- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Fujifilm X
- Hobby elektronika
- AI-ra, játékra, mindenre kiváló lehet a Gigabyte új PC-je
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
VinoRosso
veterán
válasz
Crabface #48096 üzenetére
Komolyan nem értem ezeket a vízszintes tégla dizájnokat, ráadásul vizezik is... nem csípom.
Ha fentre teszik a radit, akkor a táp a radiba fúj bele. Ha alulra akkor meg a földet fújja 2 centiről. Esetleg meg lehet fordítani és akkor a táp fújja a földet (gratulálok).
Mennyi gógyi kell ahhoz, hogy egy gyártó elforgassa 90°-al a vízszintes tengely mentén és csináljon belőle egy tornyot inkább? Ha megelégszik a rövid VGA-val még talán riser se kéne. A radi mehetne előre vagy oldalra, a táp meg hátra és akkor nem kéne azon rugózni, hogyan nem akad össze a kettő. -
HookR
addikt
válasz
Crabface #48093 üzenetére
Felhasználói szemszögből nézve tetszik az Ikea szellemiséget idéző lapraszereltség, hogy a csomagolás milyen kevés helyet foglal és mintegy építőkészletből magadnak kell összerakni.
Ugyanakkor gyártási szempontból meg (amerikai módra) pont az ellenkezője. Érdekes lenne látni, hogy a kiindulásul szolgáló alumínium tömbök (pl. 10mm vastag lemez) milyen nagy százaléka esik le forgácsként egy-egy alkotóelem CNC-megmunkálása során
. A Mini-ITX-es köbcenti-vadászat már csak ilyen, valami kompromisszumot mindenképp kell kötni. Anyagtakarékossági és megmunkálás-minimalizálási szempontból nálam a Loque Ghost S1 az etalon, ahol nagyrészt egyedi, rajzos extrudált alu profilokra építkeztek (ott a gazdaságos szériagyártás miatti minimum mennyiség a kompromisszum). Látszik, hogy azt svédek tervezték.
Persze a végfelhasználót ez nem kell, hogy érdekelje. Számára a lényeg, hogy a ház jó minőségben és lehetőleg minél alacsonyabb áron töltse be a funkcióját.Házkonstrukciós szempontból szemlélve akadnak rajta érdekes megoldások. Tetszik, hogy a burkolatok variálásával fejre állítható, így a házventilátorok kerülhetnek alulra és felülre egyaránt. Utóbbi a szellőzés szempontjából szerencsésebb (ám az árát ennek is meg kellett fizetni: se elől, se felül nincs USB port és a bekapcsológomb is a hátfalra költözött).
Az oldalsó lemezek perforációjának, relatív nyitottságának aránya ellenben már nem annyira szimpatikus. Értem, hogy így porszűrőnek is lehet nevezni, de gyanús, hogy az elég tisztesen lefojtja a közvetlen mellé kerülő ventilátorok szellőzését. -
HookR
addikt
válasz
A.Winston #48094 üzenetére
"Mind hatrafele fuj, az az a fele ahol a motor rogzitve van."
A kérdés pedig a forgási irányra vonatkozott. A lapátok formájának függvényében mindkét irányban forogva fújhatna a motor rögzítése felé.
"akkor általában ha szemből nézem, jobbra forog? Szóval szemből sziv?"
Orientáció szempontjából ez így nem túl egzakt. Egyszerűbb, ha belinkeled a konkrét ventilátort. Amúgy a PC-ben használatos axiális ventik jellemzően az óramutató járásával ellentétesen forognak (a szívó oldal felől nézve, azaz amerre 'szabadon' kivehető a lapátkerék a keretből). -
kerobi
senior tag
Köszönömök. HookR, akkor általában ha szemből nézem, jobbra forog? Szóval szemből sziv?
Ja és még valami: Az eltérő ford számú vagy azonos fordulatszámú de eltéro lapat szamu ventilatorok gyengitik egymást? Mármint a légáramlati sebességet. -
Crabface
senior tag
OMG! [link]
-
kerobi
senior tag
2 számotokra egyszerű kérdés:
Honnan tudom a hűtőventi forgási irányát?
Az alaplapra a 8 és a 24 tűs csatit is rá kell dugni? Még nincs, de majd később lesz benne hűdejókártya. -
Strezi
őstag
Köszönöm!
Sok mindent vettem mostanában onnan, eléggé meggyőző köruti "boltjuk". Egy ideig azt hittem csak kis garázscégBár a zöld emberke sosem lesz kedvencem
-
Strezi
őstag
Sziasztok, Noctua ventillátorokat honnan érdemes venni? Hol van esetleg polcon?
Kellene kettő 12x25 nyomásra optimalizált NF vízhűtőre, meg egy "sima" 14x25 házba, lehetőleg feketék. -
törölt tag
válasz
A.Winston #48066 üzenetére
Nekem van egy marék szerver ventilátorom, sokféle. Ha szeretnéd küldök mindegyikből, nézd meg hogy viselkednek alacsony fordulatszámon.
Nekem az a tapasztalatom ezekkel, hogy magának a motornak, csak attól hogy a vezérlő IC, be és ki kapcsolgatja az áramot a benne lévő tekercseken, az már valamilyen sípoló zizegő kerregő hangot ad, és a zaj annál erősebb, minél nagyobb üzemi áramra van tervezve a motor. Aminek a fordulatszám lecsökkentésétől csak az ismétlődés gyakorisága csökken, az észlelhető hangereje konstans onnantól kezdve hogy a szélzaj halkabb lesz mint ez.Ha otthoni körülmények közé kutatsz kevéssé zavaróvá tehető ventilátort, akkor annak egyik feltétele, hogy a motorárama legyen minél közelebb a nulla amperhez.
Másik sarkalatos feltétel a nagy tömegű rotor, az impulzus szerűen a rotort gyorsító erőlökéseket ami a motor kelt, azt kiegyenlíti.
Ha szeretnél beszélgethetünk erről privátban.
-
A.Winston
tag
-
A.Winston
tag
válasz
#16939776 #48064 üzenetére
Azonos fordulat mellett az én tapasztalataim alapján kb azonos hangereje van majd mindegyiknek. Csak, amíg egy szerver venti képes 5-10-15K rpm-re, addig az otthoni piacosak megállnak 1-2K körül. Az indok a csend, meg a talán nagyobb légszállítás, de hőleadás szempontjából fontosabb a nyomás egy borda esetén. Viszont ma már majd minden lapon van dc control is pwm mellett. SZVSZ kis módosítással jobban járunk ma már otthoni gépbe is egy szerver ventivel. Mert leszabályozni azt is lehet, viszont ott az extra kapacítás, ha "kezdene elszabadulni a pokol". Az egyetlen konkrét negatívum ami eszembe jut az a fogyasztás. Ezek sokkal magasabb.
ITX-es méretben meg ennek az extra teljestímények szerintem fokozott előnye is van. Most az ilyen vájtfülü 0 db-s tulajokat nem veszem alapul. Én megszoktam belvárosban, open office-ban, hogy soha nincs teljes csend. -
törölt tag
válasz
AxBattler #48062 üzenetére
A hőcsőnek az a szerepe, hogy a base-plate-en eloszlassa a hőt, vékony talán nikkelezett réz lehet. Ez inkább költséghatékony valami, mintsem minden részletében átgondolt termék, ne számíts arra hogy gyönyörködhetsz benne, arra ott az RGB.
Ez valóban szép, annyi problémája hogy 15K alatt nem jutsz hozzá, de hasonlóhoz sem. Én is játszottam már ezzel a gondolattal.
Aztán cserélheted a ventilátort gyengébbre, majd ha nekimész a CPU-nak valamivel pisloghatsz, mert már nem 95W-os a hűtő csak 45W-os full gázon, és akkor ugyan úgy "hangos".Nem ez a jó irány.
-
válasz
#16939776 #48061 üzenetére
Igen, azt néztem, hogy a rézcsöveket nem vitték le, a procihoz, hanem valahogy "beágyazták (?)"... hol van már a rézlapok otthoni polírozása!
Viszont ez elég jól néz ki, Mini Ninja sztájl: AR09-115XS
Csak bazi drága + esetleg egy 60mm-es Noctua-t is venni kell hozzá. -
törölt tag
válasz
AxBattler #48059 üzenetére
Nincsen azzal a 2db hőcsővel semmi, a hőleadó felület és a ventilátor is hasonlóan hurka.
Ha eljátszunk a gondolattal hogy tegyünk bele még két heatpipe-ot akkor már brutál erejű ventilátor kell rá ami ekkora felületű bordáról leüvölti azt a 200W-ot, ha úgy döntesz nem teszel rá erősebb ventit, akkor csak a hőleadó felületet nyirbáltad tovább. -
CoolerMaster MasterAir G200P - SFFnetwork / gyári oldal
Csak nekem tűnik hurkának a 2db réz hőcsővel?
Bár végül is a Silverstone is gyárt hasonlót... az ára lesz a kérdés. -
-
VinoRosso
veterán
válasz
Pista0001 #48052 üzenetére
Nem tudom, hogy egyről beszélünk-e, de én egy Pandorát vettem unokaöcsémnek szerintem ugyanonnét 10k-ért. Én úgy tudom ezek kiállítási darabok voltak valami német üzletből. A Pandorán látszott, hogy nem teljesen új, de karc pl egy szál se volt rajta.
Phenom M-re is emlékszem talán 6k-ért, de mikor megláttam hogy milyen a belső kialakítása rögtön kukáztam az ötletet. -
Pista0001
addikt
válasz
viperabácsi #48050 üzenetére
Jól megdőlhetett a kamion a kanyarban...
-
-
Pista0001
addikt
válasz
viperabácsi #48046 üzenetére
A bóti ára ugyanannyi. Kb 30e forint a Prodigy, a Prodigy M, a Phenom és a Phenom M is.
Amúgy kb ilyen hardverhez (ha az ember nem háziszervert épít) a Phanteks Enthoo Evolv itx nekem jobban tetszik, és olcsóbb is a harmadával.
-
Pista0001
addikt
válasz
viperabácsi #48040 üzenetére
Ott a Bitfenix Phenom, az gyárilag fületlen Prodigy
-
-
hegegabi80
addikt
válasz
viperabácsi #48042 üzenetére
Pár képet mutathatnál róla, kíváncsivá tettél.
-
viperabácsi
addikt
válasz
kerobi #48041 üzenetére
Van belőle mATX verzió az is ekkora méretű. Nekem noctua NH-U9B SE2 + SAPPHIRE Radeon RX 580 NITRO+ 8GB OC van benne itx verzióban , a hűtő fölött is van még hely bőven meg a kártya végénél is legalább 5cm . Ki ablakoltam igényesen plexivel így elég baba lett. Fülek helyett lábat tettem így a méret is csökkent.
-
kerobi
senior tag
válasz
viperabácsi #48040 üzenetére
Igen ezt én is néztem, mert szép ház, de nem találtam sehol infót, milyen magas cpucooler fér bele. Plusz 7kg a ház, mert acélból van.
Fehér metis-t vettem. Remélem hűvös marad a reaktor. -
viperabácsi
addikt
válasz
hegegabi80 #48032 üzenetére
nekem BitFenix Prodigy van teljesen vállalható a füleit leszerelve.
-
Patice
nagyúr
válasz
Perillustris #48033 üzenetére
Lian Li TU150
-
Perillustris
senior tag
Sziasztok, céges célokra szeretnék egy streaming pc-t építeni, s nagyon fontos lenne a kis méret, a jó hordozhatóság, ezért gonoltam a Mini-ITX formátumra. Jó lenne egy felül fogantyús ház. Egy i7-8700-as proci lenne benne, 2x8GB RAM-mal. Ami tovább szűkít, hogy az esetleges azonnali utómunka miatt szuper lenne, ha beleférne egy 1070-es vagy akár egy 1070TI VGA is. Utóbbi 3 slotos, szóval erre kevés reményt táplálok. Az alaplapon legalább 3 USB3-as csatoló szükséges, melyik közül legalább kettő külön USB-controlleren kell legyen.
-
kerobi
senior tag
Ez mekkora jó poén. Legalább nem lopják el, ha betörnek.
-
A.Winston
tag
válasz
kerobi #48021 üzenetére
Kis házba sok venti nem fog férni. Többnyire proci hűtővel oldják meg hogy kifele fújjon. Így lesz alacsonyabb komponensek hőmérséklete. Ideális esetben olyan bordád van amit alulról fúj át, mert azok meg úgy hatékonyabbak.
Nyilván számít majd az is mennyire engedi be a ház a levegőt a többi helyen. -
kerobi
senior tag
Sziasztok, bocsi az evidens kérdésemért: A ventiket ti hogy szoktátok irányítani? pl 2 házventi befújja a frisset a házba a prociventi meg kifúj? Vagy prociventi szív a bordákra frisset és a házon átáramló levegő van?
-
A.Winston
tag
Alaplapi 24 pin-re van értelme bekötni a +4-et, ha nem lesz dvga? Procinak van külön eps, hdd-k is kintről kapnak áramot. Sleeving kapcsán spekulálok csak, hogy chopin tápját "modulárissá" téve a 2*10-es csati gyönyörűen elférne függőlegesen.
-
Qkackca
őstag
válasz
Mercutio_ #48010 üzenetére
Jogos, ez jó kérdés, de intelnél egybe számítódik, nem? Szóval a tdp az cpu + gpu egybe, nyilván nem max terhelésen.
Akkor meg a hozzáadott tápot kell megnézni, annál többet úgysem tud fogyasztani/ teljesíteni.48012: de ne valami nagyobbat kukázz hanem ekkora méretben hasonlót, ennél pont a méret és a teljesítmény számít.
-
VinoRosso
veterán
válasz
Graphics #48013 üzenetére
Nem tudom... ha valami drága újonnan és drága használtan is. Ez kb olyan mint az emag leárazások, felviszik a termék árát a kétszeresére, hogy utána örülj, hogy 50% engedményt kapsz.
Az áraknak normál esetben nem önmagukkal, hanem a konkurrencia áraival kell(ene) versenyezni. -
-
Qkackca
őstag
válasz
hegegabi80 #48000 üzenetére
Én a vizes bótra tippelek, ott volt a múltkor.
#48004: Szerintem nem vészes. 35w tdp-s az apu. Csak nem rontják el azt ami már működik, bár ma már nem lehet tudni...
Nekem m92p van 3470T-vel szintén 35w-os, használtan vettem, nem tudom mennyit ment mar korábban, egy minimális motorzaja van a ventinek, de azért tudok aludni mellette. -
Sziasztok, tudom félig tartozik ide a téma, de van egy alacsony fogyasztású háziszerverem.
Jelenleg egy 250W-os Bronze FSP táplálja, de kíváncsiságképp kipróbálnám picoPSU-val is ,hogy mit is tud.
Fogyasztásilag jelenleg 25W-nál nem kér többet másolás közben. Egy G2120-as Pentium van benne, egy 32GB-os SSD, és 2x1TB 2,5"-os, később nem lesz bővítve.
Ahogy néztem egy picoPSU ideális lenne. Kérdésem, ha egy ilyet rendelek, akkor milyen adapter kell hozzá? [link]
Mármint DC oldalról.
-
Seep
senior tag
Tudom nem szabad, elore is bocsi. De mini es ryzen 3400ge van benne. Ha valakinek van lehetoseg szerintem jo uzlet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Automata kávégépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Használt, karcmentes
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Új, kipróbált
- Apple iPhone 11 / 64 GB / 85% akkumulátor / 12 Hó Garancia
- Beszámítás! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest