Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
b.vr
őstag
No FT2ről FT5re erősödött a pletykaerősségi mutató: (FT5) Confirmed by trusted sources: Large sensor Panasonic LX8 coming in July.
(#47799) Lassú Víz:

-
Lassú Víz
addikt
-
törölt tag
válasz
scarabaeus
üzenetére

-
törölt tag
Van egy utángyártott Olympus BLS-5 akkumulátorom. Új, egyszer töltött. 4 érintkezős, szürke, FITS gyártmány.
1.500 Ft
-
andersen10
aktív tag
A cyclo jó választás, a koskormány pedig hosszabb távokat menve komfortosabb is lehet mint az egyenes, ugyanis min 4 fogást válogathatsz (felső, oldalsó, fékkar, alsó) tehát csuklóízületek egyoldalú terhelése, zsibbadás kevésbé jelentkezik. Én fullkarbon outival tolom a városban /munkábajárásra is, de nálam ez inkább edzés mint közlekedés...
-
.mf
veterán
"kicsit atertekelte bennem, hogy erdemes e tobb ezer eurot kolteni egy bringara."
Amúgy itt én még pár éve akadtam le. Amikor a húgom bringáját vettük jópár éve, csak lestem, hogy mennyire elszaladtak az árak. Iszonyatos. Amilyen gépeket lehetett kapni 5-6 évvel előtte (amikor a sajátomat vettem, még a mai napig használom), ahhoz képest 3-4x árakon mentek
S a helyzet azóta sem lett jobb. Néhányan elkezdik sorolni, hogy milyen alkatrészekből áll a bringájuk és azok mennyibe kerülnek, én meg csak csodálkozok, hogy mi is kerül azokban annyiba, amikor annyiból már pár éves használt, működő, forgalomképes motort kapni, amiben mégiscsak több alkatrész, anyag, megmunkálás van. Kicsit félek is attól, hogy valamikor ellopják vagy tönkremegy a bringám, és vehetek helyette újat... -
b.vr
őstag
válasz
rbalint88
üzenetére
ennek nem a fenékhez van köze, ha 30km/h felett hajt bele az ember egy közepes kátyúba az csapásmérés a fejre, mintha a gerincem akarna kirepülni a koponyalapomon keresztül
És egy egész napos túra vége felé azért már fáradt vagyok mindent időben lábból kirugózni (ha meg épp végig szar az út akkor eleve esélytelen, jó alaposan vissza kell venni a tempót, pedig pont a suhanás lenne a koncepció lényege) -
rbalint88
veterán
így, így, ahogy mondod (emlékszem én ám rád bikemag fórumról is!)
nekem is szabadonfutóson volt a cube, az ultegra fék az xtr fékkarokkal elég huncut voltb.vr: ez csk azt jelenti, hogy nem jársz vele eleget. 2 hét alatt egész jól megszokta a sejhajom a 8 baron futó 25-ös gumi "menetkomfortját"

-
b.vr
őstag
"vmi fitnessbringa kellene"
Elméletileg száz százalékban egyetértek, ezért is váltottam 3 éve fitness-bikera, ( Merida Speeder T5 , lényegében akkor is ilyen volt, én annyiban személyre szabva kértem hogy mivel sokat járok a budai hegyekbe meg a Pilisbe (viszont nem EPO-t tolok reggelire
) így kellett némi nyomozómunka de hátul monti-áttétellel és váltóval szereltettem) A két dolog ami miatt ilyet szerettem volna az q*rvára bejött: 2x10, illetve a könnyű kerekek - pont az az élmény amit kerestem!
Ami viszont a gyakorlatban sajnos negatívum a koncepció ellen, hogy a stadionok ugyan gombamód nőnek, a bringautak viszont nem szaporodnak, és amúgy is eléggé leromlottak, mint ahogy persze azon autóutak legtöbbje is ahol lehet a forgalomtól tekerni. Keményre fújt kerekeken csillapítás nélkül ez persze nem komfortos és így levesz az élményből, de még így is imádom. -
arn
félisten
válasz
rbalint88
üzenetére
kell a rossebnek a fixi... ezen is flipflop agy van, egyszer probaltam ki, kb fel orara. en montirol jovok, lefele szeretek helyezkedni a bringan, hat azzal mindenre lehetett osszpontositani, csak arra nem, hogy hova helyezed a sulypontot, mert folyamatosan kalimpalt a hajtokar, baromi szar volt kiallni a nyeregbol. nekem ingyen se kellene. azt meg buntetnem, aki nem hasznal feket. otthon a jatszoteren, mindenki ugy esik pofara, ahogy akar.
viszont a geo, meg ez a keskeny kormany, az nagyon bejott...
-
-
arn
félisten
válasz
rbalint88
üzenetére
van ra 35os slickem, de attol nem lesz olyan a geoja, mint a varosi bringame
meg nem is szivesen hasznalom olyan helyen, ahova nem valo, 100 orankent illene a teloban olajat cserelni, es a tubeless gumit sem olyan gazdasagos cserelgetni a lotty meg a macera miatt.a 300 euros ss varosi bringan sokkal elvezetesebb kozlekedni, ahova most eljutok - azon 28as slick van, de siman kitekerek vele az erdobe, toltesre, tobbre most nincs idom. ez inditotta el bennem a vezerhangyat - vmi hasonlot szeretnek epiteni, ami jobban birja a terepezest, de elvezetes aszfalton is. valszeg egy cyclocross vaz lesz az alap, vagy szimplan kiprobalok egy cyclocrosst (csak a koskormannyal nem szimpatizalok).
varosban ilyet hasznalok [link] odzkodtam megvenni, de vmi eszmeletlen jo canga. kicsit atertekelte bennem, hogy erdemes e tobb ezer eurot kolteni egy bringara.
-
Mercutio_
félisten
válasz
madgie
üzenetére
Ó azok a precíz mégis olvasmányos FEDman cikkek...

rbalint88 : egy polaris - om van, arra mennyiért lehetne lőni első - hátsó kereket vékony gumival (hátsóra gondolom fogaskerekek is, hogy a váltó funkcionáljon)
gorgo : 12-32-röl irhatnál bővebben, honnan, hogyér, benyomások?
-
-
rbalint88
veterán
válasz
andersen10
üzenetére
nem én nyertem a licitet

arn: el ne add!!!
-
madgie
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ha már előkerült ez a tilt-es téma, akkor megkértem az önkéntes száműzetésben lévő FEDman kartácsot, hogy ezügyben dobjon össze egy kis olvasnivalót nekünk. Ha Fujira van, ha nem, ide is befér, mivel mindenféle mirrorlessre van tiltes adapter (és ez a topik a MILC-ek ősatyja
)Szóval, most az ő szelleme mozgatja az ujjaimat

" Régóta szemeztem a lensbabyvel, de eddig valahogy az ára mindig visszatartott attól, hogy be is szerezzek egyet. Főleg ahhoz képest éreztem mindig is drágának, hogy milyen képminőséget nyújt cserébe. Így aztán e helyett inkább alternatív megoldásokat kerestem. Készítettem például kartonból harmonikát erre a célra. Ami arra jó is volt, hogy egy kicsit belekóstoljon az ember. Viszont azt csak úgy a gép elé fogtam, ami azért elég sérülékeny „konstrukció” volt, féltettem az obit is, meg a gépet is így használni.
Aztán nemrég észrevettem, hogy már meglepően olcsón is lehet mirrorless vázra tiltes adaptert venni. Itt van például ez.
Szinte biztosra vettem, hogy ennyiért erősen kompromisszumos lesz ez, de gondoltam kipróbálom!
Hosszas várakozás után végül megérkezett. Csomag kibont, kellemes súlya van, csupa fém. Majd ami feltűnt, hogy csak egy irányba lehet dönteni. Gondoltam ezzel még nincs akkora gond, mert ha körbe lehet forgatni, akkor azzal így is le lehet játszani mindent.
Sőt később rájöttem, hogy direkt pozitív, hogy csak egy irányba lehet dönteni. Ugyanis így a döntést koppra visszahúzva használható normális adapterként is. Ha mind a két irányban dönthető lenne az obi akkor egy ilyen olcsó szerkezetnél tuti nem tudnám pontosan normál állásba tenni, de így ez nem ügy.

Következő körben azt kerestem, hogy lehet körbeforgatni. Itt kicsit meg is ijedtem, mert elsőre azt hittem, erre itt nincs lehetőség. Aztán a gépre feltéve szerencsére rájöttem hogy mégis körbe lehet ezt forgatni, csak ez nagyobb ellenállással mozog, mint gondoltam és több ponton bekattanva apró fokozatokban lehet körbe tekerni. Hurrá, mégis csak használható lesz ez!!

Aztán használat közben rájöttem, ez se véletlen. Az hogy viszonylag keményen be-be kattanva lehet körbe tekerni direkt jó, hisz máskülönben ha simán körbeforogna az baromira megnehezítené az élességállítást.
Azaz mindent összevetve az egyszerűsége és olcsósága ellenére szerintem ez egy igen átgondolt kis szerkezet. Mindezek mellett az egész mechanikának van egy nagyon apró kotyogása, csak hogy valami rosszat is mondjak róla. De ezzel együtt is szerintem ezerszer jobb még egy ennél lényegesen drágább lensbabynél is. Főleg az én szeretett Yashica ML 50/1,7 obimmal!

Végül mutatnék egy gyakorlati példát.
Leginkább nagy tárgytávon tud érdekes lenni a dolog. Pontosan azért mert ilyen esetben, végtelen közeli fókuszon még egy fényerős obival se nagyon lehet kis mélységélességet elérni. Nem úgy egy tiltes megoldással.

Mind a két kép 50mm-es obival f2 rekeszen készült. Az első képnél normál állásban volt az adapter, a másodiknál döntve.
Végül grátiszként pár „makett” hatású kép.
" -
madgie
titán
Vámáfa ide, nagyonkelet oda, ez nem rossz áron ment el.
-
Studi
veterán
válasz
cool13
üzenetére
Óvatosan fogalmaztam én is, inkább múlt időben. Ez akkoriban volt, amikor már több éve árulták az ezüst 45-öst, és bevezették a feketét: teljesen unikum volt akkoriban még. (használtan gyakorlatilag még most is, mert anno annyi ezüst kikerült használatba, hogy még most is mindig kapható szinte bármikor)
A fekete OM-D-k mellé akkoriban is kiadták a fekete 45-öst általában, de ezüst vázakhoz, PEN-ekhez inkább az ezüst obit erőltették.

Most, hogy gyakorlatilag már mindegy a Mintaboltnak, hogy milyet rendel, gondolom változott ez is.
-
Vissza kaptam a 14-42 obit a mintaboltban, amit a 14-18 közötti szorulás miatt adtam le. Megjavította az Olympus. Cseréltek benne AF motort. Eddig egy helyen szorult, most kettőn teszi ugyan azt.

Abban bízom majd bekopik. Persze kevés az esélye erre, mert amióta a 45mm meg van, nem is volt a gépen a zoom. -
Marseille199
senior tag
válasz
ijjen nincs
üzenetére
Ááá, sok lenne az nekem. Ezegy spyral (acor/velo/csepel)

De egyébként itthon a Csepel forgalmazza a Brooksokat. Márkabolt a Rákóczi téri piacnál van. -
No, kettővel gyarapodott a 12-32 tulajok száma a totyikban. Már kattintottam párat, de hogy mikor lesz időm kidolgozni a képeket, az még kérdés...
-
k1csi
senior tag
válasz
üzenetére
Az 550D-t meg a 15-85-öt is ismerem hasonlóan a 20 1.7 Panához.
Vsz. nem kell tartani a huszas sebességétől. Gyorsnak nem gyors, de egy lendületből határozottan beáll (legalábbis GH2 vázon). Olyan fényviszonyok között is amikor a 15-85-nek kell egy külső vaku, hogy legyen rendes AF segédfény. Igazából nem is emlékszem akár beltéren normálisan mozgó (nem rohanó) gyereknél mikor lett volna vele gondom (a 45-ös Oly-val volt olyan, hogy a hátteret kedvelte gondolom a nagyobb kontraszt miatt).
Persze jó fényviszonyok között sebességben, hangban nem versenyképes a 15-85-el. Az ilyen szempontból egy nagyon jó obi (7D kitobija...) viszont a gyenge fényereje miatt nem igazán hasonlítható egy fixhez.
20mm-en bokeh-t max. makró távon lehet keresni, azaz nem igazán releváns.
Pana és újabb Oly vázak esetén elsősorban az obi sebessége lesz a szűk keresztmetszet.Ha látószögben mindkettő megfelel (vs Oly 17 1.8) akkor ami jobban/olcsóbban beszerezhető. Ha inkább a nagyobb látószögeket használod jelenleg, akkor inkább az Oly.
1:1-ben cserélve lehet kipróbálnám a Oly-t, de egyrészt inkább drágább, ill. nekem eddig annyira megfelelt a Pana, hogy túl csekély volt a motivációm bármi ilyesmire. -
arn
félisten
válasz
üzenetére
nemtom honnan jon ez a dolog, hogy lassu az af... eleve nem az slrhez van koze, hanem ahhoz, hogy milyen a fokuszrendszere. ha csak kontrasztalapu fokuszrol beszelunk (mert egyre tobb milcben hibrid rendszer van, kombinalva a ketto elonyeit), nagyon szar (neger szajaban negro) esetekben bizonytalanodik el a fokusz a kontraszthiany miatt. amugy az esetek 98%ban rohadt gyors, emellett pontos es megbizhato, ami az slrekben hasznalhato fokuszrol nem mondhato el.
technikailag es szolgaltatasok teren egyre nagyobb a szakadek a kozepszeru slrek es milcek kozott, es nem az elobbi elonyere.
-
törölt tag
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Elvileg a Canonnak egész jó AF rendszere van, bár mondjuk én nem vagyok annyira otthon ezekben, csak hallottam. Lehet, hogy nem igaz. Igazából a minél gyorsabb annál jobb, de ki kellene tényleg próbálni.
Freddy76: A hang nem zavar, a sebesség amiért aggódom kicsit
DSLR-hez képest mennyire lassú (meg milyenhez képest)?
Még arra a fura/egyed/karakteres bokehre vagyok kíváncsi, csak most munkahelyen nem tudok ilyesmit nézegetni, mert le vannak tiltva az ismertebb portálok sajna.A mostani obit leginkább az induló 15mm-en használom (24 ekv.), illetve néha kicsit felette (olyan 32 ekv.-ig talán). De nagyon széleslátót sem akarok azért, ha már fix.
Lehet, hogy hülye kérdés, de az AF az a váztól függ inkább, vagy az obitól?
-
arn
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
ezert hiba elkezdeni ezt a kutyuzest
volt egy jo szettem, es ahelyett, hogy a fotozassal foglalkoznek, a kutyu reszevel torodom. az eszkoz reszet nem baom, mert marha jo cucc, csak a masik oldaon meg bassza a csoromet az eladhatatlansag bago aron is.nem mellesleg, ha a belefektetett energiat munkaba olom, tobb penzt keresek, mint amennyit a csereberen bukom, meg amit a sporolasi modszerekkel nyerek. meg akkor idom sincs ilyesmivel torodni
de ez ugy latszik magyar betegseg... kint bemegy a boltba, megnezi, megveszi, mert az ido penz, de penz meg van. -
madgie
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ha jól tudom te sokat manuálozol, oda meg kéne a peaking, nem?
Azt meg tudtommal nem tudja az M5
Ha érdekel, FEDman koma jókat manuálozik mostanában az X-E1-gyel, egy tiltes adapterrel

-
arn
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
en az em5/xt1rol beszelek
az xe1 detto bagoert megy. amugy meg az en em5omet vedd meg.
a hasznalt em5ok mellett az em10 sem eri meg - hasonlo aron is lehet vitatkozni, hogy melyik jobb, de joval olcsobban nem kerdes. -
Freddy76
addikt
válasz
üzenetére
Nagyon nagy különbség van azon a pár mm-en... Én dslr-ről váltottam om-d e-m5-re, a 12-50 és a 45 után a 20/1.7 jött. Sokat hezitáltam rajta, annyit hallottam a kritikákat (lassú, traktor), általában olyanoktól, akik rengeteget használták
. Aztán kipróbáltam TayRol-ét, majd visszaadtam, és még aznap vettem egyet.Az af kissé traktor, de ez olyan mint Anastacia nyekergős hangja, szexepil. Ahogy madgie mondta, ez nem bug, ez feature. A sebesség? Nos, láttam gyorsabb obit, de a rohangáló lányomat gond nélkül fogtam vele, tehát olyan lassú nem lehet.
Ellenben van három bitang előnye. Az egyik a képe, pazar, éles, minden tartományban. A második a mérete, kicsi. A harmadik talán szubjektív (és itt térünk vissza a 34/40 mili kérdésére), az a látószög. Az ekv. 40 mili nekem abszolút Jolly Joker volt, nem túl szűk, de nem is nagylátó. Mindent meglőttem vele, nem is volt zoom-om, ez volt az allround obi, az esetek 80 %-ában (a maradék 20 % a 45/1.8 volt). Nekem ez a látószög mindent vitt, amikor visszamentem nikonra, marhára hiányzott is. Volt nálam fuji x100, az ekv. 35 nekem már túl nagylátó. Filmesen használok ekv. 50-et, az szokhatóbb, de az már picit szűk sokszor.
Ha újra lesz m4/3, újra lesz pana 20 is. Ha esetleg fujim lesz, akkor pedig a 27/2.8 lesz, a látószög majdnem ugyanaz.
Szerk: pár kép a pana 20-szal: egy, kettő, három. Jpg, ahogy a gépből kiesett.
-
madgie
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ne dobálj te semmit, jó lesz az a Fuji is.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
üzenetére
A Canonnal nincs sok tapasztalatom, de hátha ez is segít belőni: Nikon vonalon a gyűrűs swm(/usm) objektívek gyorsabbak mint a Pana 20, érzésre kb. a mikro swm(/usm) motoros obik (18-105VR, 16-85VR, 35 f1.8 stb) sebességét tudja, talán hangyányit jobb is.
A Fuji nem tudom hol jár most, folyamatosan reszelgetik a fw-t, amikor én próbáltam - úgy egy éve - akkor még jól érezhetően le volt maradva a Pana 20-tól.
-
arn
félisten
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
ar/ertekben nem er annyit... az em5 egy nagyon jo vaz.
-
törölt tag
válasz
TayRol
üzenetére
Hmmm, ekkora különbség van abban a pár mm-ben? Mivel még csak zoomom volt, így nem figyeltem annyira a fókusztávolságokra, hogy mikor mivel használom, de általában az induló környékén van legtöbbet, és néha tele állásban, a kettő közt ritkán.
schawo: Nem volt sosem kitobim, így nem tudom az mennyire lassú vagy gyors, egy 24-84-es és egy 15-85-ös Canon van most, ez utóbbit használom általában, a másik a kedző objektívem volt. Szerinted ezek gyorsabbak a kitnél?
Amúgy az X-M1 + XF 35mm kicsit lassan fókuszált, amikor próbáltam, igaz beltérben lámpafénynél, de nem volt kifejezetten sötét.
-
madgie
titán
No, megjött a komoly utángyártott akku pakkom (két darabot rendeltem). Szimpatikus volt, hogy nem hazudnak kétezer milliamperórát feliratnak, németek és ingyen postáznak

-
törölt tag
Köszi a válaszokat!
Az AF hangja talán kevésbé zavarna, inkább a sebessége. Ez olyan, ami nagyon tetszik az 550D-ben, hogy lenyomom az exponáló gombot, és az esetek 99%-ában azonnal jön a csippanás, hogy fókuszált. A maradék meg általában rossz fényviszonyok közt van. Szóval emiatt lehet, hogy kcisit jobban hajlanék a 17mm-es obi felé. Árban nem elviselhetetlen a különbség, itt nagyjából 65-ért van a Pana és 89-ért az Oly, szóval ezek bármelyike azért bele kellene férjen. Főleg ha tényleg kapok vázat 120 körül hozzá.
Megpróbálok majd nézegetni tesztfotókat is velük, bár nem tudom mennyire a váz képességeit látnám, amivel fotózták őket. Igazából kölcsönkérni szerintem nem nagyon tudnék, legfeljebb azt tudom itt csinálni, hogy előbb a vázat veszem meg, és utána próbálok keríteni egy olyan boltot, ahol van kibontva, vagy kibontják nekem.
-
Studi
veterán
válasz
Tin_Shield
üzenetére
irányjelzősért elvileg ma délután megyek, el a kezekkel!

-
schawo
titán
válasz
üzenetére
Ott nem lehet valahonnan szerezni egyet kölcsönbe, kipróbálásra, csak hogy érzed, hogy mennyire lassú az AF. Mert nem mondanám veszedelmesen lassúnak, 1-2 tized másodperc alatt fókuszál ez is (nem századok alatt, mint a többi). Csak nem az a finom mechanika, mint az összes többi mft obi.
(#47706) jmakk
Hmm, érdekes, az enyém PL1-en sem vadászik. -
arn
félisten
az enyemre ennyiert harman jelentkeznek, hogy majd holnap elviszik
meg most is megvan.***
-
madgie
titán
válasz
Tin_Shield
üzenetére
Mondom, ha nekem nem lennének csillagok, akkor tök jól ellennék egy E-M10, 17/1.8, 45/1.8 minimálszettel

-
need
addikt
válasz
Marseille199
üzenetére
ez úgy csillog mint Salamon töke..

-
fattyu
veterán
válasz
ijjen nincs
üzenetére
csepel az
a Brook több lenne mint az egész canga kb.Amugy Csepelshop asszem.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3644
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Thermal Grizzly Aeronaut paszta 3,9g /BONTATLAN/Több darab/Számlával/
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

S a helyzet azóta sem lett jobb. Néhányan elkezdik sorolni, hogy milyen alkatrészekből áll a bringájuk és azok mennyibe kerülnek, én meg csak csodálkozok, hogy mi is kerül azokban annyiba, amikor annyiból már pár éves használt, működő, forgalomképes motort kapni, amiben mégiscsak több alkatrész, anyag, megmunkálás van. Kicsit félek is attól, hogy valamikor ellopják vagy tönkremegy a bringám, és vehetek helyette újat...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

nincs ido a montira, vmi fitnessbringa kellene.

Ez volt nálam