Hirdetés
- OLED TV topic
- Gaming notebook topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- ASUS notebook topic
- Házimozi belépő szinten
- Pánik a memóriapiacon
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bergyuszi
csendes tag
Normcore pocket coffee mérleg, elég ígéretes, befér szépen a Robot alá is.
[link] -
MPowerPH
félisten
-
bagaba1
tag
Sziasztok, itthoni használatra keresek egyadagos őrlőt presszóhoz. Egy olcsó Ambiano őrlőt váltana le, így szinte bármi jelentős előrelépésnek számítana, azonban nem akarok plusz pénzeket költeni "köztes" állomásokra, szeretnék egy jobb minőségű gépet. Nem akarok felújított ipari gépeket, előny a 64-es kés(fordulat/hangerő miatt). Elsődlegesen a DF64 és Niche Zero őrlőket néztem.
Mi a véleményetek?
Utóbbira létezik hazai beszerzési forrás, vagy csak közvetlen a gyártótól lehet berendelni? Ha jól értem, jelenleg ez 450GBP+35GBP szállítás +VÁM+ÁFA. Van tapasztalatotok jelenleg UK rendeléssel?
Bármi egyéb alternatíva, javaslat? A gép egy Dedica, naked karral, IMS 12-14 kosárral.
-
Toobee
veterán
-
-
válasz
Zen42
üzenetére
Tegnap óta próbálom, nem egyértelmű, csinál-e valamit. Babot is váltottam épp, mintha az eddigi etióp kicsit krémesebben folyna, de nem feltétlenül lassabban. A spricc szám nem túl mérvadó (mivel spriccelünk, ugye). A tizedgramm használhatóbb volna. A gyógyszertári izéke olyan 0.2g\Spritz.
-
Zen42
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Na jó, a "csucsog" egy kicsit talán túlzás.
A videóban amit JH föltett, 18g-ra 4 spricc volt. Én 15g-ra nyomtam eddig hármat. De lehet, hogy kettő is elég volna, ezt ki kell tapasztalnom. Nem mértem meg, hogy a diszpenzor g-ra mennyi vizet tol ki magából egy nyomásra. Eltart még egy darabig ez a kísérletezgetés. (Reméltem, hogy mást is érdekelni fog a téma és csatlakozik de nem harapott rá senki egyelőre.) -
Láttátok ezt a csodát?
GEVI Grindmaster
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Bazsee71
üzenetére
Trapéz Cafec-ből csak egy széria van, abból a 101 a jó méret.
"Illetve veled együtt a többi tulajt is kérdezném, hogy van-e arra valami trükk, hogy ne egy nagy kráter pislogjonx a végén a papírban?"
Mit értünk pontosan kráter alatt?
Ha olyasmi mint a jobb oldali (szóval egy sekély mélyedés inkább), akkor szerintem az nem probléma, ízben az nem okozott nekem gondot (sőt, ahogy írtam korábban tipikusan jobb ha ilyenre hagyom, mint ha belenyúlok főzés közben).
Ha olyasmi mint a bal oldali (tehát van egy relatív sík kávé ágy, és abban egy éles szélű mélyedés), akkor őrölj durvábbra. -
MPowerPH
félisten
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nagyon keseru a vegeredmeny, a bolti szetegetett Tchbio Barista vonalat hozza.
-
-
Zen42
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Sejtettem, de azért köszi a megerősítést.
Mondjuk itt nem a szokásos mennyiségű vízről van szó de akkor sem hinném, hogy rozsda előfordulhat. Feltapadó szennyeződés esetleg.
Egyelőre vegyesek a tapasztalataim egyébként. A kávék határozottan finomabbak, jobban hozzák a babokra jellemző illatokat. De nagyon furcsa, nem szimpatikus, hogy szinte csucsognak babok a víztől, kézzel kell egy részét kipiszkálni a pohárból amiben méricskélek.
Érdekes, hogy ilyen vizesen hosszabb ideig tart az őrlés is. A Major +151C kombival így is pillanatok alatt megvan, csak szokatlan. -
MPowerPH
félisten
Irtatok az Impressotol a Brazil-Indiat, hogy jo. Eddig ugy allok, hogy megy a komposztalloba...
A Brazil nagyon finom, itt valahogy nem all ossze a vegeredmeny. 93 fok sok neki? 25s alatt jon le a kivant mennyiseg, nincs eloaztatas.
Vagy a 8 nap pihentetes keves volt neki? -
gregg71
csendes tag
válasz
gregg71
üzenetére
Közben találtam erről egy párbeszédet a home-barista.com-on, amiből úgy tűnik, hogy a cég főként arra számít, hogy nincs cserére szükség, max. a kúpos részre. Ha mégis, el kell küldeni a gyárba az őrlőt, ha jól értem.
A fórum linkje. -
Bazsee71
őstag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Cafecből melyik változat jött be neked az Aromaboyhoz? Illetve veled együtt a többi tulajt is kérdezném, hogy van-e arra valami trükk, hogy ne egy nagy kráter pislogjonx a végén a papírban?
Ma jött meg, illetve első próbálkozások voltak az SSP Brew késes DF64V-vel, és szerintem nagy barátok leszünk az ünnepek alatt.

-
gregg71
csendes tag
Sziasztok,
lehet, hogy buta a kérdés, de Kinu M47-hez (lehet, hogy a többi kúpos kézihez is, azt nem tudom) miért nem késpárt árulnak, csak a forgó, kúpos részt? -
Zen42
tag
válasz
LazacX
üzenetére
Ez jó kérdés. A videóban említették, hogy a maradék pára gyorsan eltűnik. A Major szerintem pillanatok alatt teljesen kiszárítja magát.
De azért JH említett vmi olyasmit, hogy a "te darálód", te döntöd el. Nyilván, egyelőre még ő maga sem lehet biztos abban, hogy egy bizonyos fordulatszámú és adott késsel rendelkező őrlőt nem érhet károsodás a víz miatt. Mindenesetre az ilyen keménységű ötvözetekre amiből a jobb őrlők kései készülnek abszolút nem jellemző a rozsdásodás. A többit meg majd idővel meglátjuk. -
Topuka
csendes tag
Sziasztok,
Vennék naked portafiltert, milyet ajánlanátok?
58mm, rendelnék bele normcore szűrőt. -
icm
tag
válasz
kmarci25
üzenetére
Nálam van Koxx 16g verziója. Kellemes cucc, jobban kedvelném 18g verzióban, de az most épp készlethiányos.
Kicsit a tutira mennek evvel a kialakítással. Engem az E&B The One kosara buzerál. Elsőre Reneka ugrott be… tudom a superfine de valahogy első blikkre inkább ezt venném - ha majd végre kapható lesz. -
-
TDX
tag
Rendelhető az idei CasMo highlights. Elvileg 60 db van összesen.
-
válasz
Ringman
üzenetére
ebben a fáccse csoportban most van egy gaggia classic + őrlő korrekt áron
-
Krajcsi
csendes tag
válasz
hogyaza
üzenetére
Nem ellened beszélek, csak hangosan gondolkodom. A 64mmes SSP késemen van 24 mikronos difi az egyik késben, a másikban meg 16 mikron. Ha jól matekoztam a dolgot akkor a két mínusz érték, azaz -16 és a másik -8 mikronja együtt tud okozni 24 mikronos difit a kések null pontjaihoz képest, a másik véglet meg a +16 a nullához képest, ilyemkor a +8 és +8 tud közelebb lenni. Tehát a két kés között ha beállítok az őrlőn 120 mikront pl, akkor nekem 104 és 144 mikron is lesz a valós mért távolság két kés között csak a kések miatt.
Ennek ellenére pazar presszókat iszom otthon és nem csak a sarki fűszeressel összehasonlítva.
Nem mondom, hogy nem lehet jogosultsága egy felszabályozásnak, de nem vagyok biztos benne, hogy annyit számítana 1-2 százados pontatlanság mint azt néha feltételezzük. -
-
válasz
hogyaza
üzenetére
"Fontos hogy honnan veszed.Könnyű beleszaladni fészbúkszökevény roncsokba.De ha gondos gazdától kifogsz egy jó példányt,(nem lelakott,tákolt és pontos futású) akkor nagyon jó ár/érték arányban.Most sokan eladják,mert felugranak a kínai vonatra.Lesz miből válogatni.[...]
Az új késcsere az alap.Mint használt autó vásárlásakor az olajcsere."
Ebből az következik, hogy gondos gazdától érkező gépnél is alap a csere. Erre érkezett a reakció, hogy ez talán nem minden esetben indokolt.De részemről bőven túltárgyaltuk, csak árnyalni próbálta a képet a fórumtárs, szerintem mindenki érti a lényeget, és tulajdonképpen mindannyian egyet is értünk..
-
kmarci25
veterán
IMS Big bang kosárral van tapasztalat? Redditen jókat olvastam. Érdemes IMS competition mellé?
-
hogyaza
tag
válasz
pető bá'
üzenetére
"a fórumtárs kommentjére egyből leírhattad volna a tapasztalataidat is
"
Én már előzőleg a tapasztalatomat írtam le,amire a fórumtárs reagált.Tudod,az olajcserés analógia.Az az volt.Bizony.
"De akkor inkább úgy fogalmazva pontos (szerintem), hogy ismeretlen előéletű őrlő esetén nem szabad kihagyni a kés cserét.
"
Én meg nem vennék ismeretlen eredetű őrlőt.Csak ha van aki rendberakja és meg is éri.
Én ezért nem szabályozok másnak.Mert elegem lett abból,hogy megvették az olcsó tutit,aztán mikor kiderült hogy csak 3.5 századon fut,akkor jött a "csináljunk már vele valamit".Mindenki szabályoztasson ott,ahonnan szerezte.
És megjegyzem,hogy volt ilyen "ismert előéletű" is.(Bólogat most itt 2 fórumtárs is.)Még számon kérni sem lehet rajtam,mert sosem fogadtam el érte egy fillért sem. -
vendingo
veterán
Tudja esetleg valaki, hogy mit takar avx webshopban a karácsonyi akció 15-16-17 napokon?
-
válasz
hogyaza
üzenetére
Érted szerintem, a fórumtárs kommentjére egyből leírhattad volna a tapasztalataidat is

De akkor inkább úgy fogalmazva pontos (szerintem), hogy ismeretlen előéletű őrlő esetén nem szabad kihagyni a kés cserét.

Ahogy ismeretlen előéletű autónál a folyadékok és szijak cseréjét pl. Ha van egy vezetett excel, vagy számlák, munkalapok az elmúlt sok év karbantartásáról, akkor sem árt persze, de pénzkidobás.
Nyilván nyomott áron inkább foglalkozós gépek vannak, aki ott keresgél, annak érdemes számítani erre. -
Zen42
tag
válasz
hogyaza
üzenetére
Akkor ez neked való kísérlet:

https://www.youtube.com/watch?v=nLnB99VJ0HE&t=847sEgyébként a többieknek is ajánlom, egyelőre rendkívül érdekesnek tűnik. Tömörítve a lényeg, hogy egy ürge írt egy tanulmányt a babok őrlés előtti spricceléséről. Kiderült, hogy ha nem simán csak egy spricc hanem 3-4 (16g-nál) akkor a lefolyás lelassul, a kivonatolás javul. Nekem a Majorral átlagosan a szokásos felével nőtt meg a lefolyási hossz ugyanolyan beállítások mellett egyébként, de nem akarok egyelőre a részletekbe belemenni, a dolog még annyira új. Nem merném kijelenteni de a nagyobb szemcseméretet követelő kávék esetében vagy a turbó shotnál ez sok mindent megváltoztathat. Kíváncsi mire juttok vele.
-
Ringman
félisten
válasz
Parci
üzenetére
köszi, nem ragaszkodom ehhez, csak láttam, hogy beesett az ára és gondoltam rákérdezek, sima automatát nem akarok venni.
közben megnéztem 1-2 videót róla, vsz jobb választás lenne nekem a szimpla gép + külön őrlő (iberital challenge megvan még, ha épp lenne kedvem a kézi őrléshez)
a rövidtávú cél, hogy ne nespressot igyak
nem zárkózom el a használttól, a refurb sage oldalon is rá szoktam nézni a dual boilerre, de sosincs raktáron.
-
válasz
Ringman
üzenetére
nem olyan jó ez az egybegép (egyik sem az), ráadásul van egy k6-os kézi őrlőd, azt biztosan nem veri le a beépített darálója a linkelt gépnek.
mi a cél? bármilyen gépnél kb. úgy nézne ki, hogy kiméred a babokat (mondjuk 16 gramm), aztán darálsz, aztán az őrleményt elrendezed és tömöríted a szűrőben, aztán kart fel a gépre, majd csapolsz. ez érdemben egy full automata egyszerűsíti csak le. az sem ördögtől való, ha megelégedsz a kávéval, amit ad, de ha jobbat akarsz, akkor a fentiek.
egy full rendberakott gaggia classic, rancilio silvia jobb lenne szerintem az egybegépnél, illetve újként is van választék (lelit stb.), csak azt annyira nem ismerem, reméljük valaki tud ajánlani valami optimumot.
-
hogyaza
tag
válasz
pető bá'
üzenetére
Az "ehelyett"-et nem értem (mi helyett?
),de a tapasztalatomat szívesen megosztom.
"azért kell a csere, mert ki tudja mit kapott egy használt kés előtte, vagy mert átlagos használattal is érezhető a minőségromlás 50-100-200kg után?"-Azt én nem tudhatom hogy hány kiló kávé ment át a hozzám került darálók késein,de talán úgy 3-nál éreztem azt,hogy nem lenne muszáj cserélni.
"Tehát ha 2 éve használ valaki (otthon) egy új késsel szerelt gépet, eladja nekem, átment rajta mondjuk 55kg kávé, akkor miért kezdjek késcserével?"
Ne kezdj késcserével ha biztos vagy benne hogy így van.
(A téma indítójánál nem súgta semmi nekem,hogy lenne ilyen megbízható vételi forrása.) -
válasz
hogyaza
üzenetére
ehelyett inkább elmondanád a tapasztalatodat?

azért kell a csere, mert ki tudja mit kapott egy használt kés előtte, vagy mert átlagos használattal is érezhető a minőségromlás 50-100-200kg után?
Tehát ha 2 éve használ valaki (otthon) egy új késsel szerelt gépet, eladja nekem, átment rajta mondjuk 55kg kávé, akkor miért kezdjek késcserével? -
Saughassy
aktív tag
válasz
Retekcloud
üzenetére
Nekem szo nelkul es nagyon gyorsan csereltek az Eureka Mignon SDmet, igaz eleg egyértelmű is volt a gond. (Cserebe a masodik meg vibral
) Szoval nem lesz baj. -
tomiie6
csendes tag
Tud valaki olyan budget (kínai) mérlegről, amelyik flow rate-et számol és kijelez? Azzal is ki tudnék békülni, ha csak Bluetooth és appon keresztül.
-
rgb0007
csendes tag
válasz
Papacoffee
üzenetére
DHL-ből is van többféle lehetőség, express ( 2nap EU-n belül), vagy ground (5-7 nap), vagy DHL átadja az MPL-nek, akkor már a tarcking is változik, és az jóval hosszabb idő...
Ha felhívod a magyar DHL-t, akkor kiderül, és ha MPL átadós, akkor ők meg is tudják mondani, hogy a posta milyen számon viszi tovább... -
-
Papacoffee
csendes tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Köszönöm és RetepNyaraBnak is a választ. Szerintem ez a csomag is a Magyar Postán keresztül fog jönni. Remélem karácsonyig csak megérkezik. A webshopot is kerestem már a múlt héten. Ők is utána néznek azt ígérte a hölgy. A DHL oldalán ugyan ott áll, hogy a rossz idő miatt csúszás van a szállítással.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Papacoffee
üzenetére
Nekem most jött, November 22 adták fel, December 6-al jött meg. De az untracked volt, és Mo-n belül posta hozta tovább.
-
válasz
Papacoffee
üzenetére
Dhl nagyon gyors, mindig. Ezt persze ki is fizetteti veled bőven. Kérdezz rá szerintem. Ha magyar oldalon átadják a Magyar Nemzethy Postának, az ugye szopó.
-
Papacoffee
csendes tag
Rendelt mostanában valaki Németországból DHL szállítással? Mennyi idő alatt szokott megjönni a csomag?
November 21-én rendeltem. 23-án átvette a DHL és még aznap éjszaka tovább is küldte Magyarországra.
Azóta nincs új értesítés a nyomkövetö oldalon.
ÁFA ki lett fizetve és elvben nem vámköteles a termék. -
válasz
Retekcloud
üzenetére
A tejhabosításra lehet kapni lényegesen kisebb eszközöket, mint egy dual bojleres gép :-) Picit utánaolvastam, hogy mi történik a tejfehérjékkel egy várható gőzhőmérséklet hatására, és nekem most nem úgy tűnik, hogy lényeges előnye volna a gőzölt tejhabnak a felmelegített és mechanikusan készített habbal szemben. Szóval szerintem nem jársz rosszabbul egy egybojleres gép + őrlő + tejhabosító kombóval árban sem, variálhatóságban - és szerintem minőségben is - jobban jársz.
Őrlőből a robosztusabb fajtákat szerintem nyugodtan meg lehet venni használtan is (Mazzer, Fiorenzato). Amit itt írt kicsit korábban egy fórumtárs a használt vásárlásánál kötelező késcseréről, azzal ilyen határozott megfogalmazásban egyáltalán nem értek egyet. A kések jó része több száz, akár néhány ezer kg kávé őrlésére is alkalmasak. Ha valaki nem követ darál, a kávétól nagyon nehezen mennek gallyra. Ha meg kavics kárt tett a késekben, azt lehet látni. (Nem, nem olyan, mint az olajcsere.) -
vendingo
veterán
válasz
Retekcloud
üzenetére
Garival nem lesz gond ha onnan veszel. A cégtől és Bélától is több mindent vettem már, ha gond volt szinte azonnal orvosolva lett.
Darálóval egybeépített gépet én se javasolnék. Jobb választás lenne egy külön daráló. -
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- HP Thunderbolt-dokkoló, 120W G4 (4J0A2AA)
- Samsung Tablet S9 FE, 128GB, 5G, SM-X516BLGA
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD ASUS ROG RX VEGA64 8GB CM Masterbox 5 700W
- Kuriózum: Ozark Trail (amerikai) fejlámpa 600 lumen
- Apple iPhone 14 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

most már minden hétre jut valami űberfasza?. m.mini után rámentem a nicsére, majd vissza mazzerre. azt jól elvagyok.
A videóban amit JH föltett, 18g-ra 4 spricc volt. Én 15g-ra nyomtam eddig hármat. De lehet, hogy kettő is elég volna, ezt ki kell tapasztalnom. Nem mértem meg, hogy a diszpenzor g-ra mennyi vizet tol ki magából egy nyomásra. Eltart még egy darabig ez a kísérletezgetés. (Reméltem, hogy mást is érdekelni fog a téma és csatlakozik de nem harapott rá senki egyelőre.)

)
),de a tapasztalatomat szívesen megosztom.