- Vezetékes FEJhallgatók
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen egeret válasszak?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen notebookot vegyek?
-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
Noh, akkor mostantól szájkarate OFF please. Köszi.
Sarcasm: just one of the many services I offer.
-
cattus
addikt
Sziasztok!
Canonra milyen 35mm-es fixet ajánlotok kb. 100k pénzig, lehetőleg minél nagyobb fényerővel?
Illetve:
35mm f/2 vagy 28mm f/1.8
Megéri a 28-as a magasabb árát?Do the thing!
-
-
Kvazár
őstag
Sziasztok,
Több topikban is azt mondták nekem, hogy nem érdemes 24 mp-es (nikon d5200) fényképezőt venni, mert nagyon nehéz a megfelelő objektívvel ellátni, hogy jó képet csináljon. Ezért inkább a 16 mp-es (nikon d7000) fényképezőket tartják jobb választásnak mert az annyira nem érzékeny az obikra.
Azt még megértem, hogy esetleg egy gyengébb obi esetén homályosabb képet fog adni a gép a nagyobb mp esetén, de azt, hogy az obi melyik paraméteréből látszik az, hogy az jó-e egy nagyobb felbontású géphez vagy sem, azt már nem mondják meg!
Tudtok ebben segíteni, hogy mi lenne az a paraméter, amire ebben az esetben oda kell figyelni obi választásnál? Vagy ez az egész butaság?
Eladó cuccaim: -
-
gab.m
senior tag
válasz Kvazár #14110 üzenetére
Nem butaság. Ez az egész fizika.
És nem, nincs az objektív nevében mérőszám, hogy: Nikon 18-105 8 megapixel... Viszont van egy DXOmark nevezetű oldal, amit szeretnek nézegetni az unatkozó fotósok. Itt van például a 18-105 tesztje: [link]. Amint láthatod, az ő méréseik alapján a 18-105ös objektív, a relatíve kisfelbontású D5000 vázon 7 megapixelt tudott rajzolni. Ebből lehet következtetni, hogy egy 24 megapixeles vázzal milyen eredményeket fogsz elérni...
A D5200-al szemben a D7000 minden szempontból sokkal jobb választás. erre ha most nem is, de később te is rá fogsz jönni.
Visszatérve az objektívekhez, illetve a felbontáshoz: már a D7000 is 16 megapixeles lapkával van szerelve, ami már szintén nagyon megterhelő az objektíveknek. Ebből a szenzorból is a legjobb képminőséget fix objektívekkel fogod tudni kihozni. A 35 1.8 G egy nagyon kedvező árú de fantasztikus teljesítményű objektív, ezt ajánlatos előbb-utóbb megvenni a géphez.-- Eladó cuccok: Világítástechnikai szett, Slik állvány Giottos fejjel, Dell U2312HM IPS monitor --
-
gab.m
senior tag
válasz BiriBum #14112 üzenetére
Valahogy úgy, de FX-esekből is a legdrágább csúcsobjektívek. Kíváncsiságból végigkattintgattam dxo-n, a 17-55ös Nikon elvileg a D300on 5 megapixelt ér el. Ez elég röhejes.
-- Eladó cuccok: Világítástechnikai szett, Slik állvány Giottos fejjel, Dell U2312HM IPS monitor --
-
Darko
senior tag
Nem tudom hogy volt-e már valamelyik topicban:
Videón a Sigma objektív kalibrációs szoftvere
Ha ez tényleg jól fog működni, akkor érdemes lesz beszerezni egy ilyet. A $60 nem is olyan vészes.
http://www.flickr.com/photos/12131426@N03/
-
forceberg
veterán
"már a D7000 is 16 megapixeles lapkával van szerelve, ami már szintén nagyon megterhelő az objektíveknek. Ebből a szenzorból is a legjobb képminőséget fix objektívekkel fogod tudni kihozni."
Tapasztalat: érzésre élesebbek a D7k-n az obijaim, mint a D90-en voltak, valószínűleg mert gyengébb az AA szűrő, a D7k1-en meg el is hagyták.
A fényerős fix és makróobik rekeszelve szerintem még itt is profitálhatnak a több MP-ből.
Az más kérdés, hogy a 16MP is elég, mindenre, de a nagyobb felbontástól nem hinném, hogy rosszabb lesz a kép, max. nem sokkal több információt fog hordozni.
30x45cm-es képekhez a D90 12MP-e is bőven elég, még a (sokak által) nem túl sokra taksált 18-200VR-rel készült kép is remek lett.
Egyértelmű választ csak akkor lehet adni, ha alapérzékenységes összemérjük a két adott vázat.http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
gab.m
senior tag
válasz Kvazár #14115 üzenetére
24 megapixeles DX vázat sose vennék. Mondjuk tíz év múlva valószínűleg nem lesz választás. Ezt egyszerűen lehetetlen kihasználni a mai objektívekkel. Vegyél d7000-et. Vegyél hozzá egy 18-105öt, mert az egy nagyon kényelmes átfogású objektív, ráadásul jó áron. F8on jó képe is van. Emellé egy 35 1.8at tanácsolnék. Ez 4es és 5.6os rekeszen csúcsteljesítményt nyújt. És mint már mondtam, nagyfelbontású érzékelőkből szinte kizárólag csak fix objektívekkel lehet a maximumot kihozni.
-- Eladó cuccok: Világítástechnikai szett, Slik állvány Giottos fejjel, Dell U2312HM IPS monitor --
-
gab.m
senior tag
válasz forceberg #14116 üzenetére
Érzésre.
Mindegy, engem ez az egész mizéria annyira nem vonz, nincs 16 megapixeles vázam, csak két tizenkettes. Azokat meg bőségesen táplálom két nagyon jó objektív rajzával. Meg akkor sem kapok infarktust, amikor az ősrégi 17mm-es Tokinát csavarom fel a D700ra. Ha kell a 17mm, hát kell, f11-en szódával elmegy.-- Eladó cuccok: Világítástechnikai szett, Slik állvány Giottos fejjel, Dell U2312HM IPS monitor --
-
gab.m
senior tag
válasz atok666 #14118 üzenetére
D7000 és D800 nekem az, és ugye szenzorhoz arányosan kb. ugyanakkora a felbontásuk. A 12 megapixelt nagyon praktikusnak és hálásnak tartom FX-en és DX-en egyaránt.
A D600 szenzora abszolút befutó lehetne, ha magát a vázat nem b*szták volna el.
Nem kell túlmisztifikálni a felbontást. Kérdés, hogy mi a végcél? Egy amatőr, aki az első tükrös gépét veszi valószínűleg nem fog rögtön óriásplakátokat nyomtatni.
Én meg tudom, hogy nekem a 12 megapixel jelenleg tökéletes.-- Eladó cuccok: Világítástechnikai szett, Slik állvány Giottos fejjel, Dell U2312HM IPS monitor --
-
gab.m
senior tag
válasz JackFeryll #14120 üzenetére
Ezt nem teljesen értem... Nem ijednék meg, valószínűleg megköszönném a felajánlást, és eltenném a táskámba a gépet. Azt viszont már nem tudom, hogy az esetek hány százalékában venném elő a D800at a D700 helyett. Valószínűleg csak akkor, amikor teljesen kontrollált körülmények között fotózom, normál érzékenység mellett.
Forceberg: azért abban csak egyetértünk, hogy a 24 megapixel dx-re már végképp felesleges, és a 7k-val jobban járna, mint egy 5200al..
[ Szerkesztve ]
-
Játékos
addikt
Sziasztok!
Ha valaki ismeri, mondja már meg, legyen szives, mi annak a programnak a neve, ami statisztikát készít, hogy a fotóim milyen gyújtótávon készültek.
Előre is köszi!Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...
-
Játékos
addikt
válasz cool13 #14125 üzenetére
Köszönöm a hozzászólást, de ez nem az, amit kerestem. Nem parancssoros volt, az tuti, és nagyjából annyit tudott (lehet, hogy többet, de én ennyit akartam tőle), hogy mutattam neki a mappát, amiben a képek vannak, és egy diagrammon ábrázolta, hogy milyen gyu. távon mennyi darab/százalék készült a fotóknak.
Ha valaki tudja a megoldást, ne hagyjon keresgélni!
Köszi!Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...
-
kriszwells
aktív tag
Üdv!
Van a D90-emen az alap kitobi 18-105 VR, és mostanság nagyon belassult az autofókusz, illetve van hogy meg sem mozdul, eddig egész gyorsnak találtam, megvoltam vele elégedve, de most valószínű baja lehet.
Azt tudom, hogy ha AF és MF be van kapcsolva akkor nem nagyon szabad az élesség gyűrűt tekergetni mert nem tesz jót, ettől óvtam is, de párszor sikerült elfelejtkezni és átvenni tekerés előtt. Már ennyitől is lehet baja, hogy ne fókuszáljon? Ha igen mi? Elkopik valami fogaskerék vagy ilyesmire tudok gondolni.
Augusztusig még garis az obi, küldjem szervízbe?
kösz!Core i5 10400F, Lenovo T32h-20, Nikon Z Fc, Pocketbook Sense 630, GIGABYTE GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 , https://www.youtube.com/channel/UC9JycGJu4WSrta7RomJtinA
-
Játékos
addikt
Sziasztok!
Nemrég kértem segítséget objektív ügyben, hogy mire érdemes továbblépni 18-105-ről. Tamron 17-50 volt az ajánlat, több fórumtárs részéről is. Most találtam egy 2 éves, alig használt Tamit, amibe beszámítaná az eládó a 18-105-öt, és 35 ezrest kell ráfizetni. Korrekt szerintetek a bolt? Én annak érzem.
Köszi a segítséget!Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...
-
MegaQxY
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Szeretnék segítséget kérni obi választásban. Vadfotózásra szeretnék obit venni (én a Sigma 50-500mm f/4-6.3 obira gondoltam), de még nem teszteltem személyesen soha, csak hallottak alapján gondoltam erre. Bármilyen tippet, tanácsot szívesen fogadok szóval ne kíméljetek. Van már egy 55-300as obim, szóval így mellé szeretnék valami hasznosat. (Nikon D7000es vázra rakosgatnám)
Válaszokat előre is köszönöm, további szép napot!
-
spanyoll
addikt
válasz MegaQxY #14139 üzenetére
A 70-300akat magasztalják tamponból, de ha már van 55-300ad akkor ugyi nem nagyon érné meg a csere. Én azt mondom mint nesa szokott, bár nem végképp tapasztalatból: ilyenre nincs az a gyutáv ami elég lenne, úgyis közel kell menni. Sátorra költs inkább szerintem
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
Játékos
addikt
Köszönöm a válaszokat!
Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...
-
imyourfriend
őstag
válasz MegaQxY #14139 üzenetére
Őz/hasonló nagytestű állathoz szerintem elég lehet a bigma (50-500). Gondolom állványról szeretnél fotózni és este. 55-300 kevés volt hozzá? Az a gond ezzel hogy nincs stabid hozzá és ide vagy oda az 500mm ilyen fényerő mellett este nem hinném hogy egyszerű lenne használni. Szürkületben azért eléggé rossz fényviszonyok vannak mikor előjön a vadállat, a réteken lehet fogni jó képeket nappal is ha figyelsz a szélre. De kézből egy 50-500 nem OS-el nem tudom ez mennyire sikerülhet. Állványozni lehet nem lenne időd mert észrevesz a vad. 500mm elég lesz csak a fényerővel lesz a bajod, a stabi állványon meg nem segít.
[ Szerkesztve ]
-
Byk01
őstag
válasz Játékos #14132 üzenetére
A beszámításnál mindig bukik az ember, hisz akinek odaadja, az valószínűleg nem magának akarja, és nyilván keresni akar a dolgon. Tehát a 40-45 ezres árból a hasznot vegyük le, marad ez a 30-35 ezer körüli különbség.
Cserébe nincs az a bizonytalanság, hogy eladtam a 18-105-öt, és esetleg hetekig nem találok jó állapotú Tamit jó áron."Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
MegaQxY
csendes tag
válasz imyourfriend #14142 üzenetére
Köszönöm a válaszokat
Hát este is, de főleg hajnali órákban, mert nagyon jók a fények akkor (legalábbis ott ahol kattogok ). Állványról csinálom általában, vagy vadászlesen vagyok vagy álcasátorban a vadak pedig (ha minden jól megy) akkor az etetőre (kiszort étel) mennek így a táv is meg van. Viszont van, hogy néha jobb lenne, ha 300mm-nél nagyobb lenne a gytáv (pl mikor az erdőből figyel a fák közül, hogy milyen a terep. ) ezért gondoltam az 50-500ra.
-
Eagl3
veterán
Anyám borogass...MegaQxY: a legjobb embertől kapsz tanácsot, ő a helyi nagyvad és ultrazoom szakértő.
[ Szerkesztve ]
-
imyourfriend
őstag
Te úgyis az erdőn nőttél fel, ismered milyen viszonyok vannak ott. Ismered a vadállatokat is, erdész is vagy. Gyerünk. Ráadásul rengeteget jársz erdőn és figyeled a vadállatokat magaslesről (vigyázz mert a nagy arcot hamar észreveszik ) [link] Akár egy ilyenből kiindulva van élet 50-500 terén. De neked hozzá kell szólnod mert nem bírod ki hogy ne írj valami értelmetlenséget. megkérlek még egyszer hogy kerülj el.
-
JohnyBlue
addikt
"Őz/hasonló nagytestű állathoz szerintem elég lehet a bigma (50-500)" - Ha az 50-500 ra pályázik a kedves kérdező? Róka, nyúl, fácán már nem jöhet számításba?
Jótanács: nem kell minden kérdésre válaszolni amiben szerepel a Sigma, vagy 70-200 vagy 2.8 vagy OS összetétel...
Anyukám szokta volt nekem mondani: fiam ha jót nem tudsz mondani akkor inkább hallgass, és figyeljél.
MegaQxY: szeva000 nagyúrnak van valami hasonló üvege szerintem egy kérdést mindenféleképpen megér.
https://ipollo.com/?ref=johnyblue
-
Eagl3
veterán
válasz imyourfriend #14146 üzenetére
Nem is pofázok bele olyanba amiről lövésem sincs.
Azt meg majd eldöntöm, hogy kit kerülök egy fórumon és kit nem.Várom a további bölcseleteid, egyre jobban feldob komolyan mondom.
JohnyBlue: az a legnagyobb probléma, hogy szentül hiszi, hogy okosakat mond. Így édesanyád szavai csak értelmes emberekre lehetnek hatással.
[ Szerkesztve ]
-
Játékos
addikt
De "egy üzleten" miért kell 2 haszon??? Hisz a Tami árából nem alkudtam, azon megvan a haszna. Másrészt nem is értem, hogy a 18-105-ön miért számolsz 5-10000 Ft hasznot? 40 ezresen 5-10-et keresni úgy, hogy a Tamit 75-ért kínálja? Egyébként értem, mit szeretnél mondani, csak így már egy kicsit sok, amit fogni szeretne ahhoz képest, ami van a kezében (Tami 17-50)
Egyébként el is állt az üzlettől, így inkább hozzáteszek egy huszast, és veszek egy újat, boltból, amire 5 év garancia van!
Azért köszönöm a hozzászólást!Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, sose lesz elég...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest