Hirdetés
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- HP EliteBook / ZBook topik
- Apple asztali gépek
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
b.vr
őstag
válasz
andersen10
üzenetére
" EVF a vízválasztó"
Nem csak az EVF, hanem az összes fizikai kezelőszerv. A gombok, a tárcsák, na és persze a fogás.
Amúgy már egy tényleg mini RX100-zal is dimenzionálisan más fotózni mint mobillal (és ebben a legkevésbé az a fontos hogy "nagy", 1"os szenzora van)De ahogy a másik hsz-emben is írtam, ezzel szemben kis túlzással amúgy is mindenkinek van mobilja, mindig kéznél is van, és a nagy többség számára teljesen megfelelő ahogy és amilyen képeket lehet velük készíteni. És nemhogy állandóan kéznél vannak, de állandóan online is: bármikor lehet is velük küldeni/megosztani a képeket, akár szinte a kattintás után. Szoftveresen pedig bőven a kamerák előtt járnak (naná, hiszen egyrészt teljes értékű mini számítógépek, és a mobilcégek így is tekintenek rájuk. Főleg hogy amúgy amiben az utóbbi években egymással versenyezni tudtak az pont a fotós és videós képességek, mert kb minden másban amúgy is tökmindegy mindenkinek mert kb. benchmarkokon kívül semmiben sem nyilvánul meg miért kellene a pár évvel ezelőtti mobilját lecserélni)
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
Nem teljesen értelek. Neked nagy méretű vázad van, van hová tovább lépned, OM-1-nek hívják, drága, de a lehetőség ott van. Ez az OM-5 pont nekem előrelépés, E-M5 II után. Tökre más a célközönsége egy nagy markolatos váznak, meg egy picikének.
Próbáltam jelezni, hogy azért az nem igaz, hogy csak szoftveres frissítésről van szó, ennek ellenére továbbra is ezt mondod, csak nem értem miért. Az E-M5 III-hoz képest +1 FE-vel jobb stabit kapott és új CPU-t, ennek hatására nyílt meg pár új szoftveres fejlesztés, amiből a kézi HI-RES mód pont hogy messze jobbá teszi a gépet az elődjétől. Azokban az esetekben ahol ez használható (az én témáim 80%-ban biztosan) jelentős javulás érhető el, akár csak úgy is, hogy visszaméretezem és zajszűrőként használom a többlet infót. Ezek ugyan szoftveres újítások, de csak úgy jöhettek létre, hogy új hardvert kapott. Igen, rendszeren belül ez már létezett, de más ligában, egy nagyobb vázban, ami az én táskámban el se férne már.
Bárki: Van itt valaki, aki bármilyen márkát is használ és mindig frissít a következő generációra? Aligha hiszem. Ez a váz az eredeti E-M5 esetleg E-M5 II tulajoknak lehet előrelépés, vagy akiknek fontos a kézi HI-RES és nem akarnak E-M1 III-at cipelni. Esetleg, aki elégedett az olcsó 1.8-as fixeivel és úgy dönt, az E-M10 szériából feljebb jönnek, de azt a méretet továbbra is szeretnék tartani. -
b.vr
őstag
válasz
ecaddsell
üzenetére
Félreértetted, nem a konkrét tesztelőre vonatkozott a kommentem. Ő csinálta amit akart, arról őt kell megkérdezni miért. Hanem amire econ hozta mint példa, hogy milyen durva beégés, abból a szempontból írtam. Ha valaki ezt el szeretné kerülni, mert ez neki durva hiba, hát akkor az a legkevésbé sem a fényképezőgép hibája hanem a useré, és ha ezt történetesen el akarná kerülni akkor arra pont kiváló eszközök vannak.
Innen akkor vissza a kiinduló témához, amiről utána írsz, a feldolgozás. A mobilok pont ebben, azaz a _szoftveres_ részben, jelen esetben ráadásul az automatikus feldolgozásban fejlődtek nagyot, ehhez képest a szenzor másodlagos - még mielőtt bárki ezen leragadna, az iphone-okban mindössze másfél hónapja (!) van quad bayer szenzor! Miközben a mobilok fotópiaci kannibalizációja már évek óta tart - mert pont elég jól csinálják automatán amit az emberek nagy többsége elvár, azaz pl. nem éget be ekkora területet, a kép többi részét pedig felhúzza majd ehhez (meg még egy csomó mindent csinál a zajszűréstől kezdve az élesítésen át a színprofilokig. Mellesleg persze ebből egy csomó mindent a fényképezőgépekben is személyre lehet szabni, csak azzal már foglalkozni kell)
Visszatérve a konkrét példára, tehát ehhez nem multi-expo kell (sem hagyományos, sem quad/nona bayer), pl. a Fujinál erre kimondottan külön opció, a DR-mode van. (mégpedig 10+ éve, még bőven a mobilos fotózás előretörését megelőzően. És tehát nem a hdr-ről beszélek) Olympuson (meg gondolom a többi gépen) meg ha valaki akar lehet készíteni _előre_ (ebben az értelemben tehát most nem az utómunkáról beszélek) képprofilokat megfelelő görbebeállításokkal (amit persze lehet a konkrét fotó előtt még finomhangolni, csak nem igazán érdemes, mert egyszerűbb utólag)
* * * Innen meg már átteszem off-ba mert ez már végképp úgyis tldr lesz. Pont kb két hónapja a másik topicban (MILC felhasználók szakmai topikja ) írta MrChris és Stauffenberg hogy az ő andoidos telefonjuk bár quadbayer, hogy speciel a quadbayerben nem tapasztalták meg azt a nagy dimenzióváltást. Ellenben ahhoz hogy valami olyan legyen amilyennek szeretné, ahhoz mobilon _is_ raw-ben kell fotózni és aztán saját maga által feldolgozni [link]
Csak persze ha már feldolgozás, különösen raw feldolgozás, akkor már el is veszik a mobilok egyik nagy előnye, hogy automata, azaz katt és kész (a másik nagy előny persze továbbra is megmarad: kis túlzással mobilja mindenkinek van és mindig kéznél is van) Márpedig mivel úgysem közvetlenül a fényképezőgépről lehet megosztani vagy elküldeni a képeket (nem mellesleg pl Thom Hogan évek óta ebben látja a kamerák legnagyobb versenyhátrányát a mobilokkal szemben) , ha meg már át kell tenni desktopra, laptopra, tabletre, mobilra, akkor onanntól már ha valaki a mobilos képeit is szerkeszti akkor ezeket ugyanúgy szerkesztheti.
Én pl. amikor utazom, és közben viberezek a családnak meg barátoknak képeket, akkor esténként ipadről mobil app, ott végigörgetem mi volt aznap, kiválogatok pár képet, azokat beimportálom, és mielőtt még elküldeném, a nagy feldolgozás legtöbbször abból áll hogy a fotók app-ban még rányomok szép kényelmesen a varázspálcára (itt jutunk vissza ahhoz hogy a mobil cuccok szoftveres oldalról fejlődnek igazán) , esetleg ha nagyon nem találta el amit szerettem volna akkor még pár csúszkán igazítok kicsit. És ennyi, már küldhetem is, nem ez a macera (sőt ezt amúgy megcsinálnám a mobilos fotókkal is) hanem akkor már az hogy rácsatlakoztassam a tabletre a kamerát. Amúgy pont az ilyen trükkös fényviszonyoknál azt is megcsinálhatnám hogy a kiválasztott képeket akár in-kamera de még inkább a mobil appban raw-szerkesztem (ez esetben pl. kimondottan a görbét, de persze akkor már akármi mást is) de persze a fene foglalkozik ilyesmivel egy utazásnál, ott az tök fölösleges. Azt majd már itthon a leválogatott képeket feldolgozom.Lényeg a lényeg, az automata feldolgozás amúgy a kamerával készített képeknél ugyanúgy rendelkezésre áll, hiszen a kép úgyis át kell hogy kerüljön a mobilra, onnantól pedig ugyanúgy csak egy kattintás. És egyébként egy jpg-ből is tök sokat ki lehet hozni, főleg hogy akiknek aztán a képeket küldöm ők is mobilon fogják megnézni.
-
andersen10
aktív tag
válasz
yle_greg
üzenetére
"Az igazán érdekes szám az lenne, hogy hányan adják el a felszerelésüket, és térnek át mobilra, mert ez a valós veszély az MFT számára, nem pedig az, hogy beüt a FF őrület, lévén azt meg is kell fizetni, ami a legtöbb embernél nem pálya.":
Az mft lesz a fotótechnika bakelit lemeze. Több zaj, de kedvesebb a fülnek (szemnek)

Viccet félretéve szerintem az EVF a vízválasztó, hiszen legtöbbünk nem hajlandó lemondani a keresőről. Akinek ez nem fontos szerintem már jórészt elhagyta a (M)ILC vonalat és mobilra váltott. A keresnő nélkül vázak értékesítése meg beleállt a földbe. -
aginor
veterán
válasz
yle_greg
üzenetére
Kell az értelmes alternatíva, ami ebben a rendszerben évek óta nincs meg igazán, de ez csak szubjektív vélemény.
A gép amúgy nem lenne rossz, két baj van vele. Az egyik az, hogy lényegében már évek óta létezik házon belül, a másik pedig, hogy közben a konkurencia szépeket gurított. Persze ezt is lehet másképpen látni, és az m43 pont a fanatizmusról szól (vagy + vagy - irányban). Amúgy valóban lehetne tisztességes iparos munka az OM-5, csak sajnos valójában nem az, persze ha valaki megelégszik a pár szoftveres fícsőrrel, mint újdonsággal, és ezért szívesen fizeti ki a magyar átlagfizetés dupláját, a vélt kisebb méretért cserébe, akkor lelke rajta, én nem gátolok meg benne senkit.
Ha már felhoztad a 0,95-ös lencséket, akkor abból is guríthatnának egy visznylag visszafogottabb darabot af-el, kíváncsi lennék rá mit tud, bár a jelenlegi árazási politikát látva, nem én lennék a célközönség.
"Néhány tucat profiról illetve infuencerről beszélünk?" - pont hogy nem. A tehetséges, esetleg feltörekvő hobbifotósokról beszélünk. Nincs semmilyen hivatalos adatom, de beszédesek az eladási mutatók, ahogy az Oly vagy stagnál, vagy csokkenő tendenciát mutat, és még a Fuji részesedése is jelentősen meghaladja, pedig ők is bénáztak eleget.
A lényeg, hogy mivel ez egy részben technikai jellegű sport is, így ha nincs új cucc, amire ráizgulhatnál, amivel új dolgokat tudnál kipróbálni, korábban lehetetlent megoldani, akkor majd lesz máshol. Így működik a mai világ.
Mondhatjuk, hogy sebaj, akkor majd nem veszek semmit és költöm a pénzt tanfolyamra, hogy én legyek az új Capa, de akkor miből fog élni (és fejleszteni) a gyártó?
-
yle_greg
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
"Ha egy rendszerben a felhasználónak nincs hova fejlesztenie, akkor tovább fog állni, oda, ahol van... "
Ezen elgondolkodtam. Igazad lehet, mert a fényképezés technikai hobby/munka, a vérünkben van, hogy érdeklődünk az újdonságok iránt, és ha az harmatos, akkor csalódunk.
De mennyire erős a fejlesztési kényszer? Hogy az MFT vonal illetve akár ez a gép a minőségre elég jó-e, az függ attól, hogy munkaeszköznek használjuk-e, illetve, hogy milyen tipusú munkára, biztosan van olyan, ahova már kevés az MFT. De hobbystának, illetve szerintem még sok munkára is alkalmas a már meglévő, és már nem túl drága technológia.
Ez az új gép az én meglátásom szerint egy elég jó gép, a legnagyobb értéke pedig az, hogy új, mármint marketing szempontból új. Ezt nem azzal harangozták be, hogy micsoda technikai áttöréseket ért el, hogy világelső ebben meg abban, ez csupán egy tisztes iparosmunka, egy jelzés a világ felé, hogy még él a cég.
Múltkor gondolkodtam el azon, hogy mennyire kell az embereknek a fejlesztés, láttam egy Laowa 25/f0.95 -ös objektívet, és ugye ebből már van a Zhongyi -nak is, meg a Meike -nek is, meg még van egy pár ilyen 25/f0.95 lencse. Kizárt dolognak tartom, hogy ha összehasonlítanák őket, akkor nagyon nagy eltérések lennének. Persze nem azt mondom, hogy mind egyforma, de biztos vagyok benne, hogy ha valaki már vett egyet, akkor nem fog egy másik fajtát is venni mellé, csak mert az egy paraszthajszállal élesebb a sarkokban.
Van az a fejlődés, fejlesztés, ami már nem érdekel. Valamint a mostani gépeket tekintve, szerintem sokkal meghatározóbb az emberi tényező, mint a technológiai háttér. Nekem szerintem nem lenne több jó képem csak amiatt, mert mondjuk váltanék FF -re. Ebből a szempontból nézve sok ember számára nincs indok fejlesztenie, megvan a kezében az, amit már megtanult használni, és nem akar tovább menni, mert itt is el tud érni mindent."... elég csak megnézni, hogy az elmúlt pár évben kik álltak tovább."
Néhány tucat profiról illetve infuencerről beszélünk?
Előbbiek esetében munkaeszközként mások az elvárások, utóbbiaknak pedig lételeme a dráma, különben uncsi a műsor.Az igazán érdekes szám az lenne, hogy hányan adják el a felszerelésüket, és térnek át mobilra, mert ez a valós veszély az MFT számára, nem pedig az, hogy beüt a FF őrület, lévén azt meg is kell fizetni, ami a legtöbb embernél nem pálya.
-
domedee
senior tag
válasz
lugosi
üzenetére
Tényleg viszonylag hitelesek, de senki sem mentes a tudattalan hibáktól/szubjektivitásoktól. Mivel nem egy szabványos labor tesztről van szó. Még egy ilyennél is számolatlan lehetőség van betartva a szabványt, de mégis "fals képet" csinálni, mondhatni szó szerint jelen esetben.

-
t.imi
addikt
válasz
lugosi
üzenetére
Nekem sokszor ez a véleményem.
Főleg angliai tesztelők felhős időben, esőben, 0 nap, sem egy stúdió fotó megfelelő fénymennyiséggel.
Sétál egyet, ami éppen szembejön, szürke épületek, szűkre falak es ruhák, fekete emberek, iso1600 alatt szinte nincs is anyag, és a végén megmagyarázza milyen jó, vagy rossz az adott váz.
Vásároltam már így, többet nem.
Oké, 5k sok. Kapsz hi-res módot- sok vázhoz nem jár, fókusz halmozás, + ae bánat sorozat, ez se, váz stab detto, idióta menü, erre van példa
, élkiemelés nagyitva is, ami pl R5, R6, R7, R10-ben nem sikerült megoldani, szerintem jó hdr módok, árnyék kompenzáció, ami emlékeim szerint ritka. Pana jobban oldotta meg, de Olynál is megtalálható.
Nem védeni akarom, ezek miatt jöttem vissza aps-c, FF után m43-ra.
Ami ezeket tudja, már 7 jegyű árcédulával áll a polcokon. -
aginor
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Pont az ilyen "frissítések" miatt tart ott a rendszer, ahol tart (nézd meg azokat, akik komolyabb piaci részesedéssel rendelkeznek, pedig 10 év hátrányból indultak. Ők érzik azt, hogy mire vágynak az emberek, míg az Oly csak simán tudja a "tutit", amivel sikeresen összehoztak már lényegében két csődöt is..).
Szerintem ez a frissítés -ellenben az OM-1-el - harmat gyenge lett, és ebben a formában tök felesleges is. Az oly/jip elérte, hogy egy ideje egyre érdektelenebb vagyok a rendszer irányéban, már nem érdekelnek az újdonságok, mert egyrészt folyamatosan csalatkozom, másrészt olyan árakon forgalmaznak, amit már nem vagyok hajlandó egy olyan rendszerre költeni, ami hiába kicsi, de a képminőségben erősen kompromisszumos (a konkurenciához viszonyítva). E-M1mk2-őm van, ha váltani akarok, akkor ott van az mk3, ami szerintem irtózatosan túl van árazva az mk2-höz viszonyítva, míg az OM-1-rt pedig aranyáron mérik (számomra). Szóba jöhetett volna még az OM-5, de sokkal több pénzért alig nyújt többet, sok esetben pedig egyenesen kevesebbet. Így hát a kör bezárult.
Ha egy rendszerben a felhasználónak nincs hova fejlesztenie, akkor tovább fog állni, oda, ahol van, elég csak megnézni, hogy az elmúlt pár évben kik álltak tovább..
Ezzel ezt a vitát lezárnám, mert az álláspontok nem közelednek és szerintem már kibeszéltük amit lehetett. Aki szeretne 5éves technikát venni fél misiért értelmetlen korlátozásokkal, tegye, én egyelőre nem érzem ebben a bugit, persze ez még változhat is akár a jövőben.Econ: mondjuk ez a kép erősen felhasználói hiba, de ettől még értem, amit mondasz, és el is fogadom az átlag Józsika szemszögéből.
-
ecaddsell
aktív tag
Nem mentegetni akarom a tesztelőt, de abból ítélve, hogy alkalmazott expo korrekciót (+1/3 Fé) és nem fixen ugyanaz volt minden képnél, jó eséllyel tudta mi az, volt valami célja vele és nem csak véletlenül elállította aztán úgy ment végig az összes kép.
Viszont a világban van egy ilyen fejlődésnek hívott izé is.
Több mint egy évtizede az ilyen képeket vakuval volt szokás deríteni (redőnyzáras gépeknél olyan vakuval ami végig tudja világítani amíg mindkét redőny lefut).
Aztán jöttek azok a gépek amiknek a szenzora nagyon megbocsátó volt az árnyékos részek felhúzásában, ha valaki hajlandó volt utómunkázni. (Innentől hanyagolni lehetett a vakut ilyen célra.)
De láss csodát itt nem állt meg a fejlődés, jöttek a multi expós szenzorok, ahol nem volt lényeg a kiégéstől védeni a képet mert úgyis még mielőtt az elektronikus zár befejezte volna a ténykedését készült egy második kép sokkal rövidebb záridővel és a két képet a SW szépen össze tudja fésülni minden extra nélkül (legalábbis mobilokon; a második kép rögtön az első után minimális záridővel és késleltetéssel nem nehezítve a SW dolgát).Az egyszerű user ebből persze csak annyit lát, hogy a mobilnak nagy a dinamikatartománya és tök jó képet lő necces fényviszonyoknál magától is, a dedikált drágasággal meg állítgatni kell (persze lehet az is a hozzáállás, hogy ez egy külön szakma, akinek ez a szakmája meg kell tudni küzdeni vele, csak lehet ez visszatart majd néhány vásárlót).
-
Throme
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Pont hogy a hozzáértők tudnak olyan képet lőni, amivel a saját igazukat tudják bizonygatni.
Ha az a cél, hogy fasza egy váz, akkor tudnak vele lőni jó képet, még ha az nehéz is, de ott a mestertől a tesztkép, hogy fasza.
Ha meg le akar húzni egy vázat, akkor tud rajta olyan beállítást eszközölni, ami az igazát bizonyítja.....Nemrég linkeltem egy videót oly 300mm lencse vs FF megoldások. Ott is gyanús volt a tesztképek egymás mellé állítása.
Ki kellet mutatni, hogy az oly 300mm nem is olyan jó, hát zoomoljunk kicsit jobban bele és máris homályosabb a FF képnél....Vagy egy másik példa a múltból. A nikon belépő dslr-eket rendre elkaszálták összehasonlítva a canon és pentax vázakkal, mondván milyen lágy a jpg kép.
Jah a nikon alapból 3-asra állította gyárilag az élességet egy 0-9 skálán. Ha nem nyúlsz hozzá, akkor lágy a többiekhez képest, jah... aki ezt nem tudja az bőszen bólogat a tesztelőnek, hogy hű b+ tényleg szar ez a váz...De ott vannak a statisztikák.
Hogy is szól a mondás? Annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítottam!
#101580Econ
Hiába ekézed a rendszert, azt itt lévőknek megvan az okuk rá, hogy miért ezt használják, újak meg nem igazán vannak, köszönhetően a gyártónak ( oly/om system vegyesen ) -
yle_greg
aktív tag
válasz
asdf_
üzenetére
"A micro USB meg a világ szégyene"
Ezzel elvileg egyetértek, de gyakorlatilag nem.
A GX9 -emen is Micro USB van, és ezt sosem éreztem hátránynak.
Ha ez lenne az utolsó Micro USB -s eszközöm, akkor egy több napos útra esetleg vitt plusz kábel esetleg bosszanthatna, de gyakorlatilag egy pár grammos cuccról van szó, ezért kár a dráma.Emellett tudom, felhasználófüggő, de én például nem nagyon használom ezt a csatlakozóját.
A képeket lementeni a leggyorsabb mód, hogy kiveszem a kártyát, berakom egy USB3 -as pendrive méretű olvasóba. A feleségem még kényelmesebb, ő bekapcsolja a wifi -t a fényképezőgépen, és a telefonjára átrángatja a neki tetsző képeket.Amire még jó lehet ez a csatlakozó, hogy magában a gépben töltöm az akkut. Ezt én nem szoktam. Több napos nyaraláskor a bőröndben elfér a rendes töltő. Rövidebb távra meg viszek zsebben 1-2 pót akksit, és nem töltöm. Elvileg vésztöltésre jó lehet, hogy ott vagyok valahol, ahol van falimalac, és a mindig nálam lévő, izé nincs nálam, szóval a kölcsönkért telefontöltővel töltöm az akksit. De ilyenre még sosem volt szükségem.
Szóval én különösebben nem vonnék le az új géptől emiatt pontot, ez egy kicsit olyan, hogy szürkében vagy feketében vagy rózsaarany színben miért nincs. Tudom, szánalmas, de engem jobban visszatart a vásárlástól a kinézete, mint a Type-C csatlakozó hiánya.
A Pana GX? vonal lapos teteje számomra sokkal vonzóbb mint ez a sátortetős design, arról nem is beszélve, hogy a felhajtható kukucs nagyságrenddel hasznosabb mint a Type-C használata a Micro USB helyett.
-
andersen10
aktív tag
Szerintem félrement a reakció, eredetileg arra vonatkozott a post, hogy az új gen. mobil szenzorok a hdr trükközéssel nagyobb dinamikát tudnak mint az m43 szenzorok natívan. Erre ez jó példa, ha a csúcsfényekre expózott volna a tesztelő, azaz sacckb -2EV, az árnyékos oldalról visszahozni részleteket már képzajjal/részletvesztéssel jár, de mindennképpen kézi feldolgozást igényel. A mobil meg egy egy kattintásra megcsinálja adott esetben kisebb képromlással.
-
domedee
senior tag
válasz
lugosi
üzenetére
Sajna, de akár az is lehet, hogy nem érti, amit csinál. Vagy csak nem figyelt oda, mert nem volt kedve. Vagy akár csak irányítottan szűri a képeket és a kevésbé sikerültet rakja be, mert FF-párti. Akár tudatlanul is, de ha egy gyengébb kép készül, akkor arra fogja, hogy MFT és nem magában keresi a hibát, hogy az a kép miért lett rosszul exponált például.
-
b.vr
őstag
válasz
üzenetére
"Ilyen durva kiégések 2022-ben már nem mennek el. És sajnos rengeteg az ilyen fotó, semmi más nem kell hozzá, csak egy fehér ember a tűző napon..."
Ennek mégis mi köze bármihez is? Ez sima user error, rossz exponálás (expo korrekció nemhasználata / hibás használata), még csak a fényméréi módokban sem kell expertnek lenni, mert pont ez volt a legelejétől fogva az összes milc (meg amúgy persze kompakt meg bridge), illetve persze a velük járó EVF előnye: egyrészt akár látható közvetlenül is, de ha valaki nem bízik magában akkor kitehet egy hisztogramot de ha még azt is problémásnak érzi használni akkor bekapcsolható különféle módokon a kiégő területek jelzése, mondjuk valamilyen élénk színű overlay.
Az ilyesmit pont hogy sokkal könnyebb fényképezőgéppel elkerülni, lévén azokon (még a jobb kompaktokon is, hogy szonizzak egyet a saját eszköztáramból, rx100) dedikált, fizikai kezelőszerv van az expokorrekcióhoz (mobilon meg kicsit is távolabb az ideális körülményektől, akár az ujjak, akár a képernyő, az expokorrekció kimondottan idegesítően macerás tud lenni)
Rossz tesztképekből alapvető hiba bármire is következtetni. -
törölt tag
válasz
aginor
üzenetére
Bocs, elböktem a szemléltetést, erre a (dpreview.com O-M5 tesztből való) képre gondoltam:

Ilyen durva kiégések 2022-ben már nem mennek el. És sajnos rengeteg az ilyen fotó, semmi más nem kell hozzá, csak egy fehér ember a tűző napon...
-
asdf_
veterán
Ez ilyen full alibi gépnek tűnik nekem (bár az Olympus eleve olyan gyártó volt, hogy egy lépcsőt lépni teljesen értelmetlen volt, mindig csak a kettővel későbbi gépnek volt valami értelme, bár a szándékos crippling miatt néha még annak sem) , kb. már nem használhatjuk tovább az Olympus nevet, de a terméknek a piacon kell maradnia, a lehető legkisebb ráfordítással tupírozzunk rajta valamit, dobjuk rá az OM logót és már mehet is gyártásba, na, ilyen ez az OM-5. Van, de minek. A micro USB meg a világ szégyene.
-
Throme
veterán
A hype videóra érkezett kommentek is hasonlók, mint amiket itt felvetettünk.
-
jaanoo89
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
"Tehát jelenleg 100K a felára a pár szoftveres fícsőrnek és az OM System logónak. Nonszensz és aránytalan. Szerintem."
Levezetem, én miért nem gondolom így. Tehát az E-M5 III az az E-M1 II kisebb, butítottabb változata volt. Azóta lett E-M1 III új processzorral, jobb stabival és 1-2 szoftveres fícsőrrel. Ez az OM-5 pedig egyáltalán nem E-M1 III butítása, hanem ugyanaz a tudás egy kisebb vázban, jobb szigeteléssel és egy picit jobb AF-el. Tehát nem igaz az, hogy ez kvázi ugyanaz, mert valószínűleg a szoftveres újítások egy része az E-M5 III-től újabb processzornak is köszönhető. Én úgy tudom, hogy a kézből kitartható HI-RES mode-hoz az E-M1 II-nél erősebb cpu és egy picit jobb stabilizátor szükséges, tehát ezt biztosan nem tudják firmware frissítéssel megoldani.
Az ár húzós, köszönhetően a jó magyar Ft-nak, de ez nem a japánok dolga, hanem a miénk lenne. Őket tökre megértem, lehozták kis méretben az E-M1 III tudását, azaz végre pici méretben is készíthetek kézből 50mpx-es fotókat, ez pl. nagyon jó dolog. A képminőség natív 20mpx-elt nézve nem lesz jobb, de igazság szerint az OM-1 sem jobb feltétlen, csak gyorsabb. Ennyi van az MFT-ben és nem több. Ami gáz, az a 4K 30 fps-el és a micro-USB, valszeg az a szenzor csak ennyit bír, a micro-USB-hez meg nem nyúltak, mert magához a vázhoz se. Szerintem mindenki boldogan fogadta volna ezt 430 ezerért, de nem ennyi lett, ahogyan semmi se kerül már annyiba, mint 2 évvel ezelőtt, sem itt, sem más gyártónál. -
aginor
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Nem az árfolyam a lényeg. Itt több helyen is 430k az 5mk3, míg a hivatalos ár a hardveresen ugyanolyan OM-5-re 530k. Tehát jelenleg 100K a felára a pár szoftveres fícsőrnek és az OM System logónak. Nonszensz és aránytalan. Szerintem.
Jelenleg ez a helyzet. Ahogy azt fentebb is írtam, ha majd kikopik az előd a piacról, akkor majd újra lehet értékelni a helyzetet (nem mintha a 5mk3 amúgy nem lett volna túlárazva).0519: tévedsz, az az 5év csak 3. +2 évet csak a bevezetéskori akcióban kapsz, amúgy a mintabolt szerint ez is 36hó garival lesz forgalmazva.
-
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Idén volt akcióban az EM5m3 váz, kb tavalyi $ árfolyamon.
Ugye 1000 dodó jelenleg az ára csak most már nem tudják itthon 430k huf-nál olcsóbban adni. Szóval a tavalyi $ árfolyamon (350k huf) korrekt vétel volt az EM5m3. Ha nem változott volna, akkor kb 455k huf lenne.... tudom nem árfolyamozol

Per pill 420 ft egy dodó, még ehhez képest is jó ár az 530k huf, de bármikor visszamehet 450-470 ft-ra is....
Más kérdés, hogy van-e a 2 váz közt 300 dodó illetve 100k huf különbség.
Szerintem nincs.
Pláne ha azt nézzük, hogy a "fejlesztések" 80%-át - szvsz - egy sw frissítéssel az EM5m3 is megkaphatná.
Na ez bosszant a legjobban.
Fw frissítéshez fogták az EM5m3-at és lett az "új" váz.... -
0519
senior tag
Szerintem nem rossz ajánlat az OM-5, de lehetett volna még jobb.
Az EM5III -al azonos árat kifizetve kap a vásárló érdekes és hasznos újdonságokat, mint kézből kitartott nagy felbontás, Live ND, fejlesztett IBIS, gombra kihelyezhető Custom beállítás, fejlesztett cseppállóság.
Amit elböktek az az USB C hiánya, a régi menü használata, az állványmenet ránézésre maradt műanyag. Fejleszthettek volna a fókuszon is szoftverből. Új EVF is belefért volna.Amit a régi váz használatával megspóroltak, költhették volna új EVF-re és szoftveres fejlesztésekre.
-
aginor
veterán
Nézd, amíg ugyanezt a gépet megkaphatod 430k-ért M5 néven, addig az OM5 nem nevezhető jó vételnek (még a szoftveres "fejlesztések" ellenére sem). Ha majd az előd kikopik a piacról, akkor majd újra megnézhetjük, hogy menyire számít jó vételnek.
Mellesleg nem vagyok kíváncsi a szarkazmusodra, azt kérlek tartsd meg a családnak..
-
aginor
veterán
válasz
ecaddsell
üzenetére
Itt van Robin véleménye summázva, amivel egyetértek az árazást is figyelembe véve. Amennyiben forintra ugyanannyiba kerül (vagy olcsóbb), mint az 5mk3, akkor még elmegy (és nem, nem érdekel az USD/EUR ár, az érdekel, amit a kasszánál fizetnem kell érte itthon), bár ezt új termékként beharangozni azért költői túlzás.
"OM System launched the new OM-5 earlier today. After looking through the available review articles and videos published online, I have to say the OM-5 was quite underwhelming. OM System repeated some mistakes which Olympus did previously - not having significant upgrades as the OM-5 is basically a rebadged E-M5 Mark III, with virtually similar image output (same image sensor), same AF (121 points hybrid system), same speed (10fps/30fps burst speed), same EVF/LCD and even the camera design is 99% the same! They did not listen to the feedback from their consumers when a lot of people were dissatisfied with E-M5 Mark III's plastic build."
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
lugosi
üzenetére
“Azért az OM1 szenzorát, menüjét megkaphatta volna”
Nem az van, hogy a szenzorát megkapta?Mi lenne a jelentősége, ha megkapta volna, ha nincs mögötte a gyors kiolvasás, feldolgozás stb.? A szenzorok már jó ideje nem mutatnak fel érdemi fejlődést pixel szinten fizikai korlátok miatt, azaz minden amit elértek az a gyorsabb kiolvasásnak és a multi expós képfeldolgozásnak köszönhető (akárcsak a mobiloknál, csak ott többet tettek be a feldogozásba; itt meg a multi expót jobbat támogatni tudó stabi van).
(A 2 Fé javulás OM-1-nél amin mindenki tanakodott is csak a multi-expóra vonatkozik, csak azt nem annyira emelték ki.)Egyébként vsz. nem is kapta meg az OM-1 szenzorát. Nem az Oly gyártja és ezt a fajta szenzort tippem szerint (bár nem értek hozzá) drágább is gyártani (azontúl, hogy a fejlesztési költség is vsz. több volt, amit szintén valahol meg kell fizetni). Itt már nemcsak az ADC-k vannak a szenzoron, hanem akár a tényleges kép első fázisú tárolása is (ami komoly mennyiségű memóriát is jelent).
Az OM-1 120 fps-el is tud képet készíteni (70 képig; ilyenkor csak a szenzor meg a kereső dolgozik, kisebb sebesség esetén vsz. egy kisebb felbontású kép is megy le ezen felül folyamatosan a szenzorról az azonnal többek között az AF-hez, amit fel is kell dolgozni, a teljes kép meg ahogy van idő rá).
Ilyen mennyiségű adatot képtelenség a kép elkészülési sebességével kiolvasni (felesleges is mert az UHS-II kártya is kb. max. 300MB/s-el írható), azaz elég csak az írás sebességéhez igazítottan kiolvasni. Ez pedig jelentős előfeldolgozást/tárolást igényel amire az OM-5 esetében nincs szükség, de ettől nem biztos, hogy a szenzor gyártója olcsóbban fogja adni.
Max. akkor, ha neki olcsóbb gyártani, de akkor sem lehet majd semmilyen új funkciót vele használni... -
aginor
veterán
válasz
üzenetére
"Végeredményben a felhasználó részéről tulajdonképpen mindegy." - végeredményben igen, de akkor sem 20fé a dinamikája a gépnek, a képnek annyi. Továbbra is tartom, hogy szakmai topicban ne keverjük már őket. Az más kérdés, hogy ez a végeredmény tekintetében lényegtelen, és csak szőrszálhasogatás, ezt aláírom.

-
törölt tag
válasz
aginor
üzenetére
"Tehát, a telefonnak NINCS 20fé dinamikája, de a szoftver által alkotott kompozit képnek igen."
Végeredményben a felhasználó részéről tulajdonképpen mindegy. Nézd meg például ezt a képet, egy telefonnal nem lenne rajta ilyen feltűnően csúnya beégés.
Ilyenek miatt fojtogatják a telefonok az Olyt, sőt, a nagyobb gépeket is. -
-
Throme
veterán
Ezzel is egyet lehet érteni (R.W.):
-
Throme
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Szerintem a rendszer nem versenyképtelen.
Az, hogy az új és régi OM5/EM% közti 100k huf megéri vagy sem, azt majd a vásárlók eldöntik.
Vázat nagyjából rendelésre lehet venni (EM5).
Kíváncsi vagyok mennyire lesz kelendő az új OM5?!...
EM5 mk3 +12-45 ~ 570k. 140k huf megéri a 12-45-ért, ha meg az OM5 árát nézem 40k huf
-
Throme
veterán
Jellemzően szoftveres fejlődést mutat az új OM5 az EM5 mk3-hoz képest.
Ezeket jó lenne megkapni egy fw frissítéssel EM5 mk3-ba is...
Persze nem fogják, mert akkor a szigetelésen és a stabilizátoron (no meg a béna a feliraton) kívül nem tudnak újdonságot felmutatni...
Gombokra kirakott egyéni beállítások nagyon hiányoznak EM5-ön
Azért az OM1 szenzorát, menüjét megkaphatta volna ez az OM5...
EM10-ről, PEN-ről váltóknak viszont jó opció lehet.
1300$ olyan 350Ft-tal számolva 455k huf, ami nem túl sokkal több, mint a 420k huf. Ennyit megérnének az újdonságok.
Sajnos kb 450Ft-tal számolva, ami a valóság, már nem annyira szuper.... -
t.imi
addikt
válasz
andersen10
üzenetére
Köszönöm a gyorsat

64k-ért, bár még csak telefonon néztem nagyítva, elfogadhatónak tűnik.
Hátha más is érdekel idővel, legalább lesz róla néhány sor itt is. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
Ha valóban így van, akkor ez az 5mk3 OM logós, 30%-al eldrágult változata..
Ez az O-M5 ára dollárban mérve centre pont annyi mint az utolsó E-M5 változat...
Közben jobb lett a stabi, kapott OLED keresőt stb.Viszont a 4k 60p hiánya meg a micro USB az tényleg nem kellett volna így 2022-ben.
Ha igazán jó UWA-t akartok akkor Laowa 7.5mm f/2.
Pici, éles de viszont tényleg megkérik az árát.Anno én is defisheltem a 7.5mm-es Samyangot (a legnagyobb látószöggel rendelkező obim) változó sikerrel...
#101552jaanoo8
50.000 Ft-ért vettem 25/1.8-at, 45/1.8 is e körül volt. 100.000 Ft-ért vettem 9-18-t és 120-ért a 60-as macrot, mindegyik teljesen új, garis volt, akciókban. Ezeket ilyen színvonalon, ilyen áron sehol se kapom meg.Annyira sehol, hogy már egy jó ideje itt sem.
-
aginor
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Ez csak belemagyarázás.
Akkor ez sem ellenfele egyik linkelt gépnek sem, mert azokban minimum APSC szenzor van. Minden gépben lehet találni olyan képességet (vagy még inkább képesség kombinációt), amit csak az tud, ettől még nem lesz egyetemlegesen jobb vagy rosszabb, mint a többi alternatíva. -
jaanoo89
aktív tag
50.000 Ft-ért vettem 25/1.8-at, 45/1.8 is e körül volt. 100.000 Ft-ért vettem 9-18-t és 120-ért a 60-as macrot, mindegyik teljesen új, garis volt, akciókban. Ezeket ilyen színvonalon, ilyen áron sehol se kapom meg. Ha én most nem ezt venném, hanem mondjuk a Sony 6600-t, akkor vehetném újra ezeket, de egész biztosan nem ilyen árakon.
Ezek ugyan nem csepp és porállóak, a macrot leszámítva, de ha OM-5-nél maradok, akkor biztosan kitben jönne hozzá a 12-45 is, a zordabb témákhoz, amik tervben vannak.
Újonnan más a téma, az is lehet, hogy több pénzt pumpálnék bele és eleve már FF szett lenne, de most ebből főzve, lehet veszek még egy gépet tőlük és akkor elérték azt, hogy az E-M5 tulajok egyike már frissít is.
-
Neck
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Jó, ha valakinek durva cseppállóság / porállóság kell, ott esetleg megfontolandó ajánlat lehet.
Azonban úgy gondolom, hogy a hobbifotósok jelentős része nem ezt a speckót helyezi prio 1-be."kétszer drágábban kellene hozzá objektíveket venni újra." ezt se feltétlenül értem...
Nagyon jó 3rd party obik vannak Sony E APSC-re most már, ár/érték arányban szinte minden gyutávra lehet bestbuy obikat találni.Tök jó lenne jó kis best buy váz release-eket látni minden rendszeren, ez vinné le az árakat, ha le lehet egyáltalán. Bár, ha a telefonok árait nézem, erre szinte semmi esély.
-
jaanoo89
aktív tag
Azért hegyezem ki, mert ez sok pénzbe kerül egész egyszerűen. Az nem kevés tervezés, tesztelés, garikkal kapcsolatos ügyintézés, hogy valaki rá mondja azt, hogy na ez csepp és porálló és ha valami baja lesz a gépnek, nem dobják vissza, hogy hékás úgy látjuk víz érte a gépet, ugrott a gari, mert mi ezt nem csepp és porállónak terveztük. Ezt igenis nézni kell és ennek ára van, méghozzá nem kevés.
aginor: Úgy tudom a két Fuji nem szigetelt, az egyikben még csak IBIS sincs és kényelmes méretű szemkagylót se lehet rá tenni, csak valami kínai fura megoldással lehet megoldani. Számomra ez nagyon belépő szint. Z50-ben szintén nincs IBIS, ma már ilyen gépet nem vennék. Az A7II már valós alternatíva lehet, bár az meg nem ez a méret.
Ennek a gépnek a valós ellenfele egész egyszerűen az E-M5 III vagy egy Ibises csepp és porálló Fuji X-T40 ami nem létezik, illetve a Sony a6600, a többi nem ez csomag. A Sony pedig valszeg ettől jobb, csak kétszer drágábban kellene hozzá objektíveket venni újra.
Ahogy kezdtem, ez a gép nem feltétlen az újakat fogja idehozni, hanem a régi E-M5 és E-M5 II tulajoknak készülhetett, illetve akiknek elég az E-M1 III tudása, de azt szeretnék kis méretben megkapni. Az árak pedig hamarosan újra változni fognak és mindenkinél!
-
aginor
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Lehet, hogy az, de az ma már kevés (igazából kevés lett volna már 2 éve is, nemhogy az új szenzor után).
jaanoo89: de, ez egy gyenge ajánlat szerintem. És nem az ár miatt, ahogy nem is feltétlenül a specifikáció miatt, hanem a kettő együttese miatt. És hogy mit lehet ezért a pénzért jelenleg kapni, ami szigetelt?
A teljesség igénye nélkül, kiragadva pár példát:
Z50
A7 mk2
talánszigetelt:
X-S10
Nem szigetelt:
X-T30 -
Neck
veterán
válasz
jaanoo89
üzenetére
Eléggé kihegyezted a por és cseppállóságra, sok függ attól is, hogy milyen körülmények között használod. Nem egy ember vett a környezetemben alig használt α7III vázat ilyen áron. De Sony APSC-n is tök jó alternatívák vannak, Fuji-n is, sőt, Olyból házon belül is.
Jön az új váz, de nem érzem azt benne sehol, hogy fú, ez most megmozdítja a piacot.
-
jaanoo89
aktív tag
Oké, de akkor mit veszel 530.000 Ft-ért? De ez a még rádobok 150-et és akkor ezt meg azt veszek szálat most engedjük el, ennyiért vagy ettől olcsóbban mit lehet kapni mai árakon annak, akinek fontos a csepp és porállóság és a méret?
Én annak idején 250.000 Ft-ért vettem az E-M5 II-t, de annak idején 250 Ft-ért vettem tejet is, amit most 500-ért veszek.
Újonnan egyébként valszeg a Fuji vonalat választanám, de régi áron vásárolt, akciós olcsó objektíveket nem tudnám rá rakni, szóval meglévő tulajként kérdezem. -
jaanoo89
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
Nem olyan rossz ez, csak többet vártunk. Tulajdonképpen megkaptuk 100 ezer Ft-al olcsóbban az E-M1 III-at a tesztelők alapján attól egy picit gyorsabb fókusszal. Ha így nézzük, ez nem rossz, mert nagyon picike vázban adják azt, amit régen egy nagyban adtak. (pl. live nd, kézi hi-res). Viszont többen azt mondják, lesz árváltozás (drágulás) januártól.
A menü engem túlzottan nem érdekel, kirakták végre a B módot a tárcsára, így nem igen mászkálnék eztán a menüben. -
Throme
veterán
válasz
lugosi
üzenetére
Ha új szenzor van benne, az már valami
micro usb
ne máááárr
Az az elődben is ultragáz.#101537aginor
A előd az még az EM1 mk2-nek a butított verziója. Ha marad az Oly, akkor most jött volna az EM5 mk4, ami a mini EM1 mk3.
Szóval ezt a sort nem akarta megtörni az OM System, csak már más néven és egy béna logóval (#101539MrChris szerintem is).szerk: most már nagyon kíváncsi vagyok Peter F. videójára, mert ő még védi nagyon a mundér becsületét.
Robin Wong feje is itt van előttem képzeletben, hogy vicsorgós mosollyal kérdezi "OM System, why????
-
válasz
Throme
üzenetére
Most nézem a dpreview videót, egyelőre visszhangzik a videó hogy ugyanaz - ugyanaz - ugyanaz mint az em1mk3. Jobb az időjárásállósága, de lényegében eddig úgy tűnik hogy egy em1mk3 az OMD1 szenzorával. Mondjuk ez is fejlesztés. De a micro usb port azért fáj 2022 végén.
-
andersen10
aktív tag
válasz
MrChris
üzenetére
"Az életlen szétkenés, egyenetlen CA-zás nem keverendő össze a torzulással az még maradhat éles is.": Ok nem volt világos mire gondolsz szétkenés alatt.
A de-fishing a sarkokban óhatatlanul "szétkenéssel" jár, hiszen adott pixelből kell kb kétszeresre széthúzni a tartalmat. De natívan f5.6-8 körül a TTartisan pariban van az Oly Pro 8 f1.8 halszemmel a képszéleken is a Rob Trek féle teszt alapján. Nyitva persze ég és föld a sarkokban, széleken, de egy UWA/halszem esetén ezt nem érzem akkora gondnak úgyis ez a közepes rekesztartomány ahol jellemzően használjuk.
Összességében ha valaki meglévő 12 v. 14 milin induló obisor / zoom alá keres valamit alkalmi használatra, kipróbálni a halszemezést, ez egy jó alternatíva, ha nem zavar a súly és a méret. Volt Oly m.9-18-am, állítom ebből croppolva 9mm-nek megfelelő látószögre, az Olyt meg leméretezve azonos felbontásra, a TTArtisan lenne a győztes azonos rekeszen. Egy Pana 9/1.7-tel szemben nyilván elvérezne, de mondjuk ilyet nem is vártam tőle, harmadáron.
-
aginor
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Az nem tudom, de majd az elemzésekből kiderülhet.
"a reklámszövegben nincs kiemelve , hogy az OM1 szenzorát kapta" - etekintetben a JIP igazi bal**sz, mert anno az OM-1 sajtóanyagából is kihagytak egy csomó lényeges dolgot, amiktől alapjában változott meg a gép megitélése.
" csak egy mini EM1 mk3-at" - egyelőre így néz ki. Ezzel az a baj, hogy olyan vázuk már van, E-M5mk3 néven.
Ha valóban így van, akkor ez az 5mk3 OM logós, 30%-al eldrágult változata.. -
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Én arra leszek kíváncsi, hogy programozható gombokra ki lehet-e osztani a gyorsbeállításokat. EM5 mk3 esetében jól elcseszték a dedikált C állás ellenére a vezérlőtárcsán...
Nekem ez a becsípődésem
a reklámszövegben nincs kiemelve , hogy az OM1 szenzorát kapta, pedig ezzel lehetne villogni.
Az az érzésem, hogy tényleg lemásolták az Olympus stratégiát és csak egy mini EM1 mk3-at hoztak ki... bár szerintem még azt se. -
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10
üzenetére
Ez már jobban néz ki, ennyi pénzért elmegy, jobbnak tűnik mint a samyang 7.5-es halszem.
Az életlen szétkenés, egyenetlen CA-zás nem keverendő össze a torzulással az még maradhat éles is.Throme: nekik kellene az éppen aktuális szenzor újításokat elsőként hozni. Bár csak videós dolog, de a 422/10 bit is elvárható lett volna ettől az új váztól. Megint nem váltok G9-ről.
-
válasz
Throme
üzenetére
Én az 1/13"-os szenzorral szerelt Mini 3 Pro-ról tudok nyilatkozni. Hát nem rossz a képe!
BTW ahol xar fények vannak, ott FF-mel is xar fények lesznek, esetleg kevesebb zajjal..."elkezdik szoftveresen kinyírni a régieket"
Akkor nem csak én érzem, hogy szinte minden sw frissítés szándékos lassulást okoz.(#101533) aginor:
Hát a rajongókat szerintem sokkolhatta, hogy lekerült az OLYMPUS felirat a vakuaknáról... -
aginor
veterán
válasz
Throme
üzenetére
Biztos lesz valamicske, de egyelőre nem tűnik egy erős húzásnak, de majd a tesztek megmutatják, ill. jó lenne tudni, hogy milyen szenzor van benne. Amennyiben az M5-ben is használt, akkor az gyalázat lesz, ellenben ha az OM-1 szenzora, akkor az azért valamit javít a dolgon.
Az egyik fórumban írták a bejelentés mellé, hogy a JIP most gátlástalanul visszaél a felhasználók (rajongók) elkötelezettségével. Lassan már én is hajlok errefelé, de lehet csak rossz passzban vagyok mostanában, és ezért vagyok nyűgös.
jaanoo89: Mindenhol azt pletykálták, hogy megkapja az OM-1 lényegi újításait, mint szenzor, fókuszrendszer, processzor, képstab, kereső, stb, Háát, eddig úgy tűnik, hogy nem, így viszont ez kevés ide. Vagy úgy is mondhatjuk, hogy az újdonságokhoz képest drága. Ennyiért inkább egy M1mk3, ha nem kell a "kis" méret.
Throme: én nem mondtam, hogy versenyeznie kellene a telefonokkal. Pont azt mondom, hogy a nyers képet tekintve a telefonok a tök jó feature-eikkel együtt sem érik utol a mi szemünkben. Ellenben a mai telefonok mellet egy átlag embernek nem kell fényképezőgép, mert teljesen kielégítik az igényeiket és mindig kéznél is vannak. Viszont ha igényes képet akarunk, vagy hobbi/munka oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor a dedikált fényképezőgépek egy ideig még megkerülhetetlenek leszek.
Egyébként sajnos az FF huszároknak egyre inkább igazuk van, ha nem pár speciális igényt kell kielégíteni (de azt a vitát nem szeretném újranyitni
). -
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
.. volt mikor FF huszárok fikázták itt az mft-t.
Szerencsére eltűntek...
Most a mobilosok (és sony-sok
) jönnek, hogy mennyivel jobb egy mai mobil....Na ebből látszik, hogy az oly/pana páros mennyire bealudt.
Az FF még oké, de most már nyamvad mobilokkal kell versenyezni?
Eljárt az mft felett az idő
Amúgy az a samu s22 levélnehezék lesz rég, mikor még a mostani mft fényképezők vígan fasza képeket fognak lőni.
Ahogy kijön az újabb samu elkezdik szoftveresen kinyírni a régieket, meg az akksi is érezhetően veszít a kapacitásából és csak mókolva cserélhető (környezetvédők meg csendben vannak ilyenkor...) -
jaanoo89
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
A mai világban, minden ami nem OM-1 szint, az kevés ilyen Fuji vázak mellett. Sajnos ez van, egy E-M5 és E-M5II-höz képest mindenképp nagy ugrás ez a mini E-M1 III, tehát lesz kiknek eladni ezt, de E-M5 III-ról nem hinném, hogy váltanának.
Én azt gondoltam, butított OM-1 lesz és nem egy mini E-M1 III. Az árakat meg hagyjuk, mindenki emel, manapság már nagy kiváltság a fotózás. Az OM-1 ára is valószínűleg fel fog menni januártól 900.000 Ft fölé, érzésre az lesz ami a 300-as zuikoval, 799-ről 999-re fog felmenni. Szerintem aki még ésszerűen szeretne fejleszteni, az most vegyen OM-1-t vagy a nagyon régi pici vázak helyett egy E-M5 III-t, mert utána ár/érték arányt nézve nem fog jól járni és már az Olympus felirat se jár. -
andersen10
aktív tag
válasz
andersen10
üzenetére
...amennyiben döntött a képsík, ez lemaradt.
A TTArtisan 7.5/2.0 képközépen nyitva is éles, szélek felé fokozatosan gyengül, de f5.6-8 körül szépen feljavulnak a képszélek is, legalábbis az árához és a jellegéhez képest biztosan. De-fishing után is vállalható ha nem 100-200% nagyításban akarod nézegetni.
Itt egy példa f5.6-on előtte/utána, talán használhatóbb mint az esti magas iso-n f2-ön lőttek.
-
Throme
veterán
válasz
aginor
üzenetére
Első nekifutásra én nem látok különbséget az EM5 MK3-hoz képest, ráadásul tök egyformának néz ki.
Talán a stabi ami 6,5Fé helyett már 7 felett van megfelelő obival (mert az EM5 mk3 valahol 5,5 körül van alapból és ehhez tud hozzátenni egy jó obi).Az ára is durva.
Már az EM5 mk3 420k árazásánál is elkezdtem körbenézni FF fronton. -
aginor
veterán
válasz
andersen10
üzenetére
Pl. mert minden ilyen technikának van hátránya, de leginkább azért, hogy egy szakmai topikban ne állítsunk féligazságot.
-
aginor
veterán
válasz
forceberg
üzenetére
Nem tudom, ennyiért a mai világban ez szerintem kevés. Szenzor kérdéses, de a tippek szerint változatlan, EVF változatlan, ergonómia változatlan, ma. váz változatlan (igaz lényegében az induló ár is)..
Meglátjuk az alaposabb teszteket, hátha a részletekben van a lényeg.
-
MrChris
nagyúr
válasz
andersen10
üzenetére
Nagy látószög megvan, de ennél a korrigált képnél kb a harmadoló vonalakon kívüli terület szétkenődik. Ez volt a problémám a rektilineáris Pana 7-14-el is. Gyakori eset ekkora látószögnél, hogy a felső harmadban faágak, levelek vannak kék/fehér egű háttérrel, azokkal csúnyán elbánik a korrekció (vagy a gyenge képességű optika), mint ahogy a díszes oszlopfőkkel is.
-
aginor
veterán
válasz
andersen10
üzenetére
és Econ:
Tisztában vagyok vele, de ez nem fizikai dinamika, hanem trükközés, amit amúgy te is megcsinálhatsz magad már most (részben). Tehát, a telefonnak NINCS 20fé dinamikája, de a szoftver által alkotott kompozit képnek igen. Azért egyáltalán nem mindegy.
Abban mondjuk egyetértek, hogy a jövő az ilyen "okos" megoldások felé tendál, pont ezekben lehetne előnye az m43-nak, gyors szenzorokkal és okos programozással, de az elmúlt pár évben bealudtak rendesen a gyártók, meglátjuk a JIP mihez kezd majd (a rókabőrökön kívül). -
Throme
veterán
Ma jött YT értesítő, hogy P.F. és Red35 készített videót az OM5-ről. Most nem tudom, hogy megint csak elmélkedés vagy konkrét termék érkezett...
Valaki már nézte? (nekem majd otthon lesz rá alkalmam) -
Neck
veterán
válasz
aginor
üzenetére
HDR. 3-5- kitudja mennyi képből teszi össze. Ezt amúgy egy full frame géppel is megcsinálhatod, aminek alapból exponként van akár 10 FÉ dinamikája (Gerald Undone tesztek alapján), ha abból lősz 3-5-kitudja mennyi képet, akkor neked is lesz ennyi. Kérdés, hogy kell-e ennyi dinamika egyáltalán...
-
andersen10
aktív tag
válasz
andersen10
üzenetére
-
andersen10
aktív tag
válasz
t.imi
üzenetére
Ok, akkor kezdjük ezzel a TTArtisan 7.5/2 tapasztalatkat.
A gyártó szerint az (átlós) látószöge 150 fok m43on. Az Oly 8/1.8 és Samyang 7.5/3.5 halszemek 180 (sőt az Oly állítólag inkább 190) fokot tudnak.
Hogy lehet, hogy a kb. azonos gyutáv ellenére a kisebb lényegesen kisebb a látószög a TT obinál? Itt a magyarázat a kommentek között, az Oly, Samy képalkotása "equisolid" míg a TT "stereographic", utóbbi esetben ua. gyutávhoz kisebb látöszög és kisebb torzítás tartozik. De ez nekem pont jól jött mert nem a fish-eye effekt miatt kellett az obi.
Megjegyzem még a "stereographic" halszemek esetében is lényegesen nagyobb a látószög azonos gyutávon mint a nem-halszem (rektilineáris) obiknál, a számított átlós látószög 143 fok (szóval lehet a gyári adat 150 fok egy felfelé kerekítés), míg pl. a Pana 7-14 esetén a gyártói adat 114 fok.
A de-fishing során nyilván elveszik valamennyi látószög, de itt szerencsére nem olyan sok.
Sajnos most nincs kéznél ebben a tartományban rektilineáris obim, hogy összehasonlítsam, de ha a 150 (v 143?) fokból marad sacckb 120 fok, akkor az 6mm gyutávnak (FF ekv. 12mm) felel meg nem-halszem viszonylatban.Viszont egyáltal nem minden téma kívánja meg a de-fishinget (pl. tájfotó képközépi vízszintes horizottal), így sok esetben megmarad a teljes látószög.
-
törölt tag
válasz
MrChris
üzenetére
"Nekem egy A52 van, rawozok vele, Lr app a telefonon így nagyon... túl kényelmes
"
Az S22-re már elérhető az Expert RAW, hát... Nehéz lenne ráfogni, hogy szar. 
"Tehát a mobilnak nincs 20 fényértéknyi dinamikatartománya, csupán szoftveresen tekergeti a csúszkákat (ezt amúgy te is meg tudod csinálni pl. LR-ban)."
Andersen10 már leírta és linkelte a lényeget. Amúgy a fent emlegetett (gyári) szoftver már 16 bites fájlokat köp ki, amiben azért már vannak lehetőségek... De más téren is komoly fejlesztések történtek. Az esti képeknél pixeleket vonnak össze, a részleteket mesterséges intelligencia javítja, a color science simán veri a fényképezőgépekét, szóval a végeredmény bizony meglepően jó.
-
t.imi
addikt
válasz
andersen10
üzenetére
Egy érdeklődő!

Engem is nagylátóként izgat, korrigálas után kb mennyi veszik/het el a kép széleiből?
Illetve aps-c ~11mm, m43 15mm kevésbé érvényesül a "halszem hatás"? -
andersen10
aktív tag
válasz
aginor
üzenetére
Nem egészen. Valójában HDR, de nem úgy mint náluk (MILC gépek), hogy expósorozatból kombinálja össze a kamraszoftver (vagy mi magunk) a HDR képet, hanem a szenzor kiolvasás folyamán páruzamosan olvassa a szenzor egyes területeit hosszú más részeit rövid "záridővel" és kombinálja össze az eredményt (staggered HDR). Tulajdonképpen egyidőben készül két fotó eltérő expóval és kombinálja össze a szenzor sw. magas dinamikájú fotóvá, és a rendkívül gyors kiolvasás miatt gyors mozgásoknál sincs deformáció. Akkor most milyen dinamikát tud egy ilyen szenzor? Szilikon szinten kevesebbet, mert a fizikát nem lehet megerőszakolni, de a végeredmény mégis egy magas dinamikájú fotó v. videó.
-
MrChris
nagyúr
válasz
üzenetére
Nekem egy A52 van, rawozok vele, Lr app a telefonon így nagyon... túl kényelmes
és a végeredmény megüti az egész jó szintet. Iso 1600 is elmegy. A színzaját szépen szűrik a progik. Motioncam appal meg van lehetőség többképes raw szűrésre. Ha még lenne ugyan ebben a minőségben egy portrékamerája is...benobi2: nekem gx80 volt, az eshutter nem volt az igazi, kicsivel gyengébb a redőnyöshöz képest, a nagyon gyors sorozatkor meg kifejezetten gyenge volt, valamint a fhd-je visszalépés pl a G6-hoz képest. 4k teljesen rendben. Ellenben az újfajta zár nagyon szépen járt, ha nem hardcoreban nyomod szerintem ennél a gépnél maradj a redőnynél.
-
andersen10
aktív tag
válasz
andersen10
üzenetére
Megjött a TTArtisan 7.5/2.0 halszem, ha érdekes vkinek szóljatok, leírom a tapasztalatokat. Nekem elsősorban nem a halszem effekt érdekes hanem korrigálva a szupernagylátó tartományba kerestem valamit elfogadható felbontással, jó fényerővel, olcsón, úgy tűnik megtaláltam

-
benobi2
csendes tag
válasz
andersen10
üzenetére
Köszi! Akkor statikus témánál, tájképnél nem gond a használata.
-
andersen10
aktív tag
válasz
benobi2
üzenetére
Három dologról tudok:
1. A mozgó téma torzulás (rolling shutter)
2. Vaku felejtős
3.GX80 G80 állítólag e-shutternél 10 bites RAW-okat gyárt 12 bit helyett, a gyorsabb kiolvasási idő érdekében ami csökkentheti a dinamikát. Vsz a modernebb vázaknál ez nem probléma, ha egyáltalán igaz volt. https://www.mu-43.com/threads/e-shutter-g80-85-10-bit-or-12-bit.89459/ -
törölt tag
válasz
MrChris
üzenetére
Tegyük hozzá, az sem piskóta, hogy egy jobb mobilnak valami 20 fényértéknyi dinamikatartománya van, ami még utómunka nélkül is meglepően jó eredményt ad ízléses, ütős színekkel. Nekem egy Samsung S22 van, sokszor rácsodálkozom, mennyire jók már az utómunka nélküli képei is. Ütős, ízléses színek, óriási dinamikatartomány, a csúcsfények és az árnyékok kezelése is nagyon rendben van.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Ez jelenleg nem pont így van. A quabayer zaj, részletesség, dinamika terén megdöbbentően nagyot hozott, mindehhez az ezt a felbontást kirajzoló körömnyi fix lencsével. Már ha egy rendesebb példányról beszélünk és rawozunk vele.
Az ezen felül kitalált szoftveres megoldások mint az auto maszkolásos háttérelmosást szerintem kivehetjük a tételből. -
benobi2
csendes tag
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, a csendes üzemmódnak vannak-e hátrányai, vagy mely témáknál kerülendő? Csak mert mindenki használja rajtam kívül.
De nincs abból gond, hogy az érzékelő pixelek nem tudnak kisülni expozíció előtt? Gyors mozgású témánál kenődhet a rajzolat? -
Neck
veterán
-
Lassú Víz
addikt
válasz
andersen10
üzenetére
Ma a szenzorok már azon a fejlettségi szinten vannak, ahol egyre több költséggel egyre kisebb eredményt lehet elérni. Érdemi fejlődésre a közeljövőben a fotonból elektront terén nem számítok.
Ami előfordulhat, hogy a kevesebb nm-es technológia kevesebb hőt produkál a feldolgozásban vagy ugyanazzal a hővel magasabb frekvenciát lehet elérni, gyorsabb képkiolvasás, sorozat, nagyobb felbontású videó.Sokan várják a mobilok szoftveres képességeit a fényképezőgépekbe, de hát arra ott a mobil, másrészt meg igen hamar elmegy készenlétbe egy mobil a kamerás üzemmódjában, szóval nem kevés energiafelhasználásba kerül az az üzemmód. Gondoljuk el, hogy egy DSLR kikapcsolt kijelzővel OVF-fel hány képet készített, aztán hol járnak a MILC-ek és hová csökkenne ez a mobilos képfeldolgozással. Vagy mekkora aksi kellene bele.
Ha valakinek látszólag egy kattintásból kell az éjszakai HDR, akkor vigyen mobilt. Egyébként meg tudjuk, hogy mit kell csinálni érte, a kérdés, hogy a kép megéri-e és a veled lévő társaság kivárja-e míg megcsinálod azt az alapanyagot, amiből otthon majd elkészül jobb minőségben amit a mobil kiköpött a többségnek elég jó minőségben.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Ilyenek miatt fojtogatják a telefonok az Olyt, sőt, a nagyobb gépeket is.