-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
moex1
tag
válasz
razorbenke92 #21145 üzenetére
Köszönöm a sok hozzászólást, egyben válaszolnék.
Victoriametrics-et nem ismertem, de megnézem, köszönöm. Influxot igazából évek óta használom, kedvelem, de azért rálesek.
ESPHome-ot és társait sosem használtam/próbáltam még. Egyelőre úgy látom, hogy vezetéken szeretném megoldani a problémát. Persze ez még bőven változhat. Ahogy néztem, elvileg ESP32-ben van CAN controller, így csak transceiver kell, ami alacsony darabszámnál nem olyan nagy költség. Bár az RS485 illesztő csak fele / harmada.
A CAN azért is érdekelne, mert azzal még nem volt dolgom. Lehet, hogy az lesz a vége, hogy építek 3 - 3 nodeból egy - egy teszt környezetet és kipróbálom. -
moex1
tag
Sziasztok,
dolgozom egy projekten, mely egyelőre tervezési fázisnál tart. Gondoltam megosztom veletek, biztosan van jó ötletetek és rá tudtok mutatni a hibáira.
Egy épület felújításán / bővítésén dolgozom, aminek része az épületautomatizálás is. Ezt szeretném megoldani lehetőleg minél kevesebb vezeték nélküli megoldással.
Az elképzelés:
a backend az érzékelőknek egy influxdb, automatizációra és mindennapi használatra HA, hosszabb távú adatelemzésre / monitoringra grafana.
A sensorok és actuatorok arduino alapon lennének (konkrét deszka még nincs, de MKR/ESP32 vonalon nézelődök).
A lényeg:
az egészet szeretném valamilyen vezetéken megoldani lehetőleg. Korábbi tapasztalataim alapján arduinoval az ethernet minden, csak nem stabil, azt hanyagolnám.
Arra gondoltam, hogy minden helyiség kapna egy 12V tápot, valamint a falon körbe futna egy 4 eres vezeték (mondjuk JYSTY 2x2x0,6 vagy hasonló). Ezen menne körbe a DC 12V +,- valamint a másik érpáron valamilyen busz. Ezt a kábelt ahol szükséges, ott megcsapolnám, és bekötnék egy step-down konvertert, valamint a deszkát a megfelelő busz illesztőjével (meg persze az érzékelők, relék, stb ami oda éppen kell).
Felmerült kérdések:
Milyen busz? RS485 és CAN amit elképzelhetőnek tartok. Van valakinek tapasztalata ezekkel ekkora méretben?
Gateway? Kellene fog a busz és a TCP/IP hálózat közé gateway. Ezt helyiségenként érdemes, vagy minden helyiséget végződtessek egy gatewayben? Vagy ne legyen gateway, hanem keressek valamilyen busz illesztőt az adatbázist futtató géphez?
Uptade. Jó lenne valahogy "OTA-like" frissíteni időnként a deszkákat. Van olyan busz amin keresztül ez megoldható? (Egyelőre nem találtam.)Bocsánat, kicsit hosszúra sikerült. Megköszönöm ha valakinek van egy jó ötlete, vagy rá tud mutatni olyan problémára amelyet esetleg nem vettem észre.
TL;DR:
Arduino alapon építenék sok deszkából sensor és actuator hálózatot, milyen buszon tegyem ezt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Netfone
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Béta iOS-t használók topikja
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Peugeot, Citroën topik
- További aktív témák...
- Pénztárcakímélő áron eladó HP Pavilion laptop/I5-1135G7 8GB 256SSD 13" FHD IPS Gari
- Samsung Galaxy Book 3 /i5-1335u/8GB/512SSD/FHD/Garancia/ 6 napot ment eddig összesen
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro Plus 12/512GB Újszerű,Dobozos,Kétkártyás 1év Garanciával!
- Prémium MAGYAR PBT custom keycap készlet eladó - Goblintechkeys
- DJI Air 2s Fly More Combo drón szett megkímélt állapotban, kofferrel
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Titanium Black - Használt, karcmentes
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest