- Bambu Lab 3D nyomtatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- MILC felhasználók szakmai topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Házimozi haladó szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Projektor topic
- Home server / házi szerver építése
- Hamarosan leszűkíti a támogatott hardvereit az NVIDIA
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
válasz
flashpointer #65900 üzenetére
Majd meglátjuk az árát. Nem hiszem, hogy túl olcsó lenne.
-
sb
veterán
válasz
PROTRON #65894 üzenetére
Ugyan, vannak fontosabb dolgok is... És egyébként is, ha kéken világít akkor hűvösebb, mint ha piros.
Viccen kívül: én is kerülöm ezeket, de ha nincs választék akkor szemet hunyok... és kikapcsolom.Eddig mindig voltak minimál megoldások, de kezd szorulni a hurok. Asszem most használom életem első RGB-s alaplapját (Asus A620M Pro RS Wifi), és ramját is (ebből volt épp akciós 48GB-os kit). A lapon rögtön kilőttem, a ramhoz vmi progit kellett volna feltenni (extra agybaj), az elmaradt végül mert bekerült a másik, 32-es szett, azóta a 48-as a fiókban.
Pedig ventim se volt még ledes, vmi ezeréves CM házban talán egyszer, 10 éve. Amíg ki nem szedtem.Ráadásul most mindkettő fehér.
Lehet, hogy váltani kéne, fehér+RGB lap+ram, veszek még rá egy fehér+RGB AXP-120-at fehér C6 házzal és meg is vagyok.
-
sb
veterán
válasz
flashpointer #65890 üzenetére
Gyorsan megnéztem 3 félkonfig árát:
mITX 150 mITX 150 mITX 150
7700X 250 7700X 250 7900X 320
32GB 90 64GB 160 128GB 320
7600XT 350 5060Ti 450 5060Ti 450
840 1010 1240Az első egyértelműen gyengébb szvsz. Gpu is, ram is, cpu is 370 szint inkább.
A második árazásban szerintem közel egálban lesz, a cpu még mindig gyengébb.
A harmadik nyers erőre hasonló de nem tudja azt amit a 128-as APU. Szerintem itt látszik az árazási prémium, a 64-esnél meg már nem igazán.
És ugye a gép többi része még nincs sehol... -
sb
veterán
válasz
flashpointer #65890 üzenetére
Már megbeszéltük, hogy ez nem átlagusernek jön. Annál többet tud AI + a sok egységes ram miatt. WS árazást kap, ennyi.
A kisebbek elérhetőbbek lesznek, most is 1400-1500 a 64GB-os, a 380-as még olcsóbb lesz, sztem 1200 körül az se lesz rossz... ha lesz annyi, de én ilyesmit tippelnék. Most alul is tartják az árat, hiszen 370 se nagyon van 1000, de inkább 1200 alatt, a most kijött - amúgy tök potens (leginkább ez van átlagusereknek szvsz) 350 is 1000 körül van. De az mostani szinten is irreális, az már nem sokkal jobb mint az előző gen. Ebből gondolom, hogy ezeknek lentebb kéne csúszni, 350: 7-800, 370: 1000, 380/395(32-64GB-os): 1200-1300 majd idővel.
Olcsóbb meg soha nem lesz a dvga-s verziónál, hiszen ez kompaktabb. Szerintem ez irreális elvárás. Ha levesszük a WS funkciókat akkor is többet ad szvsz egy 32GB-os azonosan erős kiépítés is, mint egy cpu+4060/5060 kombó. Akinek kell a kisebb méret, jobb fogyasztás az áldoz rá, akinek nem annak marad a dvga és nagyobb méret. A 128-as meg más liga.
@PROTRON
És ha AI vezérli az RGB-t akkor "jó helyre megy" az 50 TOPS is.
(Én nem is láttam az RGB-t, egyből a tesztekre tekertem a videót.)
-
sb
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #65888 üzenetére
Brutál. A gpu részt nyilván sokkal nehezebb volt összehozni és az a nagy durranás de én már a cpu oldalon is ki vagyok akadva egy ideje. Nem játszom, de arra is elég lenne a hatmagosom kb... de egy nyolcmagos már tényleg a mindenre bőőővel elég kategória átlagusernek (játék nélkül meg a fele is). Namost ezek 370-395 között már 1.5-2.5x gyorsabbak ennél cpu-ban is. Az én fejemben ezek még mindig szerver/WS szintű megoldások, nem otthoni netezős-esetleg játszós PC szintje. És notiba, kis minipc-be beférnek. Lassan egy átlag desktop rendszerhez a handheld méret elég.
Ha a gpu-t is hozzáveszem még akkor is brutális, ha csak casual gamingre, de abban is mennyit ver mondjuk egy 370-es 17-28W-ból a 8600G-mre? -
sb
veterán
-
sb
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #65847 üzenetére
Az úgy már elmegy.
Bár én más ligában mozgok. Eleve dvga nélkül, de ha épp volt/lenne akkor sem a 3-400W-os sávból válogatnék, még nagy desktopba sem (inkább 100-200W), nemhogy mITX-be. De ez én vagyok... az utóbbi 5-10 évben azt hajtottam, hogy hol tudok még 400W vagy az alatti tápokat venni. -
sb
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #65843 üzenetére
A mostani gpu-kból kiindulva, ha már AI, egy 2-300W-os már elég brutál kocka szokott lenni. Ezek párszor felszorozva, akár csak 4-5x, valóban 1000-1500W környékére már nem lesznek annyira kompaktak szvsz, hogy számítson az a pár cm a tápnál.
-
sb
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #65840 üzenetére
Erre nagy szükség van mITX méretbe (vagy hát máshova minek SFX táp?).
Én megvárom az utódját amikor már 3000W-ot tudok mITX-be beolvasztani. -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #65829 üzenetére
Gondolom azt hozza amit az eddigi tesztekben kb. leakeltek. Mínusz hűtés.
Én még mindig a kisebb modellekre várnék AI 340/350. Ezek 3+3 ill. 4+4 Zen5/5C magos cuccok, 4 és 8 CU-val.A 4CU nyilván nem annyira erős, de általános használatra szvsz meglepően jó amit eddig láttam róla. CPU oldalon is. GPU-nál pedig a 350-360-370-es 8-12-16 CU között nem látszik nagy különbség.
Inkább az aggasztó, hogy az árakat eléggé feltolták, noti, pár miniPC szintjén is elég magasról indulnak ezek a kisebb cuccok is. Pedig már eleve azért nézem őket, mert elég erősek, a 370 is elég overkill sok dologra és nem olcsó. És akkor hol vagyunk még a 385-395-től...
-
sb
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #65818 üzenetére
Én is.
De nekem jöhetne 340-el is egy ITX deszka a mini szerverbe. Meg igazából bármi közte... legyen sok jó gép/lap. Legalább így. Desktop APU-ról nézve az egészet megint fényévekkel le vagyunk maradva. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #65726 üzenetére
Durva ez a mini dizájn.
A tápcsati meg a kiírt minimum táp nem sokat mond, mindenre ráütik ha kell a nagyobbat. Majd kiderül a pontos specikből. Az viszont biztos, hogy ilyen kis méretben, 100W felett minden 10-20W lefaragása jótékony lehet, akár gyárilag, akár kézileg.
A PCIe-vel talán nem lesz gond, ahogy írod. Nálam most az S790S7-en 5.0-ás már a csati, ilyen szempontból sem rossz. Bár erősen gondolkodom továbbra is a megtartásán (még csak tesztelgetve van), annyi jó cucc jön ki, hogy mindig ott motoszkál fejben az ápgréditisz.
Mondjuk a várható árak eléggé elrontják a kedvet a számomra szimpatikusabb APU-k környékéről.
A HDMI jogos de azt is meg lehet oldani.
@TurboK0
Felesleges belemennünk, de szerintem irreális az arány. a BQ is Gold, elég jó tápok, ráadásul még speciben is leírják a hatásfokot azzal szemben, hogy a Gold nem határoz meg 10%-os elvárást. Van/volt amúgy ilyesmi BQ tápom, Seasonicok is akadnak, nem volt hasonló eltérésem. De leginkább az elvre, a szimpla fizikára gondoltam: 1. kisebb terhelés: rosszabb hatásfok, 2. nemlineáris a romlás, 3. ekkora eltérés nem nagyon szokott lenni hasonló sávban. Ilyen szempontból tartottam furának. -
sb
veterán
válasz
flashpointer #65713 üzenetére
Nem, itt ugyanazt adják csak kevesebb rammal.
De amúgy az a bénább még mindig sokkal gyorsabb mint bármilyen más IGP. És főleg alig kisebb mint a nagy, 40 CU-s... gondolom a sávszélesség itt is bejátszik, alig lesz lassabb mint a nagy.
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #65677 üzenetére
Ez elég fura, a Be Quiet is elég jó táp, Gold is, a kisebb teljesítmény is elvileg előny kis fogyasztásnál. Elvileg 10%-ra 79.4% van megadva. Az kb. a 46W, ez alapján ott 36.5W körül lehetne a valós fogyasztás.
Vagy fordítva, ha extrém jó a Seasonic, mondjuk 90% 33W-ra, akkor 30W... abból meg a BQ 60-65% körülre jön ki. És hát 600W-os táptól is fura lenne 5% loadnál 90%.
Furcsán nagy a gap a kettő között. Főleg ha a méretet is nézem. De csak érdekességképp írom.
@flashpointer
Ryzen AI Max: Erster Strix-Halo-Mini-PC 1900 eur
64GB-os már van 1400-1500 körül. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #65687 üzenetére
Még nincs adat a Gigabyte lp mennyivel jön, lehet, hogy lentebb tekerik. De a lehetőség amúgy is megvan rá, lefelé mindig lehet szabályozni és általában jobb is a hatékonyságnak... csak a pénztárcának nem, a feleslegesen megvett, majd eldobott teljesítmény miatt.
Az szerinte jó, hogy jön, mindenki belövi majd az igényeihez... nekem anno valahol a tápcsati nélküli 45-75W között volt kényelmes mITX-ben és azzal, hogy nem kellett a teljesítmény sem. Erre meg valóban ott van már az integrált ami helyügyileg is sokkal jobb. Ha kraft kell akkor meg maradnék (nem lp) 120-150W között. De jó tudni, hogy lp is van ha kellene valami a 790S7-be.
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #65588 üzenetére
Meg magokat, CU-kat... de pont ez a lényege. Bekerül egy átlag gépbe, nulla extrával és az életben nem lesz kihasználva 6-8 sávnál több. Ahogy magból is van olyan ahova bőven elég 4-6 mag... máshova meg 12-16 se rossz, hogy a gpu-król már ne is beszéljünk.
Szerintem legyen megoldás minden szegmensre és aztán lehet válogatni melyik megfelelő adott célra.
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #65558 üzenetére
Valóban ez a lényege, de úgy látszik lesz lepattanó is: AI Max 385: 8c + 32CU és pl. a framework-nél van "csak" 32GB-os kiépítés is. Ez AI-ra kevés lesz és ennek megfelelően árazásban sem tűnik elszálltnak.
A Strix Point se lesz rossz ha jön desktopra, bár őszintén, én lefelé is várnék már valamit. Néztem az Asrock industrial 4x4 "lapokkal" az AI 340/350-et. Korrekt cucc. Jó lenne, ha ilyesmi is jönne. A 2x0 széria ha jól látom gyk. a mostani desktop APU széria, de abban is vannak kisebb APU-k. Gyanítom ilyesmiket már nem fogunk látni nagyon custom megoldásként sem.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #65520 üzenetére
Ryzenen 1.35x a szorzó PPT és TDP között, szóval 88W a max.
Persze felugorhat, meg ha cpu only terhelést tolsz rá akkor be lehet úgy állítani, hogy a TDP-t se tartsa (PBO hekkelések)... de vegyes, tipikusan gondolom játék terhelésen ha megnézed akkor az átlag cpu fogyasztás jóval közelebb szokott lenni az 50W-hoz, mint a 100-hoz. Nézd meg a mobil SoC-okat, Pohenix-Strix Point, ott meg 20-30W-ban megáll a cpu és a maradék a gpu, az összteljesítmény pedig így is remek, kiegyensúlyozott játék alatt. A Halo is ilyen arányaiban...Egy-egy tüske meg nem számít szvsz, ha az átlag erre van belőve, hogy a tápod 50% körül kap terhelést. Azt bőven bírni fogja.
Dvga is ugyanez nálam, szinte mindig igaz (cpu-ra is a fenti), hogy a felső 5-10%-ot teljesítményt elhagyva jelentősen jobb a fogyasztás. Én biztos így lőném be ha ilyesmi a rendszer maximuma. Mondjuk legyen akkor 88+225W(+sallag...) mondjuk szumma 330-350W terhelés. Vagy avg a vegyes terhelés úgysem ezt fogja adni, hanem kevesebbet, vagy direkt letekerném és mondjuk lesz belőle egy 65+180W, tehát 250W körüli leszabályzott konfig... ami ugyanúgy vegyes load alatt még annyi se lesz. Mondjuk 200-220W vs 350W. Cserébe -5-10%-ért. Problem solved. Táp, de főleg hely+hűtés.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #65517 üzenetére
Igen, láttam a linket. Jó az a németektől is.
Mekkora vga-t lesz? Tudom, hogy itt simán belefér, de mITX-be én egyrészt nem passzíroznék több 100W-ot... de reálisan vmi középkategória lehet optimális. Egy 9060 mennyi lesz, 150, max 200W körül jöhet? Cpu oldalon játék alatt, ahol a gpu fogyasztás is bejátszik, ott simán elvan bőven 100W alatt a proci, inkább 65W körül el lehet lenni. Ez így 250-280W? Egy kis UV, kisebb kártya és befér 200-220W körülre. Szerintem nemhogy elég a táp, de még kényelmesen, hangra is optimális lehet még így 50-60% körüli load-on maradva. Vagy rosszul látom?
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #65512 üzenetére
Kapható? Remek! 1-2 hete néztem, akkor még nem láttam listázva.
Ebbe garantáltan befér minden permutációban és igény szerint az mATX lap, ATX táp, toronyhűtő, dvga, HDD(k), 240 AIO... ami ugyan nem mITX, de elég kompakt még így is.
Viszont ha valamivel lehet sakkozni a fentiekből (nálam csak opcionális ebből 2-3 tétel is) akkor továbbra is elég a C6/C6-ITX.Közben találtam egy videót a C6-ITX-ről mATX lappal. Hát, gyakorlatilag nem fér be ATX táppal, alatta az alacsonyabb ramok is koppra a tápon lennének és akkor még a normális táp felfogatás sem megoldott.
Viszont pl. a Minisforum BD795M a fektetett SO-DIMM modulokkal és egy 90 fokos ATX tápcsatival, Sata-kkal... -
sb
veterán
válasz
TurboK0 #65505 üzenetére
A He-t kihagytam valóban, pedig tudtam... a lemezekre tippeltem én is.
Amit írtam azt nem a mostani szériák alapján tettem, régebbiek voltak. Red volt nálam is a leghalkabb, de csak a 3-4TB-os vonalból. 5TB már gáz volt. Purple nem extra hangos, de van hangja. Blue nálam nem volt rossz, de szintén régi típus. Toschibából meg fura amit írsz, ott tesztekben is hasonló vélemények voltak, 2-3TB vonalon voltak halk cuccok.
Amikkel befürödtem: nagyobb Red, összes Seagate ().
@echterion
Ebben nincs tapasztalatom sajnos. Bár van/volt a routereimen USB, de soha nem használtam ilyen célra. -
sb
veterán
Szerintem ez összetett kérdés, én arra optimalizálnék amire használva vannak. Ha archiválás akkor lehet, hogy eleve jobb külső meghajtón leválasztva. Vagy fizikailag két meghajtón, elkülönítve, akár egyik gépben a másik külső HDD. Média, adattárolás: NAS. Ha oda is archiválsz akkor raid (+megint vmi külső pluszban). Ha valami spec adattárolás, pl. munkára kis file-ok, stb... én azt továbbra sem tenném ki a desktop gépből, a késleltetéssel nekem nincsenek jó tapasztalataim hálózaton, OS cache sem játszik, stb...
És a fentitől függ az adatok mérete, elérési sebesség is. 2-4TB szvsz lefedhető SSD-vel viszonylag olcsón, 6-10+ TB-okat én biztos nem raknék még ki SSD-ből. Ha nem videót vágsz vagy vmi hasonló akkor ennyi adat amúgy is jobbára médiának kellhet amire tök felesleges is az SSD sebesség.Nálam van külön mITX (vagy közel mITX házba passzírozott mATX
) épített NAS de felemás a használat. Nem megy 7/24-ben, tök felesleges... de egy ideje már szinte soha nem ment. A gépben még maradt 1db HDD, ami helyben kellett ott volt, NAS-on mentés és média (arra meg épp nem volt idő, filmek, stb...).
Helyügyileg ami kritikus még szerintem, hogy hány HDD-t tartasz. Sokat lehet nyerni 2-3... HDD helyett egy naggyal, az tényleg bármibe befér, ahogy írod. De ezt az adatvédelmi szempontok felülírhatják... én erre a mentés+média NAS-ra végül nem mentem 3 HDD alá.Ha médiára kell akkor mindenképp jó megoldás szerintem, sok kihagyás után most kezdem összerakni én is újra, most épp konkrét NAS sw nélkül, Jellyfin-nel és már 2-3 kliensen Kodi azonos médiatárral.
@TurboK0
Hangra szerintem az idle morgás/seek neccesebb, azt meg direkt néztem anno én is a product brief-ben, de semmi logikus konklúziót nem tudtam levonni. A 2TB-os után a 12TB-os a leghalkabb kb, hiába 7200-es. Ami biztos, hogy tányérszámtól is erősen függ. Desktopban olvasottak alapján nekem 7200-es Toshiba van és jóval halkabb mint egy rakás másik 5xxx rpm-es, pl. WD Blue-k (szintén voltak). -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #65427 üzenetére
Itt is van egy részletesebb teszt notiban, 4060-al összevetve. Elmarad, de nem sokkal... és a fogyasztása is kisebb.
Ill. már minipc-ben is, 130W-ig, bár itt nekem nem nagyon mond az eredmény sokat konkrét összehasonlítások (+fsr) nélkül.@Vigneau
Szuperek ezek a venti kiegészítők, anno nagyon kellett volna 1-2 ilyen.
Sata SSD: én volt, hogy nem is rögzítettem, csak lógott.Gyakorlatilag a kábel tartotta, kis helyen ez könnyen összejön, hogy meg sem tud mozdulni, így az egyetlen pontenciális probléma a kábelcsatlakozás sem gond.
Csak az ár marad majd durva. Már jönnek a nevesebb gyártók is.
HP Z2 Mini G1a mini workstation
-
sb
veterán
válasz
sasNAXO #65327 üzenetére
Szerintem itt vmi bugos. A ram (feltehetően) sántikálás kapcsán is ezt gondolom. Lehet, hogy amikor extra várakozás van akkor vmi checknél áll le, iterál egy kicsit. Eleve mire megjelenik vmi bios kép, addigra rohadt sok idő telik el amikor épp olyanja van.
De mondom, az alap boot is lassú. Nem is tudom mikor láttam ehhez hasonlót utoljára... 10 éve?
Asrock amúgy. Az előző AM4-es lapom is az volt, ott (egy pár elcseszett bios után helyreállítva) minden pöpec volt, gyors, hibátlan, remek (és nem nyögvenyelős) tuning. Ill. volt MSI Bazooka is... na az pl lassabb volt és kicsit háklisabb a ram oc-re. De alapvetően az is korrektül ment. Itt kicsit X-akta. De már megszoktam, túl sokáig volt jó minden.
Ill. amúgy itt hever a B650 is év eleje óta, csak át kéne szerelni...
-
sb
veterán
válasz
rxmiss #65321 üzenetére
A lapot nem vettem észre, hogy hajlana pedig én is úgy kezdtem, hogy meg se néztem működik-e a gép, csavarhúzó és kikaptam a házból.
Mást még nagyon nem próbáltam, pl. Type-C display. Boottal nekem nem volt gondom, gyors volt eddig minden alkalommal.Én épp a dekstoppal szívok. AM5 A620, de a drágább fajtából való, nem fapados lap és hasonló élményeim vannak: boot idő eleve rohadt sok, AM4-en a monitor nem kapcsolt be mire a win login screenen volt a gép, itt meg gondolkodik 10mp-t (ez konstans) mire bejön a boot képernyő... néha meg még többet, amikor épp olyanja van. Néha ránézek, hogy tényleg bekapcsoltam-e vagy wtf van. A ramkezeléssel is van valami nyűgje (gondolom a fentiekkel is összefügghet), mert még 6000-en sem stabil, 10-ből 1x pl el se indul. Aztán meg megy vígan és memtest gond sincs. Persze 7000-es rammal... Kabaré. Ja és nem is hibernál.
A Ryzen1-et hagytam ki eddig, Ryzen2-től mindenem volt, noname és jó chipes ramokkal is szinte mindig és azonnal max OC-vel toltam gond nélkül. A híres ramproblémákból, nehézkes tuningból semmit nem érzékeltem. Ez meg olyan mint vmi erősen bétás lap.
-
sb
veterán
válasz
rxmiss #65317 üzenetére
Welcome!
Én írtam a barebone (790S7) változatáról fentebb, azt rendeltem, hűtőcserére is apellálva, de az nem jött be. Azon kisebb a cooler de még így is simán hűthetőnek tűnik, itt is vicc a 70 fok szvsz egy ilyen cpu-tól. Meg még barkácsolni is lehetne rá custom hűtést ha muszáj... még kiderül megtartom-e végül vagy még csereberélek.
De az biztos, hogy brutál konfig. Mondjuk már ez sem az otthoni kategória. Kb. a szobában található többi gép (2db desktop hatmagos és 2db noti) szumma teljesítményét tudja egyben. -
sb
veterán
válasz
sasNAXO #65293 üzenetére
Nem védve, inkább csak árnyalva a dolgot, ez itt egy kb. egy desktop 12 magos (7900X) cpu + GTX 4060/4070 gpu és a jobb kiszerelésekben 64-128GB ram.
A cpu 160k, gpu 130-250k, a ram pedig mondjuk 45/50-tól 150k-ig bezárólag. (és van alatta egy mITX lap ami szintén értelmezhetően mondjuk 80k-tól indul...A cpu ráadásul csak TDP kérdése, amúgy a 16 magos 7950X-et is hozhatja... vélhetően jobb fogyasztással. 220k-s proci.
Szóval ez itt messze nem otthoni netezős gép, és erre jön rá az AI, brutál drága NV dgpu-val szoktak ilyen modelleket hajtani de mivel a világ ramja sem elég a modelleknek, ott is sokszor a 24GB-os kártyák jöhetnek szóba, ill. 2db, dupla rammal 2x12-24GB. Nos, az is messze van a 128GB-os Halo kiépítéstől és mennyibe kerül? Ez workstation, a 96-128GB-os meg a nemlétező (Win-nel és x86-tal... Apple gépek vannak csillióért) kategória. Annyit írnak rá amennyit akarnak.
Abu írta anno, hogy ez milyen jó gamer noti lesz mert intergrálva kis helyen elfér... vicces volt ezt látni. Ágyúval verébre kategória ezt arra, vagy bármi hétköznapira használni. Illetve a 32GB-os változatok a fenti miatt lehet, hogy jóval olcsóbbak lesznek és abból majd mehet az ütős igpu-s konfig. A tesztek alapján egyébként brutál lett. Fogyasztásra is remek.
szerk: Még a többivel is lefelé csaltam árban mert a ram is négycsatornás 8000-es, tehát ezt sem tudod megvenni igazából más konfigban. Ill. a gpu rész is jobb szvsz mint a diszkrétek, perf/W-ra jobbnak tűnik egyben a konfig és a ram is közös aminek lehet(ne) további előnye. Végül is már játék szempontjából az is az, hogy nincs vram limit.
A gyártó viszont ettől függetlenül egy túlárazott, kisszériás "prémium"(nak gondolt) cégnek néz ki. -
sb
veterán
válasz
Vigneau #65238 üzenetére
Az igen.
Néztem hogy fért be a vga, de megtaláltam az előző hsz-t.@TurboK0
- ASUS, ezért kurva drága és valószínűleg hamar tönkre is megy.
Ezen jót röhögtem.Kezdhetted volna ezzel a hsz-t.
Nekem az USB-k valahogy kevésbé hiányoznak, szinte nem is használom őket. M.2 se musthave, inkább csak úgy rakok be egy marékkal a gépbe, hogy ha már van szabad port akkor miért ne... de ha már valamit, akkor ezt szoktam nézni. Viszont ebből egész sok lapot látok amibe belemegy PCIe foglalástól függően 3-4-5db-is akár.Más:
Fan-psu (te ajánlottad) és ATX-SFX adapterekről tudok, de pl. TFX vonalra is tudtok ajánlani valami ilyesmit készen? TFX tápot más helyre berakni... vagy barkács? -
sb
veterán
Bármit állítasz - PPT, TDP, akár tételesen, hogy menyi hány másodpercig és mennyit kapjon - nálam működött.
Bár nem tudom mitől függ, találkoztam már olyannal is, hogy nem állítható, elvileg ezt a cpu intézi, tehát bios-ban vagy sw-ben is ugyanaz állítható (ahol esetleg biosban nem teszik ki) és mennie kellene. Nekem notin is ment (4650G-hez hasonló 6 magos Renoir). Egyébként meglepő, hogy mennyire jól mennek alacsony TDP-n. Ott 15-25W-ig letoltam normál használatra, presetek vannak, kattintásra visszaállítható az eredeti ha kell... de szinte sosem kell normál használatban, alig lassul még allcore terhelésen is (egyszer kimértem notiban, majd megkeresem), light load, pár maggal pedig ugyanolyan frekit használ.
Van még a hagyományos kézi undervolt, vagy újabb procikon a curve optimizer, de azt már a lapnak is támogatnia kell. Ezekkel érdemes kezdeni szvsz, mert a fogyasztást/hőt csökkentik de még az erőből sem vesznek vissza (sőt, ha a TDP/hő korlátozza az órajelet akkor még gyorsabb is lehet tőle). Utána pedig ha az nem elég akkor jöhet egy kis TDP/PPT visszafogás ízlés szerint.
-
sb
veterán
válasz
sasNAXO #65209 üzenetére
Ilyesmi. Nekem ugyan A320+4650G-vel megy a kisgép, de a desktopban 5600G volt és kb. ugyanazt tudják fent és lent is.
Paneltáppal és rendes energiagazdálkodással egy SSD-vel (HDD nélkül) ez 20W körül/alatt van falból. Lightos terheléssel, pár % cpu használat is jóval magasabb, ill. gyári energiasémával idle is mert nem kapcsolgat le mindent.@Rowon
Default full load-on ezek konfig szinten belenyalnak a 90-100W-ba, hiába 65W TDP-sek, a PPT 88W és más is van még a gépben.
A 35-45W TDP viszont kényelmesen bele fog férni a tápba, szoftveresen egyébként részletesen állítható az egész, a short-long Turbo-k is külön, meg lehet oldani azt is, hogy soha ne tolja fel, pár másodpercre se.
GE-s procit felesleges venni, mindegyik ugyanazt tudja Biosból és sw-ből (az is ugyanúgy megy, a beállítás után a proci kezeli) állítva is.Én hűtésben sem aggódnám túl, bár elég kicsi a ház, a venti felett jól szellőzik. Szerintem ezzel a hosszú távú melegedés - ha kapna ilyen terhelést egyáltalán - meg lesz oldva, nem fog megfőni. Rövidre meg tök mindegy, 70 fokon is mehet, akkor is ha kicsit van terhelve, én speciel a hűtést is úgy lőném be magamnak, felesleges maxon pörögnie ha közel sincs a max hőfokhoz. (Pár hsz-szel arrébb volt linkelve egy Jonsbo. n olyasmivel szívtam meg anno. Hiába nagy a ház ha benne reked a meleg. Fordítva működött: kis terhelés, rövid időre okés volt, hosszú itőre meg 15W is bemelegítette. Csak idő kérdése volt.
)
@HUN_Sector
Intel T-s proci is csak előre be van lőve long TDP-re, nincs sok hozzáadott haszna. Ráadásul anno a short TDP-t ugyanúgy feltolták, hogy benchmarkban erősnek tűnjön. A TDP mint átlag/long 35W volt, de 1-2 percig 90W-ig felturbóztak azok is. -
sb
veterán
válasz
flashpointer #65159 üzenetére
Nem teljesen 4070 szint. Vagy ez az asztali 4060=mobil 4070?
De persze ütős így is.Árban viszont használhatatlan lesz általános célra, ez szinte biztos. A 370-es is 400k-tól felfelé indul minipc konfigban amiből gyanítom 90%-a a rammal intergrált... minden.
Ez pedig bőven jó másra is, mint átlag-gpu használat. Olyanra amire igazából eddig nem volt integrált megoldás. Lehet, hogy megvásárolható példánnyal is ritkán futunk majd össze.Más:
Megjött a 790S7. Ilyen, csak dvga nélkül.A lap valóban normál ITX de sajnos standard cooler felfogatás nincs rajta, ez nem volt (nekem) egyértelmű. Ha minden igaz a külön árult ITX lapjaikon sincs, viszont a borda nagyobb és ventiből is 120-as megy rá. Az m végű mATX lapon van 1700-as felfogatás.
Ettől függetlenül nem tűnik rossznak a hűtés, bár még sokat nem nyúztam. Alapból sem hangtalan de ez a venti morgó hangjának köszönhető, a táp kellemesen halk. A cpu-n 1000-2300rpm között változott de elég random a vezérlés is, plusz Cinebench (gyors) alatt 70 fokig kúszott, szóval igazából még nagyon felpörögnie sem kéne. Ez egy halk ventivel korrekt lehet.
Amúgy pedig brutális a proci, CB23 32k pont. 100W-ig ugrott fel, de 85W-ra azonnal visszavett. A régi 5600G-nél gyakorlatilag 3x gyorsabb, a 8600G-nél is több mint 2x. Mellé egy mITX lap, 2.5GB lan, 2db 4.0 M.2 és egy 5.0-ás x16 PCIe sín, wifi slot és ami ritka (de sztem jó, masszív kábelezés helyett) egy DP-t tudó Type-C hátul.Ebben a felállásban a hűtő nem szabadon variálható, de így is átrakható végül is más ITX házba, jobb ventivel is, akár normál dvga mellé, LP helyett. Egy vízhűtő bepattintása már sajnos nem megy. Ill. barkáccsal biztos, mert azért van 4 furat nyilván a jelenlegi bordának is.
Még nem tudom kell-e nekem ilyen kraft, de akinek igen annak sztem elég jó ár/értékű cucc. Vicces, hogy nem sokkal olcsóbb a B650M+8600G konfigom sem... (és a másik sem), amiket ide-oda próbálok mITX házakba betuszkolni. Rendes mITX lappal meg már olcsóbb se lenne gyakorlatilag.
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #65000 üzenetére
Már szembe jött valahol az eredmény. Brutál és kéne. Mondjuk azt nem tudom mire ha nem játszom.
Viszont még Strix Pointból is alig van elérhető modell, az AMD hozza ugyanazt amit évek óta. Szerintem amúgy vinnék minta cukrot azt is. Ezt meg vélhetően tényleg WS-ként fogják tucatszámra vinni. A várható 2-2.5k(?) usd-s ár ellenére is. -
sb
veterán
válasz
Pista0001 #64986 üzenetére
Sima DDR rammal.
Ott legalább nem lesz szűk keresztmetszet a PCIe sávszélesség, ha lassabb a vram.
Ja meg ilyenkor szokás rá 4x annyit pakolni és akkor ugyancsak nem számít a PCIe.
Úgy emlékszem tesztek alapján értelmesebb kártyáknál is el lehet lassabb PCIe-vel lenni ha minden belefér a vram-ba. -
sb
veterán
válasz
vtommy #64885 üzenetére
Köszi a tapasztalatokat és a megerősítést. Remekül hangzik ha ennyire jó. Beszerzés ügyben ahogy mások is írták, nekem is amazon.de-n jött szembe. Ráadásul elég jó áron azt itthonihoz képest. Igazából ezért is merült fel, amúgy nem nagyon van rá szükségem, csak a kisördög soha nem alszik. (Egy ideig aludt, időm sincs próbálgatni, de most megint mindenféle irányból jön a késztetés, hogy lehetne fejleszteni, szerelgetni.
)
A kis NAS/szerver gépben egy gyári AMD cooler van jelenleg a 4650G-n, nemsokára 85/600g-n, de félhetően leszabályozva 35-45W-ra. Abból viszont a nagyobb, rézmagos hűtő van fent, szóval arra bőven elég, de nyerni fog a kíváncsiság.
Közben meg lehet, hogy a nagyobb gépben is lesz majd változtatás, házban ill. házon belül is akár. Elfér tartalékban/más variációkra.Ahogy nézem a 47/53 között tömegre is alig van különbség, de mivel így látlanban a méret nem köt, a nagyobb lesz. A 120-as is megfordult a fejemben, de ott már nagyon korlátozott lehet a méret.
Más:
Közben kipróbáltam a szülőknél elfekvőben talált régi gépből jött Seasonic SS300-TFX-et. Elindult, megy szépen, hangja szinte nulla most is. Első körben azt próbálom ki a kis gépben a paneltáp és köhögő külső kocka táp helyett (ATX táp helyén).
Ill. közben jövő héten érkezik elvileg a 790S7. -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #64862 üzenetére
-
sb
veterán
Amazonon szembe jött APX90-X53 full réz hűtő. Bár most elvagyok a kisebb gépben egy (nagyobb cpu-ra méretezett) rézmagos gyári hűtővel, a nagyobb gépben meg kimaxolt torony van, lehet, hogy később kéne valami hasonló, jobb low profile megoldás.
Van más ami jobb, ajánlottabb ilyesmi méretben és árban?
Visszanézve láttam, hogy többeknél is megfordult valamelyik változat, gondolom akkor a jobbak között van. -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #64825 üzenetére
Valószínű... remélem legalábbis, hogy nem a cpu/imc ennyire gyenge.
Alapból mióta bekerült a memvezérlő a prociba nem igazán függött a laptól a ramfreki, vagy legalábbis nem ennyire. Van 10k-s A320-am is amiben ugyanúgy megy szépen a 3200-4000-es sáv DDR4-el. (És a poén az, hogy amilyen tiltásokkal kijött anno az A320, jó pár le is került róla).
De nyilván azért továbbra is a lapon keresztül van összedrótozva a cpu és a ram, szóval nem független tőle teljesen.Hamarosan kiderül.
@AiRLAC
Nálam is így ment 10 éve többféle gép is. Nem volt velük gond. A távtartó azért nem árt, meg nyilván így sem esek neki csatikat erőből, ellentartás nélkül benyomkodni a lapba, de az szerencsére nincs is sokszor. Lehet rá figyelni. -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #64822 üzenetére
2x16 Viper Venom 7000 (nem 7200, rosszul írtam) és 2x24 Viper Elite 6000 van itthon.
Itt más gondok vannak, 6000-en 5-ből 4x bios resetig jutottam, fekete képernyő, se kép, se hang bekapcsolásra. Állítgatva sikerült belőni a 6000-et, de szerintem ez sem lenne atomstabil ha végigtesztelném (játék ugye nincs is nálam).
Asszem még 5600-on is volt hasonló necces indulás előtte. Ezt vastagon tudnia kell mindkét ramnak, CPU-n nem volt OC, igazából az IMC-n sem, gear2-ben is kipróbáltam. Feszeket megküldve is.
Ez nem instabilitás, itt vmi kompatibilitási gond van még szvsz.Két gép van/lesz. A kis szerverben tök mindegy mi lesz, lehet oda marad is az A620. A normál gépben meg csak kíváncsiság az egész. Ha csak simán nem bírna többet akkor hagynám, max addig nézem ameddig időm engedi. De így azért izgat mert valami más nem klappol. Lapcsere meg amúgy is lesz, mert így volt tervben... csak az A620 anno gyorsabban megvolt mint a B650.
Kb. ez volt a netes tesztekben is, felette alig gyorsul már, gpu terén is. Minden másnak meg jobb egy gear1 6200-6400 alacsony időzítéssel. -
sb
veterán
válasz
AiRLAC #64805 üzenetére
Én a Ryzen 1-et a tapasztalatok alapján kihagytam emiatt, de a 2xxx-től nekem kellemes meglepetés volt. Bármilyen random noname/oem ramot tettem mellé, szinte mindig ment a tuning. 2600X/2700-on még talán ilyen 2400@3000 körüli beállítások voltak, utána pedig APU-ra váltottam (4650G, 5600G) és onnantól meg 4000-es ramfreki alatt nem jártam soha.
4200-4400 ment 1:1-ben.
szerk: Ezzel szemben most AM5-ön lóf** van. Expo 6000 bekapcs és el se indul a gép. Manuálisan állítgattam ezt-azt, így most megy kb. de mondjuk van másik kit is amivel ugyanez a műsor és az 7200-as ram.
Időm nem volt rá, meg egyelőre A620-on vagyok, de itt áll a fiókban a B650 is 1 hónapja, majd lassan bekerül és meglátom azzal jobb-e a helyzet. (cpu, imc ügyben nincs sok köze hozzá, de azért mégiscsak számít a lap is).
-
sb
veterán
válasz
Crabface #64753 üzenetére
Most megnéztem jobban a teszteket, azért átlag cpu-knál viszonylag nagy a visszaesés ahhozképest, hogy mennyire jól megy nagyobb cpu-kkal. Belépő/alsó szintre így kicsit kevésbé csillog annyira mint amennyire elsőre tűnt.
A másik pont a fogyasztás, load alatt szerintem jól sikerült, idle még levihető a fogyasztás, de light load (CB-n van ablakhúzogatós teszt) playback, több monitornál megugrik. Ez lehet, hogy csak nekem van beakadva, de kis ITX-ek építésénél rászoktam, hogy próbálok az idle közeli állapotokra figyelni.
De összességében így is nagyot léptek előre és a hendikeppes előző gen után ez egy tényleg teljesen versenyképes cucc, gyakorlatilag mindenben. Pluszt is ad, ha ez az 1-2 apróság nem lenne akkor meg gyakorlatilag kb. minden paraméterben előzné a nagyokat nyersen.
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #64744 üzenetére
Manapság nem követem a játékokat, de anno is ugyanez volt, hw igényben mindig volt ami indokolatlan és/vagy szarul megírt (portolt) cucc volt és sehogy nem lehetett hw-val utolérni. Vagy túl lassú volt vagy egyszerűen olyan jellegű hibája volt amit nem oldott meg (magas fps de mégis micro-lagok, töltési/streaming problémák futás közben, stb...). Hathatós segítség volt - nekem - leszokni a féktelen hw fejlesztésről... nézem ezt az 5090-et, technológiailag valóban eszméletlen, de hogy valaha gépbe tenném... 600W.
A "kisebbek" is durvák, persze még csak a felsőház jött ki. Nekem még a B570-580 vonal is kicsit, de ha jól láttam az alá sem jön semmi?Viszont utóbbi elég jól sikerült teljesítményre, kellemes meglepetés. Ott a driver lesz kérdés, nem tudom vannak-e még anomáliák, de emlékezve a 15 évvel ezelőtti Intel driverekre és, hogy ma is erről beszélünk, nem tudom mennyire jó jel. Ill. amit írsz itt is előjött, cpu overhead-ben mintha gyengébb lenne mint a többiek. Mondjuk ez is relatív, sztem nem vészes a grafikonok alapján, de nyilván lehetne jobb. Kíváncsi leszek a tapasztalataidra...
-
sb
veterán
válasz
rxmiss #64684 üzenetére
Úgy rémlik ott még a HEVC is gond (vagy nem volt vagy vmi hybrid dekóderrel kísérletezett az AMD ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy nem tudtam használni.
). VP9, AV1 még a kanyarban sem volt. Szóval max jó öreg h264 FHD filmek...
Az a baj, hogy egy idő után eljár felettük az idő. A feature-ök hiányoznak és nem lehet őket átugrani ha nagy a gap. Itt meg még teljesítményben is nagy a szakadék. Ezt ma egy 5k-s 200GE lenyomja pontokban, érzésre meg még inkább, mert egy szálon is jóval gyorsabb (a kis gépet nekem ez hajtotta, ha néha vmi miatt neteztem rajta és semmi extra azon felül, sokszor nem vettem észre, hogy nem az 5600G-nél ülök). Meg mellémehet pár ezresből egy PCIe 3.0-ás SSD, óriási különbség lesz. HEVC, VP9 is megy.
SSD/HDD témában egyetértek PROTRON-nal. Anno én is leválasztottam a rendszermeghajtót de ennek akkori praktikus okai voltak. HDD-knél még a fragmentáció miatt volt érdemes legalább logikailag szétszedni, SSD-knél semmi szükség rá. Fizikailag meg fogy a sávszélesség valóban, bár nekem nem gond, inkább csak hobbiból pakolom tele az összes lehetséges slotot SSD-vel, mivel se a desktop, se az mITX gépben nincs már semmi, dvga, egyebek, így kevesebb sávval is belefér pár, a fiókban meg akadtak kisebb SSD-k. De ha kéne akkor inkább 1 nagyobbra csere. Olcsóbb és gyorsabb is, rendszer alá pl. felesleges külön 1-2TB-os és a méret miatt írási sebességben azért bőven jobbak mint egy 256-512-es. És igazából még egy 512-es is overkill rendszernek ha nagyobb progik, játék máshol van. Ma már mások a lehetőségek és elvárások.
-
sb
veterán
válasz
tippm86 #64558 üzenetére
A dvga annyira nem érdekel, plusz lehet bele venni utólag is ha tényleg bejön és nem csak az overkill cpu miatt.
Ha maradna mint írtam vélhetően más házba kerülne... akkor pedig inkább egy normál magas, rövid dvga mehetne mellé. (Pl. Jonsbo C6/C6-ITX-nél nem kéne tovább agyalni az mITX/mATX lap kérdésen, ATX táppal is minden beférne, egy vízhűtéssel is el lehetne játszani, bár nem tudom felfelé meddig emelhető a TDP, át lehet-e lépni a gyári ajánlásokat.
Amúgy meg még decemberben rendeltem, kicsit akciósabb is volt az ára. -
sb
veterán
Nem bírtam ki és berendeltem egy Minisforum 790S7-et. Kíváncsi vagyok rá, elvileg szabvány mITX lap van benne, "csak" integrált a (mobil 16 magos) proci. Ha tetszetős lesz valóban akkor arra gondoltam, hogy más ház/táp felállással is megtarthatom akár konfig alapnak.
-
sb
veterán
Nem hagy nyugodni ez a MINISFORUM 790S7. Semmi szükségem rá, se ilyen erős cpu-ra, se gpu-ra, de nagyon megnézném a 16/32-es cpu-t egy lp 4060-al.
Onnan jutott eszembe, hogy abban elvileg szabványos mITX lap van ami nem rossz cucc a cpu-val együtt sem.
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #64193 üzenetére
A stabilitás azért rendszerfüggő, lehet stabil 7-8000-en is.
Viszont a tesztek alapján 6000 felett már alig van gyorsulás valóban, nem érdemes rá extrában költeni, max ha alig van felára.@tippm86
Lefelé se nagyon érdemes menni frekiben mert nem nagyon lesz tőle olcsóbb a ram.
Nem játszok így lehet, hogy nem teljesen pontos de szvsz a gpu erejéhez (és ahhoz illőbb régebbi játékokhoz) 4GB vram elég, így a 16GB is elég lehet szvsz, általános célra is. De ez már az a szint amit azért túl lehet lépni, figyelni kell rá. De bőven benne is lehet maradni általános használattal.
A 32 meg általánosra még elég overkill minimáls játékkal.
Esetleg a kettő között DDR5-ből vannak 24GB-os kitek is ha szóba jöhet. -
sb
veterán
válasz
Vigneau #64152 üzenetére
Én is keresgéltem ilyesmit anno, az a gond, hogy legtöbbször vastagabb a nyakrész mint a bal/jobbos kábeleknél. Itt van pl. felfelé mutató kábel is de ránézésre ez is elég magas. Toldókból 90 fokosat inkább lehet talán alacsonyabb méretűt találni.
Vagy van itt egy extra (és drága) megoldás is, de nem tudom ez mennyire jó. Ez csak úgy szembe jött anno.
-
sb
veterán
válasz
Pista0001 #64129 üzenetére
Nem ismertem de most rákerestem. Így viszont nem látom sok létjogosultságát.
Egy 8600G/760M még játékban is hasonló. AV1 is van, fogyasztásban pedig ha nem gaming a cél akkor - főleg mITX-ben - amennyire lehet szvsz jobb lefelé célozni. Ez meg 80W, míg az APu szumma annyit eszik. Comupterbase teszt szerint idle is 20W. Szerintem ez így elég sok hendikepp mITX-ben gondolkodva. -
sb
veterán
válasz
Pista0001 #64111 üzenetére
Ennyi fantáziám nekem is volt.
Úgy értem, hogy nem hemzsegnek ilyen kábelek - főleg olcsón és hosszabb kivitelben - a boltokban. Ezért kérdeztem, hátha van tipp hol érdemes szétnézni spec. igényekkel.@Talon1111
Köszi, szerintem 30-asom van most és annál kéne hosszabb. Elsőre a toldást inkább kerülném, de így hirtelen rákeresve a klasszik ezres árban az 1-2 szokásos kisebbet találtam, 3-5-15k-t meg mégsem adnék ilyen kábelért.Lehet, hogy egyszerűbb megoldásra marad a toldás... vagy megnézem hogy tudom átrakni a tápot.
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #64097 üzenetére
Remek, köszi!
Ha nem is kifejezetten mITX de valami ilyesmire mondanám azt, hogy standard PC ház(nak kellene lennie).
240-es radiátorról nem írnak, talán kicsit előre vannak tolva a top ventik a Z20-hoz képest. Eléggé belógnak a táp fölé. Más hátrányt nem nagyon látok rajta elsőre. -
sb
veterán
válasz
Pista0001 #63854 üzenetére
Sztem lapfüggő, de ha megy akkor gondolom ez a mód sem marad ki. Viszont amikor én próbálkoztam hasonlóval, vagy akár csak a meglévő csatik közötti sávhasználat beállítással, elég negatív tapasztalataim voltak. Volt bios amiből kihagyták, volt amiben benne volt de nem ment még slotok között sem a sávok átkonfigurálása.
Cserébe meg volt automatikus jó példám is: 200GE-re mindenhol X2 sávot írtak az M2 slotra (B450/550), de mivel dvga helyett az X16-ba is SSD-t tettem, így hozzányúlás nélkül X4-ben ment az M2 csati is. Cserébe állítgatni ott se nagyon sikerült direktben.
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #63773 üzenetére
Azon én is pislogtam. Amúgy tetszetős ház, ilyesmi felosztás az egyik nekem szimpi kompakt megoldás, és ebben jó, hogy többféle méretben vannak megoldások.
-
sb
veterán
válasz
Gergello #63759 üzenetére
Én notit használok így és csak 65W-ot tud a monitor de működik szépen. Mini PC-vel is mennie kell ha tudja.
Arra kell figyelni, hogy a gépnek elég legyen, a PD 3.0 max 100W-ot tud, de akkor itt nyilván a monitor lesz a szűk keresztmetszet 90W-tal.
Erősebb gépeknél (talán a Beelink GTR7 7840HS-nél olvastam), hogy PD-n kevés volt neki a 100W és nem volt stabil. Amúgy állítható a TDP, szóval egy idő után/más gépnél megoldották azzal, hogy Type-C-n mondjuk 54W az ajánlott TDP. A PPT magasabb, de úgy az is befért a gép többi részével 100W-ba. Saját, erősebb tápról meg mehet 65-70W TDP-ig is.
-
sb
veterán
Elvileg vmi custom mITX lap van benne egy 7940HX (16/32) cpu-val, 400W táp, low profile dvga befér.
Nekem árban is erős ajánlatnak tűnik egy ilyen brutál cpu-val. -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #63704 üzenetére
Köszi. A power pinnel terveztem én is külön kipróbálni, de a kondi szemrevételezés is jó ötlet, arra nem gondoltam.
Meg aztán lehet, hogy a régi lappal is elindítom majd ha üresen nem lesz gond a táppal. Azt is meg kéne nézni úgyis megy-e még... bár nem sok mindenre jó már egy ilyen manapság.
@Pista0001
Hát igen, nem volt rossz anno, pláne így a feloldással. Főleg amit írtam, hogy emlékszem egy HTPC is mekkora sz*pás volt, minden fusson rajta, kadenciahelyes legyen. Ez anno nagyon nem volt triviális, valahogy nem igazán akartak beérni a szabványok vagy szokások. Ma meg egy zsebből előhúzott stickkel sem lesz ilyen gond. Bár azért most is van mire figyelni, ha a lejátszással alapból nem is lesz gond. -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #63581 üzenetére
Hétvégi nagyszülő-unoka látogatás alatt elő is kerestem a régi gépet. Jól emlékeztem, Seasonic 300W Bronze TFX. Kösz még egyszer a rávezetést!
Azért majd megnézem megy-e még, de remélem semmi baja. És akkor ezzel egy kicsit eljátszok mégis C6/C6-ITX v. egyéb kisebb ház ügyben.
Egy "kis" oldschool-ultra lowcost HTPC kitekintés. Volt minden: Nappali dizájnház (akkor még hasonló méretű és szépségű UPC STB volt mellette), 5.25" DVD, 1 magos Sempron 2 magosra unlockolva
, alaplapi/chipset IGP... tökéletes volt FHD/h264-re. Az egyetlen gép volt anno amivel nem kellett sz*rakodnom HTPC célra. Intel és NV/Ion mellett.
)
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #63581 üzenetére
A megvilágosodás után, hogy van TFX tápom valahol, én is kicsit visszacsúszok majd a barkácsolásba. Pedig már egyszer beleuntam. Most a konfig cserék miatt is jön egy kis építgetés, ez sem volt már évek óta.
Meg hát az agyalás is azt jelzi, hogy most van némi affinitás megint. A 120-as sem véletlenül jutott eszembe nekem sem. Amúgy nem azt mondom, hogy gyenge, léghűtésből is a combosabbakhoz hasonlítottam. Csak annyi, hogy ezt még levegővel utol lehet érni viszonylag könnyen. Plusz általában a légmozgás, szellőzés miatt amúgy hátránya is szokott lenni egy nagyobb cpu hűtőhöz képest. Kis méretben viszont a méretelőny, de főleg az elhelyezési előny, hogy kirakható a ház oldalába, az számíthat. Ezért is marad a konstans variálás... (A 240-es meg onnan jött a képbe nálam, hogy egy esetlegesen egyszer majd megjelenő DIY Strix Halo-ra 130-170W-os sávban meg pl. az lenne ideális egy kis konfigba.)
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #63564 üzenetére
Meg akartam kérdezni mi a konkrét oka, hogy TFX-ben gondolkodsz. Vagy csak úgy általánosságban a még több/jobb variáció...?
De rájöttem, hogy minden gondolatébresztés jó és tudat alatt nekem akartál üzenni.
Köszi a második megvilágosodást.
A fenti, plusz AMD hűtőm felismerése után most erről jutott eszembe, hogy szülőknél van egy évek óta be sem kapcsolt gép, és abban egy TFX táp. Ráadásul lehet, hogy Seasonic... már erre sem emlékszem. Asszem ideje végignézni, hogy mik lapulhatnak még itt-ott az utóbbi 10 évből elrakva/meghagyva.Erre - ha már van - azért rápróbálok majd, hogy milyen és mennyiben változtatná a házkeresést. C6-ITX pl. sima ügy ezzel.
Vízhűtés: Bár csak egyszer volt nagy desktopban nekem és nem sok relevanciáját érzem a legtöbb esetben egy jó toronyhűtő mellett - én pedig általában azt céloztam eddig ha nem NAS/HTPC volt a cél, kifejezetten kis fogyasztással - épp 2 napja kerestem rá hogy passzíroznak be 240-eseket C6-ba.
Egy 120-as már végképp nem jobb szvsz egy nagyobb toronynál, de helyfoglalásban jó lehet így ez is felmerült bennem.A már írt dilemmák: helyügyileg igazából az mATX lap a legkisebb gond, több viszonylag kis házba befér. Ami visz a helyet: ATX táp, esetleges HDD(k), dgpu, procihűtő. Eddig amit építettem ott ezzel sakkoztam:
- NAS/szerver paneltápról fut mindig, cooler kicsi is elég: minden hely megmarad a HDD-knek.
- Normál gép, általában dpgu nélkül és 0/1 HDD-vel: elég a hely ATX PSU+toronyhűtőnek.
Tovább kombinálva vagy elhelyezési gonddal viszont extra lehetőség a 120-as víz is.
Pl. a C6-ITX+mATX+ATX problémával szemben a sima C6+mATX+ATX lazán megoldható egy 120-assal. Ez is megfordult már a fejemben. -
sb
veterán
válasz
TurboK0 #63566 üzenetére
Igen, a képeken hátul van az alsó venti. De ránézve a lapra szerintem megoldható az áthelyezés előre is.
Köszi a képeket, nekem is jól jöttek. Látszik rajta amit ítam, nagyon elméletileg az elforgatott ATX is beférne. Persze ahhoz megint más a felfogatás (vmi lenyúló/cage szerű izé is kéne) és a kritikus a tápkábelek kivezetése a lap felett. Hát ezt max akkor lehet kipróbálni ki ha lesz mindenből és össze lehet sakkozni élőben.
Addig érdemesebb a tuti módok közül választani. Abból is van bőven, a hátsó venti helyére rakott SFX is jó ötlet.
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #63554 üzenetére
Igen, én nem tudtam a a ventis felfogatót amíg nem küldted a múltkor. Azzal gyakorlatilag tényleg nagyon hasonló lesz a két ház. Már ha SFX-ből indulunk ki.
Az alsó venti nyilván attól függ mekkora kártya. Amúgy valóban kicsit rendezettebb lenne mint a külső ventis megoldás.ATX tápnál mindenképp necces a dolog, SFX-el kényelmesen rendezhető bárhogy. A ház 202 széles, ATX táp 150mm, ramok 35-43mm +lap+távtartó+oldalfalak.
És hát az sem egészséges ha rajta van a ramon a táp. 90 fokkal elforgatott táp +1cm lenne. Cserébe a kábelkivezetések kerülnének a lap fölé.
-
sb
veterán
Szerintem felesleges ennyire letolni a hőmérséklet célt. Nemrég volt róla szó, hogy kicsi lapkák, csíkszélesség, fizikailag nehéz hőátadás, sok belső hőmérő amik pontosabban és közvetlenül mérnek a régi cpu-khoz képest. Ezért ugrik 1-2mp alatt szinte maxra a hőmérséklet, még tizedmásodperces terhelésre is. Ezzel nem lehet mit kezdeni, hosszú távon meg a TDP(PPT) hőelvezetés számít. Arra nem rossz egy jobb hűtő, réz, vmi... de mITX-ben ez pár centit jelent
, utána az számít igazán, hogy a házból hogy lehet elvinni konstans azt a hőmennyiséget. Felugrik... aztán alig nő tovább ha el van vezetve.
A CO és TDP/PPT korlát nagyon hasznos mert alig lassul, cserébe jóval hatékonyabb lesz.
Az 5600G 88W PPT már nem kevés, kis ház szempontból sem, meg cpu hűtő szempontjából sem, de mondjuk 55-65W körül már szinte bármivel elvan ha a ház hőelvezetés oké. Akár a gyárival is meg lehet nézni mit tud, kis korláttal nem hiszem, hogy maxon járna.Nálam most 4650G-n az 5600G gyári hűtője van. 45W-ra van korlátozva, így ez sem pörög fel gyakorlatilag - nálam ez a default méretezés.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #63547 üzenetére
Jaja. Így értettem. Nyilván ami ma esetleg top/drága és/vagy kevés lesz belőle (meg overkill), az majd pl. két év múlva simán itt lehet. A hosszú távú terv nyilván ez az AMD részéről is, én most a belátható idejű várakozásra gondoltam. Még az átlagosnak szánt APU-kra is k* sokat kellett eddig is várni.
-
sb
veterán
Én a dgpu-t is AI célra írtam. Én max arra vennék ha úgy alakul, hogy kellene.
A Strix Halo 16c cpu + 4070(M) szintre jön. Ez alapból drága cucc és akkor ehhez ad még hozzá, hogy egységes, rohadt gyors 128GB RAM lesz/lehet mellette. Ennek főleg itt lesz előnye egy fenti diszkrét konfighoz képest, nem játékokban. Arra tippeltem korábban, hogy workstation jellegű lesz és azóta erre már utaltak is. Ez még egy adag felár.Szóval teljesen egyetértek, játékra ez overkill és tutira túlárazott is lesz.
És ha lesz rá ws-ként kereslet akkor nem is a gamingre fognak koncentrálni szvsz, ami van azt betolják ws notiba, a maradék vmi ws minipc-be... és majd talán jó sokára jut el DIY/ ár/értéket kereső halandókhoz. Még a gaming notikat is előbb fogja megjárni. Aztán egyszer a végén majd talán jön vmi értelmezhető desktop változat... a kisebb modellekből. -
sb
veterán
válasz
AxBattler #63536 üzenetére
Nálam nem csak a lap kérdéses. Biztos beakadt nálam de az SFX tápokat se csípem, nem találtam belőle anno igazán halkat és soha nem volt választék sem belőlük. De ez már soksok éve volt, lehet (kb. biztos), hogy hülyeség a kiindulási pontom.
Ill. terhelésre is úgy építek, hogy valahogy senki földje. Már rég 120W-ig használom amire igazából a paneltápom elég lenne. Ha meg mégis bekerülne vmi és elmegy 250W-ig az már kevésbé komfortos a kis/nem hangtalan táppal.A másik pedig a körítés. A NAS-PC összevonás miatt lebegett a 3.5-ös HDD-k egyberakása is, az azért hely... és a dgpu is ott lebeg ha kéne vmi ML vacakolásra.
A másik oldalon meg APU-ból fogalmunk sincs mi jön és mikor... úgy néz ki a Strix Point 35-50W között érzi jól magát, igazából inkább 35 környéke, lehet, hogy minipc-kben látjuk csak. A Halo is jön, amellé dgpu sem kéne, de hogy mikor és milyen formátumban... arra tippelnék, hogy ár/különlegesség miatt nem látjuk egyhamar desktop integrált lap formájában sem, talán minipc-ben is később.Szóval egyrészről és a mindenre IS lövést meg a jövő kitalálását engedtem el, másrészt az akciós 8600G segített. Ilyen áron felesleges összevonnom a gépeket, marad külön, akkor meg teljesen más a kép. A HDD-s konfig marad kis házban mert a paneltáppal bármi befér. Desktop gépből meg kiesik a HDD, maradhat az ATX-mATX kis méretben is. Egy C6-ban ellennék igazából, később gdpu-val is. Ha meg közben váltunk majd a Halo kapcsán akkor úgyis újratervezés jön.
szerk: Ja és ugyanúgy elvoltam/vagyok 4-5 éveket a 20-30k-s alaplapokkal is. De ha váltani kell a fenti, új hw-k más formája miatt akkor meg eladni is el lehet igazából bármit. Olcsó AM4/AM5-öt is, de a drágább sem lesz rosszabb ha a végén mégis meg kell válni tőle. A 90k-s - most is ritka - lapokból nem lesz 20k-s lap pár év múlva.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #63530 üzenetére
Tetszik a ház, köszi. Én is nézegetem a Z20-at is. Bár ezek valóban nagyok de tuti befér minden ha úgy alakul.
Azért még a C6-ITX sincs elengedve, azon gondolkodtam, hogy a táp elfordítva vmi custom felfogatással talán épp beférne az mATX-ATX kombó is.@flashpointer
Valóban nagyon jó! Ez nekem hiánypótló! -
sb
veterán
válasz
sasNAXO #63443 üzenetére
Erről a hsz-ről lemaradtam. Most értettem meg miért létezik a Noctua színösszetétel. Nagyon jól áll a gépnek így a nagyobb ventivel.
@HUN_Sector
Grat! CU-val még érdemes próbálkozni, a kisördög úgy is ott lesz ha lehet még finomítani.
Kíváncsi leszek mennyi különbség lesz majd gpu-ban a 8600G-hez képest. -
sb
veterán
válasz
zed1983 #63478 üzenetére
Nem értek még hozzá, AM4-en nekem sem volt eddig semmi gondom, egyedül a Zen1-et hagytam ki, de én utána sem találkoztam a híres ram érzékenységgel sem. Sőt, szinte mindig extrém if, ram beállításokkal (és noname ram modulokkal is) toltam mindig. Soha nem volt gondom.
Rákerestem mi ez az MCR egyáltalán, azt találtam, hogy boot gyorsításra bekapcsolják.
Még ha lassú maga a bios felület annál lehet gond a "HD" felbontású grafikus bios is, egyszerűen ilyen karakteres módban lassú egy rakás igpu, ilyennel én is találkoztam, hogy jobb volt kilőni a nagy felbontást.Az viszont, hogy el sem indul elég gáz. Az már más probléma lehet, nem csak ezek a tüneti lassú felület/boot problémák... ott már konkrétabb hw/beállítási gond lehet. Utóbbinak viszont mindent defaulton hagyva azért nem kellene lennie. El kéne induljon egy gép összerakva és defaultra belőve.
(Nálam 8600G, 2x24GB DDR5-6000 és egyelőre egy A620M lap lesz. Később és/vagy másik gépbe B650M megy majd de most ezzel próbálkozom.)
-
sb
veterán
válasz
sasNAXO #63456 üzenetére
Köszi és bocs, figyelmetlen voltam. A végét néztem, hogy avg load 83W, ebből az volt a lényeg, hogy full terhelésen ment. Ha meg ezzel kínáljuk meg akkor elvárás, hogy azonnal dolgozzon maxon a proci, ne 2-3mp, vagy 1-2 perc után.
@Vigneau
Köszi, ezt végignézem.Közben egyébként megjelent a ház a caseking.de-n.
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #63452 üzenetére
Valós dolgokat írsz de szerintem nagy része nem releváns arra nézve amiről itt most szó volt, ill. van ami tök másról szól szvsz.
1. Természetesen kisebb hőtermeléssel, visszavett TDP-vel nincs annyi hő, alacsonyabb lesz a hőfok, könnyebb elvezetni, fizika. Szóval a 60 fokot gyári 88W-os PPT-vel értettem, nyilván ha lefelezem a TDP-t, nincs Turbo meg alulfeszelek akkor nekem is jobb.
Bár rég volt, de emlékeim szerint az alulfeszelt 200GE-m 50 fok körül, kicsit felette megállt vacak kis gyári hűtővel, szintén elszabályzott ventivel.2. Itt full load-ról és huzamosabb terhelésről beszéltünk, Cinebench volt a képen 70-80 fokkal. Itt elvárás, hogy maxon tekerjen a proci azonnal a teszt indításától. Szóval a Turbo és energiaséma agresszivitása, core parking, stb... sem számít, ahogy a Vcore és a többi sem. Ilyen huzamosabb, nem pillanatnyi terhelésen. 88W-ot tud, 100%-on ennyire kell ugrania és ezt leadja azonnal, ezt kell elszállítani. De ez egy Skylake-nél és egy Core2-nél is ennyi volt ha 90W körüli TDP-s példányok voltak, a többi kb. mindegy milyen órajelen és feszültségen jött ez ki belőle. Itt a (hő)kimeneti oldal a szűkebb keresztmetszet, arra max a kupak, méret, csíkszélesség van hatással mert belül egységnyi területre több jut hasonló hőelszállítási sebességre.
Perces terheléseken viszont utóbbi számít majd, hogy sikerül-e hűteni vagy folyamatosan melegszik. A fizikai magméret meg max ott, hogy ez 65, 70 vagy 75 fokon áll-e be egyensúlyba.3. Amiről te beszélsz szvsz, energiaséma agresszivitás az a század-ezredmásodperces terhelésekre vonatkozik. És ott elő is jön ez a hatás amit írsz. Pl. elindul egy böngésző, vagy betölt egy weboldal, de bármilyen indirekt, tényleg nagyon kis, háttérbeli terhelés is fellövi az órajelet, feszt azonnal. Emiatt lehet ilyen, hogy tizedmásodperces, vagy nem is látható háttérbeli terhelésre is ugrik a mért hőfok, 30fok idle->60fok load->35 fok újra. És semmi sem történt látszólag.
Ez valóban gond, bár nem hőfokban szvsz, hanem fogyasztásban annak akit érdekel. Ahogy az indokolatlanul magas vcore is felesleges valóban. Bármi ami nem indokolt.
A probléma az, hogy agresszív séma nélkül nagyon visszaesik a reszponzivitás, nagyon lassúnak tűnik a gép. Vicces, de visszavett power saver sémával egy TotalCMD elindítása 1-2mp tud lenni egy ilyen gyors gépen... ami normál esetben 1-2 tizedmásodperc.
Erre írtam régebben meg itt pár hsz-el fentebb fogyasztás témában, hogy nekem az automata sémaváltás jött be. Power saver lassú, a gyári gyors de a fentiek miatt "idle", láthatatlan terheléseken vagy csak ilyen kis pötyögéssel is +15-20W a fogyasztás.Van ami tud váltani és összejön a kettő, gyors marad, de idle-1% körül ahhoz képest nyer 10-20W-ot. Ebben engem a plusz fogyasztás zavar, nem az, hogy tizedmásodpercekre felugrik a hőmérséklet 60-70 fokra.
Szummázva szvsz azzal nincs teendő, a köv. pillanatban meg lement és annyi.
A fenti diskurzus meg hőmérséklet oldalról a hosszabb terhelésről ment ahol mindegy, hogy ezredmásodperces vagy 1-2mp-es átfutással éri el a proci. Ilyen szempontból sem számít az újabb procik sajátossága szvsz.4. Egyébként nincs bajon a procival, teljesen jó egy "alapjáratú" hűtővel nekem 70-80 fokon is, erre tervezték őket, minden tesztben ezt hozzák. Egyébként nálam sem alapon megy, Curve optimizer -20-on és még némi kézi alulfeszelés is van. Más viszont nincs visszavéve, TDP/Turbo az gyári. (szerk: idle egyébként nálam is 34 fok körül mutat a cpu-ra, Tctl/Tdie 40 fok, de nincs jelentősége)
Azzal egyetértek, hogy ami felesleges vagy nem hatékony azt 90%-ban leveszem én is. Alulfesz-t 10+ éve tolom, már akkor hülyeségnek tartottam, hogy mindenki fordítva, +5-15%-ért tuningol +25+50, de akár még nagyobb plusz fogyasztással. Fordítva meg sokkal jobb a hatásfok. Most mivel simán belefér, ez most a nagy gép, a 88W az maradt, a fesz ment le +CU. De ha kényelmetlen (nem lehet hangtalanul hűteni, felesleges a kraft) - pl. a kis mITX méretű gépeimben - ott mindig optimumra le van tolva. A szerverben most is 35W-on fut pl. a 4650G-m. -
sb
veterán
válasz
mpierre #63449 üzenetére
A méret, csíkszélesség ott is működik, fizika. Nehéz is elképzelni, hogy ennyi hőmennyiség hirtelen átugrik a bordára, hiába k* nagy ez is nálam+hőcsövek.
Hogy utána már szépen elvezeti a teljes hőmennyiséget abból látszik, hogy a hőfok nem megy fentebb. Ezeket már nem lehet a régi, szemre is szimpatikus 60 fokokon tartani. Ill. szvsz a hőmérők is kintebb voltak anno régi prociknál.
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #63445 üzenetére
Úgy emlékszem az összes újabb Ryzen elég gyorsan melegszik, kis méret, csíkszélesség.
Nekem legalábbis az lenne a furcsa ha nem így néznének ki a hőfokok. Az 5600G-n is azonnal felugrik terhelésre, 40 fok körülről 2-3mp és 75fok. Hiába van rajta kilós Brocken II, 2mp alatt nem viszi el a hőt szvsz. Utána már sehova nem melegszik full visszavett ventivel sem. -
sb
veterán
válasz
mpierre #63438 üzenetére
A saját felvételre gondoltam de azt hittem vmi más forrásból is vannak ilyenek amiket nézel (a Hobbit emlékeim szerint 48p volt csak, nem? még sportközvetítéseket szoktam látni 60p-vel). De legalább teszt videók lennének, azt se láttam.
Lehet, hogy vak vagyok, de a linken belül is csak FHD-t látok, nem 4k-t. Az fps megvan, 5600G-n is DXVA-ból lejátssza simán, sztem ez 8600g-n sem lehet akkor akadály nagyobb felbontásban sem.
-
sb
veterán
válasz
TurboK0 #63435 üzenetére
5600G-n is megy a framegen? Nem vagyok benne a játék témában de azt hittem ez csak az újakon fut.
Az AM5-nél elírás és mITX-re gondoltál vagy tényleg mATX? Ha utóbbi akkor mi a gond velük? Az én nézőpontomból elég sok AM5 mATX lap van, jók (drágák) is szép számmal.
@mpierre
A dekódolás érdekel vagy, hogy kimegy-e a kép? Most rákerestem de én még 4k120p videót se találtam sehol. Honnan lehet beszerezni egy mintát? -
sb
veterán
válasz
patyil #63428 üzenetére
Az 5500 monolitikus felépítésű, az APU-kból készült, az 5600 normál chipletes Ryzen, a felépítésből adódóan többet fogyaszt. Szóval valóban ez is különbség, de ennél többet ad hozzá ha idle/kis terhelésre úgy van belőve az energiaprofil, hogy visszafogott legyen.
A monolitikus felépítés is jelent 5-10W mínuszt, de a power saver energiaséma helyett vmi agresszívabb már 0.5-1%-os terhelésen is megdobja jobban a fogyasztást. Ram, IF, a PCIe-k és minden maxon pörög szinte azonnal, vagy vissza sem vesz. Nekem +20W körül simán összejött bármelyik procival, akár egy otthagyott Firefox ablakkal is.
Dvga-nál is az a gond legtöbbször, hogy hiába 5-10W az idle fogyasztása, ha már valami minimális terhelés van akkor az is feltolhatja a vram frekit, gpu frekit, stb... szervernél ez nem gond ha kijelző sincs rákötve
, de kijelzővel már lehet problémás.
@mpierre
Nem érdemes 6000-nél jobbat venni. Én mondjuk kipróbálom de értelme nem sok van, inkább csak a kíváncsiság miatt amit HUN_Sector is fejtegetett.A 4k120p videó mivel van kódolva? Nem látok a dekóderekre fps megkötést, sztem mennie kellene amúgy is de nem nagyon találkoztam még ilyennel. tippre komolyabb gondot okozhat, hogy kijön-e a HDMI/DP-n a jel a lapon keresztül, mint a dekódolása.
De amúgy azzal se kéne, hogy gond legyen, egy rakás lapra rákerült a 4k120p a specire, ha nem is mindre. -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #63356 üzenetére
Akartam mondani, hogy 10x10-esből van vékonyabb. Asszem nekem is akad itthon egy régi Scythe.
Bár (régi) emlékeim szerint alig volt légszállítása ennek is. -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #63329 üzenetére
Jobban rá kell nyomni, vagy meghúzni a ház csavarokat.
Nálam Silencio 352, "Maximum Compatibility - CPU Cooler Height155mm"
Hűtő: Brocken 2, 165mm. -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #63322 üzenetére
Ez az amihez nem értesz?
-
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #63314 üzenetére
A lapra még várok de Asrock lesz. Azért magasabb órajeleken ahol instabil/elszáll a cucc hiába lehet kattintgatni, ott macera a beállítás.
Változó mi gyorsul, 6000-6400 felett már alig van előny gpu oldalon is, de ha még van és esetleg simán bírja akkor miért ne?
Cpu oldalról 90%-ban biztosan előnyösebb a szinkron 6000-6400 + alacsonyabb késleltetés mint akár 8000 környéki aszinkron ram. Csak a gpu-nak tesz jót a minél nagyobb sávszélesség, akár a késleltetés árán is. A másik oldalon meg ennek ára van. Nomeg a gpu sem gyorsul a végtelenségig a ramtól. -
sb
veterán
Csak célzom... aztán max mellémegy.
Értsd: van egy próbakitem, 6000-es ami elvileg tudhat 7000+ -t (ebben van 10 perc keresgélésem fórumokban), meg egy 7000-es, amit igen olcsón sikerült beszerezni. Szóval se nagy felárat nem ér nekem, sem hosszú állítgatást amit írtál, ha ez lesz akkor goto 6000 (vagy amit az IF/MC bír és annyi).Egyrészt "rá vagyok szokva", eddig is 4000/2000 ill. 4200/2100-on ment 1:1-ben a 4650G-m, 5600G-m.
De ez csak azért volt mert viszonylag egyszerű volt belőni: megfelelő chip, az APU-k jól bírják az ilyen tuningot, setupot meg találtam gyorsan jót (CB fórum pl.) amivel kb. 4-5 körből megvolt a beállítás. Ja és jó lap bios... volt anno amivel állítgattam jobbra-balra de sehogy nem volt stabil, ráadásul minden minimális szar állításra jöhetett a bios reset. Akkor rövid sz***s után nem is foglalkoztam vele, majd jött egy olyan bios amivel a fenti, 4-5x 10 perc állítgatással megvolt a végeredmény.
Tesztek alapján amúgy nincs sok előnye valóban, tisztán grafika oldalról sem mondjuk egy 6000/6400 szinkron vs 7000-8000 aszinkron beállításnak... szóval ez tényleg inkább passzió, az meg addig érdekes amíg jópofa. Szenvedni nem fogok vele.
@TurboK0
Köszi, ez nem rossz. Egyelőre csak a szokásos tapogatózás ház ügyben, nincs eldöntve mi legyen csak érdekel mit bírhat pontos méretekben a C6 ITX. ATX táppal is volt némi reményem ránézésre (persze csak elbarkácsolva középről a tápot), de jobban utánaszámolva ez tök esélytelen, 43mm a ram, alatta slot+lap+távtartók. Az ATX táp 150mm a ház pedig 202mm. Kívülről.És még rátenni se kéne direktben a tápot a ramra.
Akkor lehet, hogy más lesz az irány... vagy mégis átgondolom az SFX-et. (Amúgy a C6 ITX-ben az SFX felfogatás ránézésre nem tűnt középen lévőnek, csak az ATX. De csak kép alapján, szemre mondom.) -
sb
veterán
válasz
HUN_Sector #63249 üzenetére
Én a Phenom II (unlockolt) X4 + talán GTX 460 óta lefelé fejlesztek csak.
A dvga már ott is uv-s volt de a proci még oc-vel ment és ott untam meg a hűtési mizériákat, sokkal egyszerűbb 65-95 + 75-125, max 150W-ig hűteni a konfigot. Mármint hangtalanul, és terhelve is szinte ugyanúgy. Nagyon ventivezérlés se kellett hozzá. Azóta mATX a lap+ház is nálam, akkor még az sem volt nagyon divat.
Onnantól oc helyett uv-s i5-2500, i5-6400, Ryzen 2600, 2700, 5600G jött. Dvga-ban talán 1050, uv-s RX 470, majd iGPU.Tápban minőségibb típusokból általában 450-520 közötti volt de mindig lefelé kerestem onnantól. Dvga-val 180, nagyon max 250W-os terhelésig, anélkül meg 120W-ig minden overkill, alul a hatásfok miatt rosszabbak a nagyobbak. Full terhelve meg kényelmes volt nekik az 50% körüli load szintén hangtalanul. A gond az, hogy 400 vagy az alatti tápokat már nehéz volt felhajtani.
(kis HTPC, szerver meg első kitérők után paneltáp azóta is)
Idle fogyasztásban meg szintén a Phenom lehetett 60, vagy 80W? Előtte C2D, C2Q 80-100W. Azóta az is 35-45W tartomány. Érdekes lenne kiszámolni mennyit hoz csak ez 10+ év alatt.
A drágább hw ára szinte biztos összejött.
On: C6 ITX-ről van már vmi review, vagy egyáltalán kapható már valahol? Ofc. mATX-et nyomorítanék bele
, ezért érdekelnének a pontos méretek, lehetőségek.
Úgy néz ki 5600G-ről 8600G lesz most a befutó, első körben Asrock B650M HDV lappal. Ramból megcélzom a 7000+-t, meglátjuk... -
sb
veterán
Összességében sztem nem is drágák. Én inkább az olcsósított, nagyobb mITX-be nyomorított mATX-ben gondolkodom de még ott is ár függvényében merültek fel a mini PC-k. Egy "rendes" mITX konfignak meg rendes felára van még azon felül is.
Sajnos az mITX szvsz minden vonatkozásban nehezített pálya. -
sb
veterán
válasz
Francia91 #63081 üzenetére
Úgy persze hogy nem gond. Én is így használom a mostani APU-kat, mivel nincs benne dvga így nekem még több sávom marad M2-re is, mint anno a nagyobb gépben, több sávos cpu-val. Tele van pakolva SSD-vel "miért ne" alapon.
Viszont ő egy 4060-hoz kérdezte... arra írtam, hogy sanszosan csak x4 fog maradni és ott számíthat. -
sb
veterán
válasz
zed1983 #63070 üzenetére
Ahogy TurboK0 írta, sajnos esélyes, hogy fixen kevesebb sáv van bedrótozva. 8500G-nél 14 lane, 4 a chipset, 4 az M2, a maradék 6-ból-ból 4 lane jut a PCIe slotra, szóval x8 helyett x4 a biztos.
A sávok átcsoportosítása csak akkor biztos ha a manual egyértelműen leírja, de sajnos ezekkel ritkán foglalkoznak az alaplap gyártók. Plusz ha nincs bekötve fizikailag akkor is esélytelen, ráadásul itt az átcsoportosítással se lesz talán elég sáv. Az általános ábrák szerint legalábbis a chipseten kívüli maradék lane is 4-4-2 alap felosztásban, így a 8 PCIe nem nagyon jön ki.
Kijöttek a Strix Point review-k.
Egyelőre felemás a dolog, mert csak Asus notikat láttam tesztelve ahol nagyon korlátos a TDP. 28-33W-ból a cpu rész brutál erős, a gpu viszont alig előzi az (54-75W-os) Phoenix-et. De a közelében sincs a gpu max órajeleknek, több esetben 2000MHz körül ragad, brutál erő marad még benne. Szóval kicsit lightos, más szempontból 30W körüli TDP-ből brutális.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest