-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
blackdog
csendes tag
válasz
AVhelper #14444 üzenetére
Köszi a választ!
Az előadóterem paraméterei 500x480. Ami nem teljesen igaz, mert az 500, az hosszabb, de az 500-at a vetítővászon telepítési helyéig mérem. A projektor egy mennyezeti gerenda aljára lesz rögzítve. Innen van az 500 cm. De üléssorok még az 500-on túl is lesznek. Gondolom nem annyira ez számít, hanem inkább az, hogy a projektor előtt mennyien fognak ülni.
Most lemértem a jelenlegi székeinkkel, hogy milyen kényelmesen lehetne ülni. Az jött ki, hogy egy ülőhelynek 80x55 centisnek kell lennie, ahol az 55 a szélesség (székeket koccra lehet egymás mellé rakni) és a 80-ban benne van az ülő ember lábának a helye is. Ez alapján mondjuk 6 sor jönne ki, de ebben az esetben az első sor kb. 20-30 centire ülne a vászontól. Ez gondolom nagyon közel van! Ha 5 sorral számolok, akkor is 100-110 centire fognak ülni. Az talán még elviselhető. Nagyon nem akarok lejjebb menni a sorok számával, mert a terembe 30-40 embernek kellene helyet adni. Egy sorban pedig kb. 8 ember fér el.
Ami a sötétítést illeti, azon is most dolgozom. Most csináltatunk függönyt és egy blackout-os függönyt akarunk, de nyilván az is fog átengedni valamit. -
AVhelper
senior tag
válasz
zsoltika29 #14438 üzenetére
Szia!
A vetítőt általában úgy kell beállítani a vetített kép nagyságához, hogy a kibocsátott fényárammal (fényerővel) elérjék a szabványnak megfelelő felületi fényességértéket a teljesen (100%) fehér képfelületen. Ehhez a fényerőhöz tartozik egy fekete szint érték, amit a vetítő produkál. A kettő hányadosa a kontrasztarány. A nagyobb vászonhoz nagyobb fényerő szükséges ugyanazon felületi fényesség eléréséhez, de a fényerő növelésével romlik a fekete szint, vagyis romlik a kontrasztarány.
Mindez persze csak ideális vetítési környezetben, teljesen sötét és fényvisszaverődésektől is mentes helyiségben igaz Valós vetítési helyzetben sokkal inkább a vászonra jutó környezeti fény határozza meg a kép fekete szintjét.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
AVhelper #14444 üzenetére
Meglátszik gondolom erősen a képminőségen ekkora méretben, hogy tömörített jelet kap a profi wifiről, nem?
Meg aztán ha tv-hez lehet használni "okosítót", akkor projihoz is.
A képe legyen jó, az extrákért nem adnék felárat, úgyis hamar avulnak.[troll]
Oszt próbált-e már itt vki VR szemüveget?
Azért 300k-s beugrónál már elgondolkodtató, hogy inkább megvárom az Occulus Rift-et. Négyet is vehetnék belőle ennyi pénzért.
[/troll] -
AVhelper
senior tag
Nézz meg más projektorokat is ne csak a BenQ-t meg az LG LED-est. Nézz meg 3LCD vetítőt is, például az EPSON EH-TW5200-at, ami azonos árkategória a BenQ W1070-el.
-
AVhelper
senior tag
válasz
blackdog #14412 üzenetére
Nem kell foglalkoznod az adatokkal, ha csak nem akarsz feltétlenül szakértőjévé válni a témának. A gyártók által megadott kontrasztaránnyal meg pláne ne törődj, mert a vetítők használata szempontjából értékelhetetlenek.
A megfelelő vetítő kiválasztásához azt viszont tudni kellene, hogy kb. milyen távolságból és hányan (mondjuk hány sorban ülve) néznék a vetített képet, valamint, hogy milyen fényviszonyok vannak abban az előadóteremben mikor a vetítés zajlik (be van teljesen sötétítve, vagy azért van valami fény és az mesterséges megvilágítás-e; a környezeti fényből mennyi juthat a vetítővászonra). Ezek alapján meghatározható a vetített kép mérete, hogy milyen vetítővásznat lenne érdemes választani, és ehhez mekkora fényerejű vetítőre lenne szükség.
Ma már alig akad vetítő HDMI bemenet nélkül, és vannak projektorok amik képesek WiFi-n át egy laptop képét tükrözni (bár erre már egy HDMI-s Miracast dongle is alkalmas).
-
AVhelper
senior tag
Majd ha kész az a szoba, és már tudod, hogy milyen távolságból néznéd a vetített képet, milyenek a fényviszonyok abban a szobában (sötétíteni lehet-e) és milyen műsorforrásokról mit is akarsz vetíteni, akkor jelentkezz.
Addig egy egyszerű ökölszabály: 16:9-es arányú vetített kép átlója hüvelykben (inchben) = a kép nézési távolsága centiméterben / 4
Például: egy 100 inch (254 cm) átlójú vetített képen 4 méterről (400 cm) már élvezhető a Full HD (1920x1080 pixel) kép minden részlete.
Az így kalkulált képmérettől el lehet térni felfelé is és lefelé is (egy kicsit).
-
devil-k
nagyúr
válasz
AVhelper #14440 üzenetére
Okés, ez is benne van a pakliban. De ha jelenleg egy BenQ1070-em lenne, nem vennék hozzá Stewart vásznat és nem nyugtatnám azzal magam, hogy majd ha lesz jobb gépem, itt a szuper vászon. Mint ahogy egy Sony HW55-ös vetítő is megérdemel egy AQ Cinnamon HDMI kábelt. Szerintem.
Kvardlipot
Nem indult el itt semmilyen vita, de jobb lefektetni 1-2 dolgot, mielőtt valaki vetítésre adja a fejét. -
Panthera
őstag
válasz
devil-k #14404 üzenetére
Jó, bizonyára túloztam. 30-ért én is vennék hozzá, ha
jobbszebb képet ad mint a fal, de azért ott van a hullámosodás. Falnál ez kizárt.
Milyen vászon vita indult már el...Lehet hogy én is igénytelen vagyok, de én meg voltam elégedve a (sötétkék) falra vetített képpel is.
De könnyen lehet, ha tudnám milyen a különbség, akkor fel se merülne a fal. Nem volt még lehetőségem ezeket tesztelni.(#14425) Tamoo:
Én meg venni akartam X60-at, de végül máshogy alakult (ebben szerepet játszottak a plazma topikban látott hibás készülékek is - pl. pixel mizéria).
(#14411) kabar:
Ezzel egyetértek, a vadregényes tájak vagy a hullámzó tenger baromi jól néz ki ekkora méretben. Megvan az a bizonyos b. érzés. Többek között ezért is tettem le a plazmáról.
-
AVhelper
senior tag
válasz
Panthera #14403 üzenetére
Vége a szabadságnak, újra igyekszem hasznos tanácsokkal szolgálni.
Vetíteni vetítővászonra kell ! A vetített kép minőségét alapvetően határozza meg a vetített felület fényvisszaverő tulajdonságai (mennyi fényt ver vissza, milyen szögtartományban és színvisszaadással, stb.) A vetítővásznakat pont arra tervezik és gyártják, hogy a vetítőből kilépő fényt a lehető legalkalmasabb módon alakítsák nézhető képpé. Falra csak szükségmegoldásként vetítünk, vagy kifejezetten épületek "fényfestése" során.
A vetítővászon hosszútávú beruházás. A vetítőjét néhány év használat után biztosan lecseréli mindenki, de egy jó és tartós - emiatt persze nem feltétlenül olcsó - vetítővászon több vetítőt is kiszolgálhat.
-
zsoltika29
tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Nem tudom mennyire bugyuta.
Jobb kontrasztarány érhető el a egy kisebb vászonnál, mint egy nagyobbnál?
A vetített képátmérőre gondolok. 100-110-120 coll méreteknél? /W1070, 3,5 m vetítési táv/
-
-
StLui
veterán
Én Benq W1070-et használok, 30eFt-os használt 235 széles vászonnal, hullámos, ami látszik ha oldalt swenkel a kamera. Kábel: 10 méteres 3500Ft-ért, switch és utána egy 7,5 méteres 3000Ft-ért, semmi bajom a képpel, a hullámosodás lehet zavaró, de megszoktam, nem érdekel pár évig az tuti.
-
xtremetuning
addikt
"Akkora szabad felülete a falon szerintem kb agglegény koromban lehetett. Azóta, ha valami szabad vízszintes felület van, az potenciális veszély, mert növény kerül rá, ha függőleges, akkor meg kép." - yeah
Detto. Illetve hangelnyelő panel is kerül rá nálam a sztereó miatt...
-
kabar
senior tag
Én úgy látom, hogy a dob mérete, amire csévél az a nagyobb átmérőjű a motorosnál, plusz ugye ott csak a vászon súlyát kell tartania, nem egy rugó ellenében lehúzásnál például az egészet. Én bevallom férfiasan, hogy teljesen sík vásznat a fix kereteseken kívül még nem láttam, bár az is igaz, hogy nincs nagy tapasztalatom, de már egy párat azért láttam. Akkora szabad felülete a falon szerintem kb agglegény koromban lehetett. Azóta, ha valami szabad vízszintes felület van, az potenciális veszély, mert növény kerül rá, ha függőleges, akkor meg kép.
-
jracz
tag
Egyet értek veled.
Boldog is vagyok vele.
Nem következik a tapasztalatomból semmi, ezt te is jól látod.
Azonos típuson belül is lehet hullámos akár.
A motoros mozgatás csökkentheti a hullámosodás esélyét, de ez sem garancia semmire.
Hullám ellen csak a fix keretes megoldások nyújtanak megoldást.Senkinek nincs szabad falfelülete?
Vegyetek fix vásznat. -
devil-k
nagyúr
Értem. Semmi probléma!
"Mi a legideálisabb vetítési távolság és vetített kép méret?"
A kalkulátor megvolt már? [link]
A THX szabvány pl. azt mondja, hogy amekkora az átmérő amit nézni szeretnél, azt oszd el 0,84-gyel. A kapott érték lesz a távolság, ahonnan még jól nézheted.
Az AVO szerint a képszélesség 1.5, 1.6 szorosa az ideális nézési távolság 2D esetében.
Ne Norbi legyen a példa aki majdnem,2,6 méterről 2,7 méteres a képet vetít.
Akármelyik módszerrel számolom, ő kicsit lecsapott a távolságokból.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
devil-k #14422 üzenetére
A helyzet az, hogy bár egyáltalán nem vagyok eleresztve anyagilag, de most is meg tudnám venni ha nagyon akarnám, de egyszerűen "nem vagyok hajlandó" annyit rákölteni. Szóval nem lesz gyűjtögetés. Plazmából is megvettem az ST60-at, de utána konstatáltam hogy az én igényeimhez az X60 is elég lett volna (lehet igénytelennek csúfolni). Projektorban is csak azért gondolkozom, mert jelenleg a képmérettel van problémám.
Ez a BenQ még valószínűleg belefér a tűréshatárba, csak meg kellene néznem majd ezt is ill. az olcsóbb LG led-eset valahol.
Plusz amíg nem körvonalazódik hogy hová lehetne bepakolni vagy hogy lesz-e átköltözés, addig meg igazából tárgytalan. Csak tájékozódni jöttem.Ha még ezekre tudna valaki válaszolni, azt megköszönném.
-
devil-k
nagyúr
válasz
xtremetuning #14423 üzenetére
Ha türelmetlen az ember, akkor legalább legyen sok pénze.
A viccet félretéve:
Én inkább türelmesebb voltam és jobbat vettem, minthogy egyből vegyek egy vetítőt és vásznat (csak azért, hogy legyen), aztán pedig sápítozzak, hogy "jaj, de jó lett volna az a Sony (vagy bármi).
S mindezt úgy, hogy én is baromi türelmetlen típus vagyok.
A festet falban és hasonlókban nem hiszek, akkor inkább nem kell vetítő. De ez is csak szvsz.
-
devil-k
nagyúr
Én 8 hónapig gyűjtöttem a pénzmagot, hogy ne BenQ vetítőm és Grandview vásznam legyen. Ha neked sem aktuális (még), akkor tedd te is ugyanezt. Ahogy az előbb a kolléga is írta, pluszba jön még a konzol, a HDMI kábel... stb... De a HDMI-n is lehet spórolni, bár én AQ Cinnamon-t veszek, 8 méter, ami mondjuk nem olcsó, de hosszútávon számomra jobb.
-
blackdog
csendes tag
válasz
blackdog #14412 üzenetére
Látom nagyon pörög ez a fórum, erre nem gondoltam.
Közben én is utánanéztem ennek a javasolt benq 1070-nek és így a benq oldalnak is. Mi a meglátásotok, hogy egy gp20-as nem elegendő?
Akkor a benq választéka, hogy győzzön az ember eligazodni!Ettől függetlenül hajlandóak vagyunk akár 200 fülé is menni árban.
-
Madwe
nagyúr
Ha már vászon: a manuális nem hajlamosabb jobban a hullámosodásra? látom hogy neked jó tapasztalataid voltak vele, de amúgy nem jellemzőbb rá? mert kb csak a miatt szeretnék motorosat, mondjuk jobban belegondolva, ha 2-3 év után hullámozódik, akkor is jobban kijövök anyagilag egy manuálissal, mert max veszek mégegyet?
-
jracz
tag
válasz
xtremetuning #14418 üzenetére
Nem mondtam, hogy mindenkinek menni fog.
Sőt nem is feltételeztem.De kezd a hülyeség elharapózni itt is.
Biztos mindenkinek alapból van 4-500E Ft-ja és akkor ez a Benq ajánlat (+vászon)jó lesz neki.
Amúgy figyeltem, hogy a médialejátszós és egyéb topikokban az érdeklődők megírják mennyit szánnak a projektre és abból indulnak ki a tanáccsal segíteni akaró emberkék.
Ezt sokkal célra vezetőbbnek tartom. -
jracz
tag
válasz
#75912448 #14409 üzenetére
Lehet, hogy nem fér be az anyagi keretébe a 1070.
De ha csak a 1070-et tudjátok ajánlani mindenkinek azt gyorsan be lehet írni egy első hsz-be és akkor megspórolunk egy csomó hozzászólást.Amúgy meg őszintén.
Melyik 1070 tulaj tol le heti 10-20 sorozat epizódot a vetítőn?
Arra egy ledes gép sokkal költség hatékonyabb.Vászonról meg, itt se szálljatok már el.
Én használtan kifogtam egy kétéves 106" Grandview CNV manuál rolós vásznat. Nem hullámos.
Került vagy 30-40E Ft-ba.
Miért is kellett volna 150-250E Ft-ért motorosat venni? -
blackdog
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, projektorvásárlás ügyében.
Egy kis előadóteremről van szó, ahol oktatás, filmvetítés és élménybeszámolók (képek) vetítése lenne. Egy másik korábbi cégemben még 2000-ben vettünk egy 3M projektort, de nagyot változott a világ. Rá kellett jönnöm, hogy rengeteg olyan adat van, ami valamiért nem konzekvens számomra. Pl. fényerő és kontrasztarány. Nagyon nagy eltérések vannak ezekben a számadatokban még a közel azonos árkategóriában is.
Árkategória: 100.000 és 200.000 között gondolnék egy nagy élettartamú (LCD vagy DLP) projektort. A vetítési távolság 5-6 méter lenne. Mivel úgy szeretném, hogy az előadók a saját laptopjukkal adnának elő, és a mai laptopokon már leginkább HDMI van, ezért mindenféle átalakító nélkül olyan projektort szeretnék, amin van HDMI. Persze az egyik legegyszerűbb megoldás a LAN vagy a WIFI lenne, így ezek is szóba jöhetnek.
Ahogy fentebb írtam a legjobban a fényerő és a kontrasztarány az amivel egyszerűen nem tudok zöldágra vergődni. Hogy lehet az, hogy vannak 2000:1-es és vannak 10000:1-es kontrasztarányú projektorok? Mekkora lehet a különbség a kettő között? Ugyanígy van 400 ANSI Lumenes és van 2600 ANSI Lumenes.
Melyik adat fontosabb?
Esetleg tudtok ajánlani is pontos típust, márkát?Nagyon köszönöm előre is a segítségeteket, a dolog viszonylag sürgős! Fel tudok ajánlani egy egyalkalmas belépőjegyet Budapest egyik mászótermébe! :-)
-
kabar
senior tag
-
Tamoo
nagyúr
Köszi a válaszokat.
Még annyit hogy pl. ennél a benq-nál mennyit bír az izzó, illetve milyen időközönként és mennyit kell rákölteni?Mi a legideálisabb vetítési távolság és vetített kép méret?
Most perpillanat sajnos nem aktuális, mert van pár tényező ami miatt nem akarok azonnal belevágni, de amint pl. a szoba is fix pont lesz akkor mehet.
-
-
kabar
senior tag
A tapasztaltak mindig azt mondják, nézd meg saját szemeddel (mint a házimozinál, hallgasd meg saját füleddel), és azután dönts. Ha nem vagy a szivárvány effektusra érzékeny, akkor jó belépő szokott lenni a BenqW1070-ese (220.000HUF) plusz egy motoros CNV vászon (120"-os most 110.000+ÁFA) tehát egy olyan 360-370.000-ből már lehet kezdeni valamit. De lehet falat is festeni akkor megúszod a vászon árát, plusz a fülesedést, hullámosodást). Kell még majd tartó, mennyezeti vagy másféle, meg HDMI kábel. Ha jól emlékszem rád a házimoziból nem vagy akkora kábelimádó, szóval az is kijön egy pár ezresből. De ha tévedek, akkor az is zsebbenyúlós lesz. Viszont a BenqW1070 nem valami csendes jószág, az igaz...
-
Tamoo
nagyúr
Tényleg jól jönne egy első hozzászólás...
Hol érdemes utánaolvasni a projektor témának? Én teljesen nulla vagyok hozzá...Belépő szinten miket érdemes számításba venni? Pl. egy LG PA72G nagyon gáz? Ha ugye lemondana az ember a minőségről a méret javára (TV-hez képest)...
Vagy ez csak powerpoint kategória? Esetleg ilyen többnyire 720p-es sorozat nézéshez megteszi?
Gondolom a valamire valók félmilla fölött kezdődnek. Csak az érdekel mennyivel érdemes belevágni, illetve kis pénzből is lehet-e valami elfogadhatót összehozni? -
devil-k
nagyúr
válasz
Panthera #14403 üzenetére
Sokan váltottak itt falról vászonra. Az azért túlzás, hogy 200.000 Ft alatt csak ipari hulladék van. Mindegyik márkában van gyengébb széria, ez köztudott. De attól függ milyen vetítőhöz vennél vásznat. Én pl. egy BenQ 1070-es vetítőhöz annyira nem raknám magasra a lécet. (Bocsi, a BenQ tulajoktól, nem degradálás a cél)
-
Panthera
őstag
Ha már így a vásznaknál tartunk...
Váltott már valaki falról vászonra? Mert én nem terveztem vászont venni, pláne nem 200k-ért - de ahogy látom (a fórum alapján) ez alatt ipari hulladékok vannak csak. -
devil-k
nagyúr
válasz
Norbi 72 #14401 üzenetére
83" ScreenLine Wave 16:9 White Ice, 1.2 gain.
Olasz
Nem volt olcsó, egy 110"-es méret pedig elég húzós lenne. Szóval a fiúk azt nem tették hozzá, hogy mekkora méretben gondolkoznak amikor 250-350.000 között lőtték be az árat, mert akkor én felette teljesítettem jóval, ha úgy nézzük.
Új hozzászólás Aktív témák
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Projektor topic
- Diablo IV
- PlayStation 5
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Hálózati kábelek és szerelésük
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Tudományos Pandémia Klub
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X3D 64GB DDR4 500GB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus GIGABYTE 850W
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest