- Milyen processzort vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Gaming notebook topik
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Asztrofotózás
- ZIDOO médialejátszók
- Mini-ITX
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
A Zéé
addikt
Sziasztok!
Pico PSU + külső adapter kombót honnan lehet "egyben" venni?
Steacom F1C-be költözne a régi gépem (i3-6100, 8 GB RAM, 1x SSD). Iponon van az AKYGA AK-CA-38, de külső adaptert nem találok hozzá. -
TurboK0
tag
Minap láttam, Jonsbo C6 Max:
https://www.jonsbo.com/en/products/C6MAXBlack.htmlLényegében minden ugyanaz mint a C6 ITX, csak a hosszát megnövelték 26 centiről 35-re, és az egyik oldallapon van egy nagy plexi (?) üveg. A tetején a táp tartó úgy van felfüggesztve hogy SFX táppal elfér 2x120mm venti, de ATX táppal a felfogatás ütközik a venti tartóval és úgy csak 1 venti fér el.
Illetve ha jobban megnézem, SFX táppal ugyanazt a felfogatást használja, csak két csavar toldóval lejjebb teszi magát, és így fér el a felfogatás és a ház teteje között a második venti. Ezt gondolom ATX-el is lehet használni, csak akkor kevesebb hely marad videokártyának.A képek alapján meg az alját is picit gyengén alakították ki, vagy 2x120mm venti, vagy 1x120mm + hdd. Nincs opció 140mm-re, csak és kizárólag a ház tetején.
Vicces hogy az előlapon még mindig ott a HDD/SSD jelölés, pedig ott már nem fér el egyik sem, illetve keretet sem adnak hozzá az elhelyezéshez (kivéve ha két venti keretet erre használsz).
-
Gergello
addikt
válasz
HUN_Sector #64093 üzenetére
Itt a riser kábel a házhoz jár vagy milyet érdemes használni ?
-
Crabface
senior tag
válasz
HUN_Sector #64093 üzenetére
Ja, itt van mellettem az asztalon...
-
HUN_Sector
őstag
Mótvá? Velka case + a világ legkisebb rtx 4060-as vga-ja
[link] -
HUN_Sector
őstag
pont a babrálás szépsége veszik el a szememben az ilyen mikro gépeknél.
Tapasztalat: Nagyon jó ez a deepcool ch160 ház. Bagóért van, próbáljátok ki ti is.
És hordozható, hála a fogantyúnak -
BalageK
tag
-
Crabface
senior tag
válasz
HUN_Sector #64087 üzenetére
I7 + laptop 4080 verzió nincs?
-
flashpointer
őstag
válasz
HUN_Sector #64087 üzenetére
-
HUN_Sector
őstag
3,8 literben i9 meg laptop 4090
[link] -
Vigneau
félisten
válasz
HUN_Sector #64082 üzenetére
Igen, nem feledtem el, alakul egy 3D tervem is, de még talonban tartom.
Ezen felül másik alternatívám még a kocsi alu hűtőrács is.
Köszönöm szépen mindenkinek a tanácsokat!
-
Vigneau
félisten
-
trog
tag
válasz
Vigneau #64077 üzenetére
Én is gondolkodtam ilyesmikben, nem nagyon találtam kis méretben. Ha hajlandó vagy házi barkácsra jófogásról beszerezhetsz konvektorokon lévő védőpanelt amit megvágsz, pár ezerért már lehet találni, vagy az otthoni konvektor hátulját megbontani ha az van nálad
, vagy akár ezt, nekem ezek az ötleteim voltak eddig amik 5-8ks keretbe belefértek. Kis flexelést meg utánajárást igényel, cserébe nem kell 20-30kt rákölteni egy nagy lemez megvásárlására.
[link]
-
Vigneau
félisten
Időközben lassan körvonalazódik a CM Elite 110 projekt, viszont a táp áthelyezése miatt némi perforált lemezre lenne szükségem. Van valami ötletetek, hogy kis darabokat (pl. 4cm*17cm) honnan lehetne szerezni 0.7-es vastagságban? Netet turkálva zömmel erkélyre való hatalmas táblák bukkannak fel...
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
mpierre #64070 üzenetére
Ez vajon milyen lehet?
Mert ez van magyar webshopban is, egész korrekt áron: A3 méretű öntapadós gumilap. 297x420x1 mm -
BalageK
tag
-
mpierre
veterán
válasz
sasNAXO #64066 üzenetére
Igen, ez így tetszetős. Szerintem jó lett. Valami vékony gumilapot ráragasztani rá (öntapadós létezik?) és zéró vibrációt ad át az asztalnak és ha belebököd a pendrive-t akkor sem tolod el a gépet. Ilyet keresek most az A4H2O talpaira. Az öntapadós 0,8-as filclap nem nyert.
-
sasNAXO
aktív tag
Na, úgy tűnik ez lesz a befutó:
#64063 HUN_Sector: Nem látszódott jól a képeimen, de oldalt van útban a csavar és jelentősen belelógott volna, ha szögletes marad.
#64064 mpierre: Nekem is az győzött, picit változtattam a szögén a dolognak. Meg a csavarhelyek még mindig nem tökéletesek, de talán most a legutolsó verzió jó lesz, másfél-két óra és kiderül.
-
mpierre
veterán
válasz
sasNAXO #64061 üzenetére
A második verzió - ha mondhatom úgy - esztétikailag jobbnak tűnik.
A szögletesség alatt a kúpos megoldást és a határozottabb éleket értem. Ez a kb 15-30° közötti megközelítés is marad a szögletesség jegyében. Szerintem.
Határozottan tetszik ez a ház.
Így most akkor a vezérhangyám őrlődhet, hogy NCase legyen, vagy az A4H2O kapjon az elejére egy egyedi pumpa-res combót, amibe beugrik egy D5. Máris értelmesebb méretű (nem csak 170mm-ig) vga is befér a házba.
-
emiki6
veterán
válasz
Mclovin #63992 üzenetére
Vettem én is innen.
Annyit hozzá kell tenni, hogy rájön $8 posta és a +27% áfa is, amivel pikkpakk 60 dollár lesz az a 40Meg amúgy drágult is, 1 30 centis 24 pint és 2 15 centis 8pin volt 39, de az várható volt (csak abból a végére 60 lett.
). roger.smith ennél csak 20-25%-kal lehet drágább.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
mpierre #64060 üzenetére
Na én két opciót látok, vagy hagyok benne egy csavarhúzónak lyukat, ez nekem nem tetszik, egy lyuk lenne oldalt és szerintem mindig észrevenném
:
Vagy megpróbálom levágni ahogy rajzoltad is:
Nyilván ez utóbbi nem szép szögletes, és még csak 45 fokban sem lehet lecsapni, mert akkor nem jó. De talán ez jobb.
Mondjuk ez most csak gyorsan szemre van belőve, a tolómérőt még nem vettem elő.
A pontos mérés szerintemholnapma* estére marad már...#64059 HUN_Sector:
11mm magas a láb, van 10mm-es M3 csavarom bele, és lefelé keskenyedik az anyag, szerintem bőven fog tartani. Amire én figyelni szoktam még, hogy a falvastagság ilyenkor 3 vagy akár 4 réteg legyen (nyilván legalul, ami a lenti képen fent vannem lesz annyi, csak ahol tud is annyi lenni), azért az úgy nagyon sokat el szokott bírni.
*Szerk.: Ez van amikor amikor az ember egy hsz-t hosszú percekig ír.
-
mpierre
veterán
válasz
HUN_Sector #64059 üzenetére
Ja hogy a két lik, akkor a belülről érkező csavar furata akar lenni? (Ez a "furat" szó a 3D nyomtatás esetén olyan esetlen megfogalmazás...) Aha. Akkor sarkot kéne lecsapni. Elég szögletes a kialakítása, így talán valami olyan megközelítést keresnék, ami marad a "szögletesség" bűvkörében.
De a negyed körcikk is kialakítható úgy, hogy pofás legyen a végeredmény és akkor a belső oldalon sem kell bűvészkedni, ellensúlyozandó a kivágást.
Szerk.: Ezeket az anyagokat nem ismerem annyira. Pedig már csináltattam pár dolgot én is... Inkább a nyomatot készítőre bízom, miután leírom, hogy mire is kellene.
-
emiki6
veterán
Átköltöztem az NR200P-be, felkerült apróra a lian li q34 és a macho.
Befért a Phantom spirit 120 se és még van is hely a TG meg a hűtő teteje között. Hogy mennyi hely azt nem tudom, csak papírlappal teszteltem, hogy hozzáér e, nem ért.
Igényes képet még nem csináltam, de addig is itt van ez:
A cpu cooler a táp felé fúj (túl oldalra sajnos nem fért venti a vrm borda miatt). Alsó venti be, felső kifele fúj.Custom kábel fog kelleni, mert a 24 pin kábel borzasztó hosszú és botár. Ahogy nézem abból 15 centi is elég lehet, de majd lemérem.
Ja meg fog kelleni rgb csík is, mert elég sötét a ház ha fenn a tg. Van valami ajánlott, nem feleslegesen drága?
-
rxmiss
aktív tag
elol keresztben, az elolapra felfurva vagy hovezeto szalaggal felragasztva. a GaN 250W a befuto, mert az alaplap hosszabb, ezert a gyarilag odatervezett flex mar nem fer be. egyebkent az 5-600W-os flex-ek kozott mar (allitolag) vannak nem borzaszto zajuak is, de venticserevel az is orvosolhato, csak hat az egyebkent sem olcso tap ebben az esetben is tovabb dragul.
mar banom h betettem a kepetcsak a haz es a gpu miatt gyorsan beleraktam a videokartyat, egyebkent ezt a procit es vga-t egyutt nem tudja meghajtani a 250-es tap nyilvan. ez egy irodai kornyezetbe tervezett szerver lesz, a gpu helyen egy izmos halokartya. az allando zaj (legkondi, emberek, stb) miatt nem is hallatszik az advanced modban futo t30, teljes terhelest a proci egyebkent is csak idolegesen kap.
flashpointer: csak 5
de nem ezert tettem be. egyebkent a b550-es lappal egy ryzen 3950x es ez a vga csudaszepen elcsattog a hdplex GaN250-nel, tejesdoboz nelkul.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
HUN_Sector #64052 üzenetére
Még nem igazán foglalkoztam vele, leghamarabb majd késő este, vagy lecsapom a sarkát, vagy kap egy lyukat ahol befér a csavarhúzó, esetleg mindkettő egyszerre. Valamint a jelenlegi lyukakat is állítani kell, pedig ez gyártó oldaláról letölthető modell alapján készült és azokhoz nem nyúltam, de egy ~0.2-0.4 mm van benne és nagyon pontos az alumíniumban a csavarfej helye, tehát muszáj jónak lennie, mert most feszül.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
FireKeeper #64050 üzenetére
Igen és a legszebb, hogy hely az van. Tehát hogy a lapos/üreges aorus logós vacak helyett rakhatnának egy anyaggal teli heatsinket oda és ha ügyesen megtervezik akkor ilyen nagyobb borda elemek lehetnének benne és ugyanúgy kimehetne ott a levegő az io shielden (oké, lenne olyan rész ahol a io shield vékony lenne emiatt, de könyörgöm, eddig is csak egy kis vékony vaslap volt, pár centin ahol levegő kivezetés lenne most is elférne).
M2 hűtő dettó, le a lapos emblémával, ki a ventivel, és jé, máris van hely passzív bordának.
Csak hát kell a logó, azért lehet sokat kérni érte...Az jó cucc.
Nekem van kettő is belőle itthon, főgépben és apuban is az van, nekem sem mennek sehova mostanában...
-
HookR
addikt
MAXSUN MS-eSport B650 ITX WiFi ICE - chiphell.com
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
sasNAXO #64049 üzenetére
ez amúgy tényleg kva szomorú hogy a szét marketing-gémerpisti-dizájnot heatsinkek olyan szarok hogy kénytelenek pöcsköszörű ventit rakni minden modern ITX lapra.
áldom a szerencsét hogy anno behúztam a full passzív B550 gigabyte-ot, asszem ezt a platformot addig nyúzom ami szó szerint meg nem döglik. szerencsére bőven van még élet benne.
-
sasNAXO
aktív tag
3 darab RGB-nek van hely, de a 2 normális PWM venti csati helyett spécit raktak.
10 réteges PCB, de az audio csatit külön kábellel hozzák ki valahonnan, az alsó csavarhelyekkel sok sikert spéci házba rakni (heló Densium APU), és bár sehol nem látom írva, de az io shield hátulja alapján ebben is van beépített visító.
...közben észrevettem hogy az SSD-n is van visító, bal alul megy ki a kábele.
Komolyan mondom, nem értem a gyártókat.Amúgy szép fehér, biztos jó drága lesz.
-
sasNAXO
aktív tag
-
TurboK0
tag
No, megjött a x8x4x4 riser kártya:
https://www.aliexpress.com/item/1005005311953959.htmlSzerencsére működik hibátlanul, asrock b550m Steel Legend lappal tökéletesen megy x8x4x4 módban. Így három m.2 meghajtó van a CPU-ra kötve (1x alaplapon, 2x a x16 slotban), és mindhárom eléri a ~3000 mbyte/sec sebességet (PCIE 3.0-s proci). És még maradt egy 3x2 slot az alaplapon, meg egy szabad PCIE foglalat. Tetszik.
Hosszú távon ezzel akár ITX-re is válthatnék, feltéve hogy szerzek mellé egy 2.5GbE switch-et (a NAS-nak 1GbE kevés), vagy a NAS-t teljesen leépítem és a benne lévő vinyókat átrakom egy szabvány külső házba.
A problémák:
- nem olyan SSD-re van kitalálva, amin heatsink van. Pontosan nálam a "Samsung 990 Pro with heatsink" meghajtóval kicsit rányomódik az elosztó szélén lévő PCIE slotra. Ez egyébként más PCIE x4 -> m.2 konverternél is probléma, tehát nem a riser hibája.
- az m.2 hűtőborda kicsit ráfekszik a PCIE foglalat lábaira (!!!). Nem látni hogy pont érintkezik-e, vagy van e fél mm üres hely közötte, mindenesetre ez picit veszélyes. Szerencsére a borda nem vezeti az áramot, így nincs gond (multiméterrel teszteltem).
- a riser hátán van egy otromba zöld LED. Ezt majd még ki kell lőnöm mert bevilágítja az asztal alját.
- PCIE Low Profile kártya belemegy, de kb 1mm-el túl magas. Habár nem tudom hogy ez a riser hibája, vagy alapból ilyen és rá kell feszíteni csavarral. Ebből jön a következő gond:
- PCIE Low Profile slot csavarja alul van, a teljes méretű slot csavarja meg felül. Ennél fogva nem lehet becsavarozni. Akkor meg mi értelme van az egésznek...A termékfotón úgy van rajta hogy egy "thumbscrew" ráfeszíti a kártya egyenes élét a csavarra, így viszont a kártya egy picit be van dőlve.
Nekem úgy sikerült megoldani, hogy a kártya alatti slot csavar menetére tekertem rá, tehát az 1. slotban lévő kártya alsó csavar lukát fogja a 2. slotban lévő csavar menet.
Természetesen mindkét megoldásnak annyi a hátránya, hogy így a 2. slotba nemigen lehet tenni semmit. Illetve talán lehet, mert a kártya magassága miatt, a 2. slotban benne hagytam a gyári helykitöltő panelt, és arra van rányomva a kártya.Ezenkívül az matx házaknál népszerű PCIE csavar blokkoló panel is segít oda fixálni a kártyát minimálisan.
Ennek így nagy hátránya az hogy elég ferdén áll a kártya. Szerencsére ettől függetlenül működik rendesen, most még, hosszú távon meg majd kiderül.
Ezt talán úgy lehetne megoldani hogy a LP panelbe fúrnék egy extra csavar menetet, de ezt nem hiszem hogy jó ötlet lenne 60 ezres hálókártyánál (oké, ahhoz lehet venni külön gyári panelt) vagy később akár 140 ezres videókártyánál.Ja, meg szerelés közben kiderült hogy a két hálókártyámból csak a másikhoz volt LP panel, így ki kellett cserélni a kártyát a NAS és az asztali gép között, aminek az eredménye az lett hogy 1 óráig kellett babrálni az összes beállítást mire helyreállt a rend.
És a szerelés legvégén a kártya dobott egy olyat, hogy resetelte magát folyamatosan. Egy reboot megoldotta, de remélem hogy ezt nem a riser okozta.Remélem hogy nem fog gondot okozni hosszú távon, hogy kicsit lefelé van billentve a kártya.
Úgy is lehetne hogy a hálókártyát visszateszem az x4 foglalatba a riser meg lóg magába, de mivel a risernek nincs semmi hátlapja, akkor ugyanúgy lógna semmi fixálás nélkül, tehát mindenképp kell belenyomni valamit. -
sasNAXO
aktív tag
Én még csomagot kaptam ma és felnőtt Lego volt benne.
NCASE M2
Már-már túl sok hely van benne egy ITX buildnek. Egyelőre csak tartalék és teszt alkatrészek vannak benne, még csak próbálgatom/tervezgetem mi legyen. -
flashpointer
őstag
válasz
Black&White #64034 üzenetére
hat rendszeres bios updatet biztos nem
-
Black&White
addikt
Ma a 11.11-es deal-ek alkalmából lecsaptam egy ilyenre: Topton N17 [link]
Kedvezményekkel, kuponokkal 237$ volt a 7840HS verzió.
Meglátjuk mit kapunk ennyi pénzért! 🙂 -
sasNAXO
aktív tag
válasz
rxmiss #64024 üzenetére
És a 4060lp pont picit hosszabb, mint az igazán sff méretben optimális lenne (170mm).
De van rá mod! -
rxmiss
aktív tag
válasz
HUN_Sector #64025 üzenetére
akar azt is.
ez itt speciel egy 170W-ra limitalt 48magos EPYC-etegy phanteks t30 fujkalja.
de igazibol a 4060lp miatt tettem be a kepet -
BalageK
tag
válasz
HUN_Sector #64019 üzenetére
Majd ha filléres összeg lesz fémet nagyban nyomtatni :-)
-
Crabface
senior tag
Apropó. Valakinek nincs egy felesleges Hdplex GAN 250w tápja?
-
HUN_Sector
őstag
-
Pista0001
addikt
válasz
AxBattler #64011 üzenetére
A 2010-es ModTech Hall-ra készítettem egy házat, ami ugyanez az elrendezés volt, csak ehhez képest balra 90°-kal elfordítva. Meg nem volt fabetét, az alsó rekesz eleje alumínium volt, itt volt a bekapcsoló, a slim dvd nyílása, ezeken kívül alul volt egy sfx-l táp és előtte keresztben egy 3,5-es merevlemez, oldalt pdig egy 4×20 karakteres lcd kijelző. A felső rész 3 oldalról és felülről plexi borítású volt, hátul volt 2 80-as venti. A procin Ninja Mini volt külön venti nélkül.
-
HUN_Sector
őstag
Ennyi kis fabetétért feltehetően vaskos a felár.
Én mostanában ráálltam azokra a házakra, amelyeket veszélyhelyzet esetén könnyen tudnék menteni. Ezért is nincs Azza Pyramid mini-m -
emiki6
veterán
válasz
sasNAXO #64008 üzenetére
A fa betét nagyon sokat dob rajta, nem tudom ez miért csak mostanában kezdett divat lenni.
Csak sajnos nehéz beférni és nem látni bele sem.Lehet az a jövő amúgy, hogy tg + kivágás, ahol a ventik beveszik a levegőt (ahova amúgy be lehetne cuppantani gumikéderes rácsot).
-
Crabface
senior tag
Tele van mindenki apro kuckokkal?
-
sasNAXO
aktív tag
Ha már úgyis ilyen irányba terelődött a szó, esetleg egy ezüst Fractal Terrára nem fáj valakinek a foga?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Windows 11
- Milyen processzort vegyek?
- iPhone topik
- Napelem
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Hobby rádiós topik
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest