Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
belinho
senior tag
válasz
#00137984 #50988 üzenetére
Volt róla cikk a ph-n, hogy lesz új memóriamenedzsment a Frostbite 3-hoz, és akkor jó lesz a régebbi GCN-es kártyákkal is, de ez nem egyszerű feladat. Írtam, hogy nem volt betervezve és elég sokat késett is, nyilván nem tökéletes.
Hányszor írjam még le, hogy ne hasonlítsd a NEXT GEN konzolokat a 7770-hez.
Az Nvidia nagyon jó driver téren, de nekik nincs is Mantle, ami gyorsíthatná a rendszert mint nálad.
De könnyen segíthetek rajtad, add el az AMD-t és vegyél NV-t, és akkor nem lesz M, ami annyi hibát okoz, és minden hasítani fog, nem kell se alaplapot sem CPU-t cserélni. Ezt tanácsoltam már katt777 fórumtársnak is, de ő se fogadta meg a tanácsom, és állandóan csak azt lehet olvasni ez nem működik, az nem működik, ez nem jó, az nem jó. -
juve600
nagyúr
akkor nálam (i5 3470-r9 270x hawk) akkor lenne kihasználva a mantle ha mondjuk egy r9 290-re váltanék és annál már valószinűleg procilimitem lenne amin a mantle segitene ??,
-
-
-
törölt tag
válasz
belinho #50987 üzenetére
Használtad már a MANTLE-t BF4-ben? Tudod milyen hatással volt a játékmenetre? Nem kell hozzá ennél erősebb kártya, mert minnél erősebbet teszel a gépedbe, annál kevésbé érezheted a MANTLE gyorsitását. A TE géped erejéből jól futattja a játékot, amivel nálam már gondok lehetnek, mert visszavehetek néhány beállitást. Neked a MANTLE néhány FPS-t hozhat, nekem tőbbet... amit felhasználhatok néhány beállitás kijelőlésére, amivel szebben futatthatom a játékot sebességesés nélkül. Ezért LÁMA lennék...? Next Gen konzolok 900P 60fps értéke elérhető BF4-ben HD7770 teljesitményével?... de MANTLE-val biztosan. AMD nem fogja vissza a fejlesztést?! Olvastál mostanában, vagy csak a sértegetésre fútja tőled? Normálisan müködő MANTLE driver még nem érkezett (több mint fél év elteltével), főleg nem HD7000-es szériához. A többség rettenetes hibákról számol be, amiket a YouTube-on megtekinthettünk. A HD7850 két MANTLE drivert kapott: 14.1 WHQL és 14.4 WHQL (Március 27. kiadása). Ezek közel nem hibamentesek. Ezért nem fogok R270-et venni, amihez már az alaplapot és a CPU-t is cserélni kellene. AMD természetesen a hardverek cseréjének felgyorsitására törekszik. Nem nálam... nem most! Most is túlzásokba estél, mert nem érted meg mások véleményét. Nem fog a HD7850 többet kiadni magából mint amire képes, de a mostani AMD driverek minden hardverben nagyon sokat ott hagynak kihasználatlanul. NVidia képes a kártyákból minden FPS-t kisajtolni, mert sikerrel mindent megtesz a konkurencia háttérbe szóritásáért, ezért a felhasználó is jól járhat. AMD minket felhasználokat szórít háttérbe, amikor a HD7000-es szériára már nem fordit elég figyelmet.
-
belinho
senior tag
válasz
#00137984 #50985 üzenetére
Te nagyon láma vagy a témában, ezen nem tudok segíteni. Ha valakinek értelmezési problémája van, az szerintem te vagy, milyen érdekes a többiek megértik amit írtam csak te nem.
Először is biztosan vannak hibák, van jelenleg 2db játék ami használja, ezeken is PATCH formájában tették elérhetővé a MANTLE-t, nem volt beletervezve.
A későbbi játékoknál amik tervbe vannak véve már bele lesz integrálva az API, szóval ott jóval kevesebb probléma lesz már valószínűleg. Sok van még az API-ban, fejlesztenek, optimalizálnak, csiszolnak rajta.
De ha nem értesz hozzá, akkor hiába írom, olvasgasd végig Abu85 cikkeit!
Pont te vagy az aki egy gyengébb procival és egy erősebb VGA-val rendelkezel, pont neked fejlesztette ki az AMD az M-et, meg hogy még erősebb kártyát is berakhass, és ne kelljen új CPU-t venned! Teccik érteni!
Egy nagy zagyvaság amit írsz:
"A teszteknél nem a CPU-k közötti eltérések érdekelnek minket"
De ezt gyorsítja a MANTLE, hogy egy gyengébb procit is felhoz egy erősebb proci szintjére ugyanazon VGA mellett, ahogy nálad sem kell I5-re váltanod. De a VGA-ból nem fog plusz teljesítményt kihozni, csak azt, ami a proci gyengesége miatt benne marad.
A NEXT-GEN konzolokat egy 7770+MANTLE-val túlszárnyalni, te hol élsz ember, olvastad már milyen grafikus hardver dolgozik ezekben a gépekben
Mit szeretne visszafogni az AMD? Te miről beszélsz? Most fog beindulni a gépezet, egyre több játék kerül be a programba, tervben van régebbi játékok bevétele is.
Mi nem történik meg a MANTLE miatt, a hardvercsere?
Pont az lenne a lényeg, hogy megvedd az AMD új grafikus kártyáját a régi gyengébb helyett, mert jóval nagyobb teljesítményt kapsz procicsere nélkül.
Azt is értsd már meg, hogy javít az ilyen 260X és társain is az M, de ezek jóval gyengébb VGA-k, ezeken nem tudsz ULTRA grafikát futtatni. Tudom te azt várod, hogy 7850+MANTLE= NEXT GEN konzol grafika meg GTX 770 teljesítmény. -
törölt tag
Középkategóriás CPU mellé mehetne jobb VGA, vagy a meglévővel elérhető néhány + beállitás. Ami eddig visszafogta a teljesitményedet (FPS beesések) most MANTLE API-n smooth-os sebességgel megy. Amit nyerhetsz a MANTLE-val azt rádbizzák mire használhatod fel. Itt nem lesz HD7850-ből GTX680, de azért R270-hez közeli vagy azt elérő igen. Valakinek már ennyi is elég.
-
törölt tag
válasz
belinho #50967 üzenetére
Látom szövegértelmezésből még mindig nem fejlödtél fel, ahogy az AMD driver sem tud MANTLE API-t hibamentesen használni. A teszteknél nem a CPU-k közötti eltérések érdekelnek minket, mert mindenki tudja hogy az Intel van a csúcson... Minket játékos szemszögből az érdekelne, hogy egy átlagos Phenom II X4 - HD7850 és egy kicsivel gyengébb (de még hatásos) Athlon II X4 - HD7770 (HD7790) használatával a Mantle mire menne. Ezek a tesztekben használt csúcs hardverek szerinted egy átlag gamer gépében megtalálhatóak? Vagy esetemben nálam (dejó is lenne!)... A példának felhozott gépeken tudna a MANTLE segiteni és nem is keveset! A Next Gen konzolok 900P 60 FPS értékeit egy HD7770 MANTLE megtámogatással túlszárnyalná (enélkül meg talán nem). Ez szerintem nem túlzás. A MANTLE pont azért kell nekünk mert nem akarunk i7-et rakni ilyen VGA-k mellé. Minek is?! Ezt honnan vetted? Ezek a tesztek készitőinek torz agyszüleménye, olyan mintha egy Suzuki Swift kaszniba Bugatti Veyron technikát préselnénk. AMD szeretné ha ezek a hardverek gyorsabban cserélődnének, de a MANTLE miatt ez nem történt meg. Most visszafogja a terjedést, de ezzel nem ér el semmit, csak vásárlórétegeket fog elvesziteni. Amúgy nem az AMD VGA-k a szük keresztmetszet most a képletben (még túl is vannak fejlesztve), hanem a driver készitői és a játékok optimalizálásra kevés figyelmet forditó kiadók.
-
belinho
senior tag
válasz
juve600 #50968 üzenetére
Az a baj, hogy túl nagy volt a Hype a M körül, erre rátettek itt a ph-n az AMD fanok, hogy majd 2x-er annyi FPS lesz AMD kártyával, szar az NV és hasonlók, holott még alig volt információ az M-ről.
Sokan annyira lámák a témában, egy ökör elmond valami hülyeséget, a többi meg átveszi.
Az te sem gondolod komolyan, hogy veszel egy 7850-et, aztán majd jön hozzá az M, és akkor GTX680 körüli FPS-t kapsz BF4-ben. Azt a plusz ROP/ALU/TEX többletet az M nem tudja ellensúlyozni, nem erről szól a dolog.
Óvodás nyelven leírva az lenne a lényeg, hogy egy közép kategóriás proci is képes az M segítségével kihajtani egy high-end VGA-t, ergo a CPU limitet hivatott enyhíteni. De ezt mutogatta az AMD is a prezentációkon, hogy mekkora a gyorsulás,erről szól a MANTLE! -
Qtya72
aktív tag
válasz
Steve198310 #50979 üzenetére
Aida is gpu-z is 1.1-re írja
a gpu-z teszt alatt is. -
Qtya72
aktív tag
válasz
Steve198310 #50976 üzenetére
Játékok alatt, cod4, ghost, verdun, valley benchmark, bár azt csak utánna tudtam megnézni.
Akkor ha nem tudja a PCI E 3-at nem tehetek semmit? -
Qtya72
aktív tag
Üdv!
Az garanciális hibának számít, ha VGA PCI E 1.1x16 módban üzemel?
Másik slotba, másik gépbe holnap lesz csak kipróbálva, de megkérdezem előre, hogy ha garis hiba, akkor beleférjek a 3 munkanapba.Köszi előre is.
-
juve600
nagyúr
válasz
scampolo84 #50969 üzenetére
akkor ua proci+vga kombónál a MANTLE a proci erejét pótolja ???
-
haypro
senior tag
válasz
scampolo84 #50969 üzenetére
De, pontosan.
-
juve600
nagyúr
válasz
belinho #50967 üzenetére
Ha gyenge a VGA, akkor azon a MANTLE sem segít. Ne várd már el, hogy egy 7770 és MANTLE használatával az új konzolokat megszégyenítő teljesítményt kapsz.
hát sztem pedig pont ez lenne a lényeg,a MANTLE nem a procihoz van hanem a vga-hoz,de amimt irtam sztem közben rájöttek hogy nem jó biznisz mer ha erösebb lessz tőle a vga akkor nem fognak az emberek új-erősebb-drágább vga -t venni,az pedig nem jó üzlet az amd-nek
-
belinho
senior tag
válasz
#00137984 #50964 üzenetére
Látom nem nagyon érted, de megpróbálom elmagyarázni!
Az egész hátterében az AMD procik gyenge teljesítménye áll, ezt próbálja az AMD ellensúlyozni a MANTLE-val. Elég ha megnézed a képet amit linkeltem, ahol DX-ben a 4770K, ami nem is az INTEL csúcs CPU-ja, alázza az AMD egyik csúcs prociját az FX8350-et, nem is kicsit. MANTLE-val viszont sikerül felhozni közel azonos szintre. Az INTEL-re is jó hatással van, de ott elhanyagolható a gyorsulás.
A CPU a lényeg nem a VGA, ha van egy gyengébb procid, és mellette egy erősebb VGA-d, mert ugye játékhoz inkább az kell, akkor segít a MANTLE, ahogy nálad is.
Ha gyenge a VGA, akkor azon a MANTLE sem segít. Ne várd már el, hogy egy 7770 és MANTLE használatával az új konzolokat megszégyenítő teljesítményt kapsz.
Rakhatsz a 7850-ed mellé akár egy I7 4960X-et is, akkor sem lesz sokkal több FPS-ed, mert a 7850 nem fogja bírni a magasabb grafikai beállításokat, tehát ilyen esetben hiába a MANTLE is, ha gyenge a VGA. -
törölt tag
válasz
Steve198310 #50963 üzenetére
Azért az a 15-20 fokos eltérés nálam már leverné a biztositékot. Ilyen órajeleket nem mernék használni, mert úgy tünik hosszútávra kell berendezkednem. Végeredményben jól jöttél ki a cserélgetésből... Gratula hozzá.
-
törölt tag
válasz
belinho #50962 üzenetére
Minden az AMD jóindulatán múlhat... Egy átlagos gamer gépben még az AMD Athlon II X4 ereje is tombolhatna, 4GB RAM és egy HD7770 társaságában. Most nézelődhetnénk alább is, de egy Cod és BF4 elfogadható játékélményéhez közepes körüli beállitásokkal ez még elegendő teljesitményt nyújt. Itt jöhetne jól igazán a MANTLE sebességbeli előnye a DX11-el szemben. Játszható sebességet biztosithatna BF4-ben és Next Gen konzolokat megalázó teljesitményt, játékélményt adna aránylag kevés pénzből. Aminek az árát itthon azért nem könnyű megkeresni... A következő szintet a Phenom II X4-ek jelentik 8GB RAM és HD7850 VGA-val. Ezzel már DX11-ben is elfogadható lenne a teljesitmény, de ezért néhány beállitásról és effektről le kell mondanunk. Ezen a Mantle is tudna nem is kicsit lendíteni, mert néhány beállitás bekapcsolásával is elfogadható maradna a teljesitmény. Fentebb már nem részletezném, mert erős CPU és VGA erőből megoldja a helyzetet, ehez a MANTLE nem sokat ad hozzá (ami +1 hiba megint). Ez a tesz amit megosztottál velünk és még több másik semmitmondó eredményekkel és konkluzióval számunkra értékelhetetlen akár az AMD driverei. Kezdetnek Intel CPU-t használnak sok tesztben és R290 és GTX780 felső kategóriás VGA-t. Nem érteni... MANTLE nem ilyen gépekre van jótékonyan teljesitmény nővelő hatással. AMD talán rájött erre és most próbál kihátrálni vagy lassitani a terjedést, mert rájött hogy magának állitott csak konkurenciát. Emberek most maradnak a fent emlitett hardvereknél és kérdően néznek AMD-re... ezért vettem AMD GCN videókártyát?
-
Steve198310
őstag
válasz
#00137984 #50961 üzenetére
Nekem is Sapphire HD7850 Dual-x OC-m volt (920/1250) asszem az alap órajele. Bár első tesztekre 1125-1130 körül alakult a vége ami a driverek hanyagságának is be tudható volt. Majd jött egy jobb driver de nem sok volt a változás. Na majd agyamba vágott dual bios van...... piszkáluk meg. El kezdtem nás gyártók bios-át fel tenni de nem ment. Vagy is ment de a kártya nem indult. Újra flash . Egyszer csak elő került a nagy tesó (7870) biosa és láss csodát fel flasheltem megy vele. igaz semmi féle + nem ad de 1300mV ig lehet feszt állítani. 1255-1260mV már vígan ment 1200Mhz felett. igen most jőn a kérdés nem főtt meg. Nem 75-80 fok körül el vegetált.
Igaz csak tesztekben vettem külömbséget az 1150/1400 on haladó 7850 és a 1100/1500 on haladó 270x között.
Játékokban csak a itt ott húz el a 270x.
Én is csak azért báltottam 270x re mert novemberben el adtam a HD7850 et 39k és vettem egy R9 270x dual-x et ami 41k volt és sajnos meg térdelt decemberben. Januárban vapr-x re cserélték (azt kértem helyett) -
törölt tag
válasz
belinho #50960 üzenetére
Hol húznád meg a gyenge kártya határát? HD7790-nél alacsonyabb tipusokat, vagy a HD7870-nél gyengébb kártyákra értendő. Az ilyen tesztek mondanivalója számunkra keveset jelent. A MANTLE-t minden GCN-t tartalmazó videókátyára (IGP-et is beleértve) fejlesztették. Akkor egy HD7770 és HD7790 is megelégedettséggel használhatná, akár egy R270X tulajdonos. A gyorsulás mértéke a CPU-tól függően változó. Gyakorlatban pedig alkalmatlan a napi használatra egy HD7000-es kártyával MANTLE-t játszani vágyó felhasználónak. Mondhatnám lassan a 14.4WHQL után megjelent driverek már alapban is alkalmatlanok játékra és egyéb megjelenitésre.
-
belinho
senior tag
válasz
juve600 #50955 üzenetére
Rengeteg tesztet végignéztem, a MANTLE-val kapcsolatban.
Amit én idáig el tudok mondani a saját és olvasott tapasztalatok alapján, hogy elsősorban a gyenge AMD processzor tulajdonosoknak, valamint a Crossfire rendszereknél jelent valamit, szóval inkább a CPU limitet hivatott enyhíteni.
A tesztek alapján a gyenge kártyákon nem hoz szinte semmit, mert ott eleve a GPU a szűk keresztmetszet nem a CPU.
Nálam az i5 3570K-val csak 2-3fps-t hozott a MANTLE, de egy ilyen procival eddig se nagyon volt CPU limitem. Viszont zabálja a VRAM-ot, s pl BF4 esetén hiába volt magasabb az FPS, mert elfogyott a 2GB VRAM s szépen előjöttek a mikroakadások.
De itt egy THEF teszt, ez elárul mindent: -
törölt tag
válasz
juve600 #50955 üzenetére
A Mantle driver ami a CPU erőforrásokat jobban beütemezi, de a videókártyán nem történik semmi teljesitmény kiugrás... az megvolt. Kipróbálhattam, de nem volt egy jó stabillnak mondható verzió sem kiadva. Az R200-as széria felhasznállói alig panaszkodnak a driverre. HD7000-eket meg AMD már nem érdekli szerintem.
Nem tévedtél, legfőképpen én nagyobbat amikor a MANTLE reményében HD7850-re váltottam.
-
törölt tag
válasz
#00137984 #50954 üzenetére
Felrémlett a kis (fogyasztású) NVidia Geforce 9600 GT ami 720/1000 MHz-en 3DMarkban még nem adta, de Crysis közben meglepődtem, hogy ennyire jobban vitte mint a HD4850-em 650/1000 MHz-en. Most megint visszatérnek ezek az idők?! GTX 750 Ti. Ez is sokkal kevesebbet fogyaszt és majdnem hozza azt a teljesitmény mint nálam a HD7850. Erre még nem váltanék, mert mégiscsak gyengébb mint a HD7850. Az NVidia ha ezen az úton indul meg, vagyis kis fogyasztás és közel azonos teljesitmény (amit a driverekkel behoznak), akkor megvan a következő kártyám (ami még nem létezik, csak tervben vagy kisérleti darab formájában).
-
juve600
nagyúr
válasz
#00137984 #50954 üzenetére
a MANTLE lenne az amd titkos fegyvere csak nem működik,driverhibák vannak rendsen,a mantle kijött több mint fél éve és nincs hozzá rendes driver,ugye azt mondták hogy a gyengébb kártyák profitálnak belőle akár 30%-ot is,de sztem rájöttek hogy akkor mért vegyenek az emberek új kártyát ha a régi is elég a mantléval, vagy tévedek ??
-
törölt tag
válasz
belinho #50953 üzenetére
Hat hónapja írtam ide a topikba, hogy a HD7850 megjelenő új változatánál (nem az R265-re gondoltam akkor sem) már 3GB VRAM lesz a VGA-n. Akkor leoltottak elég rendesen... Minek ilyen középkategóriás kártyára ennyi RAM és (előre félve, de azért leírom) netalán 384bit-es memórivezérlő. Akkor megnyugodtam, hogy a BF4, Witcher 3 játékokhoz is elég lesz a gépem. Hát nem... A HD7850 nem bir el ilyen effekteket és texturát Full HD-n magas beállitásokkal. Pont mint régen a HD3870 és HD4850 a Crysis játszása közben. A videókártyának még kell 15% (20%) + teljesitmény, hogy élmény legyen játszani. A HD7850 OC 920 MHz helyett 1000-1050 MHz körül kezd éledezni. Ez a játékok hibája is... és hogy nem volt pénzem ennél drágább kártyákra sosem. Mi a helyzet a zöldeknél?! Mindig jöttek a konkurens termékek valamikor egy kicsit megkésve, de néhány hónap elteltével szépen lehajráztak minket. Mivel? Kérem szépen a Driver írási képességgel... Az NVidia driver alig fél éven belül annyit gyorsitott a kártyákon, hogy a kezdeti előny körhátránnyal végzödött. Nekik sikerül akár 30%-ot meghaladó + teljesitményt is nyerni és egyre kevesebb panaszáradat érkezik. AMD-nél örülni kell a 10%-nak is, és ezt sem tudják próblémamentesen elérni. Gondok vannak, nem kicsit...!
-
belinho
senior tag
válasz
Steve198310 #50946 üzenetére
Láthatod egy előttem szóló, én, de a 280X topikban is próbálták már neki elmagyarázni de egyszerűen nem érti, mind mi nem értünk hozzá és szakértő úr tudja jól
Wolfot 2X-er végigvittem, nálam se bírta ha mindent maxra húztam, így vissza kellett venni, de látod szakértőnknél ez is jól futott ultra beállítás alatt, csak azt sem tudja, hogy be sem lehet kapcsolni az ultra opciót, ha nem 3GB VRAM-os kártyája van, de ez van WD-nál is.
Ha meg nem tudjuk bekapcsolni, akkor abban a tévedésben élünk, mint emberünk, hogy max-ra húztunk mindent és elég a 2GB, de ha nincs bekapcsolva minden, akkor nem is fut ki a RAM-ból
Ott a Thief is, ahol az SSAA-t ha high-ra rakjuk a 2GB-os kártyán játszhatatlan lesz, de nála ez sem probléma, mert neki ez is jól ment, ahogy korábban írta maximális beállítások mellett sem volt lagg-akadás a Crysis 3-al az esős pályán sem.
BF4-et már kiveséztük, de a topikjában is lehet sokat olvasni róla, talán még a Hitman Absolution régebbről, ami többet evett mint 2GB, de egyre több lesz az ilyen játék.
A legtöbb játékban elegendő a 2GB VRAM, főleg ha nem tudunk vagy nem kapcsolunk be minden effektet, de hogy parasztvakítás a 3GB VRAM az szamárság. -
belinho
senior tag
válasz
sklopp #50939 üzenetére
Azért gondolom nem egy esettanulmánnyal támasztották alá az állításukat, szóval még az is lehet igazuk van!
Sokaknak a határértéknél alacsonyabb-magasabb a vérnyomása, de tünetmentesek, ők nem szednek gyógyszert, akiknek meg tünetei vannak azok ezelőtt és ezután is bekapkodják a pirulákat a határértéktől függetlenül. -
lowzor
veterán
válasz
lowzor #50948 üzenetére
Csak az nem tetszik, mikor beállítják azt, hogy alig jobb a 7950 egy majdnem csontra húzott 7870 alapján (270X) és a 7950-et meg a leggázabb órajelen nézik. Azért elég nagy különbség van a 2 kártya között (+512 shader, 3 giga, 384 bit), nem is egy kategória, nem érdemes hasonlítgatni.
-
lowzor
veterán
válasz
Steve198310 #50947 üzenetére
ja, csak a 7950 alap 800 mhz. A leggányabb példányból is kilehet hozni 1150-et. Egy olyan játékban, ami szereti a nagyobb sávszélt, 800mhz-es 7950 mögött is eltűnik a ködben.
-
-
Nuada herceg
őstag
Hát végülis sehol. De azért mindig a kisebbik rosszban bízik az ember.
Remélem driver hiba és kész!
Ha meg nem, akkor meg én vagyok kész.Egyébként van valami mellék program a kataliszt mellé, az az AMd Gaming evolved akármi.
Feltettem 3 napja. Egyszer megpróbáltam vele videót rögzíteni 1 játékról, 20 mp múlva kék halál,
meg egyszer csak így simán netezés alatt, az asztalon kék halál, amit írtam is korábban.
Másfél napig volt fent, amíg ezeket az érdekes dolgokat produkálta, aztán töröltem is.Azóta nem volt kékség.
Kopp-kopp.
Csak leírtam, ha esetleg más is járna majd így.
-
belinho
senior tag
válasz
katt777 #50937 üzenetére
Már megint megy a ferdítés a részedről de már megszoktam!
Azt írtad sok XT-nél nem lehet felvenni a ramok sebességét, bár ezt nem tudom honnan vetted, nem egy VTX, CLUB3D ,Powercolor 7870XT-n lehet jóval 1500mhz felett járatni a ramokat, nyilván vannak rosszabb példányok is. Te konkrétan azt írtad, hogy Sapphire-nél 1700mhz-et mennek, erre írtam, hogy ez nem teljesen igaz, lásd HSM féle Sapphire 7870XT-t, ez pusztán szerencse, hogy milyen ramokkal szerelik.
Már megint az a fránya szövegértelmezés, mint a múltkor. Azt írtam függ attól, hogy milyen minőségű ramokkal szerelik, viszont ez nem gyártőfüggő ahogy te írtad, mert a Sapphire is lehet gyengébb rammal szerelveKitörölhetem a Sapphire-al is, ha egy gyengébb ramokkal szerelt szériát kapok, szóval hülyeség a gyártófüggőség. Sehol nem írtad, hogy saját tapasztalat, hanem általánosítottál már megint a sajátodból kiindulva.
A VRAM használattal meg nagyon el vagy tévedve, a GPU-z és az AB is csak egy becsült értéket ír, nem teljesen pontos. Ha 3GB-os kártyád lenne, akkor néznél nagyokat, hogy megy feljebb is a VRAM használat.
BF4 esetén is sokan panaszkodnak 2GB-os karival, hogy laggol-akad a játék Mantle használatával, és ez pont a VRAM miatt van, de egyből azt írják szar a MANTLE, mert DirectX-el nem laggol, nyílván nem is eszik annyi VRAM-ot.
Azt is megnézném hogy toltad az új Wolfenstein-t full-on, mivel nincs 3GB VRAM, így be sem tudtad kapcsolni az ULTRA opciót
De ez van WD esetén is, de ott a THIEF, BF4 vagy régebbről a HITMAN: ABSOLUTION, ami szintén 2GB felett zabált.
Ez a szándékos ram-zabáltatás se állja meg a helyét, ez csak egy összeesküvés elmélet a részedről, nyilván a betegségeket is a nagy gyógyszergyártók terjesztik, hogy megvedd a gyógyszert! -
katt777
félisten
válasz
lowzor #50897 üzenetére
Hát, mivel én azt mértem, hogy RAM-okat nem húzva van, hogy csak 7-8% a 13%-os gpu-tuning eredménye, RAM-okkal együtt meg valóban 13%, én inkább a saját tapasztalatomnak hiszek, mint azok állításának, akik ezt nem tudják tesztelni.
Én meg ezen röhögök. Skyrim-et (Oblivion engine-nel, ne nevettess már!) és Wolfensteint (ha az újra gondolsz) is fullban toltam ultra grafikán.Meg minden mást is. És nem zabáltak 2GB-ot, még a BF4 sem Mantle-lel (bár az még az első Mantle-ös driver volt, azóta lehet, hogy "optimalizálták" az eladásokra.
Az egészen más tészta, ha egyes (1 favágó kezén megszámolható mennyiségű) programokat SZÁNDÉKOSAN úgy írnak meg, hogy 3GB-os kártya kelljen hozzájuk. Attól még elég a 2GB, hogy van a világon kereskedelmi mennyiséget elérő palimadár, akikkel meg lehet etetni, hogy mégsem.belinho: Sehol nem állítottam, ugyebár, hogy MINDENBEN így van.
Gratulálok, hogy akkor szerinted is függ a kártyára szerelt RAM-ok minőségétől, de én azért hülyeséget beszélek.Az a Sapphire elég gány példány lehetett (lehetett persze gyengébb alkatrészekkel szerelt széria), én olyat még nem is láttam, de mint ÍRTAM, saját tapasztalataimról beszélek (illetve pár ismerőséről). Attól, hogy van egy-két kivétel, ez még egyáltalán nem cáfolja az írt általános alapvetéseket.
A szándékosan RAM-zabálósra írt programokról lásd feljebb.
A butaságról meg annyit, hogy egészen nyilvánvaló, miszerint nem láthatok 2GB-nál nagyobb RAM-használatot, viszont még annyit sem látok, ráadásul egy minimálisan VGA-khoz értő ember számára is világos (már ha nem buta), hogy ha elfogyna a RAM, még ha nem is látja, hogy kellene több, de a játék belassulna, akadozna, ami nálam egyetlen programban sem fordult elő.
A BF4-et meg, főleg multiban és Mantle-lel inkább hagyjuk, az semmilyen szempontból nem mérvadó, főleg a Mantle miatt, amellyel állítólag 10000X annyi műveletet lehet elvégezni, mint DX-ben, valójában mégis csak a gyengébb processzorokat gyorsítja, ráadásul a szándékos RAM-zabáltatás miatt a palimadarak úgyis megveszik a 3GB-os VGA-kat (és ezzel persze nyilván rengeteget spóroltak).do3om: Amióta tudjuk, milyen szarok az AMD driverek, és pl. hogy másik driverrel nincs kék halál (mondjuk nálam egyikkel sem volt, de nem tartozom azok közé, akik szerint ez "user error". Nálam hónapok óta akadt a TV közvetítés és a videó lejátszás, ha fent volt az AMD gyorsított videó kódolás, aztán a 14.7 RC1 meghajtóval megint szalad minden, mint régen. Elég kicsi a hardveres hiba esélye.
A "hardveres hiba" (de nem meghibásodás) lehetősége olyan esetben állhat fenn, amikor gagyi alkatrészeket szereltek egy adott VGA-sorozatra (jellemzően az olcsó kártyáknál), ilyenkor a ref driverek pont ilyen kék halálokat okozhatnak, aztán persze majd jön a javítás, de minőségibb kártyákon nincsen probléma. Ilyen esetben célszerű a gyári meghajtót használni (ha van), hiszen az adott gyártó tudja, miben tér el saját hardvere a referenciától. Ilyen sajnos nV és AMD oldalán egyaránt előfordul, ám ezúttal nem az AMD vagy az nV hibája. De ellenkező esetben is előfordulhat, ha pl. komolyabb egy kártya felszereltsége, esetleg több fázissal (pl. ASUS, de asszem MSI-nél is megesik).
-
do3om
addikt
válasz
Nuada herceg #50934 üzenetére
már nem azért hogy rémisztgesselek de mióta zárja ki a hardveres hibát?
-
Nuada herceg
őstag
válasz
Steve198310 #50933 üzenetére
Egyszer majd én is összedőlök itt a fotelban,
az ilyen kék halálok láttán.Most az elmúlt 2 napban 2 is volt, előtte meg hónapokig semmi.
Driver csere nem volt. Gyanítom, hogy valami bekavarhatott akkor.
Na mindegy, még mindig jobb, mintha hardveres hiba lenne.Köszi az infót!
-
Steve198310
őstag
válasz
Nuada herceg #50931 üzenetére
Egyszerűen össze dőlt a Driver az AMD Kártya drivere. Néha. Néha nekem is élő élő jön. Bár napokig nem kapcsolom ki
. AMD betegség. De van valami megoldás olvastam.
-
Nuada herceg
őstag
Sziasztok!
Játszottam egész délelőtt a Batman Arkham Origins-el.
Full grafikán, de tényleg fullon. Szóval kártya volt terhelve rendesen.
(HD 7870) Még a physix is be volt kapcsolva normálra, addig engedte.
Na szóval játék alat semmi hiba.
Aztán kilépek, filmet nézek meg ilyenek.És mikor áll a rendszer. Csak annyit csinált, hogy frissítette a WoT klienst.
Mondjuk az eléggé megfogta. (de nyilván nem a vkártyát )Én meg csak netezgettem, és íg a semmiből 1 kék halál tört elő. :/ valami "atikmdag.sys" volt a hunyó. Az ati-ból sejtem, hogy a videokártyának lehet köze hozzá. Valaki járt már így? Esetleg van rá megoldás? a 14.6-os catalyst van fent.Előre is köszönöm a választ!
-
belinho
senior tag
válasz
szika87 #50927 üzenetére
Nyilván attól is függ mivel játszol, van ahol kevés lesz, van ahol jó lesz, de az esetek többségében bőven marad a kártyában.
Nézd meg Gbors kollega hasznos írását, ő egy G2020-at és egy 660TI-t tesztelt, ez nem áll olyan messze a te konfigodtól. -
szika87
aktív tag
válasz
belinho #50926 üzenetére
Értem köszi,és akkor a másik kérdésem az lenne hogy tényleg kitudná hajtani egy pentium G630-as cpu a kártyát?
Csak mert az msi afterburner jelzi játékok alatt hogy ugye a gpu használat eléri a 98%-ot?Azt gondoltam kb 30-50%-os lesz a gpu használat ilyen proci mellett. -
belinho
senior tag
válasz
szika87 #50925 üzenetére
Nálam mindenre elég 975mhz-en, ezt kereken 1V-al viszi, így nem is melegszik és a gyári hűtés is csendes, valamint keveset fogyaszt. De van egy 800mhz-es, 925 és egy 1050-es profil is. Menne feljebb is, de akkor már tényleg melegszik és zabál rendesen, és az a pár fps ezt nem éri meg.
-
szika87
aktív tag
-
belinho
senior tag
válasz
szika87 #50923 üzenetére
Akkor saját magad meg is oldottad a problémát, eldugott zárt helyen, ahol nem szellőzik, és beszorul a meleg levegő ne csodálkozz ha melegszik. A házban is jó lenne rendet rakni, hogy ne akadályozza semmi a légáramlást, feltéve ha van.
Nekem is ilyen kártyám van, nem egy világbajnok hűtés, de alulfeszelve és tuningolva is megáll 70fok körül ebben a melegben. -
szika87
aktív tag
válasz
Apollo_21 #50920 üzenetére
De,eldugott zárt helyen van a gép,valamint belül a gépházban is meglehetősen szűkösen vannak a dolgok ezért nagyon is elképzelhető hogy emiatt van,csak nem gondolnám hogy ez dob rajta +15-20fokot.Majd ha hazaértem megnézem hogy lekapom a ház oldalát és mennyivel lesz alacsonyabb a hőmérséklet.
do3om: Egy Powercolor Myst,bár nem tudom mi jelentősége van hogy melyik Tahitis , mivel egyiknek se kéne ilyen magas hőfokon mennie gyártótól függetlenül.
-
CirrMee
addikt
-
Apollo_21
addikt
válasz
juve600 #50919 üzenetére
Sztem allulról jobb a dolog....közvetlen ráirányul a hűvös levegő a vga ventikre meg az egészre.
szika87
Újrapasztázás, esetleg csavarok meghúzása hűtő helyes felfekvésének ellenőrzése, bár ezt kétlem h rosszul vanDe 1et megér.
Kellő huzat megléte a házban, ház nincs eldugott megrekedt levegős helyen ahol csak meleget szívhat...stb, stb... -
juve600
nagyúr
Udv
Hogyan jobb a dolog : ha a gépház oldalarol fujatom a levegőt a vga-ra vagy ha a gepház alja felől ?melyikkel hűtöm jobban ?
-
szika87
aktív tag
Van egy 7870 tahiti kártyám,és még csak mostanában néztem,de néhány komolyabb játék közben eléri a 95fokot!?Ez elég húzós értéknek tűnik,lejjebb vettem a gyári feszt 1106Mv-ról 1044Mv-re,lehet menne lejjebb is de nem próbálkoztam,így az értékek többnyire 85-91fokon vannak,még mindig magas de nem tudom hogy árt-e ez a kártyának?Elvileg elég magas hőfokot bírnak.
Másik kérdésem,egyéb okokból le kellett cserélnem a procimat egy sokkal gyengébb intel g630-as intel cpu-ra,ez egy két magos 2,7Ghz-es sandy proci (húzva van 2,8Ghz-re), és az msi afterburner azt jelzi sokszor hogy gpu használat 80-98%,tényleg létezik hogy kitudja hajtani a kártyát ez a proci? -
ElGatto
aktív tag
Üdv
Minap érdekes jelenségre lettem figyelmes. Akár film, akár játék futtatása közben a kép alsó 1/3 - ánál mintha megtörne a kép. Nem monitor gondnak tűnik mert ablakban futtatva is megmarad (átmozgatva). Kártyám Sapphire R9270X, és igazából azóta tapasztalom mióta rákötöttem a TV - t HDMI kábellel...Valakinek hasonló jelenség, vagy ötlet a kiküszöbölésre?
-
Popes
őstag
ASUS R9 270 Direct CU II OC 2 GB-os kártyát érdemes húzni vagy nincs jelentős külömbség?
Ha érdemes mennyire?
-
belinho
senior tag
válasz
katt777 #50896 üzenetére
Ez megint nem így van, de mindegy!
Erősen játékfüggő, mert sok esetben egyáltalán nem számít, hogy 1500 vagy 1700mhz-en mennek a ramok!
Az is hülye általánosítás, hogy Sapphire-nál 1700-at mennek, mert HSM-nek is Sapphire 7870XT volt és nála is csak 1550 körül ment, másnál meg a Powercolor 7870XT ment 1725mhz-et, szóval nem gyártó függő, hanem szerencse, hogy milyen ramokkal szerelik ELPIDA vagy HYNIX, milyen az időzítése a ramoknak, milyen a hűtés.A 3GB Vram meg nem parasztvakítás, egyre több játék van ami zabálja a VRAM-ot akár már 1920x1200-as felbontás mellett, pont pár nappal ezelőtt volt róla szó. A MANTLE meg rátett még egy lapáttal ez ügyben.
Mivel neked 2GB-os kártyád van nem is fogsz 2GB-nál nagyobb VRAM használatot mérni, szóval megint butaságokat beszélsz, mert a saját példádból indulsz ki, mint sokszor máskor, hogy nálad valami rossz, akkor biztos a program a hibás. De itt egy BF4-es példa MANTLE 3GB Max vram használat -
juve600
nagyúr
válasz
lowzor #50907 üzenetére
az lehet de ehhez is kellett fél év mire jó lett ,persze kérdés melyik cég miatt ....
csak nagyon elhalgattak róla...vagy én nem voltam elég figyelmesjók ezek a tesztek de ugye azt mondták hogy a hd 7750-től fefelé kompatibilis és pont a gyengébb vga-nál lenne nagyobb haszna,erről nem nagyon láttam infot hogy mondjuk egy hd 7770-nél mennyit hoz
-
Clemi
veterán
válasz
lowzor #50895 üzenetére
Persze igazad van, de mikor valaki úgy indul neki, hogy van rá 45 max 50e, viszont ugyanakkor a legolcsóbb 280-as kártya 62e akkor nem azt fogja megvenni. Na én pont így jártam három héttel ezelőtt. Mondhatni megszívtam, mint ahogy írtam. Ha aznap rácsapok, mikor megtaláltam akkor kb 53e lett volna a 280-as, de másnap délelőtt már felmentek az árak mire észbe kaptam. A franc se gondolta, hogy ekkora változás lesz ilyen hirtelen. Akkor széttúrtam a netet de a legolcsóbb ráadásul csak 2 év garis Sapphire is 62e lett hirtelen, most pedig már Asus-t is kapni 58-ért.
-
lowzor
veterán
Ha a szénné tuningolt 270X-et, meg a 900 mhz-en járó 7950et nézed, akkor lehet, hogy nincs. Egy tuningolt 7950/ 280 11000 és 12000 közötti graphics score-okat hoz trémárk 11-ben. Ha akarod linkelek saját eredményeket is. Volt már jópár 7850-em, 7870-em, 7950-em és hidd el, hogy brutál a 7950 a 7870 után. Akinek ott van gyakorlatban a kártya, az látja, hogy nagyon nem 1-2 FPS-ről van szó, tuninggal nagyon elhúz tőle.
-
GAbre
veterán
válasz
lowzor #50892 üzenetére
Lehet kicsit erősebb a 7950.
3dmark 11 pontokban nem látok sok különbséget.
Teszteben is csak 1-2 fps.
Elismerem jobb a 384bites szélesség+ az az 1 gb vram.
De hardveren jelenleg csak 42 a legolcsóbb(45 és fölötte a 7950)
És ezekhez általában próbagari van.
Azért nem baj az az 1-2 netán 2,5 év gari az 1 hét helyett!
Új hozzászólás Aktív témák
- Honor MagicBook 16 Ryzen 5 5600H 16GB 512GB FHD 144Hz
- Lenovo Legion Pro 7 i9-14900HX 64GB RAM 2TB SSD 16" QHD+ 240Hz RTX 4080 12GB 175W DOBOZÁBAN, MAGYAR
- IPhone 15 Pro Akku: 88% 12 hó jótállás!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 12GB I 500GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Fujitsu LIFEBOOK E449 i5-8130U 8GB 256GB 14" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest