Hirdetés
- Indul a ChatGPT Health
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- CES 2026: az üzleti mellett a gamer szegmensben is újít az MSI
- CES 2026: felfrissült CPU-hűtők és két pihekönnyű egér a be quiet! gondozásában
- CES 2026: nagyon szeretné kézikonzolokban látni a Panther Lake-et az Intel
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Fujifilm X
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Pánik a memóriapiacon
- SSD kibeszélő
- Videós, mozgóképes topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tin_Shield
őstag
válasz
üzenetére
Nincs egyértelmű győztes
A Pana mellett szól a kisebb méret és az élesebb kép a széleken/sarkokban, főleg nyitva. A rajza jellegzetes, elég jól felismerhető (kinek pro, kinek kontra), újonnan drága, de van jelentős használt piaca, egy-két héten belül itthon is megvehető ~70e körüli áron. Egy gyakorlati hátránya van, a relatív lassú és m43 viszonylatban hangosnak számító AF.
Az Oly mellett szól a felépítés és a gyors hangtalan AF. A rajza kevésbé "markáns", kicsit szebb a bokeh és melegebb a színvilág. Újonnan a Panától is drágább, itthon majdnem nulla a használt piaca, bár most éppen van egy irányjelzőn 80e HUF-ért. Ja, és élőben eszméletlen jól nézi ki egy fekete 17, ezüst OM-D kombó
Hátránya a Panához képest a méret, és van akinél az éjszakai fotókon elég csúnya tükröződéseket produkáltak az utcai reflektorok (én még nem futottam bele).
Egy hétig együtt éltem mindkettővel, nálam végül az Oly maradt. -
ijjen nincs
tag
válasz
Marseille199
üzenetére
Szépséges!
Az ottan Brooks nyereg, tessék mondani?
Hol lehet venni kis hazánkban? -
Mr.Csizmás
titán
válasz
Marseille199
üzenetére
nincsen csengő, lámpa, prizma....kétmillió, bdsrstnt!
-
válasz
üzenetére
Ez nehéz kérdés, de a jó benne az, hogy kb. mindkettő egészen jó. A 20-as ha nem lenne lassúcska az AF, akkor nálam az lenne az arany középút top megvalósításban: kicsi, marha éles képpel és olcsó. A 17-es kicsit nagyobb, de még sztem kicsinek mondható, és valamivel szebb a háttérmosása mint a 20-asnak, gyors és halk AF. Egyikkel sem jársz rosszul. Én csak a lassú AF váltam meg a 20-astól, de máig sajnálom...
-
válasz
Marseille199
üzenetére
Én veled örülök, de mi ez a telós kép, egy riportertől???
Amúgy szép. Majd valami combos lakatot vegyél hozzá, ami puha védőrégeggel ellátott, hogy ne verje le a festést... -
törölt tag
Átjövök szerintem ide az objektíves topikból, mert kezd leszűkülni a téma MFT-re.

Szeretnék a közeljövőben rendszert cserélni, és vázként egyelőre az E-M10 lenne az elsődleges kiszemelt (mivel amit nézegettem még Fuji X-E2-t, az kicsit drága, és most nincs annyi pénz a kasszában), úgyhogy most azon szenvedek, hogy melyik obit lenne jó hozzá megszerezni. Valami 17-20mm közti tartományba eső fix lenne jó minél nagyobb fényerővel, és ha lehet, akkor nem túl drágán azért.
A Pana 20/1,7 volt, ami elsőre tetszett, meg az Oly 17/1,8 sem rossz, csak az már kicsit nagyobb. Minőségre melyik volna jobb? -
Studi
veterán
Garis, markolatos E-M5 190-ért.
Szépen megindultak lefele az árak... -
madgie
titán
válasz
András.
üzenetére
Ki kell várni a jó fényviszonyokat (mondjuk hátulról felkel a Hold és odavilágít, vagy megoldod te valahogy), vagy kicsit hamarabb el kell kezdeni az expozíciót (de akkor a rövidebb záridők és/vagy alacsonyabb érzékenység miatt a csillagokból is kevesebb fog látszani), esetleg az egész lájvkompót előtt csinálni egy hosszabb záridős képet a témáról, ahol az előtér van rendben, és azt összefésülni majd otthon a hosszú záridőssel.
Nem utolsósorban utazhatsz egyből arra, hogy az előtér sziluett legyen. akkor nincs gond a képzajjal.
Sok variáció lehetséges, kompromisszum mindig lesz, még Sony szenzor esetén is

-
András.
tag
Madige, adnál egy-két tanácsot? Próbálkozok a livekompóval, de a - főleg a földi részeken - magas képzajjal nem tudok mit kezdeni...
-
Mercutio_
félisten

Angoloknál GM1-re 100Ł cashback akció van, így mennyire jönne ki?

-
-
-
Studi
veterán
Csak laikusként, nincs om-d-m, de nem a fókuszmező mérete játszik szerepet?
-
Ennyi mérőpontot mutat csak. Nyomtam egy gyári értékre visszaállítást és most jó. Csak így nem tudom mit állítottam el.
-
Ez tettem, de csak 25 pontot látok, és tudok beállítani.
-
A kérdésem is azért született, mert én sem vennék ilyen zacskós dolgot. Nem merném.
Na nem baj, majd a parton turistásan adom elő. Jó lesz az.
-
.mf
veterán
Vagy valami akciókamera, a vízálló tokjában, majd azzal együtt egy ilyen zacskóba.

Én se mernék egy ilyenre egy többszázezres vázat + obit rábízni. Hallottam már olyanokról, akik megelégedéssel használták, de akkoris... -
arn
félisten
En is elobb vennek egy vizallo kompaktot...
-
.mf
veterán
válasz
madgie
üzenetére
Ennyi.
Ja és ne felejtsük el, hogy halakat fényképezni a Samyang halszemlélő objektív az ajánlott.Komolyabbra fordítva a szót, múltkori javaslatodra visszatérve: legközelebb majd megpróbálom korábban kezdeni, de ez most absz. nem volt betervezve, egy esti találkozó után mentem oda, hogy hajnalban majd jól csillaghullást nézek (hah), ezért csak éjfél-egy körül értem oda.
Egy kicsit világosabb ég talán, de a túl fényes és világos kék nekem már nem hozza egy igazi éjszakai sötét ég hangulatát. -
jmakk
őstag
válasz
Marseille199
üzenetére
Ne érts félre, nem csak azért nem merném, mert zacsi. A saját "user error"-tól is félteném. Egy zacsit nagyon könnyű megakasztani bármibe és rögtön megvan a baj. Ráadásul ha tengervízről van szó, az nem is rögtön "öl". Egyszer egy memkarit tettem egy kvázi "vízálló" tartóba. Aztán a kiderült, hogy mégsem az. Szerencsére az adatokat még le tudtam menteni a kiszárítás után. Csakhogy a tengervíz sója később kezdte el emészteni a kártyát. Egy idő után már elkezdte hol látni, hol nem látni a gép, majd az adatok is másolhatatlanok lettek róla. Végül teljesen tönkrement. Ez csak egy kártya volt, gépvázat nem mernék ezek után kockáztatni.
Studi: ez meg a másik. Hiába a jó gépváz, az víz alatt önmagában még kevés, mint mackósajtban a brummogás.
-
rbalint88
veterán
válasz
Marseille199
üzenetére
"erről a köcsög telefonról"
eddig tartott a szerelem?
Közérdekű: engedelmeskedve a piaci igényeknek, eladó a Pana 20-asom. van doboz nélküli használt és dobozos új állapotú is.
az x2-t felverték valami 200e Ft-ig, ami egy kicsit sok az én lelkemnek, még akkor is, ha leica. GX1-gyel előrébb vagyok.
-
k1csi
senior tag
Víz alatti fotózáshoz pont a tokok csillagászati ára miatt gyakran kompaktot használnak. Pl. az off Canon G1XmkII tokja gyakorlatilag a külső kereső árában van (ami még mindig nem olcsó, de...)
-
Marseille199
senior tag
-
jmakk
őstag
válasz
Marseille199
üzenetére
Semmi pénzért nem tenném bele egy 10-12e zacsiszerű cuccba a 200e-s gépet.

De kinek a pap....Ez való arra. Az ára mondjuk biztos vetekszik a gép árával.

-
Uraim!
Elképzelhető hogy volna a fővárosban valakinek, valamilyen vízálló tok EM-10-hez, kölcsönbe 1-2 hétre június vége július elejére? Szerény összeget, bort, sört, túró rudit, egy meleg kézfogást (csak hogy feldobjam a labdát) tudok ajánlani cserébe.
-
madgie
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ha nem muszáj az ebay: mymemory.co.uk. Ez pölö gyorsabb, mint az eredeti Sandisk Extreme 45 Mbps SD-m.
-
.mf
veterán
válasz
Peetta14
üzenetére
Nem tudom, de ahogy Bálint is írta, manuálisan is össze lehet (én úgy szoktam): lehetőleg állvány, képek jókora átfedéssel, hogy tudd mihez igazítani, majd Hugin.
Csizmi: inkább itthon boltból. Rengeteg a hamis (más gyártó / más kapacitás), néha még jó értékelésű eladótól is.
-
Mr.Csizmás
titán
fél off kérdés: valamelyik itteni törzstag ismeri az ebayen a jó és olcsó SD kártyákat?

-
Schanyee
senior tag
Múltkor páran nagyon fanyalogtak a sport fotózás és a milc kapcsolatával. Csak utó iratként hozzáfűzném, hogy itt pl az lett az eredmény, azonos áron jobb a milc mint a dslr.
-
Peetta14
tag
Sziasztok,
GX1-en van esetleg panoráma segéd? Én nem találom csak sehol...
Köszi
-
rbalint88
veterán
válasz
MrChris
üzenetére
Én egyrészt eladni akarom, nem árulgatni, másrészt a win-win szitukban hiszek. Korrekt árut, korrekt áron, korrekt embernek. GX1 ára annyi, amennyi, szerintem mondjuk alulértékelt a G5-höz képest, bár most úgy az egész használt piacnak betett kicsit ez a PL5 duplakit akció.
-
rbalint88
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
egy sima X100 legolcsóbban 350 font (Mazsiét kellett volna megvenni), ezt a leicát is kb GX1+20/1,7 eladási árig érezném magaménak.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
+1 (mondjuk csak huffnágelpifti rivjúját olvastam)
-
rbalint88
veterán
egy 20/1,7 panához képest egy APS-C 24/2,8 hol lesz DOF-ban, mosodában?
a sok bullshit olvasása után nincs erre agy kapacitásom sajnos
-
HollyBoni
veterán
Próbálgattam ma Samu NX1100-at, nem is rossz kis cucc. Építési minősége nagyon jó, zajban is meglepően jó, kezelés sem rossz, fogása is jó. Csak az az AF...
Elég kaka még GH1+kitobi után is. Haver 60-ért vette 20-50 obival, 1 év garival, szerintem ennyiért nem volt rossz. -
madgie
titán
válasz
scarabaeus
üzenetére
Köszi ezt a döntéses tippet (is)

-
scarabaeus
őstag
válasz
madgie
üzenetére
A lefelé néző kép. Esetedben, mivel állvány nincs lenn, tényleg elegendő a lefelé néző kép közepét meghagyni, a lábadat is kimaszkolva egyben, aztán megnézni, hogyan illeszkednek egybe a képek.
Jó az a trükk az átlós géppel amúgy: a 7,5 mm-es Samyang optikai tengelyét vízszintesen tartva lenn és fenn is kicsi marad ki az összerakás után, de ha mondjuk felhőtlen az ég, akkor a zenit esetleg nem annyira érdekes, mint a nadír, és pár fokot lefelé fordítva a gépet a gép alatti területet is teljesen le lehet fedni, kis csillag alakú lukat hagyva az égen, de az könnyebben pótolható, mint a másik irány. Nálam fordított a helyzet, mert az állvány miatt nem érdekes annyira lefelé, oda úgyis külön kép kell állvány nélkül, így 2,5°-kal felfelé állítva fordul körbe. -
madgie
titán
válasz
scarabaeus
üzenetére
Majd ránézek ezekre, bár azt sem tudom jelenleg, mi az a nadírkép

Új hozzászólás Aktív témák
- Tőzsde és gazdaság
- Indul a ChatGPT Health
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Macska topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motoros topic
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Midnight - 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4071
- Honor 200 Pro 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Amúgy szép. Majd valami combos lakatot vegyél hozzá, ami puha védőrégeggel ellátott, hogy ne verje le a festést...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)