Hirdetés
- Megköveteli a hardveres sugárkövetést az új Indiana Jones
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- Androidos tablet topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
válasz toth_janika #17857 üzenetére
Legegyszerűbb ha reseteled a BIOS-t. Vedd ki az elemet, ha hozzáférhető helyen van. Ekkor törlődik a BIOS jelszó is. Ha nem működik, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy pl. Hiren's boot CD-vel "feltöröd" a saját gépedet.
Itt van pár megoldási lehetőség, bár itt más progit ajánlanak.
Mondjuk én biztosan rárúgnék kettőt arra a szervizre, amelyik nem engedi a saját megvett gépemet, hogy beállítsam a saját szájízem szerint. Mert az, hogy tuning miatt nem lesz garanciális a javítás az egyértelmű, de az meg ugye relatíve könnyen kideríthető, mint ok, mert annak általában nyomai vannak. Szóval ha azzal érvelnek, hogy tönkreteheted a gépedet, küldd el őket a búsba. Vagy többet nem kell tőlük vásárolni.
Telepítéshez pedig nincs indító menüd? BIOS belépés nélkül is tudnod kellene mondjuk CD-ről boot-olni. Nekem azt hiszem F10 a parancsgomb ehhez a képernyőhöz (akkor kell nyomkodni, amikor a BIOS gombot). Nálad lehet F9, F8 stb. nem tudom. A gép elvileg kiírja neked is.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz toth_janika #17859 üzenetére
Még azt érdemes kipróbálnod, hogy pl. HP laptopokon, ha az akksit és a tápot is kihúzod (tehát semmilyen feszültséget nem kap "kívülről"), akkor a bekapcsológombot 20 másodpercig benyomva a BIOS resetel, elemkivétel nélkül is. Látszólag semmi sem történik, de a háttérben megtörténik a reset. Végülis olyan, mint sok asztali gépen a hátulra kivezetett Clr CMOS gombocska, csak itt nincs külön gomb.
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17857 üzenetére
Néhány dolog. UEFI-s gépre 64 bites Ubuntu telepítő kell, emellett a secureboot-ot ki kell kapcsolni a UEFI menüben (ha jól tudom). Továbbá a Windows félhibernálásos gyorsindítását is le kell kapcsolni a telepítés idejére, különben a telepítő nem fér hozzá rendesen a merevlemezhez, partíciókhoz.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
toth_janika
őstag
válasz toth_janika #17869 üzenetére
Hát hülye vagyok... nem tudok a boot menübe bemenni, ergo a hiren-el sem sokra megyek Na akkor szedhetem szét a notit...
Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
God Vazzeg
veterán
válasz toth_janika #17870 üzenetére
Ez esetleg?
-
tvamos
nagyúr
válasz toth_janika #17870 üzenetére
Ez pontosan milyen noti?
Lehet, hogy az azonnali notebookos kerdesek topicban is meg kene probalnod felvetni a problemat."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
imibogyo
veterán
válasz toth_janika #17869 üzenetére
Na mondjuk szűz install után az vicces. Töröltél minden partíciót? Tehát a vinyót is a nulláról kezdted? Azt viszont nem tudom, hogy ennek az egésznek mi köze van az F12-es listához. Annak akkor is elő kellene jönnie, ha még vinyó sincs a gépben. Nem függnek össze. Az olyan lenne, mint ha egy elrontott install után nem férnél hozzá a BIOS-hoz (UEFI-hez).
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17874 üzenetére
UEFI-nél nem MBR van, hanem GPT. Amúgy a Grub jó helyre települt? Live alóli Grub reinstall esetleg?
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17876 üzenetére
Nem tud boot-olni vagy csak nem tudod rávenni?
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17878 üzenetére
Azok a szervizesek megérdemelnek egy jó nagy ...-t, jelszóval levédeni, amit aztán nem adnak meg.
Viszont náluk kell lennie olyan technikának, amivel lehet nullázni.[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
válasz toth_janika #17859 üzenetére
Szabad tudni, hogy ez konkrétan melyik szerviz vagy bolt, ahol lezárt BIOS-ú gépet adnak el? Csak hogy más el tudja kerülni az ilyen borzalmat.
A GRUB tipikusan partíción kívüli területre ír, ezért hiába törölted a partíciókat, a GRUB megmarad. Azt a gépet nem hozod helyre BIOS jelszó nélkül. Ha annyira minden szakad, akkor csak azt tudod csinálni, hogy lemondasz a jótállásról, és vagy a szervizzel oldatod le a BIOS jelszavát, vagy egy másik szervizzel, mindkét esetben elbukod a jótállást, de legalább tudod használni a gépet. Így, lezárt BIOS-szal még eladni sem tudod, nem hogy használni. Ilyen helyről, ilyen módon lezárt gépet nem szabad megvenni.
-
toth_janika
őstag
válasz toth_janika #17882 üzenetére
Nos közben történtek változások...
A Hiren-nel nem tudtam a BIOS-t feltörni, de a partícionálás után bejött a boot menü, így tudtam CD-ről bootolni. Meg is oldottam ezt a feladatot, fel is települt az Ubuntu, de változás annyi, hogy mindig bejön a boot menü, és nem indul el a települt rendszer...Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17883 üzenetére
Még mindig tartok attól, hogy valami nincs jól beállítva. Ha nyomod a Shift-et, bejön a Grub választómenü? EFI módban indítod a telepítőt? Manuális partíciókiosztásnál elvileg létre kell hoznod az EFI partíciót. Vagy automatikust választasz?
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17885 üzenetére
Az EFI-s dolgokat arra értem, amikor boot-olsz a telepítőről és telepítesz.
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17887 üzenetére
Az UEFI-s gépeknél elvileg van olyan választás, hogy hagyományosan boot-olsz egy eszközről vagy pedig EFI módban. Tehát mindenhez van 2 választási lehetőség.
És EFI partíciót sem csinálsz.
Ezt nézd meg, van benne egy rész az EFI partícióról is.[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
Jó tudni, hogy a Samu mostanában ilyen jelszavazós görény.
Azt jól teszed, hogy Win helyett Linuxot teszel rá, ha komolyabb drivergondba nem futsz bele, meg nem fizetős kiadványszerkesztesz, nem CAD-ezel, nem vagy MS-rendszergazda, nagycéges rendszerépítő, nem vagy legfrissebb AAA-s címekkel nyomuló ultragamer, akkor nem fogod megbánni a váltást.
Az UEFI az ilyen sajna, szivat, pláne, ha le is van jelszavazva. Szerintem a Hirens CD-ről azért nem lehetett megtörni, mert az azon lévő programok, max. BIOS-t támogatnak.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17890 üzenetére
Bevallom, egy rövidebb ideig megijedtem, ugyanis eszembe jutott, hogy a Samsung elég kontár volt nem is olyan régen. Volt valami a BIOS-ban (UEFI-ben), ami miatt Linux telepítők rendre kinyírták a gépet (Windows-on is jelentkezhet megfelelő feltételek mellett, de a Linux telepítőkre igazán érzékeny). Talán teljes reset-tel lehetett csak meggyógyítani. A legjobb pedig, hogy a javítást nem is ők adták ki végül, hanem azt hiszem bekerült a Linux rendszerbe. Elvileg már nem áll fenn ez a gond, csak egy pillanatra eszembe jutott, mi van, ha belefutottál. De akkor még boot menüt se látnál.
Örülök.[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz toth_janika #17892 üzenetére
Pont most akartam írni, hogy próbálj meg más disztrót, de akkor úgy látom már meg van. Mondjuk engem ki lehetne üldözni a világból a Unity-vel.
-
törölt tag
Röviden és finoman: hazug gecik. Nekünk ez a Samu van:
description: Laptop
product: 300E4Z/300E5Z/300E7Z (System SKUNumber)
vendor: SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD.
version: 0.1Bazira nincs lejelszavazva a BIOS. Karácsonykor lesz három éves, azóta van rajta Debian (a Win7 mellett).
Konkrétan melyik az a szerviz? Én azért írnék egy emailt a Samsung Electronics Magyar Zrt.-nek, csak úgy, hobbiból. Elfér a levelezőjükben.
Szerk.: Ja, hogy ez egy "friss" szolgáltatás a Samunál. Hát, fel kell jelenteni őket minden lehetséges fórumon, akár az EU-soknál is, hiszen a saját tulajdonod 100%-os birtokba vételében és használatában korlátoznak. Menjenek a .csába!
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17895 üzenetére
Le lehet szedni a Unity-t, pontosabban mást használni. De ennyi erővel akár egy másik disztribúciót is felrakhatsz még most.
-
imibogyo
veterán
Igen lehet felületet cserélni, de lev tanácsát követném. Inkább még most egy másik disztró. Én amúgy XFCE párti vagyok, vagy például Mint-ből a Cinnamon felület nagyon szerethető számomra.
-
törölt tag
válasz toth_janika #17892 üzenetére
Studio-t könnyen csinálhatsz, ha telepíted az ubuntustudio csomagokat a csomagkezelővel.
Többiek:
miért kellene más disztró? Én évek óta használtam a Ubuntut Unity nélkül. LXDE-vel, XFCE-vel vagy e17-tel.[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17900 üzenetére
Én is gyakrabban tartózkodom ott.
Lehet kérdezni bátran.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17902 üzenetére
Vagy lelkes amatőrök.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz toth_janika #17900 üzenetére
Nem kell elnézést kérni, nem leb.sztalak. Csak tanácsot adtam. Ebből majd láthatod is, mennyire alakítható a rendszer.
-
Fritz Teufel
addikt
Samu notid már csak azért is biztosan nem lesz, mert éppen ma derült ki egyértelműen, hogy kivonulnak az európai piacról a noteszgépekkel. Nem kellett a kutyának sem...
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #17941 üzenetére
Nem a képernyőkímélő zárolja esetleg?
-
Shrike7973
senior tag
válasz toth_janika #17950 üzenetére
SMPlayer
-
Fritz Teufel
addikt
válasz toth_janika #17950 üzenetére
SMPlayer +1 ráadásul működik a feliratkeresés/letöltés is. A legjobb lejátszó Linuxra!
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Fritz Teufel
addikt
válasz toth_janika #17953 üzenetére
Menüsor: Video - Mindig felül - és itt három lehetőség is leledzik
Enjoy!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz toth_janika #18000 üzenetére
Dupla klikk az ablakban?
-
törölt tag
válasz toth_janika #18002 üzenetére
-
törölt tag
válasz toth_janika #18004 üzenetére
Debianon van SMP2, (L)Ubuntun sima SMP, ott is így néz ki. lehet, a beállításokban kéne valamit megnézni. Hátha.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz toth_janika #18025 üzenetére
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
leslieke
Jómunkásember
válasz toth_janika #18027 üzenetére
Passz,de innen se bonyolultabb telepíteni.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #18051 üzenetére
Automatikus bejelentkezést használsz?
-
Aethelstone
addikt
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #18055 üzenetére
A saját user nem root, csak joga van root-ként tevékenykedni. Egy frissítéstől nem szokott átállni automatikus bejelentkezésre. Mindenesetre valahol a beállításokban ki tudod kapcsolni.
-
meoindil
aktív tag
válasz toth_janika #18055 üzenetére
Nyomj egy Kijelentkezést, akkor elvileg visszajutsz majd a bejelentkező képernyőre, ahol már tudsz ablakkezelőt is választani.
-
tvamos
nagyúr
válasz toth_janika #18051 üzenetére
System settings --> User accounts
(Remelem Unity-ben is ott van mint a Gnome Classicban...)"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
tvamos
nagyúr
válasz toth_janika #18077 üzenetére
Abban vannak a rendszerhez a frissitesek is, ha kikapcsoljak, szivacs van...
Onnan telepit a frissites vezerlo, a szoftver center, synaptic...[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
gery2123
őstag
válasz toth_janika #18133 üzenetére
Rakj fel egy Chrome abban benne a flash, és nincs vele gond.
-- PSN_ID: GerY2123
-
gabo89
senior tag
válasz toth_janika #18133 üzenetére
A chromium x verzió óta pepperflash-t használ linuxon. Telepítése.
indul a sörös aludni
-
lev258
veterán
válasz toth_janika #18303 üzenetére
Az én 18300-as hozzászólásomra utalt.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz toth_janika #18305 üzenetére
Sorry mindkettőtöknek! Mindíg le szoktam ellenőrizni a linkeket, most nem történt meg!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
leslieke
Jómunkásember
válasz toth_janika #18312 üzenetére
minidlna?
-
kispx
addikt
válasz toth_janika #18353 üzenetére
firefox, rhytmbox, deluge paranccsal lehet futtatni. (kisbetűkkel).
-
nagyúr
válasz toth_janika #18353 üzenetére
Szia! Ha még MINT- et használsz, akkor Rendszerbeállítások/ Indítópult/Hozzáadás/Tallózás. usr/bin- ből kiválasztod a programot, beállítod a késleltetést és indulni fog automatikusan.
(#18359) kispx
Futtani biztosan tudja a ft., neki autoindítás kell![ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Aethelstone
addikt
-
válasz toth_janika #18571 üzenetére
Linuxos megfelelőjét úgy hívják, hogy TrueCrypt.
@Ablakos: Ha magadnak fordítasz, akkor amúgy is célszerű a reposat törölni, hogy ne akadjanak össze. Így lényegtelen, hogy ott frissül-e, de igen, ha magadnak fordítasz, magadnak is kell karbantartani.
[ Szerkesztve ]
Tegnap még működött...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen légkondit a lakásba?
- Megköveteli a hardveres sugárkövetést az új Indiana Jones
- Trollok komolyan
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Androidos tablet topic
- Ingyen kellene, de tegnapra
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Warcraft III (PC, Dobozos)
- Indiana Jones and the Great Circle Kódot keresek
- Windows 10/11 Professional 64-BIT HUNGARIAN (USB) - Retail dobozos operációs rendszer - BONTATLAN ÚJ
- Indiana Jones and the Great Circle: Premium Edition - Anywhere (Konzol és PC) - Nem RTX 40 kód! -2db
- Eladó egy darab Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition kulcs
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest