Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
t.imi
addikt
válasz
aginor
üzenetére
Köszönöm, az már bőven kereten felül van. 160-180 körül szokott felbukkanni 7-14. Biztos jobb képminőséget produkál az Oly, az a plusz ~120k fájó.
Csaabz nézem, neked is köszönöm!

Oly 17 1.8 egész szerethető darab. Eddig laptopon néztem a képeket, jónak tűnik

Alig jött le a vázról. -
csaabz
őstag
válasz
t.imi
üzenetére
Panasonic Leica 9mm
Itt van pár az én képeim közül is. -
aginor
veterán
válasz
LiquidStep
üzenetére
Nagy kár, mert most az a legjobb ebben a tartományban.
t.imi: ha nem kell a fényerő, akkor most láttam egy eladó szinte vadi új 8-25-öt (az szerintem kiegyensúlyozottabb típus).
-
t.imi
addikt
Urak, M5III-nál mennyire és milyen terhelésnél jellemző az állványrögzítő csavar és alsó lemez hajlása, törése?
Másik. Használja valaki az új Panasonic mm9 1.7-et?
Később esetleg vennék egyet, de a 7-14 f4 is tetszik. Oly vázakon csúnyán képes becsillanni, azt olvastam. -
aginor
veterán
válasz
LiquidStep
üzenetére
20mm, mivel a 17 nagyon közel van a 14-hez. Ha kifér a büdzséből, akkor Oly 20mm 1.4.

-
Tua
tag
válasz
LiquidStep
üzenetére
Ekv 28 mellé egyértelműen a 20-as Pana. Nekem volt mindkettő, ezt a Panát nagyon eltalálták.
-
t.imi
addikt
válasz
LiquidStep
üzenetére
Dobsz egy mail címet, tudok küldeni gx9 + 17 1.8-al készült jpeg képeket. Panához sajnos nem volt szerencsém.
-
válasz
LiquidStep
üzenetére
Szerintem a pana optikailag jobb, és olcsóbb is.
-
LiquidStep
csendes tag
Sziasztok!
Lehet volt már. Csak kíváncsiságból érdekelne ki melyikre esküszik:
Pana 20mm f1.7 vagy Oly 17mm f1.8?Ekv. 28mm melé.
-
Monya78
veterán
válasz
mpierre
üzenetére
Köszönöm!
Viszont nem biztos hogy csak ennyi a baj amikor Én ahogy bekapcsolom az oly-t semmi nem jelenik meg a képernyőn. Látszik hogy kap áramot a kijelző pár másodpercre, majd kikapcsol. Tehát semmilyen hosszú expós beállítást nem tudok indítani.
Ha usb-n keresztül számítógépre kötöm akkor megjelenik aminek meg kell. (Tárolás, nyomtatás, kilépés stb.)
Amikor kihúzom az usb-t, akkor felvillan a képernyő fényképezéses része 2 másodpercre, de semmilyen gombra nem reagál, majd kikapcsol. -
Monya78
veterán
Sziasztok!
Úgy tűnik bedöglött a jó öreg Oly Em10 Mark II-esem (nyaralás első napján
)Körbenézegettem, a redőny nem akar megmozdulni, le van csukódva, szenzort nem látni...
Ez milyen szintű hibának számít, sajna most a olympus szervizes régen 48eFt-os egységdíjra nincs most pénzem. Ez mechanikus, vagy elektronikus hiba lehet, egy ügyes elektrotechnikus ezermesternek van esélye megcsinálni?
-
válasz
Throme
üzenetére
"Főleg a front/back fókusz miatt."
Jaj ne is mondd... Volt nálam annak idején próbára vétel előtt egy olyan sigma 70-200, ami kiszámíthatatlan volt ebből a szempontból: 70mm közel, 70mm távol, 200mm közel, 200mm távol fókuszálva más-más back- illetve frontfókuszt adott ki. Rémálom volt az egész front/backfókusz mizéria dslr-en. Örülök hogy megszabadultam tőle.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
csurgoi
üzenetére
Nekem még az OM-1-el is hasonlóképpen van a legkevesebb elrontott kép. Kis zóna, TR kikapcsolva (C-AF, lényegében a zónával le kell követni a mozgó dolgot). Ha még a fókusztávolság korlátot is bekapcsoltam nem volt rontott kép (ezt persze nem mindig lehet megtenni és több esetben sem sikerült egyből megbecsüljem mi a jó távolság tartomány).
Persze mivel itt több fókuszpont aktív, lehet nem az fog beállni amire gondoltál, de mivel ilyesmire nincs fényerős obim a tágabb DoF kevés kivételtől eltekintve elfedi ezt a hibát.
Éppen a TR is működik, csak nem gondolatolvasó a gép (még
)... -
Throme
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
EM10 esetében a követő AF-et lehúzták, nekem is voltak gondjaim vele és inkább a folyamatos auto fókuszt ajánlották.
#101174csurgoi
EM 5mk3-nál már jobb a helyzet.
Fázis alapú af gyorsabb és érezhetően biztosabban működik a követő AF.
Még lassú pro-capure esetében is beállítom a követőt, csak ott más gondjaim vannak (kismadár, lepke... ilyenek ... k__va gyorsak, ha rázoom-olok, akkor a Pro-cap low opcónál szinte mindig meglógnak a képről, ha meg hagyok teret nekik, akkor baromi picik a képen). Pro-Cap Hi esetében más gondom van, ott már elég az fps, de nincs folyamatos fókusz, se követő....Jármű, gyerek fotózásra szerintem simán működik a követő AF.
Van hogy statikus témára is alkalmazom, hogy ne kelljen a fókusz miatt tapicskolni a kijelzőn, vagy gombokat nyomogatni és tudjak komponálni lazábban -
válasz
Throme
üzenetére
A Nikon kicsikét elment a sznobok irányába. Ahogy régen volt, magyar fizetésekkel nézve terelik a fotózást az úri huncutságok felé. Nem mintha a több icég nem ezt tenné. Késtek mindennel sok-sok évet, közben pl. a M43 szépen feljött azért szenzor szintjén is egy tisztességes szintre.
A Z adapter meg azért olyan drága, hogy ne tudd "ingyen" használni az F-es megmaradt rendszert.
-
Throme
veterán
válasz
markussandor
üzenetére
Vártam a nikon milceket (nem a nikon 1-et) nagyon.
Főleg a front/back fókusz miatt.
D7100 ellenére is a fókusz téma miatt nagyon körültekintően vettem obit (online rendelve , boltban még kipróbálva) .
Csak nem jött.
Aztán már volt MFT, mire jött a Z50. Megint eljátssza a nikon a régi f@szságát, hogy alap dolgokat kihagy a kvázi belépőnek szánt, de egyetlen (akkor még) APS-C milc vázból (lásd d3xxx, d5xxx). Van nekem egy EM10 mk2 is. Fém váz, 2 tárcsa, programozható gombok, kalibrálható fókuszpontOK!!, mikor erre szinte nem is lesz szükség...
Nikon DX milc rendszerre alig van valami (oké használj adaptert 100k huf és mégnagyobb lesz vele az obi... ). A tükrösre a 18-140 még black friday-en kaptam 90k huf , most látom van már Z DX 18-140 olyan 270k huf... kösz.... Kihoztak egy retro DX Z vázat, meg most a belépő alá egy nagyon belépőt.... wtf??? Kéne oda egy D7xxx szintű Z milc belépőnek (vázba épített VR-ral) és sok obi.... na ilyen nem lesz... tolják az FF-et... hajrá Ezen is elgondolkodtam Z5 szinten aztán néztem az obi árakat... kösz.... -
jjeahh
nagyúr
Mai felfedezés: úgy tűnik, hogy az Oly kontraszt af (e-m10 III) követő módban úgy működik a legjobban, ha 3x3 af mezőt aktiválok, szal nem egy pontot és nem az összes mezőt. C-af + tr helyett sima c-af és a sorozat mindenképpen lassúra legyen állítva. Így félig lenyomott expó gombbal olyan, mintha folyamatosan vadászna a fókusz, de úgy tűnik mégis több az éles fotó, mint c-af + tr módban és mivel rá van kényszerítve, hogy 3x3 fókuszmezőn keresse a témát, nem téved el folyton. Persze azért kíváncsi vagyok pl. szembe szaladó kutyánál mennyire lesz jó, csak most kerülget a covid és nem tudok kimenni letesztelni
. -
markussandor
senior tag
válasz
Throme
üzenetére
"Várj, akkor jól értem, hogy van egy régi tükrös, van egy Z50 és ezek mellé jönne az MFT?"
igen, bár az asszony tiltakozik ellene, mármint a pénzköltés ellen, nem akarom elkapkodni
"A Z50 APS-C szintén, mint a tükrösöd. Egy FF D750 mellett is jobb eredményt adott?"
fura módon igen, pedig nekem csak kit obim van a Z50-hez, ennyit számít, hogy a két képérzékelő között eltelt 5-6 év fejlesztés
"Nem lehet, hogy nálad valami zajszűrő hevesen dolgozott, míg a másik tolta a RAW-ot?nem, mindketten RAW-ban toltuk, én pedig a vázon nem használok semmi zajszűrőt
"Egy FF nem szokott rosszabb lenni egy APS-C-nél, mégha az tükrös, nem pedig milc.
Ha a dslr-ed is nikon, akkor adapterrel tudod használni az obikat a Z50-en"A dlsr-em is Nikon, de arra nincs komoly obim, így semmi értelme FTZ adaptert vennem.
-
Throme
veterán
válasz
markussandor
üzenetére
Várj, akkor jól értem, hogy van egy régi tükrös, van egy Z50 és ezek mellé jönne az MFT?
A Z50 APS-C szintén, mint a tükrösöd. Egy FF D750 mellett is jobb eredményt adott?
Nem lehet, hogy nálad valami zajszűrő hevesen dolgozott, míg a másik tolta a RAW-ot?
Egy FF nem szokott rosszabb lenni egy APS-C-nél, mégha az tükrös, nem pedig milc.Ha a dslr-ed is nikon, akkor adapterrel tudod használni az obikat a Z50-en. MFT-n új lencséket is kell venni a váz mellé. (kezdésnek a 14-140 teljesen jó).
Én nem vártam meg, míg a nikon elkezdte a milc vonalat (nikon 1-et most hagyjuk, az se volt) és tettem egy kitérőt ide. Annyira bejött - és a Z50 bizonyos szempontokból nem - hogy nem si foglalkoztam az adapterezhető nikon milcekkel (FF-el pláne nem)....
-
markussandor
senior tag
válasz
lugosi
üzenetére
A súlya pont nem érdekel, így is sokkal könnyebb, mint a régi dslr-em a 18-300-as obival.
Szerencsére az asszonyt se érdekli, csak jó képeket akar lőni.@Throme
a tükrösöm kerek 10 éves modell, a milcem 3 éves lesz, zongorázni lehet közöttük a különbséget99%-ban kültéren fotózunk, így kevés a zaj, évente 1-2 alkalommal fotózunk beltéren, arra meg rendszer vakut használunk, így ott se nagyon van zaj.
És néhanapján éjszakai fotózást tolok, oda a milcet viszem, nagyon jól bírja. Pár hónapja a haverommal fotóztuk az eget, neki Nikon D750 váza van, és mind a kettőnk szerint láthatóan kellemesebb végeredményt nyújtott a Nikon Z50-em :-)
-
válasz
markussandor
üzenetére
Nekem pont gx80-am van, szerintem jó gép. Az obi amit írtál szerintem jó, lehet hogy a gx80-on egy kicsit orrnehéz lesz, de én is gondolkoztam rajta annak idején. Szerintem nem rossz felállás.
-
Throme
veterán
válasz
markussandor
üzenetére
Zajban lehet picit romlik majd a helyzet az apsc-hez képest.
Ha 7 éve vettél egy akkor legfrissebb verziójú dslr-t (ha 7 éve volt a tükrös 3-4 éves technológia, akkor nem biztos, hogy lesz különbség).MFT estében én most már keresném a 20Mp-es szenzorral szerelt vázakat (oly, pana mindegy). Ha jól tudom gx80 még 16Mp, de sorry ha már 20...
-
markussandor
senior tag
válasz
lugosi
üzenetére
Kb 7 éve van apsc dslr gépem, tavaly pedig vettem egy apsc milcet. Vannak olyan szituk, amikor hátrány a kis mélységélesség. Vagy ha nagyon lerekeszelem, megnő az iso és vele a zaj. A feleségem imád fotózni, de nem ért a technikához, neki vennék m43 gépet.
Ja és nem szereti az obi cserét sem, így egy zoom objektívet vennék neki.
Szerintetek a Panasonic GX80 14-140mm jó választás lenne? -
válasz
markussandor
üzenetére
Lényegében praktikus szempontból igen. Én most párhuzamosan használok m43-at és apsc-t, utólag örülök hogy nem full frame lett a párhuzamos rendszer. Már itt (apsc) egy nagyságrenddel kisebb lett a DOF, az objektív 1.4-en való használatát hanyagolni kell sok esetben. Amit m43-on vígan megcsinálok 1.7-2 körül, ahhoz apsc-n 2.8-4 kell, hogy meglegyen az az élességi tartomány, amiben az a rész éles, amit elvárok (arc felismerhető részei).
[Ráadásul ezek az arcok kisebbek mint az emberi arcok, mivel kutyákról van szó.] -
t.imi
addikt
-
Throme
veterán
válasz
t.imi
üzenetére
Az igaz, hogy nem mai gyerek az EM5 mk3, de kifuttatni utód nélkül elég botorságnak tartom.
Hivatalosan még senki semmit nem mondott az OM5-ről.
Nem értek az árazáshoz, de gyanítom 600k huf körül lesz, ha megjelenik...
Az EM5 mk3 akció keretén belül még talán éppen - nagy levegővel - elérhető árú váznak nevezhető egy haladóbb amatőr számára. szvsz
Ez volt 350k huf olyan 390 ft-os € árfolyam mellett még....Remélem csak valami készlethiány (chip hiány) áll a háttérben, nem kivonás...
Majd kiderül....
-
Throme
veterán
válasz
markussandor
üzenetére
Azonos rekeszértéken nagyobb. Kérdés, hogy mit szeretsz?! Papírvékony mélységélességet (ami szerintem nem sok mindenre jó, max tech demo), vagy használhatót
. -
Allien
veterán
válasz
markussandor
üzenetére
Elvileg, kisebb érzékelő, és minden IS kisebb hozzá! De, ez természetesen nem igaz. Habár, optikák terén vannak, melyek jóval könyebbek, de, ez jellemzően inkább a nagytele vonalon mérhető. Egy amúgy is kis méretű optikáknál még kisebbet gyártani, nem érzed meg. Egy kis palacsinta optika aps-c-re is potom minden szempontból. Van egy Pentax 40mm limitedem, és ott nem jön ki a méret előnye. De, egy nagytelénél már igen. Például, a Panasonic Leica 100-400mm fél kiló.. Ugyan ez példul Sigma 100-400mm 1160 gramm. A szorzó miatt meg a Pana 100-400mm ugye 200-800mm...
Nekem példul szinte rá épült a vázamra. Alig-alig szedem le.
Annyira más perspektíva, hogy egyszerűen élvezet használni. 
Ja, és igen, nagyobb mélység élesség, de, ezt tudni kell használni! Illetve, kihasználni!
-
Allien
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Ok, ehhez kell tudni a másik méreteit. Ha passzol, rendben.
De, már a 100-400-ra keresek. Az eredeti félig szét esett. Kiesett belőle a csapszeg.... Eu-n belül meg sokkal ritkábban találni hozzá az után gyártott talpat, vagy, annyiért, hogy kínából még ha áfázzák is, akkor is jóval olcsóbban kijönne...
Pedig, nem sok időm van rá, hogy cselekedjek, mert szükséges az állványhoz...
-
markussandor
senior tag
Sziasztok,
olvasgatom egy ideje ezt a topikot. Mondhatjuk, hogy az m43 előnye a nagyobb képérzékelőkkel szemben, hogy nagyobb a mélységélessége?
-
Allien
veterán
Eddig sok hasonlót kerestem, de szinte mind kapufa volt. Eredetileg, egy Pana 100-300-ra szerettem volna univerzális "lens tripod mount ring", vagy másnéven példul "állványgyűrű adapter"-t venni. Esélytelen. Ha nincsen gyárilag, valszeg nem is lesz hozzá, mert az optikát nem úgy tervezték. Ha mindenképpen kellene valami tartó/fogantyú, akkor inkább a váz aljára keresnék hasonlót. Vagy, ha rigget találsz a vázadhoz, arra egyszerűbb lehet. Vagy, L bracket, ha nincs a géphez, és ehhez külön valami fogantyú.
A Pana 100-400mm-hez van gyárilag, de, szinte beszerezhetetlennek tűnik. Van után gyártott, ami jobb, mert egyből berakható arca-swiss foglalatba...
tehát, az a kérdés, Neked mihez kell...
-
t.imi
addikt
Állítólag kifutó termék az M5 iii váz, nem lehet rendelni.
Olympusmintaboltban a fekete már nem is szerepel a termékek között. -
rob01
tag
Megvételre keresek Olympus 300mm f/4 Pro objektívet.
Kérem, hogy privát üzenetben vagy telefonon keressenek.
Telefonszámom 06 hetven 33 hetven 512 -
válasz
Balinov
üzenetére
Igazából eddig én semmiben sem éreztem, hogy a GX9 hátráltatott volna.
A kereső képe nem túl szép, kb. ennyi, de ezt tudtam előre.
A GX9-nél van egy olyan kijelzőmód, hogy ha automatára van téve az EVF-LCD, akkor ha a szemedhez emeled a gépet, akkor a keresőben a képet látod, ha pedig elveszed a gépet a szemedtől, akkor a hátsó kijelzőn egy bőséges menü látható. -
t.imi
addikt
válasz
forceberg
üzenetére
Semmi

M1 II jobb volt magasabb iso-n, iso3200 képminőség panán körülbelül 2000-2500. Állítólag ugyanaz a szenzor van 5 III-ban is. Af emlékeim szerintem csöppet szintén gyorsabb M1 II-n.
Van pár plusz ficsör, ellenben a menü csak gombokkal érhető el, tapizva nem. Ez egyéni szocprob. -
sphe
senior tag
Panasonic G90 kérdés
Az a komikus helyzet adódott, hogy a feleségem fotózott vele, majd egy idő után (ki tudja mit nyomott meg) a hátsó jobb felső állító tekerő gomb benyomása után (amivel előjön az expozíció kompenzáció állítás) nem lehet a gombot tekerve expozíció kompenzációt állítani még újraindítás után sem, csak a gép elején az exponáló gombot körbevevő tekerővel, ami egykezes művelet esetén nem kényelmes. Először azt hittem, hogy a hátsó tekerőgomb hibás de benyomás nélkül F értéket még mindig hibátlanul tud állítani. Hogyan tudom visszaállítani hogy ezt a gombot (benyomás után) tekerve működjön az expozíció kompenzáció állítás?
Erről a gombról van szó: [kép] -
aginor
veterán
-
Lassú Víz
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
Szerintem a Fővárosi Nagy Cirkusznál szarabb fények kevés helyen lehetnek. Kék, piros vagy keverve lila. Rendkívül ritkán van egy kevés fehér is, de a CRI értéke nem lehet valami magas.
WB-t áttettem napfényre, aztán ha színes a kép, hát olyan volt a megvilágítás. Nem lehet bele va(k)uzni.Meg fogod tudni oldani
, ha nekem sikerült a 12-100-zal az FNC-t. Legfeljebb pár képet visszanézel, a színcsatornánkénti hisztogrammal, aztán korrigálsz kicsit. -
válasz
jaanoo89
üzenetére
Ja, értem, ha az a jobb akkor tényleg azt kell venni. Nekem mondjuk van pana vázam is, szerintem semmi gond nincs a bőrszínekkel, de biztos én nem nézem őket eléggé. Én lumixon a natural jpg profilt használom mínusz kontraszttal (-2 vagy -3), és szín +1 vagy alap. Szerintem teljesen jó, de biztos van jobb is. Az mkIV nekem szappantartónak tűnik, egy G9 ellenében, de van hogy ez sem lényeges.
-
jjeahh
nagyúr
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
jjeahh
üzenetére
A túl lapos kép tip. a túl nagy gyutáv következménye ami viszont segít a háttér mosásában. Ennek az a célja, hogy olyan 3D szerű képet kapj, ahol a téma egészében éles (szinte kiugrik a háttérből; igazából ez ad mélységet a képnek) a háttér meg lágyan el van kenve. (Angolul érdemes a 3D pop-ra keresni miről lenne szó.)
Az, hogy a téma is részben a mosoda részévé válik nem mindig szerencsés szvsz.
A másik amikor meg a háttér jellegtelenné tud válni, pl. ennél a képnél (a példa kedvéért kerestem), ha ez egy 3/4-es kép lenne nem lehetne megmondani, hogy ez kint készült vagy valami vászon előtt (ennek ellenére nekem zavaró a kompozíció a gyerek fejénél lévő oszlop miatt) .Egyébként a cicás képeknél az elmosott részeknek van egy nagyon durva zöldes beütése, ennyire sok axiális (longitudinális) CA-ja van annak az obinak vagy ennyire rossz fény volt?
(FF esetén nem igazán számít/számított ez, de szineseben elég zavaró lehet, nagyon viszi el az ember szemét.) -
jjeahh
nagyúr
válasz
aginor
üzenetére
Oly 75-össel, 14-150-el, lehetséges, hogy lesz 25/1.7 vagy 25/1.4 és kölcsön néha valszeg lesz nálam egy 42.5mm Nocticron. + A manuálok, mert gáz vagy sem, ellenfényben szerintem ki fogom most is használni a Helios + speed booster becsillanásait
. Ilyenkor amúgy kistelét használok a leggyakrabban, 80% a 75-ös lesz fent. Ami nagyon kéne, egy uwa, de az most sajnos nincs
Mosoda, igen, egyetértek ezzel
. Kérdés már csak az, hogy a kollégának mi a lényeges 
-
aginor
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Én nem azt mondtam, hogy a mosoda a minden, de attól még tény, hogy a kevésbé hozzáértőknél ez egyik elsődleges dolog, amit ilyenkor néznek. Arra is jó, hogy amíg nem vagy profi a háttérben, addig segít elrejteni a hibákat, könnyebbé teszi a munkát, végső soron több figyelmet tudsz fordítani a modellre és a kompozícióra.
"Mielőtt megkapnám, hogy akkor legyen véleményem, ha ki is próbáltam" - háát, biztos nem tőlem. Nem szoktam ilyet mondani, ez nem az én stílusom. Mégha valakinek nincs is gyakorlata, de attól szeme még van, és lehet véleménye is (max. nem helytálló). Ilyen alapon csak az tudja, hogy mi a finom aki főzni is tud?
"Más" - milyen lencsével mész neki a dolognak? Milyen érzékenységre számítasz?
-
jjeahh
nagyúr
válasz
aginor
üzenetére
Régen én is szerettem a lehető legdurvább mosást és mindent feláldoztam volna érte, az autofókuszt és az élességet is. Ma már nem így gondolom, most is szeretem a mosodát, de van egy határ amin túl már számomra túl sok, főleg akkor érzem ezt, ha ff-re valamilyen fényerős portré fix, kistele vagy teleobi van rácsavarva, túl lapos lesz a kép. M4/3 vagy apsc rendszeren általában nincs gond, ff-en gyakran túlzásba esnek a háttérmosással. Szal teljesen nézőpont kérdése, nem azt mondom, hogy nincs igazad, hanem azt, hogy a te nézőpontodból igazad van, de nem mindenki így gondolja.
Mielőtt megkapnám, hogy akkor legyen véleményem, ha ki is próbáltam: igen, nagyon sokat használtam A7s-t fényerős fix sorral M4/3 mellett
.Más: két hét múlva végig kell fotóznom egy ritmusfesztivált, kíváncsi vagyok az oly hogy teljesít ledes fényekben, magas iso-n
. Szerintem nem lesz gond, ez a szenzor már nagyon adja. -
aginor
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Azért manapság legtöbbször a mosoda számít. Az emberek megtanulták, hogy a professzionális képen szépen mosott a háttér, így sok laikus (megrendelő) ez alapján értékel leginkább. Ezen a rendszeren szépen mosni nehéz és/vagy drága. Valljuk be, normálisan portrézni a Sony rendszere jobb és olcsóbb is. Nem baj ez, mert másban meg ez a jobb.
Természet (pl: madár, vad) és makróra is inkább ezt választanám mint valami FF vázat, kivéve talán, ha sok a kevés fényes hajnali/naplementés téma. Rendezvény (persze nem mindenre a legjobb), épület, beltér esetében is jó az m43. -
jjeahh
nagyúr
válasz
aginor
üzenetére
Szerintem ez mindenképp árnyalt kép, ha nem érzékeny a bőrtónusokra és kell a szuperszűk dof, jó a Sony, ha nem a háttér mosoda a lényeg, hanem mittomén, az ergonómia, akkor jó a Pana, ha a bőrtónus fontos, Oly majdnem mindent ver, ha nem akar rawozni, Fuji verhetetlen stb. Szal kinek mi. Nekem pl a színek, tónusok annyira fontosak, hogy szvsz soha többé nem veszek mást, csak Oly-t vagy Fujit. A Pana egy kitérő volt, de nem kellett volna
. Gyakran dolgoztam A7s-el is, az sem egy tónus bajnok, mondhatni borzalmas, ha valaki érzékeny erre. Merthát tényleg nem mindenki lát tónusokban különbséget, van, aki teljesen lesz*rja, más dolgokra igényes. Nekem pl a fogás, markolat nem igazán számít, igénytelen vagyok ilyen szempontból. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
lugosi
üzenetére
Valóban nem egy kategória portréra, mert az Olympus még jobb is. Az a helyzet, hogy oda semmi sem kell a G9 csúcsságából. Se időjárásállóság, se videó... Ellenben jó lenne, ha a bőrszínekkel nem kellene állandóan szenvedni, hanem elsőre vagy kis utómunkával tökéletes lenne. Na erre kell az Olympus, az ezt pont tudja. Ő pedig csak portréra kérdezte.
320-ből kijön a nagy pirosnál az E-M10IV és pénzvisszatérítéssel az M.Zuiko 45/1.8 párosa, bőven elég hobbi szintre.
Viszont ha idővel már nem csak portréra kellene a gép, akkor jelentősen árnyalódna a kép... -
válasz
tween
üzenetére
Teljesen alkalmas, persze obifüggő, de nagyon jó gép maga a G9.
Milyen ársávban nézed most? 428 a váz most árukeresőn, ha most szállsz be a rendszerbe, nincs még m43 géped, akkor ennyiért mást vennék inkább. Pár hónapja akcióban 300 felett volt valamivel, annyiért szerintem hibátlan, a mostani árán már van konkurenciája. Igaz, egy top gép a G9, de már koros azért. -
tween
őstag
Sziasztok!
Egy Panasonic DC-G9 mennyire alkalmas portré fotózásra?
Vagy ebben az árban már van jobb vétel is?
Köszönöm a választ! -
jjeahh
nagyúr
válasz
Throme
üzenetére
Ja, egyetértek, bár semmi komoly célom nem volt ezzel, a topikon kívül sehová nem fogom feltölteni őket
. Amúgy ezt első blikkre nem lehetett tudni, a gép kijelzőjén nem látszik, szal ki kell kisérletezni
Studi: Néha pillanatfotót lehet lövök majd még róla
. A portrézásról már lemondtam én is. -
Throme
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Minőségre jó fotók, de pont ezt nem szeretem, hogy a macsek szeme és abban a síkban lévő testrészek élesek, de már az orra, a fogai helyenként nem, pedig milyen klassz lenne az a vicsorgós (vagy hogy hívják) és nyalakodós kép, ha a teljes arc, száj, szem, fülek együtt élesek lennének.
Természetesen szerintem és így van, nem értek a fotózáshoz
(melyik sw-t használod a kidolgozáshoz?)
-
jjeahh
nagyúr
Enyhe terepre bringával, az olympussal a hátizsákban szerintetek ki merjek menni ma? Nyilván a géppel nem veretném annyira, de egy kis rázkódás megárt a szenzorstabinak? Vagy inkább vigyem a régi stabi nélküli gépet biztos ami biztos
. -
jjeahh
nagyúr
Ezek az Oly színek, kékek és bőrtónusok...
. El is felejtettem mennyire jó. Sokan mondják, hogy elég a Pana wb-t melegbe tolni, hát nálam nem működik
. Persze nem mindenki érzékeny rá és nem minden körülmények között látszik a különbség, de sokat elárul a dologról az, hogy a Pana színeket vért izzadva agyon dolgoztam, pl. a bőrtónusokat különösen akkor cseszte el, ha fehérbőrű alanyt fotóztam. Ezzel szemben az Oly színeken kb. egyáltalán nem kell dolgoznom, néha az elcsúszott wb-t helyrehúzom és annyi. Az újabb panák már egész jók, de azok is hajlamosak annyira elmászni, hogy kész művészet helyrehozni
. #101101 aginor: igen, talán ez a legnagyobb probléma, hogy ha a Pana mellélő, azt már ott helyben tudod, látod. Az Oly viszont ha mellélő is hajlamos arra, hogy a full homályos területeket élesnek jelzi és csak otthon derül ki, hogy el van cseszve a kép. Szerencsére csak ritkán csinálja.
-
válasz
rob01
üzenetére
Szia!
Én tapasztaltam... mielőtt eladásra bocsátottam a gépem, azért utánanéztem, hogy az enyém a rossz-e?
Mivel tesztoldal fotóján is sikerült előhozni, így láttam, hogy nem az enyém gyári hibás, hanem ez ilyen!
Garis gép volt, így ha máshol nem találtam volna ilyet, akkor ment volna gariba vissza, de sajnos találtam.[link] - eredeti raw.
[link] - jól meggyúrva.Nálam a záridővel volt összefüggésben:
1/400: ok ;
1/320-1/200: nok ;
1/160: kicsit jobb, de látható ;
1/125: még jobb, már alig látható ;
1/100: ok ;
1/50: ok
Azaz mondjuk 1/160-tól kezdve és 1/320-szal bezárólag kerülni kellene a záridőt.
Az M10 Mk II is csíkoz, de kevésbé!A két Pana gépem a GF7 és a GX9 sem szenved ettől.
-
aginor
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
"nem az a halálpontos megbízható fajta, mint a pana féle kontraszt af" - Öööö, a Pana af számomra sok minden, de pont nem halálbiztos és megbízható..
A G80 "gyakori" hibája volt, hogy szerintem normál témánál egyszerűen nem állt élesre (mondjuk ez jelezte is) és csak trükközéssel lehetett megoldani. Illetve az arckövetése botrányosan nem működött. Ezzel szemben az Olynál az tud előfordulni, hogy a rendszer elvileg élesre áll, de a gyakorlatban a kép maga mégsem lesz az.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! (vapor chamberrel)
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3570 i7-1255U 4.7GHz / 16GB / 512GB / Quadro T550 4GB FHD 15"
- SzoftverPremium.hu
- Apple iPhone 15 Pro 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Figyelni kell rá.

)
ha a OM1, GH6 árát nézem, bőven meg lesz a 6k.
Annyira más perspektíva, hogy egyszerűen élvezet használni. 
Panáé több oldalas, lehet oldalra lapozni. Legalábbis nálam úgy van beallitva.

. El is felejtettem mennyire jó. Sokan mondják, hogy elég a Pana wb-t melegbe tolni, hát nálam nem működik
A G80 "gyakori" hibája volt, hogy szerintem normál témánál egyszerűen nem állt élesre (mondjuk ez jelezte is) és csak trükközéssel lehetett megoldani. Illetve az arckövetése botrányosan nem működött. Ezzel szemben az Olynál az tud előfordulni, hogy a rendszer elvileg élesre áll, de a gyakorlatban a kép maga mégsem lesz az.