- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- CPU léghűtés kibeszélő
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen házat vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BomiBoogie
MODERÁTOR
válasz
viperabácsi #20092 üzenetére
Hogy lehet, hogy nem fértek be? Ha én összeraknék egy konfigot, mondjuk egy 130-as házba, hasonló alkatrészeket vennék (ITX lap, i5 proci, normál VGA, normál táp, SSD).
Ez alapján a videó alapján nem olyan lehetetlen. Tudom, ez 130-as, de a 120 sem különbözik érdemben.
Nálad mi nem sikerült?
-
viperabácsi
addikt
válasz
totya694 #20098 üzenetére
Én elkezdtem egyszer egy vízhűtést építeni, már szinte minden megvolt , mikor átgondoltam a következőt:
Nem húzok semmit (sem proci , sem ram , sem vga) A vízhez kellett volna egy tripla radi minimum 3 db 120 -as ventillátorral, egy pumpa ezek csak azok amik hangot adnak.A mostani rendszeremben összesen a cpu-n és a videókártyán van venti amik játék közben is szinte hangtalanok.Ezek ugyan annyian vannak mint ami a vízhez kellett volna.Ja és még annyi , hogy vízhűtéshez is kell házventi is , mert a lapnak kell szellőzés.
A lényeg csak akkor van a víznek értelme ha tunningolni akar az ember ,amúgy SZERINTEM CSAK E_PÉNISZ AZ EGÉSZ.
-
HookR
addikt
válasz
#22145024 #20073 üzenetére
Szögezzük le, nem tudom kizárni a lehetőségét, hogy Duracellm...-nek van igaza. Arra igyekeztem rávilágítani, hogy az eddig látott infókból nem feltétlenül következik, hogy egy adott alaplapon minden 'teljes értékű' x16 PCIe sín képes lenne egyidejűleg leadni 75W-ot. Nyitott vagyok az ezt alátámasztó forrásra, csak eddig ilyet még nem láttam.
Arra ellenben láttunk utalást, hogy nagy fogyasztású és így kiegészítő tápcsatlakozóval amúgy is felvértezett PCIe kártya működhet üzemszerűen akkor is, ha a PCIe sínből csak 25W-ra számíthat.(#20074) Seep: NCASE M1, ám a beszerzéséhez egy kisebb csoda, és fájóan sok pénz szükségeltetik.
Reálisabb, ha inkább ezek közül választod valamelyiket.(#20079) totya694: Az SG05-be a táp helye miatt igazán komoly léghűtő nem fér el, ellenben kompakt, szimpla radis vízhűtés igen, ami ilyen helyzetben jó alternatíva a toronyhűtők helyett. Független attól, hogy mennyire indokolja a processzor a vízhűtést.
(#20080) djnice: Talán ez tekinthető a 'legújabbnak' (Nem mernék rá megesküdni): Zotac Z68-ITX WiFi Supreme x16-os PCIe sín helyett egy x4-es sín és egy GT430-as GPU van rábiggyesztve a nyákra. Nem mindennapi megoldás. Nagy előnye, hogy LGA1155-ös a foglalat.
(#20083) anytime: "Q: Will the M1 be available to buy some other way than through participating in the production campaign?
A: We have no plans at this time to make the M1 available beyond the crowdfunding campaign."
A hazai forgalmazása eddig is a nullához konvergált. Még ha az eszmei szerzők fel is vállalnának még egy sorozatot, azt vélhetően eztán sem hivatalos kereskedői csatornákon értékesítenék.
Eljátszva a gondolattal: Ahhoz, hogy mégis felkerüljön hazai polcokra, szvsz a Lian Li-nek kellene a szárnyai alá venni és saját modellként gyártani, forgalmazni.
Pillanatnyilag a legreálisabb esélyed a beszerzésére, ha folyamatosan fürkészed a netet, hátha akad valaki, aki megválna az övétől. Eleinte volt is ebay-en 2db, drágábban, mint a hivatalos ár.(#20086) rover45: Talán leginkább ezeket érdemes szemügyre venni: #15452
-
Gaben01
őstag
válasz
Csak nem 88Prot kollégáét?A Prodigy-m nála landolt a hónap közepén.
-
anytime
őstag
válasz
Netan fenykepeztel kozben?
-
viperabácsi
addikt
Üdv
Sikerült vennem olcsón egy CM elit 120-at.Hát az adatlapomon lévő konfig nem egyszerűen fért bele.A procihűtő miatt a tápot át kellett raknom a vinyótartó helyére.Nem volt kis mutatvány.
-
anytime
őstag
válasz
BomiBoogie #20089 üzenetére
Bekattant bizony
Az Ncase M1 megdobogtatja a szivem, az tuti. Szerencsere meg nem lehet kapni, hisz egyenlore utban van a cooler, a vga es a macho
Hat, majd meglatjuk, de ez nagyon ut, az tuti.Egyenlore marad termeszetesen a Prodigy!
-
_ak_
addikt
Találtam egy micro házat, FSP250 SAV táppal.
Töredéke egy paneltápos megoldásnak.
Esetleg ilyennel kapcsolatban van valakinek tapasztalata észrevétele?
Szóval egy gyakorlós, kísérletezgetős otthoni szervert szeretnék, alacsony fogyasztással, viszont a lehető legkisebb befektetéssel.
Aprón a következőket találtam még:
lap: Gigabyte H61m d2 b3
cpu: Intel® Celeron® Processor G1610
ram: Kingston DDR3 1333 MHZ 1 GBA házzal, táppal együtt ~ 20k. HDD-k már vannak.
Így az idle fogyasztás reálisan mennyi lehet sacc/kb?
-
rover45
őstag
Van egy Belinea 1925 S1W monitorom, a hátán 100x100mm VESA felfogatási pontokkal. Milyen házat tudnék beszerezni itthon (táppal vagy nélküle), lehetőleg nem arany árban, ami passzolhat rá? Egy Asrock H77M-ITX lenne benne, egy ssdvel és csak ha van hely, egy noti cd meghajtóval.
-
anytime
őstag
Sziasztok!
Az ncase M1 itthon megvásárolható már?
Köszi,
A -
djnice
veterán
Létezik mostanában nvidia gpu-val integrált mini itx alaplap? Linux htpc lenne belőle, hardveres gyorsítással, tv tunerrel.
-
Grave_444
nagyúr
Silverstone SG05-be szeretnék vízhűtést. A HDD-t hova érdemes tenni?
3.5"-os, nem tervezem váltani.
Ha mégis kéne egy 2.5"-os 7200rpm-es is hozná ennek a sebességét? -
válasz
#22145024 #20076 üzenetére
Én csak ipari szakmunkás vagyok
Csak 1 példa.A PC tápoknál azt írják,hogy pl. az 12V1-es ágon 20A a 12V2-es ágon meg 25A-t tud a táp és a PSU belsejében meg az összes 12V-os vezeték 1 csomópontba van kötve.
A neten is csak 1-2 PC táp kapcsolási rajz kering nem,hogy egy komplett alaplap-é vagy procié.
A két proci gyártó sem tudott egy egységes szabványba megállapodni a TPD tekintetében. -
törölt tag
válasz
totya694 #20075 üzenetére
Nekem speciel tisztult a szabványról a képem (ettől még lehet, hogy totál téves a levont következtetés)
Meg ugye ezt nem a wiki specifikálta, az odaírkálók is vmilyen standarból ollózták ki. Aztán utólag lehet vitatkozni az értelmezéseken, de akkor legalább van mihez képest.
Talán betéved ide egy szakmabeli és megmondja a frankót. -
válasz
#22145024 #20073 üzenetére
Én már a mai világban nem is merek fizikai számításokat végezni hisz a gyártók egészen más fizikát használnak annak érdekében,hogy a fogyasztói társadalomra még nagyobb mennyiségben tudják rásózni a sok hitvány terméket.
Első ként az Asus alaplapjainál találkoztam ilyen "átverésekkel" amikor pl a CPU supportba olyan procikat is felsorolt amiket képtelen volt az alaplap kezelni.Körül írhatja a PCIe 16x Rev 3.0 slot 75W-os terhelhetőségét is a wiki pedia vagy akár mi más úgy is akkor fog kiderülni az igazság amikor a VGA-dat bele dugod és elindítod a gépet.
Így is számtalan téves fogalom van a hardverek körül és ezért nem is érdemes a billentyűzetet "koptatni" -
Seep
senior tag
Szervusztok, mi a legkisebb case amibe belefer egy ATX PSU, egy 260mm es 2 slotos graf kartya. ITX lap es egy H60-as Corsair huto+3x 2.5 disk?
-
törölt tag
HookR és Duracellm...(#20070):
Jobban végiggondolva, lehet hogy Duracellm-nek van igaza, és ahol kifejezette írja a deszka speckója, hogy mehet bele x16 VGA, oda slotonként elbírja a 75W-ot.
Csak végeztem egy gyors számolást és az a 6,25A (75W/12V) elvezethető egy 20mm széles, 0.5oz/ft^2 (aka 18micron) vastag trackken ha megengedek 10°C-os emelkedést a belső layeren. Ebből egy bő 20cm hosszú vezetősávon ilyenkor 0,066V fog esni. Szal technikailag hihetőnek tűnik akár több dedikált PCI-E x16 port egyenként 75W-tal való ellátása.
-
HookR
addikt
válasz
#16939776 #20071 üzenetére
"Ott a feladatra az igazán sok VGA-t támogató lapokon az EPS csatlakozó(k)."
A linkelt alaplap leírásában az szerepel (15. és 25. oldal), hogy a procinként közvetlen egymás mellett található 8 és 6pin-es csatik a procik tápellátására vannak (melyekből a 6pin-es csak kiegészítő extrém tuning esetére).
Viszont az igaz, hogy van egy különálló 6pin-es kiegészítő tápcsati a PCIe síneknek. Kérdés, hogy akkor ez így mire elég, mert a 6pin-es PCIe tápcsatira ugye 75W-ot adnak meg általában.Aztán gyanús a 32. oldal, ahol az 1-es, 3-as és 5-ösre "PCI-E x16/8 slot"-ként hivatkoznak, és csak a 7-esnél írják, hogy "PCI-E x16 slot". Én ebből arra következtetek, hogy az 1, 3, 5-ös közül bármelyik használható x16-osként, de valószínűleg nem egyszerre. Elvégre ami biztos, hogy a 24pin-es ATX csati tud 75W-ot, meg a kiegészítő 6pin-es csati is tud 75W-ot, ami két teljes értékű x16-os sín tápellátását fedezi csak. Hogy bármelyik is többre lenne hivatott, arra kellene valami forrás.
-
törölt tag
A PCI Express - Board Design Guidelines (Azt hiszem ez publikusan nem elérhető, már nem tudom az internet mely sötét bugyraiból vadásztam anno) 21. oldalán látható példa képen mondjuk az alaplapon a PCIe tápvezetékezése csak a 24pin-es csati utolsó 4 érintkezőjéhez van elvezetve (a CPU tápcsatiját pedig meg se közelíti),
Az előző HSz-ben ennek a 2.0-ja van megjelölve forrásként, 21. oldal...
(1) a 24pin-es csati arra már kevés;
Ott a feladatra az igazán sok VGA-t támogató lapokon az EPS csatlakozó(k).Előző Hsz-emben szándékosan írtam az arra felkészített 16x-es csatlakozót, általában a kézikönyv is kitér rá.
Így nem kerülünk ellentmondásba -
HookR
addikt
válasz
#16939776 #20061 üzenetére
"viszont +1szál sárga madzag 6A-es(75W) max terheléssel hogyan szolgál ki 2 vagy több PCI-ex kártyát a csatlakozó felöl n X 75W-al?"
Nekem gyanús, hogy sehogy. (Vagy tudsz olyan SLI/crossfire képes kártyát mutatni, amelyiken nincs kiegészítő tápcsatlakozó?)
Személy szerint hajlok arra a véleményre, hogy a 75W nem hogy x16-os PCIe sínenként értendő, de esélyes, hogy csak az egyik tudja, az első.
A látszólagos ellentmondás feloldását lásd lejjebb!"Tudtommal pont az az egyik leglényegesebb különbség a 20 és 24pin-es csatlakozók között, hogy az utóbbin lévő kiegészítő 12V-os vezeték hivatott a PCIe sín tápellátására."
Az hogy csak az az egy vezeték látná el a PCIe sín-t, lehet, hogy szimplán megalapozatlan prekoncepció a részemről, mert ugye a leírásban csak annyi van, hogy a 24pin-es csati második +12V-os vezetéke a PCIe sín tápellátása miatt vált indokolttá. Arról már nem esik szó, hogy esetleg az alaplap kialakításától függően használhatja-e mindkettőt. A PCI Express - Board Design Guidelines (Azt hiszem ez publikusan nem elérhető, már nem tudom az internet mely sötét bugyraiból vadásztam anno) 21. oldalán látható példa képen mondjuk az alaplapon a PCIe tápvezetékezése csak a 24pin-es csati utolsó 4 érintkezőjéhez van elvezetve (a CPU tápcsatiját pedig meg se közelíti), de ugye ebből nem következik, hogy az alaplap gyártói is eszerint járnak el a gyakorlatban.Hasznos információmorzsák (9-11. oldal) - PCIe Electromechanical Updates
- "The +12V delivered from the standard x16 edge connector and the additional +12V(s) delivered via the dedicated 2x3 and/or 2x4 auxiliary power connector(s) must be treated as coming from independent separate system power supply rails."
Ha jól értem, akkor eszerint nincs akadálya annak, hogy PicoPSU-160XT + Dell DA2 kombóval a 3db +12V-os vezeték szét legyen osztva a picoPSU, a P4-es csati és a VGA kiegészítő tápcsatija között. Tehát elvileg ilyen tápellátással megoldható egy 75W-nál nagyobb fogyasztású és így kiegészítő tápcsatival felvértezett dVGA etetése. Alacsony fogyasztású CPU-val talán még a 150W is beleférhet, de a tévedés jogát fenntartom.
- "No specific power sequencing between the slot, 2x3 and 2x4 connector power can be assumed. A PCI Express 225W/300W add-in card must handle all possible combinations."
"If the Slot_Power_Limit is bigger than or equal to the permitted initial power draw, the card can then draw power up to the Slot_Power_Limit in any order from the PCI Express edge connector, the 2x3 connector (if exists) and the 2x4 connector (if exists), subject to and limited to the individual power ratings of the respective connectors."
"If the Slot_Power_Limit is smaller than the permitted initial power draw, the card can ignore the Slot_Power_Limit message and continue draw the same amount of power as permitted at system power up time."Itt érdemes meglesni a 11. oldalon lévő táblázatot a példákkal. Lényeg, hogyha a PCIe sín nem tud 75W-ot adni (Itt tegyük hozzá, hogy ennyire csak x16-os sín képes és hogy ebből a +12V max. 5.5A, míg a 3.3V max. 3A), akkor úgy is jó, ha csak 25W-ot ad (ennyit már a x1-es is tud), a többit a VGA majd a kiegészítő tápcsatikon keresztül veszi fel. Nem válogatós.
(#20065) radi8tor1: "Meg kell(ene) nézni az ATX szabványban ezt."
Az, hogy az x16 PCIe sín tud 75W-ot, benne van a szabványleírásban, nem ez a kérdés. Hanem, hogy több PCIe sín esetén a többi is tudja-e. Szerintem nem, mert (1) a 24pin-es csati arra már kevés; (2) ha nincs a sínből 75W, a dVGA megoldja a kiegészítő tápcsatikon keresztül; (3) Gyanítom, hogy az alaplap nyákjának rétegszámát is csúnyán megnövelné, ha 3-4-5db x16-os PCIe sínhez is kellene 75W-ot elbíró tápvezetékezés (de ez megint csak prekoncepció a részemről).. -
huliganboy
addikt
Köszönöm srácok, jövő héten beszerzek egy két dolgot és tesztelem!!
-
törölt tag
válasz
radi8tor #20062 üzenetére
én úgytudom, hogy szabványosan az összes PCI-E slot kaphat az alaplapi csatikon át össz. max 75W-ot. Aztán, hogy ezt a kártyák közt hogy osztod el, az más kérdés. Pont nemrég volt itt a PH-n egy nvidia kari, ami 55W-os TDP-vel bír, és pont ezért nem kapott járulékos tápcsatit.
Vagy én nézek be valamit?szerk:
megtaláltam a cikket, ezt írja:
"A GeForce GTX 750 az NVIDIA hivatalos adatai alapján 55 wattos TDP fogyasztással rendelkezik, aminek hála a kártyán nincs PCI Express tápcsatlakozó"Duracellm...:
"They can use up to 75 W"
Ez arra vonatkozik, hogy az összes slot együtt mindöszesen, vagy fejenként? -
törölt tag
Akkor elképzelhető hogy hülyeséget írtam, viszont +1szál sárga madzag 6A-es(75W) max terheléssel hogyan szolgál ki 2 vagy több PCI-ex kártyát a csatlakozó felöl n X 75W-al?
A CPU tápon/EPS keresztül jön a többi szaft.A mellette lévő sárga is oda van kötve(12V1) a pcb-n, így ha pci-ex slot 30W-alatt van terhelve -mint jelen esetben is- akkor mindegy hogy 20/24 pin-es az ATX táp. Biztos ami biztos ki kell "csipogni" a pcb, mielőtt nekirohanunk az átalakítónak.
-
HookR
addikt
"NOTE: Not many people know that some power is also delivered through the PCI-E slot itself – that is, the slot on the motherboard right where you plug the card in. The PCI-E slot is powered by the 24-pin ATX connector attached to the motherboard." - antec.com
(#20052) Mercutio_: És ezen kívül van még ugye a különálló 4/8 pines csatlakozó a CPU tápellátására.
-
maláj
addikt
válasz
radi8tor #20055 üzenetére
amennyiben ez a helyzet úgy 90W a minimum pico PSU-ban amin már van 4 pines motyó ...
forixámpül ...szerk: vagy átalakítóval molexből csak akkor bukod a molexet és marad 1 db sata (ami az én esetemben pl. nem tényező mert 1 db HDD lenne benne ...)
-
Mercutio_
félisten
válasz
viperabácsi #20053 üzenetére
Elkepzelheto a végeredmény mindenesetre az amit leirtam. És ezért írtam, hogy integrált procikkal nem tudom mi a helyzet, bár mintha remlene, hogy a brazos - os lapok se indultak 4pin nélkül
-
HookR
addikt
válasz
#16939776 #20049 üzenetére
"Minden képen olyat válassz amin van 4pin-es 12V-os CPU dugó, különben nem indul a lap, onnan táplálja a Pci-ex portot is, így nem elég neki csak 20/24 pin."
Tudtommal pont az az egyik leglényegesebb különbség a 20 és 24pin-es csatlakozók között, hogy az utóbbin lévő kiegészítő 12V-os vezeték hivatott a PCIe sín tápellátására.
-
prmcsk
addikt
válasz
huliganboy #20048 üzenetére
HD film, vagy net HD alatt 56 fok, de ez egy eléggé zárt és kicsi házikó. A ventilátor fordulatát holnap tudom megmondani.
-
törölt tag
Szerintem Pico Psu probléma mentesebb lehet, megbízhatóság, szerelés és szellőzés tekintetében.
Minden képen olyat válassz amin van 4pin-es 12V-os CPU dugó, különben nem indul a lap, onnan táplálja a Pci-ex portot is, így nem elég neki csak 20/24 pin.3,5"-os hdd 20W körül szippant indulásnál, az alaplap+memória 20W alatt marad folyamatosan.
Ezzel akár egy 65W-os külső tápról biztonságosan elmegy ebben a kiépítésben(#20048) huliganboy
Az a gyári borda nem sokat ér ha nincs rajta venti, ha van hely neki és nem sarkazod le az APU-t akkor próbálj ki egy ilyet ion-on csipszetet (25W-os disszipáció) ~55C°-on tartotta, fölötte volt egy 92mm-es noctua, 5V-ra dugva.
-
maláj
addikt
GA-J1800-D2H
2x2GB SO-DIMM
3.5" 160 GB HDDehhez paneltáp vagy pico PSU jobb -e (a hozzávaló kockával természetesen ...) ???
és ha igen mekkora (biztonsággal fusson ...) -
prmcsk
addikt
válasz
huliganboy #20045 üzenetére
Ebből csak az tűnik biztosnak, hogy ekkora távolságból hűtve, nem a méret a lényeg.
Ezek szerint sokkal jobb egy 8cm-es ventit közvetlenül a bordára fektetve forgatni, mint ilyen távolságból egy 20 centiset.
-
huliganboy
addikt
válasz
prmcsk #20043 üzenetére
Hmmm kisebbre gondoltam ugyanis egy huszcentis Coller Master ventivel kb 7-8 cm magasról tudtam a 80+-os hőmérsékletet produkálni. A venti a cpu fan bios által vezérelt csatijára volt kötve.
Hat hónapos cucc de újrapasztázom és megnézem mit produkál.... most egy 12cm es molex csatis venti van rajta úgy ahogy a te általad linkelt képen full fordulaton bitang nagy hanggal hűti és így az adataim:
Jelenleg 66 fok
Legmagasabb: 68 fok -
prmcsk
addikt
válasz
huliganboy #20040 üzenetére
A túlmelegedés attól is lehet, hogy a CPU és GPU alatt a gyári trutyi már nem adja át igazán a hőt.
A bordák felfogató "stöcijeit" hátulról összenyomod, a bordákat, tekergetve leveszed, mindent eltakarítasz és újrapasztázod.
Ez már sokat segíthet. Tovább ragozhatod azzal, hogy csavarokkal helyettesíted a műanyag "bizbaszokat". Sokkal stabilabb lesz. Valószínűleg elírtad. Nem kisebb, hanem nagyobb ventit teszel fel és azt szabályzod.Egy, eredetileg nem erre készített Cisco 1030 házba "szögeltem" bele a brazost és igen, a sajátom.
-
huliganboy
addikt
-
Goose-T
veterán
Az a 21W pont elég, ha három vinyónál jelentkezik egyszerre. Persze vannak olyan UEFI beállítások, amivel el lehet tolni egymástól a vinyók felpörgetését, az segíthet. Két vinyót még szerintem elbírnak a 75W-os LC-Power adapterek, vagy ott a Modecom, azokhoz 96W-os adaptert adnak.
-
_ak_
addikt
válasz
Goose-T #20033 üzenetére
Az a 21W egy rövid időre jelentkezhet bootnál, nem?
CPU 10W, ram legyen 4W, 2db green 42W, tehát alsó hangon 70W-os adapter kellene, gondolom a 80as sem árt, de az tuti elég. És akkor kb 35W átlag fogyasztás kihozható?
Nagyjából korrekt? Nem számolgattam eddig a wattokat, így lehet, h hülyeség.
-
mrbig25
őstag
válasz
anytime #20035 üzenetére
Talán a Fractal Design Node 304 lenne még az a ház, amibe a mostani összes cuccod beférne. Ez nagyjából 5kg.
A Prodigy olyan ~7-8kg körül van.Vagy ha a Thermalright Macho Rev.A-t lecseréled egy Macho 120-ra, akkor beférsz a Cubitek Mini Cube-ba is. Ez aluház, szóval a súlya 2,3kg.
-
Goose-T
veterán
Nyugodtan lehet osztani a SATA csatlakozókat, úgyis egy helyről mennek. Arra azért figyelnék, hogy minél kisebb fogyasztású vinyókat rakjak bele (5400rpm-es 3,5"-es, pl. ez, vagy 2,5"-es), mert a paneltápokat nem nagy terhelésre tervezik. Egyébként jól gondolod, a nagyobb ATX tápok nem működnek hatékonyan kis terhelésnél (akár 50%-ra is lemehet a hatásfok), mindenképpen a paneltáp+külső tégla a jó választás, ráadásul ezek még passzívak is.
Szerk.: még az a WD Green is 1,78A-t igényel 12V-on (csúcson), ami ~21W, a notivinyók ennek max. a negyedével beérik. Három 3,5"-es vinyó már jó eséllyel ki tudja akasztani a paneltápot.
-
_ak_
addikt
válasz
Goose-T #20031 üzenetére
Köszönöm a választ! Spórolás miatt gondoltam, hogy "nagyobb" atx házba raknám a lapot, csak ott macera a rögzítés és igazából az nem teljesen világos a képeket nézegetve, hogy a panel, hogyan kapcsolódik össze az adapterrel.
De most így meg merem kockáztatni, hogy a ház tartalmazza a csatlakozót amibe megy az adapter és külön kell a házhoz csatolni a tápot? Mi a helyzet, hogy ha 3 satás meghajtót szeretnék csatlakoztatni? 1 sata van, 1 ide átalakítható, de ez esetben vagy egyáltalán szabad megosztani az egyiket 2 irányba?
Illetve valahol azt olvastam, h a nagy méretű atx tápok alacsony fogyasztás esetén elér rossz hatásfokkal dolgoznak. Mármint a jobb hatásfokú, sem biztos, h tudja teljesíteni mondjuk a 80+-t. Ez mennyire igaz?
Tegyük fel ideális esetben a lap, meg mondjuk 2 vinyó 25-30W-ot kérne, a tényleges felvét egy 350W-os átlagos táp esetében több lenne, mint 45-50W? Reálisan egy ilyen kis fogyasztású rendszert nem lehet 30-40W alá szorítani, (persze nem kísérleti jellegű undervolttal)? -
Goose-T
veterán
Paneltápos házak, ezek közül is az 13xx számúak. Itthon is meg lehet kapni őket 10-15 rugóért. Nekem volt már LC-Power házam egy Brazos alapú konfiggal, semmi probléma nem volt vele. Olcsóbb egyben megvenni a házat a táppal, mint külön-külön.
-
prmcsk
addikt
válasz
huliganboy #20023 üzenetére
Szerintem meg "túlspilázod" a dolgot. Mondhatnám, hogy: verébre lősz, ágyúval, minek ? A vízen is van venti és a lap hőteljesítménye sem indokolja a vizet.
Rengeteg más alternatív megoldást találhatsz itt is, vagy a brazos topikban, a minike kiváltására.
Például: Ellenállással, vagy potival oda csendesíted (ha kell), ahova akarod.
-
_ak_
addikt
Sziasztok!
Hirtelen vezérelt meggondolatlansából, elméleti szinten, össze azeretnék hozni egy otthoni kis NAS, talán HTPC dobozt.
Az alapot a Giga J1800-asa adná 2 gb ram mellett, 1-2 HDD-vel megtűzdelve, ugye többet nem is eszik meg. Vmi legolcsóbb házba bele, aztán sarokba.
Viszont eddigi olvasataim szerint a kis fogyasztás, csak akkor fog megvalósúlni, ha kis paneltápot használok, de őszintén mondom, sokadik nekifutásra, sem tiszta, h ezek, h smint vannak.Eleve hol kéne keresni ezeket vagy hogyan lehet, mondjuk nem paneltápos házba, biztonságosan rögzíteni?
Tudnátok segíteni egy konkrét táp kiválasztásában?
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
Adott egy Asrock M350 itx lap. Eddig egy 25 cm-es ventivel hűtöttem (zajterhelés miatt), de most váltanék valami okosabbra és kompaktabbra. A gyári kis venti idegesítő számomra.
Szerintetek egy ilyen ráoperálható?
Ha nem mit ajánlotok a csendes működés érdekében?
Köszönöm!
-
törölt tag
válasz
#16939776 #20006 üzenetére
Áramlástechnikailag miért éri be kisebb távolsággal a mókuskerekes (gondolom ez a radial fan), mint a normál/axial ventillátor?
Az a helyzet, hogy egy 2 slotos kártyának max 1 slot+ pár mm helye lesz szívni, de ezt mindenképp ki szeretném egészíteni opcionális perforációval. E méretkorláton túl már nem mennék, mert akkor lötyögnének az alkatrészek a házikóban -
llacee
őstag
Nem tudjátok véletlenül, hogy ki forgalmaz még cooltek házakat.
Az itt említett cég nem igazán válaszol a levelemre..
-
Goose-T
veterán
Ha nem csak egy HDMI kimenet lenne rajta, akkor nagyon tuti lenne. Így viszont csak átlagos. Jó, hogy van a VRM-en hűtés, mert az ASRock megint lehagyta, és nekem két FM2A75M-ITX lapom füstölt el a hiánya miatt. Ezek miatt eddig a Gigabyte a befutó nálam.
-
HookR
addikt
-
HookR
addikt
válasz
Grave_444 #20002 üzenetére
10,8l körüli más gyártótól nem nagyon van, amibe komolyabb VGA is elfér. nCase M1 hivatott trónfosztásra, de az is nagyobb 2 literrel (Persze cserébe sokkal többre képes). A reális alternatívának ezeket mondanám, amikre inkább a 14-20l a jellemző:
- Antec ISK 600
- Cooler Master Elite 130
- Cubitek Mini Cube
- Fractal Design Node 304
- SG08-Lite (Ennek mondjuk nem tudom az árát. Lehet ez sem annyira reális alternatíva)Vagy a fektetett:
- Silverstone RVZ01 (Vagy ML07 változata, ha valaha forgalomba kerül)Ha meg nem annyira szempont a hosszú VGA, de pl. a plexi igen, akkor a Cooltek házikókat érdemes nézegetni.
-
törölt tag
válasz
#22145024 #20004 üzenetére
Azt ajánlanám állj rá egy fajta hűtésű(mókuskerekes/ventilátoros) VGA 100%-os kiszolgálására, mint csinálj egy univerzális házat, amiben egyik sem érzi jól magát teljesen. Mindkettő más-más (hűtés) elrendezésben ad optimális zajt, jó hőmérsékleteket.
(#20005) Grave444: Mégis milyen "normális" VGA-t akarsz belerakni itx házba??
-
törölt tag
válasz
#16939776 #20000 üzenetére
"(gondolom házat tervezel)"
Igen, de ez már nem tudom hanyadik. Az előzőek nem tetszettek többek közt a nehézkes gyártástechnológia okán, így mentek a hasonszőrüek mellé
3 slotosra tervezem, bár ekkor már csak pár mm marad a kártya és az oldalfal közt. Majd a perforáción át lélegzik- Jellemzően úgyis 2 slotos kártyákat tesz ITX-be a jónép, de vannak néhányan, akik preferálják a directCU-t, az meg (általában?) 3 slotos.HookR:
Akkor ez a 280 eléggé általánosnak vehető manapság. Köszi neked is! -
Grave_444
nagyúr
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- LEGO klub
- 24 Hours of Le Mans
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- iPhone topik
- Metal topik
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- sziku69: Szólánc.
- CPU léghűtés kibeszélő
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest