy más el tudja kerülni az ilyen borzalmat.
A GRUB tipikusan partíción kívüli területre ír, ezért hiába törölted a partíciókat, a GRUB megmarad. Azt a gépet nem hozod helyre BIOS jelszó nélkül. Ha annyira minden szakad, akkor csak azt tudod csinálni, hogy lemondasz a jótállásról, és vagy a szervizzel oldatod le a BIOS jelszavát, vagy egy másik szervizzel, mindkét esetben elbukod a jótállást, de legalább tudod használni a gépet. Így, lezárt BIOS-szal még eladni sem tudod, nem hogy használni. Ilyen helyről, ilyen módon lezárt gépet nem szabad megvenni.
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #17878 üzenetére
Azok a szervizesek megérdemelnek egy jó nagy ...-t, jelszóval levédeni, amit aztán nem adnak meg.
Viszont náluk kell lennie olyan technikának, amivel lehet nullázni. -
lev258
veterán
válasz
toth_janika #17876 üzenetére
Nem tud boot-olni vagy csak nem tudod rávenni?
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #17874 üzenetére
UEFI-nél nem MBR van, hanem GPT. Amúgy a Grub jó helyre települt? Live alóli Grub reinstall esetleg?
-
imibogyo
veterán
válasz
toth_janika #17869 üzenetére
Na mondjuk szűz install után az vicces. Töröltél minden partíciót? Tehát a vinyót is a nulláról kezdted? Azt viszont nem tudom, hogy ennek az egésznek mi köze van az F12-es listához. Annak akkor is elő kellene jönnie, ha még vinyó sincs a gépben. Nem függnek össze. Az olyan lenne, mint ha egy elrontott install után nem férnél hozzá a BIOS-hoz (UEFI-hez).
-
tvamos
nagyúr
válasz
toth_janika #17870 üzenetére
Ez pontosan milyen noti?
Lehet, hogy az azonnali notebookos kerdesek topicban is meg kene probalnod felvetni a problemat. -
God Vazzeg
veterán
válasz
toth_janika #17870 üzenetére
Ez esetleg?
-
toth_janika
őstag
válasz
toth_janika #17869 üzenetére
Hát hülye vagyok... nem tudok a boot menübe bemenni, ergo a hiren-el sem sokra megyek
Na akkor szedhetem szét a notit...
-
lev258
veterán
válasz
toth_janika #17857 üzenetére
Néhány dolog. UEFI-s gépre 64 bites Ubuntu telepítő kell, emellett a secureboot-ot ki kell kapcsolni a UEFI menüben (ha jól tudom). Továbbá a Windows félhibernálásos gyorsindítását is le kell kapcsolni a telepítés idejére, különben a telepítő nem fér hozzá rendesen a merevlemezhez, partíciókhoz.
-
imibogyo
veterán
válasz
toth_janika #17859 üzenetére
Még azt érdemes kipróbálnod, hogy pl. HP laptopokon, ha az akksit és a tápot is kihúzod (tehát semmilyen feszültséget nem kap "kívülről"), akkor a bekapcsológombot 20 másodpercig benyomva a BIOS resetel, elemkivétel nélkül is. Látszólag semmi sem történik, de a háttérben megtörténik a reset. Végülis olyan, mint sok asztali gépen a hátulra kivezetett Clr CMOS gombocska, csak itt nincs külön gomb.
-
imibogyo
veterán
válasz
toth_janika #17857 üzenetére
Legegyszerűbb ha reseteled a BIOS-t. Vedd ki az elemet, ha hozzáférhető helyen van. Ekkor törlődik a BIOS jelszó is. Ha nem működik, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy pl. Hiren's boot CD-vel "feltöröd" a saját gépedet.
Itt van pár megoldási lehetőség, bár itt más progit ajánlanak.
Mondjuk én biztosan rárúgnék kettőt arra a szervizre, amelyik nem engedi a saját megvett gépemet, hogy beállítsam a saját szájízem szerint. Mert az, hogy tuning miatt nem lesz garanciális a javítás az egyértelmű, de az meg ugye relatíve könnyen kideríthető, mint ok, mert annak általában nyomai vannak. Szóval ha azzal érvelnek, hogy tönkreteheted a gépedet, küldd el őket a búsba. Vagy többet nem kell tőlük vásárolni.
Telepítéshez pedig nincs indító menüd? BIOS belépés nélkül is tudnod kellene mondjuk CD-ről boot-olni. Nekem azt hiszem F10 a parancsgomb ehhez a képernyőhöz (akkor kell nyomkodni, amikor a BIOS gombot). Nálad lehet F9, F8 stb. nem tudom. A gép elvileg kiírja neked is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Azonnali fotós kérdések órája
- Sokat fejlődött az Amazfit T-Rex
- BestBuy topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Synology NAS
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Felújított szerverek, storage-ok, hálózati eszközök Enterprise szinten, minden gyártótól
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged