- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Kompakt MSI alaplap érkezett Ryzenek alá
- Autós kamerák
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
- Fujifilm X
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
"arra az eszközre kell alkalmazni, amelyiknek nem a router által kiosztott ip címe van, tehát nem 192.168.x.x"
Őőő. Akkor milyen?Wondershapert nézegettem most, VBoxban. Sajna, csak 20Mb/s-es netem van. 19000-re és 900-ra állítva ~14-15Mb-et és 0,9Mb-et mértem.
Esetleg annyit csinálhatsz, hogy az /sbin/wondershaper fájlban a #!/bin/bash-t kiegészíted egy -x-szel, azaz így néz ki az első sor:
#!/bin/bash -x
Ezután indítva mindenfélét kiír, lehet, lesz benne valami, ami jelzi a hibát.
-
b05co
tag
válasz
sh4d0w #11195 üzenetére
Ezt próbáltam elsőnek haverral, de nem ment ez sem. Szerintem ott lehet a gond, hogy a wondershaper leírásánál is írják hogy arra az eszközre kell alkalmazni, amelyiknek nem a router által kiosztott ip címe van, tehát nem 192.168.x.x . Nekem viszont csak ilyen van ahogy a screenshoton is látszik, persze azt már senki nem nézte meg... Tehát a kérdés, hogy miért csak az jelenik meg? (Több helyen is olvastam hogy ez lehet a gond, de senki nem tudja miért nem jelenik meg akár eth1 néven egy másik ip címes eszköz).
-
b05co
tag
Vágom, de ott a screenshot hogy mit csinálok... Ezért várnám a segítséget, hogy ott mi a hiba. Azzal nem vagyok kisegítve hogy mennyi mindenkinél működik, ha nálam nem... 10 mbit/s-ig egyébként nálam is működik, utána viszont lehal, vagy 10 vagy full sávszél van... Nem kértem hogy mindenki foglalkozzon a problémámmal, de azzal viszont ki van a tököm is, hogy jönnek az okosabbnál okosabb ötletek, miszerint jó nekem a 10 mbit is, vagy kussoltassam el a lakótársam, vagy vegyek egy routert ami ezt tudja
Emberek ez itt az ubuntu topik a válaszok amiket pedig kapok sok esetben válaszoknak sem nevezhetők. Az a bajom, hogy van egy nyűgöm és mindenki engem néz hülyének, közben segíteni nem tud. Erre nincs szükségem, aki tudja mi lehet a gond az segítsen ha van hozzá kedve, akinek meg lövése nincs az ne írjon már baromságokat...
-
Figy. Pár ezer másik embernek teljesen jól megy a wondershaper. Tehát akkor valószínűleg az oprendszer a hibás
.
Én úgy vagyok vele, hogy ha elolvasok egy leírást, amit egy csomóan visszaigazoltak, hogy működik, megcsinálom, és nem megy, akkor valószínű nálam nem jó valami, vagy én vagyok a béna. Ezt most oprendszerfüggetlenül írtam. -
Első találat volt gugliban, apafej. Értelemszerűen átírod a limiteket és az ip-címeket és végrehajtod, amit a keretes rész alatt írnak.
-
b05co
tag
válasz
gery2123 #11165 üzenetére
Nem értem mi nem világos. Ketten élünk egy albérletben. Van egy 50 / 5 MBit/S-es netünk. Neki jut ebből 25, nekem pedig 20 illetve 5, mert van egy netbookom is. Ha szépen mindenhova be van lőve a NetLimiter akkor nem zavarunk bele egymás sévszéljébe így ő sem laggol ha szimulátorozik és én sem. Így olyan mint, ha lenne 3 internet előfizetés, mintha minden gépre külön net jönne. Ennél tisztábban és szebben ezt nem lehet megoldani. A kérdésem nem az, hogy rúgjam e ki a lakótársamat vagy kössem e fel magam, hanem hogy ezt a rohadt egyszerű korlátozást hogy lehetne megoldani azon a zseniális linuxon amit mindenki istenít. Sajnos ez a baj a linux-al, hogy primitív egyszerű dolgokat hónapok alatt sem tud megoldani egy átlag user rajta és itt sem segít senki érdemben. Első hsz-ben leírtam hogy a router nem tud sávszélt osztani, de kapok minimum 3 olyan választ hogy oldjam meg routerrel. Végig se olvassátok amit írok... Továbbra is várnám a segítséget a hozzáértőktől, de eddig 0 jött sajnos
-
fradi81
veterán
válasz
quailstorm #11192 üzenetére
Kapcsoló van rá, csak épp nem lesz tőle jobb semmi. Mondjuk csak a flash videóknál néztem.
-
rankesz
veterán
válasz
fradi81 #11147 üzenetére
Köszi, Lubuntu lett a befutó, megy is az XBMC mint a karikacsapás, igaz a lubuntu szoftverközpontjából a 12 rc-t szedte le, közben már van 12.2 is...
Meg annyi kérdésem lenne még hogy van-e valami csodadriver amivel a flash videók nem kaadnak Chromium alatt, hnem használ rendes GPU gyorsítást, mert most ami van 313-as driver asszem azzal csúnyán rángat.
-
spammer
veterán
válasz
Kendek #11186 üzenetére
Pl. Win alá mockuphoz, interface designhoz és hasonló grafikai dolgokhoz jól jönne, főleg, ha ugye gyári és csak a konkrét disztró tartalmazza. Ezért lenne jó weben elérhetővé tenni, hogy bármilyen rendszerre egyszerűen leszipkázható legyen, főleg svg-k becsomagolva. No mindegy, nem offolok
-
-
válasz
Sub-ZeRo #11183 üzenetére
sudo apt-get x11vnc (vagy x11-vnc? a fene emléxik...)
A scriptet, amit korábban kiírtam, leteszed valahova, futtathatóvá teszed.
Elindítod.A klienst a másik gépre innen lehet leszedni, bár biztos van csomagban is. A Linuxos verziója is csak egy futtatható állomány, azt is letöltöd, futtathatóvá teszed, és már lehet is vele csatlakozni.
-
spammer
veterán
válasz
Kendek #11182 üzenetére
Igen, az oldalsávra gondoltam, pl. a Unity dash ikonja, trash, file manager, settings, software center stb., amiket alapból tartalmaz a rendszer. [link] Csak gondoltam letölthető egyben is webről, mert most Wines gépre kellene fotóbolthoz
elementary ikonjai letölthetőek launchpadről, de ubist nem találtam. No mindegy, majd összekukázok valamit
-
válasz
spammer #11181 üzenetére
Mármint pontosan milyen ikonokra gondolsz? Az oldalsávra alapból kihelyezett alkalmazásoknak vagy a használt téma ad ikont, vagy ha nem tartalmaz valamihez akkor van nekik sajátja, amit a fejlesztője biztosít. De mindegyik megtalálható a /usr/share/icons könyvtár alatt, megfelelően besorolva.
-
spammer
veterán
Tudja valaki, hogy az alapértelmezett Unity launcher ikonokat honnan a fészkes fenéből lehet letölteni webről?
Gondolok itt svg, vagy akár highres png-kre, zippelve, egy csomagban.
-
-
válasz
God Vazzeg #11167 üzenetére
Az én vnc szerveres "scriptem"
#!/bin/sh
x11vnc -display :0 -gui tray -passwd jelszó -rfbport 5900 -bg -viewpasswd csaknézősjelszó -http -foreverEz nem SSH fölött megy, azt nem tudom, hogy kell
(SSH szerverem van, de hogy a VNC SSH-n menjen.)
Viszont ad Java appletet is, tehát böngészőből, kliens nélkül is fel lehet menni rá. -
-
válasz
God Vazzeg #11175 üzenetére
Fél 5 után nekiugrom és majd megtalálom a megoldást.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
God Vazzeg #11172 üzenetére
Két Ubuntu 10.04-es gép között már többször használtam. Azonos verzió legyen telepítve a gépeken.
-
válasz
Azt írják, hogy megkeresed a remote desktop-ot ott bekapcsolod majd remmina-val tudsz kapcsolódni ha VNC-re állítod be a dolgokat. Otthon meg is nézem majd. Most meló helyen vagyok.
-
leslieke
Jómunkásember
-
válasz
VNC pl. Este ha rám szóltok, adok parancssort hozzá, azt be automatikus indításba, és voilá.
-
Ubuntu-ubuntu távoli asztalt hogyan tudok létrehozni? Mert ubuntu-win7 megy, de ugyan az a 2 már nem megy. Google nem segített csak ubi-7 kapcsán.
-
-
Kari1
aktív tag
Igazából nem értem hogy itt mi a probléma? Wondershaper-ben 20000 kbit-et állítottál be (ami kb 20Mbit) a speedtest-en pedig kb 8Mbit-t mérsz ami ez alatt van ugye. Lehet hogy olyan külföldi szervert választottál ki ahonnan nem tud max sávszéllel tölteni vagy ha másik gép is használta a netet akkor azért kaptál kisebb értéket.
Szvsz, először kapcsolj ki minden korlátozást majd keress egy olyan szervert ahonnan max sávszéllel töltesz. Ezután kezd el csökkenteni a Wondershaper-ben a sebességet.
-
Kitakat
aktív tag
Sziasztok
Létezik arra valami megoldás hogy adott ip/MAC gép adatforgalmat/sávszélességét
limitáljam meghatározzam ubuntu server 12.4 alatt???Köszönöm
Kiatakat -
-
Kari1
aktív tag
Tegnap újratelepítettem a laptop-om (Ubuntu 13.04) és az lenne a probléma hogy mikor összecsukom a gépet akkor lock-olja pedig én ezt nem szeretném. (Régi rendszernél jól működött az is 13.04 volt, bár 12.10-ről lett update-elve)
Power résznél be van állítva hogy "Ne csináljon semmit" ha összecsukom a gépet és dconf Editorral is meg néztem ott is jól látszódnak a beállítások.Gondolom valahol a lid.sh-ban van a hiba ill régebbi rendszereken (12.04, 12.10) ott jött elő a hiba viszont sajnos nem tudom hogy pontosan mit kellene szerkeszteni. Valaki tudna esetleg segíteni?
Illetve valakinek van esetleg más ötlete hogyan lehetne a lock-ot végleg kikapcsolni?
-
-
-
rankesz
veterán
Sziasztok!
Újra szeretném tenni a HTPC-n az Ubuntut, mert már régi és össze-vissza van kókányolva.
Mivel a gép teljesítménye eléggé korlátozott (Atom + ION GPU), így azon agyaltam hogy talán az Unity sok lenne neki, a régebbi rendszeren is fogta az XBMC működését, és néhány nagyobb bitrátájú fullhd videó frame drop-olt.Jobb már a támogatás ez ügyben, vagy inkább tegyek fel valami más disztribúciót? (Kubuntu, Xubuntu, stb)
-
b05co
tag
válasz
der medve #11140 üzenetére
"router nem tud ilyet sajnos" #11120-ban írtam is
#11123 - utánanézek, most lehet találtam valamit, azt írja a wondershapernél, hogy arra az eszközre kell alkalmazni (eth0, eth1 stb...) amelyiknek rendes ip címe van nem pedig a 192.168.x.x, de nekem csak az utóbbi van és az az eth0... ifconfig mást nem ad ki, szerintem itt lesz a gond
#11124 - azért mert így mindenki azt csinál amit akar, nem csak a torrent képes belepiszkálni a másik sávszéljébe hanem egy csomó minden más is. Autószimulátorozunk a neten, így egy pillanatra sem akadhat meg egyikünk miatt a másiknál a net. NetLimiter tökéletesen teszi a dolgát, amióta windowson beállítottam semmi problémánk nincs. Csakhogy én szabadulnék a windowstól lassan, de ezt ahhoz meg kell oldanom sajnos
#11129 - pontosan, le vagyunk korlátozva mindketten és működik, ahogy már írtam is az első hsz-ben a router nem tud ilyen (UPC-s CiSCo), ráadásul mi nem hétköznapian használjuk a netet
#11138 - router még mindig nem tudja sajnos
-
törölt tag
válasz
gery2123 #11132 üzenetére
Kaspersky Rescue Disk 10
LiveCD, bebootolsz, madzagos nettel a legegyszerűbb. Frissíted az adatbázist, azt' hadd szóljon! -
BoB
veterán
válasz
gery2123 #11132 üzenetére
Perzisztens pendrive kell. Elég egy szerver verzió, GUI nem kell.
Tedd fel a clamav-ot.
sudo apt-get install clamav
Frissíts adatbázist:
sudo freshclam
Indítsd a vírusos gépet erről a pendrive-ról.
Kereséshez csatold fel a partíciót amin keresni akarsz:
Melyiket kell? -> lsblkmount /dev/sd* /mnt
(csillag helyére megfelelő karakterek)keresés:
sudo clamscan -r -i /mntEzután listázza a fájlokat azokat át lehet nézni melyikek, mit talált, stb. Törlés rm -el.
VAGY
Ha kell grafikus felület mert nem boldogulsz anélkül tegyél fel rendes ubuntu valamit és:
sudo apt-get install clamav clamtkA clamtk grafikus frontend a clamav-hoz. Azaz tudsz kattintgatva ablakból irányítani.
-
-
gery2123
őstag
válasz
sh4d0w #11131 üzenetére
De ha én beallitom hogy ne töltsön le és fel csak max 500 kB al, és tudom azt hogy a tényleges letoltesem 2,5mb és a fel 1,5mb akkor nem fogja a netet teljes mértékben. Legalábbis nekem így van a transmission beallitva, és még senki nem szólt és én se vettem észre hogy lassú lenne a böngészés, és a videó nézés. És 3 - an nyaljuka 25 mb digis
Mas: holnap megyek az egyik ismerősömnek segíteni, mert a jó kis XP és nod32 benyalt vagy 16 vírust amivel nem tud mit kezdeni. Se törölni, se karantén se semmi. Milyen lehetőség adott linux alól? Gondoltam hogy egy live CD be és kész. De milyen programok adottak Linuxra amivel le tudnám pucolni a vírust? Ubuntu menne live-ba
-
-
szoke12
őstag
válasz
God Vazzeg #11126 üzenetére
Az még egy lehetőség, de sztem az nekem túl komoly.
-
gery2123
őstag
Hú ezt nem értem. Miért is kell lekorlatozni? Ha netezel azzal a másiknak nem lesz lassabb a net. Plane nem 50 mb netel. Ha meg toltol le, (feltéve ha torrent) akkor a kliensen belül beallitod hogy mi legyen a max le és fel. Vagy én vagyok eltevedve? Nekünk 20-as net van 3 használjuk, ha tudom hogy a többiek fent vannak, vagy itthon akkor ha töltök lassitok.
Vagy ti azt akarjátok hogy, az 50 - es net felét felét hasznaljatok? Bocsi ha egy kicsit leba....an hangzott az írás, nem bantasból írtam, csak nekem fura. -
Nemtom, nekem a wondershaper annyi volt, hogy beírtam neki a megfelelő mértékegységgel a limiteket, és tette a dolgát. Asszony gépére kellett ilyen script, csináltam egyet, ami korlátoz, meg egyet, ami feloldja, ikon az asztalra mind a kettőnek, és ment.
Hogy /bin/sh vagy /bin/bash az nem nagyon számít, mind a kettővel kéne mennie, ha jól tudom.Szobatárssal, ilyesmivel nem foglalkozni, majd amikor ő fut bele valami windóz bugba, akkor te röhögsz. Ez pont olyan, mint azért venni új autót, hogy felvágj a szomszédnak
-
b05co
tag
Üdv!
Régi új problémámmal fordulok hozzátok, amire még mindig nem sikerült találnom egy épkézláb megoldást. Láttam 1000 leírást, de kezdő linuxos vagyok, az ilyen tanácsok 99%-át nem értem. Szeretném használni az Ubuntut, de sajnos nincs időm megtanulni az összes parancsot és jelentését, szóval ebben a szellemben kérdezem:
tud valaki segíteni abban, hogy hogyan tudnám lekorlátozni a bejövő és kimenő sávszélt egyaránt?
20 mbit/s kéne letöltésnek , illetve 2 mbit/s feltöltésnekBaromira fontos lenne találnom már valamit, mert lakótársam állandóan lehurrog ha bármit csinálok, aztán mindig léphetek vissza win7-re ahol ugye van netlimiter.
A wondershapert próbáltam de az istennek nem működik. A feltöltést még el is találtam, de a letöltésnél bármilyen számot adok meg vagy 15 mbit/s lesz vagy 50 ami teljes sávszélünk... a kettő közé sehogy sem megy be. Az első sort átírtam bash-ra benne mert sh-volt ilyen tippet is olvastam, de semmi, a jelenség ugyanaz, ráadásul óriási számokat kellett írkáljak és minden logikát mellőz a script viselkedése.
Tudna valaki segíteni ezügyben? SOS lenne!
(wondershaper kilőve kivéve ha valaki tudja mi a hiba, router nem tud ilyet sajnos, a többi leírást meg nem értem) -
szoke12
őstag
Sziasztok!
Olyan progit keresek, amivel linux alatt tudok animációkat csinálni weboldalhoz.
Előre is köszönöm -
válasz
God Vazzeg #11107 üzenetére
Minek frissíteni : security bugz
-
válasz
God Vazzeg #11105 üzenetére
Amúgy ha tudod hogyan kell, akkor nem nehéz összeállítani egy PAE-mentes, de amúgy gyári telepítőt. Egyetlen hátránya, hogy szép és jó, de a kernel az végig marad az ami a telepítésnél, hiszen csak PAE-sre lehet a tárolóból frissíteni. Na erre találták ki azt a linkelt megoldást.
-
válasz
God Vazzeg #11103 üzenetére
De igen, ez egy kapcsolható opció, ugyanúgy mint a többi. Itt csak annyival nehezebb, hogy az Ubuntus forrásban nem olyan egyszerű beállítani. Ettől függetlenül még vanilla kernelt fordíthatsz ahogyan csak akarsz.
-
válasz
God Vazzeg #11098 üzenetére
A PAE nélküliség egy jelző a konfig fájlban. Az a nem mindegy, hogy ezt az Ubuntus forrásban áttudod-e írni (nem olyan egyszerű mint amilyennek hangzik), és ugyanolyan módszerrel mint ahogyan az eredeti kernel is készül, eltudod-e készíteni az újat. Szóval meglehet csinálni, igen, de ha hivatalosan lenne ilyen kernelváltozat, akkor annak követnie kellene a PAE-s vonalat. De ennek így semmi értelme sem lenne, hiszen éppen, hogy kivették ezt a forrásból.
-
válasz
God Vazzeg #11100 üzenetére
Hát nekem eltartott egy darabig
Ja meg egy üres gépre azt fel is kell juttatni, tehát kell csinálni saját telepítőt (bár egy virtuális gépes megoldással meg egy rendszermenttel megoldható)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest