- Itt a Razer-féle PC Remote Play szolgáltatás
- Sok gyártó szavaz a hagyományos tápcsatlakozóra a GeForce RTX 5060 sorozatnál
- Az instabil gazdasági helyzet miatt nő a PlayStation 5 ára
- Még erősebb verziót hozott USB Type-C-s tápegységéből a Raspberry Pi
- Skálázhatóvá tenné a ferroelektromos memóriákat az FMC és a Neumonda
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- DUNE médialejátszók topicja
- Azonnali fotós kérdések órája
- Sok gyártó szavaz a hagyományos tápcsatlakozóra a GeForce RTX 5060 sorozatnál
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen videókártyát?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Léghűtés topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Andrewstarr
aktív tag
Sziasztok!
Gigabyte HD7850 2GB OC kártya. Lehet olyan hardveres hiba, hogy csak 2D-ben hibázik? Főleg netezésnél, bármilyen videónál csíkos lesz a kép, aztán vagy visszajön a kép, vagy kékhalál, vagy újraindul. Tuning nincs, 3D-ben nincs baj, tápom szerintem elég, driver volt már mindenféle. Szervízben kitudják mérni az ilyeneket?
Előre is köszönöm a válaszokat.
-
Steve198310
őstag
válasz
Tiger. #51697 üzenetére
A 7870 közelebb áll a 270 hez alap órajelen.
A 7870xt áll közelebb a 270x hez alap órajelen. !!! Itt a legtöbb gyártó 1100-1180 körül járatja őket R9 270x-e!!!A pletyka egy részben igaz
Mégpedig abban ,hogy már nincs tuning potenciál a 270x ben. De ezektől eltekintve teljesen jól teszik a dolgukat és csendesebbek meg hűvösebbek mint a kis tesó. -
Steve198310
őstag
válasz
Tiger. #51693 üzenetére
175w ir maxra
netezés közben nem akarok hülyeséget mondani (konnektoros mérést csináltam csak a gép 80-95W) evett meg
saccolni tudok ugye zero core használat mellett is van némi csekély fogyasztás 0-5W között valami.
Azt hiszem tétlenségében 20W körül
De max 25-30W lwhwt netezés közben -
válasz
Steve198310 #51692 üzenetére
Az egész jó, és mennyi a minimál fogyasztása?
-
Sziasztok!
hd7870 Hamarosan lesz nekem is egy ilyen mennyivel erősebb a hd 5850 -től? Menyivel fogyaszt többet illetve kevesebbet? -
Coccolino_O
őstag
Hali!
Érdeklődnék, hogy milyen drivert használtok jelenleg. Nekem most a legújabb van fent, és teljesen megbolondult. Egyrészt nem jól ismeri fel a kártyámat (r7 200-nak írja, amikor 7770-es van bent a gépben), másrészt mostanság fps lag is van néha a cs:go-ban. Tudtok valami okosat mondani? Köszi.
-
bandika0626
senior tag
Sziasztok.
Olyan vállalkozó forumtársat keresek akinek 7870 vagy ilyen szintű videókártyája van és segítene nekem egy teszt elkészítésében.
A többik privátban leíróm, hogy mit szeretnék.
-
törölt tag
Asus R9 R270X TOP videókártyának érdemes a BIOS-át a 2.0-ra felfrissiteni? Ahogy néztem az energiagazdálkodás (kevesebb fogyasztás) részen javitottak. Másik észrevételem a DIGI+ VRM hőfokokat érinti. Ez alapon 48/26 fok és terhelve 75-80/26 fok, ami még rendben is volna... de néha előfordulnak pillanatnyi kiugró értékek, ami már kicsit zavar (GPU-Z mérés). Az órajeleket most 1020/1400 MHz-en és saját venti profillal használom. A GPU 70 fokos maximumot ért el Unigine Valley közben.
-
Raidon
őstag
Hat sracok nagyon szepen koszonok mindent
A VGA-m problemajabol adodoan a cikket meg fogom irni azonban elkoszonok mivel zoldre valtottam majd belinkelem a cikket valamint reszben meg jelen leszek
-
katt777
félisten
válasz
Steve198310 #51680 üzenetére
Hát, nálam nem tudott 4GB RAM-ot enni, viszont gondja sem volt. Nálam 100%-on ment a GPU. Nem mondanám, hogy nálam gond nélkül futott maxon, ha nem így lett volna. Az meg szintén tudom, hogy 2 eltérő típusú VGA esetén simán lehet, hogy egyiken jól fut egy játék, másikon meg nem.
Erős vegyes-limitet látok a képen, ami azt jelenti, hogy kevés a CPU a CF alá, ami egyébként éppen azt jelentené, hogy jól optimalizált a játék. Ha ez nem CF, akkor viszont csak 2GB felett optimalizálatla. Megj: csak az első pár pályán játszottam, mert utána untam meg az lqrt külső nézetét, ezért későbbi pályákról nem tudok nyilatkozni.Megnéztem a VGA-m teljesítményét benchmarkokban és játékokban (nyilván tuningolva). Hol kicsit kevesebb volt, hol kicsit több. Nem felejtettem el semmit, csak a teljesítményt néztem.
Erre persze majd azt mondod, hogy 7950-et is lehet tuningolni, csak hát azt nem 7870 árban kapod meg, ezért az 7870XT a nyerő.
Tényleg, miért keveri mindenki a tuningot a túlhajtással? Csak a +FPS-ekről jutott eszembe. Ugyanakkor pl. a feszt le lehet vinni gyári órajelekkel is. Az én kártyám az 1.144V üzemi feszültség helyett max. 1,089V-on viszi a gyári órajeleket (1,019-es beállítással), tehát 10%-ot spórolok a fogyasztáson és a melegedésen anélkül, hogy csökkenteném az órajeleket, tehát nem vesztek a teljesítményből.
-
Steve198310
őstag
válasz
Steve198310 #51680 üzenetére
Ja jut eszembe. Nem igen éri el az xt a 7950 kártyát max játékok alatt lehet a közelében de el felejtetted a részegységek többletét
. Hol is van az a tobblet
. Ja tudom...... Le vágták. Na akkor ne beszéljünk már össze vissza. Hagyd a badarságokat.
-
Steve198310
őstag
válasz
katt777 #51679 üzenetére
Semmi félre értés ne essék. De a 2 GB 7870xt vel sem fog menni hiba nélkül. Sajnos optimalizalatlan a játék ezt tolhatod R9 290x is nem fog menni. Bocs de ezt nem kéne így ki jelenteni, hát nálam megy maxon lag nélkül. Sem CF el nem megy jól sem erős kártyán. És itt nem egy xt-re gondolok. De ezzel már úgy sem foglalkoznak, hogy optimalizált legyen.
Azt hiszem nem kell elmondanom mit látnak az emberek.
Wd ultra 4x el. Akkor hagyjuk az xt-t itt 4gb vramot emeszt fel -
katt777
félisten
válasz
Pancsermeste #51648 üzenetére
Na, az szép.
Egyébként számomra érdekes, amikor olyan userek, akik anno akár privátban is kerestek, hogy segítsek a problémáikat megoldani (mert anno is sok volt a "hülye user"-jellegű minősítés), ma hangosan kiabálnak, hogy soha nem volt AMD meghajtókkal semmi problémájuk. (Értelemszerűen itt nem ATT és AB + társaikra gondolok.)
BandiT85: Hát nálam nincs ilyen fül. Lehet, hogy csak MSI-nél? Tudsz egy képet küldeni? Sajnos Sapphire-nél a VRM neuralgikus pont, azoknak biztosan nem adnék több feszt, mert intenzív terhelés alatt akár 20°C-kal is a GPU-k fölé hevülnek (sokan ezt figyelmen kívül hagyják, aztán előbb-utóbb bekrepál a kártya), a ventik érzékelője meg az utóbbit figyeli.
Zsébernardo: Cipőt a cipőboltból, azaz ASUS kártyához ASUS drivert! Nem ref. design (pl. több fázis, gyári OC), ref. driver tehát okozhat ilyen hibát. Amikor ASUS kártyáim voltak, és a ref. meghajtók bármilyen hibát okoztak, az ASUS-okkal mindig, minden rendben volt, még ha lemaradásban voltak is. Én ugyan nem rejtem véka alá, ha valami hibát találok az AMD meghajtókban, de az ASUS (vagy éppen MSI, GB) esetében nem rögvest náluk keresném a "hibát".
Apollo_21: Hát az én XT-m befogja a 7950-et. 79x0 kártyáknál már jelentkezhet sávszél korlát. Elbeszélsz mellettem, mert én is éppen ezt írtam (ill. hogy pont határesetnél van értelme tuningnak), szóval nem érdemes vitázni.
Steve198310: Teszteltem Watch Dogs-ot, maxi grafikán Full HD-ben lag nélkül futott.
-
blu79
addikt
válasz
anderledani #51677 üzenetére
húzhatod 1050mhz-re, power limitet csak akkor kell szerintem ha nem stabil, ha stabil akkor nem muszáj
-
anderledani
őstag
Sapphire R9 270 Dual-X-et húzhatok 1050mhz-re nyugodtan? Teljesítmény limitet feljebb kell venni?
-
CirrMee
addikt
válasz
Grave_444 #51672 üzenetére
Ment nálam a 'zázusz 1100 felett is, csak ott már érezhetően jobban fűt (fesz emelés nélkül is), az én igényeimnek ez pont megfelel télen-nyáron. Az Elpida chipeket viszont szigorúan 1500 -al hajtom, ha már egyszer erre képes az adatlapja szerint, ebből nem engedek.
-
Steve198310
őstag
válasz
Apollo_21 #51668 üzenetére
Ez így van. Ami szarul van optimalizálva azon nem segít. Watch Dogs példának okáért. Vagy a gta 4. Ezek nem mennek normálisan. Lag meg mindenféle töltés hiba meg marad. Wd ki próbáltam CF el de sajnos hulla a támogatása. Olvastam a hd 7970 el sem megy. Vissza kellet venni high re
-
törölt tag
A HD7850-et 2013 év végéig (13.12 WHQL) használhattam felhőtlenül. Aztán megérkezett a BF4 + MANTLE és a 14.xx driverek (elég sűrűen jöttek akkor még). Nálam ekkor jelentkeztek a hibák és gondok. Ennek az R270X megvételével szerencsére vége szakadt. Most megint gond nélkül játszhatok, megnyugodhatok végre.
Másoknak akik még gond nélkül elvannak, vajon meddig tart ez a nyugodtnak nevezhető állapot. Witcher 3 és GTA V vajon elmennek egy HD7000-es kártyán is szépen, vagy erős kompromisszumok árán, éppen csak játszható szinten...
-
Apollo_21
addikt
válasz
katt777 #51647 üzenetére
ÖRülök h mindíg én kerülök középpontba mégha nemis válaszolok neked:d De külön köszönet
Én tesztelem az összes kártyám..és akármennyit tuningolok sajnos a 7970 sem lett 290 x2 sem a 7870-am 7950...ahol szarul megy vmi ugyanugy szarul fog,ahol jól ott meg nemkell tuning..én ezt írtam...téma off. -
törölt tag
válasz
haypro #51664 üzenetére
Battlefield 4 és a MANTLE (+ néhány DX9-es játékokban grafikai hibák), és a HD7850 energiamenedzsment kezelése és viszonya a 14.xx driverekhez. Ezért cseréltem a Sapphire HD7850 OC 950/1250 kártyámat ASUS R270X TOP-ra. Ez a váltás nekem többe is került mint neki... Most a néhány felsorolt kisebb bakin kivül minden játékban rendben vagyok és van 2-3 évre megint garanciális videókártyám. Az idén (jővő év közepéig biztosan) még boltokba kerülő játékokat AMD részéről az R200-as VGA-ra fogják optimalizálni.
-
emre
veterán
válasz
krisz4b70 #51662 üzenetére
cseréld, adok érte 30-at
(#51667) Zsébernardo
A 7850 egy kaka a 270x-hez képes, a mantle egy bug halmaz, amihez kevés a 2gb ram, te meg össze vissza beszélsz aminek semmi értelme. Ráadásul Csubakka egy wookie a Kashyyyk bolygóról. De Csubakka az Endor bolygón él. Gondoljátok csak meg; ennek nincs értelme!
Miért akar egy wookie, egy 220 centis wookie az Endoron, 50 centis ewokok között élni? Ennek nincs értelme!
-
-
törölt tag
válasz
haypro #51652 üzenetére
Mint jeleztem számottevő többletteljesitményt (3-4 FPS) nem fog kapni a cserével. A játékok támogatottságával viszont előrébb járna egy R200-as VGA-val. Az R270X-et újonnan megszerzi (vagy nem sokat használtan), akkor szintén megéri az 5000FT-ot a garanciaidő miatt. Én nem sokat gondolkodnék rajta...
-
krisz4b70
aktív tag
válasz
Steve198310 #51660 üzenetére
Itt vannak a képek nem látszik belőlük túl sok minden de most nem aakrom kiszedni a gépből a kártyát
doboza:
[link] -
törölt tag
Asus R270X TOP kártyámat 1050/1400 MHz-en használom. Néhány kis anomália előfordult... GPU-Z 0.7.9 nem érzékeli az órajel állítást (fix 1120 MHz), de a sensor panelen azért szerencsére igen. Unigine Valley benchmarkban 1050MHz-en jobb eredményt kaptam mint az eredeti órajeleken. A hőmérsékletek nálam a 72 fokot (24 fokos szobában) is elérik. A HD7850 hőmérséklete 63 fokig ment csak fel. Afterburner-ben kapott venti profilt, de ezt még igy is magasnak itélem. Előtte is volt már olyan AMD driver ami feleslegesen túlfütőtte a kártyámat, amig egy régabbi driverrel 7-10 fokkal hüvősebb maradt. A csekély 2-3 FPS nővekedés nem ért meg ennyit és ilyenkor szoktam visszatelepiteni a régit. AMD hivatalosan mikor ad ki friss Catalyst drivert?! A Guru3D megint felrakott egy 14.x béta drivert az R285 VGA-hoz frissitve. Hivatalos WHQL már lassan fél éve nem érkezett. Nagyon nem jó ez a hozzáállás a felhasználok felé.
-
krisz4b70
aktív tag
Értem, hát lehet hogy tényleg nem éri meg azt a fáradozást amíg eladom, kicserélem stb. annyival nem erősebb, amúgy nincs tuningolva, de lehet megpróbálkozok vele, mennyivel fogyaszt tuningolva többet a kártya?
-
haypro
senior tag
válasz
Steve198310 #51656 üzenetére
Semmilyen esetben nem éri meg +5k ráfizetésével R9 270X-re cserélni a 7870-et.
-
krisz4b70
aktív tag
válasz
Steve198310 #51653 üzenetére
ghz edition
Látom megoszlanak a vélemények
Most akkor kire hallgassak? -
törölt tag
válasz
Picturemaker #51639 üzenetére
-
törölt tag
válasz
krisz4b70 #51650 üzenetére
HD7850-ről nekem érdemes volt váltani rá. Érezhető teljesitménynővekedés volt és a jelzett játékokban is jól teljesít. Szerintem neked is érdemes váltanod, még ha nem is érzel ekkora javulást, de előre is kell gondolkodni... A majdan megjelenő friss játékcimek az R200-as kártyákon jobban fognak futni.
-
krisz4b70
aktív tag
Üdv egy sapphire hd 7870-et megéri lecserélni egy asus r9 270x-re? Max 5 ezer forint felárban.
-
Pancsermeste
őstag
válasz
katt777 #51647 üzenetére
Persze, hogy emlékszem! Pl. ATT-ban sokat segítettél anno!
Egy megoldatlan problémám volt, melynek megoldására (akkor) nem jöttünk rá, már-már User errornak tűnt a dolog...
Gép indításakor automatikusan induló ATT gyakran nem ismerte fel a 3D-t. Kilépve, újraindítva a progit OK volt. 1 évembe tellett, mire rájöttem, hogy az asztali háttérképként beállított gif animáció 'hülyítette' meg. (mert XP-n még volt ilyen lehetőség, Win7 már nem eszik gif képet háttérként.)
-
katt777
félisten
válasz
Pancsermeste #51631 üzenetére
De nem is hiábavaló hsz-okkal gyűjtöttem, hanem 5000-15000 feletti látogatottságú cikkekkel, és nem kevés segítségnyújtással, szerintem te is emléxel rá.
Továbbra is a releváns infókról beszéltem. Amiről beszélsz azt én is soxor hangoztattam már: játékot csak patchek után, olcsón, hozzájuk gyúrt driverekkel kell beszerezni. Manapság szinte már nem is adnak ki alapból játszható játékokat, némelyiknek nagyobb a javítócsomagja, mint maga a játék.Sajnos ezen alapelvek betartásával is előfordulnak hibák (pedig ott virít egy rakás játék elején az AMD logó, tehát joggal várhatna el az ember a zökkenőmentes működést), de nálam nem is a grafikával volt mostanában, hanem a videó lejátszással, ill. legújabb (14.8) esetben a telepítéssel.
Az szintén megfigyelhető, hogy egy-egy új hardverstruktúra kiadásával lépnek föl hibák a régebbi kártyákon, amire persze könny azt mondani, hogy használd a régebbi drivert, de mihelyst beszerzel pár újabb játékot, amelyekhez kellene az új, máris lehetnek hibák a régiekkel. Ált. ez a problémák forrása, leszámítva persze azt, hogy az új kártyákkal is sorra jönnek a hibák (mondjuk, ami a 3870-nel történt anno, az szerintem überelhetetlen, de ezt illetően tévedhetek is), tehát ezek beszerzésével is érdemes fél évet várni.
and1ao: Ja, a Bibliában is sok minden le van írva.
Ha azt akarnám bizonyítani, hogy nincs értelme, csak hogy az ilyen kártyákat el tudjam adni, én is megtehetném, de amíg saját magam tesztelek a tudásom gyarapítására, és azt látom, hogy a GPU-tuninggal elért (9%) szintet 44%-kal dobja meg a RAM-ok túlhajtása (13%), számomra ez elég szignifikáns különbség.
A 285-nek egyébként mi köze van a jelen topichoz?
Minél erősebb egy VGA azonos sávszélesség mellett, annál közelebb kerül a sávszélesség korlátjához (alap matek), és a jelen topicban jóval gyengébb kártyákról beszélünk.
Azt éppen a minap írtam, hogy csak mert más is okoz hibát, ez nem jelenti az AMD-driverek megbízhatóságát, ezen mi nem volt érthető?Költői kérdés volt!
Szerintem (Apollo_21 és társai) páran inkább teszteljetek az állandó mantrázás helyett.
Túlhajtás értelméről már soxor leírtam az alapvetést: ha nyertek vele (minFPS, VSync), használjátok, ha nem, fölösleges. Számszerűen leírtam, még ha páran nem is tudjátok követni megfelelő matematikai ismeretek hiányában, ami nyilván nem a ti hibátok.
Mivel mindent egyértelműen leírtam és teszteltem, a továbbiakban a VRAM-túlhajtás értelmét illetően, légyszí, mellőzzétek a nekem címzett "okosságokat".Remélem, ez legalább érthető.
Picturemaker: És mégis mozog a Föld!
Legalább valaki saját maga is megnézi, miről van szó.
Ez egyébként nem annyira sávszél (az csak akkor szólna közbe, ha elérnéd a határát, amit az elért tuning-eredmények egyértelműen cáfolnak), hiszen a grafikai teljesítmény a GPU+VRAM kombóból áll össze. Ha nem egyforma mértékben tuningolod őket, akkor az alacsonyabb képességű hardver szűk keresztmetszet lesz. Ezért, ha VRAM-ot húzol, a GPU lesz relatíve lassabb és vice versa. Számos VGA-t tuningoltam az elmúlt 10 évben, és a tuningnak megfelelő gyorsulás, sávszélességtől függetlenül, kizárólag akkor jelentkezett, ha mindkét komponenst sikerült azonos mértékben túlhajtani (és egyik esetben sem korlátozott a sávszélesség, máskülönben nem lett volna meg a számszerű gyorsulás).
A tuning (hangolás) nem egyenlő a túlhajtással. Nekem még -20%-os profilom is van régebbi v. igénytelenebb játékokhoz, hogy még a gyári mértékben se melegedjen/fogyasszon a VGA-m (nem beszélve a "2D"-ben is lazán futó, régebbi játékokról), tehát távolról sem értelmetlen "bármiféle" tuning.
Azt mindig is hangoztattam, hogy "szénné húzni" egy VGA-t baromság, mert csak tönkretesszük, de egy egészséges túlhajtás nem árt, ha van értelme. Ezt az értelmet általában pont az a néhány FPS jelenti (lásd tegnapi hsz számításokkal), mert ahol sok FPS-t nyernél vele, pont ott nyilvánvalóan semmi értelme (hiszen +10FPS-hez már alapból van legalább 80-90FPS-ed, túlhajtás szintjétől függően).BandiT85: Köszönöm, hogy teszteltél.
Memóriának hol tudsz feszt adni?
Steve198310: Hát ez az. Ha nem lehet húzni a RAM-okon, akkor nincs meg az ennek köszönhető extra teljesítmény sem. Páran ezért azzal vigasztalják magukat, hogy az "úgysem jelent semmit", figyelmen kívül hagyva a tényeket.
-
emre
veterán
válasz
Mustármag #51643 üzenetére
Bővebben, mert el kellett indulnom melóba.
Rendszeresen szoktam tisztítani és újrakenni mikor kicsit melegebb. Aztán egyszer csak feltűnt hogy játékok alatt olyan meleg mint furmark közben szokott lenni. Van is erről egy kép a ropikban. Akkor újrakentem amivel nyertem is pár fokot. Aztán egy reggel közvetlen induláskor meg nem adott képet, de előző esten meg semmi jele nem volt hogy bármi gond lenne. -
Steve198310
őstag
válasz
Mustármag #51643 üzenetére
Egy jó szellőzés kialskitása. Előbb nézze meg ha le veszi az oldalát mi lesz. Előre egy venti hátra aztán ennyi. Nekem 2 12cm es van elől 2 hátul. Szépen szellőzteti a kérót
Előtte azért meg kell nézni helyen van e a kártya hűtése nem lötyög. Nem fekszik e fel fekszik rendesen a gpu ra.
Aztán jöhet a paszta -
Mustármag
őstag
És mi történt vele?
(#51637) Steve198310 Ismerősömé a cucc, új a háza és eddig nem foglalkozott az ilyenekkel.
Annyit tudok hogy egy ventilátor van az oldallapon de nem éri el a VGA-t mert fölé fúj.Akkor minimum újrapasztázás, és szellő kialakítás a házban, tudunk még valamit tenni?
-
BandiT85
aktív tag
Feltettem ezt a Heaven benchmarkot, hogy tesztelgessem, trémárk11 melett valamivel. Engem is érdekelt ez az FPS/ memória órajel. Hát tényleg számít a memória is. 1300/1450-en adott 720p-ben 51 FPS-t átlagban 1300/1600-on pedig 55 egész valamennyit, majdnem 56-ot, ami majdnem 10%. Szóval számít.
Más: Memóriának szabad feszt adni pluszban? 1600-nál voltak jelei a hibázásnak.
-
Picturemaker
őstag
válasz
belinho #51638 üzenetére
A lényeg a lényeg, a ram frekvenciája is számít, de nem hoz megváltást, ahogy a GPU tuningja sem. Főleg, hogy ezek a közepes kártyák már alig húzhatók, ezt megtette a gyártó. AMD össze vissza ennyit "fejlesztett" az átnevezés alatt. Általában elmondható (kivétel a kivétel
), hogy 3-4 FPS-ért nem éri meg szénné húzni a kártyát.
Azt meg hagyjuk, hogy a 7850 azonos órajelen nem sokkal marad el. Az azonos órajellel nem lesz benne több végrehajtó. Ha a belét kitekered, akkor sem éri el a 7870-et. Ettől még a 7850 egy nagyon jó cucc.
-
belinho
senior tag
válasz
Picturemaker #51634 üzenetére
Az egész az adott programtól függ! Vannak olyan programok, amik szeretik a sávszélt, és olyankor persze ki is jön a gyorsabb ram előnye, így azonos gpu órajeleken nyilván gyorsabb lesz az, amelyik gyorsabb rammal van szerelve.
Persze ez is helyzettől függ, nézd meg a ph-s tesztet, bár itt mondjuk a 270X már eleve magasabb gpu órajellel rendelkezik. Ahol a 7870-el lemegy a min fps 22-re, ott a 270X-el lesz 24fps, szóval még akkor is 30alatt leszel, tehát hiába a magasabb ram órajel. Ha meg 7870 esetén a min fps 42, ott a 270x-el lesz 48, vagy 31 vs 32 játéktól függően,de azonos órajelen kellene nézni, mert úgy lenne a tiszta. Meg mondjuk a 7870 az eléggé határeset, meg azonos órajeleken a 7850 nem sokkal marad el a 7870-től, mert azt sem a sávszél fogja vissza, hanem az alacsony gpu órajel.
De ahogy te is írtad a tuning a legtöbb esetben minimális pluszt ad. Én is inkább a beállításokkal játszok, mert látványilag alig, viszont teljesítményben sokkal többet nyerhetek.
Persze ha kihegyezzük, ahogy katt777, hogy pont ezzel van meg a 30fps,ezzel én is egyet értek, de ez egy egyedi speciális helyzet, az esetek többségében meg nem ér semmit, mert van ahol még ezzel sincs meg a 30fps, meg játéktól és beállítástól függ az egész. -
Mustármag
őstag
Sziasztok
Kérdésem lenne, egy SAPPHIRE HD 7850 2GB GDDR5 kártyánál normális a 101°c Furmark-alatt?
-
Steve198310
őstag
Hát mivel a hd 7850 em nekem is 920/1250Mhz alap memória òrajelen futva persze gyengébb teljesítményen ketyeg mintha 1100/1250 en futva. Na de ezen igen segít a ram emelési. Én 1400 ig húztam eddig bírta. Stabil volt még 1425 Mhz is de ott már hibázott itt ott. 1400 Mhz mellett hozott még némi fpst. Na de toltunk a gpu ba meg egy kis erőnek valót hogy legyen szufla. 1200/1400 Mhz használtam de azt is úgy hogy tdp limit maxon és a fesz 1265mV -on ment. Ment volna jóval többet is de el fogyott a tdp. 150w egy csati nem volt elég.
Na de most van egy r9 270x vaporom ami 1100/1500 Mhz fut. 1585mhz mellett már hibázik. 1500 ra én mondottam. Bár ezekben már a tuningolt potenciál egyenlő a 0 val. Sajnos
Az a baj a 270x ekkel, hogy ezek ki vannak hegyezve. Most vagy driver vagy valami más miatt. Ha tuningolok ettől azért többet vártam. Ami nem megy. Szerettem volna ha megy legalább 1250/1500 vagy 1600 körül de nem így lett. Azt írták többen, hogy az első generációs 7870 ek azért mentek rendesen. 7870 bol én is egy jó sapphire hd 7870xt vettem volna de nem nagyon akadt már tavaly novemberben így lett egy 270x amiben semmi tuningpotencial nincs. Azóta az meg is feküdt. Ez ami most van egy jól összerakott kártya de nincs benne tuning. Max ha teszteket tolok ott megy 1230 Mhz is. Ki érti ezt. Fa...m na ennyi.
Szóval itt nem hoz már semmit a 270x ek téren. 270 ben van még kraft. Na meg a 7850 ben van potenciál. És esetleg az xt ben biztos. Én az xt nem is tettem volna ide mert nem ezeken a gpu kon alapul. -
Picturemaker
őstag
Memória "húzás" ügyben nem akarok állást foglalni, mert a VGA-kat nem szoktam tuningolni (az esetek többségében olyan minimális pluszt ad, hogy nem éri meg /kivételek vannak, pl. némelyik 7850/).
Viszont azért az elgondolkodtató, hogy a 7870OC kártyámnál úgy gyorsabb a 270X, hogy a GPU órajele alacsonyabb (vagy annyi) és csak a ramok mennek gyorsabban. Ebből egyértelmű, hogy simán ki lehet futni még egy ilyen GPU-val is a sávszélességből. Nagyon nem mindegy, hogy a memória 4800-on vagy 5600-on teker.
-
and1ao
őstag
válasz
katt777 #51629 üzenetére
Remélem elolvastad a 285-ös tesztet mert ott egyébként teljesen jól le van írva mi a helyzet memória sávszállel jelen pillanatban a VGA iparban, és ha tényleg figyelmesen elolvasod akkor rájössz hogy tényleg semmi érteme.
Egyébként arra még had reagáljak még hogy amikor jelentettem a hibát a Twitch-nek hogy a hiba nálam van-e vagy náluk, és jött a levél a hiba náluk van.
Mondjuk lehetett volna annyi eszem hogy megnézem yt hogy ott is produkálom-e de ez már csak az én lustaságom volt. és nem cseréltem drivert, vagy amikor cseréltem akkor is ugyanolyan sz@r volt(mért én gyanakodtam driverre)
Az adobe következő update mikor kijött érdekes módon azóta nem crashel szét a flashplayer.Belhinho.:+1
-
Pancsermeste
őstag
válasz
katt777 #51629 üzenetére
"Ha tapasztalatról akarnék beszélni, kezdhetném a HT/Primo/Spektrum/C64 számítógépekkel.
"
VGA-ról volt szó, nem pedig VIC Chip-ről!Amúgy akkor nagyjából egy korosztály lehetünk, mert én is ezekkel kezdtem!
"Ha visszaolvasol, éppen tegnap írtam, hogy semmi nem jelzi, miszerint kizárólag problémákról lehet írni a topikban."
Akkor meg nem értem, mi a gondod? Én nem "valakinek a problémájára" mondtam azt, hogy nálam minden rendben, hanem azoknak szólt, akik csak a problémákról olvasnak, és így tévesen azt hihetik, hogy ezek a hibák törvényszerűen előjönnek mindenkinél. Én átlag felhasználónak tartom magam, nem cserélgetem havonta a Driver-eket, nem "veszek" megjelenés előtti virágboltos játékokat. Igaz nem is tesztelgetek állandóan, ha van időm, leülök és játszok. A 'nagy név' játékokat veszem csak meg, miután kicsit lejjebb megy az áruk, ha kell, frissítem hozzá a Driver-t, és minden OK!"Hsz-t persze lehet gyűjteni releváns információ nélkül is."
Ez így van! Ám, mégse vagyok 'félisten', pedig nem ma kezdtem a fórumozást!Béke veled!
-
katt777
félisten
válasz
Pancsermeste #51627 üzenetére
Nekem tök mindegy, nem tetszés kérdése, tényszerűen értelmetlen valakinek a problémájára azt mondani, hogy "nálam minden rendben". Mintha bemennél az okmányirodába jogsit újítani, mire közölné az ügyintéző, hogy az övével semmi gond.
Hasznos tapasztalat az lenne, amit írtam: ha tesztelnéd az adott problémát.Ha visszaolvasol, éppen tegnap írtam, hogy semmi nem jelzi, miszerint kizárólag problémákról lehet írni a topicban.
Hsz-t persze lehet gyűjteni releváns információ nélkül is. Ha tapasztalatról akarnék beszélni, kezdhetném a HT/Primo/Spektrum/C64 számítógépekkel.
belinho:Igazad van.
IQ-val születni kell, ezzel az átokkal kell élnem.
Tartok tőle, hogy az összetett mondatok megint problémát okoznak majd számodra, de ez van, lejjebb nem tudok süllyedni, mert tériszonyom van.
Ismét leírod, hogy "szinte semmit nem hoz" a RAM-tuning, meg hogy 256-bites vezérlőnél nincs értelme, miközben még mindig saját magad elismered, hogy ott van az a szignifikáns néhány % (ami egy gyakorlati +9%->+13% esetében 44%-os teljesítmény-növekedést okoz), ami csak azok számára jelentéktelen, akik azt, az általam kb. 100X leírt tényt sem képesek felfogni, hogy mely esetekben van értelme bármiféle tuningnak. Már nem is számolom, ezt is ?X írtam le.
Én erről beszéltem, te hordasz össze hetet-havat, amitől a "beszéltünk" halmaz sajnos jóval nagyobb lett, mint a "beszéltem".1mp-ről szó nem volt, csak min FPS-ről (ami, ugyebár, folyamatos teljesítmény), azaz nemcsak, hogy számolni képtelen vagy, hanem már megint ferdítesz, amivel csak saját magad számára "bizonyítod be" a vélt igazadat, ahogy a 6870 és a 660 tuningja is irreleváns ebben a topicban, szóval legalább a címét olvasd el, hátha leesik valami.
Nem igét terjesztek, csak próbáltam megértetni veled, sajnos hiába, miről van szó. Sajnálom, ha a te RAM-jaidon nem lehet húzni, ami annyira szörnyen érint, hogy képtelen vagy szembenézni ezzel a súlyos ténnyel.
De utoljára szánok még rád egy kis időt, és légyszí, kímélj meg mindenkit további félremagyarázástól, mert sztem nem csak én unom (és te sem égnél szénné
), tényleg ált. isk. matek:
1. eset: VSync-et akarsz, de enélkül min. 58-59 FPS-ed van a GPU mondjuk 13% tuningjával, ami gyakorlatilag 9%, hiszen a RAM-ok visszafogják. Ennél fogva VSync-kel30FPS-en fut a játék. A RAM-on is tuningolsz 13%-ot, hogy szinkronban legyen a GPU-val, így megvan a GPU-tuning hatásfoka, csak GPU-tuninghoz képest további 4%-ot gyorsul a játék (+2-3FPS), min FPS felkúszik 60FPS fölé, és voilá, 60FPS-szel fut a játék VSync ON.
2. eset: akadozik a grafika, mert befigyel a min FPS 25 alá (vagy legyen 30, tetszés szerint) a GPU tuningjával. RAM-okat felviszed GPU szintjére, és a +1.x FPS-szel máris megvan a szükséges 25 (30, stb) FPS.
Éppen a jelen topic kártyáival gyakori mind2 fenti eset, ha az ember ki akarja használni őket, azaz szeretne minden grafikát maximumra tenni egy-egy játékban, én legalábbis ezt tapasztalom, leginkább a min FPS-es problémát, mert a minőség fontosabb, mint a VSync, de a régebbi játékokkal meg pont előjön maxi grafikával is a min. 55-60FPS-közötti teljesítmény. Tehát, mint minden mást, ezt is TESZTELTEM!
A fentiek minden értelmes lény számára egyértelműen bizonyítják, hogy van értelme a RAM-ok túlhajtásával nyerhető, ám szerinted elhanyagolható 3-4%-nak, no meg bármiféle tuningnak, hiszen matekhoz értők számára az is nyilvánvaló, hogy ha semmiféle túlhajtással nem érhető el a kívánt cél, akkor ez értelmetlen, és valóban nincs más megoldás, mint visszavenni a grafikát.
-
belinho
senior tag
válasz
katt777 #51621 üzenetére
Ember te menthetetlen vagy
Már nem egyszer leírtam, de nem csak én, hanem más is, hogy szinte semmit nem hoz a ram tuning ennél a kártyánál, mert a 256bites vezérlő mellé elég gyors ramokat is tettek(6GHZ).
Vannak olyan kártyák, mint a 6870 vagy a 660TI, aminél ha csak a ramot emeled már nő az fps, mert kevés a sávszél, ebben az esetben van jelentős szerepe a ram tuningnak, ha meg a gpu-t is húzod, akkor pláne és ilyenkor nem az elhanyagolható 3-4%-ról beszélünk, hanem jóval többrőlMost próbálod kimagyarázni, ha v-sync és pont előáll hogy 1mp-re min 29 fps-ed van, akkor lesz 30 azzal a 3-4%-al! BRAVO
Ha meg min 58fps-ed van, akkor meg lesz 60! BRAVOSzövegértelmezés megint nulla, de már megszoktam, arra írtam, hogy a gpu tuning az jóval több fps-t hoz, mint a ram tuning.
De akkor örülj ennek a 3-4%-nak és terjeszd az igét! -
Pancsermeste
őstag
válasz
katt777 #51624 üzenetére
Nem "benyögés" volt, csupán személyes vélemény! Sajnálom, ha ez neked nem tetszik, én viszont úgy gondolom, hogy a problémázók mellett, az elégedett felhasználók is leírhatják a tapasztalataikat. Márpedig van bőven tapasztalatom: S3 Savage4, Geforce 2 MX400 és 6600GT-n kívül, csak AMD/ATI kártyáim voltak.
-
katt777
félisten
válasz
Pancsermeste #51623 üzenetére
Hát ez ritka kreatív egy hsz volt.
Fogadok, hogy aki mást sem csinál a gépén, csak email-ezik és dolgozik, az sem találkozott semmiféle hibával.
De tényleg, szájbarágósan: AZ LENNE A LÉNYEG, HOGY HA VALAKINEK PROBLÉMÁJA VAN, AKKOR VALAKI MÁS MEGNÉZI AZ ADOTT JÁTÉKOT AZ ADOTT DRIVERREL, AZONOS BEÁLLÍTÁSOKKAL, ÉS JELZI, MIT TAPASZTAL. Persze, hardveres különbségek közrejátszhatnak, tehát CÉLSZERŰ OLYANOKNAK TESZTELNI, AKIK HASONLÓ HARDVERREL BÍRNAK.
A "nálam semmi probléma", "user error", és hasonló benyögések semmiféle érdemi információval nem bírnak, legföljebb hsz-gyűjtögetésre és melldöngetésre jók (főleg, hogy az ezeket bekiabálók sem teszteltek. nV-nál nincs ilyen mizéria, de még ott is kiderítettük anno, mely gyártók mely modelljeinél lépett fel az akkori BS error (az is gyagyi hardver miatt volt).Raidon: Ez a sok beletörlés nem jelent jót. Mentsd el a partíciót, telepíts egy wint, NE FRISSÍTSD (tehát W7 SP1 v. W8.1 update), telepítsd fel az alaplap meghajtóit, és mentsd el az egész partíciót (hogy szükség esetén vissza lehessen tenni). Aztán jöhet minden további kísérlet, de elsőre kizárólag a VGA driverrel. Sajnos másképp, az általad elmondottak alapján, nem lehet kitalálni, hol lép fel a probléma. Ha rögtön a fenti esettel, akkor GPU-tweak, és 2D-ben fesz emelés. Mivel 3D-ben ugyanúgy megy a kari, mint 2D-ben, csak magasabb feszen és órajeleken, 3D-ben pedig állításod szerint jó, előbb utóbb megtalálható az az érték, amelyen 2D-ben menni fog a kártya.
Nekem is direkt azért van egy szűz win partíciómentésem, hogy ha driver-hibát tapasztalok, megnézzem ezen, és ne kiabáljak bugot a vakvilágba. -
Raidon
őstag
válasz
katt777 #51621 üzenetére
Rakjam ujra a rendszert mar mindenhogyan kipucoltam mindent de nem jo.... Totallal is toroltem a maradekokat Cracp Cleaner is ment de semmi se CCC ben se GPU tweakkel semmi....
De meg terhelesnel sem emeli meg a fordulatszamot....Elotte volt Nvidia a gepben.... nem tudom szamit e valamit
-
katt777
félisten
válasz
Raidon #51609 üzenetére
Még mindig a fogy. véd 6ósághoz.
Mondjuk nem ismeri fel a VGA-t?Vagy fent van még valami más is (pl. AB), ami elviszi a vezérlést.
Én a helyedben azért megpróbálnék minden drivert (és a maradványaikat) lepucolni, a feltelepített "3rd party" szoftokkal együtt, aztán kizárólag az AMD driver feltelepíteni (CCC kicsomagol, kilép, driver eszközkezelőből telepít). innen kezdeni az egészet. Ezután próbáld a GPU-tweak-et, de tisztán, nem régi beállításokkal, a többit utána.and1ao: Nem tudom ?X írjam le, hogy ha nálad nincs bug, másnál még lehet. Az Adobe, steam, vagy egyéb szerver hibák szintén előfordulnak, ez az AMD meghajtók hibáit nem zárja ki. Sztem, ha a videó lejátszó programjaim léptetésnél hónapokon keresztül akadoznak, az bizony elég komoly bug, ahogy az is, amikor egy-egy driverrel grafikai hibák vannak. MoH-ban pl 1-1 csík kinőtt némelyik társam felyéből, és ment el a végtelenbe, néhol normálisan látni sem lehetett tőle.
J.Hetfield: Miféle szerencsejáték? Előbb-utóbb úgyis gond lesz vele, főleg, ha kijön egy újabb széria. Lapom topicjában minap röhögtek ki, hogy 660-nal nincsen semmi probléma. Mondtam, én is tudom.
bozont: Nem néphit, de ez már túl van tárgyalva. 660-ról lásd feljebb, nincs azzal semmi gond.
belinho: Idézlek: "Nem érted amit írtam, csak a magad igazát hajtod, ahogy mindig!"
Te suliból mindig ellógtad a matekot, nem?Számold már ki, hogy Vsyncnél hány FPS a 3-4%, ha már nekem nem hiszed el! És RAM-tuning nélkül csak 58FPS minimumod van, cseszheted a GPU-tuningot.
Szerintem elég ciki, hogy egyik mondatodban azt mondod, hogy semmit nem ér 3-4%, a másikban meg azt állítod, hogy pár FPS-t ha hozna, az OK lenne, és még másra fogod, hogy nem érti, mit mondasz.
EC-t nyilván már a jó driverrel tesztelted, amellyel, MINT ÍRTAM, már nálam is rendben ment. Gondolom, azt sem olvastad, hogy Thief-nél ugyanilyen probléma előfordult Mantle-lel.
Tényleg, lényegében még mindig egyetlen érdemi hsz-od nem volt senki problémájára. -
Raidon
őstag
Sracok az hogy se GPU tweak se az ATI CCC ben nem tudom allitani a venti fordulatszamot az mitol lehet?
-
törölt tag
válasz
and1ao #51600 üzenetére
Nvidia Geforce 9600GT (5-6 hétig használtam) kivételével ATI kártyáim voltak. HD3850 AGP -> HD3870 -> HD4850 -> Geforce 9600GT -> HD6850 -> HD7850 -> R9 270X. Gigabyte HD6850 1GB ventillátor vezérlési hiba miatt (75%-on pörögtek a ventik) kapott egy VGA BIOS frissitést és ezzel ez lett nálam a legmegbizhatóbb VGA, megelőzve az AGP-s HD3850-et, a HD4850-et és a Geforce 9600GT-t. HD3870 megvételét nagyon megbántam, mert akkor Nvidia-t vettem volna, de most nem.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nekem eddig pont, hogy a 14.7 beta vállt be a legjobban. Előtte pedig a 14.3 beta. Eléggé változó.
Összességében pedig a driver kérdéseket már kiveséztük, sokszor.
@Raidon: Ezt talán tőlük kellene megkérdezni. Öhm... A cikkszám számomra érdekes, ami már korábban is feltűnt. Mégpedig, MSI?
-
belinho
senior tag
válasz
katt777 #51591 üzenetére
Nem érted amit írtam, csak a magad igazát hajtod, ahogy mindig!
Én a te mérésed eredményeire és beállításaidra voltam kíváncsi, a saját eredményeimet azt tudom, és nem ilyen % értékekre, hanem konkrét fps eredményekre, és valley vagy heaven nem 3dm06.
A saját méréseim alapján ezért is írtam, hogy szinte semmit nem hoz, persze ha kihegyezzük ilyen pont megvan a 30min fps vele....., csak én nálam már az is bőven alacsony, inkább beállítást módosítok, mint a ramot tuningoljam.Az enemy frontot meg teszteltem, de nálam nem volt hiba OC esetén sem, persze a ramok nem voltak húzva, csak a GPU
-
bozont
veterán
válasz
J.Hetfield #51613 üzenetére
Vajon kikopik valaha ez az AMD driver szar néphiedelem? Nekem sincs bajom a driverekkel, pedig egy ideje AMD kártyáim vannak és problémamentes volt mind. Persze nem azt mondom, hogy hibátlanok, csak már eléggé túl van misztifikálva ez a dolog.
De unokatesómnak meg GTX660 kártyája van, és szidja az új drivereket, munkatársam szintúgy egy 680-nal. Pakolják vissza valamelyik régebbi verziót.
Na akkor hogy is van ez most? -
J.Hetfield
aktív tag
Én már letettem róla, ez az egész vagy bejön vagy nem alapon megy, és nincs kedvem a szerencsejátékhoz. Az tök jó, ha sokaknak nincs gond vele, de legalább annyian vannak akiknek szívás. Szerintem ez nem ajánlott vétel. A kártya biztos jó a maga kategóriájában de ez a mizéria a driverekkel riasztó. Inkább gtx 660-at nézek, az gyengébb és elég régi, de ahogy nézem sokkal kevesebb panasz van rá. Aztán persze lehet befürdök vele
Amúgy 50k baromi sok egy ilyen kártyáért szvsz, pláne ha nem is biztos, hogy működik.
-
and1ao
őstag
válasz
katt777 #51606 üzenetére
De az miért bug hogy ha kapsz egy új meghajtót gyorsul vele valamit ez még nem bug csak optimázatlanság, Az ha kidobál játék driver error leáll szétesik a kép stb igen oké ezt bugnak lehet nevezni de akkor én pl miért nem találkoztam ilyennel? Pedig ugye volt egy időszak amikor jó sokat turkáltam CCC-ben ATT-ben meg főleg marha sokat.
Nekem is voltak furcsa dolgok pl stream közben elkezdtem akadni laggolni arra is azt hittem driver probléma és kiderült a szerver szar. Ugyanígy voltam flashplayer is az összeomlott léptem nyomom friss rendszerrel is és kiderült hogy az is az adobe sara nem pedig a VGA driveré. -
Raidon
őstag
válasz
katt777 #51608 üzenetére
Ha arra a kerdoivszeru cuccra gondolsz ott irtam es nemigen reagaltak ra....
Egyszeruen irtam le pedig....
Eleg vicces mar tobb mint 3 honapja tart ez a sz@r....Allitasuk szerint 2 szer kikuldtek de ezen a papiron kivul semmit nem adtak...
a kisker dumalt itt mindent tulfeszrol meg hasonlokrol....
megvontak a garanciamat arrol se kaptam jegyzokonyvet hogy miert meg hogy stb....ilyenkor ki a szent urhoz lehet fordulni?
-
katt777
félisten
válasz
Raidon #51607 üzenetére
Láttam már a képet.
ASUS global site, support, írj le mindent a hibáról, mellékeld, amit kaptál. Írd meg, hogy elégedetlen vagy a probléma ügyintézésével, főleg az indoklás hiányával, ill. a semmit nem jelentő papírral. Elég egyszerű mondatokban, mert a taiwani szakik sem perfekt ángliusok, és néha nem értik elsőre, mit ír az ember.
Neked nem kell tudnod, miért hibázik a kártya, van egy problémád, megoldást keresel rá, ennyi. -
Raidon
őstag
válasz
katt777 #51606 üzenetére
En ertem bizony nem lattam hogy kikuldtek... pedig elvileg ezt a papirt Lengyelorszagban keszitettek....
Azonban ezt a hibat nehezen eszleltem volna es fenykepeztem volna le!Ez miatt kuldtek vissza 2 szer is...
Bar az hogy 2D-ben hibazik nem tudom lehet e ez miatt...
Semmi papirt nem kaptam hogy megvontak a garim....
Mit irjak le?
Meg hova?
Valaszodat koszi
-
katt777
félisten
válasz
Grave_444 #51598 üzenetére
Éppen azt szoktam írtni, hogy ne általánosítsunk.
(User error és társaik.)
Véleményem szerint egy meghajtónak úgy kellene működnie, hogy:
1: Ne kelljen folyton az újabbat keresni és tesztelni, mert mindegyik hibás valamiben, ha meg éppen jó, akkor attól rettegni, melyik újabb játék alatt adja meg magát.
2: Feltelepítem v. éppen frissítem, és minden menjen gond nélkül.
AMD-nél egyik sem garantált, miközben egyetlen felhasználótól sem várható el, hogy értse, hogyan működik egy meghajtó, vagy már, hogy mire vigyázzon egy telepítésnél.Amúgy a "user error"-ok legtöbbje sem a userből fakad, aki azt hiszi, hogy ha vesz pl. egy bármilyen 270X-et, akkor az ugyanúgy fog működni, mint bármelyik másik. A gyártók gyakran módosítanak a referencia design-on, és vagy csak rosszabb hűtéssel, vagy egyenesen gyengébb minőségű alkatrészekkel gyártják a VGA-t (főleg az olcsóbb modelleket), ami 99%-os biztosíték arra, hogy a ref. meghajtóval bugokat produkáljon, és ez nem az AMD sara (ha csak annyiban nem, hogy nem korlátozza a design módosítását). Másik irányban is előfordul, amikor viszont extra feature-ökkel látják el a kártyákat (ASUS, MSI, GB, stb.), ami megint csak buktatja a ref drivert. Ezért szoktam javasolni hiba esetén mindig a gyártói meghajtó alkalmazását. Persze, ez akkor szívás, ha egy olcsóbb gyártó nem is veszi a fáradságot erre, viszont a komolyabbaknál mindig megvan a megfelelő, még ha nem is a legfrissebb (de persze a user rögtön frissebbet akar, nem megfelelőt). De, hangsúlyozom, egy "mezei" user ezekkel nincs tisztában, és nem is kell, hogy legyen.
Érdekes lenne egyébként kiszámolni, mennyi időt (az idő pénz) veszítenek userek azzal, hogy megoldást keresnek az akár saját forrású hibákra (amire nV-nél eleve kisebb az esély), vagy akár csak tesztelgetik, javult-e, gyorsult-e egy-egy újabb driver.
Az alábbiak nem nV hype, hanem tények, és nem akarok vitát indítani, csak leírom:
Ha összességében nézzük, nem adja drágábban (másképp nem venné senki). Nyugodtan lehet számolni magasabb tuningképességekkel, ráadásul eszerint te is hajlamos vagy elfelejteni a CUDA (ha kódoltál volna már videót AMD-vel, illetve CUDA+Intel kombóval, tudnád), de főleg a PX előnyeit. Akármit is csinál az AMD, minden PX-es alkalmazás hazavágja a grafika sebességét (hiába egy erős proci), míg nV kártyákon ezek a beállítások is vígan mennek, ergo magasabb szintű a grafikai élmény. Mindeközben míg az AMD Mantle 1-2 játékban és csak gyenge processzoroknál javítja a grafika sebességét, addig az nV mindenben 7-8%-ot javított a driverkódok optimalizálásával, ráadásul anélkül, hogy csak kiválasztott (gyenge, értsd: AMD) CPU-kkal működne a dolog. Emellett az nV meghajtókkal sosem volt problémám, össze-vissza cserélgethettem őket (nem kellett még csak gyárit sem) egymásra telepítve (és, hidd el, teszteltem ezeket is rendesen
), és még csak nem is lassult a megjelenítés több driver-telepítés után, ami AMD-re jellemző. Ahogy mondani szokták: a nyugalom megfizethetetlen.
A fentiektől függetlenül persze van, hogy az ár számít, hiszen 1xűbb lemondani a PX-ről, ha pont az a pár ezer Ft hiányzik, ami miatt csak gyengébb nV kártyát kapnánk (és a tuningban azért soha nem lehetünk 100% biztosak, leszámítva a tesztelt vételt, mint a jelenlegi VGA-mnál).Popes: + a hibás meghajtókból.
and1ao: Még mindig szoftverfüggő a dolog. 3870-ből 8 hónapig nem volt épkézláb meghajtó. A játékok persze futottak (bugok akadtak azzal is), de akkor hirtelen 20%-ot gyorsult a kari MINDENBEN, ami elég nyilvánvalóvá teszi, hogy az előző driverek szart sem értek.
4870-nél grafikai hibák kerültek elő több alkalmazásban (arra emléxem, hogy AvP3 egy időben folyton kidobált az aktuális meghajtókkal), legtöbbször OGL-ben, amit meg a legtöbben nem is feltétlenül használnak.
Az elmúlt havi meghajtókkal is szinte minden játék rendben futott (Thief Mantle volt gázos a legkisebb GPU-tuninggal is némelyikben, 1xűen darabokra hullott a képe), DE minden videó lejátszás akadozott, léptetésnél csak hang jött, aztán 10-30mp múlva ért oda a kép. Ha tehát nincs Thief, és nem léptetem a videókat, én is azt mondhatnám, hogy tök OK volt mindegyik driver.
ATi-ra kár hivatkozni, azokkal sosem volt probléma (nekem 1600Pro, 1950XT volt, ismerősnél 1950Pro).
Még valami, amit sokan elfelejtenek: az AMD meghajtó alapból sebességre van beállítva, ráadásul a legtöbb teszt is ezekkel készül (ezért nem is tartom sokra őket). A bugok gyakran csak akkor jönnek elő, ha fogod szépen a CCC-t, aztán beállítgatod minőségi megjelenítésre. Van, hogy laggolást kapsz, vagy csak indokolatlan mértékben csökken a sebesség (mert az adott beállításokra éppen nem gyúrtak), esetleg bugok jelentkeznek, ráadásul ez megint csak alkalmazásfüggő. Ez leginkább azért van, mert egy jó driver helyett egy rakás "optimalizálás" (értsd: csalás) a CCC-be van beépítve, és csak bizonyos beállításokkal működnek, vagy éppen nem. Persze, ezeket is javítgatják, de a "mezei user" csak feltelepíti a meghajtó-csomagot, és játszik (ha éppen sikerül).
Gyakran egyébként éppen eltűnnek a bugok, ha az ember kizárólag a drivert telepíti.huan: Nem tűnt fel, hogyan rohasztják tovább a Ft-ot, hogy legyen mit elkölteni a választásokra?
Raidon: Ezen az szerepel, hogy "nem javítható" vagy "a felhasználó nem ért egyet". Első esetben cserélniük kellene, 2.-ban kérdés, hogy mire vonatkozik. Nyilván nem arra, hogy kicseréljék-e.
Egy szakvéleményben indoklásnak is kellene szerepelnie mindegyik esetben. Nem hiszem, hogy az ASUS ezt megengedné magának, úgyhogy szerintem írj magad a supportnak (de nehogy a magyarországinak!!!), és jelezd a problémát. Nálam, amikor a nagyker ezzel szórakozott, a Sapphire--hoz küldve a kártyát kicserélték a magyarok szerint garvesztett VGA-t. Persze, hardveres sérülés esetemben nem volt, és, ha csak nem fényképezted le garba küldés előtt tanúkkal igazolva, hogy ép volt a kari, nem tudod bizonyítani, ezért ez már a gyártó jóindulatán működik. Vesztenivalód végül is nincs. Mindemellett a (OFF)fogy. véd. 6óságnak is jelezheted, hogy elégedetlen vagy a gar. elutasításának indoklásával.(/OFF)
ASUS-nál 2 Glaciator-os 4870-emből 3-nak hibásodott meg a ventije pár hónapon belül (az elsőre cserélt ugyanis egy ilyen hiba miatt javított volt), 1 hónapon belül cserélték mindegyik esetben, másodjára újat kaptam. Azt mondjuk a boltban kicseréltettem egy Sapphire-re, és azóta kerülöm az ASUS-t egészen addig, amíg ezekre akár csak hasonlító ventiket is látok a VGA-in. Lapoknál bevált, VGA-nál meg maradok GB-nál (nV), v. Sapphire-nál (AMD).Steve198310: Ott a pont a Sapphire-nál. Főleg, hogy fő gyártó, ezért a legkevesebb a driver-bug.
Nálam van 1 ilyen kártya...Sztem nem véletlen, hogy nehézséget okoz a beszerzése.
-
Steve198310
őstag
válasz
J.Hetfield #51597 üzenetére
Ajánlom a sapphire R9 270x vapor-x vagy toxic de az elég batàr darab.
Hát ha xt veszel max sapphire 7870xt vennék. Annak volt az összes közül a legjobb hűtése és probléma mentes volt. Én is azt kerestem de nem volt sehol. -
huan
őstag
válasz
J.Hetfield #51590 üzenetére
Addig gondolkodunk, míg pl. az Aqua-nál 46-ról 50-re emelkedett az Asus R9 270 ára és máshol is drágult nem kicsit.
Nagyon jó. -
-
and1ao
őstag
válasz
Grave_444 #51601 üzenetére
Én is csk gyors azokat írtam le amit jelentősebb ideig használtam. Felső kategória sosem járt nálam sem :S de egyszer szívesen megnéznék valami "nagyot".
Ezt érted csak arra írtam hogy sok problémát vettek fel itt a srácok.és csak csatlakoztam melléd a nem problémás brigádba
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7900 XTX GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Update 04.14. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest