- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- E-book olvasók
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Asztrofotózás
- Vezetékes FEJhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
gézu
őstag
Az öreg fujitsu e752-met a vezérlőprogi 65%-ig engedi tölteni. Ha kell a teljes üzemidő, akkor én is fullra töltöm persze, de ez elég ritka.
-
kenwood
veterán
Az a 100%,amig tudod tolteni,nem az,ami a papirra van irva.
Egyebkent en is azt vallom, hogy az akku egy kopoalkatresz. Nem fogok azert 80%-os akkuval nekivagni a napnak, hogy a kovetkezo tulajnak magasabb uzemido maradjon benne.
Mobilt mindig 100-ra toltom.
Ha lenne olyan notebookom,amit desktopnak hasznalok, ott akku nelkul menne a gep,es havonta egyszer beraknam egy ciklusra.
Ha elektromos kocsim lesz, ott picit jobban fogok figyelni,mert az azert dragabb mulatsag.
Mas eszkozoknel, 10-20 ezer forint miatt viszont nem fogok evekig kuzdeni. -
Nyilván nem erre gondolt, hanem hogy mind marketing oldalról, de elsősorban tervezett (szoftveres) avultatással kényszerítenek a néhány évenkénti telefoncserére.
Szerinted műszakilag mi indokolja, ha egy 6 éves telefonon az új korában hibátlanul futó OS+app a mai frissített verziók mellett akadozzon? Elkoptak benne a végrehajtó egységek? -
"Sok féleképpen meg lehetne csinálni, csak akarat nincs hozzá"
Igazából nekem ez azért tűnik egy igen komoly kihívásnak, mert elméletileg a világ összes telefon-értékesítési pontjának (gyártó, viszonteladó, zug-GSM) rendelkeznie kellene egy adatbázissal a világ összes potenciális vásárlójáról, hogy az vásárolt-e az elmúlt 2 évben telefont. Ha nem vásárolt, akkor vehet újat, ugye ez a felvetésed lényege. Mi az eljárás az elveszett/ellopott/megsemmisült telefon esetén? Ki ad igazolást a világ összes eladója részére, hogy XY jogosult 2 éven belül újat vásárolni, mert a telefonját ellopták/megsemmisült? Mi a helyzet az ajándékba vett telefonnal, ami ugye az ajándékozó általi vásárlás?
"Én szemétségnek tartom, hogy az Iphone 8 plus után az Iphone 16-hoz külön meg kellett vennem az új töltőt!"
Nálam mai napig elsősorban az iPhone 11 mellé kapott töltő dolgozik, mert nem szoktam eladni a telefonjaimat (megvan a 6S és a 8 Plus töltője is). Természetesen, aki eladja tartozékkal együtt (ahogy illik), akkor neki egy ízben valóban kell adaptert vennie; viszont ez utána ugye nálad marad eladás után is (mert nem tartozék) és hosszú évekig ki fog szolgálni, ha jó minőségűt vettél. Egyszeri, hosszabb távú beruházás, szerintem belefér az eszköz ára mellé.
-
Kaiku
senior tag
Sok féleképpen meg lehetne csinálni, csak akarat nincs hozzá meg az, hogy a felhasználók rájöjjenek, a mai telefonokat teljesen felesleges és környezetszennyező 2 évente csak azért lecserélni mert jön az új modell.
Ezzel kellene foglakozni nem látszat intézkedéseket csinálni. A nem jár töltő az új mobilhoz is pont ilyen, persze a telefon ettől nem lesz olcsóbb.
Én szemétségnek tartom, hogy az Iphone 8 plus után az Iphone 16-hoz külön meg kellett vennem az új töltőt! -
gabro0
őstag
A B esetet annyival kiegészíteném, hogy nem tudsz róla, mert nem mondja el a gyártó
Tehát folyamatosan romló teljesítmény vs. látszólag állandó teljesítmény. Az UltraSharp monitorokban is van tudtommal fényerő kompenzáció, hogy az öregedő világítás fényerejét kompenzálják, ott se kapjak meg a vevők a maximumot.
-
-
CYBERIA
őstag
Amúgy az hogy mi számít 100%-nak igencsak relatív, gyártói döntés kérdése. Valószínűleg pár tíz vagy száz mV-tal magasabb feszültséget is elbír egy cella, cserébe kicsit több töltést lehet nyerni, illetve durva élettartamcsökkenést. Fordítva meg kicsit kisebb üzemidőért cserébe sokkal több töltési ciklust lehet nyerni.
-
válasz
Mp3Pintyo #37 üzenetére
> Ha mindenki így gondolkodik akkor mennyi mobiltelefon hulladék termelődik?
Ez tökre nem működik így, nincs sok értelme. Azt adod elő, mint a DOGE most az USAban, hogy yeah, megtakarítottunk 150 millió dollárt. Oké, de közben meg a büdzsé trilliós.
Szóval nem lehet MINDENEN spórolni, plusz amikor az emberek jelentéktelen dolgokon kezdenek el spórolni, akkor jellemzően a fontos dolgokon nem fognak (mert a lelkiismeretük már nyugodt). Tehát először azt kezdjük el nézegetni, hogy miért járunk be naponta dolgozni, miért repülünk nyaralni, miért nem tekerjük lejjebb a fűtést, miért nem szigeteljük a házat. A mobilok akksiján variálni teljes céltévesztés.
Évi háromszázmillió mobilakksi CO2 lábnyoma mondjuk százezer tonna, ha ebből spórolsz 10%-ot, az tízezer tonna.
Ez 35 transzatlanti járat oda-vissza, egy tízezreléke annak, ami most van.
-
Mp3Pintyo
HÁZIGAZDA
Hmm... és mennyi mobiltelefon van? Ha mindenki így gondolkodik akkor mennyi mobiltelefon hulladék termelődik? Ilyenkor mindig gondolj bele, hogy ez bizony összeadódik a Földön.
Lítium-polimer mobilakkumulátorok veszélyes hulladéknak számítanak, mert tűz-, robbanás- és toxikus anyagkibocsátási kockázataik vannak. Az EU és a hazai jogszabályok egyértelműen előírják a szelektív gyűjtést és az erre szakosodott feldolgozóknak történő leadást
A lítium-polimer (Li-Po) mobilakkumulátorokat – akárcsak más lítium-ion típusú cellákat – az EU hulladékjegyzéke a veszélyes hulladékok közé sorolja. Hazánkban sem dobhatók a háztartási szemétbe, hanem elkülönítetten, speciális gyűjtőpontokon kell leadni őket a tűz- és környezetvédelmi kockázatok miatt.
-
gabro0
őstag
Miért nem programozzák gyárilag úgy az akksikat, hogy a 80% töltés 100%-nak látszódjon? Háttértárolóknál a legtöbb esetben van tartalék terület, ha bedöglik egy-egy szektor, itt is beleférne.
-
Kaiku
senior tag
Most sem kell kidobnod, csak ki kell cseréltetni az akkut benne.
Én mondjuk nem örülök ennek a levehető akkus hülyeségnek, mert pl a telefonok csak vastagabbak lesznek tőle. Amúgy meg a többség max 2 évente cserélgeti a telefonját szóval inkább azt kellene korlátozni.
Én a telefonomat 2019-ben vettem, majd 2023-ban cseréltettem akkut benne. Azóta is működik. -
Brndtt00
tag
Nem tudom, nekem az akkumulátor az ilyen kopó fogyó eszköz, mint egy autó abroncs pl.
Használom, aztán ha már nagyon leromlott kicserélem az akkut, vagy ha már olyan eszközben van amiből szeretnék jobbat, akkor az eszközt. (Azért még az eszköz van értem és nem fordítva)
Azért az a 20% üzemidő néha sokat számít.
Legyen az tablet, telefon, kontroller, laptop. Ha gyengül az akku, kicserelem. Azért nem annyira nehéz vagy lehetetlen a legtöbb esetben(Kivéve az autó. Azt 80-ra szoktam mert ritkán megyek annyit, hogy kelljen az a plusz. Ha meg tudom, hogy megyek előtte 100-ra rakom a limitet)
-
Mp3Pintyo
HÁZIGAZDA
Bár a laptop akkumulátorának 100%-ra való feltöltése biztosítja a maximális azonnali, hálózattól független üzemidőt, ez a gyakorlat – különösen tartósan fenntartva – jelentős stressznek teszi ki az akkumulátort, elsősorban a magas feszültség és a potenciálisan megnövekedett hő révén. Ezek a stresszorok felgyorsítják a háttérben zajló degradációs mechanizmusokat, mint például az SEI réteg növekedését, az elektrolit bomlását és a finom lítium lerakódást, ami végső soron a kapacitás gyorsabb csökkenéséhez és az általános élettartam rövidüléséhez vezet.
A laptopgyártók egyre inkább tudatában vannak ezeknek a tudományos realitásoknak, és ennek következtében szoftveres és firmware eszközökkel (például felhasználó által konfigurálható 80%-os töltési korlátokkal vagy intelligens/adaptív töltési algoritmusokkal) látják el a felhasználókat e káros hatások enyhítésére. Ez az iparági válasz az akkumulátor-gondozási elvek érvényességének elismeréseként szolgál.
Hangsúlyozni kell a felhasználói felelősség fontosságát. Tudatos töltési szokások (mint például a napi használatra széles körben ajánlott 20-80%-os SoC zóna betartása) és a környezeti tényezőkre (különösen a hőmérsékleti szélsőségek elkerülése) való odafigyelés révén a felhasználók jelentős szerepet játszhatnak laptopjuk akkumulátorának egészségének és hasznos élettartamának meghosszabbításában.
https://www.anker.com/blogs/chargers/is-it-bad-to-leave-a-laptop-charger-plugged-inhttps://www.lg.com/us/experience/laptop-battery-life
https://www.accure.net/blogs/blog-battery-aging
-
Apollyon
Korrektor
-
Apollyon
Korrektor
Elvileg 2027-től már csak cserélhető akkus eszközöket lehet forgalomba hozni az EU-ban, aminek nagyon örülnék, ha nem kellene hibátlan, tökéletesen üzemelő komplett eszközöket (pl. e-book olvasók) csak az elhasználódott akkujuk miatt kidobni.
-
Héraklész
aktív tag
Nekem a címben helytelenül írt "
akksi" már elég volt a videóból.*
Mindig 100%-ra töltök minden aksit, sosem volt velük problémám, bár elekromos autóm nincs. Füles, fejes, hangszóró, tablet, laptop, mobil, fényképező (Nikon D90!), vaku, borotva, hajnyíró, fogkefe, porszívó, egér, lámpa...
Ismerőseim 80%-ra töltik, emiatt a töltéssel is vacakolni/méricskélni kell, használatkor meg eleve kevesebb időt bírnak az eszközök. A telefon általi százalékkijelzés pedig nem pontos, a valós kapacitás nem, de a kijelzés lineáris.*Ha valakit érdekel: Akkumulátor, rövidítve aksi vagy akku.
-
Jinxb1rd
addikt
Telefonomat próbáltam használni úgy, amikor kijött rá ez a baromság, hogy csak 80%-ig töltött, de esküszöm, nem 20%-nak érződött az a hiány.
Meg egyébkéntént is:
Azt megvizsgálták-e, hogy ha egy telefont kétszer kell visszatölteni pl 50%-re, az kevésbé amortizáló-e, mintha csak egyszer töltené az ember 100%-ra? Szóval a saját példám: kb három naponta töltöm szerintem. kb 120 töltés egy évben. Ha csak 50%-ig tölteném, akkor 240x kellene töltenem, majdnem naponta.
Ez utóbbi annyira egészségesnek hangzana? Főleg ha azt számítjuk hogy a töltő is tönkre szokott menni, megtörik a kábel, a dugoaljzat befuccsol a telon
... inkább 100%
A dualshock 4 gamepadom is amortizálódik, hogy kábelen használom folyamatosan? Dejó... -
-
-
bozont
veterán
A kérdés inkább az hogy én vagyok a telefonért (vagy eszközért) vagy az van értem? Ez egy használati tárgy és az akku egy "kopó alkatrész", még ha valamivel tényleg kímélőbb is a 80%-ig töltés, pont nem érdekel. Még mindig elég harmatos a telefonok akkuideje, nem mondok le arról a 20%-ról. Ha meg kell akkor ki lesz cserélve, annyira nem vészes árban.
Ha meg azt nézem, hogy sűrűbben kell töltem akkor lehet hogy nem is annyira kímélő az a 80% limit.
-
Szerencsere van rola rendes tudomanyos tanulmany, tobb is -- kb. az jon ki mindegyikbol, hogy (autoknal)
- gyorstoltes minimalisat szamit
- ne tarold kozel 100%-ra feltoltve, kiveve, ha nagyon hideg van, mert ugy mindegy
- idonkenti 100%-ra toltes (ha nem all ugy sokaig) semmi problemat nem okoz
- 1 full ciklus (pl. 10->90) kicsit tobb terheles az akksinak, mint tobb kisebb (pl. 4x 60->80)Szoval ez nem hitvita, raadasul majdnem minden hasznalati targynal az jon ki, hogy a legjobban azzal jarsz, ha leszarod, es elvezed a hasznalatat
-
Findzs
addikt
Mindenféle akkus cuccom van és nem igazán vettem még észre különbséget a töltések és
az akku élettartama között. Volt/van olyan telóm, tabletem, ahol betartom a 80% os töltést de az akku avulása ugyan úgy zajlik mint amikor rajta felejtem a töltőn és maxra tölti.
Akkus barkácsgépeknél meg mindig addig töltöm amíg a töltő ki nem kapcsol.
Ott ugye nem is látni a százalékokat hacsak nem valami bluetoothos akku."ez a design szar, az előző jó volt. ez az állítás minden váltásnál automatikusan igaz."
Ez most is igaz
Az előzőnél a főoldalon rögtön láttam, hogy egy hírekhez hány db hsz jött és átláthatóbb volt az egész oldal. A mostani design "szar" -
egy villanyautó bms-e jóval komolyabb, mint egy mobiltelefoné. aki 2 év alatt 35 ciklust ver bele, az vagy nem használja, vagy "mindig" konnektoron lóg (én például 35 nap alatt verek bele 35 ciklust).
a videó nem egy doktori disszertáció, nyilván (nem is ilyen céllal készült), de azért ez nem legitimálja az inkriminált kommentot
-
A villanyautós topicokban hasonló hitvita zajlik. A mobiltelefonosoknál szintén.
És ugye azt sem igazán tudjuk, melyik cuccban mit csinál meg magától a beépített töltésvezérlő.
A laptopnál ez talán kevésbé szempont, de ugye mindez erősen függ a hőmérséklettől is.Egy ismerősnek egyetemi projektjéhez néhány LiPo akku felfújása után elege lett, és váltott egy powerbankre. Azt a saját töltésvezérlője védi a túltöltéstől és a túlzott lemerítéstől is.
-
azok a témáról egy bemutató, és nem hangzik el benne, hogy "Semmi értelme ezeknek a marhaságoknak."
cella, bms, mindenfélefüggő, ahogy írod is, egy renault zoénál például teljes marhaság 80%-ra töltögetni, de ha meg képben vagy, akkor te is tudod, hogy helyzetfüggően lehet értelme ezeknek a marhaságoknak.
-
Sanya
nagyúr
Az rendben van, hogy mi mindent lehet benne beállítani, csak mi lesz a hosszú távú eredménye? Én, egyelőre olyan nagy különbséget a placebo effektuson kívül még nem láttam.
De függ ez sok mindentől:
- A cella típusától.
- A cellák gyártásától.
- A vezérlő beállításától, tervezett elavulás mértékétől -
"Igazam van, mert megmondtam."
Én most megnéztem egy Dell beállításait. A Power Managerben öt opció van:
1. Standard. Ez visszafogott tempóban tölt.
2. ExpressCharge: Tölt, mint az állat; az akku élettartam nem szempont.
3. Elsődlegesen konnektoron. A leírás szerint ez megnöveli az akku élettartamát az alacsonyabb töltési küszöbbel (ami a videóban is szerepel) - a gyakorlatban mégis épp 100%-on vagyok.
4. Adaptív. "Majd én azt tudom."
5. Egyedi. Itt be lehet állítani, hány százaléknál kapcsoljon be és ki a töltés. -
Sanya
nagyúr
Én 60-ig töltöttem az akkumat, mert a MYASUS erre adott lehetőséget (80%-ra és 100%-ra is)
Két éves lapoptopomnak így csak 25%-os degradációja van 35 ciklus mellett.A másik laptoponál nem csináltam ilyesmit, kb 25 ciklus után 14%-os degradációja van 2 évesen.
Semmi értelme ezeknek a marhaságoknak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph 🔋 A laptopod 80%-nál megáll? Ez lenne az intelligens töltés? 2025-ben szinte minden új laptop „vigyáz” az akkura – de vajon tényleg okosabb lett a töltés, vagy csak jól hangzik? Ebben a Tech Percek epizódban lerántjuk a leplet az új töltésmenedzsment rendszerekről.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- LEGO klub
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- iOS alkalmazások
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Autós topik
- Fotók, videók mobillal
- Random25: Windows 11 telepítés Pendriveról
- További aktív témák...
- Iphone 12 Black 64Gb független 87% akku
- LG 27 Odyssey 144Hz Gamer monitor
- 27% Számlával! HP Gaming! 16.1" IPS 144Hz / 7640HS / RTX 4060 / 16GB DDR5 / 512GB NVMe! BeszámítOK
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L13 Yoga Gen4 X360 Érintős! Ryzen 7 Pro 7730U 16GB RAM / 256GB SSD Magyar
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Slim 1TB + 2 Joystick! Olvass!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest