- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
válasz
PROTRON #65894 üzenetére
Ugyan, vannak fontosabb dolgok is... És egyébként is, ha kéken világít akkor hűvösebb, mint ha piros.
Viccen kívül: én is kerülöm ezeket, de ha nincs választék akkor szemet hunyok... és kikapcsolom.Eddig mindig voltak minimál megoldások, de kezd szorulni a hurok. Asszem most használom életem első RGB-s alaplapját (Asus A620M Pro RS Wifi), és ramját is (ebből volt épp akciós 48GB-os kit). A lapon rögtön kilőttem, a ramhoz vmi progit kellett volna feltenni (extra agybaj), az elmaradt végül mert bekerült a másik, 32-es szett, azóta a 48-as a fiókban.
Pedig ventim se volt még ledes, vmi ezeréves CM házban talán egyszer, 10 éve. Amíg ki nem szedtem.Ráadásul most mindkettő fehér.
Lehet, hogy váltani kéne, fehér+RGB lap+ram, veszek még rá egy fehér+RGB AXP-120-at fehér C6 házzal és meg is vagyok.
-
furdancs
csendes tag
válasz
PROTRON #65158 üzenetére
"legkisebb méretben"
Amit láttam, azok közül a legkompaktabb ház ez volt. mATX alaplap épphogy befért (talán ha egy centi volt minden oldalt szabad), ATX táppal, (akkoriban) normál méretű videókártyával és top-down procihűtővel (egy nagy Scythe Shuriken).
Egyetlen hátrányát éreztem, hogy régi gyártású ház lévén nem volt benne porszűrő. -
sasNAXO
aktív tag
válasz
PROTRON #64664 üzenetére
ITX gépbe plusz bővítő kártya?
Gyakran a sima alkatrészek alig férnek be, nem hogy egy plusz ethernet kártya (tudom, van amit lehet rakni M.2 slotba is, de akkor megint ott tartunk, hogy 2 db. M.2 slot kell). Biztos van olyan alaplap amin van kettő ethernet, de most egy se ugrik be hirtelen (vszeg intel oldalon inkább?).
Illetve nekem már beférne éppen hogy az mATX is, csak nem kívánom.Nekem a NAS jelenleg egy Deskmini 310, két darab enterprise ssd-vel.
...és itt elkezdtem elmerülni a nyúl üregében, mert a B760 "csak" 60k újonnan és az már tud 2.5Gb ethernetet.Mondjuk még a legolcsóbb 35W procival is 2x annyi mint a mostani. Közben látom realtek az ethernet, szerverbe olyat soha többet...
Szóval ja, én maradok egyelőre a két M.2 slotnál.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
PROTRON #64662 üzenetére
Hosszú évek óta (Windows 7?) mindig külön tároltam a játékokat (régen gyakran volt Windows csere, egy VS uninstall nehezebb volt mint egy Windows reinstall
), először még csak a régi "kisebb" sata3 ssd-k miatt, aztán ahogy nőttek a játékok és nőttek az SSD-k, maradtak a külön SSD-n.
Intel oldalt nem ismerem. AM4-et használok 2019 óta, az egy Sandy Bridge-et váltott. Asus B450i-ben volt először dupla M.2 és nagyon megtetszett (ott volt, hogy két pci3x8-ra lett bontva az x16), mert eggyel kevesebb "kábeles" tárhely kellett. Aztán közben rátaláltam az aprón a használt enterprise ssd-kre, először csak a 2TB-s, aztán volt nagyobb is néha, abból is sikerült beszerezni, úgyhogy a HDD-k is kiestek...Jelenleg B550i van, tehát egy pcie4 M.2 SSD van, az nekem a rendszer lemez, a másik csak pcie3.
Van NAS-om, de csak 1Gb a LAN, úgyhogy a 2,5-es sebesség nem elérhető, switchet és routert is cserélni kellene hozzá, ja és kéne egy új NAS is (és akkor még feltételezzük, hogy a falba húzott ethernet kábel bírná, ami cat5). Szóval nekem ez kényelmetlen.
(Van ismerősöm aki 10gB hálózattal nyomja, ő biztos egyetértene veled.)Azt aláírom, ha mindent újat veszel az új géphez, már lehet megéri egy nagy SSD-t venni, de nekem a meglévő cuccok mellett, nem így működik a dolog.
(Valamint ha most húznám a falba, ja, nem cat5-öt húznék...) -
sasNAXO
aktív tag
válasz
PROTRON #64658 üzenetére
Én pl. szeretem hogy a játékok egy külön M.2 SSD-n vannak. Abból elég egy olcsóbb 1TB-s pci3 példány (bár a jelenlegi játékméretek mellett egyre kevésbé), oprendszer alá meg egy drágább 512MB-s pci4-es példány.
Adattárhely meg lehet még olcsóbb "régi" sata3 ssd...(És, tudom, igen, winfos hülye és nem hajlandó a C-n tartani a melléktermékeit, anno amikor volt egy sok terrás vinyóm és csörgött-zörgött ahogy odapakolta a windows update fájlokat, holott volt még 100+ GB a C-n...
)
-
sasNAXO
aktív tag
-
HookR
addikt
válasz
PROTRON #61904 üzenetére
"Material: Aluminum alloy
Style:Water pad printing"Szerintem az utóbbival a Water Transfer Printing (hydro dipping / hydrographics)-re céloznak. Nézz ki egy kedvedre való házikót és keress olyat a közeledben, aki foglalkozik VTN fóliázással.
-
HUN_Sector
őstag
válasz
PROTRON #61904 üzenetére
Sehol sem írják az oldalon, hogy lenne benne egy gramm fa is. Esélyes, hogy az csak festett alumínium. Szimplán fa kialakítással nem egy életbiztosítás sem a hardvernek, sem a lakásnak, plusz a hőtől előbb-utóbb megadná magát az anyag is. Oka van annak, hogy max egy-egy betétet tesznek a gépházakra fából a bejáratott gyártók (pl. fractral design), de csak a DIY-ek és a távol-keleti garázscégek próbálnak fából eszkábálni bármit is, ők is alig.
-
Vigneau
félisten
-
TurboK0
tag
válasz
PROTRON #61883 üzenetére
Igen, ezeket a heatsink-et azért kezdték el tenni a lapokra mert egyrészt megnőtt a procik energiaigénye (nézd meg az AMD Bulldozer lapok revízióit, van olyan ahol ugyanannak a lapnak 2-3 revíziója van, sorrendben úgy hogy nincs VRM hűtő - van VRM hűtő - böhöm nagy VRM hűtő), másrészt mindenki áttért a torony hűtőre. Régebbi hűtők mind lefelé fújták a levegőt és így kaptak belőle a lapon lévő komponensek is. Torony hűtő meg oldalirányban kivezeti a processzor hőjét, az alaplap szinte semmit nem kap a légáramlatból. A vízhűtésről nem is beszélve. Szóval ez egy szükséges rossz, hogy tesznek ilyet rá.
Illetve régen még volt Northbridge meg Southbridge, amit egyébként is le kellett bordázni. Komolyabb lapokon nem csak rézborda de még heatpipe is volt rajtuk! Azt igazán visszahozhatnák.
-
Hanok
senior tag
válasz
PROTRON #61777 üzenetére
Gondoltam egy próbát megér...
Még fiatal voltam és naív...Nem kell köszönöm a mostani szerencsére nem fér fel
Durva pedig az A2000-re simán azt mondtam volna hogy barátian lekezeli..Jó nem a világ vége de akkor is megfogalmazódik bennem hogy ezt kitalálták valamikor de senki nem próbálta le?
Vagy igazából csak optikailag el akarták takarni a 2 csatolót...
-
Hanok
senior tag
válasz
PROTRON #61765 üzenetére
Ne is emlegesd, H570m-itx/AC - i5 11400-ról váltottam AM5-re (B650I LIGHTNING WIFI ) januárban. Az az M2 Armour a második nap ment vissza a dobozba, teljesen mind1 mit raktál alá mert az egészet átjárta a láva..
SN570 hűvösebb volt borda nélkül mint vele... Most AM5-ön a felső slotban van egy SN770 a gyári bordával alul meg az SN570 bugyog azon a 4 milliméteren ami a ház és közte van de közel azonos hőfokon muzsikálnak..45-50 fok körül..játék közben..Szóval még így is jobban elvagyok hogy az egyik slot hátul van mint amikor közösködtünk a 2 SSD meg a chipset egy bordán...
Én továbbra sem értem mibe fáj 15 gramm fém pluszba a gyártónak...Legyen drágább mint hogy 3rd party bordákat vásárolgassak/vegyek..
-
mckay
aktív tag
válasz
PROTRON #61235 üzenetére
Nagyon szépen köszi, hogy képbe helyeztetek.
Szóval:
- Megdrágult ez is...
- És manapság már körülményesebb ITX form factorra nyákot tervezni...
- És szerintetek is harmatos a 6 évvel ezelőtti, Celeron plecsnis, áramtakarékos csip...Szerintem is necces az éppen elegendő gép. De legalábbis nem vihetek oda 9 év elteltével egy olyan upgrade-et, ami pont azt a sebességet tudja.
Külön köszi, Protron, a tippet: Legalább egy J5005 kéne.
Rá is kerestem árukeresőn az asrock változatra: Már nem árulják.
De azért találni e szóra, csak barebone kész gépként (úgy látszik a Gigabyte még tud ilyent venni/tervezni): [J5005]Oké menjünk feljebb árban, legyen J5040.
No, hát ez már 55 ezer forint, de legalább van.De ha már ennyi, miért ne lenne N6xxx, hiszen az mégújabb.
Barebone-okban több is van - de oem alaplapként még az Asrocknál sem.Szóval így állunk. Tulképp nem gyártanak friss ITX-et oem vonalon.
(Kicsit persze csalódott vagyok, hogy erre indult a piac.)Jól van, kiajánlom az 55 ezres verziót.
Habár ennyi pénznél, szorozva 3 db gép, már felvetődik: Vehetek használtan öt pici gépet, német importból, és akkor az oem standardok (cserélhető táp, alaplap) helyett ez jelenti az üzemeltetési tartalékot: Lesz két gép a szekrényben, donornak.
Nagyon szépen köszönöm mindannyiótok segítségét!
-
cinemazealot
addikt
válasz
PROTRON #61235 üzenetére
Bocs, mckay felé is, felületesen olvastam azt a "6 éves" mondatot.
De továbbra is az a véleményem, hogy még az integrált procis 6 éves lapok is elegendőek lehetnek a megjelölt feladatokra.
Egyedül mostanában veszem észre azt, hogy YouTube alatt küzd a 4. generációs i7 (konkrétan leköt másfél magot egy FHD videó lejátszása), de ennek valószínűleg az az oka, hogy a YT 2018 óta szép lassan szélesebbb körben is elkezdte alkalmazni az AV1 codec-et, amivel már csak a frissebb (pl. a 2020-ban debütált 11. gen. Intel) vasak képesek mit kezdeni.
-
HUN_Sector
őstag
válasz
PROTRON #60829 üzenetére
Általában az akkor zajong, ha nem jól van felrakva a radiátor, vagy ha levegős (gyárilag, vagy szivárgás miatt), illetve induláskor van egy szörtyögő hang. Minden egyéb zaj az a venti felpörgése és csillapodása szokott lenni. Ez utóbbira van a noctua, mint a csend alternatívája
-
Pista0001
addikt
válasz
PROTRON #60562 üzenetére
FullGas fotóján talán látszik a lényeg. A csavar alá kellene valami, ami a csavarszem vékonyabb részére megy, és leszorítja az ssd-t. A házamban függőlegesen van az alaplap, ezért nem merném rögzítés nélkül összerakni. Nem fotóztam, mert a házamban az sem egyszerű, szerencsére a kollégáén látszik talán a lényeg.
-
PR0JECTNR56
addikt
válasz
PROTRON #60558 üzenetére
+1 az ADT-Link cuccaira, SSUPD Meshilicious + RTX 3090 Suprim X kombó miatt nagyon jól jött az extrém lapos fejjel rendelkező lapos displayport kábelük, valamint egy M.2 riser is úton van tőlük, mert az alaplap hátsó felén lévő SSD slotba szánt adattárolót nem szeretném lefőzni.
-
sb
veterán
válasz
PROTRON #60510 üzenetére
Köszi, Intelt már rég néztem.
AMD-nél úgy tudom a 24-ben bele van számolva a chipset 4 sávja, akárminek is hívjuk. Akkor ezek szerint ugyanúgy van mindkét oldalon külön a chipset (ami logikus), csak máshogy számozzák kicsit.Akkor már csak az a fura, hogy a downlinket korlátozza az uplink. Bár ez meg nyilván nézőpont kérdése, AMD-nél a downlink sáv felezés felesleges ha nincs rárakva elég eszköz.
Bár összességében azt látom, hogy ez sehol (vagy ott sem) nincs normálisan specifikálva, AMD APU-k nekem mentek cpu és lap spec feletti átvitellel is adott buszon ha épp másikon nem volt eszköz. (200GE x2 SSD helyett x4-el, stb...)
-
sb
veterán
válasz
PROTRON #60505 üzenetére
Ez elég fura, mert rákeresve a 11. gen cpu-ban is csak 20db 4.0-ás lane van, ami elmegy az x16+x4 M.2-re. Mi megy a chipsethez, már azon is osztozik valamivel? Vagy valamit rosszul látok?
AMD-ben vagyok jobban otthon, ott AM4-en 24 lane volt, x16, x4 M.2 és marad x4 a chipset felé. A chipsetből pedig egy verzióval kisebb PCIe lane-ek mennek tovább, így ott nincs ilyen szűk keresztmetszet tudtommal.
-
viperabácsi
addikt
válasz
PROTRON #60259 üzenetére
NH-L9a-AM4 -et vettem aprón 12000 -ért postával együtt ! Biztos nem vennék mást ! Keresni / figyelni kell ( vagy tegyél fel hirdetést mint anno én ) 1 héten belül, lett !
zed1983 Meglesem köszi !
rxmiss Mondjuk ez nem is az a kategória . Kiváncsi lennék azért ez / noctua viszonylatban mi az ábra. Ott is győzne a Nocti szerintem. -
Pista0001
addikt
válasz
PROTRON #60253 üzenetére
Francia Amazonon Thermalrightokat szoktam látni korrekt áron (inkább a 92 miliseket, a 120-asok dragábbak), van több magasság is. Magyar forrásból nem ismerem az árakat, ha valahol van régebbi készlet, az -asszem- 47 mili magas beleférhet az árkategóriádba, de nem tudom, milyen a teljesítményük. Talan a neten (youtube leginkább) van használható összehasonlító anyag.
Látom, Rowon fórumtárs is azt dobta fel.
A Xilence hűtőknek régen jó hírük volt, de az utóbbi jópár évben nem hallottam felőlük. Hozzáteszem, ez a Thermalrightra is igaz...
-
HUN_Sector
őstag
válasz
PROTRON #60253 üzenetére
Id cooling 30-ast vettem először a chopinomba pár éve, német amazonról (csak ott volt akkor) kínából adták fel. Hangos volt, szörnyű hőfokokkal 3400g mellett. Szerintem még meg is van valahol.
Nekem utána egy noctua am4 lp volt a megváltás, de az akkor volt 14, most tuti 24 vagy feletti.Jonsbo-ból van hasonló kialakítás, de ha már közepes erővel meghúzod, kiszakad a menet. Az ára azt hiszem azonban magasabb.
A cryorig volt egy nagy noctua ellenlábas ebben a méretben, de az is más árkategória.
Arctic freezer 11lp (53mm) belefér méretben? Az 10 alatti.
De az alpenföhl Silvretta vagy mi a neve is ilyen és árban 9-10000 közötti -
sasNAXO
aktív tag
válasz
PROTRON #60188 üzenetére
Igen, ezért maradok a 10-en, itt már kevesebb radikális
balf...változtatást csinál az MS. Bár néha a Windows Update feldobja, hogy frissítsek 11-re, amit ha elnyomok, akkor a .Net FW legújabb preview-át felrakja a rohadék.
A Windows Update-et a futtatás (Win+R) / gpedit.msc -vel lehet szépen megzabolázni, bár Windows 10 első 3-4 verziójában az sem működött (céges fejlesztői gépen nekem is vannak horror sztorijaim mit művelt), de most már működik. Nekem úgy van beállítva, hogy automatán letölti és jelez, de nem frissít.
Driver frissítést nem tudom hogy lehet kikapcsolni, nekem még masszívan nem rontott el semmit, és ha újabbat raktam fel, akkor azt békén hagyta. Most is pl. valami intel drivert ajánl opcionális frissítésként, de nem rakom fel, mert minek.Windows 11-ről hadd ne írjak semmit. Na jó, egyetlen pozitív tulajdonsága eddig, hogy regedit-tel vissza lehet hozni a korábbi jobb gombos menüt amit ugye kedves MS telecs***ett mindenféle használhatatlan alapértelmezett dologgal amire az embernek nincs szüksége.
Meg állítólag a WSL2 jóra sikerült, csak én azt pl. nem használom. (Mondjuk azt mintha végül a W10 is megkapta volna.
)
-
Dr. Akula
félisten
válasz
PROTRON #60186 üzenetére
Ez így van, tereli az MS az embereket a Linux felé...
Netkábelt kihúzod, amikor jön a "connect to a network", akkor shift+f10, oobe\bypassnro, majd reboot után lesz skippelési lehetőség.
#60187sasNAXO: Win11 PRO-nál se lehet már kikerülni.
"Nem kínzom magam 11 telepítésével"
Akkor majd a 12-vel fogod megkapni.
#60188PROTRON: "A 11-nek a környezete számomra egyelőre nagyon idegen, pl hogy taboknak kezeli a mappa rendezéskor amit új ablakban akarok megnyitni"
Ezt nem teljesen értem, a Far Manager / TC ugyanúgy jelenik meg.
"A cégnél kolleginát az őrjíti meg, hogy mindig a félbemaradt munkát nyitva hagyja az asztalon úgy megy haza"
Nem rúgták még p.csán, hogy nem kapcsolja ki a gépet?
-
HUN_Sector
őstag
válasz
PROTRON #60188 üzenetére
Kb 2 hónapja tettem fel 10-ről a 11-et, nem kért akkor semmit. Felajánlotta, de átugorható volt.
(ENG, HOME, eredeti - mármint a kulcsom, egy régebbi gépről, aminek meghalt a hdd-je. Ha már fizettem érte, életem végéig használni fogom a kódot)
Asszonynak kb 1,5 hónapja telepítettem a gépét, akkor sem kért még (10, home)
De a 10-ről 11-re aktiválás ellenben már sehogysem működik, ha nem felel meg a proci. Gyerek i5 4460-asával esélytelen a frissítés most már
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
PROTRON #60186 üzenetére
Legújabb Windows 11 Home verziónál nem kikerülhető (parancssor nélkül), Pro verziónál sem elméletileg, de utóbbira látok ellentmondó állításokat is. Szóval a Pro verziónál talán még igen, de elméletileg arról volt szó valamelyik preview-nál hogy már annál sem lehet kikerülni majd parancssor nélkül. Nem kínzom magam 11 telepítésével, úgyhogy nincs friss személyes tapasztalatom a dologgal (és remélhetőleg nem is lesz egy ideig
).
-
rxmiss
tag
válasz
PROTRON #60167 üzenetére
ASRockRack RomeD4ID-2T kvazi itx
-
rxmiss
tag
válasz
PROTRON #60165 üzenetére
ugy
ebbe az a24-v5 hazba is pont ugyanolyan konfig kerul, leesett a szivemcsucske alaplap ara $344-ra, ugyis ketto kellett volna melohoz, berendeltem megegyeta tap lesz a nagy kerdes, ebben mi legyen. ha benne lesz a lap, majd nezegetem erosen. ennyit arrol, hogy megvarom a black friday-t...
-
Grave_444
nagyúr
válasz
PROTRON #60150 üzenetére
Random kidobta a Youtube a videót és belinkeltem ide. Mi a fenének kell ezt ragozni?
Olyan gyerekes másolgatni a szövegem. Úgy értettem ha már 4l méretben ott a dedikált kártya, akkor APU esetén sem lesz sokkal kisebb a gép úgysem.
Most őszintén nem tök mindegy hogy 2, 3 vagy 4 liter?
Komolyan magyarázkodnom kell, mert a végén engem tüntettek fel hülyének?
Nehogy válaszoljatok és folytassuk a semmit, köszi.Pista0001
Ilyen házam nekem is volt, nagyon szerettem csak emlékeim szerint sajnos hamar cseréltem. Még gipszelt kézzel szereltem, nem volt egyszerű. [link]
Ez is olyan, ha mesh előlappal szerelt lenne és annyival magasabb, hogy a kártya alá férjen legalább 1db 14cm-es ventilátor sokkal jobban szellőzne. -
sasNAXO
aktív tag
válasz
PROTRON #60143 üzenetére
2,5L jó lesz?
Case SLM1m 2.5L | SFF Cases Custom MOD (custom-mod.com) -
Grave_444
nagyúr
válasz
PROTRON #60143 üzenetére
Valóban.
Nekem, amik bejönnek mondjuk egy NZXT H210 féle kivitel, de normális hellyen a kártyának, tehát férjen el 3-3,5 slot, mert attól, hogy ITX nem vagyok hajlandó gagyi hűtésű hardvert beletenni.
Az etalon még mindig Jonsbo T8 Plus féle, kicsit magasabban, hogy előre is menjen 1 venti és mesh előlappal. Hosszban férjen el nagyobb kártya és hibátlan számomra. -
Pista0001
addikt
válasz
PROTRON #60125 üzenetére
Szerintem inkább felülre mehet a 120-as aio a táp mögé, a hátsó venti 92-es inkább, vagy valóban 80-as, ahogy Dr. Akula tippeli. A normál bővítőkártya magasság 12 centi körül van, az i/o pajzs kb 4,5 centi, de az az alaplap alá is nyúlik, szóval az i/o pajzs + 80-as venti is magasabb egy slotnál. Egy jó ideje már a vga-k, főleg a felsőbb kategóriás darabok magasabbak ennél akár 3 centivel is, úgyhogy a konkrét vga ismerete nélkül csak annyit merek kijelenteni, hogy tuti nem 120-as a venti.
Rowon: Nem is kell feltétlenül Photoship, csak jól kell kezet választani.
Ja, mégis kell, a dupla torony hűtőt jól összenyomták. Vagy csak mi nem ismerünk 7/8 centis slim ventivel szerelt dupla torony hűtőt?
-
Pista0001
addikt
válasz
PROTRON #60107 üzenetére
Én itt nem látok teljesítményre utaló változást. Valamikor '12 végén vagy '13-ban vettem, tudtommal mindig is 8/10A volt a maximális folyamatos/csúcs terhelhetőség. Hogy hány A jön ki valójában, azt nem tudom, azt viszont igen, hogy 10 év alatt nem hullott ki alóla gép, BeQuiet SFX power 350 alól meg Seasonic G360 meg igen.
Ment a Picoval hosszabb távon Z77-ben G540 HD4350-nel és 3 db 3,5-es hdd-vel (2 db 7200-as, 1 db 5900-as), és nem volt gond.
-
válasz
PROTRON #60105 üzenetére
Hiába van 8pin-es csatija, amikor 12V-on csak 8A-t tud leadni, míg a 200W NAS jelzésű modell 4pin-es csatival 10A-t... 96W vs. 120W.
-
Pista0001
addikt
válasz
PROTRON #60061 üzenetére
Gugliztam kicsit, találtam pár csúcskategóriásnak tűnő lapot TB-vel... Kicsit irreálisnak tűnik ilyen lapokkal dVGA nélküli gépet építeni, és aztán ilyen külső megoldást hasznalni, de ugye nincs lehetetlen.
Másrészt nem világos nekem, hogy működik. Lehet rá közvetlen monitort kötni? Nem úgy tűnik nekem. A feldolgozott adatokat visszaküldi, és a gép vga-ján át megy? Játékhoz ez nem túl nagy kerülő? Nem túl nagy a késleltetés? Egyéb feladatokra jó lehet, erre utalhat az AI a nevében...
-
dugo_
veterán
válasz
PROTRON #60048 üzenetére
Ha egy PC házon van 50x50-es kiosztású furat, milyen VESA megoldást alkalmaznátok monitor hátán (amin 100x100-as furat kiosztás van), adapter lapként ami bármikor bontható?
Nem találtam gyári megoldást. Talán a legegyszerűbb egy lézervágott 2 vagy 3mm-es lemez 50 és 100-as furatképpel. Az 50-esbe mehet M4-es anya-anya távtartó (pl. 10mm), a lemez oldaláról süllyesztett csavarral, hogy síkoljon a monitor hátlapján, ez a házhoz rögzül (ezt csak az alaplap kiszedése után lehet bontani), a nagyobb furatképbe rövid távtartó esetén előre befűzött hatlapfejű csavar mehet, onnantól oldalról hozzá lehet férni villáskulccsal.
-
S.I
kezdő
válasz
PROTRON #60031 üzenetére
szerintem bőven elég. én egy i5-4310U-s laptopon nyomom az ilyesmit, plusz net. multiban az n100 a duplája, de azért single-ben már csak 30%-al gyorsabb bencsmark szerint és az utóbbi még mindig hasznosabb időnként.
de ezt a i5-4310U-ut már azért firefox le tudja ütni, ha dobom ki neki következő tab-ra a linkeket gyors egymásutánban. meg készenlétből azért van hogy fél percig is 100%-on pörög, ha sok mindent hagytam függőben, mire úgy készre szívja magát a win10.
ezen az n100-on win11 csak úgy pattog még teamw-ban is,miután felékszereztem, bár teljesen más a környezet mint a laptopon.
tegnap csináltam egy próba átköltözést is a háziszerveren. mondjuk miután élőben is megláttam a win11 dögvész felületét (win10 alatt is win7-re hajazó ingyenes gui-val tolom), rájöttem, hogy kell rögtön a StartAllBack (100 napig ingyenes, utána 1 doboz cigi és egy sör árát ki kell fizetni), plusz kis belenyúlás itt-itt, és kb. így most úgy néz ki mint a mostani win10-m, aztán ment fel a teamw., hogy ne kelljen ott ülnöm, meg a tinywall, áthozott tűzfal szabályokkal.
aztán már csak EaseUS Todo PC Trans-al kellett átmigrálni (ingyenes 4-et enged egyszerre), több részletben. párat nem vitt át, párat meg újra kellett telepíteni. kis matatás még az appdatatában és ennyi.
mindez nettó 3 óra úgy, hogy rufussal usb-s ssd-re telepítő (pipa minden win-es mocsokság kiküszöbölésére) meg telepítés együttesen.
speedfan venti vezérlés nem megy, az asus-os progi meg csak rendszergazda win8 üzemmódban engedte végül, hogy hozzá tudjak nyúlni a ventisebességhez.
de mondjuk murvára megértem, aki nincs ennyire se képben, az már idegbajt kap az ms elképzeléseitől.
mondjuk amúgy aki programokat használ, annak az ikon kell, az összes többivel meg szívjon a rendszergazda. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
PROTRON #59998 üzenetére
Persze a Gigabyte-okat, meg a Zotac-okat is nézegettem már, csak egyrészt olyan sok féle van belőlük, hogy elveszik benne az ember, meg igazából ezeken a proci elnevezéseken sem lehet már kiigazodni. Mindegyikre rá kell keresni, hogy akkor tudja e azt, amire szükségem van. Mert sem alá, sem fölé (árban ugye) nem akarok nagyon lőni. Az Intel-es adatlapjukról meg korán sem derül ki minden. Pl. az hogy az IGP tudja e már a HDR-t.
Az AMD-s vonalról meg már nem is beszélek, mert nekem lehet jó lenne az is, de ezekről az APU-król még annyit sem tudok, mint az Intel esetében.
Amúgy ezek meg itthon nagyon drágák, egy ilyen Beelink-es az Ali-ről kijön 68K-ra, 8GB RAM-al és 512GB-os SSD-vel, míg pl. az a Gigabyte is itthonról, ezek nélkül kerül ennyibe.
Ezért kérdezném, hogy nem tud e valaki esetleg pár EU-s webshop-ot, ahol talán olcsóbbak lennének?
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
PROTRON #59986 üzenetére
Igen, a négy vackon ami be kell pattintani és forgatni, annak a tetején van a forgatás iránya; csak azt nem tudom sose, hogy arra kell beforgatni, vagy arra kell kiforgatni. Valszeg arra kell kiforgatni, mert azt mondtad a képen már a helyén van a hűtő.
Legjobbakkal is megesik, ha valaki még nem hagyta ki a cpu tápkábelt, az azt jelenti nem szerelt még elég gépet.
Ha már pico PSU, akkor az EH 2.5mm -es 5pin csati ha minden igaz, ha esetleg akarnál egyedi méretű kábelt eszkábálni bele.
Úgy tudom az üresjárati feszültség az mindig picit több, mint terhelés alatt, szóval logikus amit leírsz jelenség a külső táppal. Gondolom azért is szokott lenni sok külső tápon poti amivel picit lehet korrigálni terhelés függvényében (aztán majd egy hozzáértő kijavít legfeljebb
).
-
PROTRON
addikt
válasz
PROTRON #59975 üzenetére
Nu első képek, nyugi 1x még tuti szét kell majd szednem, ezért nincs bent a I/O shield, továbbá fedlapot se raktam még fel.
Aki elsőként eltalálja és beírja mi volt az összerakás utáni első "ba..ki" felszólalásom oka, annak jár a keksz:
Összeállítva:
Pont el fog férni a fedlap, de az SSD tartó, ami egyben felső merevítő az már hajlik, de a 3mm vastag egybe meghajlított alu kellően stabil:
De a 24PIN csatlakozó fülecskéje már nem fér el normál állapotba...ja hogy legkeskenyebb mATX alaplap és nem mITX ami éppen csak 1 mm-el fért el a front panel mögött, meg a gyári PICO gyárilag kicsit ferde:
De ami a legnagyobb fejtörést okozza, az hogy alul összesen 1,5mm hely van a szélétől, mert felül feleslegesen nagy helyet hagytak a felső rögzítés mellett, amihez igazították a I/O shiled kivágást. A szintén egyben fed és oldallap hajlított alu meg 3mm vastag, szal vagy leflexelem az oldalából az alsó 12mm-et, vagy szivatom magam...
-
válasz
PROTRON #59958 üzenetére
Tessék, jó olvasgatást. [link] [link] [link] [link] [link]
"Most cases today are bottom mounted. PSU makers started pushing this direction in order to avoid having heated air from GFX cards and CPU migrate up to the PSU air inlet."
"Go look at the life expectancy of electrolytic capacitors and what higher temperatures do to their life expectancy.
There is no need to test specific power supplies to determine that the higher the temperature inside the PSU, the shorter the life of the PSU."Mint írtam, józan paraszti ész. Mit kell ezen magyarázni? Még mindig várom, hogy a VRM hőfokokkal kapcsolatos kijelentésedet mire alapoztad.
-
válasz
PROTRON #59956 üzenetére
"Mennyire tudsz angolul?"
Társalgási szinten, de szerintem ennek nem sok köze van a témához.
"Te is tudod hogy pusztán azért mert volt 1 tápegység amiben púpos kondikat kellett cserélned és épp egy olyan házban volt ami felsőtápos, az nem érv, de legfőképpen nem tapasztalat."
Józan ész, nem kell ehhez több, konkrétan milyen ismeretre lenne szükségem, amit az első mondatodban említettél? Én ezt nem tudom egyszerűen elfogadni, hogy normális az, ha egy tápegység okádja a meleg levegőt. 105 fokos kondik meg nem mindegyik tápegységben vannak, főleg nem azokban, amik az emberek többségénél otthon a számítógépben vannak, pláne az alsópolcos Chieftecekben nem.
"az alaplapi VRM-ek 65 fokos üzemi hőmérsékleten akár 50 évig folyamatosan elműködnek, miközben folytonos 105 foknál is legalább 3 év 24/7 üzemet bírnak..."
Érdekelne a pontos forrás, hogy ezeket az adatokat honnan vetted. Szakmai kíváncsiság, nem pedig személyeskedés, tényleg érdekel. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #59944 üzenetére
Furcsa ez, ugyanis ugyanonnan vásárol a cég ramot, mint a corsair, és csak megkötött típusú- képességű chipeket vásárolnak. Soha nem hallottam senkit, akinek baja lett volna, de amúgy meg ha gond van, élettartam gari van, szóval kb egy mail nekik, és küldenek egy csere ramot azonnal.
Tényleg minden gépbe ezt vettem, mert olcsó és jó, nekem egy szavam se lehet rájuk, és sose találkoztam még emberrel sem, akinek a régi katonatársa szomszédjának a nagymamája találkozott volna valakivel, aki látott rossz gskill ramot. Még valahol a 2010-es évek elején is hoztam az usából ddr3 gskill jipjawst, amikor ezerk még itthon nem is voltak kaphatóak, az is megy hiba nélkül a mai napig. Neten se nagyon találok róla rosszat. Most is azt vettem volna a jelenlegi konfigba, ha ddr5-ből lett volna végig hosszában rgb-s, de az nem volt, ezért lett csak kingston fury.
Az alapján, amit én tudok, nyugodtan megvehető, mert olcsó (a 3000-es, 3200-as ddr4 2X8GB most 16K körül megy, de pár hónapja volt 11-ért is), firstshopnál most is 14500 a pár, és ha baja lesz vele, a bolt ad rá 60 hó garit. Szerintem 60 hónap alatt amúgyis kifut, és polcon lesz a ddr5, szóval ha gan rá gari, és amúgy jó, nem sok értelmét látom többet adni egy másikért.Pyros: Ez nem valami új konfig, gondolom megvan már, és nem mástól veszed. Kutga fórumtársunk tegnap írta a #59923-ban, hogy asus j4005-ös lapot vesz, 13K-ért annak perpill nincsen párja, a cpu még ennél az amd procinál is erősebb, pláne nas feladatokra alkalmas, szóval ha még nincs meg a lap és a cpu, vess arra a lapra is egy pillantást.
A vinyó felfogatás azért érdekes lesz, mert űrtartalom van hozzá, felfogatási pont viszont nincs. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #59927 üzenetére
Gskill aegisből van itthon 12-13 pár 2X8-as ddr4 3000-es meg 3200-as, minden lapban jól mennek, intel, amd, asus, asrock, gigabyte, mindegy, asszony asrock b550-esében fix 3600-on megy már másfél éve, ment 3800-on is, meg még elindult 4000-en is, csak ott már tesztelgetni kellett volna, olyan mindegy volt, így visszább vettem.
Nem olyan rosszak, az első ilyen szettet 4-5 éve vehettem kb, egyszer se volt vele gond.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- World of Tanks - MMO
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest