- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- SJCAM SJ4000 FullHD Action Cam
- Milyen videókártyát?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
copass
veterán
válasz
Mp3Pintyo #17 üzenetére
ha rákeresnék a címre szerinted hány ilyen videót találnék?
mindenki az AI vonaton csücsül, mert senki se tudja mikor áll a földbe egy komolyabb szabályzás után... húzzunk le mindenkit amígy lehet."Remélem van olyan hely ahol tanítod és oktatod az embereket. Ezekre mindig felkészülsz és a lehető legtöbb oldaláról mutatod be amit tanítasz."
tudod az a jó abban hogy ha keresett vagy, hogy nem kell gagyi AI képeket árulni és patreonon kunyerálni! -
Mp3Pintyo
HÁZIGAZDA
Amit előtte letesztelek. Ha nem működik valamiért Windows rendszeren akkor megkeresem a hibát. Ha nem akar ott se akkor jön a WSL ha ott se akkor fizetős Linux szerver bérlés.
Az, hogy te csak egy felolvasást látsz nem engem minősít hanem téged.Remélem van olyan hely ahol tanítod és oktatod az embereket. Ezekre mindig felkészülsz és a lehető legtöbb oldaláról mutatod be amit tanítasz.
-
copass
veterán
mindenkinek szíve joga elszórni a pénzért bármire... ez nem egy erős érv.
az zavar hogy ez már a másodk (jah harmadik) AI generált "cikk" 2 napon belül...
ugyanaz a sablon: videó, 5 mondat, linkek, saját oldal promó... (etsy shop link eltűnt másnapra...)
arra se veszi a fáradtságot hogy megfogalmazzon egy összefoglalót a saját szavaival...
az AI tartalom engem piszkosul nem érdekel még összefoglalóban sem egy szakmainak mondott oldalon.
Abu nvidia hater cikkei után nem gondoltam hogy van lejjebb, de úgy látszik igen.
(tudom én ezt finoman is megfogalmazni, csak arra nem figyel oda senki mert az udvariaskodás közepette eltűnik a lényeg...) -
Pikari
addikt
Ha ez nekem is szólt, akkor én nem fogok "ráébredni" már semmire AI terén. Pl a hónap elején megpróbáltam egy biznisz ötletbe bevonni az ai-t, de elhasalt a dolog. Sőt, volt olyan, aki meghallotta, hogy ainak is köze van hozzá, egyből menekülőre fogta. Egy hét után shift delete lett az ai résznek. Egy másik ötletemhez pedig túl nagy számítási kapacitás kéne, ezért abba bele se fogok. A hardver ára talán még a bevonzható esetleges haszonnál is többszörösen nagyobb lenne. Én nyitott elmélvel igyekszek járni a világban, de annyira azért nem nyitott, hogy kiessen a koponyámból az agyam.
-
Cikkhez: szerintem egyelore nem igazan erik meg a helyi modellek, mert a nagy cegek boven bekerulesi koltseg alatt adjak az API-kat. Persze ez idovel valoszinuleg valtozni fog majd, de most pl. a Gemini Code Assist 54 dolcsi havonta, a Claude talan most emelt havi 100 dollarra, de ezek mind elhanyagolhato osszegek.
-
> Ha valóban 30%-nyi, ténylegesen használható, jó minőségű kódot írna nekik az AI, akkor nagyjából ilyen arányban váltak volna meg a fejlesztőiktől, de ilyen ugyebár nem történt..
Baromira nem igaz, a helyzet kb. mindenhol ugy nez ki, hogy egyszeruen joval tobbet varnak el a fejlesztoktol (is). Tehat nem az allasok szunnek meg, hanem az az elvaras, hogy 3x tobbet produkalsz ugyanannyi ido alatt.
> Majd alábbhagy az AI láz
Kb. annyira, mint amennyire az internet-laz alabbhagyott
tenyleg sulyos raebredesek fognak majd itt jonni az embereknel... az AI legfobb
2 problemaja jelenleg, hogy
1) draga uzemeltetni
2) olyan, mint egy paraplegias ember, tehat nincsenek meg interfeszei a vilaghozA 2-es pont megoldasa kizarolag ido kerdese, ezerrel dolgozik azon az ipar, hogy 'vegtagokat novesszen' az AI-nak, hogy interaktalni tudjon.
-
azért a kolléga cége (nem kicsi, nem kezdő cég, sőt) fizet az AI tudásáért... jóval több effort van egy-egy ilyen videóban, mint azt az arcába röhögve lekezelően megtippelted.
(a vélemény szabad, a stílus nem, újabban kezd át-átütni még a ph fórumokon is az általános frusztráltság, tényleg szeretnék kérni mindenkit, hogy viselkedjen normálisan akkor is, ha nem tetszik neki valami. azt meg csak tán kibírhatná mindenki, hogy plusz tartalom van, nincs puska a fejéhez tartva, hogy elolvassa/megnézze, átugorható)
-
Mp3Pintyo
HÁZIGAZDA
Nem, nincsen néhány videóban akár 5-10 óra munka. Ugyan, minek az
Remélem, hogy a többi embertársad munkáját azért értékeled még ha számodra olyan egyszerűnek tűnik is.
Egy serpa munkája is milyen egyszerűenk tűnik. Felveszi a hátizsákot, üldögél kicsit a táborban, a csúcson mosolyog majd lesétál. (Nem, nem az) -
copass
veterán
"kb 700 videót"
nem látom hogy mi ezekben az AI bemutatós videókban a nagy "effort"?
sub összes AI reddit,twitter,stb. csati,user,stb.mazsolázás
obs felvétel bekapcs
leíráson végigmész, kipróbálod
obs felvétel kikapcs
főtőt jútúbe
kész a "kontent"
meglovagolod az a AI hype-ot ami megy az utóbb években...
én ezt úgy hívom hogy "spam"... -
Mp3Pintyo
HÁZIGAZDA
Csodálom, hogy ennyi időd van ezekre
"Pedig az ember azt hinné, hogy a mindenféle AI bigyók alkalmazása rendkívül sok idődet felszabadítja."
Nem tudom feltűnt-e, hogy ki készítette azt a kb 700 videót amit megtalálsz a csatornán azért, hogy minél több ember segítséget kapjon ezeknek az eszközöknek a használatához.
Mellette: család, munka, sport. Mindezt úgy, hogy az alvási időmből csípek le... Kösz. -
csoda
csendes tag
Megkerdtem a AIt valaszoljon a felvtesekre
Mi az igazság az AI programozási képességeiről, különösen a nagy nyelvi modellek (LLM-ek) esetén? 1. Milyen típusú programozási feladatokat tud jól megoldani az AI?
Az LLM-ek (mint a ChatGPT vagy a Copilot) nagyon jók az ismétlődő, sablonos, „boilerplate” jellegű kódok generálásában. Ilyen például:
webes frontend skeletonok (HTML/CSS/JS)
REST API endpointok létrehozása
adatbázis lekérdezések (SQL)
egyszerű automatizációs vagy szkriptnyelvek (pl. Bash, PowerShell)
unit tesztek írása meglévő kód alapján
Ez már messze túlmutat azon, hogy csak „html zsonglőrködést” tudna végezni – sok AI-modell képes komplex logikák, tervezési minták, vagy akár több nyelven történő, többmodulos alkalmazás szimulációjára is.
2. De tényleg „megérti” a kódot az AI?
Nem. Egy LLM nem rendelkezik tényleges megértéssel, csak statisztikai alapon „jósolja” a következő szövegrészt a bemenet alapján. Ezért nem tud garanciát vállalni:
hogy a generált kód működni fog,
hogy a logika helyes,
vagy hogy nem tartalmaz biztonsági hibát.
Ugyanakkor sokszor elég jó ahhoz, hogy emberi felügyelet mellett komoly értéket hozzon létre.
3. Le fogja váltani a programozókat?
Nem váltja le őket, de átalakítja a munkájukat. A kevésbé kreatív, ismétlődő részeket kiszervezi az AI-nak, míg az emberi szakértelem:
a probléma pontos megfogalmazásában (promptolásban),
a generált kód validálásában és integrálásában,
a komplex architektúrák megértésében és kialakításában
továbbra is kulcsszerepben marad.
Ezt mutatja az is, hogy bár a Microsoft valóban állította: Copilot generálja a kód 30-40%-át egyes projektjeikben, ez nem jelenti azt, hogy a fejlesztők haszontalanná váltak. A hangsúly a kódtermelés gyorsításán és a fejlesztési ciklus lerövidítésén van, nem az emberi tényező kiiktatásán.
4. És a „blöffölés”?
Az AI modellek gyakran „hallucinatívak” – magabiztosan generálnak téves vagy fiktív kódot is, ha nincs elég kontextus vagy ha a kérés túl homályos. Ezért nem szabad kritikátlanul használni, főleg éles környezetben.
Összefoglalás
Az AI nem varázsló és nem gondolkodó lény, hanem egy nagyon hatékony statisztikai kódszuggessziós eszköz. Jelenleg ott működik a legjobban, ahol:
jól definiált feladat van,
sok korábbi példa létezik,
és a fejlesztő tudja, mit vár tőle és hogyan ellenőrizze.
Aki ezt érti és megfelelően használja, komoly termelékenységnövekedést érhet el vele. Aki viszont vakon bízik benne vagy alábecsüli, az egyaránt tévútra juthat.
Szeretnéd, ha ezt összefoglalnám egy grafikusan ábrázolt "AI a programozásban – mítoszok és realitások" infografikán is? -
Subi77
csendes tag
Az, hogy ezt behazudták, arra bizonyíték, hogy ezt behazudták, semmi többre.
Ha valóban 30%-nyi, ténylegesen használható, jó minőségű kódot írna nekik az AI, akkor nagyjából ilyen arányban váltak volna meg a fejlesztőiktől, de ilyen ugyebár nem történt...
Meg kéne már végre érteni, mi is az az LLM és azt a tényt, hogy statisztikai alapon működik, nincs a birtokában a megértés képessége... Megértés nélkül meg egy "kicsit" nehéz programozni.
Majd alábbhagy az AI láz és az AI a helyére kerül, mint egy hasznos eszköz, ami megkönnyítheti a mindennapjainkat és a munkánkat. -
Mp3Pintyo
HÁZIGAZDA
Ennél azért jóval nehezebb kódokat is megír
Egyáltalán nem csak szimpla HTML kódot tud írni. Azon már igencsak régen túlléptünk.
A Microsoft pl most adta hírül, hogy a kódjainak a 30%-át már AI írja, -
Pikari
addikt
Demisztifikáljuk egy kicsit, hogy miről van szó.
"full-stack kódoláshoz" = magyarán: például azokat a javascript és html dizájn elemeket, egységsugarú php trükköket, amik gyakran előjönnek weboldal összeZSONGLŐRködése során (szándékosan nem fejlesztést, programozást, stb írtam), az ai összekombinálja neked valamivé, megspórolva ezzel némi googlizást és pár perc munkát.
A kevésbé hozzáértő emberek erre örömködni kezdenek, hogy az ai leváltja a programozókat.
Valójában nem a programozókat váltja le, hanem - fejlesztőkről szólván - például kevesebb html zsoké kell majd. Pl egy random kisvállalkozás weboldalát, amennyiben érdemi funkcionalitás nem kell bele egy kontakt formon kívül, az aival viszonylag egyszerűen össze lehet pattintani annak is, aki csak minimálisan ismeri a html működését.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Fedezd fel, hogyan telepítheted és használhatod a Qwen3 modellt full-stack kódoláshoz a saját gépeden a Cline autonóm AI-kódoló ágens és az OpenRouter valamint az Ollama platformok segítségével!
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro 14 - 16" M4 MAGYAR Billentyűzet Azonnal átvehető DEÁK TÉRNÉL garanciával
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M3 Pro MAX 14 30GPU 36GB 1TB Magyar billentyűzet Azonnal átvehető.
- Lenovo Thinkpad T480 csak belső akku. 8-32GB 256GB-2TB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMTÁS! Dell Optiplex 7050 SFF asztali számítógép - i7 7700 16GB RAM 256 SSD Intel HD 630 Win10
- Tuningold PC-det most! Szupergyors G.SKILL RAM AKCIÓ Kèszleten!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest