Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Samsung Galaxy Tab S9 Ultra - nagy képernyő mindenre
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- OLED TV topic
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple asztali gépek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Vhiktor #70474 üzenetére
A tisztán látás kedvéért a színeket meri félre az összes.
Mindegy, volt szó kulon itt a spyderrol amire tényleg azt írtam hogy kukaba való, mert valóban ossze vissza mér, tehat egymás után megmerve ugyanazt a szint sem konzisztens, mindig mást dob. A többi legalább konzisztens.
-
Vhiktor
nagyúr
Arról meg van fent a csatornámon videó mennyire mér félre (illetve van róla több cikkem is), de ez igaz az összes colorimeterre nem csak az xritera/calibritera/portrait displays C5 és C6-ra (klein és cr is félre mér spectro nélkül vagy ha ninsc hozzá egyedi korrekciód, ez természetes, ha ). De még lesz róla videó amint időm engedi.
-
Joshi
titán
válasz
Vhiktor #70472 üzenetére
De te anno a Calibrite-ra is ugyan ezt mondtad, amúgy se látom a hardverek között a colourspace termékeket.
-
Vhiktor
nagyúr
Igaz nem projektrohoz kapcsolódik, de pár héttel ezelőtt pont erről írtam ide hogy miért kukába való, kis felháborodott keltve.
Ez most véletlenül jött szembe velem colourspace oldalán
-
cinemazealot
addikt
válasz
spiky03 #70470 üzenetére
"A kép mérettel akkor nem lehet mit kezdeni ugye?"
Nekem úgy tűnik, hogy a vászon és a vetítési sík nem párhuzamos, illetve hogy a vászon kicsit talán hajlik. Nézz bele a vászon síkjába az élei mentén, hogy minden él egyenes-e. Szerintem a függőleges élek "be vannak horpadva" (tehát, hogy a vászon alja kissé közelebb van Hozzád, mint a közepe és a teteje).
-
spiky03
veterán
Akkor megnyugodtam, hogy nem hibás.
Az Amazon Firesticknél az Amazon appnal csak ez a két lehetőség van sajnos.
A többi appot (Netflix, Disney+, Skyshowtime, AppleTv+) még nem néztem.
De lehet majd PCn nézem őket ott lehet nagyobb az állítási lehetőség.
Csak nem akartam "feleslegesen" járatni a gépet, amikor úgyis este BT fülessel nézem, meg a stick kevesebbet is fogyaszt, mint a PC.@péjé
Köszi neked is.A kép mérettel akkor nem lehet mit kezdeni ugye?
Majd kipróbálom, hogy milyen lesz a kép ha "túl vetítem" és teljesen kitölti a vásznat. Gondolom olyan nagyon szembetűnő a PCn lesz csak a "lelógás" -
spiky03
veterán
Az normális jelenség, hogy az LS5nel amikor pl egy sötétebb jelent van akkor a felirat is sötétebb lesz?
Átállitottam sárgára a felirat színét, de akkor is csinálta.
Tesztben olvastam, hogy a dinamikus íriszt megzavarja a fehér felirat.
Sajnos fehér vagy sárga szín van csak az Amazonon, amit tegnap néztem. -
Vhiktor
nagyúr
válasz
Turbo73 #70464 üzenetére
Ohh nagyon sokkal van így, csak általában a projektorokat mindenki full field mellett méri és kisebb mintával nem ellenőrzi le, így adott esetben ki sem derül, tesztekből sem, mert egyszerűen nem mérik. Persze egy szakavatott szem azonnal látnja filmek esetében, hogy valami nem stimmel.
Sajnos tvk esetében sem csak minilednél jelentkezik, hanem akár olednél, de még sima "hagyományos" tv-knél is előfordulhat. -
Vhiktor
nagyúr
En ha nem használok jó ideig dlp gépet, akkor mindegyiken látom a szivárványt, aztán 2-4 óra alatt.megszokom, utána már nem látom, ha csak direkt nem keresem.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Khaosz55 #70459 üzenetére
* többieknek: nem a kalibralassal siettem, arra elment majdnem 6 óra. Utána nem maradtam már tobb demora
Jól beallitva az svp tényleg nagyon szépen teszi a dolgát.
Kontraszt: érzékeny nagyon ez a műszer, szóval simán lehet, hogy meglett volna akár a 40.000 is.
Legközelebbi nz700 kalibrálásom "fekete szobaban" lesz, meglatjuk ott mennyi lesz.Még meg is jegyeztem, hogy annyira dinamikus kepe van a prjektornak mint egy nagyon jó tvnek.
-
Khaosz55
addikt
válasz
Vhiktor #70453 üzenetére
Az on/off kontraszt szerintem jobb is lehetett volna ha kint nem szikrázó napsütés van. Leengedett redőnyök mellet is beszűrődött némi fény a redőny tokok mentén, szóval volt fényszennyezés igaz csak minimális, de ilyen mérésnél számíthat.
Viktor sietett, de egy jelenetre megmutattam az SVP mennyi javít a mozgás megjelenítésen anélkül hogy szappanopera effekt legyen és megmaradjon a mozis feeling.
Amit én laikusként legjobban észrevettem, hogy a sötét jeleneteknél ahol van a képen világos vagy nem világos tartalom sokat javult a fekete szint. Gondolom a gyárilag rosszúl beállított gamma miatt, ha jól tudom.
Még tesztelem a gyári HDR (ami szintúgy kalibrálva lett) és madvr HDR-SDR konverzió közötti különbségeket, de szemre a kalibrált HDR tone map is nagyon jól működik.
A színszűrő használatánál alig látok változást a színekben, de a fényerő csökkenést egyből észreveszem ami nem tragikus, de látható. -
Morph76
senior tag
válasz
makkmarce #70452 üzenetére
Nem, nem lehet. Ha rgb lézerről beszélünk és azt megfelelő gyorsasággal váltogatja, vagy villogtatja, akkor nem lehet szivárvány. Legalábbis a klasszikus értelemben vett színkerrekes jelenség nem fordulhat elő. Ha a lézer vezérlése gyenge vagy lassú, akkor jó eséllyel jelentkezhet valamilyen szivárványhatás. Melyik új Benqnál nincs, vagy nem látod?
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Turbo73 #70455 üzenetére
Miniled tvknél is gyakori, hogy képernyő lefedettség függvényében változik a szinhomerseklet, sőt van amikor a gamma is.
Jvc-nél egyrészt ezt a light recycling okozza, de ezt még kellene oldania a jvcnek......
De egyébként más projektoroknal is benne lehet ez a pakliban csak általában soha senki nem jár utána. -
mandju
senior tag
válasz
Turbo73 #70455 üzenetére
A jvc-nél működik a “fény újrahasznosítás”. Pl. 10% ablakot vetítve 10-15% fényesebb a projektor. Sajnos ettől függően a szürkeegyensúly is változik. Ami magával hordozza a színek pontatlanságát is. Ezt úgy lehet minimalizálni, ha az ember 10-20% ablakméretű patch-ekkel kalibrál.
-
Vhiktor
nagyúr
válasz
Vhiktor #70453 üzenetére
*Az utolsó mérési képen a P3 színteret a madvr intézte, szóval nem a projektor natív HDR megjelenítése.
Ez is filter nélkü van, filterrel növekszik a színtér, de cserébe fénysűrűség veszteség van ami ebben az esetben a tulaj kérésére nem volt megengedett, illetve a picivel szélesebb színtér a legtöbb film esetében észrvehetetlen volt, ellentétben a fénysűrűség veszteséggel ami vizont szembetünő. -
Vhiktor
nagyúr
JVC NZ700 gyors beszámoló.
Sajnos a gyári kalibráció mérései eltüntek így azokat nem tudom megmutatni, de borzastó volt, deltaE 10 körüli eltérésekkel, leginkább a színhőmérséklettel vol baj és ez mellé még volt egy adag gamma droop is. Gyárilag a natív kontraszt arány 18.000:1 körül mozgott Natural képmódban kikapcsolt dinamikus lézer mellett.
Amit fontos kiemelni, hogy a projektor nem kalibrálható Full field mintákkal, akor teljesen rosz lesz filmekkel a színhelyesség.
SDR kalibrálva:
HDR frame adapt:p3 filter nélkül
Kalibrálás után a naítv kontraszt arány 22.500:1 lett, de feltornászható 28.000:1 vagy még többre is írisz beállítástól függően.
A mérések 74% lézer mellett történtek, 75%-nál már hangosabb a venti, ezeért maradt 74%-on. 100%-ra állítva kb +20% fénysűrűség nyerhető.Maga a projektor képe brutális, az egyidejű kontrasztról nem is beszélve, az alacsony ADL szintű jelenetek is brutálisak, az élesség is jó.
HDR-t jelen esetben a madvr intézi, arra majd a következő NZ700-nál kitérek, hogy milyen a projektor saját megoldása.
Szerintem 100% lézer mellett sem zavaró a hangja (konkértan a fejünk felett volt a gép), de ez egyéni ízlés kérdése.
-
makkmarce
őstag
-
Wohme
tag
válasz
spiky03 #70358 üzenetére
Miért akadály a gipszkartonos plafon a rögzítésre? Úgy tudom elég jó teherbírású gipszkartonra való tiplik vannak már. LS-5-re 10 kg súlyt ír az adatlapja.
Nekem is aktuális lenne közeljövőben plafonra rögzítés - csak nálam nem lehetőség alternatív opcióként az oldalfal. Ezért is érdekelne, hogy installálással kapcsolatban milyen fontos tényezőket kéne figyelembe vennem. A gipszkarton után úgy sejtem OSB-lap lehet, utána pedig a gerendák (társasházi lakás és tetőteret választ el a plafon).
Kiszemelt projektor a Hisense C2 Ultra vagy Pro - ezek közül lesz valamelyik a nyertes. Első projektorom lenne.
Sajnos a gimbal nem leszerelhető és nincs lencseeltolás (lens shift) rajta, így kicsit félek a beállítástól. ~2,8 m a szoba belmagassága és olyan konzolt vennék, ami állítható, hogy ne legyen túl magasan a vetített kép. Megbecsülhető esetleg, hogy a projektor vízszintes állapotában egy 100 hüvelykes képnél kb. hány centi lehet az esése kb. 3-3,3 m távolságból nézve? Remélem nem kell nagyon leengednem és el szeretném kerülni a keystone-ozást. -
Vhiktor
nagyúr
válasz
pusi1981 #70446 üzenetére
Benq, mert lehet az epson már be van égve vagy hamarosan be fog égni és akkor kuka. Nekem a w2000 lassan 10.000 óránál jár. De azt isnnagyinbmeg kell nézni mert 4300 óra nagyon sok, azt az izzót már rég kukába kellett volna dobni, az más ha magában a gépben van ennyi üzemidő
-
pusi1981
aktív tag
Melyik lehet jobb választása kettő projektor közül?
- BenQ W2000 4300 lámpa órával 156.000 Ft-ért.
vagy
- Epson EH TW6700 2100 lámpa órával 180.000 Ft-ért.Felhasználás:
Otthoni mozizás szinte mindig sötétben.
Kb. 3 méterről vetítve max 90" vászonra.
Fontos lenne többek között a szép fekete és a valósághű színek.Ti melyiket vennétek?
-
yanpec
senior tag
válasz
Morph76 #70443 üzenetére
Én nem biztos, hogy szeretném ha a JVC meg a Sony is követné ezt a trendet ami az alsó-középkategóriában tomból.(fényerő-fényerő-fényerő) Tudom, hogy HDR meg minden, de szerintem van az a határ fényerőben mikor már a fekete szint rovására megy.
Első JVC projektoromat vettem Vhiktor ajánlására, nem mai gyerek de nem bántam meg, olyat nyújt a JVC amit elvárok egy kivetítőtől, robusztus, minőségi anyagok és összeszerelés, csodálatos fekete szint, időtálló. Jövőre talán beszerzek egy N5-t.
-
Morph76
senior tag
válasz
Rumcsaka #70439 üzenetére
Azért 5000-ből szégyen volna, ha 3000 alatt maradna... Más kérdés, hogy az Optoma híresen sz@rul kalibrálható, ha egyáltalán lehet valahogy.Az én tippem az, hogy 3500+-nak maradnia kellene, ami már elég tisztességes vászonhoz is elegendő lehet.
Az van, hogy most összeszorított foggal ki kell bírni, amíg az ipar elkezdi a 3 lézeres gépek terjesztését. Ha jól csinálják DLP fronton is megszűnik a szivárvány és drasztikusan fog nőni a fényerő is. Meg a színtér lefedettség. Ne legyen kétsége senkinek, mind a Sony, JVC is ebbe az irányba fog menni. Egyszerűen muszály. -
yanpec
senior tag
Van valakinek HDR végpontozáshoz és kontraszt beállításához megfelelő mintája?
-
makkmarce
őstag
kijöttek a frissítések, benq w5850, de ezt nem shorttrownak reklámozza a benq, hanem minimum 3.3m-t ajánlanak távnak, és nagyobb képet, bár nem értem egy kb 2000 lumenből hogy lesz 200"-es kép. Jön egy benq w4100i is, ami meg gondolom a 4000-res javított változata szeretne lenni.
-
yanpec
senior tag
válasz
Sz.D19920107 #70434 üzenetére
Gyenge bóvli műanyag optikai rendszer, silány összeszerelés. Ilyen árkategóriában gyakori.
-
Sz.D19920107
újonc
Sziasztok!
Van nekem egy Akiyo o8 projektorom. Sajnos ő manuális fókuszos és manuális trapézos. Akár hogy állítom marad a képen vagy jobb vagy a bal oldalt nem éles terület. Mi lehet a baj? -
yanpec
senior tag
válasz
sony89 #70430 üzenetére
A médialejátszó elég ha tud 4k-t lejátszani, nem kell a projektornak is tudni automatikusan váltani fog, neked nem kell semmit csinálni. Olyan felbontásra fogja convertálni amilyen kijelző, vagy megjelenítő a hdmi portján van, illetve a Tone mappingot is a zidoo fogja végezni
Akkor kell a projektornak tudni ha a saját médialejátszóját használod, ami ebben az esetben nem játszik.
Így ezért felesleges olyan gépet venni ami támogatja a 4K anyagot.
-
sony89
tag
Szerintetek egy ilyen projektort megéri beszerezni?
Egyelőre átmenetileg lenne amíg nem sikerül majd egy komolyabbat vennem...de mégis legyen valami projektorom már és viszonylag ne valami őslelet!
Tudom vannak régebbi Benq, Optoma stb projik de nekem fontos hogy a 4K jelet is tudja fogadni...
Árban nem drága és talán nincs is olyan rossz képe...persze tinta feketét és csoda kontrasztot nem is várok el tőle...Blitzwolf BW-V11 projektor
-
Joshi
titán
válasz
Khaosz55 #70422 üzenetére
Én csak azt tudom amit mondanak, ajánlanak. Gondoltam hogy veszek egy ALR vásznat, de mivel gagyit nem akarok a minőségiek meg drágák, most inkább elengedtem a témát. Ha meg dedikált szobám lesz, oda nem is feltétlenül szükséges. Azt gondoltam hogy te már utánajártál a témának, szóval elhiszem amit mondasz.
-
Turbo73
tag
Ha valaki szeretné látni a Valeriont belülről. [link]
-
Khaosz55
addikt
Regensburgaban néztem meg egymás mellet a VNX Black horizon original-t 0,8 gain és VNX Black horizon bright TV-t 1,2 gain ugyan azon a projektoron. Gyakorlatilag mindegyiknek kisebb az erősítése mint a megadott érték.
A két vászon anyaga között az volt az eltérés, hogy az alap szürkéje sötétebb volt a 0,8-as erősítésűnek. Valamennyivel jobb volt a fekete szint, de persze az összes többi szín is sötétebb volt. 1,2-nek világosabb alap szürke felülete van. A sötétebb alap szürkén jobban észrevettem a csillogás okozta apró mákszemeket.
Egyszerű tesztelni ki kell rakni egy full fehér képet, és látod is, főleg ha még kicsit mozogsz a vászon előtt. Így olyan a kép mintha mozogna és jobban előjön a csillogás.
Viszont az 1,2-es vászonnak rosszabb volt a betekintési szöge.
Láttam a sepiscreens-t az jobban csillogott mint ami most nekem van, viszont jobb volt a betekintési szöge.
Ha látok olyan ALR-t ami nem csillog akkor én rohanok elsőnek megvenni.
Szóval egyértelműen nem tudom mondani, hogy ALR esetén kizárólag a gain határozza meg a csillogás mértékét. Sok gyártó, különböző anyagok, meg kell nézni. -
Joshi
titán
válasz
Khaosz55 #70419 üzenetére
Szepi nekem azt mondta, hogy ALR vászonnál a csillogás két tényezőtől függ. Az egyik az az olcsójános kategória, a másik pedig a gain érték. Ha túl magas gain-es vásznat választunk, akkor ott ok hogy magas fényerő lesz, de cserébe csillogni fog. Szóval ALR vászonnál is törekedni kell a lehető legalacsonyabb gainre. Persze tesztelni kell, kinek mi jön be.
-
-
Joshi
titán
válasz
HEAHEA #70417 üzenetére
Annyira azért nem jön át az a hűha érzés az elmondottak alapján. Akkor a Valerion mégiscsak egy középkategóriás lézeres mindenes? Azt értem hogy még kevés időt töltöttél teszteléssel, de az első benyomás azért mindent elmond. Összegezve: nincs meg az az első kicsattanós húbakker mekkora jó cucc ez!
-
HEAHEA
aktív tag
válasz
Khaosz55 #70414 üzenetére
[Ez ] a motoros ALR vászon, csak 100"-os változatban. Eddig egy Wanbo T6 Max-szal használtam, annál nem tapasztaltam ezt. Most a Valerion Pro 2-vel olyan ez a csillogás számomra világos részeknél, mint amikor télen éjszaka lámpafénynél megcsillan a hó. Közelről jobban szembetűnőbb, távolabbról nézve a jelenetek elviselhetőbbek.
Olvastam, ahogy te is írtad, hogy a matt kijelzők jobbak, volt olyan akinek az UST-s ALR-rel vált be.
Ogard: Igen, szerdán délelőtt érkezett meg.Igen, szerencsésnek mondhatom magam. A Facebook-os csoportban olvasottak miatt volt bennem félsz: hangos ventilátor, elcsúszott érzékelő, hiányos csomag, rossz tápkábel, stb. Egyiket sem tapasztaltam eddig.... még. Ne is legyen!
A projektor mellé kaptunk ajándék gimbal állványt, egy pár 3D-s szemüveget, meg egy Valerion-os sörbontót.
Masszív, nehéz kis "jószág". Az első bekapcsolásnál volt akinek kínai szöveg volt az alap. Nekem szerencsére nem. Van magyar nyelv, félrefordítással nem találkoztam.
Hangzása számomra jó, 20-as hangerő fölé nem is vágyom, az is elég hangos.
Távirányító fém-műanyag kombó, elég masszív, van háttérvilágítás részben.
Az automatikus trapézkorrekció egy kicsit "lassú", kb. fél perc, netes videókon a JMGO-k gyorsabbnak tűntek.
A Wanbo T6 Max fakóbb képe után itt már na! Amúgy nehéz az itteni fórumozóknak ezt elmondani. Azt feltételezem, hogy az itteni fórumtársak mivel láttak/rendelkeznek jó projektorokkal,régebb óta benne vannak,esetleg tesztelik, ezért jobban észreveszik egyik-másik készülék gyengeségeit, előnyeit. Számomra ez is egy nagy előrelépés a maga 0. 47"-os mivoltával. Néztem ilyen-olyan demo videókat is, nekem tetszettek. Talán az alap piros szín egy kicsit túlsúlyos, ezt mások is említették, de gondolom megfelelő beálltásokkal sokmindent lehet korrigálni.
Nagyon nem mélyedtem még el a beállításokban , még ismerkedem mi merre van. -
Khaosz55
addikt
válasz
HEAHEA #70413 üzenetére
Mindegy milyen fényforrás. ALR rossz tulajdonsága hogy csillog. Ez gyártóktól függően eltérő. Megnézem anno vagy 4 félét mire megtaláltam a számomra elfogadhatót. Érdekes hogy kevesebb gain esetén több csillogást , fekete mákszemet látok a képen mint nagyobb alr gain esetén, de ez is nagyon gyártó függő.
Ha nem akarsz csillogást akkor a matt fehér 1.0 gain értékű vászon lesz a megoldás. Viszont nem optimalizált környezetben a fehér meg nem nyerő.
Bár valaki azt sem tudja mi a vászon csillogása én egyből észre veszem.
Milyen vászon? -
HEAHEA
aktív tag
Sziasztok! Jól gondolom, hogy lézeres projektorral az ALR vászonra (0.8-as) vetítés során keletkező csillogással nem igazán lehet mit kezdeni, esetleg valahogy csökkenteni
-
spiky03
veterán
válasz
ctrlaltdel13 #70372 üzenetére
Kb 390 cm -+ pár centi, mert ugye szemmel néztem a kanapén a síkot a fent lévő lencséhez.
A short zoom lencsével.Ilyen konzolom van, azért választottam ezt annó mert elvileg elbírja a 15 kg-t (mondjuk érdekes, hogy a karokon max 10 kg van feltüntetve) gondolom ha esetleg JVCm lett volna, nah meg, hogy lehessen közelebb vinni a projektort, ha esetleg olyan lett volna, ami nem tudja kivetiteni a vásznat.
link -
Turbo73
tag
válasz
yanpec #70405 üzenetére
Az alsó pozícióval nincs gond, beállítod ahogyan szeretnéd. A felsőre értik a 'vászon károsodást', hogy nehogy úgy állítsd, hogy túlhúzza a vásznat a tokba. Gyárilag mindegyik úgy van beállítva, hogy megáll a toknál. Nyilván csak lefelé szabad állítgatni, ha szükség van rá. Az enyém pl. magától lekapcsol ha megakad a tokban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Gamer Számítógép játékra! I5 14600KF / RTX 3080Ti / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Újszeru HP 250 G10 - 15.6"FHD - i3-1315U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - 1év garancia - MAGYAR
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest