- 3DMark (2013) eredmények
- Házimozi belépő szinten
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Everest / AIDA64 topik
- Hővezető paszták
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
- OLED monitor topik
- Vezeték nélküli fejhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
aginor
veterán
válasz
nozs23 #99195 üzenetére
Ezek miatt is kíváncsi leszek, hogy a JIP szerint hogyan is kell ma kinéznie egy WOW kamerának..
20mm1.4 spec (méretre kb. mint egy 12-45 "összecsukva"):
- Lens Construction: 11 elements in 10 groups (1 Super ED lens, 3 ED lenses, 2 Super HR lenses, 2 Aspherical lenses
- Closest Focusing Distance: 0.25m
- Maximum Image Magnification: 0.11x
- Number of Blades: 9 (Circular aperture diaphragm)
- Filter Size: 58mm
- Dimensions: 63.4 x 61.7mm
- Weight: 247g (without Lens Cap, Lens Rear Cap and Lens Hood) -
panoly
tag
Amúgy vásároltam 30-ért egy viltrox speedboostert és egy Canon 50mm f1.8-at. Így 60-ból van egy ekv. 75-ös 1.3-as obim. Sokk rosszabbra számítottam, nyitva is elfogadható a képe, pláne videóhoz. A speedboostert amúgy egy Sigma 18-35 előkészítéseként vettem, csak egyelőre nem fűlik a fogam az árához. 1 hónap alatt 1 db volt fent a használt piacon, az is 210ért.
-
panoly
tag
válasz
MrChris #99192 üzenetére
Hát ezt a bugfixet berakhatnák a következő sw frissítésbe, 400mbites 4k és a GH5 featurei mellett
. Imádom a g9-et, iszonyú okos gép, de van 1-2 apróság ami zavar. Pl itt timelapse-nel igazán lehetne hogy zár végétől számítsa a következő shotot. Legalábbis így is be lehessen állítani. A fentebb linkelt star trail jellegű éjszakai fotó stacking így egy kicsit csorbát szenved.
Köszönöm szépen hogy megnézted!
-
nozs23
addikt
válasz
yle_greg #99194 üzenetére
Az már a több éves A9-eknél sem probléma, a Z9-ben egyelőre úgy néz ki, hogy a leggyorsabb kiolvasású szenzor van, ami köröket ver az A9-re is, így tényleges szükség már nincs a fizikai zárra. Gyakorlatilag ezt a sebességet tudja az A1 is, de ott megtartották a fizikai zárat.
-
0519
senior tag
A most bejelentett Nikon Z 9 csúcs tükörnélküli gépben már nem lesz mechanikus zár.
-
MrChris
nagyúr
válasz
panoly #99189 üzenetére
Kizártnak tartom, hogy a kártyaírás problémát jelentene, mert elég nagy memóriája van a G9-nek és aszem sikerült is megfejtenem. Kipróbáltam és hasonlóan nem megy, 16 másodperc időközzel a 15" záridőnél a másodikat már nem lövi meg a 16. másodpercben, de 17 másodperc időközzel elsüti, viszont gyanúsan hamar csinálja az újra exponálást. Kipróbáltam 13" zár, 14s időközzel, úgy helyesen működik és ennél rövidebb időknél is rendben van. 20" záridő és 21s időköz szintén rendben van. Itt valami hiba lesz, ha jó a mérésem, akkor a 15" záridő Panánál 16 másodperc!
Azért ez elég blama... Írjunk nekik!
-
panoly
tag
Az be volt még tegnap, a legnagyobb hibát az okozta (mondjuk rá is számoltam ugyanannyit).
Valami ilyesmit szeretnék meglőni, tegnap a long expo zajcsökkentés miatt volt benne 18mp szünet a 15mps expoknál, de nem vész, viszont ma itthon próbálgattam, és egyszerűen nem hajlandó elsütni 16-ra 15mps expo esetén. Még kipróbálom gyorsabb memóriakártyával.
-
panoly
tag
Sziasztok!
Kérdés Pana G9 timelapse módjához, de gondolom más Pana is jó lesz.Lényegében folyamatosan akarok exponálni, hosszúakat 15-30mp. Felismerésem szerint a zárnyitás kezdetétől számolja az intervallumot, viszont ha egy 15mps exponál 15-re, 16-ra állítok, akkor olyan mint ha kihagyná ezt a shotot. Létezik, hogy amíg nem tudja kiírni kártyára nem lövi el a következőt? Ha ez van, akkor egy gyorsabb kártyát leszámítva milyen esélyem van a fényképek időközének csökkentésére?
-
nozs23
addikt
válasz
lugosi #99187 üzenetére
Nem tudom mivel állnak jól, eddig annyit csináltak, hogy megváltoztatták a nevet és kiadtak egy üveget meg egy senkit nem érdeklő vázat, amik már gondolom a raktárakban sorakoztak amúgy is. Csak a nagy susmus megy, hogy majd meg hú meg há. Panasonic jelenleg ugyanez, de legalább ők már valamit kinyögtek a GH6-ról. Mindeközben FF-en mérföldekre elhúztak mellettük.
Fel nem foghatom miért nem adnak ki kézzel fogható információkat a készülő vázakról, ahogy a Canon, vagy a Nikon teszi. Szükség lenne arra, hogy a meglévő bázisban megerősítsék a hitet a rendszerben. Más gyártónál elfogadnám azt az indokot, hogy legalább addig veszik a jelenlegi vázakat, amíg nem tudnak semmit az újról. De ki vesz jelenleg csúcskategóriás MFT gépet? Senki. Tehát nem az van, hogy minden nappal amíg nem tudunk többet pl. a GH6-ról legalább fogy egy-két GH5II, hanem minden nappal kiszáll valaki az egész rendszerből, mert elegük van, hogy ezek a töküket vakarják.
Mindezek ellenére én szurkolok nekik, különösen a Panasonicnak. Az FF gépek az utóbbi évek tendenciáival ellentétben egyre drágábbak, tehát ha tudnak hozni tényleg naprakész technológiát, ami nem ugyanannyiba kerül majd, mind az FF vetélytárs, akkor szerintem még simán lehet jövőjük. -
Throme
veterán
válasz
aginor #99185 üzenetére
"Gyakorlatilag meglátásom szerint a JIP-nek ezzel most azért óvatosnak kellene lennie"
Én is ezt gondolom. A többiek csinálhatják a szokásos hájp-ot, van mire, és nem volt marginális váltás náluk.
Drukkolok a JIP-nek, hogy ne csak a "hájp" terén érjék be a konkurenciát, és ne legyen pofáraesés."attól tartok, hogy az ára miatt csak sokára, vagy soha nem lesz ilyen WOW kamerám"
Hát igen, ez lesz a másik problémánk itt Kelet-EU-ban, még ha ki is jönnek egy/több komoly géppel, csak nézegetjük a review-kat róla.
Mondjuk ha így nézem, akkor meg teljesen mindegy, hogy mivel jönnek ki, így se, úgy se lesz. -
aginor
veterán
válasz
Throme #99178 üzenetére
Ezt minden valamire való cég csinálja, úgy hívják, hogy hájp keltés. Ha jól csinálják,és jó a termék is, akkor elvben növelni tudja a birtoklási vágyat és a márkahűséget is. Gyakorlatilag meglátásom szerint a JIP-nek ezzel most azért óvatosnak kellene lennie, nem most van itt az ideje az ilyen trükköknek, pláne, hogy az idénre tervezett bejelentésekről is hallgatnak és lényegében már november van.
Ahogy sejteni lehetett egy M1 variáns. Expó gomb alapján X, de lehet változik a formaterv és mégsem.
A paraméterekre én is kíváncsi leszek a WOW jelző miatt. A piac az utóbbi pár évben nagyon elment az m43 mellett. Van már másnak is jó képstabja, még kis vázban is (akár FF szenzorral), gyors sorozata, forgatható kijelzője, jobb fókusza, , kicsi optikái, stb. Ráadásul megjelentek olyan új szolgáltatásokkal, mint a blacklit nélküli kereső, szemérzékelős af, programozható gombok/tárcsák az objektíveken, témafelismerő af, 6-8k video, rétegzett szenzor, stb.
Az biztos, hogy ha ezt a WOW jelzőt komolyan gondolják, akkor rendesen fel kell kötni a getyeszt. Ha pedig sikerül nekik, akkor egy olyan gép jön, amit el sem hiszünk majd. Mindenesetre én drukkolok, bár attól tartok, hogy az ára miatt csak sokára, vagy soha nem lesz ilyen WOW kamerám.yle_greg: ilyen "monolit" vázakat a Pana tolja/tolta, az Olynak ez soha nem volt erőssége, így tőlük max egy pen-f mk2-őt várhatsz, ami nagyjából témába vág.
Az ilyen telefon fgép hibrideket felejtsd el szerintem, eddig mindenki befürdött velük, és nem látok rá esélyt, hogy ez a közeli jövőben változzon. Az Olynak még az Air sem jött be, pedig abban volt potenciál és rajongótábora is.jaanoo89: "úgy tudom, hogy az E-M1 széria jól fogyott."- kérdés hogyan definiáljuk a jól fogyott jelzőt.
Amennyire emlékszem, japánban a kis penek és az M10 volt mindig az eladások csúcsán. Olyannyira, hogy az összes gyártó 10-es listájában is mindig bent voltak, ellenben a Pana cuccaival. Ettől függetlenül biztosan jól fogytak az egyesek is. A flickr pedig lehet nem mérvadó, mert oda csak az tölt fel, aki minimum hobbifotós. A más platformon publikálók és a kocafotósok eleve kiesnek. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
TunerJoe #99176 üzenetére
Biztosan új szenzort fog kapni, de szerintem is bumszli. Én egy E-M5 IV-re vágyom, E-M5 II építési minőséggel és E-M5 III gomb kiosztással.
Viszont logikus lépés az új szenzort eleve egy szászlóshajóval bemutatni, illetve úgy tudom, hogy az E-M1 széria jól fogyott. Flickr-en is ezzel a családdal alkotnak a legtöbbet. -
jaanoo89
aktív tag
Ahhoz képest, hogy tavaly sokan a Vaio laptopok sorsára számítottak, már ez is valami. Ezt a szériát már végig csinálják, le lettek elvileg gyártva az új Sony szenzorok, ami azt jelenti, hogy nem 1-2 gép kell ahhoz, hogy azokat el lehessen adni. Szóval biztosan jön egy csúcs kategória és egy felső közép (régi nevükön E-M1 és E-M5) aztán ha mégis le akarják húzni a rolót, még bele rakhatják az E-M10-be is, hogy nyomott áron kipörögjön az egész... De ez nekünk még 3 gépet jelenthet (nem beszélve a Pana oldaláról), amiben az új szenzor lesz, jobb AF és várhatóan 4k 60 fps video, kézből kitartható HI-RES mód, ezekkel sok évig kihúzhatjuk.
-
Throme
veterán
válasz
peppe79 #99179 üzenetére
Ezzel egyetértek. Ha már nem Olympus márkanévvel mennek tovább, akkor hagyjuk a múltat. A vásárlók ismerik. Most a JIP-en van a sor, hogy villantson. Ezért se kéne húzniuk az időt.
Oké, biztos nem egyszerű valami újat csinálni, a meglévő tuningolása helyett...de akkor is... ne húzzák már az ember agyát.... meglátjuk... -
peppe79
senior tag
válasz
Throme #99178 üzenetére
Csak a már tőlük megszokott időhúzás. Vagány az új reklám videójuk, de igazából az sem egy konkrét, saját, kézzel fogható innovációról szól, hanem csak az Olympus múltjáról. Jobb lett volna akkor előrukkolniuk vele, ha van már egy olyan fényképezőgépük, ami kimondottan az ő fejlesztésük, szabadalmuk alapján készült, nem pedig egy toldozgatott valami.
-
Throme
veterán
válasz
aginor #99174 üzenetére
Nem értem miért kell ennyire titokzatosnak lenni.
Ráadásul a külsőből még a belbecs nem fog kiderülni....
Ha nem történt volna semmi az oly háza táján, még vicces is lenne egy ilyen "reklám".
Viszont tudják nagyon jól, hogy domborítani kell és egy szép forma még kevés lesz a boldogsághoz. -
yle_greg
aktív tag
válasz
aginor #99174 üzenetére
Ejnye, milyen fotos ceg ami ennyire alulexponal, hogy nem latni mi van a kepen? :-)
Nekem tudasban a Pana GX9 is boven eleg, sehol nem erzem szuknek, meg mindig en vagyok a hulyebb kettonk kozul. Ami erdekelne, az egy olyan szoftveresen felturbozott vadallat ami egyben telefon is, hasonloan mint a Yongnuo YN450, csak rendes kezeloszervekkel, mert nekem kellenek a tarcsak, a gombok. Na, egy ilyen gep megmozgatna a fantaziamat, de egy ujabb es meg jobb akarmilyen parameteru geptol nem hiszem, hogy egybol sokkal jobbak lennenek a kepeim.
Az meg egy masik szempont, hogy nekem az idealis kinezet a monolit (A. C. Clarke) szoval a lapos teteju tavmeros sorozat bejon, de amelyiknek meg ott figyel a pentaprizma domborulata a tetejen az nem kompatibilis a technokrata lelkemmel. :-)
-
aginor
veterán
Itt van pár kép a csoda wow kameráról..
-
aginor
veterán
Nyilván több mindenre is jó a rendszer (ahogy az összes többi is). Ugyanakkor a crop faktor, a kisebb méret és a sok szigetelt cucc (még ilyen makróvaku is van) egyértelműen alkalmassá teszi a rendszert a természet és természetjáró fotósoknak. A csini vázak és kis fixek miatt valóban streetre is jó, de erre ugyanilyen jó a Fuji is, itt nem látok valódi előnyt. Ami még kifejezett terepe lehet a rendszernek, az az utazás a viszonylag kis méret és formaterv okán, valamint a rendezvény, mivel ott a kisebb cucc kevésbé kelt feltűnést, és kevésbé frusztrálja a látogatókat/résztvevőket.
forceberg: 640-800-ig jól kezelhető az ISO (pláne a megfelelő utómunkával), afölött viszont valóban lehetnek bajok.
-
Most ilyen vázakat adnak ki, mert most ez a divat.
Egyébként is most mindenki “utcai fotós” mert most az a divat. 15-16 éve a természetfotózás volt az aktuális trend, akkor meg mindenki “természetfotós” volt. Sokaknak szerencséje volt ezzel a váltással mert azzal hogy ő most “streetet” fotóz nem kell kimozdulnia igazán.
A gyártók meg követik az aktuális divathullámot, nekik mindegy mi adja el a gépeket csak eladja. -
ZephX
senior tag
válasz
aginor #99166 üzenetére
Nekem igazából az a bajom az Olympus-Om természetfotós vonallal, hogy ezek a retró kinézető vázak (EM-10 ás EM-5) nekem ránézésre sokkal inkább hipszter városi közegbe valók. Természetbe én inkább egy Nikon, Canon DSLR krumplit tudok elképzelni jó fogással, gumírozással. Tudom, ott van az EM-1, meg az EM-1X, de az csak 2 gép a többi mellett. Mondom úgy hogy nekem EM-10 II-m van és nagyon elégedett vagyok vele univerzális felhasználásra. Másrészt természetbe nem mindenesetben jó a kis szenzor. Madár/egyéb van fotózásra jó lehet a tele/kis szenzor kombó miatt. De táj fotósok pl. nagyrészt nagyobb szenzoros gépeket használnak a nagyobb dinamikatartomány/részletesség miatt (Sony A7R család pl). Bár ez csak az én meglátásom.
-
aginor
veterán
Hááát, a mai nagy bejelenés elég semmi lett, de a videó az nagyot üt.
A kicsit jobban megnézzük, akkor a természetfotózásra van teljesen kihegyezve (mondjuk a makrót pont kihagyták, ha jól látom). Semmi portré vagy bármi más, ezzel talán ki is jelöli a szerintük követendő irányt. -
peppe79
senior tag
válasz
yle_greg #99161 üzenetére
Talán egy 10-25-nél épp nem annyira szempont, de egyébként manuális 'követő' fókusz használatakor, vagy mondjuk makrónál szerintem alap... -nak kellene legyen, hogy fizikálisan is megálljon a két végpontnál.
És talán a mai digitális világban már nincs túl sok értelme, de a vintage obikon én még a marking alapján állítom be a hiperfokális távolságot.
-
-
peppe79
senior tag
válasz
yle_greg #99155 üzenetére
Azt, hogy az objektívnek volt egy kis holtjátéka, úgy kell elképzelned, hogy kb. fél milliméternyit mozgott a vázon. A fókuszgyűrű szorulását pedig úgy, hogy a közelpont és a végtelen állásról egy picit "nyúlósan" indul, bár a közelpontról állítva egy enyhe ellenállást is lehet érezni. Nagyon kis nüansznyi eltérések, de egy ilyen brutál fényerős optikánál, ahol pluszban a fókuszgyűrű fordulási szöge is mérsékelt, ezek a kis apróságok igencsak megnehezíthetik a használatot. Egy kommersz, "átlagos" fényerejű objektívnél, ahol a fókuszgyűrű is nagyobb szöget ír le, nem jelentene ekkora gondot, talán fel sem tűnne. Ha a te objektíveden nem tapasztaltál ilyet, akkor szerencsés vagy.
Igazából nekem is voltak hasonló fellángolásaim, hogy kizárólag ezzel az egy objektívvel indultam útnak. Valóban, a 'kíhívás' a legjobb jellemzés rá, de őszintén szólva, nekem nem feltétlenül van már ehhez kedvem, meg hangulatom; amikor itt van kéznél pl. a 24/2.8-as Minolta, vagy 24/2.8-as Tokina RMC. Eleve nehéz ezzel a gyutávval dolgozni, hiszen a perspektívikus hatása hasonló, mint amit az ember a saját szemével lát. Amolyan semmilyen, úgyhogy feladja a leckét. Keskenyebb, vagy szélesebb látószögű objektívvel változatosabb képeket lehet készíteni. Én tkp. videózáshoz, és esti fotózásokhoz vettem, de idő hiányában sajnos egyelőre kihasználatlan. Bár nemsokára itt a tél, jön a karácsonyi vásár, a fények, kivilágítások, úgyhogy adok neki még egy esélyt.
Persze klassz dolog az is, hogy akár keskeny DoF is elérhető vele, ha valakinek pont ez az elsődleges szempontja:http://www.kepfeltoltes.eu/images/2021/10/20/329P1250721.jpg
http://www.kepfeltoltes.eu/images/2021/10/20/298P1270872.jpg -
-
yle_greg
aktív tag
válasz
peppe79 #99152 üzenetére
Teny, hogy kicsi a minta amin probaltam. :-)
De a Mitakon nekem nem lotyog a vazon, es a fokuszgyuru sem szorul. Az teny, hogy a 10-25 combnyi atmerojen sokkal pomtosabban lehet allitani, a Mitakonon sokkal kissebb mozdulatra is arreb megy a fokusz az alanyrol. Mozgo temat rohadt nehez vele befogni. De a nagyobb kihivastol lesz nagyobb az orom amikor vegre sikerul! :-)Es igen. A Helios es a Mitakon nalam is meltatlanul keveset van a vazon, pedig a maguk "szakteruleten" kulonlegeset alkotnak. A fene egye meg, a kovetkezo csaladi banzajra csak ezt a kettot fogom vinni, - igazsagot a buszke mazochistaknak! - es csak azert is orulni fogok nekik. :-)
-
peppe79
senior tag
válasz
Oldmobil #99153 üzenetére
Igazad lehet. Fogalmam sincs, hogy az Oly objektívek AF/MF kapcsolója hogyan változtatja meg a kézifókusz működését, mindenesetre MF-ra kapcsolva, az élességállítás nem dinamikus, fix rövidebb utat ír le, megvan a két fizikális végállás, illetve AF használat után vissza MF-re váltva, a korábban beállított fókuszsíkon marad. Nekem ennyi lenne a lényeg. Hogy ezt milyen módon éri el, az számomra addig nem releváns, amíg hasonló módon, és hasonló reakcióidővel reagál, mint ha közvetlen mechanikus összeköttetésben lenne a fókuszgyűrű a lencsetagokkal.
-
peppe79
senior tag
válasz
yle_greg #99151 üzenetére
A Helios és a Mitakon nálam a két legintenzívebb "porfogó", mechanikailag egyik sem egy túl precíz szerkezet. A Mitakon fókuszgyűrűje mindössze ~120 fokos szöget ír le. Nem is értem, hogy ezt milyen gondolat mentén társították egy f0.95-ös optikával. Teljesen nyitva, eléggé feladja a leckét a használata, még statikus témánál is. Az már csak plusz adalék, hogy a fókuszgyűrű két végállásához közeledve enyhén szorul. A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy a vázra illesztett objektívnek alapból van(volt) egy kis holtjátéka. Epoxy gyurmával kellett részben kitöltenem a furatot, hogy az ne mozogjon.
Ezekhez képest, ha csak a párezer forintos, "tucat" Konica objektíveimet veszem alapul, már azokkal is ég és föld a különbség. Próbálj ki egyszer egy precízebb obit, mondjuk egy Takumart. Arról a szintről azárt keserűbb szájízzel vált vissza az ember.
A natív, fly-by-wire fókuszos objektívek közt is lehetnek különbségek. Nagy valószínűséggel a 10-25-ös Pana-Leica obid kézifókusza nehezen összehasonlítható egy 25/1.7-es Lumix G-vel. Nekem csak utóbbival volt dolgom, annál baromi érzékeny a fókuszállítás. Az 45mm-es Olyval valamivel könnyebb volt a dolgom. A 42.5mm-es Yongnuora állítólag nincs hatással, hogy milyen gyorsan tekered a fókuszgyűrűt, és 3 teljes fordulatot kell tekerni a két végálláshoz. Ahány obi, annyi féle, mindenesetre én jobban hozzá vagyok szokva a mechanikus kapcsolatú kézi fókuszáláshoz.
A focus peaking természetesen mindig be van kapcsolva. Az, hogy nagyítás nélkül, PIP-ben, vagy teljes képernyős nagyítással használom, az erősen függ az objektív gyújtótávolságától, rekeszértékétől, a tárgytávolságtól. Ahogy már említettem is, mondjuk a Mitakonnal, teljesen nyitva, egy közelképnél, elengedhetetlenül szükséges a belenagyítás. A kedvenc zoom obimnál: az f/4-es kezdő fényerejű, kifejezetten éles, Minolta 75-150-nél, többnyire belenagyítás nélkül fotózok.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
peppe79 #99150 üzenetére
Hasonlo a felhasznalasi korunk, en is foleg csalad es gyerekek, plusz ha megyunk valahova, akkor azt.
Nekem is tobb (pontosan ketto!) manualis obim van, de neha az AF obikat is manualon hasznalom, tipikusan allatsimogatos helyen ahol nem a ketrec racsra szeretnek fokuszalni. De en az elokepen nezem hogy mikor vibralnak a pixelek azon a reszen amit elesen szeretnek latni, igy nincs gond. Sem az nem zavar, hogy nem linearis a tekeres hatasa, sem pedig az, hogy a kezem nem szog ertekben, hanem ivhosszban gondolkozik, ezert a topszli vekony obik es a dagi kalyhacsovek tekergetese teljesen mas erzes.
A ket manualis (egy kis Helios es egy kis Mitakon) is teljesen mas, megsem zavar. Pedig a Mitakon palyahossza kicsit tobb mint negyed fordulat, a Helios meg majdnem korbefordul, tobb mint haromnegyed fordulat. Te nezel elokepet mikozben elesseget allitasz? En a kiemelest (belenagyitast) nem tudtam megszokni, teljes kepen szeretem latni, hogy hol lesz eles.
-
peppe79
senior tag
válasz
yle_greg #99149 üzenetére
Annyi manuális obi megfordult már nálam, meg részben van is elfekvőben a szekrényben, hogy ha Dunát rekeszteni nem is lehetne vele, de egy kisebb patakot biztosan.
Eleve jobban szeretem a kézi fókuszállítást, úgyhogy az esetek nagy részében el is vagyok velük. Viszont, időnként előfordul, hogy elengedhetlen - lenne - az AF használata.
Egy klasszikus, - kisfilmes formátumra vetített - 85mm-es vagy 105mm-es portréobi felhasználási területe, egyrészt nem feltétlenül csak a portréra korlátozódik, másrészt, ha pl. csak 'candid' portréra állsz rá, ott azért előnyös lehet az AF.
Én többnyire a családot, kislányomat, barátainkat fotózom, de csak spontán. Az instruált fotó az ő esetükben nem játszik, pláne gyerekeknél...ahhoz ők túl őszinték, meg egy óvodás korú amúgy sem bír megmaradni a fenekén.Száz szónak is egy a vége: az ideális mft objektív számomra az lenne, ami manuális élességállításban remekel, de ha kell, a gyors AF is működik vele. A fly-by-wire-t képtelen vagyok megszokni (így az Oly 45mm, Oly 75mm, Pana 42.5mm, Pana-Leica 45mm, Sigma 56mm alapból kiesik), hobbi célokra pedig luxusnak tartanám egy közel félmilliós Oly 45/f1.2, objektív vásárlását. Kizárólag ezt az egy sarkallatos pontot érzem a m4/3 rendszeren. Az meg ugye nem épp a legkényelmesebb megoldás, hogy viszem magammal az 50-es manuálist, a 45-ös Olyt, aztán helyzettől függően cserélgetem őket a vázon.
-
peppe79
senior tag
Köszi! Közben írtak nekem FB-on, hogy sajnos az is fly-by-wire, úgyhogy rögtön el is vetettem. Úgy néz ki, fix mft portré obival félmillió alatt nincs is más opció (vagy rosszul gondolom?).
Szinte teljesen kikoptattam a rendszerhez kötött objektíveimet, már csak a Pana 12-32-t és a 4/3-os Sigma 105 macro obit tartottam meg.
Kivárok, végül is az idő nem sürget...
-
peppe79
senior tag
Sziasztok!
Már jó ideje elhatároztam, hogy eladom a 45/1.8-as Oly objektívem, csak eddig lusta voltam meghirdetni. Nálam többnyire csak a szekrényben csücsült, nekem sajnos nem jött be. Ma megváltam tőle.
A kérdésem, hogy 56/1.4-es Sigma obit használ valaki? A fókusz annál is fly by wire?
-
b.vr
őstag
Koszi az ajanlasokat, akkor premiumot keresek majd!
-
Studi
veterán
Szerintem én Németországból rendeltem anno mindig Patonát, akkoriban itthon még nemigen volt elérhető. Pár nap alatt itt van a cucc onnan. Összehasonlítani nem tudom, a zöld Patonáim tuti jók, a sárgák közül volt, amivel szívtam, de az lehet, hogy a Sonyban van, ami kikapcsolva is eszi az áramot.
-
b.vr
őstag
Koszi mindkettotoknek! 🙂
Studi: es a zold cimkes premium az tenyleg erzekelhetoen tobbet er mondjuk uzemidoben es/vagy tartossagban? Bar egyebkent olyat az argep nem dobott fel (a masik kettobol normal boltbol megjonne par nap alatt), gondolom akkor ez csak kulfoldi megrenedessel menne, es aztan ideer amikor ideer. -
peppe79
senior tag
Nem hiszem, hogy lenne köztük szembetűnő különbség. A Patona, mint márka, csak a külcsínért felel, magát az akkumulátort a Zhongshan Tianmao gyártja.
-
b.vr
őstag
Sziasztok, Oly E-M1hez Patona BLN-1 akku kérdésem lenne. Már megvannak jó ideje, és már érezhetően csökkent az üzemidő, így vennék újat. 3 éve citromsárga cimkéset vettem, most ahogy rákerestem van citromsárga és narancssárga is, de amúgy első pillantásra nem látok különbséget, mindkettőhöz 1050 mAh, 7.6 V van írva. Árban is mindkettőből látok normális helyet ahol bruttó 6e körüli az ár. Van közöttük számottevő különbség vagy mindegy melyiket veszem?
(illetve egyébként ha valakinek van ötlete érdemben jobb alternítvára, szívesen kipróbálom, nem volt semmi bajom a patonával de amúgy nem is ragaszkodom hozzá) -
peppe79
senior tag
válasz
TabiTom84 #99133 üzenetére
Hát, ha nagyon szükségesnek érzed:
https://www.thingiverse.com/thing:4590824
Bár szerintem a GX800 előnye pont abban mutatkozik meg, hogy ha kell, simán zsebre vághatod.
Ha alapból kényelmetlen a fogása, és rászereled a gripet, elveszik a kis méretből adódó előny.
Ha meg amiatt szeretnéd a gripet, mert nehezebb objektívvel, és/vagy nagyobb telével használnád, akkor az csak részben segít, hiszen a váz továbbra is piszok könnyű, kiegyenlítetlen lesz a súly. Meg ugye, nincs rajta EVF sem. Szerintem emiatt nincs olyan gyártó, aki belevágna egy ilyen grip készítésébe. Ha kicsinek érzed, akkor már jobban megéri lecserélni egy GX80-ra. Az sem túl ergonómikus kialakítású, de a súlyából, méretéből adódóan ott legalább van némi létjogosultsága a kiegészítő gripnek. -
TabiTom84
újonc
Üdv! A Gx800-hoz lehet markolatot venni? Keresgéltem, de csak a Gx80/Gx9-hez találtam. Illetve olyat találtam, amit úgy kell felragasztani, de abban nem bíznék.
-
asdf_
veterán
válasz
MrChris #99131 üzenetére
Mert így lehet mesterségesen butítani és differenciálni az alsópolcost a felsőpolcostól. Egy szép világban tök természetes lenne, hogy állítható hogy direktben mozogjon vagy dinamikusan, az áttételt, a forgásirányt, dinamikusnál a kezdő- és a végáttételt, mert leprogramozni kb. fél óra. Csak ugye akkor ki venné meg a top terméket, ha ez a funkció a belépőben is benne van? Rakás mosógépben is annyi különbség volt az 1000 és az 1200-as centrifugájú között, hogy milyen fw-t töltöttek az eepromba (meg más szitázású front panelt raktak a gépre), de amúgy egy csavarnyit sem különbözött a kettő.
-
peppe79
senior tag
válasz
MrChris #99128 üzenetére
Na, ez már valami! Számomra ennek a lehetőségnek a hiánya volt a legfőbb érv, amiért megváltam a "standard" natív objektíveimtől. Egyszerűen képtelen voltam megszokni a focus by wire-t.
Tök jó opció, hogy így egy 12-60 szimpla kitobival is működik normálisan a kézifókusz, de ha kell, adott a villámgyors AF lehetősége is (2.4 firmware-től). Most picit irigykedem a G9 tulajokra. -
MrChris
nagyúr
Új firmware jön G9-re, megkapja a Focus Ring Control-t. Ha olyan lesz mint az S1 akkor az eddigi non-liner helyett lehet linear-ra állítani választható szögtartománnyal. Hasonlóvá válik mint a hagyományos manuális objektívek gyűrűje. Nem befolyásolja a tekerés sebessége, így talán értelmesen lehet majd használni, valamint follow focus rendszerekkel is használhatóbb lehet. Persze csak Pana objektívvel és abból se mindegyikkel müxik.
Sajnos más funkciót, pl rekeszvezérlést nem lehet rá programozni... -
Throme
veterán
válasz
peppe79 #99124 üzenetére
Szerintem nem lehet átlagfotós szemszögből vizsgálni egy FF dslr-t.
Jellemzően olyanok vásárolják ezt a kategóriát, akik valamilyen szinten tudják kezelni.
Nem hiszem, hogy valaki FF dslr-t vesz/vett, hogy random jpg fotókat készítsen (jó, bizos van ilyen, de nem jellemző).
A fényképezős fotózás szerves része a képkidolgozás. Ennek vannak különböző szintjei, az egyszerű kontraszt, fényerő,től a szénné retusálásig. (tehát a vacak égből lehet jobbat varázsolni...csakhogy utólag)
A telefon más koncepcióra épül. A Felhasználónak azonnal kell a kész kép, amit a telefon szoftvere el is készít.Azt megértem, hogy a szifon lassan kitalálja a gondolatainkat is, de ettől független mindig is külön halmazt alkottak a két kategória képviselői, fotózást tekintve.
szvsz
-
MrChris
nagyúr
válasz
trlala #99122 üzenetére
Valahogy úgy. A telós túlélesítést a végén raw-nál korrigálta, ha van fény akkor nagyítóval kell keresni a hibát. A háttérmosás emuláció egyenlőre olyan amilyen, javulgat, mint ahogy a magas iso is. Mivel ezek az eszközök természetüknél fogva kéznél vannak a kényelem mindent felül tud írni, egyre keményebb konkurenciát jelentenek. Ráadásul a digitális képeket döntően már csak 6-8 hüvelykes mobil képernyőről nézzük, amin kevesebb hiba látszik.
-
peppe79
senior tag
válasz
Throme #99123 üzenetére
Én is csodálkozom...egyrészt, mivel 17-28mm-es Nikkorról még nem is hallottam
(jó lesz az inkább 17-35mm-nek), másrészt olyan minőségű portréfotót, amit a videóban láttam, még én is tudok készíteni, egyszerű mft rendszeren.
A srác profi videós, és fotózással is foglalkozik (a Nikon szett a sajátja), úgyhogy az biztosan nem mondható el róla, hogy nem tudja kezelni a DSLR-t. Gondolom, egy átlag user bőrébe bújva próbálta szemléltetni a két 'fényképezőgép' közti különbséget, ahol átlag jóska szemében az Iphone meggyőzőbb. De hát, kinek mi... Számomra az Iphone-nal készült portréfotók teljesen természetellenesnek tűnnek, pláne az első egészalakos fotó a hölgyről. A haja, az arcának a kontúrja olyan hatást kelt, mint ha úgy lett volna utólag beillesztve a hölgy a háttérbe. Számomra kifejezetten zavaró.Amúgy most cseréltem tévét is, egy picit újabbra, modernebbre, és ott is ugyanezt érzem. Annyira tűéles, hogy az - az én szememben - átfordul egy zavaró, természetellenes képi világba.
-
Throme
veterán
válasz
trlala #99122 üzenetére
Ez alapján a videó alapján nem temetném a dslr-t, vagy a cserélhető obis gépeket.
FF gépen az f2.8 és az f4 kis dof-fal jár, csávókám a háttérben lévő házakat is összehasonlította....Azt az FF nikont vlószínűleg nem jpg fotózáshoz használják. Alapból a nikonok élesége - jpg - alacsonyra, lágyra van állítva. Ez a figura szerintem meg se találná a menüben....
Attól, hogy jpg a nikon nem szerkeszti a képet, míg - szerintem - a szifon teljes retusálást végez szoftverből.
Mindenesetre szép teljesítményt nyújt a szifon, de a nikon értő kezekben 100x jobb képet lő ezeknél.
Azt is sejtem, hogy többen fotóznának a szifonnal, mint a tükrössel, főleg manapság.
Azonban ez egy mac fan videó volt, nem is lehet más eredményt várni.... -
trlala
aktív tag
A vég kezdete?
[link] -
peppe79
senior tag
válasz
TabiTom84 #99117 üzenetére
Ha alacsony a költségvetésed, és lépni szeretnél a GX800-ról, a GX80-nál jobbat nehéz lesz találnod. Utóbbi ár/érték arányban szerintem még mindig verhetetlen. Egy hobbi fotósnak bőven elegendő a tudása, adott a cinelike mod és - ha szükséges, - a 60 fps lehetősége; a grip, és a mikrofon probléma pedig némi kompromisszummal orvosolható (az EVF kialakítása is, ha valakit épp az zavarna). Egy dolog szólhat csak ellene: a relatív lassú, és némileg pontatlan AF. Ha főleg autófókuszos objektíveket használnék, és váltani szeretnék, én elsődlegesen inkább ez irányban várnék javulást, sem mint az újabb szenzor adta, esetleges képminőség javulásában. Egy G9 autófókusza az új firmware-rel, ég és föld, egy GX80-hoz képest. Csak hát az a 400 ezres árcédula...
-
vakablak93
őstag
válasz
Szia!
Nekünk van itt a családban G80 ha a 12-60 és a 14-140 a cél azt a vázat mintha ahhoz építették volna!
Emellett eléggé masszíc cucc azért a G80, ha nem is feltétlen vennéd észre eleve időjárás álló stb, ha a fő cél az említett objektívvel való kényelmesebb használat akkor szerintem nem bánod meg. -
rizso
addikt
válasz
Minőségben szerintem sokat nem vennél észre. Ugyanakkor szerintem két dolog miatt is megérheti váltani:
- EVF - kirándulásoknál napfényes időben baromi jól tud jönni
- beépített képstabi
- alapból jobb fogásMondjuk GX800 után a G80 lehet, hogy túl nagy lesz, itt jön képbe amiről már beszéltünk is, hogy érdemes lenne megnézned egy GX80-at grippel, mégsem akkor dög, mint a G80, cserébe az is mindent tud, és markolattal kényelmes is.
Btw ha már GX80. Jelenleg GX9-et használok, viszont egyre ritkábban veszem elő, kirándulásokra is csak telefont viszek. Úgy voltam vele, hogy backupnak, spec alkalmakra csak jó lenne a dedikált gép, viszont olcsóbb megoldás is jó, ezért vettem mellé egy GX80-at.
Újabb szenzor, több MP, valamivel jobb a kereső meg a kijelző is, kicsit jobb a fogása, jó rajta a dedikált fókusz kapcsoló, de akárhogy is győzködöm magam, hogy tartsam meg a GX9-et, az eszem azt mondja, hogy elég lenne a GX80 is arra, amire használom. Vélemény? Van-e bármi olyan dolog, amit nem veszek figyelembe a GX9 mellett? Azon kívül, hogy használt piacon közel kétszer annyiért menne el
-
TabiTom84
újonc
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást. Elsősorban a vázcsere lenne a cél, a 14-140-el elégedett vagyok. Van amúgy 12-32 is, amivel tényleg kompakt kis gép a gx800, de az esetek 95%-ban a 14-140 van a gépen. Azzal meg elég kényelmetlen, ezért is gondolkodtam a G80 cserén. Már csak az a kérdés, hogy a jobb fogáson és a nagyobb tudáson kívül (de a gx800 tudása is elég nekem) az általános képminőségben lenne e különbség. Ha amúgy ugyan azt a minőséget kapom, nem biztos, hogy megéri a csere. A gépet leginkább kiránduláson használom.
-
vond
MODERÁTOR
válasz
TabiTom84 #99112 üzenetére
Nekem volt mindkettő (Lumix 12-60 és 14-140), a 14-140 még meg is van, abból is a III-as változat. Szinte ugyanakkora és ugyanolyan nehéz a 12-60, szóval a méret miatt ne válts. Mondjuk szerintem más miatt se. Nagyon jó az a 14-140, nem véletlenül azt tartottam meg. Optikailag nincs gond a 12-60-nal sem, jó kis obi, főleg a (használt) árához képest, de nekem rövid volt a tele vége. Plusz ugye amíg a 14-140 60 mm-en - azt hiszem - f/4.5, addig a 12-60 már f/5.6, sőt, már előbb is. Majdnem egy egész fényérték a különbség. Nem mindegy. A 12-es induló picit hiányzott a 14-140-en, de meg lehet szokni. Később meg lett egy 12-35 II is, azzal visszakaptam az ekv. 24 mm-t, plusz megjött a fényerő is.
Ha a lehető legjobb, legkényelmesebb fogás kellene MFT-n, akkor G9-et kellene venned, de az meg már gondolom, brutál nagy lenne számodra.
-
yle_greg
aktív tag
válasz
A 14-140 -et én nem cserélném le, de ez persze szubjektív.
Itt írtam róla, hogy miért olyan átkozottul jó: https://prohardver.hu/tema/micro_four_thirds/hsz_98519-98519.htmlSzerintem gondold végig, hogy milyen helyzetekben szoktál illetve tervezel fotózni, mert erről nem tudunk, így a tanácsaink nem biztos, hogy kompatibilisek az igényeiddel.
Ha a 12-60 -on az f2.8 -as szériára gondoltál, vagyis záridőt/DoF -ot szeretnél csökkenteni, az működhet, de a 12-60 az nagyobb és nehezebb mint a 14-140, így a "nem mutat valami jól" és a "kényelmetlen a fogása" kitételek csak még erősebbek lennének.
Hogy egy gép mivel mutat jól, abban különbözhetünk. Én Sullivan "Form follows function" mondását sokra tartom, így kevésbé zavarnak azok a látványelemek amik talán nem szokásosak, de megvan a maguk oka.
A kényelmetlen fogás az viszont nem vicc, mert ha az ember nem tudja jól fogni (ezért kényelmetlen) akkor kicsúszhat egy rossz kéz váltás közben, és a fényképezőgépek aerodinamikája csapnivaló, nem tudnak siklani és finoman landolni. Erre a problémára én nem másik obit javaslok, hanem egy grip -et, iszonyat hasznos.
Szerintem ami neked kell az egy grip,hogy jó legyen fogni a gépet, és egy vasaltcipő, hogy legyen mivel belelépni azok torkába akik lefitymálják a 14-140 -et. Egyébként ez egy meglepően kis obi, szóval szerintem nem néz ki hülyén egy kis gépvázon sem, de oké, szépészeti véleményt ne tőlem kérj. :-)
Szerintem egy plusz obi kéne neked, a 14-140 mellé, de hogy milyen, az attól függ, hogy mi az elvárás vele szemben. A kis gépváz szinte ordít a palacsinta obikért, pl, egy 12-32, ezzel szolidan nézhet ki az ember egy társasági összejövetelen. De rátehetsz egy fényerős prime-ot is, vagy az előző két funkciót egyben, a Pana 20 f1.7 -re sokan esküsznek ebben a fórumban is (nekem nincs) ha ez a gyutáv hasznos neked.
A hosszabbra látó üvegek, főleg, ha fényerőt is szeretnék már mind nagyok, nagyobbak mint a 14-140, szóval azzal nem lennél előbbre. Szerintem.
-
Throme
veterán
válasz
Nekem MFT-n belül GF7 (a tiéd elődje) és egy oly EM10 mk2 vázam van. Képminőségben nem tudnék egy vakteszten különbséget mondani.
Inkább az üvegen múlik szvsz.
Egy G80-nal funkciókban előrelépsz. Egy 14-140-nel valóban kényelmetlen lehet a GX800.
GF7-ben azt szeretem, hogy egy 12-32 kitobival gyakorlatilag zsebrevágható! -
TabiTom84
újonc
Sziasztok!
Jelenleg egy GX800-at használok, 14-140-el. Amelett, hogy nem mutat valami jól, elég kényelmetlen a fogása is. Elgondolkodtam egy cserén, G80+12-60. Ha jól tudom, a Gx800 és a G80 szenzora azonos. Az lenne a kérdésem, van-e különbség a 2 gép képminősége közt (a tudásbeli különbségekkel tisztában vagyok). Illetve a 12-60 és 14-140 közt az átfogason kívül van e észrevehető minőségbeli különbség.
-
peppe79
senior tag
válasz
Menotti #99106 üzenetére
Namethatlens-et ajánlom, főleg, ha gyakran használsz vintage obikat (is), vagy elektronikus kapcsolat nélküli obikat.
Fotózáskor pedig az Analogmemo applikációt.
-
asdf_
veterán
válasz
Lokarson #99108 üzenetére
+ 7-14, 8 fisheye, 9-18, 12 F2, 17 F1.8-ra azonnali kedvezmény van (mindenhol, nem csak MM).
De ménem a Micro 4/3 csencselések és akciók-ba írod? -
Lokarson
tag
Olympus 60mm F2.8 Mediamarkt 140eFt: [link]
-
Menotti
aktív tag
Sziasztok.
Speedbooster használat miatt az Exif lencseadataim hiányosak.
Melyik programmal tudnám átírni?Amit találtam csak a jpg-t engedi...
Előre is köszönöm. -
MrChris
nagyúr
Nekem volt, nagyon megszerettem. Nálam végig működött, a reagálása, működése nem mai tempójú, a kijelzőkeret nem túl merev. Mivel a váz egész könnyű masszív műanyag és a markolata a legjobb fogású akár egy kézzel is használható. Felül a csúszka kapcsoló nagyon praktikus, szerintem jobb mint egy tekerő.
-
gti3
csendes tag
Sziasztok! A Panasonic G6 váz mennyire számít megbízhatónak, stabilnak használtan? Itt is olvastam, hogy valakinek pár hiba után tönkrement, valahol most láttam is egyet hirdetve kisebb hibával.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! ASUS MAXIMUS VIII HERO Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S22 Ultra / 12/ 256 GB / Gyárifüggetlen / 12 hó Garancia
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged