- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #65726 üzenetére
Durva ez a mini dizájn.
A tápcsati meg a kiírt minimum táp nem sokat mond, mindenre ráütik ha kell a nagyobbat. Majd kiderül a pontos specikből. Az viszont biztos, hogy ilyen kis méretben, 100W felett minden 10-20W lefaragása jótékony lehet, akár gyárilag, akár kézileg.
A PCIe-vel talán nem lesz gond, ahogy írod. Nálam most az S790S7-en 5.0-ás már a csati, ilyen szempontból sem rossz. Bár erősen gondolkodom továbbra is a megtartásán (még csak tesztelgetve van), annyi jó cucc jön ki, hogy mindig ott motoszkál fejben az ápgréditisz.
Mondjuk a várható árak eléggé elrontják a kedvet a számomra szimpatikusabb APU-k környékéről.
A HDMI jogos de azt is meg lehet oldani.
@TurboK0
Felesleges belemennünk, de szerintem irreális az arány. a BQ is Gold, elég jó tápok, ráadásul még speciben is leírják a hatásfokot azzal szemben, hogy a Gold nem határoz meg 10%-os elvárást. Van/volt amúgy ilyesmi BQ tápom, Seasonicok is akadnak, nem volt hasonló eltérésem. De leginkább az elvre, a szimpla fizikára gondoltam: 1. kisebb terhelés: rosszabb hatásfok, 2. nemlineáris a romlás, 3. ekkora eltérés nem nagyon szokott lenni hasonló sávban. Ilyen szempontból tartottam furának. -
mpierre
veterán
válasz
AxBattler #65726 üzenetére
Ahogy flashpointer írja. Ez kívánja az fc blokkot.
Picit magasabb vízhőfokkal teljesen vállalható lenne custom vizes itx rendszerbe. Egyedül a plasztikok miatt kell figyelni a vízhőt, hogy ne menjen 60°C fölé. Kb 280W nyélen terhelve mindent. Mondjuk nem futtatnék rajta occt táptesztet.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #65687 üzenetére
Még nincs adat a Gigabyte lp mennyivel jön, lehet, hogy lentebb tekerik. De a lehetőség amúgy is megvan rá, lefelé mindig lehet szabályozni és általában jobb is a hatékonyságnak... csak a pénztárcának nem, a feleslegesen megvett, majd eldobott teljesítmény miatt.
Az szerinte jó, hogy jön, mindenki belövi majd az igényeihez... nekem anno valahol a tápcsati nélküli 45-75W között volt kényelmes mITX-ben és azzal, hogy nem kellett a teljesítmény sem. Erre meg valóban ott van már az integrált ami helyügyileg is sokkal jobb. Ha kraft kell akkor meg maradnék (nem lp) 120-150W között. De jó tudni, hogy lp is van ha kellene valami a 790S7-be.
-
Pista0001
addikt
válasz
AxBattler #65681 üzenetére
Khm... Palit Gtx970 JetStream... Khm...
-
mpierre
veterán
válasz
AxBattler #65646 üzenetére
Na ez pl talán pont beférne a ddc + flt80-hoz tartó csövek mellé (172mm vs ~170mm
). De a pci-e slotok felőli dudort nem értem. Kb minden alaplapi cucc útban lenne egy zsúfolt mitx deszkán, hogy bekerüljön a kari a helyére.
Az mi lehet, az?
Na, nem mintha gondom lenne az A2000 12GB-tal. Most már akár hangoskodhat is van pót kopter. De hát ez ápgréditisz... 'csába már télleg.
-
-
sff-cucc
csendes tag
válasz
AxBattler #65639 üzenetére
Alapvetoen a SteamOS is jo lehet, de egyenlore ahogy latom az inkabb gamepad vagy steamdeck-re lett kitalalva - bar van desktop modja.
Amugy a gaming nem annyira lenyeges itt (de jo lenne ha azert menne rajta a Steam), alavetoen ami fontos az a jo beallitasok pl. fogyasztas teren + menjen rajta pl a Firefox + ublock originnel, HWinfo es hatekony wifi, illetve ethernet, valamint egy rendes filekezelo. Olvasson be kulso hattertarat es ami a lenyeg: ne fogyasszon sokat. Felek, hogy a Win11-pont ezen hasal el a hatterben futo adattovabbitasok se AI miatt, mikozben nekem csak egy nyitott bongeszofeluletet kell alapjaraton futtatnia 90%-ban.Visszaterve a SteamOS-re - ha az hozza mindezt, akkor nekem az is jol hangzik.
Mar van egy rendes gepem (jelenleg Win10-el), igy ha tenyleg raszanom magam erre a Deskmini-re, akkor ezen fogok tudni Linux-on kiserletezni. Eddig az egyeduli gat, az az intel-es Deskmini megjelenese utan 3 evvel is eleg sulyos arazasa... -
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #65520 üzenetére
Ryzenen 1.35x a szorzó PPT és TDP között, szóval 88W a max.
Persze felugorhat, meg ha cpu only terhelést tolsz rá akkor be lehet úgy állítani, hogy a TDP-t se tartsa (PBO hekkelések)... de vegyes, tipikusan gondolom játék terhelésen ha megnézed akkor az átlag cpu fogyasztás jóval közelebb szokott lenni az 50W-hoz, mint a 100-hoz. Nézd meg a mobil SoC-okat, Pohenix-Strix Point, ott meg 20-30W-ban megáll a cpu és a maradék a gpu, az összteljesítmény pedig így is remek, kiegyensúlyozott játék alatt. A Halo is ilyen arányaiban...Egy-egy tüske meg nem számít szvsz, ha az átlag erre van belőve, hogy a tápod 50% körül kap terhelést. Azt bőven bírni fogja.
Dvga is ugyanez nálam, szinte mindig igaz (cpu-ra is a fenti), hogy a felső 5-10%-ot teljesítményt elhagyva jelentősen jobb a fogyasztás. Én biztos így lőném be ha ilyesmi a rendszer maximuma. Mondjuk legyen akkor 88+225W(+sallag...) mondjuk szumma 330-350W terhelés. Vagy avg a vegyes terhelés úgysem ezt fogja adni, hanem kevesebbet, vagy direkt letekerném és mondjuk lesz belőle egy 65+180W, tehát 250W körüli leszabályzott konfig... ami ugyanúgy vegyes load alatt még annyi se lesz. Mondjuk 200-220W vs 350W. Cserébe -5-10%-ért. Problem solved. Táp, de főleg hely+hűtés.
-
HookR
addikt
válasz
AxBattler #65509 üzenetére
CM mellett szóló érv a 10 év gyári gari a Corsair által biztosított 7 évvel szemben.
Míg a Corsair SF Platinum pozitívuma, hogy a zero rpm 40%-os terhelésig tart. (Ami 600W-nál 240W, míg 750W-nál 300W. Ez sem mindegy.) Más gyártóknál inkább csak max. 30% szokott lenni. Régebben feltüntették az adatlapon (akár külön grafikonon ábrázolva), most valahogy nem találom. Nézni kell teszteket.Én még októberben zsákoltam be egy SF750 Platinum-ot, amikor 58e-re volt leértékelve. Szintén SF450 Gold helyett.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #65517 üzenetére
Igen, láttam a linket. Jó az a németektől is.
Mekkora vga-t lesz? Tudom, hogy itt simán belefér, de mITX-be én egyrészt nem passzíroznék több 100W-ot... de reálisan vmi középkategória lehet optimális. Egy 9060 mennyi lesz, 150, max 200W körül jöhet? Cpu oldalon játék alatt, ahol a gpu fogyasztás is bejátszik, ott simán elvan bőven 100W alatt a proci, inkább 65W körül el lehet lenni. Ez így 250-280W? Egy kis UV, kisebb kártya és befér 200-220W körülre. Szerintem nemhogy elég a táp, de még kényelmesen, hangra is optimális lehet még így 50-60% körüli load-on maradva. Vagy rosszul látom?
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #65512 üzenetére
Kapható? Remek! 1-2 hete néztem, akkor még nem láttam listázva.
Ebbe garantáltan befér minden permutációban és igény szerint az mATX lap, ATX táp, toronyhűtő, dvga, HDD(k), 240 AIO... ami ugyan nem mITX, de elég kompakt még így is.
Viszont ha valamivel lehet sakkozni a fentiekből (nálam csak opcionális ebből 2-3 tétel is) akkor továbbra is elég a C6/C6-ITX.Közben találtam egy videót a C6-ITX-ről mATX lappal. Hát, gyakorlatilag nem fér be ATX táppal, alatta az alacsonyabb ramok is koppra a tápon lennének és akkor még a normális táp felfogatás sem megoldott.
Viszont pl. a Minisforum BD795M a fektetett SO-DIMM modulokkal és egy 90 fokos ATX tápcsatival, Sata-kkal... -
wd.taz
aktív tag
válasz
AxBattler #65373 üzenetére
+1
Szerintem is. Esetleg nem-e lehet mikro "áramszünet" (pillanatnyi feszültségesés) amit a készülékek átvészelnek ugyan, de okozhat LAG-ot.
Amennyiben van ilyen, úgy egy szünetmentes tápra kellene tenni a konfigot és a hálózat elemeit.Nálunk előfordul hetente többször is, ezért minden reggel leállítom a NAS-om, csak este működik.
-
rxmiss
tag
válasz
AxBattler #65322 üzenetére
koszi!
lehet sporolas is az oka, legyartatni kevesebb retegbol allo nyakot olcsobb, vagy annyira mobil a cucc h a laptopokat vettek szabvanynak
de az is lehet h a sajat mini gepeik vannak ennyire vekony lappal tervezve, ami viszont ertheto, mert szinte egyetlen soc az egesz es ezt hasznaltak itt is, csak a kiterjesede ezesetben nagyobb. $399 volt, a black friday-os $359-kor meg sokalltam az arat
-
-
TurboK0
tag
válasz
AxBattler #65234 üzenetére
Asrock B850M Steel Legend és B850M Riptide között se nagyon van különbség, csak a festés, meg a mellékelt szoftver.
B650M Pro RS és a B650M PG Lightning is majdnem teljesen megegyezett, az utóbbin kisebb borda és -1 VRM volt (meg állítólag volt valami limit az UEFI-ben hogy erősebb procikkal ne menjem).Én sem értem.
-
.Ishi.
aktív tag
válasz
AxBattler #65184 üzenetére
Itt egy olyan kérdésem van, hogy egy 35W TDP-re leszabályzott 5600G vajon mennyivel lenne erősebb egy 65W TDP-s 5300G-nél?
Azért kérdezem, mert amire én használom az 5300G/RTX4060/16GB DDR4 kombómat, azzal meg vagyok elégedve (az 5300G, már ha hinni lehet az Afterburnernek, iszonyat keveset fogyaszt), de van egy-két játék (Helldivers 2 pl.), ahol már a processzor eléri a CPU-limitet 1080p-ben, és gondolom az 5600G extra cache-sel (meg még a +2 maggal) azért segítene. A házam az egy Silverstone SG13, a hűtőm pedig egy ID Cooling IS-50.
-
válasz
AxBattler #65184 üzenetére
Most ugyanezeket nézegetem én is egyébként, arra gondoltam, hogy egy Ryzen 5 fogyasztását valahogy le kellene vinnem 35 körülre, ahogy írod, azzal még az erő is meglenne. Az AM5 iszonyat drága, annál már az asztali gép többet ér, de az AM4 még összehozható vállalható áron Apróról.
-
furdancs
csendes tag
válasz
AxBattler #65176 üzenetére
Persze, igazad van, ez régi gyártmány, már nem éri meg. Azóta már kijöttek minőségibb házak.
Én csak a legkisebb méretre reagáltam, hogy ez volt amit láttam legkisebb mATX-es ház.
@flashpointer: Ez jól néz ki.Kár, hogy nincs porszűrő és ha jól látom vízhűtésre lett kialakítva.
-
tlac
nagyúr
válasz
AxBattler #65056 üzenetére
értelek, igen jó áron van, amit linkeltél, de nem véletlenül emeltem ki a pci-e 5.0-t
amit te mutattál, abban nem lehet videokártyát tenniviszont a testvérébe már lehet, ott van egy 4.0-s foglalat 100-ért
ASROCK DeskMeet X600 -
-
mpierre
veterán
válasz
AxBattler #64937 üzenetére
A headset nagymamának meg nem hiányzik. Vanik kis Filipsz őőőőősrégi hangoskodó, az elég neki.
Na de az alaplapi tálca kivágásában az alaplap mögött pont elfért az eps 8 pin toldó csatija és minimális színkavalkáddal megoldódott a rövid kábel esete. Remélem azért a 2 db szürkés noctua még el fog férni a plafonon.
-
-
TurboK0
tag
válasz
AxBattler #64709 üzenetére
(ami furcsa, mivel a mai ITX lapok többségén 2db SATA port található)
Én úgy vettem észre, hogy inkább az AMD lapoknál jellemző a 2db sata port. Intel oldalon rendre mindig ott van a 4 port.
Jonsbotól meg azt kívánom hogy készítsenek egy olyan NAS dobozt amin van valami extrém HDD rezgés csillapítás, nem csak az a 2mm széles gumi a csavar körül, illetve normális hangtompítás is. Gondolkozom mostanában egy N2 + Odroid H4 Plus doboz építésén, de a normális méretű vinyók sajnos mind 7200rpm-en futnak.
-
hegegabi80
addikt
-
Hanok
senior tag
válasz
AxBattler #64628 üzenetére
Azt nem mondom hogy nem létezik de én nem találkoztam A620-as ITX lappal aminek 4pines lenne a csatija, illetve csak azt írtam hogy bármelyik lap VRM-je elégséges hozzá hogy működjön. Persze a hűtés elégségességével egyetértek, de azért lássuk be hogy a 7950x-es 170w-os procit is mondjuk órákig pörgetni hogy mennyire megy fel a VRM hőmérséklete nem életszerű átlag usernél. Meg az sem hogy egy 250k-s procihoz egy 70k deszkát veszel.
egy 7700/7900 vagy egy 7800X3D a való életben full terhelés alatt kb. 80-90Wattot eszik azt meg bármelyik VRM hűtése elviseli még a gyengébb Gigabyte is ami a tesztben van.
#64631viperabácsi: Én szerintem 100k vagy picivel alatt kellene lennie itthon is de ezzel a felszereltséggel szerintem nagyon kapós lesz ezen az áron mert ugye a B650I VGA még csak gen4 PCI-e volt.
-
Pista0001
addikt
válasz
AxBattler #64011 üzenetére
A 2010-es ModTech Hall-ra készítettem egy házat, ami ugyanez az elrendezés volt, csak ehhez képest balra 90°-kal elfordítva. Meg nem volt fabetét, az alsó rekesz eleje alumínium volt, itt volt a bekapcsoló, a slim dvd nyílása, ezeken kívül alul volt egy sfx-l táp és előtte keresztben egy 3,5-es merevlemez, oldalt pdig egy 4×20 karakteres lcd kijelző. A felső rész 3 oldalról és felülről plexi borítású volt, hátul volt 2 80-as venti. A procin Ninja Mini volt külön venti nélkül.
-
Francia91
veterán
válasz
AxBattler #63923 üzenetére
Szerettem, nagyon jó kis gép volt, de szeptemberben meg kellett válnom tőle, kellett az ára másra, és mivel van egy erős laptopom, ez ment
Viszont a B450i Aorus Pro WIFI lapon a sokat szidott VRM nem ment 57 fok fölé több órás Prime95 alatt sem, ebben szerintem sokat segített, hogy a lapra és a VRM bordára fújta a venti a levegőt.
Én sosem gondolkoztam toronyhűtőben a korábbi tapasztalatok miatt, ismerősi körben is sok gépet építettem, amikor toronyhűtő volt az igény, rendszerint forrtak a VRM-ek, cseréltünk rendes Top Flow hűtőre, egyből 20 fokokat csökkentek a VRM hőmérsékletek, és a gép is ki tudta futni magát. NR200P-ben is számtalan lehetőség van top flow hűtőkkel, nem muszáj csak toronyban gondolkozni.... Felülre meg mehet slim venti 3D nyomtatott stiftekkel (én alulra is slim ventiket tettem, beállítva fix 450-es fordulatra mind a 4 ventit, és alulról húzta át a levegőt felfelé/kifelé a házból), és már nem kell nyavajogni, hogy a rendes 25 mm vastag venti nem fér el felülre
Az LGA 775-ös gépemben is egy Scythe Grand Kama Cross 2 hűtő van, nyomja csak rendesen a VRM-re a luftot -
sasNAXO
aktív tag
válasz
AxBattler #63896 üzenetére
...dehogy ment tönkre, csak az M3 menetet átalakították UNC 6-32 menetre véletlenül, amikor kicsit erősebben tekerték be a rossz csavart. "De hát belement az."
Vagy fordítva, amikor M3 csavar van az UNC 6-32-es alaplapi lefogatókban és lötyög és fel se tűnt előző tulajnak
A toolles talán hülye biztosabb, de ugyanúgy nem vandál biztos. És akkor a kínai QC lottó még mellé kérdéses mindig.Bocs, de ezek a használt házas szépségek jutottak eszembe erről a témáról.
-
BalageK
tag
válasz
AxBattler #63894 üzenetére
Ez nézőpont kérdése. Még sosem volt gondom - nem kopott el semmi és nem is törött el semmi, sem NR200-nál, sem H2O-nál (és nem egy - egy járt a kezeim között). De olvastam hirdetést H2O vonatkozásában, ami letört pöcökkel volt árulva. Na de a csavarok is elnyalódnak, fejek elkopnak, csillagból imbusz lesz etc. Preferencia. Kinek mi. Én rühellem a csavarokat. Ezért is írtam úgy, hogy "nekem"
-
-
dugo_
veterán
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #63547 üzenetére
Jaja. Így értettem. Nyilván ami ma esetleg top/drága és/vagy kevés lesz belőle (meg overkill), az majd pl. két év múlva simán itt lehet. A hosszú távú terv nyilván ez az AMD részéről is, én most a belátható idejű várakozásra gondoltam. Még az átlagosnak szánt APU-kra is k* sokat kellett eddig is várni.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #63536 üzenetére
Nálam nem csak a lap kérdéses. Biztos beakadt nálam de az SFX tápokat se csípem, nem találtam belőle anno igazán halkat és soha nem volt választék sem belőlük. De ez már soksok éve volt, lehet (kb. biztos), hogy hülyeség a kiindulási pontom.
Ill. terhelésre is úgy építek, hogy valahogy senki földje. Már rég 120W-ig használom amire igazából a paneltápom elég lenne. Ha meg mégis bekerülne vmi és elmegy 250W-ig az már kevésbé komfortos a kis/nem hangtalan táppal.A másik pedig a körítés. A NAS-PC összevonás miatt lebegett a 3.5-ös HDD-k egyberakása is, az azért hely... és a dgpu is ott lebeg ha kéne vmi ML vacakolásra.
A másik oldalon meg APU-ból fogalmunk sincs mi jön és mikor... úgy néz ki a Strix Point 35-50W között érzi jól magát, igazából inkább 35 környéke, lehet, hogy minipc-kben látjuk csak. A Halo is jön, amellé dgpu sem kéne, de hogy mikor és milyen formátumban... arra tippelnék, hogy ár/különlegesség miatt nem látjuk egyhamar desktop integrált lap formájában sem, talán minipc-ben is később.Szóval egyrészről és a mindenre IS lövést meg a jövő kitalálását engedtem el, másrészt az akciós 8600G segített. Ilyen áron felesleges összevonnom a gépeket, marad külön, akkor meg teljesen más a kép. A HDD-s konfig marad kis házban mert a paneltáppal bármi befér. Desktop gépből meg kiesik a HDD, maradhat az ATX-mATX kis méretben is. Egy C6-ban ellennék igazából, később gdpu-val is. Ha meg közben váltunk majd a Halo kapcsán akkor úgyis újratervezés jön.
szerk: Ja és ugyanúgy elvoltam/vagyok 4-5 éveket a 20-30k-s alaplapokkal is. De ha váltani kell a fenti, új hw-k más formája miatt akkor meg eladni is el lehet igazából bármit. Olcsó AM4/AM5-öt is, de a drágább sem lesz rosszabb ha a végén mégis meg kell válni tőle. A 90k-s - most is ritka - lapokból nem lesz 20k-s lap pár év múlva.
-
sb
veterán
válasz
AxBattler #63530 üzenetére
Tetszik a ház, köszi. Én is nézegetem a Z20-at is. Bár ezek valóban nagyok de tuti befér minden ha úgy alakul.
Azért még a C6-ITX sincs elengedve, azon gondolkodtam, hogy a táp elfordítva vmi custom felfogatással talán épp beférne az mATX-ATX kombó is.@flashpointer
Valóban nagyon jó! Ez nekem hiánypótló!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest