Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
schawo
titán
14/20/25 hármas is csak Oly vázon használható? gondolom 45 akart lenni
A 45/1.8 és a 150/5.8 között gyútávban 1 2/3, fényerőben 3 1/3 fé van, az fogás szempontjából 5 fé. Ha abból a stabi megfogna 3-at, a portréobit még akkor is 2 fé-vel könnyebb kitartani, mint a stabis nagytelét, nem ám stabi nélkül...
Az a 230 valójában 195.
-
jmakk
őstag
-
Studi
veterán
Ha már alapobi, abból is inkább valami hosszabb lehetne piacképes, mondjuk egy 14-75 körüli, ami már jobban belekóstol a tele tartományba. (szerk: vagy valami fényerősebb, ámde olcsó cuccal...)
A portréobi a 45-ös mellett nem lenne túl életképes, profibb felhasználásra meg ott a 75-ös. A kettő között meg még mindig ott van, és elég jó kompromisszum a kétféle 60/2.8.
A hosszabb makróval egyetértek, az jó lehetne. -
Studi
veterán
válasz
schawo
üzenetére
Pedig nem rossz ez az ár. Az "olcsóbban szokott lenni" Oly meg olyan, mint a kutya vacsorája, vagy van, vagy nincs.
Most épp az Olynál 230 PL5-tel, más kit nincs vele, Panashop pedig csak a GH4-hez adja a 14-140-et. Külön az obik meg 190 ill. 200 pénz.Ennyiért szerintem bőven piacképes ez a cucc, akinek már meg van a váza, de szeretne egyobis kényelmes megoldást, annak ez bőven jó lehet (ha tényleg 90 körül ideér). A minőséget meg majd meglátjuk, az APS-C túristazoomja a Tamronnak nagyon jó ár/érték arányú, dícsérni szokták.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Mivel már napok óta senki nem jelezte csatlakozási szándékát a sörözéshez, a dátumot ezennel lefixálom
június 26, csütörtök-re. Célozzuk meg az este (fél) 6-ot kezdésnek.
Meglehetősen rutintalan vagyok a belvárosi teraszos helyeket illetően, ezért javaslatokat és megerősítést is várok azoktól akik jönnek.
-
jmakk
őstag
Az ára és a mérete vonzónak tűnik az új Tamrongy zúúúmnak. Vajon mire lesz képes ennyiért?

-
Mercutio_
félisten
-
jjeahh
nagyúr
válasz
madgie
üzenetére
nem polcdísznek vetted annó?
lassan mindenben korlátoz, de úgy szeretem semmi pínzért nem adnám el
amikor haveri körben valaki vesz valami új gépet, sosem hozza ki belőlem egy sem azt a "kell faktor-t" ami az oly-nál voltszerk: az antireflexel engem is érdekel mire jutsz majd
-
Mercutio_
félisten
Hinnye, ti aztán termeltetek, azt hittem már megint valami fillérsex flame megy

Ismerősnek kellene valami milc csajokrol fényerős fixt használva portrékat lőni FB-re (nemppénzért, csak ilyen jó fej vagyok jelleggel)
Semmi PS/raw jpg ahogy a gépből kiesik. Új vagy újszerű használt is játszik (bár ez még nem tiszta), ki mit javasol és honnan?
Ja evf nem feltétel. -
válasz
Gravity1234
üzenetére
itt helyben jó eséllyel!

A 10 stoppos kellhet Mercutionak...
6 stop, hát elég egzotikus, hosszú zárhoz kevés lehet, normál használatra meg sok. -
madgie
titán
válasz
Gravity1234
üzenetére
Szűrőméret?
-
Gravity1234
tag
Helloka!
Szerintetek B+W ND filtereket hasznaltan, de termeszetesen tokban es tokeletes allapotban (6 stops es big stopper 10-est) mennyiert lehet eladni?
-
Joao
tag
Ilyen akkuval van valakinek tapasztalata? Gyári töltő tölti vajon?
-
|AP|
veterán
Az emberek vajon tudják hogy a Bálnába be is lehet menni? Sehol egy lélek...
-
MrChris
nagyúr
mitől olyan drága a zindexen az a gx1 és 14-45?
-
jjeahh
nagyúr
scarabaeus, HollyBoni, madgie: hm akkor ennyi, persze csak ezért hülyeség jpeg-ezni, no de ha ez ilyen, hát ennyi baj legyen
kicsit zavaró, de ez van.. -
scarabaeus
őstag
válasz
jjeahh
üzenetére
"c-re felimportálva is minden fotóból dupla lesz"
(Ez igaz, soha az életben nem importáltam fájlokat ilyen katalógusozós programokkal, most se, felmásolom a könyvtáraimba azt, amit használni akarok, a raw-kat külön helyre, mert kidolgoztam már az LR megvétele előtti próbaidőszakában, hogy hogy iktassam ki ezt a kényszeres katalogizálását, csakis RAW konverzióra akartam használni, bemenet RAW, kimenet JPEG, semmi de semmi más, minden projekt előtt tiszta lappal kezdve) -
jjeahh
nagyúr
válasz
Lassú Víz
üzenetére
már nem tudom, most dög vagyok megkeresni, valszeg a kusza oly menüben ilyen fejjel úgysem kapnám meg, ha tényleg van egyáltalán
de mindegy is, a lényeg az, hogy a gx1-en elkészült képeken nem lehet visszanézni az élességet rendesen, ugyanakkorára belenagyítok a képbe mint az oly-n, a panán full homályos, az oly-n pengeéles..gondoltam a beállításokban van elcseszve valami, mert így gáz egy kicsit. persze lr-ba felimportálva tökéletesen éles a kép szal szerintem a raw beágyazott jpeg-jével kell legyen a gond...vagy nem tom 
scarabaeus, jmakk: ja lehet, most nincs itt nálam, de gondolom akkor lassabb sorozatot lő, és/vagy hamarabb feltelik a puffer, és a kártyán is plusz helyet foglalnak a bónusz jpeg-ek vagy nem? + a pc-re felimportálva is minden fotóból dupla lesz
szal csak ezért nem hiszem, hogy érdemes raw+jpeg módban kattogni -
jjeahh
nagyúr
ennek a szerkesztett részére senki?

-
MrChris
nagyúr
Aki videót is szeretne annak az Oly nem játszik, nem csak a 30p miatt. Egyszerűen fos a tömörítő, minőségre pont az ellenkezője a JPG motorjának.
Bár a FHD is elég jó a GH3nál, de látható a leméretezett GH4 4K-s videók jobb minősége. Elsősorban az élességen. Viszont 4K-t utómunkázni combos gép kell.
-
p_adam
addikt
FHD felvételi mód esetén a GH4 (meg a régebb GH-k) nem képes(ek) kiolvasni a teljes szenzort, csak bizonyos sorokat, ezért nem olyan éles mint a 4k leméretezve, ami részletgazdagabb képet ad mert több adatból rakja össze a képet.
Ezt nagyon nem reklámozzák, de sajnos így van (hiába a magas bitráta), többek közt azzal próbálják ellensúlyozni hogy 0 állásban is van élesítés a videóképen ami kissé megtévesztő (az alap érték azt hiszem -5).
Szóval szép, hogy tudja belsőleg a 4k-t de az 1080p-t kissé elhanyagolták (gondolom crop módos 1080p-hez több számítás kéne, mint egy az egyben átvenni a szenzorról), a Sony A7s-nél ugyanez fordítva van.Van a GH4-en még egy telekonverter mód, ami FHD-nyi 1:1-es adatot vesz át és az a korábbiak miatt szintén eléggé jó, ha az objektív elég éles hozzá, és pontos a fókusz.
-
k1csi
senior tag
válasz
schawo
üzenetére
4k-nak lehet értelme pl. utólagos crop (zoom) vagy pan post-processingnél, de ilyet csináljon az aki a számítógép előtt akar megőszülni (és nem is hiszem, hogy sokan fognak ilyet hobbi szinten csinálni)...
A visszaméretezés meg aligha fog bármiféle látható (nem 400%-os nagyításon) képminőség javulást hozni mert az már egy ideje bőven jó, sőt ronthat is speciális fényviszonyoknál a binning hiánya miatt ami HW szintű.
-
Lassú Víz
addikt
Szerintem a 12-60 drágább. Az MF pedig közel sem olyan jól állítható a 14-54-gyel mint a két sebességet is tudó 45-össel, vagy a jóval kevésbé ideges Pana 25-össel. Elég kis elfordulásra már komolyan odébb megy a fókusz. Bár lehet a gyűrű tekerési sebességétől függő fókuszálás videónál pont hátrány. Ha zoom obi kell, akkor meg videóhoz mindenképp motorost választanék.
-
schawo
titán
válasz
MrChris
üzenetére
A 4K azért kell, mert a GH4 jobb képminőséget produkál 4K-ból visszaméretezett fullhádéval, mint az OoC fullhádé videóval. Ha csak a sima fullhádé kell, akkor meg kár lenne GH4-ért, a sima GH3 sem rosszabb semmivel a sima 1080p felvételeknél. Max a 96fps szuperlassítás veszik el.
-
Studi
veterán
GH4 az GH4, nincs Oly alternatívája.
Abban viszont egyetértek, hogy minimum az egyik fényerős alapzoomot megérdemli a váz, legyen az akár 12-35 vagy 12-40.Ha a méret nem számít, és kézi élességállítással fog menni a videózás, akkor olcsó megoldásnak jó lehet egy 4/3-os 14-54 (~50k manapság), 12-60 (~100 körül lehet), vagy a Panasonic 14-50-ből a fényerősebb. Ezek azobik manapság beszerezhető áron vannak, csúcs a képük, és videó esetén az MF se lesz olyan nagy akadály.
-
k1csi
senior tag
a 14-140 "minőségben" milyen Canon objektívvel egyezik meg?
A 18-200-nál jobb viszont a 18-135 STM-nél gyengébb. Nem egyezik meg semmivel.
Egyébként ha veszel egy ilyen drága vázat akkor lehet nem fényerőtlen megazoomban kellene gondolkodni.
Személy szerint fényerősebb obikban gondolkodnék hacsak nem ragaszkodsz a 4k-hoz (ami engem speciel nem hat meg) és olcsóbb vázban. Pl. GX7 és több pénz jobb üvegekre.
Ja és az Oly esetén a vázban van a stabi (ami videó esetén is megy) szóval nem kell azon töprengeni melyik obiban van vagy nincs. Viszont az Oly csak 30p FHD. -
madgie
titán
válasz
andersen10
üzenetére
Én aztán nem, mert Fuji véggel rendeltem meg. (tehát nem tudom, hogy fog muzsikálni MFT-n).
szerk: ha már nincs objektívem, csináltam a Fujival egy vázsapkás hosszúexpót. ISO 6400, 30" és sehol egy hotpixel, színes trutyi (igaz, csak jpg-et néztem még). Eddig baba

-
MrChris
nagyúr
Nem értem ezt a fólia dolgot. Még 2009-ben vettem az e510-re noname fóliát, magam vágtam a megfelelő méretre, kb 20ezer expó van benne, mármint a vázban, rengeteget raktam ki-be és a kijelzőüveg ki is áll. Még mindig tart nem jött fel.
Összeesküvést sejtek, rontottak a minőségen, mint az izzóknál

-
madgie
titán
Mondom, nekem még nem vált le. Az mondjuk igaz, hogy minőségre olyan, mint a filléres iPhone fóliák. Mire tisztességesen felrakod, kisimítod az esetleges buborékot belőle, már meg is karcolódott. Pont annyit ér, mint az ára.
Juteszembe, jön a 12/2, nagyon-nagyon remélem, hogy jövő hétre ideér Lengyelhonból, mert meló lesz, kéne. A halacska ezzel párhuzamosan eladó, persze pollai fórumtárs írt először, így megvárom, ő mit ad érte (nem hong-kongi áron szeretném eladni, picit azért felette)
-
.mf
veterán
Én teljesen megértem, hogy az enyémen feljön, mert tényleg szinte mindig jön velem, és mivel függőlegesen van a kiscuccban, ezért berakásnál és kivételnél is dörzsölődik a sarka. Azonban míg a PL3-on talán 1x cseréltem fóliát bő 1 év alatt, addig az EM5-ön 3x 5 hónap alatt. Annyi különbséget látok, hogy a PL3 teljesen síkban volt.
Mazsi: nem az a párszáz forint a hatdarabos kiszerelésért, hanem az, amikor útközben veszed észre, hogy basszus már megint jön fel, vissza tudom-e még nyomni a buborékokat, hogy lássak is valamit; majd utána otthon lekaparni, letisztítgatni, előkeresni, óvatosan ráigazítani és felapplikálni...
Erősen gondolkoztam a GSS üvegen is (csak sehol sem találtam). Bár egyesek szerint még a táccs is működhet tovább, de igazából már az se zavar, ha nem, úgyse tapizom. Ha hozzáférek, akkor EVF (95%), a kijelzőt inkább csak a képek visszanézésére használom.Btw, "nyit a halpiac".. Mindjárt ránktöri az NSA az ajtót, hogy milyen kódbeszédet használunk

-
Schanyee
senior tag
Ha kell a zoom és a minőség akkor számomra kb egyértelműen a Pana 12-35 inkább mint az oly 12-40. Egész egyszerűen az előbbiben van stabilizátor. Ha meg inkább olcsóbban jönnél ki plusz kell a nagyobb zoom akkor a 14-140 II, de az kevésbé fényerő.
A 14-140 II nem tudom melyik canonosnak felel meg, de szokták dicsérni, hogy kategóriájában elég jó.
-
jmakk
őstag
+1
Savvies van nekem is. Felrakás tök szépen sikerült, bódog vótam. Első makrózás után az egyik sarokban feljött és ahogy mondod az már nem megy vissza a helyére. Nem tudom ezek után vegyek-e még egyet.
madgie: lehet csak béna vagyok, de még csak nem is éreztem, hogy hozzáértem, mégis feljött. Szóval nem tudom
-
jjeahh
nagyúr
kocsmában, műfénynél hisztizett nekem a gx1, legalábbis ami a bőrszínt illeti...de a 60d ennél is pocsékabb volt, azt gyakorlatilag utólag, lightroomban raw-ból sem tudtam olyanra csinálni mint az olympus fotóit
az már nekem is gáz de a pana színeivel valszeg tök ellennék 
szerk: gx1-ben nem lehet állítani a jpg-be ágyazott előnézeti kép minőségét/felbontását? oly-ban van erre opció, panában nem találtam, és ha a képekbe belenagyítok nagyon frusztáló hogy homályos az egész...így meg sem lehet ítélni, hogy most akkor élesre sikerült-e a kép vagy sem

-
Studi
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Nekem a G5 színeivel se volt komolyabb bajom. Az újabb Panák (P3, PM2) beltérben, izzónál nagyon elviszik vörösbe a színeket, erre van is egy opció a menüben (keep warm colors vagy valami ilyesmi), amit ki kell kapcsolni. A Panák meg napfénynél, árnyékos helyeken hajlandóak kék felé menni. Legalábbis ez az én tapasztalatom.
-
jjeahh
nagyúr
hm gondoltam a gx1 férfiasabb a nagy pen-nél, de sőt, hogy hozzá képest törékenynek tűnő kis ékszer-műszer, az oly olyan mellette mint egy tank
d5100, 650d mindenesetre mindkettőhöz képest gagyinak tűnik felépítésre, anyagminőségre. a színek meg...így első blikkre a pana színekben kellemeset csalódtam, egyáltalán nem vész, sőt néha még jobbnak is tűnik az oly-nál a pontosabb awb miatt...de majd meglátjuk portrékon a bőrszínt mennyire cseszi el
60d-nél azzal szívtam a legtöbbet -
Lassú Víz
addikt
válasz
Dolphin
üzenetére
Csak a szenzor közepét használja, így tovább nő a crop factor.
-
válasz
schawo
üzenetére
hóha kérem, nem kellene nagyon ajánlgatni az oly üvegeket, Pana vázhoz, főleg nem a teléket. Kivétel persze a 9-18 ilyen gyutávon nem számít hogy nincs stabi bennük. Videóhoz sztem jó választás a 14-140 II.
Szóval egyértelműen GH4 kitben véve 14-140-el az ajánlott, ha pedig kell nagylátó akkor megfontolható a 9-18 az olytól. Nem t'om nagylátóban mik a lehetőségek manuális cine üvegek terén, sajnos a 2x szorzó miatt lehet hogy nem sok... -
.mf
veterán
A vicc, hogy egyszer régen PL3-mal kényszerből, épp betelőben lévő kártya helyett CL2-es (!!) tartalék-kártyával kértek meg, hogy valamit videózzak. Gondoltam esélytelen, ennek ellenére mégis bírta a HD-t a maga kb 16-18 Mbps bitrátájával.
Nálam eddig egy SD kártya halt meg, egy Kingston 32 GB UHS-es Ultra-anyámkínja, malájziai utazás utolsó három napjának képei vesztek vele oda

Ha már pár napja téma volt a kijelzővédő fólia, kinek mennyire, meddig bírja? Én pont tegnap tettem fel már a harmadikat kevesebb, mint fél év alatt, mert hordással és elrakás-kivétellel az egyik alsó sarka mindig feljön és felgyűrődik, onnan meg már vége van, mint a botnak. Igaz nálam kvázi napi használatban van, gyakran van elrakva-elővéve. Tegnap kínomban már szigszallaggal körberagasztottam a széleket, hátha úgy kevésbé...
-
schawo
titán
A 14-140 egy átlagos minőségű zoom objektív. Ha 4K-ban használod, akkor ekvivalens 32-320-ra jön ki. Ez alá kellene még? Mert akkor oda egy 9-18 (4K-ban 21-42) kelleni fog.
Másik megoldás az Oly 12-40 (28-92) és hozzá egy 45-150 (104-345). Ez a kombó olcsóbb, fényerősebb, sokkal jobb rajzú, de kevésbé széles, és videóhoz nem feltétlenül a legoptimálisabb helyen van megbontva.
-
dui
aktív tag
Kellene wide és tele. Kitben a 14-140 629 ezer és még jár hozzá 20e ft vásárlási utalvány.
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Latitude E6410 i5 M560, Nvidia NVS 3100M 512MB GDDR3, 4Gb RAM, 250GB HDD, jó akku, számla gar
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- LG 45GS95QX - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- 0perces! Samsung Galaxy Book5 Pro 360 2in1 Core Ultra 7 256V 16GB 1TB 16" WQXGA+ AMOLED TOUCH 1évgar
- AKCIÓ! Apple Studio Display 27 5K Nanotexturált üveg monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Kálvin tér környékén is nézhetünk valami kiülős helyet, aki ismer ilyet, vagy a Ráday utca környékén. Ott több is van, csak én nem ismerem őket.
Meg a Pana 14/20/25 hármas is csak Oly vázon használható? 
Még a tele végén is.
)
lassan mindenben korlátoz, de úgy szeretem semmi pínzért nem adnám el
amikor haveri körben valaki vesz valami új gépet, sosem hozza ki belőlem egy sem azt a "kell faktor-t" ami az oly-nál volt