Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Bluetooth hangszórók
- Milyen széket vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Mini-ITX
- Gaming notebook topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Funkcionalitásra kihegyezett, USB4-es SSD ház a TerraMaster fémjelzésével
- Milyen nyomtatót vegyek?
-
PROHARDVER!
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
orbano #136181 üzenetére
ja, az emberi kognicio megbizhatosaganak irodalma van, fulnek foleg
pl hangos nekem (most nem nezek utana) relativ. elso rendes hifimnel megvolt az elmeny, hogy nem erzodott hangosnak egesz addig a pontig, ameddig egyszer csak a sajat beszedhangom sem hallottam. ugye nem torzitott, nem erzodott hangosnak. fulesnel szinten megvolt ez, hogy nem tunt annyira hangosnak, aztan levettem a fulest, es az irodaajtomtol ket meterre meg hallottam.
-
stellaz
veterán
válasz
VoidXs #136194 üzenetére
A katica mondjuk a latin pyrrhhus szóra pont annyira vezethető vissza, mint a pirosalma. Semmi közé hozzá, egyébként, a latin szó a tűz, meg talán a vér (ami megint tök más szín és a magyarban inkább vörös) színére utal elsősorban,
A testes hangzást leírtam, hogy elég jól kötődik a fizikailag nagy testtel -azaz testes -rendelkező hangszerek hangjához. Az, hogy nem mai elnevezés, eléggé azt bizonyítja , hogy létező kifejezés
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
stellaz #136182 üzenetére
1. A katica népies neve más nyelvterületeken piros színű bibliai öltözékekre nyúlik vissza.
2. A katica rendszertani besorolásának etimológiája a színét veszi alapul. A biológusok a színről nevezték el a bogarat 1760-ban.
Tehát ennél pirosabbnak historikusan se lehet hívni. A testesről semmi ilyen nincs, és megint belefutottál, hogy csak te definiálod így, mindenkinek más. A piros mindenkinek piros. Nem tudod a testest megvédeni, már elég sok valódi, skálán elhelyezhető fogalmat hoztál fel ellenpéldaként, ami meg lett cáfolva, hogy nem hasonló semmiben hozzá. Ugyanilyen historikus eredetű a hangerő, a világosság, és bármi, ami mellé próbálod betuszkolni a testest, amit tetszik vagy sem, de pár tíz éve valami audiofil találhatott ki egy jó adag LSD mellett.Mondok neked még viccesebbet. Már bőven éltél, amikor a testes szó megjelent.
#136187: Ha az ügyintéződet az okmányirodában megkérdezed, mit jelent neki a testes hang, ezt fogja mondani? Attól még, hogy egy elszigetelt buborékban ezt értik (tegyük hozzá, hogy ebben úgy vagy biztos, hogy nem néztél utána), még nem lesz valódi fogalom. Nekünk is megvannak a cégnél a saját szavaink, de legalább elismerjük, hogy nem szakszavak, csak jobban szájra esik. Na de ha ugyanazt az ügyintézőt megkérdezed, hogy mi az a világos, hangos, stb., akkor nyilván tudni fogja. Innentől tudod, hogy egy fogalom valódi, hogy mindenki pontosan ugyanúgy ismeri.
-
orbano
félisten
közben kérdés: hogyan juttatok jó minőségben digitális jelet PC-ről fusion ampba? (aes vagy spdif, de akkor már inkább az előbbi)
-
orbano
félisten
válasz
stellaz #136189 üzenetére
a nagybőgő hangjában bármi is van, az műszakilag nem tekinthető torzításnak hiszen a jel része. ő arról beszél, amikor a gitárnak is nagybőgő hangja van
de amúgy amiről ő beszél azt is valaki testesnek, másvalaki pedig melegnek hívja, van aki meg torznak, mosottnak, stb. -
orbano
félisten
válasz
stellaz #136185 üzenetére
Ha azt mondod nekem, hogy hangos, akkor valami olyanról beszélsz, ami zavarja a hallásodat. Hogy ez elég-e, attól függ miről beszélünk. Ha megkérdezed, hogy elég hangos-e a film, vagy még hangosíts, akkor elég. Ha arról, hogy nem túl hangos-e a zene halláskárosodáshoz vagy hogy megnyered-e az SPL versenyt, akkor nem elég. Nem a szavak a lényeg, hanem a kommunikáció.
-
orbano
félisten
válasz
stellaz #136182 üzenetére
Teljesen mindegy, a közösségek megállapodtak a szavak jelentésében pont olyan mértékig, hogy a kommunikáció hatékony legyen. Valószínűleg pont annyira lett volna hasznos a 'sápadt lazac' színleírásnak, mint most a testes hang. A piros szó meg hasznos volt, mert ha azt mondtad valakinek hogy piros bogyót szedjen ne kéket, akkor nagy valószínűséggel nem haltak meg vacsi után.
Tehát a testes azért testes, mert mély. Tehát a mély mély? Mennyire kell a mélynek mélynek lennie, hogy testes legyen? Elég egy kiemelés 80hz-en, vagy inkább 20Hz? Vagy csak üstdob hallgatásakor tudjuk meg, hogy mennyire van üstdob hangja? Vagy az énekesnek is üstdob hangja lesz?
-
stellaz
veterán
válasz
orbano #136181 üzenetére
Ezer éve testes mélyeknek nevezték szerintem. Logikailag is stimmel, mert a testesebb hangszerek mennek általában mélyebbre, lásd nagybőgő és üstdob.
Lehet, hogy 2000 éve is volt igény egzakt meghatározásokra, csak éppen nem volt mindenre.Fentebb is írták, a virsli nem úgy lett, hogy tettek egy precíz receptet, majd virslinek nevezték, hanem fordítva.
-
orbano
félisten
válasz
stellaz #136174 üzenetére
ezer éve hogyan nevezték a testes mélyet?
Amúgy a tudomány alapvetése, hogy az emberi érzékelés megbízhatatlan és helyette objektív módszerek kellenek. Ezt ezer éve is tudták. Meg kétezer éve is. Ez meg pont egy műszaki (=tudományos) topik
Mindeközben visszatértem az életbe és elkészültek a hangfalaim everybody
mizuj itt? úgy látom akárhányszor benyitok ide, dgyuri és társai jönnek bölcselkedni, VoidXs pedig az irigylésre méltó birka türelmével magyaráz nekik
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
stellaz #136179 üzenetére
Köszönöm, hogy a negyedik kérdésre eljutottunk oda, hogy neked mit jelent a testes hang. A probléma ott van, hogy én például azt gondoltam mindig a testes hangról, hogy megvan a spektrum teljes teste, minden hangot elszigetelten hallani. Hallottuk már hobbitárstól arra is, hogy a közepek meg voltak tolva, erre te jössz azzal, hogy test = leng a basszus. Most akkor melyik a valóság? Na hangerőből egy van. Fényesből egy van. Magas szintjéből egy van. A tiédből meg rögtön három. Ezért nem használunk kitalált, definiálatlan fogalmakat.
-
stellaz
veterán
válasz
VoidXs #136178 üzenetére
hogyne, bár kissé körkörös hivatkozásaid vannak szerintem, hiszen milyen színe van a bodobácsnak? És a málnának? És a vérnek?
Testes hang: érzem a testemben, úgy szól, mint amikor egy hangszernek nagy teste van, mint a nagybőgő vagy üstdob, megremegtet maga körül mindent, szinte vibrál a levegő
-
VoidXs
Topikgazda
-
pruzsi
őstag
Üdv.
Tudnátok ajánlani "kábeles" csatlakozásu FM antennát ?
-
VoidXs
Topikgazda
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
stellaz #136166 üzenetére
De tudtál olyat mondani a fizikai tulajdonságok ismerete nélkül 2000 éve is, hogy 5x nehezebb. A másik fontos tulajdonság, hogy tudtad bizonyítani: fogtál 5-öt a könnyűből, rátetted a mérlegre az 1 nehéz túloldalára, és kb. vízbe állt. Ekkor nem tudod, mi a tömeg, a gravitáció, az erőkar, stb, mégis látod, hogy számszerűsíthető pusztán megfigyeléssel, nem kell hozzá semmi fizikatudás. Ezzel analóg módon le tudod írni, hogy mi mennyire fényes, mi mennyire hangos. Azt hogy írod le, hogy egy hang mennyire testes? Milyen az, ha 2x annyira testes?
-
stellaz
veterán
válasz
VoidXs #136164 üzenetére
Szerintem azért van pár olyan fogalmunk, ami nem kvantálható, mégis van értelme.
Kezdjük azzal, hogy a fogalmaknak semmilyen módon nem feltétle a kvantálhatóság, ami ráadásul eleve a tudomány aktuális állásától is függ.
Ha nem tudsz hangnyomást mérni, nem is tudod, milyen fizikai folyamatot nevezünk hangnak, attól még nem lesz értelmetlen halk és hangos fogalmakról beszélni. Ezért is van ilyen szavunk. Valószínűleg a fényes vagy nehéz fogalma is hamarább kialakult, mint hogy mértékegységet rendeltek volna hozzá. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
stellaz #136162 üzenetére
Ha legalább annyit le tudsz írni, hogy az neked pl. az édes fehér (ami kvantálható), akkor ezt el tudod mondani. Ha azt mondod, hogy neked a jó savanyú az, akkor megint ott vagyunk, hogy itt hol a kvantum.
Sokkal egyszerűbben: amit le tudsz írni számmal, az valódi és használható mértékegység. Minden más értelmetlen fogalom.
-
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
mefistofeles #136158 üzenetére
Ilyen a standby. Használd az Anti-Standby VST-m EQ APO-hoz, konkrétan ehhez a modellhez készült.
-
mefistofeles
veterán
Urak! lehet nem ez a megfelelő topic de hátha tud valamit tanácsolni. Adott egy
Genius GX GAMING SW-G2.1 3000 hangrendszer a PC-m hez. Nem egy nagy truváj de nekem bőven megteszi. Direktbe a PC alaplapi hangkártyájára van kötve.
Mitől lehet az, hogy ha bekapcsolom, aztán rámegyek egy hangfájlra, videóra, bármire akkor jó pár másodperc késéssel érkezik meg a hang? Előtte is 2.1-em volt és ott nem volt ilyen probléma. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
fererencz89 #136153 üzenetére
Ez valóban egy jó lépés afelé, és a sötét-világos párral tényleg elégségesen pontos, viszont ha megnézed a többi fogalmat, ott már elégtelen.
-
fererencz89
őstag
válasz
VoidXs #136152 üzenetére
Ezt írtam, hogy ezeket le lehet írni számokkal (is).
Az utolsó pár mondatomban azt állítottam szembe, hogy az állítás nem teljesen pontos, de közelít, vagy teljesen helytelen.A virslinek nevezhetőség kritériumai sem előzték meg a virsli fogalom használatát, hanem akkor vezették be, amikor már szükséges lett.
Nem én írtam a doksit, nem tudom, hogy van-e mögötte számszerű leírás bárhol is. Én csak, azt hiszem egy Erin videóban láttam ezt pár éve.Nem akkor sikeres a kommunikáció, ha végletekig pontos, hanem ha a felek számára kölcsönösen egyértelmű.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
fererencz89 #136151 üzenetére
A világoskék színe a modern nyomtatás óta szabványos, egész pontosan 53%-os kéket 21%-ban fakítva hívunk annak. A félszáraz bor definíciója 4-12 g/l cukor, amit savtartalomtól függően (az is jól le van írva) felemelhetnek 12-18 g/l-re. Ezt az infót már WSET 1-en számonkérik, ami kb a magyar OKJ-s borszakértőnek felel meg. Én WSET 3-ast még ismerek, félelmetes, mennyit tud mondani egy pohárból, és ezt nem fátylas fogalmakkal teszi, hanem tényleg g/l jelzőkkel, esetleg hogy határérték körül/alatt/stb, ami szintén valós. Ez különbözteti meg őt a random "nézd, érték a borokhoz, mert ennek fluxuskondenzátoros az íze" sznoboktól.
-
fererencz89
őstag
válasz
VoidXs #136150 üzenetére
Igen, nincs számszerűsítve a doksiban. Olyanok ezek, mint a világoskék, félszáraz bor, stb. Mindezeket is le lehetne írni számokkal, de úgy nem közérthető. A gond ott van, ha ezeket a nagyjából egyezményes dolgokat nem is hogy pontatlanul, hanem rosszul használjik. Pl nekem még ez kissé édes, de másnak már túl száraz. Nekem már világos, másnak már sötét. De a narancssárga az nem lila. A sötét hangzás az nem az, hogy sok a felharmonikus.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
fererencz89 #136148 üzenetére
Tényleg valaki vette a fáradságot, hogy ezt ráadásul egy ITU doksiba összeírja?
Sajnos az értelmes mértékegységre konvertálás lemaradt, kiragadtad pont az egyetlent, ami hellyel-közel még ír ilyesmit.
-
fererencz89
őstag
Napi nyugalom: [link]
-
fererencz89
őstag
Vltmr, de a hangzást leíró kifejezésekre azért van valami egyezmény: [link]
Pl:
Dark- Bright
Denotes the balance between bass and treble.
Scale: – Dark: Excessive bass. Either loud bass or weak treble.
– Neutral: Bass and treble are perceived equally loud, there is a balance in the reproduction. This also applies if both bass and treble are equally weak or if the bass and treble are both too loud. If it leads to prominent or soft midrange this is assessed by the Midrange strength.
– Bright: Excessive treble. Either loud treble or weak bass.
The cause for the sound being dark or light can deduced from the assessments of Bass strength and Treble strength. -
Dißnäëß
nagyúr
Foglalkozós mélyláda vkinek ?
-
stellaz
veterán
válasz
stellaz #136139 üzenetére
Ha lenne egy kis műhelyem, meg elektromos fűrészem, amivel pontosan lehet dolgozni, akkor egyébként nagyon szépre is meg lehetne csinálni, láttam róla videót.
Vagy leszabatni bútorasztalossal, csak elsőre nem akartam sok pénzt beleölni (így is kb 30 ezer lett a 3 panel + 6 ezret buktam némi rossz vásárlással és annyiban kompromisszumos, hogy abból a színből választottam textilt, ami kifejezetten olcsón volt a megfelelő anyagból, semmi extra szín igény és a lábakat még festeni is kéne), meg élveztem, hogy kicsit megint barkácsolhatok is. Utólag is lehet még változtatni a textil színén, ha nagyon akarom, de egy díszítő csíkot még fog kapni az oldalára, ahol a kapcsok vannak.Meg éppen új szekrényt is kéne venni, aztán majd kiadja, hogy ez így milyen lesz egyben. Annyi optikai előnye azért van a dolognak, hogy esti filmnézéskor a hátsó falról nem verődik vissza fény és így egy kicsit nyugisabb az egész szoba.
-
-
stellaz
veterán
válasz
liszi70 #136132 üzenetére
Én a hangfalas rendszert valahogy fárasztónak találtam az elmúlt években és elég ritkán is ültem le elé koncentráltan zenét hallgatni. Most viszont a közeltéri monitorokkal megint visszajött a kedvem hozzá. Nem fáraszt, kellemes, halkan is jó.
Mondjuk szeretem a fejest/fülest is. Kell is, a kisfiam sokat zenél, valaki néz valamit youtubon, este sem tudom a hangfalat hallgatni, stb. Illetve a fejes/füles sokkal mélyebbre megy és ott is precíz, bizonyos zenéknél azért ez egy teljesen más élményt tud adni.
-
válasz
stellaz #136131 üzenetére
Mindkettőnek vannak előnyei, hátrányai, de nekem összességében valahogy nem ad akkora élményt a fejhallgató. Jelenleg úgy érzem, számomra több kompromisszummal jár, mint a hangfalas zenehallgatás, annak minden nyűgjével együtt. Mintha jobban el tudnám magam engedni, ha nincs a fejemen semmi. Mintha eleve egy természetellenes közeget teremtene a fejes. Mintha kényszerűségből pótszer/tápszer lenne a valódi táplálék helyett, mert azt nehéz megteremteni. Vagy valami ilyesmi...
Nem tudom, nehéz megfogalmazni, és szeretek fejesezni is, helyzete válogatja, van amikor nincs is más lehetőség...
-
stellaz
veterán
válasz
Dißnäëß #136128 üzenetére
ChatGPT-t is kérdezheted, nekem úgy tűnik , hogy korrekt válaszokat adott , még tervezni is segít, konkrét anyagokat, burkoló szöveteket is ajánlott, meg az elhelyezésben is ad tanácsot. Az egyik szivacs termékre, meg egyenesen azt mondta, hogy szerinte csak marketing szöveg a leírása, szerinte maradjak a kőzet gyapotnál, az a biztos
Van itthon irgalmatlan nehéz judo szönyegem, annak a szivacsáról is lebeszélt, hogy hangszigetel ugyan, de nem jó elnyelő anyag.
-
Dißnäëß
nagyúr
Hu miről maradtam le ..
xDViccet félre, sosem gondoltam volna, h a légrés számít akusztikai panel mögött és fal között is. Hiszen úgy voltam vele, az anyagon áthalad a direkt hang és a mögötte levő falról visszaverődő is, ígyis-úgyis. Ha fel van a falra téve a Rockwool, akkor is, meg amikor elhúzva tőle, akkor is.
Szóval akkor mi a konklúzió, hogyan kell nekiállni akusztikai kezelésnek szobában ?
Kombózás segít, nemsegít ? LD, XD, esetleg egy kis kúpszivacs is bele, meg a Decathlonban van még jógamatrac, azt beleollózni, ez így ?
Amúgy annyira "durva" hogy "papíron" mérjük a hangszórók átvitelét, aztán ott a szobaakusztikai panelek eltérő görbéi, a szoba geometria, ami önmagában is determinál, a fülünk érzékenységi görbéje és még jópár paraméter.. a nap végére egy olyan egyveleg, amiben nehéz baseline-t találni, ezeket valahogy egymással korreláltatva lehetne ideálisra lőni az akusztikát.. szóval amikor nem az egygombos Dirac megy, mi a kezdés ?
Mérem a szobát és ahhoz veszek hangszórókat ?
Adott a szoba és a hangszórók, vagy jó vagy nem, és akusztikai panelek összetételén is kezdhetek vakarózni ?
Legyintek, hogy fukit és fejhallgató ?
Vagy megyek a Vargához egy tuningra ?
Egy dolgot azért sejteni vélek: vélhetően nem azon a rendszeren születik a legjobb eredmény általában, ami alig enged DSP korrekciót (teljesítmény, torzítás, egyéb okok), hanem ami viszonylag sokat enged.
Magyarul kell lentre egy marék lavór, nincs mese.
Reggelike. Tegnap strandról, egy alkoholmentes Cuba Libre társaságából.
-
btraven
őstag
válasz
VoidXs #136120 üzenetére
Kedvenc példám a "plankton". Sehol nem használják csak az SBAF-on. De még ott is állandóan kérdezgetik hogy mit is jelent igazából.
"In the land of Super Best Audio Friends, in the fires of Mt. Confirmation Bias, the Placebo Lords forged in secret a master dumb audio word, to control all others."
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
proci985 #136123 üzenetére
Igen, ez a nyelvek keveredése akkor különösen vicces, amikor a PhD-hoz meg kötelező angolul írni és előadni. Az ő területükön is pontosan ugyanaz megy, az egyetemek kitalálják a terminológiát, ami egy céges snapshotot önt betonba.
Eü területen ismerem a jelenséget, ezért ölnek medikusok a külföldi tanulmányokért.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
VoidXs #136122 üzenetére
u, itt ez bonyolult.
betegellatas teruleten van, hogy kotelezo a sved BSc, IT teruleten pedig van, ahol egyszerubb angolra valtani mindent mert egesz egyszeruen nincs meg a sved terminologia, illetve nem eleg preciz. utobbi miatt van olyan eloado, aki bizonyos eloadast kizarolag angolul tart meg. amit tetoz, hogy par alapkifejezes svedul el van csuszva, pl az angol efficiency / effectiveness.
szocikk az a journal article akar lenni?
---
de szoval ja, ha lehet, akkor inkabb hasznaljuk a rendes terminologiat. laikus vagyok (meromikrofonnal), szoval a kicsit fatolyos nekem nem mond semmit. 3dB beeses 3k Hznel annal inkabb, mert utobbit utana ki lehet igazitani. fullel ez persze validalhato.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
proci985 #136121 üzenetére
Ez nagyon egyszerű, amint az adott ország egyetemei megegyeznek, onnantól nemzedékeknek az lesz a szakszó. Ezekről azért szoktak erős viták menni, és nem igazán szoktak változni. Pont az elején, új technológiáknál van kavarodás, amikor mindenki az új különleges kifejezését keresi, aztán elkezdik magyarul tanítani, és rögzül egy állapot. Magyar szócikkekben elvárják, hogy a magyarra fordított szakszavakat használd, nekem is dobták már vissza munkámat, mert angolul mertem írni.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
VoidXs #136120 üzenetére
Ja itt a kerdes, hogy a nevezektan reformalasanak hol allnal neki. Itt nem vagyok biztos, hogy biologia, applikalt kognitiv vagy mernoki felulet lenne a megfelelobb.
viszont tenyleg nem szokas a terminologiaba belenyulni, hacsak nincs valami nagyon jo oka. es spec esetekben aktiv teruleteken (pl LLMeknel lattam ilyet mostanaban) adott esetben 3-4 szakszo is jelentheti ugyanazt.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
stellaz #136116 üzenetére
Igen, aminek édes a szakmai neve, azt édesnek hívom, aminek pedig magas a szakmai neve, azt magasnak. Nem magyarázom bele metaforába, hogy az a szakszó, akkor sem, ha másban is keltett már világos érzést a magas. De lehet, hogy valaki a jó tranziensektől világosodik meg. Ilyen ambiguitást tudományos közösség nyilván nem fog befogadni. Elszigetelt közegben persze minden működik, de ha mondjuk a gyerekeddel a zongorát tyőtyének hívjátok, te meg be akarod íratni a zeneiskolába tyőtyézni, akkor nem te fogod őket kiröhögni, hanem ők téged.
proci985: Mindkét audio laborunk fullban nyomja a funkcióanalízist, mert az audio teljesen leírható vele. Azért a hangszerfizika továbbra is magas szinten megy, az utolsó előtti OTDK delegációban mellettem egy olyan munka ment, hogy teljesen nulláról szimulált virtuális hegedű, ami egy globálisan is rendkívül impresszív és ösvénytaposó munka.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
stellaz #136118 üzenetére
gyors google kereses utan az IEEE ICASSP tunik a megfelelo feluletnek*, bar igazabol lehet ez mar inkabb HCI, ugy meg pl ACM CHI . vagy meginkabb kognitiv, mondjuk egy Naturebe nem tudom mennyire ferne bele, ha tenyleg a csucsra akarsz menni.
mar ha tenyleg a haladas es a bleeding edge erdekel, meg esetlegesen hol lehet valtoztatni azt, hogy milyen szakkifejezes alatt mit ertunk. persze lehet hangoztatni egy kis magyar topikban, hogy szerinted miert hasznal mindenki rosszul egy szakkifejezest, csak felesleges
. ez tenyleg nem az a felulet.
*de gyanus, hogy inkabb signal processing es nem annyira audio... bar anno ugy hallottam, hogy anno BMEn hangszerfizika elegge atcsuszott applikalt funkcioanalizisbe a jelanalizishez hasonloan.
-
stellaz
veterán
válasz
VoidXs #136115 üzenetére
Azért csak édesnek hívod a cukrászdában, nem?
Azért kell világosnak hívni mert nekem így esik jól és letojom a szakfogalmakat, nem vagyok hangmérnök. De ha már, lehet, hogy pár év múlva majd ez is szakfogalom lesz és akkor visszanézve kiderül, hogy csak akadályozni akartad a haladást. Régen is biztos volt valaki, aki azon akadékoskodott, hogy a mély és magas hang elnevezés mekkora hülyeség, mert azt akkor centiben kéne megadni
-
VoidXs
Topikgazda
-
-
stellaz
veterán
válasz
VoidXs #136110 üzenetére
"De ez már bőven nagyon messze megy az eredeti témától, miszerint ha a magasat magasnak hívod, akkor mindenki megért, ha világosnak, akkor 2-3 ember helyesel, de azok se feltétlenül azt értik alatta, mint te."
mármint szerinted
Amiben meg nem cukor van, hanem valami más édesítő, azt is add meg cukorként és akkor jó lesz, mert mindenki arra fog gondolni.
-
turho
addikt
válasz
VoidXs #136110 üzenetére
Amikor elvétve valami mordori fészcsoportban az olvasom, hogy "nem szól az éles"
akkor mindig röhögök...na ezt érti a célcsoport.
mert attól még nagyot szól a hankfal. Szellős, teres, leválik a hang a sugárzókról, holografikus, jelenlétet produkál, feszes mélyek, édeskés meleg közepek, mikrodinamikus és telt, kútmély.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
stellaz #136109 üzenetére
Rossz a sejtés. Például a savat olvasd el mégegyszer lassan, a peptid aminosavakból áll és redundáns, az alkohol meg a szájüregben nem köt semmihez, csak az idegrendszerben, mivel drog - ami persze kiválthat sokféle érzést, viszont az már más tudományág. Ahogy van pszichoakusztika, orvosin is tanítanak pszichológiát. De ez már bőven nagyon messze megy az eredeti témától, miszerint ha a magasat magasnak hívod, akkor mindenki megért, ha világosnak, akkor 2-3 ember helyesel, de azok se feltétlenül azt értik alatta, mint te.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
stellaz #136104 üzenetére
Hogyan máshogy érzel édeset, ha nem úgy, hogy glükóz tapad a T1R2/T1R3 receptoraidra? Nekem csak ez megy.
Beretvás: Ezek Facebookról és egyéb pszeudo szakmai helyekről erednek. Próbálkozásnak aranyos lenne, ha mindenki ugyanazt értené alatta, csak sajnos nem úgy terjed a gyakorlatban, hanem hogy "Józsi, szerinted ez a hang megatronos?" "Jaja, Karcsi, ez full megatronos".
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
stellaz #136102 üzenetére
Az édes sütit a cukor g/cm^2-ében kell érteni, azt pedig sajnálom, hogy nem tudod leírni, milyen nő az eseted.
Egyáltalán nem logikus, hogy a világos magasba nyúló karaktert jelent, nincs szinesztéziám. Én a magas hangot magasnak hívom, hiszen így logikus, nyereségként pedig a szótagokon is spórolok, és mindenki érti, hiszen a hangmagasság már egy létező mértekegység.
-
stellaz
veterán
válasz
VoidXs #136101 üzenetére
Az édes sütit miben kell érteni? Annak mi a kvantálható mértékegysége, amit te is használsz?
A jó csajt te úgy írod le, hogy mértani paramétereket kombinálsz súllyal?A világos hang magas tónusra utal, de ezt nyilván te is tudod, meg, hogy semmi köze fényhez. Csak egy benyomás, amivel egyszerűen leírható egy hangkarakter.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
stellaz #136097 üzenetére
Nem, ezek egyáltalán nem érthetőek, vagy ha én most azt mondom neked, hogy egy hang ketchupos vagy mustáros, akkor pontosan ki tudod találni, hogy én mire gondolok? Miben méred, hogy világos-e, foot-lambertben vagy luxban? Milyen eszközzel? A vékony az mm? A hangszóró melyik részén mérem? Esetleg hullámhossz?
A lágy és feszes is teljesen értelmetlen, szerencsére vagy elkezdték használni helyette az impulzus lecsengésének intervallumát (vagyis egy valódi, kvantálható mértékegységet), aki pedig nem ezt értette alatta, az keresett mást.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szétveri a kritikus gondolkodás képességét a ChatGPT
- Bluetooth hangszórók
- Battlefield 6
- Milyen széket vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Motoros topic
- Intel Dual Core 2000 felhasználók barátságos offolós topikja
- További aktív témák...
- ASUS ROG STRIX X570-E Gaming WiFi Alaplap
- Intel Core i7-14700K 20-Core 3.4GHz LGA1700 (33M Cache, up to 5.60 GHz) Processzor! BeszámítOK
- THX Onyx fejhallgató erősítő (DAC Headphone Amplifier)
- iScooter i9 2022 használt (olvass leírást!)
- GAMER PC! Intel i7-13700 / RX 7900 XT / 32GB DDR5 / 1TB Gen4 / B760 Tomahawk / 750w! BeszámítOK
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E7280! I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD!
- ÚJ Lenovo LOQ 15IRX9 - QHD 165Hz - i7-13650HX - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év garancia - HUN
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!