-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Patice #24344 üzenetére
Állítólag vannak rendszerek, amelyek annyira robusztus tervezésűek, hogy nem igényelnek keritésdrótnál komolyabb vezetékezést. Fene tudja. 1:1ben nem sikerült ilyeneket kipróbálni 1e,10e 100e körüli kábelekkel, hogy kiderüljön. Heed új cuccairól is itt értesültem, már nem igaz rájuk.
Hazai kábelgyártók szerencsére úgy működnek,h lehet kérni demodarabot,majd eldönteni,megér-e neked annyit. és itt van vége a pártatlan vitának/okoskodásnak.
Ha 40ért veszek egy erősitőt, és még a 90-100rugós kábelből is komolyan profitál egy 20-30rugóshoz képest, akkor nyilván felmerül a kérdés,hogy a 60rugót nem kellett volna-e erősitőre-kábelre vegyesen költeni. Ez mindenkinek saját útja.Mivel én 200ért sem találtam jobb erősitőt(efölött meg nem kerestem),ezért eléggé logikus a többin emelni.
Igazából nemrég voltunk egy sok millás lánc előtt, és valamiért ott is úgy működött, hogy kb 50-50%volt az áramot fogyasztó, és vezető alkatrészek. A vásárlásaim után jutottam el oda, tehát ez teljesen független... -
Peczek
aktív tag
Még egy utolsó kérdés:
Hangfalkábel csupaszon is jó, vagy szigorúan banándugóval?
-
Patice
nagyúr
válasz
#71562240 #24338 üzenetére
Jelenleg elégedett vagyok a CAT kábelemmel. Most más komponensek fejlesztését tervezem, most arra megy a keret.
Nem akarok túl sok lépcsőt végigjárni a"nagy" lépés előtt, mert már sejtem/tudom, mi lenne az, ami jó lehet majd a rendszerembe (Valhalla).
(Amit használok CAT-kábelt, annak is 1000 Ft körül van métere...)
(#24342) blattida:
1. kérdés: Igen.
2. kérdés: Megválaszoltad te magad!
Azért írtam, hogy szerintem a többi komponenssel egyenértékű tag, mert ugyan úgy beleszól a hangba, mint az erősítő vagy a hangfal. Szerintem.
Azt, hogy alap szinten nem költenek az emberek kábelre most már csak úgy fogom fel, hogy nézőpontbeli különbség, nem pedig evidencia.
A 200.000 Ft-os rendszer hangja olcsó kábelekkel lehet nem is éri el hangminőségben azt a tudást, amennyit elvárna egy ember 200.000-ért. Pont ilyen esetekben korlátozza a kábel a rendszer tudását.
Szerintem.
Vallásháborút én sem akarok indítani. Mindenkinek megvan a saját véleménye. Én a sajátomat leírtam és tényleg komolyan is gondolom. Azért írtam le, hogy más véleményt is lássanak a fórumba tévedők.
A HiFi-ben rengeteg lehetőség van a kísérletezésre és kb. ugyanolyan hangminőséget el lehet érni más-más módszerekkel. A végösszeg meg lehet nem is lesz nagyon más. A rendszer tuningpotenciálja? Az igen.
-
blattida
nagyúr
válasz
Patice #24332 üzenetére
Sokat számít a kábel, de azért ne szálljunk már el ennyire! Ezek szerint Te, egy átlagos, 100000 ft-os rendszerbe, 100000 ft-nyi kábelt raknál? Most komolyan, ennek mi értelme lenne, azon túl, hogy valóban jobban szólhat vele a rendszer? Hangban többet számít bármelyik másik elem a láncban!
Ennek a gondolat menetnek, szerintem, akkor lenne értelme, ha ésszerű keretek közötti összegért érhetnél el nagy ugrást!Egyszerű matek: 200000 ft-ért jobb rendszert lehet összehozni, drágább komponensek+olcsóbb kábelekkel, mint fordítva, gyakorlati tapasztalat.
Nem akarok vallásháborút, de az anyagiak fontos dolgok,
Az más, ha valaki kábel fetisiszta, neki úgyis az lesz a legfontosabb, hogy minél drágább legyen a kiválasztott kábelhüllő...Peczek
Arra is alkalmas.
Annyi az értelme, hogy külön-külön tudja meghajtani a hangszórókat (szétválasztott keresztváltó mellett), a kettős erősítés esetén az egyes hangszórókat (kétutas rendszerben) külön-külön is tudja erősíteni. -
bajnokpityu
félisten
Egyébként most nézem, a drága audioquestek is sodort tömör érpárúak,pont mint a cat7.
-
Peczek
aktív tag
válasz
#71562240 #24338 üzenetére
Mintha a Audioquest Type 2 kettős kábelezésű lenne, vagy lehet, h én látom rosszul ?
A kettős kábelezésnek egyébként mi az értelme, az erősítés is külön-külön történik, vagy csak a kábelnél válik külön ?
Még az IC-k 5-ért, az OK.
Nekem egyébként az egyik oldalt van az erősítő (a gyerek miatt nem lehet középre, letenni), plusz nagy a szoba, tehát 2x5 m-kell, az már
AudioQuest Type 4-ból már annyi, amennyibe a HK 630 került használtan.Más ócsó javaslat ?
-
bajnokpityu
félisten
-
törölt tag
Hazai árakkal példálózva, amit én leginkább ajánlanék olcsó, jó ár/érték arányú hangszórókábelnek, az az Audioqest Type2 lenne, 1650 Ft/m áron, vagy ha kettős kábelezni akarnál, akkor Type4 2600 Ft/m áron. (Ha inkább sodrottat akarnál, akkor az X2 is jó 1200 Ft/m-ért.)
LinkUgyanott, interkonnektként szerelve 5000 Ft-os ártól kezdve kapható Audioquest Alpha Snake 1, az is elég jóféle ezen az áron.
LinkEnnyit mindenképpen érdemes lenne rászánnod a rendszeredhez kábelre, és ezen az árszinten én ezeket javasolnám leginkább, - mások nyilván mást is. Drágábban persze tudnál válogatni a Nordost-ok, Van den Hul-ok... között is, és persze nekem is lennének további ötleteim is nagyobb adag pénzért, de hát az ember nehezen ad ki túl sokat kábelre (pedig fontos lenne).
(#24337) Patice: Ha még nem próbáltad, az általad most megcélzott árszinteken javaslom az Alisca Orange kábeleket is kipróbálásra, én nagyon szeretem őket, mindenféle kábelként (táp, IC, hangszóró, belső vezetékezés...).
-
Patice
nagyúr
válasz
#71562240 #24335 üzenetére
Igen, a földi halandó pénztárcájához mérten drága hangfalkábelek és IC-k árában szerintem is jelentős mennyiségű extraprofit van. Újonnan ugyan olyan pénzkidobás megvenni őket, mint erősítőt vagy hangfalat újonnan vásárolni.
Használtban gondolkodom mindenképp, vagy nem bolti forgalomban kapható kígyókra.
Innentől kezdve jön majd igazán a "tesztelgetés", hogy melyik az a kábel, ami illik is a rendszerébe az embernek.
-
-
törölt tag
válasz
Patice #24332 üzenetére
Egyetértek. Sajnos általában tényleg igaz, hogy ha egy adott színvonalú rendszert arányosan akar az ember kiszolgálni kábelekkel, akkor árban is hasonló lépcsőfokokon kell keresgélnie, és érdemes minden rendszerhez megtalálni a leginkább hozzáillő kábeleket.
Mindazonáltal szerintem az is igaz, hogy a felsőbb árkategóriájú kábelek árában még aránytalanabb "extraprofit" van benne, mint a felsőbb árkategóriájú másfajta készüléken. -
-
Patice
nagyúr
válasz
#71562240 #24330 üzenetére
Hát nekem a következő lépés hangfalkábel terén lehet, hogy a 10.000 Ft/m árkategória lesz.
+ Hasonló, vagy magasabb kategóriájú IC.
A legutóbbi hallgatózás alkalmával Pityunál én azt tapasztaltam, hogy árkategóriától függetlenül a megfelelő minőségű kábelekkel (IC, hangfalkábel, tápkábel) lehet igazán kiszolgálni egy láncot, ha elég jó hangminőséget akarunk kihozni a rendszerünkből, aminek természetesen ára is van.Sokkal több tudás lakozik az alap dobozokban és erősítőkben is, ha megfelelő kábelekkel kötjük össze őket.
Hogy mi az a megfelelő? Rendszere válogatja! Nincs minden rendszerbe passzoló kábel. Ezt mindenkinek magának kell kikísérleteznie, ami idő és pénz.
De ha ez esetleg segítség: megdöbbentő lehet, de most azon a véleményen vagyok, hogy a rendszer komponenseinek (új/lista)árával összemérhető árú kábelekkel lehet ilyen eredményeket elérni.
Jó ideje már én is másképp látom a kábeleket. A lánc ugyan olyan értékű tagjai, mint az erősítő vagy a hangfalak, tehát hasonló árkategóriában kell kábelt is választani. Ezzel lehet még igazán hangolni a rendszert, a hibákon korrigálni kicsit, ill. szobaakusztikai problémákra is megoldást nyújthat.
Azzal is tisztában vagyok, hogy ez sok esetben nem lehetséges, vagy nagyon nehéz. Az ember nem szívesen ad ki több tízezer forintot kábelekre. Én ezen az úton haladok tovább.
Xtremetuning megfertőzött! Osztom a tapasztalatait
És k..vára igaza van!
-
törölt tag
Szerintem jobban jársz, ha rászánsz annyi pénzt, hogy mintegy 1000Ft/m árú hangszórókábelbe és 2000Ft/m körüli interkonnektbe beruházol. Ennyiért már lehet olyan minőséget kapni, ami sokkal jobban kiszolgálja a rendszeredet, mint a villanydrót vagy a CAT. A rendszered pedig megérdemli a jobb kábelt/csatlakozót, főleg ha majd lesz egy jó front-ended is. Például Audioquest (Type, Alpha Snake...) típusú kábelek elég jó ár/érték arányt adnak ezen a szinten, bizonyára kapható nálatok is a márka. Én a tömör eres típusokból válogatnék, de ha jobban szereted a sodrottakat (ezt persze valószínűleg még nem tudod), akkor olyat is találsz. Ha még olcsóbban akarsz (ne akarj!), akkor talán Gale-t a legérdemesebb keresni hangszórókábelnek.
-
törölt tag
válasz
eclipse006 #24328 üzenetére
Ha beleszólhatok, MM típus, nem kell neki trafó.
-
törölt tag
válasz
blattida #24326 üzenetére
Nos, ez azért elég rendszerfüggő, a kétfajta kábelnek eltérő a hangkaraktere. A sodrott basszusban "palifogóbb", én sokkal jobban szeretem a tömör kábel tisztább, középen és magasban "kottázhatóbb" hangját, igaz, nálam a vacak VT-k mélyét az állvány igyekszik elviselhetővé tenni. Mielőtt lehurrognátok, ez az összeállítás még mindig vetekszik a legtöbb MM-os hatszámjegyűen árazott doboz hangjával, szóval elviselhető. (Főleg Yamahával, a jelenlegi Sony egy kissé steril.) Szerintem... Most gondban is vagyok, az új nappaliban ajtót kell kerülnöm, terv szerint a padlóban, ehhez kéne kerítenem kellően lágyított tömör vezetéket. Van valakinek tippje?
-
-
shalafi66
veterán
válasz
bajnokpityu #24314 üzenetére
Mélyben a nagyobb DCR miatt lehet jobb, megváltoztatja a T-S paramétereket, és eltolja kiemelős irányba. :-)
Nagy DF? Mennyire nagy? több ezer, mint a PA erősítőknél?
-
Patice
nagyúr
válasz
shalafi66 #24313 üzenetére
Talán kezdem kapizsgálni ezt a TIM + kapacitás dolgot. De...
Elég nagy damping faktorú erősítő nem oldhatja meg azt a problémát?
CAT kábelt ajánlás szerint nem érdemes kibontani az árnyékolásból sem. Vagy ki lehet, de nem lesz észrevehető hatása.
Én tekertem az érpárokat és számomra is meglepően jó eredményt produkált.
A TIM magas hangokban hogy hallható? Van valami "különös ismertetőjele"? Vagy maximum egy sokkal jobb kábellel összehasonlítva jönne rá az ember mi is az?
-
zodo
nagyúr
válasz
eclipse006 #24301 üzenetére
Anno a NAD3020-al hallgattam rajta 2-3 lemezt, szépen szólt de nincs viszonyítási alapom mert csak "próbából" vásároltam mármint hogy milyen érzés ilyen kütyüt hallgatni.
Ha a tükörből jól olvastam le akkor ez van benne Dual DMS 251S csak csont fekete kivitelben ahogy ezeken a képeimen látható. -
shalafi66
veterán
válasz
bajnokpityu #24310 üzenetére
A helyes elkészítés, ha nem sodorsz össze párhuzamosan szép nagy felületeket. Szerintem.
-
-
blattida
nagyúr
-
bajnokpityu
félisten
válasz
blattida #24303 üzenetére
Sztem meg pont forditva. Tömört ICnek használni butaság általánosságban,max a kivételek jók. A villanydrót meglepően sok kácsát lever, és 90Ft métere...De azért ezek nem a világ csúcs kábelei.
Opa pedig nem biztos,h van egyáltalán bennük. Ugyanis csomó dac chip eleve elég magas jelszintet ad ki,h nem kell erősiteni.
De a normálisabb wolfsonoknak pl összegezni-bkercso szavaival kivonni- kell a kimeneteit, hogy csökkenjen a torzitása. Ezt legegyszerűbb opával elintézni.
-
Patice
nagyúr
Én csak idéznék:
"cat5 kábelek között elég nagy különbség van, mind a vezető anyagát, mind a szigetelését illetően
cat7 kábelek között szintén elég nagy különbség van.
cat7 1200MHz- ez a jó, 2x4 színes + 2x4 fehér, árnyékolást nem kell leszedni,
de ha van igazi földelési lehetőség pl. vízvezetékcső, k.fűtéscső, stb (nem a konnektor védőföldje!), akkor az árnyékolást oda lehet kötni, oszt vagy jobb, vagy sem.
cat8 1500MHz -lásd az előző megjegyzést.
Lehet fonogatni is, ha valaki mazochista, vagy @rvára ráér...ui: ha 2,5m-nél jóval hosszabb kábelre vágyunk, akkor a cat7/1200-ból kétszer annyit kell használni, (2x8 szál)
és a két kábelt enyhén össze illik tekerni (kb6x/m)ha ezeket betartod, nem fogsz csalódni...
vagy, ha mégis, hát irány az orr-fül-gége rendelő"by "fülelek" alias Szabó "hiVOX" Zoltán, 2010.01.07
(A mester utólagos engedelmével az AVX-es fórumából.)
Én betartottam az útmutatásait és nem csalódtam.
-
blattida
nagyúr
Szerintem 1.5-ös vagy 2-es normál mkm villanyvezeték megfelel hangszórókábelnek, nem is olyan rossz ám, összekötőnek viszont én tömör vezetéket javasolok, lehetőleg minél rövidebbet, az, hogy egy vagy több eres, az egyéni ízlés kérdése.
Opamp-ok azért vannak bennük, mert a dac chip kimenő jele nem túl nagy, mondhatni túl alacsony, ezért erősíteni kell rajta. Lehetne diszkrét elemekből is építeni a kimenő analóg fokozatot, de ezt a megoldás inkább a drágább cuccokban alkalmazzák, pedig amúgy olcsóbb, ráadásul jobb is, igaz, kicsit több helyet igényel.
-
Alpee
aktív tag
sziasztok
gondolkodom valami DIY kabeleken, de csak ethernet CATx illetve villanydrot amit gyorsan be tudnek szerezni. Nincs valakinek tippe, javaslata, tapasztalata, hogy ezekbol miket lehet kihozni?
Villanydrotbol milyen vastag kell? Inkabb tobb vekonyabb szal es osszefonom? Tomor vagy sodort?Illetve meg egy kerdes: DAC ba miert tesznek OPAmp-okat? (Erositse a jelet??? Dehat arra ott az erosito...)
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad T495 üzleti notebook - R7 Pro 3700U 32GB RAM 512GB SSD Radeon Vega 10 W
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest