- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Apple asztali gépek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- 3D nyomtatás
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsirfecske
addikt
válasz
tomgabor #186 üzenetére
pont ezt írtam le fentebb, hogy objektíve és általánosan egy 600 rpm noctua venti ami hangtalan.
viszont itx platformon, 2 slotos 3 ventis 300 mm alatti kari alapból nem sok van (na jó, ott a ventus x2 5060 ti, csak ellenségeinknek ajánlható kávédaráló), ehhez képest kell nézni. meg a többi ventihez képest kell hallgatni a házban (nálam Arctic P12 A-RGB 0dB ventik 800-1500rpm közt és 2x P12 slim a kari alatt 800-1000rpm közt, így nézve tényleg nincs hangja ahogy írtam is, minden korábbi vga-mat kihallottam ezeken át, ezt meg nem).
örülök ha vannak jó, halk 9070 karik, de a hellhound-ra azért ez az rpm túl alacsony (magasak is a hőfokok), xt változatára 1000-1100 rpm körül írta fórumon kolléga ha jól emlékszem. megjegyzem az is baromi jó, de egy launch-kor legolcsóbb karitól mint a reaper a PTM7950 és ilyen halk hűtés tényleg nagyon kellemes csalódás volt, pedig én se ezt akartam volna venni. azóta van még olcsóbb sima 9070 már 285-295k körül boltból (giga gaming és asrock challenger, de előbbi is gyárilag 2200 rpm-en pörög simán, nem véletlen a legalja árban, majdnem ventus szint).
-
nesh_019
senior tag
Nyugodjon meg mindenki, pár év és a 6060-as széria már fél millió lesz.
Ha ilyen ütemben romlik a forint és megy a drágulás. -
-
hahakocka
őstag
Ha mindenki csak mérnök lenne a jó fizu miatt az se lenne jó a gazdaságnak és sok sok szolgáltatásnak a hétköznapi életnek-. A másik hosszú távon sokkal jobb ha az ember azt csinálja, dolgozza amit szeret s talán stresszmentesebb is jó esetben. A folyton tanulás 10 órás munkák után pl nem egészséges hosszú távon. (Mert ugye élethosszig csak tanulunk s képezzük magunkat ugye 100 éves korig
10-12 órás munka mellett család mellett és gondok mellett hobbi meg nyaralás nuku meg szabadidő meg én-idő ). Inkább a vad kapitalizmust kéne kicsit rendszabályozni már mert nem igazán jó hogy szűk réteg keres 100000000000 milliót a többség meg akár több fizikai és szellemi mértékű munkáért 300.000-et. Sok ismerős 4 óra alatt keres több mint 1 millát home office-ba egy amúgy nem nagyon bonyolult munkáért akár. A másik 12 órát gürcöl technikusként is akár és hát nem ennyiért. Nagy az olló manapság munkaidőben is és a fizuk között is. Termelt 'Érték' ben meg nincs akkora difi sokszor mint amennyi az olló mértéke.
-
hahakocka
őstag
Hát aztán ott az albi, lakáshitel , lakásvétel kérdése is még fiataloknak ha csak persze nem örökölt az egyén. Így egy ilyen kártyára is álom sokszor a gyűjtés. A legjobban azt bírom amikor a milliomos szakemberek, pénzügyi tanácsadók szakértők mondják, hogy szegény bankok meg hogy miért nem spórolnak az emberek miért nem raknak félre .
Hát ha 1-2 millát keresnék én is szépen raknék félre sok mindenre sőt lehet még jobb dolgokba befektetném hogy később többet fialjon. De hát ha az átlag magyar 300k-t keres max nettóba de lehet annyit se mit tegyen félre ilyen infláció, albérlet s házárak, rezsi árak, euró árfolyam mellett?
Akinek van gyereke az se 2 FT havonta
-
hahakocka
őstag
válasz
BandiT85 #128 üzenetére
Hát igen tényleg úgy látszik pedig én is csak 3-4 es voltam átlag fizikán de azért ezt megtanultam. Most pont az Intelek a Kazánok mint régen AMD volt az , s esznek szépen. Az AMD nél a cache-eseknél van ez amit mondtál de ott se annyira durva . Én pl 9700x et nézek pont azért mert 60-63 fok átlag maxon gamingbe pl s 65-85W ból. Nem lesz gond a hűtésével s 10% al ha gyengébb 4K n meg 1440p n mint egy Cache-es . A 7000 es AMD k jobban fűtöttek s többet is ettek picivel de az Intel annál is bőven többet.
Reaperről én is jókat olvastam filózok, hogy az legyen e majd új kártyának. Itt ott már van 270-280e ért is 9070 pl. S nem szürke max külföldön vett legrosszabb esetben. (kisebb ÁFA, akciós vagy már megbontott de nem használt stb) -
hapakj
őstag
válasz
Dragon3000 #180 üzenetére
Nemtom. Én évek óta egy 1080 Ti-al 1440p-zek high / ultra grafikával
-
Sinesol
veterán
válasz
nesh_019 #193 üzenetére
A dollarban megadott èrtékek mindig nettó árat jelölnek, évek ota mindig elmondjuk, de valahogy lepereg az emberekröl.
Amugy majd megy ugyis lejjebb az ára, nyilvan a nyito ar felaras.
Nemet amazonon 497 euroert mar van, magyar afaval az 530 lenne durva becslessel. ( ugyebar 497-böl nehez nettot szamolni, az arres merteke nelkül). Na ez az 530 euro nagyjabol 216k. -
lowzor
veterán
válasz
Scarletiel #192 üzenetére
A jó kis RX 6800 is kb ezen a szinten van, és 16GB vram-ja van. Örülök, hogy anno 156k-ért sikerült kifogni.
-
tomgabor
senior tag
válasz
zsirfecske #178 üzenetére
Hang nélküli nem az lenne, hogy szinte nem is hallod? Pl Noctua A12x25 800rpm alatt?
Ez olyan mint a 2000rpm-es Ventus kártyákra írják, hogy halk.mutass nekem olyan vga-t amin 5-600 rpm-en forog a venti terhelés alatt
5070Ti Prime(nem az enyém, 5070ti topikban posztolták)
TUF kártyák is tudnak menni kicsit magasabban, 700rpm-el. 5060 Ti Prime/TUF is szvsz tudna menni 600-700-rpm-en egy kis UV-val.
De ott van az 5090 Astral ami 900rpm-en megy, na ez halk, nem az 1300rpm.egy videokártyánál más az elvárás
Ennyi erővel a benzines fűkasza is hangtalan, meg a mosógép is. Nem tudom miért szól a szomszéd ha húsvétkor megy a nagy flex amikor az is hangtalan, más flexekhez képest. -
válasz
bobalazs #182 üzenetére
ezek 20% áfás árak, ha hozzászámoljuk a 3-5% kisker haszont és 27% áfát számolunk, akkor 196-231K jön ki.
A 16 Gbos árak
Ha 23200 és 245000 az ára 20% áfával a 16 gb-os verzionak akkor 27% áfával és még további 3-5% ot hozzáadva:
27%os áfával 245 533 - 259 292
3%-5%ot hozzáadva 252 900 -272 266 forint között lesz.
Jó drága na. -
$p@rr0w
őstag
válasz
Nem tudom miről beszélsz de a valóság az hogy 4k dlss quality + medium részletességgel simán elérhető így 2025-ben egy 70k monitorral + 5060ti 16gb. A képminőség pedig megalázza a 1080p-t minden szempontból...
-
Az angol Scan.uk oldalon 180-208 ezer ftra jön ki az az új 8 gigás kártya
-
devast
addikt
válasz
Ez egyaltalan nem biztos. Ujan kb senki nem vesz fullhd monitort, mikor az 1440p/4k monitorok sem dragak. Es ezek a kartyak (5060ti 16gb) ezen a szinten kepesek (rt nelkul dlss-el) siman 1440p/4k 60fps-re.
-
-
PTM
aktív tag
válasz
zsirfecske #178 üzenetére
Videókártyáknál a 100 watt alatti időkben működött, azóta én is feladtam ezt. Vízzel lehetne megcsinálni, de arról vannak rossz emlékeim és már szerelni sem szeretek.
-
zsirfecske
addikt
12 cm-es proci és házventik nálam 800-1000 rpm közt mennek alapon, gamingben ez felkúszik 1200-1500 köré, ilyen szempontból igen, hang nélküli a kártya (ráaádásul itx platformon vagyok).
mutass nekem olyan vga-t amin 5-600 rpm-en forog a venti terhelés alatt, inkább az 1500-2500 rpm a jellemző sjanos (lásd gigabyte, xfx stock értékek).
nyilván tudom, hogy egy noctua venti 600 rpm-en az ami effektíve hangtalannak nevezhető, de egy videokártyánál más az elvárás.
RobbyJr:
Ventus az 5000-es szériában a legrosszabb. Jobb elkerülni, ha szereted a csendet. ;)
hát ja, de 251k-ért egy ideig csak ez volt pl alzán, ezért sokan ehhez hasonlították az rx 9000 szériát árban is, ami azért gáz. főleg az említett tényleg legalsó polcos reaper 9070-hez képest ami kb 2 hétig volt az egyetlen legolcsóbb kari megjelenés után, viszont cserébe tényleg baromi okés hangban is. ugye az xt változata is elmegy, ami +100W fogyasztás majdnem full azonos 2 slot-os hűtéssel. -
PTM
aktív tag
5000-est már nem is tervezek igazából. Idén talán sikerül kényelmesebbé tenni az "irodát" egy állítható asztallal (át kell alakítani a beépített bútort), és meglátom, hogy úgy lesz-e kedvem többet játszani a gépen. Ha lesz, akkor majd fejlesztés is lehet valamikor.
De azért még jó infó ez, köszi. Nekem elég kiemelt dolog, hogy csendes legyen a gép, bár manapság inkább csak 2D desktopon sikerül elérni. Úgy viszont már volt amikor kikapcsoltam a gépet, nem vettem észre, hogy már megy.
-
$p@rr0w
őstag
válasz
Scarletiel #156 üzenetére
"2-3 év múlva ami 1080p-ben bezabál több mint 8GB vram-ot" Már most bőven lehet válogatni a kártya árának a harmadáért (!!!) a 4k/1440p monitorok között, ez az egész szitu hogy a 8gb vram meg 1080p mellett próbálnak érvelni olyan mintha arról győzködnének mennyivel jobb a lovaskocsi az autó helyett ugyan azon az áron...
-
PTM
aktív tag
válasz
zsirfecske #170 üzenetére
Hang nélkül és 1300 RPM-ig.
5-600 RPM körül lehet az, amit halk helyen inkább csak odafigyelve hallani. A videókártyát persze nem szabályoztam le eddig, sőt, most semennyire se, mert azt vettem észre, hogy inkább nem is játszom rajta. Az a Ventus tényleg nagyon gáz a videó alapján. -
zsirfecske
addikt
válasz
ggbuffon1897 #114 üzenetére
két dolgot kedves hozzászólásod nyomán:
1. rx 9070 reaper-t vettem 299k-ért launchday-en magyar boltból, azóta is hibátlan. 200-220w körül eszik és hang nélkül üzemel (1300 rpm fölé ritkán megy a ventije gaming alatt, cw sem jellemző). tehát a mostani szintén alsópolcos 5060 ti 16gb kariknál kb 19%-kal drágábban tud kb harmadával nagyobb teljesítményt, kb 20%-kal magasabb fogyasztással.
2. ahogy leírtam radeon 9xxx topicban, 5060 ti vevők figyelmébe ajánlom az alábbiakat:
rx 9060/xt-hez egy kis nvidia kontextus elöljáróban:
rtx 5060 ti msi ventus 2x stock hangja (ami egy jóval kisebb fogyasztású kari mint a full csendes alsópolcos 9070-jeink akár). ha nem egyedi probléma, akkor elég gáz... főleg, hogy 240-250k körül érkezett be a kari és teljesítményben 2/3-ada a sima 9070-nek. -
Trailblazer
veterán
válasz
Scarletiel #161 üzenetére
Én vettem tavaly a ProArt 4060-at 140 körül a vinnyogós zöld manóéknál, úgyhogy ez a kívánság enyhén életszerűtlen, ahogy a dolgok alakulnak manapság. És még az igazi vámháborúba bele se fogtak a kontinensek...
-
mcwolf79
veterán
válasz
Lifer092 #162 üzenetére
Ebben eddig én is biztos voltam (mármint hogy 4k-ra elég a 12 GB RAM). Nekem 4070 Ti volt, azt cseréltem egy 9070 XT-re, és azt vettem észre , hogy néhány játékban a hébe hóba előfordulò röccenés megszűnt.Pl. Fortnite -ban mindkettő stabilan hozta a 120 Fps-t (Nanite és RT nélkül), viszont a 9070 XT-nél nincsenek azok a mikro röccenések, amik azért a 4070 Ti-nàl előfordult. CoD szintén zenész .
Szóval nem vagyok benne biztos , hogy elég a 12 GB a 4k-hoz (akármit ír az MSI Afterburner). -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Scarletiel #165 üzenetére
Nem tudom, hogy számoltad, de átszámolva 135e erre jön az áfa, amivel 171e körül alakul és akkor még mindig van bőven mozgásterük 200e alatt.
-
Scarletiel
senior tag
válasz
Dragon3000 #163 üzenetére
Hát annak átszámolt ára 150 ezer környéke. Erre még rájön a Magyar áfa plusz a bolti haszon és simán lesz 200 az alap model. De ne legyen igazam
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Scarletiel #161 üzenetére
379 dolláros árral durva lenne ha 200e felett lenne, miközben az 550 dolláros 5070-ből több verzió is kapható 270e-től.
-
Lifer092
senior tag
válasz
NvidiaRTX #98 üzenetére
Hát nemtom', nekem 4070-em van ami 12GB, annak is a natúr változata. Mivel 4K TV-m van, így "4K"-n is játszom, DLSS (Perf/Quality + FG). 1db játékban sem volt még olyan problémám hogy vram limitált lettem volna, gpu már igen, de az más kategória.
Tényleg elképzelésem sincs, hogy a bánatba fut ki valaki még 16GB-ból is 1440p-n?
Ilyen szinten a 32GB meg kevés 4K-ra. Hagggyuk' má.Lassan már ott tartunk hogy össze kell forrasztani SLI-be 2db 32-es 5090-et hogy fusson valami High-on full HD-n.
Egy f.ssá moddolt Skyrim pedig nem reális viszonyítási alap VRAM tekintetében. Ott értelemszerűen a világon semmi optimalizáció nincs, hiszen a látvány a fő prioritás, így nyilván mindent megeszik amit elé tesznek. A valóság viszont az, hogy egy normál játék bőségesen elszaladgál még 12GB vram-al is, nem hogy 16-al. 20-24 vagy akár 32 az meg már bőségesen overkill+future proof kategória.
Repszim fan vagyok, példának tudom hozni az MSFS2024-et, natív 4K-n, FG-vel csutka ultrán elkér 14-15GB vram-ot. De azt garantálom, hogy MSFS2024-nél jobban a világon semmi sem zabálja meg jobban a géped. Ha nem a fossá moddolt játékokat nézzük. Ebből kifolyólag 1-2 beállítás lentebb tekerésével még ez alá is elég egy 16GB-os vga, még 4K-ra is.
-
Scarletiel
senior tag
válasz
Dragon3000 #158 üzenetére
Igen értem, de ez a jelenlegi állás. Ha most veszi meg az ember, akkor el tudja dönteni, neki kell-e, fontos-e az a pár játék. Viszont az már előre vészjósló, ha most van egy pár játék ami több éves cím és már elvérzik a 8GB mellett. Később csak rosszabb lesz és természetesen értem, hogy a tesztben 4K volt meg 1440p felbontás, de ez legyűrűzhet 1080p-re is. És amiben ez a rizikófaktor benne van annak a kártyának nem 200 felett kellene kezdődnie. Legyen 140 ezer a 8GB-os változat és azt mondom oké.
-
NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti PCI-Express x8 Scaling
3.0 régi gépeken van nincs jelentős hátrányban a pci-E 4.0, 5.0hoz képest.102,102,104 fps pl. 1080p Kingdom come deliverance 2
1440p meg ennyi különbség sincs.Ez jó hír
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Scarletiel #156 üzenetére
A tesztben szépen ki lett választva az a pár játék, ami sok vramot zabál, mellé meg van 1000 másik, amik meg nem. Ha ezek számítanak, és nem elég 1080p-n a 60 körüli fps, akkor nem ezt kell venni. A 200+ ár kicsit elszállt lenne, elvégre 379 dollár párosul a 8GB-os modellhez, ami 180e körüli árat sejtet. Ha 200e körül alakulna, akkor meg a 16GB-os verzió kerülne nagyon közel az 5070-hez, ami jóval erősebb...
-
devast
addikt
válasz
Dragon3000 #155 üzenetére
A problem az, hogy 1-2 éven belül az új AAA játékok sacc/kb ~80+% -ánál ugyanez fog történni, igen igen igen nagy valószínűséggel.
-
Scarletiel
senior tag
válasz
Dragon3000 #155 üzenetére
Nem, itt az a lényeg, hogy ismét bebizonyosodott, hogy a vram-on történő spórolás irrelevánsá teszi a kártyát a saját tierjében. Ha lenne elegendő vram, nem szenvedne játékok alatt és ajánlott lehetne. Most komolyan ecsetelni kell, hogy ha kiad valaki 200+ ezret, akkor nem akar rizikót, hogy vajon lesz-e olyan játék 2-3 év múlva ami 1080p-ben bezabál több mint 8GB vram-ot és emiatt szétakad majd a játék, ami amúgy 16GB mellett menne ugyanabban a tierben 80 fps-el?
Szerintem ez elég nagy probléma... -
válasz
Dragon3000 #153 üzenetére
Van ahol 4Kban is jól teljesít. De ennél a játéknál nem. Nem ez a lényeg.
Ennél a játéknál 1440pben very high preset DLSS Q-tel 22 FPS (16 GB-os kártya: 96 FPS)
high preset DLSS Q-val 38 fps (16 GB-os kártya: 92 )
1080p nativ 58 fps (16 GB-os kártya: 92 ) -
Még ha 100 ezer alatt lehetne kapni a 8 Gb-os kártyát de nem. Egy ilyen népszerű játék játszhatatlan vele highon vagy very highon. Medium kell hozzá.
-
ceia
őstag
Van még értelme a GeForce kártyákat RTX-nek nevezni? Van olyan GeForce, ami nem RTX?
Árulnak még GT 730-at például, de olyanra gondolok, ami nem régebbi típus, hanem aktuális, és ami jöhet még.
-
jimpo
senior tag
-
xandrush0831
aktív tag
válasz
mcwolf79 #146 üzenetére
Szerencsére én sem vagyok érintett, 3 túlórával hozom azt az emlegetett mágikus milliós bruttót amitől oszthatom az észt a szegényeknek az interneten.... De ez már bicskanyitogató hibáztatás. Millió+1 élethelyzet van, amiből van aki csak 1-et lát és nem hajlandó kitekinteni belőle. Nem mindenki tehette meg hogy tanuljon (ennek is millió oka lehet), a gürizés utáni egyetemezés meg nagyjából lehetetlen küldetés. De láttam már a saját két szememmel építészmérnököt a gyártósor mellet. Viszont legalább megtudtuk hogy aki csóró az vagy egy lusta szar, vagy szeret csóró lenni.
-
mcwolf79
veterán
Basszus te valami extra ideál világban élsz . Ha ilyen faék egyszerű lenne az élet , akkor sztem nem úgy nézne ki a társadalom, mint ahogy kinéz.
Ezeket a lòzungokat skandàlni , ez a legegyszerűbb.
Én jóval az átlag felett keresek, de azért kinézek néha a kis saját buborékombòl. Látom , hogy nem ilyen egyszerű a dolog , hogy "ha tanulsz , akkor sokat fogsz keresni". Meg spórolj, és akkor tudsz venni dolgokat.
Sajnos a munkalehetőségek vidéken nem olyanok, hogy csak úgy dobálják az ember után a több százezres munkàkat. És ezek a sablon szövegek sem igazán valósak . -
Csandi
őstag
válasz
Scarletiel #144 üzenetére
1. bekezdés: Igaz , albira gondoltam, nem arra, hogy rögtön venni valamit Bp-n. Ha amúgy is fizet lakáshitelt az ember, akkor nem idegen a havi x összeg lakhatásra fordítása és akkor lehet albival kezdeni (meg amúgy egy egész életen át is lehet albi igazából, csak ez a magyaroknak sokszor idegen)
2. Na igen ez egy nagyon megosztó kérdés, én pl. eleve nem vállalnék gyereket amíg anyagilag nem vagyok az a szinten, hogy "semmise számít" így akkor rögtön sokkal több idő jut a saját fejlődésemre (meg én mondjuk amúgysem szeretnék úgy egyáltalán sem, de az msot más kérdés)
3. Igen, áldozatot kell hozni meg lemondani, de választhat, hogy egy darabig szar utána jobb, vagy örökre keresi a nettó 300-at (inflációval korrigálva mindig persze) és akkor sosem lesz jobb.
4. Amivel jobban keresnek az emberek azok általában azért valamennyit hazavisznek belőle, szerintem nem a világvége. Ezen meg idegbajt kapni fölösleges, lehet szétstresszelés nélkül is végezni a munkát, azért mégiscsak munka, semmi több. A mit csinálj/tanulj kérdésre meg hát van aki azt mondja, hogy "ami érdekel" de én úgy vagyok vele, hogy "ami jól fizet". Pár napja pont volt kint bankmonitoron egy iparág szerinti átlagfizetés megoszlás Budapesten, az IT volt az 1., a pénzügy a 2., mindkettő millió fölötti bruttóval. Én pénzügyben vagyok, 4. éveben hozom már az átlagot. Szóval szerintem egy út a levelező egyetem elvégzése akkor annyira nem borítja fel a megszokott életet aztán lehet jelentkezni munkákra, már egy pályakezdő is többet kap mint amit írtál, hogy keresel, és akkor onnan csak felfele. Egy költözést meg azért érdemes bevállalni, itthon sok esetben igaz, hogy van Bp meg minden más. De én is már külföld felé kacsintgatok amúgy. (ebből a szempontból meg jobb is az albi, mobilisabb vagyok)
Persze nem ez az egyetlen út, lehet valaki takarító is aztán szerez annyi kapcsolatot meg annyira jól csinálja, hogy felhúz egy takarítást ellátó céget, és akkor nem kellett egyetem. Nyitott szemmel kell járni, meg ha elégedetlen az ember az aktuális helyzetével akkor folyamatosan próbálkozni meg tenni ellene. Aki nem csinál semmit én azt úgy tartom, hogy elégedett az aktuális helyzetével. Amivel persze megint semmi baj, ha amúgy meg nem folyton amiatt panaszkodik, hogy milyen rosszak a dolgok.
Ja nem akarom én se teleoffolni, ha van kedved mehet privben
-
Scarletiel
senior tag
Mert gondolom nem mindenkinek egyenlő lapokat osztott az élet. Illetve van aki nem szeretné otthonát lecserélni, esetleg ilyen árak mellett esélye nincs Pesten vagy környékén házat venni. Ahol én lakok, ott egy gazos közmű mentes telek alsó hangon 20-30 milla. Erre még házat húzni legalább ugyanennyi. Most ha egy nem populáris helyről jönne az illető ott nem tudná árban eladni jelenlegi otthonát, hogy legalább 0-ra kijöjjön a költözéssel. Az albérlet meg ilyenkor nagyon nem csábító ha van már egy otthonod, főleg ha hitel is van még rajta.
A továbbtanulásnál is kinek mit osztott a gép. Van már családod akit etetni kell, foglalkozni kell velük? Ha igen, akkor már nehezen fér bele, hogy akár estin munka mellett érdemben nekiállj továbbképezni magad, hogy papírod is legyen róla és közben a család se érezze elhanyagolva magát, a munkába is tudd hozni a friss kipihent alkalmazottat.
Természetesen nem azt mondom, hogy lehetetlen, de mindenkinek mások a lehetőségei, külső körülményei, és általában aki nettó 300-at vagy alatta keres, nem jellemző, hogy adottak a feltételek ilyen dolgokra legfőképpen úgy, hogy az élete más aspektusa ne menjen tönkre tőle könnyebben.
Én is képezhetném magam, még csak 32 éves vagyok, de azt se tudom minek kéne képezzem magam, hogy kitörjek ebből a pozícióból úgy, hogy ne kelljen hazahoznom munka után is a munkát, telefont, laptopot, kapjak idegbajt minden nap stb. Ez most nagyon off, csak gondoltam érdemben válaszolok, szerintem mi állhat a dolgok mögött, mert amúgy nagyon érdekes téma. Ha gondolod privátban folytathatjuk. -
Dragon3000
nagyúr
válasz
ggbuffon1897 #138 üzenetére
Akkor még egyszer, mert már egyszer leírtam, a felület miatt kb mindegy milyen hűtést teszel az amd-re a 15e-res léghűtő és a 100e-res aio ugyanazt fogja hozni alapjáraton, mivel a felületről nem fogja tudni gyorsabban elvezetni a meleget. A milyen hűtőt kell rápakolni, meg nem az alapján dől el, hogy bizonyos esetekben mennyire kell hűteni a cpu-t, mert ha jön egy shaderezés és 100%-on fog menni a cpu, akkor az a 15-20W difi máris lehet akár 100W és itt is meg kell fogni a hőmérsékletet. A cpu nagyon egyszerűen magyarázva egy hősugárzó, minden teljesítményt hővé alakít, így az alacsonyabb hőmérsékletű de többet fogyasztó cpu előbb fogja felfűteni a házat, mint a kisebb fogyasztású de magasabb hőmérsékleten üzemelő.
-
Csandi
őstag
válasz
ggbuffon1897 #136 üzenetére
Amígy üzemi hőmérsékleten van irreleváns hány fok, venni kell rá egy jó hűtőt aztán használni, legyen az intel vagy amd tökmindegy. Ha 95 fok valaminek az üzemi hője akkor annyi, és akkor semmi baj nem lesz belőle. Cserébe a lehető legtöbb FPS-t akarom látni.
Ahogy pedig írták többen, a magasabb W ami felfűti a házat, a celsuist nem adja át a többi harvernek meg a házben levő üres térnek mivel a kupakon át, a paszta segítségével átadja a hűtőnek ami pedig lehűti és volt nincs -
Csandi
őstag
válasz
Scarletiel #131 üzenetére
De ilyenkor miért nem képzi magát az ember, vagy képzi át, költözik fel Pestre stb.? Annyi lehetőség van kitörni ha a munkaideje után beleteszi az effortot az ember. Persze ha nincs rá igénye az más kérdés de akkor meg ne is legyen panaszkodás mert ő választotta azt ami van.
-
xandrush0831
aktív tag
válasz
Tehát a realitás nem érdekel, csak az hogy mennyit ír ki a hw monitor, és nyugodtabb vagy.
Akkor neked csak egy hibás szenzorra van szükséged, ami fals adatokat küld minuszban. Mellette emelheti a szobád hőmérsékletét 4 fokkal is akár, de 60 fokot ír. -
ggbuffon1897
őstag
válasz
Dragon3000 #137 üzenetére
De azert az ugye megvan h jatekok alatt a kazan intel es az extratakarekos amd kozott alig van 15-20w diffi? Hofokban ez meg 20C..nem mindegy milyen hutot kell rapakolnod mennyi hazventivel es milyen fordulatszamon kell kilapatolnod a meleget a gephazbol.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Korábban még az érdekelt melyik fűti be jobban a házat, ott meg nem a hőmérséklet lesz a lényeg, hanem a cpu fogyasztása használat közben. Példával is élve, ha az amd 60W-ot fogyaszt és közben 80 fokos, az intel is 60W-ot és közben 60 fokos, mindkettő ugyanannyira fogja fűteni a házat.
-
ggbuffon1897
őstag
Nemerdekelnek a fizika konyvek.
80C tobb mint a 60C es kesz. Engem ennyi erdekel.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
ggbuffon1897 #129 üzenetére
Ahogy a többiek írták, nézz utána a középsulis fizika könyveknek, mert ezt szépen tanították.
-
Juhaszatti
addikt
válasz
Amúgy most melyik Intel, és melyik AMD processzorról van szó konkrétan?
Mert azzal gondolom te is tisztában vagy, hogy általánosságban beszélni arról hogy az egyik gyártó processzorai jobban melegszenek mint a másik gyártóé, nem igazán állja meg a helyét. Mindegy hogy Intel vagy AMD oldalról közelítjük meg.Van olyan i5-ös ami azonos feladat mellett forróbb tud lenni mint egy Ryzen 9, és van olyan Ryzen 5 is ami jobban felforrósodik mint egy i9, azonos körülmények között.
Egyes processzorokat érdemes nézni, nem a gyártókat általánosságban.
-
Trailblazer
veterán
válasz
Scarletiel #131 üzenetére
Pontosan így vagyok én is. Raktári munka, nem mindig éri el a nettóm a 300-at. Ha hardver kell, akkor spórolás keményen. Bár nekem ezzel pont szerencsém van, mert egy barátom szokott tudni adni kölcsön, és részletekben adom neki vissza.
-
BandiT85
aktív tag
válasz
Nem, nem érted. Figyelj én lesz@rom kinek milyen procija van. Csak pont te írtad le hogy neked az számít mennyit fűt be a házba. Erre reagáltunk. De mielőtt tovább égeted magad, légyszi nézz utána az energia megmaradás törvényénének.
Meg használd az OFF gombot.
-
Scarletiel
senior tag
Angol-adminisztrátorként keresek bruttó 590-et. Szerintem ez a munka pont kb egy középszint, Pest közelében van frekventált helyen, a fizetés jónak számít a környező cégekhez képest, de kanyarban sincs az átlag 727 ezres bruttóhoz képest. Most akik távolabb laknak a fővárostól és nem agyoniskolázott vagy hiányszakmában helyezkednek el, hanem egy olyanban mint én, ott megkeresnek kb 400 bruttót max. 266 ezer forint nettóban az marha kevés, főleg mivel hiába vagy Pest-től távol a benzin ugyanannyi, a rezsi országos, a kaja kb ugyanannyi. Persze van egy két dolog ami olcsóbb, de sokkal több a kompromisszum amit meg kell hozni. Ezekben a háztartásokban, ha PC gaming a hobbi, ott bizony kell spórolni akár egy belépő kártyára is, mert ott sem kérdezi majd meg a bolt, hogy Pesti árral vagy vidékivel kérem.
-
Pug
veterán
válasz
Tenyleg lapozz fel par kozepiskolai fizika konyvet ... mert igy csak magad egeted, de durvan....
-
ggbuffon1897
őstag
Gondolom a gepeitekbe vmelyik amds csodaproci zorog azert nem szamit hirtelen a homerseklet.
Nem erdekel a vastag ihs, oldja meg a gyártó.
Jaja amugy tenyleg nem szamit h 80-90C os a proci. Az a hő nem számít seholse..ertelek. Az csak ugy van.
Ha az intel melegszik az problema ha az ajemde akkor az ficsor. Ertjuk.
-
BandiT85
aktív tag
válasz
ggbuffon1897 #125 üzenetére
Látom volt baj a fizikaórán. Tehát: ha a te intel (vagy akármilyen) procid 200W-ot eszik, akkor az bizony belekerül a gépházba függetlenül attól, hogy mennyit mutat a hőmérő. Maximum a példánál maradva egy intel proci nagyobb felületű DIE-ját hatékonyabban lehet hűteni, (X3D procik azért "melegek", mert a 3d cache szigetel).
Videokártyára levetítve pedig ismét a felület a ludas. Nyilván egy rohadt nagy NYÁK-os (akár 3 ventis) 250W-os kártya hűvösebb lesz a hőmérő szerint, mint egy mini NYÁK-os 250w-os kártya. De attól még a házba mindegyik pontosan ugyan annyit fűt be.Mini házba nem teszunk 300w os kartyat
foleg ha az speciel egy amd.
Ez a kedvencem! O11 air mini-m van, amiben most éppen van egy 7900xtx (400w), meg egy 3060ti (200w), egy egy nagyon-nagyon melegedő 7800x3d (80W), és köszönik, jól vannak. A kulcsszó ismét a felület, konkrétan 1,7nm (MO-RA2).
-
gkovi
lelkes újonc
válasz
Dragon3000 #126 üzenetére
Hagyd rá, szerintem nincs tisztában a fizikával.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
ggbuffon1897 #125 üzenetére
Akkor még egyszer, ha a felület kicsi és még vastag az ihs is, mert teljesen feleslegesen megtartották a kompatibilitást az am4 hűtésekkel, akkor lényegtelen, hogy mit csinálsz hűtés szempontjából, mert nem a fogyasztás miatt lesz nagyon meleg. Marad a finom hangolás vagy korlátozás vagy leszarod, mert 95 fokig nincs vele gond. Attól, hogy a cpu 95 fokos lesz és mellette fogyaszt 60W-ot nem lesz teleokádva a ház meleggel (főleg, hogy maga a hűtés kb hideg marad
) , viszont ha a cpu 65 fokos és mellé fogyaszt 200W-ot, akkor igen, bár áltathatod magad, hogy csak 65 fokos.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
Dragon3000 #124 üzenetére
Ez engem annyira nem izgat h miert van. Az egyik eseteben 80C ot kell hutenem vhogy ertelmesen a masik esetben meg 55-60at. Nekem nagyon nemmindegy. (Most stock ertekekrol beszelek)
Nem annyira erdekel a +200ft / ev a villanyszamlamon az viszont igen h a gephaz ne legyen teleokadva meleg levegovel.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
ggbuffon1897 #118 üzenetére
Gondolom az teljesen lényegtelen, hogy az amd és intel esetében a más felépítés és a fűtő rész kicsi felülete miatt van nagy különbség a melegedés szempontjából, de a topikokat nézve az intel is ugyanolyan meleg, csak egyik esetben a kis felület a gond a másikban a nagy fogyasztás.
-
ggbuffon1897
őstag
Más hát
-
Pug
veterán
válasz
Mini házba nem teszunk 300w os kartyat
foleg ha az speciel egy amd.
Nem tudtam, hogy az AMD es nV wattok masok -
Csandi
őstag
válasz
FormD T1-be is (10L alatti ház) rakhatsz 5090-et is és semmi baja nem lesz ha tudatosan építed.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
S_x96x_S #115 üzenetére
Nem nagyon van kedvem uazokat a vegelathatatlan koroker futni veled. Hasznaltam 8gigas 4060ti-t , semmi bajom nem volt vele 1440pn, igaz en nem is a 300fpsre hajtok. De ha jolsejtem a userek nagyobb resze is boldog egy ilyen szintu kartyatol is, hogy a 4060 is nepszeru.
2-8ev trend: majd atmegyunk azon a hidon akkor amikor odaertunk. Ma meg a jatekok 90%ban boven elvan a 8gigas verzio is, de a 12 is. Mire eljutunk oda, ezek a 16gigas kartyaid is annyit fognak erni mint halottnak a csók. Ahogy a 7800xtm is a hajara kenheti hosszutavon a 16gbjat is..
Akinek meg csillio fps meg magas felbontas az álom, hat vesz szepen 5070ti/9070xt-t.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
mcwolf79 #116 üzenetére
Mini házba nem teszunk 300w os kartyat
foleg ha az speciel egy amd. A fractal design mini popom siman aldozatul esett egy 7800 xt-nek is, gyakorlatilag szetfutott mindent. De elotte a 4070em meg vigan elvolt benne (msi gaming x trio slim) néma qssban. Az amdnel ez a hokezeles nem igazan megy, a procijaik is annyira innovativak nevleges 60w os fogyasztason h 20 fokkal melegebbek mint barmelyik inteles "kazán". Termeszetesen on stockrol beszelek.
-
mcwolf79
veterán
válasz
Nem tudom mi a bajod a Reaper-ekkel . Teszik a dolgukat.
Én első körben vettem egy 9070xt Reaper --. Semmi bajom nem volt vele, tette a dolgát. Igaz , visszaküldtem, de csak azért , mert egyszerűen az én mini házamban hangos volt azzal a hűtéssel. Valszeg egy normál ATX házban csendesebb lett volna , és a sebességével nem volt bajom . Egy Tacsit vettem helyette , de egyébként nem lett hűvösebb . Sőt , a GPU hotspot a Reaper-en hűvösebb volt. Meg ha őszinte akarok lenni , annyira nem lett jobb a helyzet hang tekintetében. Most "normál" hőfokot 1800-1900-as rpm -mel érem el, a Reaper azért ehhez tekert 2200 körül. -
S_x96x_S
addikt
válasz
> A jovotallosagat, mar ha lehet ilyenrol beszelni a tech vilagban
> nem a vram merete fogja meghatarozni.Valószínüleg te teljesen mást értesz jövőállóság alatt;
A jövő-állósághoz nem árt tudni megbecsülni a következő 2-8 év trendjét
és ez szerintem ( és az nVidia, Sony, AMD szerint is ) az AI -ról szól.
( aminek kell VRAM )Amúgy a DLSS is AI.
Inkább olvasd el ezt a cikket:
"Reviews show the Nvidia RTX 5060 Ti 8GB matches the 16GB model in most tests, falls behind in DLSS 4
A perfect example of why 8GB VRAM isn't enough for modern games."
https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/reviews-show-the-nvidia-rtx-5060-ti-8gb-matches-the-16gb-model-in-most-tests-falls-behind-in-dlss-4 -
ggbuffon1897
őstag
válasz
S_x96x_S #113 üzenetére
Eleg benezni a 9xxx es topikba. Kepesek voltak a hulladek reapereket meg primeokat venni horror aron, aztan bizonygatni h micsoda josagok is. Es a legtobb valto 7xxx-es szeriarol. Na meg h FSR4 , ami a szokasos amd igergetes.(szemben mondjuk a dlssel)
Tevedsz. A jovotallosagat, mar ha lehet ilyenrol beszelni a tech vilagban nem a vram merete fogja meghatarozni. Valoban fontos tenyezo de nem a legfontosabb. De gondolom egy 7600xt vagy a770 tulaj is hasonloan osztja a pozitiv allaspontodat. Pedig van rajtuk ram boven.
Aki meg ujat akar, uj technologiakkal annak vagy ez van ebben az arsavban mint alternativa, van egy elozo szerias 7800/7700xt es csokolom. Nem tudom mit nem ertesz. Abu szarnysegedje vagy?
-
S_x96x_S
addikt
válasz
ggbuffon1897 #108 üzenetére
A lényeg +$50 és kapsz egy jobban "future proof" verziót.
> Ez a jovotallosag meg olyan dolog h kinek mekkora a zsebe.
> Na meg a hajlandosaga.Nyilvánvalóan a végső döntést sok minden befolyásolja
( pl. a költségvetés és az is, hogy mennyire vagyunk hajlandók áldozni a plusz teljesítményért)
De a valódi jövőállóságot az adja,
ha a memória mérete és a várható technológiai fejlődés igényei optimálisan találkoznak a jövőben.Vagyis nem pusztán a pénztárca nagysága,
hanem a VRAM‑kapacitás
és a felhasználói igények hosszú távú összhangja
határozza meg egy GPU jövőállóságát.> Aki tenyleg 3-4 evre akar venni annak valoban nem ez a legjobb
> de ha nincs masra penz akkor ez van.úgy mondod, mintha csak ez az alternativa lenne.
Pedig az RTX 5060 Ti 8G - árából már elég értelmes alternativákat is lehet találni.És nem árt tudni, az "RTX 5060 Ti 8G" -en a DLSS a memória limit miatt elég szar
> Mert a most jovotallosagra esküszők
> a kovetkezo szerianal az "elso sorban" fognak állni vásárlásnál.kis számú mintából - spekulálsz. :-)
de még ha így is van, egy jövőálló kártya eleve jobban megőrzi az értékét;
gyorsabban és jobb áron el lehet adni. -
Sinesol
veterán
válasz
NvidiaRTX #98 üzenetére
Láttam már nagy felbontású texturákkal és szerintem nem olyan nagy szám, maga a játék alapvetően nem lesz szebb, csak mert a szikla szép közelről, cserébe egy bloatware lesz belőle, arrol nem beszélve, hogy egy modern cim töredék vram használattal nem sokkal marad el latvanyban.
Egyébként épp pár hónapja nosztalgiáztam kicsit, de egyszerűen már nem adta azt a régi érzést, a mai játékokhoz szokva már nagyon elavult az egész design, hába raksz rá nagyobb felbontású texturákat.
Tranceplanet: Kinek készült? Annak, aki 2. vagy 3. generációs középkategóriáról váltana felfelé, mégis ki másnak?
A 7800xt meg a 3080 nem tudom mit számit, nem arról fog valaki ide váltani és nem is igazán alternativák, előbbi 250 wattot eszik, utóbbi 335-öt, mig a tesztalany 170 wattot.
Plusz ugye modernebb darab is, támogat minden újdonságot. -
hapakj
őstag
válasz
NvidiaRTX #98 üzenetére
Egy szét moddolt Skyrim elég szar példa. Már alapból nem a legjobb game engine- t használta, s ez még 8K-s texturákkal megterhelve.
Egy modern engine, modern vga képességeket kihasználva valszeg kevesebb VRAM- ból is kihozza a látványt.
Pl. A wolfeinstein new colossus alap játékban semmi problémám nem volt a textúra minőséggel
-
xandrush0831
aktív tag
válasz
NvidiaRTX #98 üzenetére
De ez mindig így volt. Mindig voltak olyan szcenáriók, amikor elfeküdt a top1 kártya is. Egy régi ismerősömmel mindig azzal szórakoztunk ha valamelyikőnk szipi-szupi új kártyát vett, hogy összeültünk megfingatni. Nagyjából 1 perc kellett hozzá.
2 év múlva az lesz, hogy nyüsszögni fog a 6090 a 16K-s textúrák alatt valamelyik 500 darabból összelegózott optimalizálatlan sufnituning játékkal, úgyhogy szar.
Észszerű felhasználás mellett én még nem láttam elfogyni a 16 gigámat, pedig VR-ban játszok meg 4K-ban. -
ggbuffon1897
őstag
válasz
tranceplanet #107 üzenetére
Jo de ne a szurke zonas arakat hasonlitgassuk mar bolti arakhoz.
Ez a jovotallosag meg olyan dolog h kinek mekkora a zsebe. Na meg a hajlandosaga. Mert a most jovotallosagra esküszők a kovetkezo szerianal az "elso sorban" fognak állni vásárlásnál. Aki tenyleg 3-4 evre akar venni annak valoban nem ez a legjobb de ha nincs masra penz akkor ez van. Sporolni jobbra meg az idok vegezeteig lehet. Ha osszerak 270et egy 5070re akk megkapja h miert nem tett meg hozza 40et es vett vna 9070 stbstbstb a vegtelensegig.
-
tranceplanet
addikt
válasz
ggbuffon1897 #104 üzenetére
Már most tudtam volna venni 270-ért 0 km 9070 kártyát, nem shopból. Én kivárok inkább következő fizuig, nem sürgető a vásárlás. Lesz még 250-260 is az ára és akkor fogok lecsapni egy példányra. Sokáig 7800 XT vagy 4070 volt a kiszemelt 230 körül mentek a 4070-ek. Az a baj mindig van kicsivel jobb kártya és így el lehet menni a végtelenségig.
Pedig abszolút koca játékos vagyok, nem is indokolt ilyen erős kártya, mert proci limitem lesz. Az 5060 ti viszont nem tűnik jövőállónak számomra, inkább a 9070 ami számomra kicsit időtállóbb, úgy hogy AAA játékokkal nem játszom. 2025-ben azért legyen már egy kártyán 16 GB vRAM, egy 4K megjelenítőn játszok, de van hogy egy hónapig nem indítok játékot mert az idő nem engedi sajnos.
-
ggbuffon1897
őstag
válasz
tranceplanet #103 üzenetére
1. Hol latni 270ert 9070eket? Esku nem talaltam. 5070ek mar tenyszeruen vannak annyiert.
2. Akinek van 200ezre nem biztos h lesz 270je, elvegre az 30%os ugras. Ennyi erovel lehet mindig talalni jobbat csak egy "kicsit sporolni". Es lehet valaki elvbol nem is akar tobbet kolteni. Szval ez téves hozzáállás.
A tobbi reszevel egyetertek h alapvetoen gyenge. De igazabol az ára az ami meghatarozza inkabb a helyet a piacon. Ha 200bol megallna a 16gbos verzio, akkor nem olyan rossz ez. De teny h van abban a szegmensben boven versenytars, 7700xt/7800xt. A 4xxx szeriat szandekosan nem mondom mert azok mar inkabb csak hasznaltan elerhetoek.
-
tranceplanet
addikt
Most úgy fog tűnni, hogy savanyú a szőlő. Nvidia megint hozta a formáját. Ismét egy gyenge kártya, lásd a két elődöt: 4060 Ti: 8GB/16GB. Már látni 270-280 körül 9070 kártyákat és az 5070 is szép lassan csökken. Akinek van 200 ropi kerete annak még egy kicsit spórolva meglesz az a 70 ropi pluszban. Aki kínozni akarja magát annak tényleg ajánlott. Részemről ez gyenge mint a harmat. RX7800XT kártyát sem sikerült elpáholni, és ott van a 3080 is. Kinek készült ez a kártya?
-
zseko
veterán
válasz
NvidiaRTX #98 üzenetére
Az elég nagy probléma, ha valaki szerint attól jó egy játék hogy qrva jól néz ki...
A játék hangulata többet számít, mint hogy hogyan néz ki, legalábbis nekem.
És, de ez az én véleményem, a fejlesztő nem kénytelen low textúrát használni, hanem szimplán szarik rá, nekem legalábbis ez jött le a modderek munkájából pár játéknál. Ebből a legemlékezetesebb a Crysis2 maradt számomra. Szebben nézett ki és jobban is futott (nem kevéssel) az akkori hardveremen a mod után. -
PTM
aktív tag
válasz
NvidiaRTX #98 üzenetére
Nyers erő is van bőven, csak a hozzászólásodból teljesen az látszik, hogy elkerülte a kordé a szamarat és semmi sem elég.
De hát van, ami nem változik. 10-15 évvel ezelőtt is gyakorlatlag ugyanezt olvastam, csak az akkor aktuális csúcskártya és az Oblivion modok kapcsán.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A tesztek jó része már lefutott a kártyán, foglaljuk hát össze, hogy mit várhatunk az NVIDIA új ajánlatától!
- Mikrotik routerek
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- Jogász topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- Nintendo Switch 2
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- További aktív témák...
- 3dfx Voodoo2 12 MB Inno3D Retro videokártya --csütörtök estig JEGELVE!
- MSI RTX 5080 16GB GDDR7 VENTUS 3X OC - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Hibás/Kis hibás/Hiányos,Működő/ Teszteletlen Hardverek és egyéb 500ft-tól.
- ASRock RX 7800 XT 16GB GDDR6 Challenger OC - Új, bontatlan, 3 év garancia - Eladó!
- PALIT RTX 2060 SUPER 8GB GDDR6 DUAL Eladó!
- iPhone 16 Plus 128GB, Független, Újszerű, 100%, Garanciával!
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- ShieldUp Fóliavágógép tartozékaival
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD IPS I CAM I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T430 - i5-3GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest