-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
Én ezzel
https://www.aliexpress.com/item/1005005658268195.html
szemezek egy ideje, mert olcsó, fele, mint a hasonlók, de csak a szemezésnél tartok. -
Tankblock
aktív tag
Szia
Bármit is választasz vigyél mindenhova ethernet kábelt, megbízható és POE től CAN vagy akár saját protokollt is csinálhatsz (mivan ha a nyomógombokat kötöd rá a vonalakra, akkor nem kell annyi vezérlő pl a szenzorok meg CAN küldik azt a félmarék infót).
Mondjuk én nem dobnám ki a jó öreg TCP IP-t se ....
CAN buszon ha nagy adathalmazt szeretnél mozgatni lesznek problémák, nem beszélve a debugról low level szinten...[link] ezt a csatornát ajánlom mint gondolatébresztő
-
ViZion
félisten
"Victoriametrics-et nem ismertem", nyugi, én sem...
telepít, beállít és soha többet nem kell hozzányúlni, igazi "fire and forget" cucc...
ESPHome-nak komoly doksija van, sajnos kevés példával, de azért találni hozzá mindent is. Pl. can bus. ESPeasy-re is érdemes ránézni, de ott ilyesmit nem találtam hirtelen. -
Szia!
Ha mindenképpen ragaszkodsz a vezetékes megoldáshoz, akkor a CAN nem egy rossz megoldás, de tartsd szem előtt, hogy az Arduinok nagy részében még CAN controller sincs, CAN transceiver pedig tudtommal egyikben sincs. Ezt nodeonként megvenni igen drága mulatság.
Mekkora mintavételben gondolkodsz? Egy kisebb sávszélességű kommunikációt esetleg megoldhatsz 1-wire jellegű protokollal is, ami nem kerül plusz alkatrészbe.
-
ViZion
félisten
Szia!
influxdb helyett Victoria metrics.
ESP32-vel a wifi stabil, de legyen egy jó AP (beam forming, több antennás, MIMO),
van OTA (HA alól az EspHome vagy EspEasy -itt egyelőre nincs rendes HA integráció, MQTT van). Nem kínlódnék a vezetékes adattovábbítással, annyira kevés adat megy.
Nálam aszongya'hogy van 8 Tuya cucc, 3 Shelly, 4 ESPeasy, 1 PiZero W, 4 telefon, 1 tablet és két laptop az 1 db wifin (Tenda AP). Asszem nem hagytam ki semmit
Arduinot elengednám, ESP rulezSzenzorok vagy onewire vagy I2C, de amit dob a gép és amihez van elég pin.
-
Szerintem elég jól kitaláltad, RS485 és a CAN közül én azt választanám, ami olcsóbb és vagy kisebb méretben elérhető, mivel sokat szeretnél kis helyre beépíteni.
Ha meg lehet oldani a közvetlen kapcsolatot, felesleges hibaforrás lenne csak a gateway.Jó lenne valahogy "OTA-like" frissíteni időnként a deszkákat. Van olyan busz amin keresztül ez megoldható?
Az RS485 és a CAN busz is ha jól tudom, végül UART-on keresztül kapcsolódik az Arduino laphoz. Mivel eredetileg is ezen keresztül történik az adatfeltöltés, szerintem meg lehetne oldani, hogy tápelvétellel reseteled a node-okat, majd CAN buszon keresztül flash-eled az újat valami központi helyről, egyszerre az összesre.
Ehhez esetleg kelleni fog egy módosított bootloader, ami nem csak 1mp-et vár reset után, illetve kell bele vmi biztonsági protokoll, hogy áramkimaradás után légköri zajt ne töltsön fel programként.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus 12/512GB Újszerű,Dobozos,Kétkártyás 1év Garanciával!
- Prémium MAGYAR PBT custom keycap készlet eladó - Goblintechkeys
- DJI Air 2s Fly More Combo drón szett megkímélt állapotban, kofferrel
- ASUS ROG Strix G17 17.3" Notebook! i7-10750H / RTX 2070 Super / 1TB NVMe / 16GB DDR4! BeszámítOK
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest