Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz mpierre #61893 üzenetére
AXP tetszetős, főleg a full copper, de most inkább olyat szeretnék, aminél csavarokkal rögzítik a ventit a bordára, pl. IS-37-XT, IS-47S.
Megemésztem 15k HUF-ig, csak legyen jó minden szempontból.
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
PROTRON
addikt
válasz Vigneau #61895 üzenetére
Asszem a gond pont az, hogy az adott típusnak (talán a 47-es) a közepe az ami nem rendesen érintkezett és pont ezért fogta a fejét a tesztelő hogy ekkora baklövést hogy sikerült...
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Francia91
veterán
válasz TurboK0 #61886 üzenetére
Mai napig top flow hűtőkkel építek gépeket, pont azért, hogy az alaplap is kapja a megfelelő légáramlatot.
Nekem NR200P-ben van sok helyen szidott Gigabyte B450i Aorus Pro WIFI alaplap, mindenhol VRM melegedésre panaszkodnak, sokszor 80 fok felé is befigyelve. Mikor megjött a lap hozzám, újrapadoztam mindent TG Minus Pad-dal, majd egy Big Shuriken 3 került fel CPU hűtő gyanánt. VRM 2 órás Prime95 alatt nem ment 56 fok fölé, WD SN570 SSD pedig 52 foknál megállt"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
TurboK0
tag
válasz HUN_Sector #61890 üzenetére
Nem mind olyan, az ID Cooling pl. épp hogy nem nikkelezett, lásd a képeket picit fentebb. De nem is kell annak lennie, mert büdzsé kategóriás. Nálam az IS-55 modelljük van, aminek a talpa ugyanolyan mint a fenti képeken, így a folyékonyfém ugrott, pedig épp volt is a polcon (anno 3570k-t deliddeltem, ott rengeteget segített).
Helyette szóba jöhetne a grafén termál lap (Thermal Grizzly Kryosheet), de most akkor vegyek a 14 ezres bordára egy 10 ezres termál lapot? Na, ne.
-
mpierre
veterán
válasz AxBattler #61889 üzenetére
Thermalright axp90 sorozat? Ok nem épp 10k alattiak... Vagy a magasság sok? (x47 - x36)
Szerk: Állítólag rémálom szerelni... Még nem tudom.
[ Szerkesztve ]
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
Pista0001
addikt
válasz rxmiss #61878 üzenetére
Játékot egyelőre lusta vagyok próbálni, de megzavartam egy Cinebench R24-gyel. Kb 10 perce fut, egyelőre így állunk:
A minimum értékek nem túl relevánsak, már futott a Cinebench, amikor a HWInfot indítottam. Normál használatnál a(z alaplap szerinti) cpu hőmérséklet nem éri el az 50 fokot, utána durvul be a ventiprofil. 60 fokig még játékhoz elmegy, de azért már hangos, alatta kis terhelésen hangtalan. Mivel a valós használat során ez van, nekem ez így tökéletes. -
PROTRON
addikt
válasz Vigneau #61887 üzenetére
Valamelyik ID-COOLING-ról voltak olyan tapasztalatok, hogy nem jól van felpolírozva a CPU blokk alja, ami miatt nem megfelelő felületen érintkezik a CPU kupakkal és a valódi potenciálhoz képest magasabbak a CPU hőmérsékletek...aztán lehet hogy rosszul emlékszem.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Vigneau
félisten
válasz Vigneau #61529 üzenetére
Némi kiegészítés az IS-50X vonalhoz:
Mivel a Jonsbo C6-ból felszabadult az IS-50X V3, így lecseréltem rá a V2-t a Cooler Master Elite 110-ben. Közben csináltam egy kis összehasonlítást. A baloldali a V3, míg a jobboldali pedig a V2. A dobozon is látszik, hogy valamennyire felduzzadt a 3-as verzió.
A V3 már kapott AM5 lefogatót is. A G3258 a V3-nál 2°C-kal alacsonyabb hőmérsékleten (52°C-on) izzadt a CineBench R23 alatt, mint a korábbi verzióval. Ha valaki vacillál ilyen low profile hűtő vételén, akkor kiindulásnak jó lehet ez a rögtönzött összehasonlítás a két verzió között.
Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...
-
TurboK0
tag
válasz PROTRON #61883 üzenetére
Igen, ezeket a heatsink-et azért kezdték el tenni a lapokra mert egyrészt megnőtt a procik energiaigénye (nézd meg az AMD Bulldozer lapok revízióit, van olyan ahol ugyanannak a lapnak 2-3 revíziója van, sorrendben úgy hogy nincs VRM hűtő - van VRM hűtő - böhöm nagy VRM hűtő), másrészt mindenki áttért a torony hűtőre. Régebbi hűtők mind lefelé fújták a levegőt és így kaptak belőle a lapon lévő komponensek is. Torony hűtő meg oldalirányban kivezeti a processzor hőjét, az alaplap szinte semmit nem kap a légáramlatból. A vízhűtésről nem is beszélve. Szóval ez egy szükséges rossz, hogy tesznek ilyet rá.
Illetve régen még volt Northbridge meg Southbridge, amit egyébként is le kellett bordázni. Komolyabb lapokon nem csak rézborda de még heatpipe is volt rajtuk! Azt igazán visszahozhatnák.
-
TurboK0
tag
@trog:
A cél itt nem az volt hogy ne világítson, hanem az hogy ne világítsa be az egész szobát. Lehet keresek hozzá valami piros vagy zöld ledet és átforrasztom, hogy szebb legyen mint ez a nagy fehér semmi.
Egyébként ismerem a trükköt, a power led ki is van szedve és HDD led foglalatra van rádugva a pin headerben. Annak van értelme, ha világít.@HUN_Sector:
Vízhűtés felesleges 65W-os CPUn (plusz sokkal több karbantartást igényel), a hűtéssel pedig meg vagyok elégedve. Egyetlen probléma az volt hogy üresjáratban forró levegőt hányt a szobába, az meg a VRM bordák miatt történt. Reméltem hogy a jobb légáramlat a procin is segít, de az csak egy mellékes bónusz lett volna.
Kézzel megfogva egyébként a CPU borda elég hideg, a VRM bordák sokkal forróbbak. Szerintem inkább arra kéne valami réz cucc. De az épp nem volt a polcon.Folyékonyfémet rézzel és alumíniummal sem szabad használni!!! Reakcióba lép vele és megeszi, a rezet csak épp lassabban. Nikkel bevonatos rézzel lehet használni, mert a nikkel bevonat megvédi.
Ház aljára nem tudok tenni ventit, útban van a 10GbE kártya az alsó PCIE slotban, illetve az alsó venti helyére van rögzítve az SSD.@Crabface:
Nem játék közben, hanem üresjáratban is forróságot fújt ki. Nyáron igenis gond lett volna. Nem a gépnek, hanem nekem. Illetve így már nem akkora gond. -
PROTRON
addikt
válasz TurboK0 #61879 üzenetére
Nagyon jól látod, sok alaplapgyártó rak ilyen technológiailag heatsinket (valóban nem borda) a VRM-ekre, mert valaki odabent kiszámolta hogy egy full open air bench állványon elegendő, akkor nem lesz gond.
Közben meg ezeken VRM-eken megy keresztül az én alaplapom esetében a CPU maximálisan 250 wattos terhelése...
DE jaja, a CPU hűtők nem feltétlen úgy keringetik a levegőt ahogyan az alaplapon a heatsink szempontjából jó lenne.
Persze még így is jobb mint a folyadék hűtés esetén, amikor ugye a sima olcsóbb blokkok semmilyen levegő mozgatást nem biztosítanak a CPU körül.
Én direkt oldalról odairányítottam telibe extra ventilátort, az szépen fixálta 50 fokon a VRM-ek hőmérsékletét a szenzoroknál, de nem tudhatom hogy a szenzorok a valós pontot mérik, vagy csak berakták valahova őket.
[ Szerkesztve ]
-
HUN_Sector
őstag
Hasonló elrendezésű a cpu blokk körül az én alaplapom is (csak az itx). A terhelés alatti hőmérsékletek teljesen rendben vannak. Ha előre szerelsz egy 120-as vizet, akkor előre fogja kiküldeni a meleget, ami nem nyerő ha melletted van a gép. A tavaly nyarat így töltöttem én is A tápot sem valószínű hogy meg akarod főzni egy léghűtéssel, így javasolnék egy full réz hűtőt folyékony fémmel. Az egy -10-15 fokot jelenthet és még deliddelni sem kell a kupakot. Felül ki kell szívatni a meleg levegőt, léghűtés mellett meg elől befújást alkalmazhatsz. Ha a ház aljára is teszel ventit, akkor jó nagy keveredés lesz a cpu blokk előtt a légcsatornában, de egy próbát megér, mivel úgysincs vga-d.
[ Szerkesztve ]
-
trog
tag
Engem is zavart a led, én kikapcsoltam, egy másik topikban kértem hozzá tanácsot, az alaplapra dugott front headerben az egyik ledes valamit kiszedtem, visszadugható állítólag később ha szükség lesz rá, bár nekem nem hiszem, max ha eladom egyszer előtte visszadugom.
[link][ Szerkesztve ]
-
TurboK0
tag
Update a Jonsbo C6 kasznihoz.
Legnagyobb probléma ugye az volt, hogy felül tűzforró levegőt fúj ki. Próbáltam úgy hogy elől 2 venti van kábelkötözővel, de ez *semmit* nem segített. Talán a PCIE slotok kaptak csak jobb hűtést, tehát ha használsz GPU-t ebben a kaszniban akkor lehet ez segít. Nálam max a 10GbE vezérlőt hűtené jobban.
A forróság első számú forrása az alaplapon lévő hatalmas fém kockák a feszültség regulátorokon (VRM). Bordának hívni túlzás lenne őket, két fém kocka az egész, minimális bevágással. A szóban forgó alaplap egyébként Asrock B550M Steel Legend.
Szóval ezeket a kockákat lecsavaroztam, a hővezető lapot óvatosan lekapartam róluk és visszatettem regulátorokra, és hővezető lapra tettem pár alumínium bordát ami egy régi GPU hűtő szett része volt. A hővezető lap jó ragacsos és odafogja a modulokat. Persze nem annyira mint valamilyen termál ragasztó, és nem is olyan hatékony mint pl. arctic mx-4, de a lényeg az hogy ne essen le és valami hőt átadjon. 5600G mellett nincsenek nagy terhelés alatt egyébként sem.Szóval így összeszerelve a felső venti közvetlen ki tudja fújni a levegőt, nem blokkolja a VRM borda a légáramlást. Sajnos a CPU hűtés így nem hatékonyabb semmivel (CPU-Z stresszteszt alatt 74 fok, PBO-t kikapcsolva 53-54 fok, üresjáratban 38-40 fok, kb pont ugyanaz mint előtte. A hűtő egy ID-Cooling IS-55 + Noctua A12x25. Az alaplapon a VRM-re szerelt bordák szintén alig langyosak.
A nagy különbség viszont az hogy így nem tűzforró levegőt okád a gép magából hanem alig langyosat. Mivel közeleg a nyár, ezért ez elég fontos szempont, és a tervezett célt elértem vele. Jobb hűtéshez sajnos mindenképp kell egy nagyobb borda, ahhoz meg kell vagy egy SFX vagy egy paneltáp.
Még annyit módosítottam rajta hogy kiszedtem a Power gombot az alján, és a hátára tettem fekete ragasztószalagot. Így nem olyan rohadt vakító a fénye.
-
TurboK0
tag
Félreértesz, nem azt mondom hogy az 5600G ne lett volna drága újonnan. Azt mondom hogy ha már van egy 5600G géped, akkor a 8600G-re frissítés ár/teljesítmény arányban rossz választás. És ne csak a proci árát mérd hanem a teljes platformot, úgy már nem 90e hanem 160e.
És akkor még vannak a Zen 4 más gyermekbetegségei pl. a memóriavezérlő egy nagy k.k., gyorsabb memóriánál rendre lehal, vagy 3 percig bootol, ilyesmi).
Szerintem a Zen 5-nél fog beérni a platform. Pláne ha a Strix Point és Strix Halo annyit teljesít mint papíron.
NPU-val kapcsolatban releváns benchmarkot nem találtam, de egy AM5 platform árába kerülő *akármelyik* RTX kártya szerintem úgy zúzná le mint Tyson a kis Mórickát. Oké, nem 20 watton...
-
-
sb
veterán
válasz TurboK0 #61872 üzenetére
Fura, de nekem fordított élményeim voltak, igpu-val nem volt gondom, dgpu-val többször voltak fura driveres anomáliák. Valahol az RX 7770 ZeroCore-tól kezdve amikor nem kapcsolt vissza a monitor, egészen az RX 470-ig, ott is valami anomália - talán hibernálás után. Mondjuk mivel igpu-val nem játszottam simán lehet, hogy sok potenciális problémából kimaradtam.
A fenti upgrade hsz-re még visszatérve, az APU teszt topicban fejtegettem, hogy új hw-eket - némileg igazságosabban mérlegelve - egyébként nem annyira gáz a 8000-es sorozat. Drágának tűnik (ahogy ma minden), de inkább az AM5+DDR5 drága... sőt, a DDR5 sem annyira drága már igazából.
- A 8600G 90k újan.
- Az 5600G is itt kezdett, sokáig 80k körül volt. (És, hogy nincs nagy előrelépés az azért nem triviális, a gpu kb. 2x gyorsabb, szerintem az nem kevés.)
- Egy 7600 (ugyan játékra jobb, de minden másra alig van különbség) 80k.
És akkor az árkülönbség, ami minimálisan marad dvga-ban kb semmire nem elég, 1030, 1650, 6400, 6500... mind jóval drágábbak.Nyilván én sem ezekben az árakban gondolkodom itt a ph-n, de mégis így lenne korrekt... ahogy lesz majd vélhetően 60k a 8600G is, használtan valószínűleg olcsóbb is.
(És akkor itt ne menjünk bele a régi árakba, jelenleg AM4-en vagyok, életem legdrágább alaplapja 35k volt, minden más talán a 25k-t érte el max... cpu-kból közép/alsó középkategóriát soha nem a 80-90k között vettem. Az, hogy nem nagyon van olcsó belépő szint egy másik, sajnos valós gond. ) -
Pista0001
addikt
Értem, ezek szerint félreértettem. Akkor ugyanaz a szitu nálad is, mint TurboK0nál meg nálam is az 5600G-vel (illetve nálam nem váltott cpu+dgpu gépet), ugyanaz volt a motiváció.
[ Szerkesztve ]
-
TurboK0
tag
Mindent aszerint érdemes belőni, hogy mik a prioritások, pl. nálam az RX470 azért rádobott 10W-ot legalább, meg a chipletes cpu, jól megküldött IF/ram frekikkel is rádob még 15-20W-ot az APU-hoz képest. Persze ez sem egy nagy tétel a végén forintban, de ha abszolút nem kell játék - nekem nem kellett - akkor felesleges, fogyasztásban, hőben, méretben, mindenben...
A fogyasztást és a chiplet memória bénázását pontosan ugyanígy megtapasztaltam én is, amikor ment a váltás a 3600 + rx480-ról 5600G-re. Meg az 5600G-nek jobb volt a hűtése. Amivel rendszeresen játszom ahhoz épp elég a 5600G, egyedül az élsimítást kell letekerni (régi játékok, remake-ek, indie cuccok, ilyesmi).
Annyi előnye volt a rx480-nak, hogy az a Displayportot "mindig bekapcsolva" tartotta, nem szinkronizálta újra a kimeneteket amikor pl. HDMI-n ment az erősítő a monitort meg kikapcsoltam (5600G viszont ezt teszi és ezért mindig elmegy a zene pár másodpercig). De most ezért nem szerelek át mindent, főleg mert ki kéne cserélnem a hűtőjét és ahhoz most nincs türelmem. Jó lenne valami driveres javítást találni hozzá, de az APU iGPU-nak van messze a legrosszabb eszköztámogatása.
-
sb
veterán
válasz TurboK0 #61860 üzenetére
Abszolút számít nálam is. Egyrészt a pénz az pénz, mindig van jobb helye, ha valamire felesleges. Meg már csak azért is, mert hiába érzek késztetést a cserére és DIY élmény kiélésére... a legutóbbi ilyenekből már sikítva menekültem idő hiányában. Akkor meg minek... szóval még ezért is vacillálok egyelőre. Ill. várom/vártam az újabb opciókat, lásd desktop APU-k megjelenése.
Mindent aszerint érdemes belőni, hogy mik a prioritások, pl. nálam az RX470 azért rádobott 10W-ot legalább, meg a chipletes cpu, jól megküldött IF/ram frekikkel is rádob még 15-20W-ot az APU-hoz képest. Persze ez sem egy nagy tétel a végén forintban, de ha abszolút nem kell játék - nekem nem kellett - akkor felesleges, fogyasztásban, hőben, méretben, mindenben...
Amire te tervezed arra jobb a dgpu-s megoldás szerintem is, ahogy írod.
Anno nekem is volt ilyen váltásom, még Llano korszakban, akkor épp jól jött egy kis plusz gpu kraft, árban szintén jobban jött ki. Akkor szó nélkül cseréltem én is APU-t cpu+dvga kombóra. -
sb
veterán
válasz Pista0001 #61859 üzenetére
Akkor még egy kiegészítés: előtte nem APU+dgpu-m volt, Ryzen 7 2700 + dgpu volt a felállás.
Ebből lett 5600G, dpgu nélkül (jelenlegi konfig)
És új konfignak is elsősorban egy dgpu nélküli 7840HS minipc volt a cél amíg meg nem jelent a desktop APU.
Utána pedig 8600G jött be opcióként, szintén dgpu nélkül... de ha kellene dgpu akkor bővítési lehetőségként megmaradva.Ahogy fentebb írtam...
És az is fontos, hogy játék gyakorlatilag nem volt, ezért is került cserére a 2700+dgpu konfig anno. Az újnál pedig más a szempont, NPU és erősebb gpu, tök más célra.Tisztában vagyok vele, hogy gyorsabbak a sima cpu-k és játékra jobbak. Viszont általános használatra meg alig van lemaradása az APU-knak, de a lényeg, hogy nem mindig a játékból kell kiindulni.
-
TurboK0
tag
Én ezzel úgy vagyok hogy a monitort nézem nem a gép belsejét, és főleg nem a hátlapját. A kaszni meg legyen funkcionális és stabil, és a Silverstone cuccokat úgy emlékszem úgy rakják össze mint a tankot. Nem az lesz hogy kibontod és 50/50 esélye van hogy ripityára törött az ablaküveg az oldalán.
Antec-nél van pár hasonló elrendezésű kaszni, de azok is retro kockák, pl.:
https://www.antec.com/product/case/vsk10 (405 x 205 x 400 mm)
https://www.antec.com/product/case/vsk2000-u3 (356 x 338 x 102 mm) -
TurboK0
tag
válasz HUN_Sector #61865 üzenetére
3400G->5600G esetén az alaplap/memória ugyanaz maradt, illetve a korai Zen procik kiforratlanok voltak, az 5600-al értek el oda hogy már nem volt gyenge pontja. 5600G->8600G esetén sokkal kisebb az előrelépés de cserébe kell új alaplap + memória. Szerintem túl sokba kerül és túl keveset ad cserébe. Ha korábbi platformról váltanál akkor érné meg jobban.
A Strix Point érdekesebb lesz. Zen5, RDNA3+ és 16 CU (8600G-ben asszem 12 CU RDNA3 van).
A Strix Halo még érdekesebb (40 CU RDNA3+), de az valószínű hogy csak laptopba kerül majd. Ez ha nincs limitálva a memória sávszélességben akkor x700/x070 szintig kiütne minden VGAt. De ezeknek még kell egy év. Addigra talán lesz AM5 alaplapokból is jobb választék. -
trog
tag
válasz TurboK0 #61853 üzenetére
Pont ilyenen gondolkoztam, hogy létezik-e ilyesmi méretű/elrendezésű microATX lapot támogató ház, mint a milo11, ezek szerint igen, bár gondolom nem túl sok hasonló van. A silverstoneokkal a legnagyobb bajom, hogy szerintem csúnyák. Főleg ezt a retro hangulatot idéző szürke fém hátlap/belső az életkedvem is elveszi ha meglátom, de számomra a külső felülete sem elég szép, cserébe még drága is. Úgy látom náluk az összesnél egységes a dizájn, de ha már veszek egy házat nézzen is ki úgy, hogy jó érzés legyen ránézni, ne egy régi irodai/általános iskolai fekvő pc jusson eszembe 40-50 ezerért.
[ Szerkesztve ]
-
HUN_Sector
őstag
A 3400g-5600g-8700g vonalnak igenis van létjogosultsága a maga szubkultúrájában. Pl volt két év míg chopinban 3400f-t használtam azért, mert apró és 2018-2020-ban mindenre elég volt, beleértve a játékot is. World of tanks, gta v, mutant year zero, mind futott fhd felbontáson szép részletességgel. Nem volt igényem nagyobb gépre, persze nem is voltak feláras procik. Ha a 8700g is 70 körül lenne, most nem is volna vita.
mini házban kocajátékosokat is kiszolgál apró fogyasztással, felesleges dvga méretekhez igazodó házak nélkül. Esetleg egy full passzív rendszer alapját képezve -
Pista0001
addikt
válasz TurboK0 #61861 üzenetére
Tehát nálad az 5600G már nem ment soha dvga-val, és ez is volt a cél az apuval.
Ilyen folyamatok nálam kb 10 éve voltak. Akkoriban egy i5-760/8GB RAM/HD7870 gépem volt, amiben az alaplap (úgy tűnt, hogy) beadta a kulcsot. Volt mellette egy Sandy Celeronos gép igp-vel (illetve a Gigabyte alaplap valamit bénázott vele, nem ment az igp, ezért egy HD4350-nel, de az alapötlet az igp volt) multimédiára, meg nem sokkal korábban vettem egy Intel NUC minipc-t Ivy i3-mal, mert nagyon jó áron volt, és ki akartam próbálni. Akkoriban már nem nagyon játszottam, úgyhogy teljesen jól elvoltam ezekkel, gyakorlatilag a NUC lett a fő és egyetlen gépem. A Celeront eladtam rá egy évre egy ismerősnek, akinek bedöglött a régi gépe (csak netezés), illetve a "nagy" gépből a processzort és a vga-t is még egész jó áron. A minipc elég zajos volt, hdd-t se tudtam tenni bele, ezért megint egy év múlva vettem egy Kabinis Asrock QC-5000/PH-t multimédiára, szerencsére a ram megmaradt még a régi gépből. Később pár laptop lett melóból, majd 2021-ben egy brand desktop is Haswell i3-mal. Akkoriban foglalkoztatott újra a játék gondolata, úgyhogy cseréltem benne a procit i5-re, és vettem bele egy 1050ti LP vga-t ez a gép kicsit más formában most is megvan (Lenovo sff, i5-4570, 16GB ram, 1050ti), de időközben elkapott a gépszíj, akartam olyan játékokkal is játszani, amikhez ez már kevés volt, így lett a Ryzen 5 a 6650XT-vel tavaly év elején, majd az időközben elhalálozott Kabini helyére az 5600G. Ja, és kiderült, hogy a 10 évvel ezelőtt elromlott(nak hitt) alaplap működik, Kínából kapot egy Xeon L3426-ot, és egy kallódó R7 250-et, azon játszok azokkal a játékokkal, amikkel azelőtt játszottam, hogy 10 éve abbahagytam játszani.
-
TurboK0
tag
válasz Pista0001 #61859 üzenetére
Nem tudom nála hogyan alakult, de mivel elég hasonló felállásban van nálam is a hardver park, ezért megosztom: régen dGPU-val ment minden, és sokáig nem tudtam új kártyát szerezni. Aztán beugrott egy nagy frissítés (Vega 56), ami hatalmas élmény volt. Egészen addig amíg fel nem tűnt hogy marhára nem játszok semmivel sem ami igényelné. Akkor meg minek.
Épp akkor volt a bányász őrület ezért a Vegát 2.5x áron el tudtam adni, így utólag jó befektetés volt. Mivel Ryzen 3600 volt a procim, ezért kellett egy tartalék VGA, ez lett egy olcsó RX 480. Utána lett a proci cserélve 5600G-re több szempont miatt is, többek között mert le kellett szednem a fogyasztást minimumra mert akkor vezették be a kvóta rendszert (bizonyos limit fölött többszörösen kell fizetni az áramért).
Kis tesztelés után előjött hogy a 5600G visz mindent amihez használom, így az RX480 azóta is a polcon figyel tartalékként. De szerintem megy fel apróra az is mert nincs kihasználva és csak veszít az értékéből.
-
TurboK0
tag
Ha van más szempont ami abszolút prioritást élvez, és a büdzséből kitelik, akkor hajrá. Nálam sajnos nem így van.
downclock az alapból túl erős/sokat fogyasztó hw-re
Persze, nálam is vannak más szempontok, de a dGPU jön ki legjobban. C6-ba belefér, a táp bírja, amihez a 5600G nem elég ahhoz meg a 8600G/RX480 sem erős. Üresjáratban meg egy RX6600 vagy 7600 meg csak 4-5 watt állítólag, így a számlán nem látszik meg. Van egy régi Scythe Setsugen 2 bordám ami egy 120mm ventivel sokkal hatékonyabb mint az három csöves fos amit manapság minden egyes gpu-ra tesznek, és csendesebb is.
Ha nálam is pico PSU-ról menne az 5600G akkor persze más szempontok lennének, de jelenleg (még) rendes táp van benne.
De beültetted a bogarat a fülembe, lehet én is inkább teszek egy pico psu-t a mostani gépembe...
-
Pista0001
addikt
A dgpu-s Ryzen játékra van elsősorban (gyakorlatilag csak arra ), szóval a dgpu alap, valamint a sima 5600 sokkal előnyösebb játékra. Pcie 4.0 (nincs kihasználva 3.0-s riser miatt ), nagyobb cache, stb. Nem tudom, nálad miért volt apu+dgpu az eredeti felállás. Biztonsági tartalék miatt volt igp-s proci?
Az apu ahogy írtam, csak net és multimédia, oda nem kell lóerő. Igazából ide overkill az 5600G, de nem nagyon volt élhető alternatíva. Az "Atom" vonal mindkét oldalon elhalóban van, minipc-t nem akartam, meg így hogyha kellene még egy gép aktuális(abb) játékokhoz, akkor a 6650XT belekerülne az 5600G-vel egy alkalmas házba, a sima 5600 mellé meg szerintem vennék valami 7600/4060 körüli megoldást.
Szerencsére ez a veszély egyelőre nem fenyeget, beosztjuk egymás között a használatot, régebbi címekhez meg van még két dgpu-s gép 10 és 15 évvel ezelőtti alapon, 5 és 10 éves vgakkal.
[ Szerkesztve ]
-
sb
veterán
válasz Pista0001 #61852 üzenetére
Kilőtted a legkevésbé releváns dolgot.
Ez most egy spec. egyéni "hülyeség". Alapvetően most sincs dvga-m (ill. van, de a polcon egy RX470 meg egy RX6600XT ), G-s APU nekem elég, G-sre is váltanék alapból. Ami plusz, hogy machine learning érdekelne és a Phoenixben már van NPU... viszont ha tényleg kezdenék valamit a témában akkor nem ártana utána egy dvga sem.
Csak ennyi a fura, ellentmondásosnak tűnő kétféle konfig irány.
A harmadik 5600G->Phoenix váltási okom meg szimplán, hogy belemászott az agyamba...
@TurboK0
...annak ellenére, hogy racionálisan abszolút nem éri meg. Egyetértünk.
Az igp vs dpgu-t értem amit írsz, de én más szempontból is nézem, főleg ha már ITX topicban vagyunk, ha valami overkill, hiába 10x gyorsabb ha más szempontból hátrányos. Lásd TDP, méret, stb... persze ami észszerű keretek között megoldás lehet az játszik nálam is, pl. downclock az alapból túl erős/sokat fogyasztó hw-re, stb... de ez is csak bizonyos szintig működik. Nálam a fentiek alapján igp vs dgpu-t az dönti el, hogy szükség van-e a sokkal nagyobb kraftra. Ha nincs akkor valószínűleg kimarad, hiába jobb árban vagy perf/price-ban.szerk: Az M.2-kkel nekem nem volt gondom, ahogy kiürült a gép és maradtak dvga nélkül úgy lett feleslegesen sok helyem. A legolcsóbb A320+200GE-s gépbe is 2db M.2-t raktam be, a desktop B550-be így 3db figyel. Addig raktam amíg volt hely. De igazából csak azért mert volt egy marék kisebb (500-as) SSD-m itthon. Ha komolyabban kéne a tárhely és pl. a pár extra PCIe is másra kellene akkor simán lecserélném nagyobbakra és nem vacakolnék itt a kicsikkel. Igazából ennek semmi értelme, csak ha már volt mindkettő akkor bekerültek. Szóval ha valós az igény akkor ahogy írod: a PCIe-kkel, akár második slottal, akár a dvga feláldozásával megoldható. Ha tud a lap PCIe bifurcation-t akkor az x16 is felosztható lenne 4db x4-re. De ahogy nőnek a meghajtók úgy látom egyre egyszerűbbnek a kérdést ezek nélkül is.
[ Szerkesztve ]
-
Hanok
senior tag
-
TurboK0
tag
Nálam is hasonló a felállás, és én is gondolkodom a 8600G és dVGA között. De egy 5600G -> 8600G kb. 200e és VGA teljesítményben egy 20e Ft-os RX 580 üti. Helyette akkor lehetne egy RX 7600 ami csak 110e de az 5600G-nél 10x gyorsabb, és abból találni olyat ami Jonsbo C6-ba befér (úgy emlékszem 240mm a max, ha front ventit nem teszel elé és a táp konnektor oldalra mutat). Vagy HA-n 60e körül van RX 6600 is ami még mindig 7x gyorsabb mint a 5600G.
Ami szempontból megérné az AM5 az a több m2 foglalat (úgy láttam az a tendencia dominál hogy egyre inkább elengedik a SATA portokat a több m2 irányába), de összesen kerek EGY darab AM5 mATX lapot találtam, aminél több mint két m2 foglalat van (Asrock B650m Pro RS). Lehet várni kell vele egy évet, a ryzen 9000 startolásával jönnek új alaplapok. A chipset sajnos csak annyiban változnak hogy tesznek bele USB4-et, de talán a perifériákat megvariálják a gyártók és legalább lesz választék. Vagy a mostani B650 alaplapok olcsóbbak lesznek. De ha sok m.2 kell, akkor már mehetne úgy is hogy feláldozom a dVGA slotot egy 4x m.2 kártyára.
Szóval 5600G -> 8600G egyszerűen nem éri meg. Talán csak akkor ha feltétlen kell a PCIE 4.0 support.
Gépházból a Silverstone-t tudom ajánlani, nem túl olcsók de MINDEN elrendezésben van valami opciójuk. Nekem a Milo 11 tetszett legjobban, az a Jonsbo C6-nak pont fele, cserébe TFX tápos és alacsony profilú kártyákat fogad el csak, cserébe lehet bele tenni normál alaplapot és nem kell a mini PC-k elcseszett laptop hűtése miatt sírni. Antec-nek is van pár "nem gamer" kasznija amik között vannak egész minimális megoldások. Szóba jöhet még a Raijintek Styx ami elég régi de még lehet kapni, 36cm mély, és a belsejében optimális a helykihasználás dVGA-hoz (viszont jobb oldalt kell nyitni, tehát 180 fokkal el van benne forgatva minden és a hátsó panel van legalul).
Sajnos a legtöbb kaszni manapság mind üveges ledes lukacsos aluminium szar, egyre rosszabb a választék. -
Pista0001
addikt
A dvga-s gépbe nem vettem G-s procit direkt, a G-sbe meg nem valószínű, hogy kerül dvga. Illetve a jelenlegi házában kizárt. ITX gépem nincs is, aminek lenne igp-je, és van benne dgpu is. A jelenlegi eszközeimmel 5-ből csak 2 gépben tudnám megoldani egyáltalán, értelme viszont csak egyben lenne egyáltalán.
-
phulee
tag
Ugye? De sokszor nem is lehetett igény, mert nem volt mire, illeve miből. Örültünk sokszor, hogy egyáltalán lehetett bármit is beszerezni. Túl hamar születtem, de még hol voltak webáruházak, netes fórumok, yt videók? De minden kornak megvan a maga izgalma, most folyamatvezérlés van, hűtés optimalizálás stb. Cserébe nem 28 kg egy olyan gép, mint amiben a HDD kisebb volt, mint ami ma egy közepes prociban a cache.
De amúgy ez a lényeg, amit írtál a megoldás. Akkor is meg kell oldani és most is. Legfeljebb csak a hangsúlyok mások...
-
phulee
tag
válasz TurboK0 #61840 üzenetére
Kösz a megerósítést, pont ezt írták reddit JC6 fórumokon, hogy az alul szív, felül kifúj verzió, előlről megtámogatva vált be leginkább. Meglátom, ha összeállt a kép, majd legfeljebb beszámolok a tapasztalatról, ha van rá érdeklődés...
Igen, láttam ezeket a "házi" megoldásokat és elég frappánsak. Egyelőre egy M.2 SSD lesz, még gondolkozom, hogy kell-e külön adattároló, de HDD biztosan nem lesz. Amúgy is alapvetően NAS-t használok az irodában is meg itthon is.
A megkötések csak fejlesztik a kreativítást, már alig várom.
-
phulee
tag
válasz TurboK0 #61839 üzenetére
Hetek óta művelődöm és amikor már úgy érzem, hogy kezdek egyenesbe jönni, akkor mindig újra és újra rájövök, hogy mennyire nem tudok semmit.
Kösz a segítséget és a tippet. Egyelőre úgy értem ez a most összeállt legó jó lesz. A többi meg majd úgyis csak a szerelés közben fog kiderülni. Szerencsére van külön home office irodánk, ezért az éjszakai zajok nem érdekesek.
Meglátom én is, hogy még mennyi ilyen kis apróságba fogok beleszaladni és sírom vissza a brand gépek világát.
-
phulee
tag
Félreérthető voltam, nem cél a teljes csendesség, illetve nem reális. Pusztán a lehetőségekhez mérten.
ATX fel sem merült éppen ezért, csakis STX. Így is sakkozni kell a hellyel, főleg a pocihűtés miatt.Köszönöm a videókat, BQ-ről néztem már jópárat. Mivel Amazon-ról rendelkel Sl-100 Black-et, ezért az ingyenes szállításhoz éppen annyi hiányzik, mint egy NF-P12 R1300 ára, szóval berendelem...
-
sb
veterán
válasz Pista0001 #61788 üzenetére
Ez nálam is így van kb. Az 5600G csak a dvga-s konfigból maradt meg nagy táppal és most is az a kérdés, hogy lesz-e még valaha dvga-m, hogy megtartsam (játék nem lesz, de hobbi kódolásra esetleg érdekes lehet).Sok opció forog a fejemben, nincs még kialakulva mi lesz. Az eddig felállás a:
- 1. gép: desktop: nagyobb cpu+dvga+450 Gold ATX
- 2. gép: miniszerver 200GE+HDD-k+paneltáp volt
Viszont már a szerverben is 4650G van, közben meg egyre kevesebbet használom... és a desktop gépből is kikerült a dvga. Összeértek, csak minek?! 4650G vs 5600G.
Desktopnak már írtam párszor a minipc-t 7840HS-el, ami szimpatikus lenne, de mióta megjelent, egy 8600G+paneltáp kombó is megfordult a fejemben ami kielégítené a DIY sz*rarkodási vágyam is. (úgy látszik rég csináltam, mert legutóbb már elegem volt belőle, csak működjön és ennyi.)
Vagy maradhatna ATX táppal a 8600G és később jöhet új dvga mellé.
Esetleg összevonom a szerverrel, mert már az is overkill, meg minek... plusz egy 6-8 magos erős APU is elketyeg már hatékonyan szerverként is a háttérben ha épp nincs aktívan használva.Ha már itt tartunk:
Kicsit nagyobb, 300-350mm mélységű és/vagy magasságú házból miket tudnátok ajánlani? Esetleg olyat amiben elől/belül van az ATX táp. -
trog
tag
válasz TurboK0 #61840 üzenetére
Mielőtt eladtam az SSD-t amúgy azt vettem észre, hogy a képen pirossal karikázott helyre is lehet tenni, mert pont olyan távolságra van az a két furat egymástól, ha nem akartok gyorskötözőzni/fúrni faragni,bár az én tápom nem ott fent van, de szerintem oda kell férjen, elég gyanús is, hogy gyárilag annak szánták, különben miért lenne ott az a panel, de emlékeim szerint egyik leírásban sem szerepel mint opció.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Sima fekete Jonsplus Z20 megérkezett a Caseking-hez, szóval rövidesen nálunk is kapható lesz, az árából kb. 2db C6 kijön.
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
félisten
A12 jónak tűnik 950-1000 rpm-ig, míg a P12 800-850rpm-ig.
BQ Silent Wings Pro 4 viszont meglepően korrekt.#61840 TurboK0
Én találtam 120mm -> 3.5"/2.5" átalakítót és az aljára szereltem az SSD-t...
Hol/milyet találtál? Ilyen lehet nekem is kellene.[ Szerkesztve ]
-
BiP
nagyúr
válasz phulee #61836 üzenetére
Amikor még a hőskorban mi raktunk össze gépeket, akkor erősen más problémáink voltak. Ez most már egy kicsit űrtechnika, úgy érzem az alapokról tanulom újra, pedig úgy 20 évet eltöltöttem benne.
Dettó így érzem. De igazából egyszerűen az igények is mások voltak,(sokszor nem is volt extra igény), más hőmennyiséget kellett elvezetni, mások voltak a méretek is, máshogy kellett megoldani.
A szűkre szabott ITX világ meg egy külön műfaj volt mindig is. -
Hanok
senior tag
válasz phulee #61838 üzenetére
Ha az asztalon van akkor azért lehet hallani fogod, ugye azt kell mérlegelni hogy amit TurboK0 kolléga is írt hogy 800rpm körül már lehet hallani. T30-at azért 800-nál még semennyire nem lehet és valószínűleg a statikus nyomása a P12-nek 400-on azért nem túl nagy. Viszont ha ATX táppal lesz használva akkor ez kiesett így nem alternatíva. Egyébként tudom hogy nem annyira mérvadó de legalább lehet hallani az eltérést azonos körülmények között:
[Noctua NF-A12x25 PWM]
[Phanteks PH-F120T30]
[Noctua NF-P12 redux]
Nagyjából 1300-ig sasold meg őket vagy itt a csatornán olyanokat amiknek a statikus nyomása viszonylag magas. -
TurboK0
tag
válasz phulee #61836 üzenetére
140mm-es venti több levegőt mozgat alacsony fordulatszámon, de hűtőbordán a légnyomása gyengébb, kivéve ha feltekered ugyanolyan magas fordulatszámra. De akkor meg nem halkabb.
Jonsbo C6-ba csak alulra és felülre lehet 140mm ventit tenni, és ha alulra teszel akármilyen ventit az blokkolja a legalsó PCIE slotot.
Én úgy vettem észre hogy a hűtése sokkal jobb ha az elejére teszel ventit. Próbáltam 2 elülső ventivel is (kábelkötegelővel kifeszítve), de nem látom hogy ez sok különbséget tenni. Egyszerűen nincs hely elvezetni a forró levegőt felül, mert ATX táppal használom és az alaplapon a felső VRM bordák útban vannak. SFX táp ezen biztosan segít.
Ha az elejére teszel ventit, akkor viszont adattárolót nem lehet sehová sem tenni, csak sufni megoldással. Én találtam 120mm -> 3.5"/2.5" átalakítót és az aljára szereltem az SSD-t, itt a fórumon egy másik kolléga a szerkezet tetejére kábelkötegelővel rögzített egy SSD tartó kasznit két lemezzel.Láttam olyan megoldást is hogy SFX ventit rögzítettek a ház elején valahogy, és kétoldalú ragasztóval a táp oldalára ment az SSD. Lehet barkácsolni sokféle módon, de rengeteg a megkötés.
-
TurboK0
tag
válasz phulee #61838 üzenetére
Mindegyik Noctua ventiből van 4-10 fajta (három tűs, négy tűs, 5V-os, alacsony/magas fordulatszámú, ipari verzió, ezek permutációi, stb), noctua.at oldalon nézz szét. Ami nekem van az PWM csatis (négy tűs) és 1300rpm-es. 1300rpm-re normalizálva a P12 valóban hangosabb mint az A12, és hűtőbordán teljesítményre is gyengébb, de cserébe a P12 Redux fele annyiba kerül.
Amúgy a Noctua A12 kb. a Rolls Royce modellje a ventiknek, annyiba is kerül, és olyan support is van hozzá. Asszem talán csak az Arctic P12 az egyetlen ami teljesítményben vetekszik vele, és az is leginkább azért mert baromi olcsó és ezért kivételesen jó az ár-érték arány (de kíváncsi vagyok hogy abban meddig bírja a csapágy, hivatalos oldalon nem írják az MTBF-et).A Phantek T30 a Jonsbo C6-ban felül csak akkor fér el ha SFX tápot használsz, és az alaplapon nincsenek nagy VRM bordák a tetején, de lehet a proci hűtőborda már akkor is blokkolná. Nálam ATX táppal a felső venti gyakorlatilag negyed milliméterre van a táp oldalától (ezért és szeretnék bele SFX tápot), csak a CPU hűtő által "lefelé" fújt levegőt tudja kiszívni, de a legfelső VRM bordák azt is blokkolják. Lehet kicserélem a fenti VRM bordákat valami GPU öntapadós rézbordára, hátha jobb úgy.
A Noctua ventik pontosan annyira zajosak mint akármelyik másik venti: amennyire állítod őket. Lásd https://getfancontrol.com/
Nálam a P12-vel 400 rpm körül aludni lehet mellette, 550 rpm körül csak hajnali kettőkor lehet hallani a susogását, 800 rpm körül már hangos de még nem kellemetlen, feljebb meg nem megy mert lekapcsoltam a procin a turbo órajelet és úgy még 60 fokra sem kúszik fel.A C6-ban valóban számít minden milliméter, nekem aliexpresszről kell rendelnem alacsony profilos SATA kábelt mert alaplapon oldalra mutat a SATA aljzat és a legrövidebb kábelem is már ütközik az előlappal...
-
Hanok
senior tag
válasz TurboK0 #61834 üzenetére
Én azért idevenném a Phanteks T30-at is statikus nyomás és zaj tekintetében verhetetlen, kérdés hogy befér-e úgy hogy kicsit vastagabb a többi jelöltnél. Illetve kérdés hogy a zaj számít-e, redux azért nem feltétlen a csendesebb kategória.
phulee esetleg majd ránézhetsz erre is ha statikus nyomás irányba mész el.[ Szerkesztve ]
-
phulee
tag
válasz TurboK0 #61834 üzenetére
Nagyon hasznos tippek! Pont fordítva gondoltam volna, hogy a 140-esek erősebbek és érdemes ezekre alapozni. Jonsbo C6 építős fórumokon legalábbis ezt ajánlották.
Nem túl drágán szereztem 3 db BQ! Silent Wings 3 140-est. Meglátom milyenek lesznek, úgyis előbb össze szeretném rakni a gépet, hogy ténylegesen lássam lesz-e elég hely a proci hűtőnek. Ha esetleg nem válnak be, akkor lecserélem őket 120-osokra. A házban csak egy rtx2060 lesz meg sfx táp, nyilván az alaplapon meg procin kívül.
A Reduxokat én is néztem, csak nem volt egyértelmű, hogy ezek is ugyanúgy szabályozottak-e. De rákeresek, mert alapvetően előre úgyis 120-s venti megy gyárilag, és akkor alul-felül lennének a nagyobbak és elölről meg a 120-ad adna a rendszernek. Ez jó lehet így?
Ha oda jutok, akkor az ajánlott oldalt majd átnézem. Amikor még a hőskorban mi raktunk össze gépeket, akkor erősen más problémáink voltak. Ez most már egy kicsit űrtechnika, úgy érzem az alapokról tanulom újra, pedig úgy 20 évet eltöltöttem benne.
Köszi mégegyszer a kimerítő felvilágosítást!
-
TurboK0
tag
válasz phulee #61827 üzenetére
Én Noctuára esküszöm. Ezek bírják a legtovább. Régebben próbáltam sokmindent a legcsendesebb konfighoz, köztük az (akkor) etalonnak számító Yate Loon-t is, de két év után mindegyik elkezdett tompán kattogni ahogy elhasználódott bennük a csapágy. Noctuánál ugyanez 7-8 év után jött elő. A legöregebb Noctua NF-P12 ventim 14 éve megy.
Egyébként ha normálisan beszabályozod a sebességet akkor manapság akármelyik venti hangtalan (lásd https://getfancontrol.com/). Csak ha elhasználódik a csapágy, akkor elkezd tompán kattogni olyan sebességen is ahol a lapátok surranása még hangtalan lenne.
Ja, meg ez a legdrágább márka, de a Redux ventik fele annyiba kerülnek és úgy már nem is annyira rossz. Én az NF-P12 Redux 1300 ventit ajánlom, az A12 jobb de süvítősebb hangja van és sokkal drágább, az S12 sorozat meg egyszerűen nem jó (hangos és gyenge, hűtőbordán P12-re cserélve jelentősen javultak az eredmények).
Noctuán kívül egyébként a Be Quiet-ről hallottam sok jót, ha egyszer a gépemben tönkremennek a ventik, akkor arra váltanék próbaképpen.
Venti mérettel vigyázz, a 140-es ventik több levegőt mozgatnak kisebb fordulatszámon, de sokkal alacsonyabb légnyomáson. Ha hűtőbordára/radiátorra teszel ventit, vagy túl sok az akadály a gépházban, akkor a légnyomás fontosabb. A Jonsbo C6 pedig elég zsúfolt. Pár helyen pl. írták hogy a kaszniban a lukak az oldalán túl aprók, blokkolják a levegő mozgást, ezért a magas légnyomású venti fontosabb. Volt egy teszt ahol a ház tetejét levéve 5 fokkal jobb eredményt értek el, ez nálam csak ~2 fok körül van Noctua NF-P12 1300 ventikkel (ATX táppal; a hűtőborda és a táp között kb 1mm hely van).
-
Vigneau
félisten
válasz phulee #61831 üzenetére
Köszönöm szépen én is az infót!
Szerintem egyelőre elleszek az eLoop-okkal. Úgy vagyok vele, szolgáljanak ki engem is egy darabig, ha már bizalmat szavaztam anno nekik. A háromból kettő újonnan nálam kezdte a pályafutását.
-
Pista0001
addikt
válasz HUN_Sector #61817 üzenetére
Ahogy a többiek írták, szerintem is a venti profil túl agresszív. Két gépemben van AXP90, egy 36-os meg egy 47-es, mindkettő a sima szürke változat. A 36-os Chieftec IX-ben van 5600G-n, a 47-es Lian li PC-Q07-ben Xeon L3426-on, az előbbi Asrock, az utóbbi DFI lappal. A Ryzen gyakorlatilag csak Windows 11 vagy Manjaro desktop, net és film felhasználásra van, gyakorlatilag hangtalan, mióta belőttem a ventiprofilt, a másikat is variáltam kicsit, de ott nem volt rá igazából szükség, a vga hűtése elb*szott darab, az úgyis k*rva hangos...
-
Vigneau
félisten
válasz phulee #61827 üzenetére
Az én felállásom már tudod, de megerősítem.
Elől 2x eLoop B12-PS, felül 1x eLoop B12-PS, a CPU-n pedig TL-C12B Extrem. Korábban pedig 4x Arctic P12 Max volt a gépben, de az előbb taglalt felállás nekem jobb összképet adott.
A BQ! Silent Wings is jó lehet, csak ne Pure legyen. Thermalright vonalon pedig rendszer hűtőnek a TL-C12-B típussal szemezgettem még korábban. Természetesen a TL-E12 elvileg magasabb szintet képvisel. Tükrözi az ára is.
-
phulee
tag
Többeknek van Jonsbo C6 háza, milyen ház venti vált be nektek? Az alábbiakat néztem, gondoltam kapna 1-1-et alulra és felülre elsőre:
-be Quiet! Silent Wings 3 (ebből most láttam a HA-n),
-Noiseblocker eLoop B14-PS vagy B12 (elég a 120-as?),
-Thermalright TL-E12 ha már a CPU hűtőn is ez van, ez most 10 euró, ingyenes Amazonos szállítással.Igazából ne legyen túl hangos, tegye szépen a dolgát.
Mit gondoltok?[ Szerkesztve ]
-
Crabface
senior tag
Gagyi alaplapi szabalyozas. Allits be Fancontrol-al egy egyedi gorbet. Nalam a Gigabyte bios mar 40 fokos cpunal 80%-on tekeri a cpu ventit teljesen indokolatlanul.
"If you don't look back when you're walking away from your car, you bought the wrong one."
-
phulee
tag
válasz Vigneau #61821 üzenetére
Kösz a tippet, csak most nem tudom a vámmal mi a helyzet, áfát gondolom kell fizetni, míg a németektől nem (Brexit imádunk ). Három hete csücsül a reptéren egy angol barátom által küldött csomagom, nem tudják kitalálni mi lehet , pedig csak egy külső VGA ház.
De ránézek mindenképp!
-
Vigneau
félisten
válasz phulee #61812 üzenetére
Az én SI-100 Black-em korábban az angol Amazon-ról jött, de postával is olcsóbb volt, mint posta nélkül a németektől. Lehet, most jobb kondíciókkal kínálják. Itthon sajnos ezt a típust a disztribútor nem árulja...
-
veterán
Pontosan milyen procin van és milyen házban? VGA van a gépben?
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Vigneau
félisten
válasz phulee #61818 üzenetére
Ez a venti - szerintem - teljesen rendben van. Érdekes, hogy a külön vehető szürke verziója picit lassabb a gyártó oldala szerint. Viszont ami a sima SI-100-on van, az meg állítólag ugyanazt tudja, mint a Black. A fene se érti, melyik az igazi érték...
-
phulee
tag
válasz HUN_Sector #61815 üzenetére
Kösz, amit én nézek azon ez van elvileg: TL-E12B EXTREM.
-
-
veterán
válasz HUN_Sector #61815 üzenetére
Mit tapasztaltál? Ez nekem értékes infó lenne.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
phulee
tag
Esetleg, ha valakit érint akciós jelenleg a Jonsbo C6, meg is rendeltem gyorsan.
-
mpierre
veterán
Ez egy teljesen potens "kis" ház. 360-as radi felülre, slim ventivel és még egy 120-ast (240-est ) talán elpakolok benne. Karaj. Mindenhol is tud levegőt venni.
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
phulee
tag
válasz HUN_Sector #61801 üzenetére
Mindenképpen várjuk az infót! Melyik Thermalright ventijével nem vagy megelégedve? Az SI-100 Black-et tervezem rendelni, arról eddig jókat olvastam.
Német Amazonról most volt ingyenes szállítási lehetőség, itthon nem találok.
-
phulee
tag
válasz hegegabi80 #61802 üzenetére
Kösz, hogy megosztottad a tapasztalatod. Többen is írtátok, hogy elég csendesnek mondható. Nem tűnik tényleg rossz vételnek.
-
HookR
addikt
ITX Shipping Container case nem hivatalos oldal - overtek.co.uk / youtube
- 172 x 189 x 358 mm (11,64l)
- DAN A4-SFX klón[ Szerkesztve ]
▌www.thunderbolts.info | youtube.com/ThunderboltsProject ▌16personalities.com▐
-
rxmiss
tag
mehh, lejart a szerkesztes.
hibas az elozo link: ASRockRack EPC612D4I lenne amitol megvalok. -
rxmiss
tag
nem egy hirdetes, hanem kivancsiskodas, remelem belefer:
ASRockRack EPC612D4I-2M alaplap + e5-4628L V4 proci erdekelhet itt valakit? jovo het szerdan valnek meg tole, addig hasznalom.
ertem h eleg retegtermek, raadasul a mai asztali processzorok erosebbek is ennel.
nem muszaj eladnom, csak a topikbetegseg miatt (kenyszeres alkatreszfelhalmozas ) mar az utodjat hasznalom aktivan (epc621-d4i) -
TurboK0
tag
PSU Tier listán is "B" kategóriában van, ami tiszteletre méltó eredmény. Habár hozzá kell tenni hogy a tápjaiknak 80%-a meg a "E" (veszélyes hulladék) kategóriás. Biztos ennél jobb OEM-et találtak.
Azért árához képest ez valóban szép teljesítmény, lehet sikerült rábeszélni.
[ Szerkesztve ]
-
hegegabi80
addikt
válasz phulee #61794 üzenetére
Nekem korábban egy 450W példány volt belőle. Egy ryzen 2600 és egy RX570 vgat szolgált ki.
Gép bekapcsolásakor kicsit felpörgette a ventit aztán leállt. Netezés közben nem is kapcsolt be a venti, játékok alatt bekapcsolt, de én nem igazán hallottam. Igaz engem annyira nem is zavarnak a minimális zajok.
Összességében meg voltam vele elégedve, kicsit bánom is hogy eladtam. -
HUN_Sector
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MSI alaplap
- Beszámítás! MSI H81M-E33 Alaplap H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte 4.gen i7-es félkonfig! fejlesztés miatt, eladó! FoxPost ON!
- G.SKILL Trident Z DDR4-4400 CL19-19-19-39 1.40V 32GB (4x8GB)
- Beszámítás! MSI MPG X570 GAMING EDGE WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest